Expert in securitate din Serbia: scutul antiracheta al NATO, o vulnerabilitate pentru tarile din Balcani

26-09-2011 1 minut Sublinieri

Bazele americane antirachetă din România ar putea reprezenta o ameninţare pentru Serbia, care riscă să devină victimă colaterală într-un posibil atac cu rachete, a declarat profesorul sârb de studii de securitate Slobodan Mişovici, citat de cotidianul Vecernje Novosti.

“Trăim într-o perioadă în care se poartă un nou război rece. Sunt numeroase motive pentru a instala un scut antirachetă la graniţele Rusiei, cel mai important este dovedirea puterii economice şi militare a SUA şi a statelor NATO în faţa întregii comunităţii internaţionale. O consecinţă strategică a scutului antirachetă este obligarea Rusiei să construiască un nou sistem de apărare antirachetă, care costă mult, cu scopul de a o secătui economic. Al doilea obiectiv important este polarizarea internă a populaţiei Rusiei”, potrivit expertului sârb.

“Instalarea scutului antirachetă la mai puţin de 200 de kilometri de Serbia are un efect negativ puternic asupra securităţii şi creşte vulnerabilitatea ţării noastre”, a adăugat profesorul.

“Acesta este cazul în special pentru că sistemele noastre de apărare antiaeriană sunt depăşite. Instalarea unui scut antirachetă este o provocare pentru toate ţările din Europa de Sud-Est şi Balcani, pentru că presupune cheltuieli mult mai mari, dacă vor să îşi menţină securitatea la nivelul necesar. Probabil va genera condiţii şi presiuni suplimentare în ţara noastră din cauza (că este ţară parteneră – n.r.) NATO şi membră a sistemului european de securitate şi apărare colectivă, consideră el. Mişovici crede că amplasarea scutului antirachetă în România va obliga Belgradul să facă o alegere dificilă – să nu investească în apărare şi să îşi reducă nivelul de securitate sau să îşi crească cheltuielile.

“NATO nu va exercita presiuni asupra Serbiei să adere oficial la Alianţă după instalarea scutului antirachetă în România”, a spus el, adăugând că scopul acestui sistem este să exercite presiuni psihologice şi economice asupra Rusiei, nu să declanşeze un război nuclear.Însă cel care are putere are o mare problemă, pentru că este întotdeauna tentant să o folosească. În cazul unui conflict pe scară largă, Serbia ar putea deveni cu uşurinţă victimă colaterală, nu numai din cauza scutului antirachetă din România, ci şi din cauza bazelor SUA din Kosovo. Însă, un pericol mult mai mare pentru întreaga Europă de Sud-Est ar fi dacă ar fi lovită centrala nucleară Kozlodui (Bulgaria – n.r.)“, a subliniat el.

 


Categorii

1. DIVERSE, Kosovo, Serbia, Razboiul impotriva Romaniei, Scutul antiracheta (Deveselu), SUA versus Rusia

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “Expert in securitate din Serbia: scutul antiracheta al NATO, o vulnerabilitate pentru tarile din Balcani

  1. Numai la asta nu ma gandeam, un “accident nefericit” la Kozlodui. Desigur, din cauza “teroristilor”. Urat.

  2. Pingback: Dupa SCUTUL ANTIRACHETA care nu apara pe nimeni, aterizeaza "vechiturile" F16...
  3. Pingback: SCUTUL ANTIRACHETA ESTE INEFICIENT SI AR PUTEA DUCE LA RAZBOI NUCLEAR, declara un oficial francez din cadrul AP a NATO
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare