Fermierii anunta DEZASTRU IN AGRICULTURA si denunta DISCRIMINAREA COMISIEI EUROPENE fata de agricultorii TARILOR RASARITENE

8-12-2011 4 minute Sublinieri

Agricultura nu va mai fi motorul economiei în 2012, aşa că anunţata creştere economică poate fi doar o iluzie. Avem, însă, o speranţă:  Dumnezeu

Producţiile agricole record ale lui 2011 care au contribuit, decisiv, la creşterea economică din acest an au toate şansele să nu se mai repete la anul şi să pună în pericol fragila creştere economică de 2% anunţată de Guvern.  Şi asta pentru că România este afectată de o secetă cumplită care, deja, a compromis, în parte, culturile de anul viitor, spun agricultorii. În plus, situaţia economică a Europei, principalul partener comercial al României, este în degradare continuă iar ţările UE riscă să reintre în recesiune.

Diferenţa dintre un an agricol slab şi unul dezastruos ar face-o cel puţin o lună de ploaie ori zăpadă. 2011 arată foarte prost  din cauza secetei din ţară. Trebuie măcar o lună, o lună jumate de ploi sau totul va fi pârjolit. Guvernul ar trebui să ia, de pe acum, măsuri ferme de ajutorare a fermierilor precum  montarea instalaţiilor de irigaţii şi stimulente de la buget. Rapiţa e aproape compromisă, să vedem dacă scăpăm orzul. Eu zic să nu disperăm, încă. Poate vin ploile”, spune, pentru MONEY.RO, Culiţă Tărâţă, cel mai mare fermier al ţării care exploatează 70.000 de ha de pământ în Neamţ şi Insula Mare a Brăilei. Potrivit acestuia, un 2011 atât de bun este posibil să nu mai vedem mulţi ani de acum înainte.

Şi al doilea mare fermier al ţării, Ioan Niculae, cu 55.000 de ha de teren, este categoric: 2012 se prezintă sub auspicii foarte proaste din cauza secetei din ţară iar culturile de orz şi rapiţă sunt compromise total. „Voi face un compromis. O să scot rapiţa la primăvară şi-o să pun porumb şi floarea soarelui. care sunt mai puţin pretenţioase la umiditate. Oricum, şi la grâu estimez o scădere a producţiei cu 30-40%”, arată Niculae. Acesta consideră 2011 doar un an „bun” şi nu „excepţional”. Chiar şi aşa, mare parte din creşterea economică din primele nouă luni ale acestui an s-a realizat pe seama agriculturii. Aproape toată creşterea de 4,4% din trimestrul 3 al anului în curs a fost adusă de agricultură, spune miliardarul Niculae.

Mai puţin prăpăstios este Adrian Porumboiu, cel de-al treilea mare moşier al ţării în funcţie de terenurile exploatate. El  e mai degrabă optimist în ceea ce priveşte anul  agricol 2012 deşi admite că există probleme pe anumite categorii de culturi. Important e să plouă în primele trei luni ale anului viitor şi vom avea un an bunicel. Eu nu disper, cred că va fi bine. Nu pot să nu recunosc, însă, dependenţa de ploi. Păi, dacă nu tăiam pădurile, nu aveam şi noi ploi mai dese ca în Germania? Contează foarte mult fixarea apei în sol. Acum, trebuie să recunosc că rapiţa e compromisă. O voi scoate şi voi planta porumb. Cât despre execepţionalul an 2011 aş vrea să spun că 2010 a fost mult mai bun. Embargoul rusesc asupra exporturilor de cereale a dus preţurile pieţei la nişte cotaţii de vis. Nu a fost cazul şi anul acesta, cu tot cu producţiile record”, precizează Porumboiu. Rezervele europene de cereale ajung, acum, pentru cinci ani, ajutate mult de producţiile acestui an. Anul trecut erau suficiente doar pentru trei ani, mai spune Porumboiu.

Dezastrul pomenit de agricultorii citaţi există doar în minţile lor sau vor să pună presiune pe Guvern privind acordarea de sume suplimentare, spune însă ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără. “Îi atrag atenţia domnului Tărâţă că are sisteme de irigaţii şi ar fi bine să le folosească. Le-au intrat şi banii pe acest an, ar trebui să folosească tehnicile corecte de a lucra pământul. Într-adevăr e o situaţie mai grea acum, însă îi afectează mai mult pe micii fermieri [si se face, ceva, eventual, pentru acestia, sau doar griji propagandistice? – n.n.]. Cei mari să facă bine să nu mai arunce poveşti în vânt şi să pregătească pământul pentru însămânţările de primăvară”, a răspuns, prin intermediul MONEY.RO, ministrul Tabără.

Potrivit acestuia există 2 milioane de ha cu grîu semănat în toamnă din care jumătate este deja răsărit aşa că situaţia din agricultură este departe de a fi dezastruoasă. Cât despre problemele moşierilor cu rapiţa şi orzul ministrul spune că rapiţa este o plantă foarte preţioasă care a mai dat chix parţial şi în trecut, chiar şi într-un an foarte bun  precum 2011. Principala grijă a agricultorilor este să se facă arăturile corespunzătoare astfel încât să se conserve rezerva de apă din sol la 1 aprilie 2012 în condiţiile în care prognoza meteo arată că vor urma precipitaţii normale pentru lunile de iarnă.

Din vară, România este afectată de o secetă pronunţată, cantitatea de precipitaţii căzută în ţară fiind infimă. Chiar şi Dunărea este la cote de atenţie cu un debit la intrarea în ţară de sub 1.800 de m³/s. Prognozele Guvernului pentru creşterea economică de anul viitor sunt de 1,4% în timp ce ale FMI sunt de 2%.  În trimestrele doi şi trei ale lui 2011 creşterea economică a fost pusă, în special, pe seama agriculturii.

Fermierii din Europa Centrala si de Est amendeaza ferm noile politici ale Comisiei Europene in domeniul agricol, considerand ca sistemul propus adauga costuri suplimentare si sarcini administrative asupra agricultorilor, se arata intr-o declaratie comuna a reprezentantilor producatorilor agricoli.

Reprezentantii producatorilor agricoli din Romania, Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia, Croatia si din tarile baltice, respectiv Lituania, Letonia, Estonia, s-au intalnit, in perioada 28-29 noiembrie, la Budapesta, pentru a identifica strategiile de sensibilizare a Comisiei Europene privind includerea in PAC 2014-2020 a tratamentelor adecvate, a reducerii decalajelor actuale ce defavorizeaza net noile state membre.

Romania a fost reprezentata de Federatia Nationala a Producatorilor Agricoli din Romania – FNPAR, prin presedinte Viorel Matei.

Fermierii sunt dezamagiti de propunerile Comisiei Europene

“Ultimii cinci ani din regulamentual actualei PAC s-au dovedit a fi o dezamagire pentru majoritatea tarilor noastre. Marimea si puterea agriculturii noastre, in cele mai multe cazuri, au pierdut teren in loc sa continue sa se dezvolte, iar veniturile fermierilor nostri au scazut in loc sa se stabilizeze”, se arata in declaratia comuna a fermierilor.

In plus, acestia au adaugat ca sunt dezamagiti de actuala propunere a Comisiei, pentru ca nu cuprinde nicio schimbare majora de directie, fata de sistemul actual, aduagand in schimb costuri suplimentare si diverse alte sarcini administrative asupra agricultorilor. In opinia fermierilor, propunerea complica sistemul actual si nu este insotita de o alocare echitabila a resurselor.

Fermierii: Plafonarea este strict respinsa

Dand exemplu platile directe, reprezentantii agricultorilor sustin ca propunerea are in vedere mentinerea divizarii profunde intre statele membre la nivelul platilor directe, contrar promisiunilor oficiale privind renuntarea la discriminare pana la finele perioadei bugetare curente. Acestia considera ca noul sistem ar trebui sa nu mai includa perioade suplimentare de tranzitie. Fermierii atrag atentia ca propunerea CE introduce noi forme de birocratie pentru agricultori si pentru guvernele nationale.

Propunerile privind ecologizarea agriculturii, privind plafonarea si definitia sa cu privire la agricultorii activi vor face toate sistemele sa fie mai putin transparente pentru public si mult impovaratoare pentru agricultori si guverne, sustin fermierii. In plus, introducerea unui sistem complicat de plafonare a platilor directe ar putea actiona ca un factor de descurajare pentru modernizarea structurilor agricole si ar penaliza agricultorii care au depus deja eforturi pentru a realiza economii la scara, fiind si o discriminare fata de fermele care folosesc contractul de munca.

Fermierii cer sprijinirea rentabilitatii micilor fermieri

Totodata, fermierii propun masuri de sprijinire a rentabilitatii micilor fermieri care sa insoteasca introducerea de catre CE a unei scheme pentru micii agricultori. In acelasi timp, fermierii considera ca este nevoie de o flexibilitate mai mare in folosirea platilor limitate cuplate, pana la 10% din pachetul national, astfel incat statele membre sa aiba libertatea de identifica sectoarele pentru care pot beneficia.

“Facem apel ca interventia asupra preturilor de referinta sa fie depllin actualizata si adaptata la conditiile de piata. Facem apel ca pentru cota de lapte, de zahar si drepturile de plantare pentru sectorul vitivinicol sa fie mentinute pana in 2020. Suntem impotriva ca schemele de ajutor pentru lapte praf pentru hrana animalelor sa fie retrase. (…) Ni se pare esential ca platile pentru zonele defavorizate sa fie primite pe viitor doar de agricultorii activi. De asemenea, propunerea ca pragul de elibigilitate a schemelor pentru zonele defavortizate sa fie redusa pana la 50%, nu 60% cum a fost propus de Comisie”, propun fermierii.


Categorii

1. DIVERSE, Agricultura/ Satul romanesc, Razboiul impotriva Romaniei, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

17 Commentarii la “Fermierii anunta DEZASTRU IN AGRICULTURA si denunta DISCRIMINAREA COMISIEI EUROPENE fata de agricultorii TARILOR RASARITENE

  1. La Culita Tarata si Niculae trebuie sa fim “atenti” cand vorbesc, pentru ca de multe ori bat campii! Culita Tarata are in arenda aproape toata marea Balta a Brailei, unul dintre cele mai fertile pamanturi din Romania. In 2011 cand toti au facut peste 2.5t/ha la floarea soarelui, el declara 1.8t/ha(restul evaziune fiscala). Niculae, care a beneficiat de cele mai mici preturi la gaze pentru combinatele sale chimice(iar consumatorii casnici plateau preturi precum nemtii) a arendat in Dolj de curand cateva mii de ha pe care le-a lucrat cu masini de ultima generatie in doar o saptamana, se zguduiau caselor oamenilor cand porneau “tancurile”. Porumboiu a fost cinstit si a spus adevarul, Dumnezeu ne mai “suporta”, ploile din ultimele zile fiind o dovada in acest sens.

    Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, ajuta-ne Tie sa-ti urmam!

  2. Pingback: [VIDEO] Romania, te iubesc: CUM PIERDE TARANUL ROMAN CHIAR DACA ARE RECOLTA BOGATA
  3. Dupa cum merg treburile la noi, putem trece de seceta, carind ape cu ciuru.

  4. Pingback: ROMANIA, pe PRIMUL LOC intre tarile din Europa care AU CEDAT pamantul agricol (MULT SUBEVALUAT!) in MAINILE STRAINILOR
  5. Pingback: STATUL SOCIAL unde exista PENSIA DE 1 LEU/ SECETA VA DUCE LA O CRIZA ALIMENTARA?/ Reactor oprit la NUCLEARELECTRICA/ Exportul de gaze (deocamdata) INTERZIS de Parlament
  6. Pingback: RADIOGRAFIA UNUI MURIBUND: agricultura romaneasca si “STRATEGIA” SUBDEZVOLTARII. Pierdem pamantul, vitele si OAMENII - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  7. Pingback: O idee despre cum am putea SUBZISTA pe timp de CRIZA - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  8. Pingback: Cum distruge Uniunea Europeana GOSPODARIA TARANEASCA. Aberatia COTELOR de lapte - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  9. Pingback: Trilateralii de la BNR au agenda: DISTRUGEREA AGRICULTURII DE SUBZISTENTA, “EXECUTAREA FARA MILA A UNEI POPULATII SARACITE” - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  10. Pingback: Mihai Gotiu despre exterminarea micilor agricultori: de la COLECTIVIZAREA COMUNISTA la COMASAREA si INDUSTRIALIZAREA CAPITALISTA - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  11. Pingback: Cum a disparut ROSIA ROMANEASCA din piete din cauza IMPORTURILOR si intermediarilor - Recomandari
  12. Pingback: Consilier prezidential despre “STRATEGIA BASESCU” PE AGRICULTURA. Romania ar trebui sa devina MARE PRODUCATOR REGIONAL prin cultivarea …ORGANISMELOR MODIFICARE GENETIC - Recomandari
  13. Pingback: ROMANIA ISI VINDE SI SUVERANITATEA ALIMENTARA. De la 1 ianuarie: ELIMINAREA ORICAREI RESTRICTII PENTRU STRAINII CE VOR SA CUMPERE TERENURI AGRICOLE - Recomandari
  14. Pingback: CEL MAI GRAV: ROMANIA ISI PIERDE PAMANTUL, UNGARIA SE PREGATESTE SA IL IA IN STAPANIRE. IN ARDEAL NE REINTOARCEM IN TRECUT: SLUGI IN PROPRIA TARA. Ilie Serbanescu despre cea mai antinationala lege: VANZAREA TERENURILOR AGRICOLE [video] - Recomandari
  15. Pingback: Ilie Serbanescu despre “DRAMATICA EXPROPRIERE A SARACILOR DE LA PERIFERIE”. Semnificatia liberalizarii vanzarii de terenuri agricole: “SFARSITUL TARII”, “DEFINITIVA RUPERE DE GLIE A ROMANULUI” - Recomandari
  16. Pingback: “ROMÂNIA SUB ASEDIU” – disparitia Romaniei prin VANZAREA PAMANTURILOR si PADURILOR (reportaj video “In Premiera”): “E un mare pericol! Ne pierdem incet teritoriul tarii! Noi nu realizam acum ce facem!” - Recomand
  17. Pingback: Semnal de alarma al irlandezului din Romania, Peter Hurley: TARANII ROMANI SUNT ABANDONATI IN FAVOAREA MARELUI AGRO-“BUSINESS”! | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare