MEGA-FURTUNI NEPREVAZUTE AU FACUT PRAPAD IN VESTUL TARII. Opt morti, zeci de raniti, localitati devastate – imagini incredibile de la VIJELIA cu aspect APOCALIPTIC din TIMISOARA, ne-anuntata de meteorologi… (VIDEO, FOTO)

17-09-2017 6 minute Sublinieri

  • Digi24:

VIDEO. O vijelie de 15 minute a făcut victime aproape cât un uragan: opt morţi şi 67 de răniţi

În doar 15 minute, vijelia a făcut prăpăd în vestul ţării. Copaci puşi la pământ, acoperişuri smulse, zeci de autoturisme au fost distruse. Vântul a început să sufle cu putere, cu rafale de peste 90 de kilometri pe oră. Zeci de copaci au fost smulşi din rădăcini şi multe acoperişuri au zburat de pe clădirile pe care le protejau. Cum nu au existat avertizări meteo cu privire la violenţa furtunii, oamenii au fost luaţi prin suprindere în timp ce profitau de finalul de weekend în aer liber. Furtuna de sfârşit de vară de numai un sfert de oră a făcut victime aproape cât un uragan: 8 morţi şi 67 de răniţi.

ACTUALIZARE 00.00. A fost deschis dosar penal în cazul panoului care a căzut peste o maşină, eveniment soldat cu decesul unei persaone. Poarta de intrare în Timișoara din Calea Lugojului a fost reabilitată chiar anul trecut de primăria orașului.

În replică, primarul Timişoarei, Nicolae Robu a avut o reacţie neadecvată la adresa jurnaliştilor: „La revedere! Sunteți penibili! Pe mine să nu mă mai căutați niciodată, bine?!”

ACTUALIZARE 21.10. Un număr de 37 de localități din sud-estul județului Bihor au fost afectate, duminică după-amiaza, de furtună, fiind înregistrate avarii electrice, gospodării inundate și copaci căzuți.

ACTUALIZARE 21.00. Cel puțin 34 de localități au fost afectate de furtuna ce a avut loc duminică seara în județul Sălaj, cele mai frecvente probleme semnalate fiind copaci rupți, stâlpi de electricitate doborâți și acoperișuri distruse de vântul puternic, potrivit datelor parțiale centralizate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Sălaj.

ACTUALIZARE 20:10 – Din nefericire, încă un deces a fost confirmat la Buziaș. Astfel, numărul persoanelor care au decedat în urma furtunii a ajuns la opt. Numărul răniţilor a ajuns la 67.

ACTUALIZARE 19.54 Şapte persoane au murit şi 62 au fost rănite, arată bilanţul de ultimă oră anunţat de Inspectoratul general pentru Situaţii de Urgenţă.

Citiți și:
Meteorolog: Imaginile radar nu au indicat prezenţa tornadei în niciuna din zonele afectate
S-au transmis avertizări nowcasting şi totuşi au murit oameni. Explicaţiile ministrului Carmen Dan

ACTUALIZARE 19:45 – O a șase persoană, un bărbat, a decedat la Bistrița. Un bărbat în vârstă de aproximativ 50 de ani a decedat, în Parcul Municipal din oraș, după ce a fost lovit în zona capului de creanga unui copac, ruptă în urma furtunii puternice care s-a abătut duminică seara asupra județului.

ACTUALIZARE 18:50 Cinci drumuri naţionale din judeţele Alba, Arad, Cluj şi Timiş sunt blocate, duminică după-amiază, din cauza furtunilor. Poliţiştii recomandă ca, pe timpul ploii, fiecare manevră să fie efectuată doar după o temeinică asigurare şi să se folosească luminile de întâlnire. Detalii, aici.

Citiți și:  Puterea furtunii din vestul țării, explicată de meteorologi

ACTUALIZARE 16.40 Natura continuă să lovească puternic vestul țării. Codul portocaliu de furtună puternică a fost extins până la ora 17.40 în mai multe zone din vestul țării. Este un front atmosferic ce vine dinspre sud-vest. Vor fi afectate porțiuni din Arad, Timiș, Caraș-Severin, Hunedoara, Bihor.

In zona : Județul Hunedoara;
Județul Bihor: Zona de munte, Aleșd, Beiuș, Marghita, Nucet, Ștei, Vașcău, Abram, Abrămuț, Aștileu, Aușeu, Balc, Batăr, Boianu Mare, Borod, Bratca, Brusturi, Budureasa, Buntești, Căbești, Câmpani, Căpâlna, Cărpinet, Ceica, Cetariu, Chișlaz, Ciumeghiu, Cociuba Mare, Copăcel, Criștioru de Jos, Curățele, Derna, Dobrești, Drăgănești, Drăgești, Finiș, Hidișelu de Sus, Holod, Husasău de Tinca, Ineu, Lăzăreni, Lazuri de Beiuș, Lugașu de Jos, Lunca, Mădăraș, Măgești, Nojorid, Olcea, Oșorhei, Pietroasa, Pocola, Pomezeu, Popești, Răbăgani, Remetea, Rieni, Roșia, Săcădat, Sâmbăta, Sânmartin, Sârbi, Șoimi, Spinuș, Șuncuiuș, Suplacu de Barcău, Tărcaia, Tăuteu, Țețchea, Tileagd, Tinca, Tulca, Uileacu de Beiuș, Vadu Crișului, Vârciorog, Viișoara;
Județul Timiş: Zona de munte;
Județul Caraș-Severin: Sacu;
Județul Timiș: Făget, Lugoj, Balinț, Bara, Bârna, Bethausen, Coșteiu, Criciova, Curtea, Dumbrava, Fârdea, Gavojdia, Mănăștiur, Margina, Nădrag, Ohaba Lungă, Pietroasa, Știuca, Tomești, Traian Vuia;

Se vor semnala : intensificări ale vântului, care vor depăși la rafală 90 km/h și care, trecător vor lua aspect de vijelie, frecvente descărcări electrice
Fenomene asociate : averse de ploaie care vor cumula izolat 15-20 l/mp, izolat grindină
Observatii : sistemul noros se deplasează rapid pe direcția SV – NE

O vijelie puternică care a durat mai puţin de o oră a făcut ravagii, duminică, în Timişoara. Meteorologii transmiseseră o avertizare nowcasting de cod portocaliu de furtună. Rafalele puternice de vânt au atins aproape 100 de km pe oră și au smuls copaci din rădăcini și au rupt fire de înaltă tensiune, astfel încât la acest moment se înregistrează pene de curent. Inclusiv ISU Timiș a rămas fără curent. Iar de pe clădirile istorice au fost smulse țigle și cărămizi.

Imaginile trimise de telespectatorii Digi24 arată forța cu care s-a dezlănțuit natura. 

O telespectatoare a surprins momentul în care un copac este doborât la pământ într-o parcare, chiar peste locul din care tocmai ieșise o mașină. Copacul s-a prăbușit la câțiva metri în fața unui bărbat care alerga să se adăpostească: […]/ integral pe digi24.ro

Primarul Timișoarei: Mă crucesc, am rămas fără curent şi apă, s-au răsturnat TIR-uri

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a declarat că, în urma furtunii, au murit două persoane, iar altele au fost rănite şi s-au produs pagube incredibile. El a spus că zeci de copaci au fost doborâţi, alimentarea cu energie electrică şi apă a fost întreruptă, acoperişuri au fost smulse de vânt, multe străzi sunt blocate, iar mai multe autovehicule, inclusiv TIR-uri au fost răsturnate.

„Sunt pe teren şi mă crucesc. Sunt zeci de copaci la pământ, străzi blocate. Am rămas fără curent electric, fără apă. Sunt acoperişuri smulse de pe case, de pe blocuri. S-a surpat o poartă de intrare în oraş, dinspre aeroport. Sunt TIR-uri răsturnate. De când sunt eu nu am mai văzut aşa ceva”, a declarat Nicolae Robu.

„Nu avem posibilitatea să le acordăm despăgubiri, sper că sunt asigurați și își recuperează măcar o parte, dacă nu toate cheltuielile de la firmele de asigurare”, a mai adăugat edilul.

[…]

Edilul a prezentat un sumar al urmărilor furtunii care a lăsat în urmă o mulțime de străzi blocate, cu curentul și apa întrerupte într-o mare parte a orașului, clădiri cu acoperișul deteriorat sau chiar dislocat, copaci și stâlpi puși la pământ etc.

Potrivit reprezentanţilor Poliţiei Judeţene Timiş, un copac a căzut peste o femeie la Grădina Zoologică din Timişoara. Femeia, de 36 de ani, a murit.

De asemenea, un panou publicitar s-a desprins şi a căzut peste o maşină fiind mai multe persoane încarcerate. Accidentul s-a produs pe Calea Lugojului, la intrarea în municipiul Timişoara, unde traficul este complet blocat pe ambele sensuri.

Secretarul de stat Raed Arafat a anunţat că şi una dintre persoanele surprinse de panoul publicitar a decedat, o alta fiind rănită.

Potrivit secretarului de stat, cel puţin 30 de copaci au fost smulşi de vânt.

Arafat a precizat că situaţia este în dinamică, pompierii militari intervenind în mai multe zone, dar anunţă că intensitatea furtunii a mai scăzut.

ANM a emis a atenţionare cod portocaliu de intensificări ale vântului, care vor depăşi la rafală 90 km/h, iar trecător vor lua aspect de vijelie, cu frecvente descărcări electrice şi averse de ploaie care vor cumula izolat 15-20 l/mp. pentru judeţul Bihor şi mai multe zone din judeţele Timiş, Arad şi Caraş-Severin.

De asemenea, o atenţionare cod galben este valabilă pentru mai multe zone din judeţele Alba, Cluj şi Satu Mare.

[…]
Cinci drumuri nationale din judetele Alba, Arad, Cluj si Timis, precum si Transfagarasanul au fost blocate, duminica seara, din cauza furtunilor.

UPDATE 22.20: Masinile de pe Transfagarasan, deblocate. Nu au existat persoane ranite, nici masini avariate

Pompierii argeseni au indepartat cei mai multi dintre copacii cazuti, duminica seara, pe Transfagarasan si din cauza carora circulatia rutiera pe acest drum a fost complet blocata timp de peste o ora, anunta reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Arges, potrivit News.ro.

Traficul rutier a fost reluat pe un sens al drumului, iar pompierii actioneaza pentru indepartarea de pe sosea a ultimului copac cazut.

In urma acestor incidente nu exista victime sau autovehicule avariate, precizeaza sursa citata, iar toate masinile care au fost blocate in zona au putut cobori.

UPDATE 21.20: Mai multe masini cu turisti, blocate pe Transfagarasan unde traficul este oprit din cauza copacilor cazuti pe carosabil

Mai multe masini pline cu turisti sunt blocate, duminica seara, pe Drumul National 7 C, Transfagarasan, in judetul Arges, informeaza News.ro. Din cauza copacilor care au cazut pe carosabil, circulatia este complet blocata, iar pompierii intervin pentru eliberarea drumului.

Potrivit datelor furnizate de catre purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Arges, Madalina Epure, circulatia rutiera pe Transfagarasan este blocata, duminica seara, dupa ce mai multi copaci au cazut pe carosabil.

Traficul este oprit pe ambele sensuri, iar potrivit primelor informatii, mai multe masini pline cu turisti care coborau de la Balea Lac catre Curtea de Arges sunt blocate pe drum, dar nu se cunoaste numarul acestora.

Potrivit reprezentantilor ISU Arges, judetul nu se afla sub avertizare de furtuna.

[…]

In Maramures, mai multe persoane au ramas blocate in telescaun, la Suior.

“Echipaje de pompieri maramureseni sunt in zona pentru a sprijini actiunile de deblocare si acordarea sprijinului persoanelor aflate in dificultate”, anunta IGSU.

  • Antena 1:

Misiune dramatică în Maramureş: peste 20 de persoane blocate de furtună în telescaun la Şuior, inclusiv copii

Mărturii terifiante ale turiștilor blocaţi de furtună în telescaun, în Maramureș: ”Un copac s-a rupt și a căzut peste firele telescaunului!”

Peste 20 de turiști au rămas blocați în telescaunul din stațiunea maramureșeană Suior din Maramureș, din cauza unei furtuni. Oamenii au fost salvați, iar pe Facebook au apărut mărturiile unora dintre ei.

Unul dintre turiștii blocați și-a făcut mai multe selfie-uri, alături de fiica sa, din telescaun. Bărbatul a descris experiența trăită.

Blocați în telescaun la Suior ! Am coborât pe frânghii după ce a trecut furtuna, aproximativ 3 ore… de la 5-10 metri inălțime, furtuna trăită pe telescaun. Nici o posibilitate de a coborî de la Cota 1000 pana mâine.... Copaci rupți, stâlpi căzuți pe drum. Acum suntem ok, să zicem!, a scris turistul în postarea sa.

Mama unui alt turist blocat în telescaun a postat, de asemenea, pe Facebook, un mesaj despre situația din zonă.

”Baiatul meu a fost prins de furtuna sus pe telescaun la Suior . Un copac s-a rupt si a cazut peste firele telescaunului si au ramas blocati pe o furtuna ingrozitoare care a inceput brusc. Nu puteau respira din cauza ploii abundente care ii ineca si in jur trasnea. Au vazut cum zboara acoperisul pensiunii si au sarit din telescaun ca sa isi salveze viata. Au ajuns salvamontistii si jandarmii la ei, a scris femeia.

….

Au fost doua zile in care uraganul Irma a lovit Miami-doua victime.
15 minute in care o furtuna putertnica a lovit Timisoara-5 morti. (opt- in Vest)

Nu trebuie sa fii vreun geniu ca sa realizezi ca se intampla ceva aiurea. Nici nu trebuie sa vrei sa cauti vinovati ca sa iti dai seama ca ANM (INMH) e inexistent. Da, construim prost, acoperisul zboara, panoul publicitar este in doua cuisoare. Da, facem multe lucruri extrem de prost!

Dar vantul a avut 90 de km la ora! Au fost raniti 67 DE OAMENI, printre care si doi copii in stare critica. Ati auzit de vreun avertisment?

La Miami oamenii au fost evacuati sau, nebunii, s-au inchis in casa. Usile au fost batutue in cuie, ferestrele asigurate. Ati auzit de vreun timisorean care sa se pregateasca de furtuna? Ma scuzati, dar nu e un fenomen paranormal, ci unul METEOROLOGIC. Avem instrumente capabile sa anticipeze o asemenea furtuna. Avem!

V-a comunicat vreun meteorolog ca este cod galben, rosu si in toate culorile?

Toate avertismentele au fost dupa.

Nu trebuie sa fii specialist meteo ca sa iti dai seama ca daca o furtuna a AJUNS DEJA IN 37 DE LOCALITATI si INMH nu a spus nimic, treaba pute ingrozitor.

Cauzele?? E duminica la INHM? Cei care trebuie sa anunte presei sunt acasa? Da, e posibil, la cum merg lucrurile la noi, in institutiile de stat. (Imi aduc aminte cum am sunat la Protectia Copilului Sector 4, sa ii anunt ca un copil este tinut la cersit de mama sa, descult, in zapada, la minus 3-4 grade. Cei de la capatul firului mi-au spus sa sun luni, peste trei zile, zi, ca programul se termina in 10 minute.)

Un esec DE PROPORTII al ANM (INMH) care a costat multe vieti. Poate ar fi timpul sa intram si noi in randul lumii cu Meteorologia. Daca nu, sa nu mai consumam bani pe institutia asta si sa angajam un batran care miroase pamantul, isi umezeste degetul si spune imediat din ce directie vine furtuna. Astazi ar fi fost mult mei eficient.

De Silviu Iliutacronicipebune


Categorii

1. DIVERSE, Dezastre, calamitati, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

16 Commentarii la “MEGA-FURTUNI NEPREVAZUTE AU FACUT PRAPAD IN VESTUL TARII. Opt morti, zeci de raniti, localitati devastate – imagini incredibile de la VIJELIA cu aspect APOCALIPTIC din TIMISOARA, ne-anuntata de meteorologi… (VIDEO, FOTO)

  1. Am fost acolo, in Timisoara. Va scriu deseara cum am trait acea jumatate de ora.

  2. Pingback: “Fara de veste…”. SEMNUL FURTUNILOR si MIZA CASATORIILOR HOMOSEXUALE. Cedeaza Biserica noastra SANTAJULUI ticalos al “noilor securisti”, alegand TACEREA si NON-COMBATUL in cauza REFERENDUMULUI pentru definirea casatoriei? RUG
  3. Hm, ce chestie… Si asta la doar 2 zile distanta de sarbatoarea Sf. Iosif de la Partos, ocrotitorul Banatului si Timisoarei… Nu pot sa nu ma gandesc la asta.Dumnezeu sa i ierte pe cei morti si sa mangaie bietele familii – o moarte cu adevarat bizara daca stai sa te gandesti… :”(

  4. Copiii mei cei mici s-au pus în genunchi și au început să plângă și să strige cu lacrimi “Doamne Potolește Furtuna TE RUGĂM DOAMNE…”!
    Fetele îmi erau plecate la ziua unei colege de clasă, a uneia din ele!
    Soția a început să plângă…! Eu mă rugam, dar nu cu focul celor mici…
    Ne-a fost frică tare că ne sparge vântul geamurile de la baalcon. Nici acum nu știm cum de nu ne-a luat vijelia, acoperișul blocului, așa cum a făcut la alte blocuri!
    Lângă blocul nostru vântul a trântit din rădăcină o salcie de grosime medie, a scos din bitum un semn de circulație și a trântit niște tarabe de lemn la o piață de mărfuri din apropiere…
    Apa ni s-a luat în bloc în jur de o oră, iar curentul avea oscilații de tensiune…
    Imediat după furtună, fetițele mi s-au întors acasă, de la ziua colegii lor, și mi-am luat doi dintre copii, un băiat și o fată și am mers la MARȘUL ANTI-VACCINARE OBLIGATORIE!
    Când am ieșit din bloc, în jurul blocului earu numai crengi căzute, crenguțe mai mici cu frunze de copaci, cutii de carton și multe gunoaie udate de ploaie…
    Am mers să luăm un taxiu…căci tot transportul public a fost paralizat în Timișoara! Dar și taxiu am găsit cu mare greutate, fiindcă nu mai puteam face comenzi telefonice, căci căzuseră multe din liniile de telefonie fixă…Și când mergeam pe jos căutând un taxiu, auzeam numai sunete de DRUJBE care tăiau copaci și crengi…După ce am luat taxiul am văzut din taxiu imagini de coșmar…O bucată dintr-o arteră importantă a Timișoarei era ROȘIE complet, fiind plină de cioburi și resturi de țiglă și de cărămizi zdrobite pe carosabil, care fuseseră luate de vânt și care aterizaseră pe șosea…!
    A fost afectată până și clădirea pompierilor, iar unul dintre aceștia era urcat pe acoperiș, încercând să-l repare…
    Când am ajuns la punctul de întâlnire, unde trebuia să ne alăturăm manifestanților și protestatarilor anti-vaccinare OBLIGATORIE am văzut că aceștia deja plecaseră, căci până să găsim taxiul, întârziaserăm peste un sfert de oră…
    Și în apropiere am văzut doi polițiști care analizau și inspectau locul unde un tramvai cu călători în el, a fost lovit de cărămizile pe care furtuna le desprinsese și purtase prin aer, în timp ce staționa în stația din P-ța Libertății…M-am îndreptat cu copii spre cei doi Polițiști și I-am întrebat dacă știu să-mi spună încotr-o a pornit coloana manifestanților. Polițiștii mi-au arătat direcția, dar mi-au mai spus: “Vă rog să transmiteți și celorlalți manifestanți că am fost anunțați prin stație că în jurul orei 18,00, Furtuna va reveni și va fi la fel de puternică…” Dar din Mila lui Dumnezeu nu a mai revenit, ba chiar, cerul s-a înseninat!
    Am pornit pe urmele manifestanților, I-am ajuns din urmă, ne-am alăturat lor și împreună cu coloana am revenit în P-ța Libertății unde am ascultat mai multe luări de cuvânt ale organziatorilor. Am luat și eu cuvântul, și după protest, am mers cu copii să ne închinăm la Catedrală, sperând că mai găsim Moaștele Sf. Iosif Cel Nou De La Partoș, expuse spre închinare, credincioșilor, dar nu le-am mai aflat expuse, căci au fost mutate la locul lor obișnuit din incinta Catedralei.
    În fața Catedralei nu ne-a venit să credem ochilor ce vedeam…Copaci rupți de la jumătate, semafoare și semne de circulație strâmbate, panouri electronice de afișare a mersului autobuzelor sparte, indoite sau trântite la pământ…! Pe jos erau fire electrice căzute. În fața Catedralei se vedeau numai utilaje și mașini cu girofaruri. Erau echipaje de la ENEL, de la Poliție, de la Pompieri și chiar Ambulanțe.
    Am intrat în Catedrală și ne-am închinat la Sf. Iosif, la locul obișnuit unde se găsesc Moaștele lui, stând la rând mai multe minute, după care ne-am închinat la celelelalte Icoane din Catedrală. Și am rămas impresionați că în mai puțin de 20 de minute cât am stat eu cu copii în Catedrală, când am ieșit firele de curent erau deja luate de pe jos, iar unele resturi de copaci erau îndepărtate, dar nu toate…!
    De la Catedrală am traversat bulevardul și am mers pe jos câtva minute bune. Am trecut pe lângă Parcul din fața Catedralei (căci prin el nu se putea traversa de mulțimea de copaci rupți…) și am crezut că ne aflăm într-o pădure în toată regula, cu o mulțime de copaci tăiați…căci peste tot erau numai crengi căzute, iar dacă nu erai atent îți puteai rupe papucii, cum era să mi se întâmple mie…
    Într-un final am ajuns acasă…și I-am I-am mulțumit lui Dumnezeu că am trecut peste acest necaz, căci putea să fie mult mai rău…
    Copilul meu cel mare, a fost plecat la țară la bunici, la o distanță de aproximativ 130 de km de Timișoara, și s-a întors ieri…cu trenul, și o distanță de 130 de km a parcurs-o în mai mult de 10 ore, trenul staționând nu mai puțin de jumătate de ceas, uneori chiar peste o oră ÎN MULTE STAȚII de pe traseu…A ajuns într-un final acasă la ora 2 și jumătate, după ce am plecat după el și l-am așteptat ceasuri întregi în gară…
    Așa cum am spus putea să fie și mai rău…Dar Dumnezeu a fost ÎNCĂ Bun…!
    Azi nu am avut până după amiază internet…Timișoara a fost ca după război…
    Dar Slăvit Să Fie Domnul că nu a lăsat ca Mânia Lui să fie mai mare, căci ne-ar fi prăpădit cu totul! Amin!

    )

  5. “Dar ceilalti noua unde sunt?”… (Luca 17, 17)

    Nu stiu daca cineva ar putea reda evenimentele in asa fel incat sa fie patrunse si intelese de cineva in felul si in duhul in care s-au petrecut aievea.
    Dumnezeu a randuit sa ajung ieri la Timisoara, in oras, cu cateva secunde inainte ca furtuna sa izbeasca acel loc din Calea Lugojului. Am vazut panouri cazand, retezand fire de curent electric, am vazut copacii rupti si purtati ca niste paie cale de sute de metri printre oameni si masini – oameni care nu au avut nici o avertizare prealabila, oricat de mica.
    Am umblat mult in natura la viata mea si am trecut prin furtuni violente, in toate conditiile naturale posibile in tara la noi. Inclusiv pe pisc de munte, de despicau fulgerele pietre langa noi si sub noi. Dar ca furtuna de ieri nu am vazut niciodata.
    Si faptul ca fizic a fost vorba de o tornada, s-a putut constata practic: ca un vant care se propaga longitudinal nu incepe brusc de la o secunda la alta, asa cum a inceput in locul in care m-a dus ieri mila lui Dumnezeu. Eu am vazut nebulozitatea din departare, de pe dealurile de la Lugoj si Faget; si ma asteptam sa fie furtuna mare; insa abia au cazut cativa stropi si a fost putin vant, pana am intrat in oras; am oprit la prima benzinarie sa alimentez masina, si am vazut efectiv felul in care a lovit instant un vant oarecum perpedicular pe directia de deplasare a nebulozitatii in spatiu. A fost o viteza unghiulara care a smuls copacii din radacini, a smuls obiecte de metal de cateva tone, masini de multe tone, structurile din benzinarii, magazine, constructiile din oras, acoperisuri si ziduri de caramida. Cand am incercat sa ies din masina prima data, sa ajut cativa oameni surprinsi sub copaci de prima izbitura violenta a vantului, nu am putut – atat de tare lovea lateralul masinii. M-am opintit bine ca sa pot iesi, desi nu-s foarte firav trupeste.

    Dupa prima rafala si dupa ce oamenii s-au mai dezmeticit am traversat jumatate de oras – era ca dupa razboi – literalmente. Resturi de cladiri si copaci erau intinse peste tot pe strazi, oamenii erau total neputinciosi si in stare de soc, iar orasul paralizat. Aceasta distrugere a durat mai putin de jumatate de ora, as zice. Pentru ca furtuna se deplasa ea insasi cu viteza destul de mare – am observat mai tarziu pe drumul de intoarcere, cand am mers oarecum paralel cu ea si intrucatva in urma ei, spre est.
    Distrugerea lasata in urma, mortii si numarul de masini si cladiri rau avariate au fost neobisnuit de mari. De la politistii si jandarmii din oras am aflat despre toate (mai greu am aflat locul si informatii despre protestul impotriva vaccinarii obligatorii – asta a fost ceva cvasi-necunoscut de catre cei din Timisoara, si numai Domnul m-a ajutat de i-am gasit pe organizatori).
    Ce vreau sa spun este ca mi-as dori sa pastrez vesnic acea luciditate si constientizare ca viata mea in orice clipa atarna efectiv de Dumnezeu si numai de Dumnezeu, cum am simtit in acea jumatare de ora, in care au trecut vajaind pe langa mine copaci imensi, crengi rupte si purtate de tornada, bucati de acoperisuri, bucati de metal si cine mai stie cate lucruri – iar noi oamenii, printre care si eu, am ramas in viata.
    Cum zicea parintele meu aseara, inca sunt prea pacatos sa ma ia Domnul de pe aici. Asa am si simtit ca stau lucrurile.

    Dar sa stiti ca cea mai mare uimire si tristete nu am avut-o constientizand ca asa arata lucrurile cand Dumnezeu ingaduie urgie peste noi. Nu… Cea mai mare tristete am avut-o cand am intrat in Catedrala si mai erau inauntru mai putini oameni decat degetele de la o mana, desi se adapostisera inauntru multi dintre cei care se intamplasera in jur, prin centrul orasului, la timpul cand a lovit tornada. Cand am intrat pe usa locasului Sfant ma asteptam sa vad oameni in genunchi la rugaciune… Ma pregateam sa ma alatur celor aflati in smerenie si rugaciune fierbinte catre Domnul Dumnezeul puterilor… Insa, nimic… O tacere desavarsita… Din toti cei care alergasera inauntru pentru izbavire nu mai era aproape nimeni… Mai erau doua maicute, care au ascultare acolo si o familie cu copiii, venita tocmai de la Deva, pentru manifestul public, ca si mine.

    Furtuna aceea a trecut mai departe in jumatate de ora. A mai fost timp pana la ceasurile programate pentru manifest doar cat sa ma ajute Domnul sa gasesc locul si oamenii. Ploaia sporadica ce urmase furtunii nu i-a descurajat pe frati.
    Cei mai curajosi dintre doritorii de pace si adevar s-au strans, ne-am unit si am urmat un traseu scurt cu voie de la imparatia locala, tinand in maini tiparituri despre criminalitatea acestei vaccinari obligatorii si despre dedesupturile ei ce put a moarte si a iad.
    Cativa oameni iesiti dupa furtuna prin zona ne-au aprobat, surprinsi si bucurosi de initiativa fratilor, dar discret… Simpla prezenta a oamenilor legii in uniforma se pare ca are un efect semnificativ inhibator asupra curajului cetateanului de rand, chiar de a-si exprima aprobarea fata de subiectul tabu al ciudatilor necivilizati anti-vaccinare-obligatorie.
    Cei 100 de oameni curajosi, dintre care multi cu copiii lor, m-au bucurat. S-a vorbit deschis si clar despre aspectele esentiale si deosebit de grave din legea vaccinarii obligatorii.
    Ma bucur ca i-am cunoscut pe oamenii aceia treji si curajosi si cuminti – cu dragile lor familii. Si ca total surprinzator l-am cunoscut acolo pe fratele Vela Gheorghe, familiar cred celor de aici de pe forum, de cuvantul caruia tare m-am bucurat si tare s-au folosit si oamenii prezenti la manifestatie.

    Apoi fiecare s-a indreptat spre a da o mana de ajutor unde era nevoie.
    M-am intors cu mare greutate, ca in urma furtunii pe zeci de kilometri au ramas distrugere si zeci de masini avariate, pe marginile drumurilor, cu precadere pe autostrada pana la Lugoj.

    Acum sunt in Bihor, unde oamenii pun randuiala dupa cat si cum pot, in urma furtunii.

    Domnul a randuit absolut tot ce s-a petrecut ieri, iar judecatile lui nu le ispitesc eu. Cand am plecat ieri dimineata de acasa spre Sfanta Liturghie, in Sibiu, nu ma gandeam ca voi trai toate acestea.

    “Sau acei optsprezece inşi, peste care s-a surpat turnul în Siloam şi i-a ucis, gândiţi, oare, că ei au fost mai păcătoşi decât toţi oamenii care locuiau în Ierusalim?” (Luca 13, 4)

    Vine furtuna peste tara, fratilor, din pricina faradelegilor noastre…
    Domnul sa mai ingaduie si sa mai amane varsarea maniei Lui peste noi… Ieri am avut o pregustare de cateva minute doar, in fiecare loc prin care a trecut…
    Domnul sa-i pomeneasca in Imparatia Lui pe cei trecuti ieri din lumea aceasta prin furtuna.
    Domnul si Maica Domnului sa ne miluiasca si sa nu ne lase! Amin.

  6. Pingback: "Era ca dupa razboi... Vine furtuna peste tara, fratilor, din pricina faradelegilor noastre…" - MARTURII TULBURATOARE DE LA CITITORI care au trait pe viu VIJELIA teribila, cu aspect de TORNADA, dezlantuita duminica la TIMISOARA. Furtuna a dara
  7. Sâmbătă seara, când se îngâna ziua cu noaptea, soția mea avea treabă prin balcon, luând niște rufe de pe sofoară care fuseseră puse la uscat…Și balconul nostru este cu vederea către Apus și a privit pe fereastră…A văzut un NOR NEGRU cu o “formă ciudată”…După furtună mi-a spus: “Aseară m-am uitat în balcon pe geam și am văzut un nor tare urât care “aducea nițel” a chipul unui demon…Am vrut să te chem și pe tine să vezi, dar erau ocupat la laptop și te-am lăsat în pace…”
    Or, în Ziua de Dumnică, 17 Septembrie, ceea ce a atras atenția și a i-a mirat pe mulți oameni din Timișoara a fost tocmai NORUL NEGRU care a venit RAPID peste Oraș, și care avea o culoare, o formă și o alternanță de înălțime foarte ciudată…

  8. Nici in Bihor nu stau mai bine lucrurile.
    In Beius, Rieni, Stei, Vascau si Nucet si in multele sate din imprejurimi, de pe Valea Crisului Negru, de pe Valea Ariesului si in alte tinuturi din zona au fost distrugeri mari si oameni care au murit in aceasta furtuna.
    Doar in Stei am auzit de 4 persoane care au murit din cauza furtunii, la un orasel cu cateva mii de locuitori. Insa nu pot spune sigur.

    Dar pot spune sigur ca in unanimitate cunostintele si rudeniile mele din trei-patru judete au marturisit si au intarit ca nu au mai vazut nici pe departe asa o furtuna distrugatoare in toata viata lor – iar unii dintre acesti oameni ajung spre centenar.

    E mare diferenta intre ce se zice in media din rapoartele “institutiilor” si ce e in teren.
    In Beius, Rieni, Ghighiseni si in alte localitati din zona turlele si acoperisurile bisericilor au fost aruncate jos… In Rieni “s-a infipt un metru in pamant” unde a cazut.
    Pana azi-dimineata la ora 9 s-au epuizat toate stocurile de tigla pentru acoperisuri de pe o raza de zeci de kilometri.

    In Stei insa am avut bucuria sa aflu ca s-au tras clopotele in cele doua biserici la scurt timp de la pornirea urgiei, iar oamenii zic ca atunci, indata, s-a oprit distrugerea.
    Iar intr-o localitate mai aproape de munte, preotul care tinea slujba parastasului in cimitir in momentul dezlantuirii furtunii i-a indemnat pe oameni sa nu se sperie si sa ramana langa el pana termina slujba, desi se rupeau copacii din cauza puterii vantului si cadeau in jurul lor – nimeni din cei ce au participat la slujba n-a fost ranit in vreun fel. Dar speriati de furia furtunii au fost destui….

    Lucruri simple, dar vi le spun cum le-am vazut eu si cum le-am auzit marturisite la fata locului.
    Totusi, apasa greu pe suflet sa vezi atatia batrani singuri plangand unul catre altul si incercand in neputinta caruntetilor lor sa carpeasca cat de cat prin casa si prin ograda, pentru ziua de maine cand poate veni iar urgia, ignorati cu totul de altii, care comanda in tromba dintr-un apel telefonic basculante in convoi de materiale de constructii si muncitori sa le refaca domeniile…

    Dreptule Lazar, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi!

  9. In seara dinaintea praznicul Nasterii Maicii Domnului, in Bucuresti, in zona unde locuiesc eu, ciorile faceau un zgomot deranjant. M-am uitat spre cer si-am vazut cu uimire ca se adunau in carduri si zburau in forma aceea de litera “v” dinspre vest catre est, lucru obisnuit iarna, cand anunta sosirea zapezii. Sa ne ajute Domnul ca zapada ce sta sa vina sa nu ne troieneasca sufletele..

  10. In Timisoara a fost o furtuna tip supercelula, norul fiind identic cu cel din Queensland, care a lasat 37 000 oameni fara electricitate.
    https://watchers.news/2016/12/03/supercell-storm-queensland-december-3-2016/

  11. @ Lucian:

    Multumim foarte mult pentru marturiile impresionante… Ce se poate face pentru acei batrani saraci, nu ii ajuta nimeni acolo?

  12. Doamne, ajută!

    Fraților, nu mie…
    Oamenii se ajută unii pe alții cum pot. Nu e nimic organizat.
    Am mers acolo că nu puteam ști ce-i cu părinții, fiind căzute comunicațiile. Și am umblat de colo-colo după ureche și după ce am văzut în teren. Iar pe la cunoscuți să-i cercetez dacă au trecut cu bine peste încercare. Am ajutat unde a fost nevoie și unde am putut. Timp – scurt; de făcut – multe.

    Nici nu știu dacă se deranjează însă cineva de mai la “centrul” județului să vină și să ajute măcar cu ceva organizare sau să constate “oficial”. Materiale de acoperit casele nu mai există în zonă, nici dacă ai vrea să cumperi, să transporți și să repari. Iar de la marii “retaileri” din orașele mari de departe (Oradea, Cluj, Alba Iulia) sunt mulți care nu-și permit să cumpere și să transporte, că nu au pe ce. Dar despre realitatea sărăciei vă spun cu altă ocazie.
    Ieri la prânz încă erau case fără curent electric (nu pentru altceva, dar pentru alimentele care se cam alterează după câteva zile in frigidere si congelatoare).

    Iar dincolo de atitudinea nesurprinzatoare a potentaților zonei, la care nu mă mir să văd această ignoranță totală față de cei umili, cel mai tare m-a uimit câtă ignoranță este între oamenii de rând. Mult mai slab duhul întrajutorării de azi față de cel pe care-l știu eu și l-am trăit eu în adolescență și în copilărie în locurile acelea.
    S-au mai ajutat oamenii de rând între ei și acum – mai ales (dar nu numai) bătrânii simpli și curați de prin unele sate (câți mai sunt) – dar destul de slab. Însă cei mai puțin afectați de furtună și-au continuat în general rutina de nimicuri zilnice ca și cum nu s-ar fi petrecut nimic: cafea, țigară, băutură, vorbe goale și murdare, batjocură și răutăți degeaba.

    Mai pe scurt, am văzut oameni care așteptau neputincioși să le vină cineva în ajutor și nu venea nimeni, și am văzut oameni care și-au continuat indiferența și nimicnicia obrăzniciei de fiecare zi, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.
    Să știți că ar fi are cine să-i ajute pe cei în nevoie, dar nu există conștiința asta trează a ceea ce s-a petrecut și nu prea mai este dragoste între oameni. Asta am văzut peste tot pe unde am umblat în urma furtunii zilele acestea. Și eu asemenea mă aflu – ticălos.

    Dar eu mă gândesc câtă milă neînchipuită are Dumnezeu față de noi chiar și în mânia Lui… Că acest lucru a fost rânduit să se petreacă duminică după-amiază, când a fost minimul de oameni și de mașini pe drum; oamenii nu au fost pe-afară la servicii și copiii, elevii și studenții nu au fost la grădinițe și școli. Că la câte școli am văzut stricate de furtună era prăpăd în țară dacă era îngăduită urgia lunea dimineața, bunăoară…

    Probabil azi-mâine s-ar putea constata ușor, prin parcurgerea satelor și orășelelor, cine nu a reușit să repare și ar mai avea nevoie de ajutor, că ceilalți au reparat.
    La ai mei am mai lăsat în urmă reparații de făcut, dar nimic critic. Aseară m-am întors în Sibiu, că fetița mea e aici cu familia soției și nu știu dacă va veni și pe aici ceva. Și ne întoarcem cât mai curând să mai reparăm la Bihor. De înnorat se înnorează și la Sibiu…

    Domnul să ne ierte.

  13. Bucurestiul este acoperit de nori negrii si se aud primele tunete. Ciorile zboara in degringolada si croncane intruna. Deocamdata nu ploua, iar vantul bate usor.

  14. Ploile au facut prapad in Targu Jiu, strazile sunt inundate, norii amenintatori sunt peste tot orasul, iar sirenele au fost pornite.
    Oamenii sunt avertizati sa ramana in casa sau la adapost.
    http://www.wowbiz.ro/au-pornit-sirenele-la-targu-jiu-norii-apocaliptici-s-au-instalat-17217455

  15. Pingback: O ALTFEL DE "INCALZIRE GLOBALA"... Sau despre cum sunt dezastrele naturale, intr-adevar, consecinte ale actiunii umane
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare