GERMANIA TINE BOCANCUL SCHENGEN PE CAPUL ROMANIEI SI BULGARIEI. Esticii: cainii alungati de la masa stapanilor lor. SI DE CE POATE DISPAREA ROMANIA

5-03-2013 11 minute Sublinieri

inegalitate

Articol UPDATAT la “nota noastra” si cu ultima analiza a Stratfor

*

Ministrul de interne german Hans-Peter Friedrich (CSU) nu-i vrea pe romani si pe bulgari in Schengen. Mai mult, el ameninta chiar ca, la intalnirea de joi a ministrilor europeni de interne, votul general se va lovi de „veto-ul german“. Un veto contra, care pecetluieste soarta Romaniei in problema  intrarii in Schengen, chiar „daca Romania si Bulgaria se califica la vot“ a declarat oficialul pentru Spiegel. Impotrivirea s-ar baza – pe langa eternele acuzatii vestice de coruptie si lipsa statului de drept- pe faptul ca multi dintre cetatenii romani si bulgari vin sa incaseze in Germania ajutoare sociale, care sunt cele mai mari in Europa. Nu stim pe ce statistici se bazeaza afirmatia legata de „cersetoria sociala” romano-bulgara.

Nu stim nici unde sunt capsunarii romani care trudesc pe ogoarele germane, nici ingrijitorii de copii si batrani, nici macelarii, constructorii, inginerii, medicii, specialistii in IT si alti super-calificati romani care muncesc de se rup, platind statului german impozite, taxe si contributii sociale. Pentru niste infractori – care nu sunt mai multi decat cei de alte natii sau autohtoni si pentru cateva cuiburi de romi care strica imaginea unor cartiere din unele orase germane, romanii sunt din nou pusi la zid. Nu e o atitudine chiar noua. Cine a avut ocazia sa traiasca atitudinea crestin-sociala si crestin-democrata a erei Kohl, in anii 90, fata de Dani-Rockhoff-wwsolicitantii de azil politic veniti in Germania dupa caderea Zidului Berlinului, isi zice ca vremurile s-au intors inapoi.In anii cu pricina, circulatia in Europa nu era libera, acesti „azilanti” erau, in marea lor majoritate, refugiati economici din tarile Europei de Est, proaspat eliberate de comunism. Oameni in cautare de munca, o viata mai buna pentru ei si copiii lor. Unii dintre ei, e adevarat, erau cersetori sau aventurieri pusi pe capatuiala cu orice pret, chiar si prin furt si frauda. Insa nu categoria din urma a fost, nici atunci si nici acum, dominanta in randul romanilor imigrati in Germania.

Nu e pentru prima data, nici anul acesta, cand romanii „o iau nemteste pe cocoasa”. In 9 februarie scriam pentru HotNews.ro despre cum romanii si bulgarii sunt „tapi ispasitori intr-o cearta germana”. Spiegel scrisese despre asa-zisa panica a oraselor germane, vizavi de asa-zisul asalt romano-bulgar, care ar costa orasele si comunele prea multi bani pentru asistenta sociala. Contextul era disputa politica din Germania pe Pactul de Solidaritate Federal. Cifrele au aratat ca doar trei landuri germane mai sunt donatoare, restul rezista prin compensatii bugetare. Intre donatori este, in mod firesc, bogatul land bavarez, leagan al partidului crestin-social din care face parte si ministrul de interne german.

Tot in articolul cu „tapii ispasitori” redam un tabel al imigratiei rezultat din date oficiale, pentru anul 2011. Daca ne uitam pe tabel, cresterea in procente fata de anul anterior vizeaza cu totul alte tari, decat Romania. In aceasta crestere, Romania se situeaza chiar pe ultimul loc.

Grecia – 14.005 persoane (+ 1.245 %); Polonia – 66.181 (+216%); Italia – 9.706 (+217%); Spania – 12.133 (+ 186%); Ungaria – 16.982 (+93%); Bulgaria – 22.190 (+42%); Romania – 36.149 (+41%). De unde atata spaima atunci vizavi de romani, cand din alte tari europene in criza si cu un sfert din populatie somera, cum sunt Grecia si Spania, imigrantii vin de-a valma in Germania?

Azi, trecand in revista presa germana, referitor la afirmatiile de duminica ale lui Friedrich, am observat ca informatia a fost prezentata sec si asemanator, dupa cum a fost ea difuzata de agentiile de stiri, in urma interviului dat publicatiei Spiegel. Martin Vogler, redactorul-sef de la Westdeutsche Zeitung scrie insa, intr-un articol de opinie aparut ieri: „Ministrul de interne aprinde focul. Daca Hans-Peter Friedrich va impiedica, la nevoie cu veto-ul sau, intrarea Bulgariei si Romaniei in acordul Schengen, el serveste emotiilor. El da munitie rasistilor, care tes temeri impotriva imigratiei si in special a Sinti si roma”. 

„Aceste grupuri sunt puternic criticate ca apar cu imagine de cersetori in zonele pietonale, par a fi adesea certati cu legea [orig. kriminell] si – dupa cum s-au plans recent orasele si comunele -, prea multi dintre ei traiesc din bani publici” explica in continuare Martin Vogler. „Formularea lui Friedrich, ca acel ce vine ca sa primeasca ajutoare sociale si profita de libertatea de miscare, acela trebuie sa fie in mod eficient impiedicat, este, de aceea, periculoasa”, conchide redactorul-sef al cotidianului care apare in nord-vestul Germaniei si in editie online.

Noi am mai adauga ca anul 2013 este an electoral, in toamna vor avea loc alegerile parlamentare si de cancelar in Germania. Uniunea Crestin-Sociala (CSU), din care face parte si Friedrich, se afla acum in coalitia de guvernare, alaturi de CDU si liberali. Insa partidul „strict bavarez” si-a pierdut din putere: dupa 63 de ani suprematie absoluta in land, in 2008 a fost nevoit sa coalizeze cu liberalii de la FDP, pentru a forma guvernul din Bavaria. 

Redactorul-sef german de la Westdeutsche Zeitung se mai refera la ceva, in comentariul sau: „Bulgaria si Romania au dovedit ca, in combaterea coruptiei si criminalitatii de alta natura, sunt inapoia standardului european. Din cauza asta, ezitarile lui Friedrich sunt justificate. El trebuie insa sa-si explice motivele bine si sa respinga aplauzele dreptei surde. Deoarece doua treimi dintre germani sunt de acord cu el, nu trebuie sa faca reclama pozitiei sale in gura mare, ci sa ramana obiectiv. El nu are voie sa suspecteze in bloc comunitatile mici, ci sa informeze ca 80% dintre oamenii din cele doua tari, imigrati in Germania intre 2007 si 2010, platesc foarte normal impozite si contributii sociale.”

  •  RFI: 

Aderarea la Schengen: un bal al ipocriților?

Luca Niculescu RFIDosarul aderării la spațiul Schengen este de trei ani una dintre principlele mize europene ale României. Amânarea aderării la spațiul de liberă-circulație este un eșec pentru România și Bulgaria, dar și pentru Europa. Dacă României i se reproșează corupția, iar Bulgariei, criminalitatea organizată, Europa se confruntă cu o creștere a populismelor.

O analiză de Luca Niculescu.

In ianuarie 2010, cand Traian Basescu le vorbea ambasadorilor despre “desavarsirea procesului de integrare in UE prin aderarea la Spatiul Schengen” nimeni nu isi imagina ca acest proces va deveni atat de dificil. Pentru romani si bulgari, aderarea la Schengen era mai mult o chestiune simbolica, ei putand circula oricum liberi in interiorul Uniunii Europene. Nu s-a vorbit prea mult atunci despre declaratia presedintelui, toata lumea gandindu-se ca, la sfarsitul lui 2010, cel mai tarziu in 2011, Bucurestiul si Sofia vor intra in Schengen, o data cu indeplinirea ultimelor proceduri tehnice, asa cum se intamplase si pentru celelalte tari din fostul bloc comunist. Polonia, Ungaria, Cehia intrasera in Schengen in 2007, trei ani mai tarziu dupa aderarea la Uniunea Europeana.

Lucrurile au inceput sa se strice in vara lui 2010. Presedintele francez Nicolas Sarkozy a inceput atunci campania ultramediatizata de repatriere a romilor romani, acuzand Bucurestiul ca nu a facut mare lucru pentru integrarea lor. Pe fundalul degradarii relatiilor dintre Bucuresti si Paris, un ministru francez, Pierre Lellouche, a fost primul care a vorbit despre posibilitatea amanarii intrarii in Schengen a Romaniei. El este cel care face legatura dintre aderarea la Schengen si coruptia de la frontiere, spunand ca degeaba sistemul de protectie a frontierei a fost modernizat (gratie companiei franco-germane EADS), daca vamesii si politistii romani de frontiera sunt in continuare coruptibili. In septembrie 2010, presedintele roman pluseaza si le cere diplomatilor romani sa faca din aderarea la Schengen «prioritatea zero» a politicii externe romanesti, respingand conexiunea dintre «libera circulatie a minoritatii rome si spatiul Schengen».

Demersurile romanesti nu au avut mare efect, in 21 decembrie 2010 venind lovitura de gratie: o scrisoare comuna a ministrilor francez si german de interne catre Comsia Europeana in care se spune negru pe alb ca aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen ar fi sarkozy_basescu_natoprematura, deoarece exista « carente » care au legatura cu securitatea si justitia, cu coruptia si criminalitatea organizata. Practic, acesta este momentul in care aderarea la Schengen este legata de raportul privind Mecanismul de Cooperare si Verificare, o legatura pe care Bucurestiul si Sofia nu au acceptat-o niciodata. S-a speculat mult pe marginea acestei scrisori, s-a spus ca Franta a fost cea care a impins la semnarea ei, cert este ca ea a venit chiar inaintea Craciunului, i-a stupefiat pe liderii romani si bulgari si l-a facut pe Traian Basescu sa vorbeasca despre «un act de discriminare».

Au urmat doi ani de eforturi romano-bulgare pentru a ii convinge pe europeni ca Romania si Bulgaria pot intra in Schengen, deoarece indeplinesc conditiile. In ianuarie 2011, Romania facea extrem de mediatizata campanie de «curatare a coruptiei din vami», care a avut insa mai mult un impact… mediatic.  Cele doua tari au inceput sa isi caute parteneri, in primul rand in randul tarilor nou-intrate in UE. Incet-incet s-a desenat un calendar al aderarii in doua trepte, in primul rand cu frontierele aeriene si maritime, apoi cu cele terestre. S-a obtinut sprijin de la Comisia Europeana si de la Parlamentul European, doua entitati al caror cuvant nu conteaza insa prea mult in extinderea Schengen. Decizia e luata la nivelul statelor membre ale UE, opozitia unui singur stat fiind suficienta pentru amanarea deciziei. Este ceea ce s-a si intamplat. Dupa Franta si Germania, Finlanda si Olanda au anuntat si ele ca se opun aderarii, ceea ce a facut ca acest dosar sa fie mereu amanat. In ambele cazuri, motivul scos in fata tinea de coruptia din Romania si Bulgaria, dar existau si chestiuni interne: prezenta in coalitia parlamentara de la Haga a unui partid populist (in cazul Olandei) si aparitia in Helsinki a catorva sute de cersetori romani care i-au surprins pe finlandezi.

Incet-incet, demersurile pareau ca dau, insa, roade. Daca nu ar fi fost criza politica din vara trecuta, era foarte posibil ca la consiliul ministrilor JAI din toamna anului trecut, tarile europene sa dea unda verde unei aderari in doua trepte. Dar criza, in care a fost pusa sub semnul intrebarii existenta statului de drept in Romania, a adus un raport MCV dezastruos, iar tarile care nu voiau aderarea Romaniei la Schengen au avut suficiente motive sa mai spuna o data nu. Chiar daca situatia politica s-a calmat la Bucuresti dupa alegerile din toamna, raportul MCV de la inceputul anului nu este nici el stralucitor. In plus, Bulgaria este ea acum in plina criza politica.

Consecintele unui veto german

Angela-Merkel-speaks-at-G-007Ca urmare, o noua amanare a deciziei de aderare era probabila. Ce surprinde insa este anuntul Germaniei ca isi va folosi dreptul de veto. In cutuma europeana nu se ajunge decat extrem de rar ca un stat sa il foloseasca. Inainte de fiecare reuniune, tarile membre discuta si, daca stiu ca nu exista unanimitate pe un dosar, il amana pentru o sedinta ulterioara.

Dupa declaratia ministrului german de interne pentru Der Spiegel, Romania insista si spune ca va cere in continuare discutarea subiectului. Asta inseamna ca, efectiv, Germania ar putea sa se foloseasca de acest veto, o decizie cu consecinte politice si juridice. In istoria reuniunilor ministrilor JAI va ramane scris ca in martie 2013, Berlinul s-a opus aderarii Romaniei si Bulgariei in Schengen si motivele pentru care a facut-o. Se creeaza un precedent.

Refuzul Berlinului are mai multe motivatii: criza politica din vara, in care lideri politici romani au facut multe reprosuri Germaniei, o anumita neincredere in actuala putere de la Bucuresti, dar si chestiuni interne. Germania va avea alegeri legislative in toamna, iar una dintre temele de discutie este cea legata de libera circulatie si de imigranti: marile orase germane s-au plans recent de afluxul mare de cersetori romani, care pun in pericol «echilibrul si pacea sociala».  Ca o paranteza, din cauza crizei, care a dus la pierderea multor locuri de munca in Europa Occidentala, tema imigratiei e din nou de mare actualitate. Se face – voit sau nu – confuzie intre aderarea la Schengen si eliminarea restrictiilor pe piata muncii pentru romani si bulgari in 2014, exista campanii mediatice,  lideri politici populisti fac apeluri pentru mai putina Europa (in Franta, Marine le Pen cere un referendum pentru desfiintarea spatiului Schengen, in Italia, Beppe Grillo, care a obtinut 25 % la ultimele alegeri, cere renuntarea la moneda euro). Europa populismelor avanseaza si e greu ca, pe un asemenea teren, sa existe o discutie constructiva pe marginea extinderii spatiului de libera-circulatie. Dupa cum imi spunea un diplomat occidental, «in chestiunea Schengen dansam intr-un bal al ipocritilor. Noi, occidentalii, ne ascundem unul in spatele celuilalt. Cat timp va fi criza economica, cat timp somajul va fi in crestere, balul va continua».

Exista un risc si in Romania. Daca Bucurestiul persista in ideea de a propune un vot in consiliul JAI din aceasta saptamana [nu mai este cazul, n.n.], se va ajunge la o confruntare diplomatica: vetoul Berlinului impotriva cererii Romaniei. Multi comentatori romani vor face legatura dintre familia politica a lui Traian Basescu si cea a cancelarului german. Dezbaterea despre Schengen, care ar presupune o minima intelegere si coordonare intre presedinte si premier, se va transforma intr-o disputa politica interna. Riscul este insa ca, la fel ca in vara trecuta, Germania sa fie tinta unor critici vehemente. Si, o data cu ea, si Europa. Sentimentul de apartenenta la UE al romanilor este deja in scadere. Ar putea ajunge la cota de avarie.

Anunțul dur și sec, al ministrului de interne german, privind cererea României și Bulgariei de a fi acceptate lucian_avramescuîn convenția Schengen i-a înfuriat, pe bună dreptate, pe cei mai mulți comentatori care postează pe A.M.Press. Anunțul oficialului german e lipsit de cea mai măruntă atenție acordată diplomației. E un flit grosolan. El nu se ceartă cu chivuțele noastre ajunse la granița Germaniei cu plozii nespălați și nici cu un infractor periculos născut pe meleagurile mioritice. El pune la punct un popor, chiar două popoare. Auzi, nici măcar un acord aerian nu-i îngăduit, ceea ce înseamnă că avioanele noastre poartă microbi pe aripi și ar ateriza la Frankfurt cu noroi pe roți. Sigur că mă simt insultat și prima tentație e să înjur. Ba chiar și a doua tentație. Un cititor se întreabă dacă n-ar fi cazul să le amintim mai des nemților că au o datorie istorică de 20 miliarde dolari, consemnată în documentele statului nazist german, față de România. A nu-ți plăti datoriile, fie și de război, e un gest mai mârlănesc decât să ai un anumit procent de ciorditori de portofele în populație. Și apoi ciorditorii noștri de portofele sunt oricum acolo încă înainte de a putea călători doar cu buletinul. Dezlegarea trebuie să fie alta, mai adâncă și, prin absența oricărei politeți a refuzului, indică ori că nu dau două parale pe noi, ori că vor să ne șantajeze și să ne stoarcă de ceva. Păi ne-au cam stors. Ce să ne mai ia?

Pe vremuri, România a ajuns ce-a ajuns în perioadele ei bune, prin cazna inteligentă a unor mari diplomați. Adesea îl cităm pe Titulescu. Pot fi amintiți și alți politicieni și diplomați care, atunci când țineau un discurs de la pupitrele europene, se făcea liniște în sală. Au fost vremuri în care leul nostru se bătea cu francul francez și perioade în care Germania cumpăra de la noi nu doar alimente, iar alimentele îi creșteau mari și sănătoși pe nemți, nesuspectate că în locul grâului ar fi neghină iar în locul porcului, măgar.

De ce, acolitul doamnei Merkel – dacă e într-adevăr acolitul ei și nu un biet servitor pus să voteze cum i se cere – care are grijă să se laude cu marea lui trecere și protecție germană, nu face, n-a făcut nimic? A obținut ceva ilegitim – susținerea madamei Merkel împotriva poporului român, ceea ce i-a atras titlul de guvernator și arendaș. De ce, dacă a fost atât de abil și a halit ceva pentru el, nu o înmoaie pe nemțoaică și nu obține un  drept cuvenit țării lui? De ce n-a obținut acceptul pentru Schengen în amarul de ani de când e în fruntea României? E președinte de țară sau doar un chibiț caraghios, tratat cu dosul când, la summiturile UE, încearcă să intre în vorbă cu cineva? […]

 merkel-și-băsescu-dc-310x402

Nota noastra:

Nu este induiosator cum exista opinarzi in mass-media romaneasca (vezi analiza de mai sus din rfi) ce mor de grija Germaniei si a UE chiar si in conditiile actuale?

In esenta, chestiunea Schengen nu este nici despre coruptie, nici despre MCV, nici macar doar despre confruntarea intre populari si social-democrati pe plan european. Este vorba despre momentul politic prin care trece acum Uniunea Europeana si de noul aranjament hegemonic ce se consolideaza in interiorul acesteia.

Dupa cum se poate vedea cu ochiul liber, exista o presiune sociala tot mai mare impotriva “modelului” economic al austeritatii. In unele tari oamenii ies cu sutele de mii pe strada (Portugalia, Spania, Bulgaria, Grecia), in altele votul este anti-sistem (Italia cu al sau Bepe Grillo). Tarile cu stat social puternic (Germania, Franta, de pilda) nu vor sa preia nimic din costurile impuse atat de  situatia lor interna, cat si de situatia generata de existenta zonei euro, astfel incat ele vor un aranjament care sa le ofere toate avantajele (piete de desfacere, forta de munca ieftina care aduce profituri imense corporatiilor si marilor firme, dar care sapa, intr-adevar, forta de munca locala si firmele mai mici) si sa le scuteasca de taieri prea brutale ale privilegiilor sociale pentru plebea locala. Iar asta inseamna o Uniune Europeana cu diverse categorii de natiuni si de cetateni: unele superioare, dominante, altele periferice, subordonate, conditionate prin tot felul de mecanisme (MCV, Schengen etc.). 

In acest moment, tara care domina autoritar intreaga Europa este Germania. Tocmai de aceea isi permite sa faca jocurile cu o brutalitate deja nemascata, trantind cu veto-ul in fata sarantocilor din Est, Romania si Bulgaria. Romanii si bulgarii au devenit, in prezent, cele mai hulite natii ale UE, din UK pana in Germania. Hoardele de triburi migratoare care amenintau Imperiul Roman sunt nimic fata de hoardele de “cersetori sociali”, indiferent de cat de departe de realitate este aceasta fantasma de realitate. Pur si simplu Romania si Bulgaria sunt tapul ispasitor, intr-o masura atat de mare incat ai zice ca expresia a fost inventata pentru a descrie situatia in care se gasesc acum. Sunt tema electorala de defulare, steagul fals, diversiunea scoasa la inaintare de politicienii occidentali pentru a canaliza nemultumirea propriilor lor cetateni impotriva unor cauze speculabile mediatic – imigratia – dar inventate. E foarte la indemna sa dai vina pe amarasteanul estic sau pe tigani pentru a ascunde cauzele si vinovatii reali ai dificultatilor (capitalismul globalist corporatist, “think-tankurile” care “discuta” agende mondiale, interesele colonialist-militare ale marilor puteri). 

Prin urmare, o Europa stratificata, unde stratul intai este compus din Germania, cu Franta ca aghiotant si ceva tari nordice pe langa, stratul al doilea este de gasit mai ales in tarile meditareneene, iar stratul de jos, opinca, iobagii, capsunarii, suntem noi, rasaritenii, mai ales romanii si bulgarii. Aproape ca putem spune ca suntem exploatati cu acte in regula, de-acum!

Legatura dintre situatia economica interna a tarilor europene si geopolitica Uniunii Europene este facuta si de ultima analiza Stratfor, in care G. Friedman arata ca piata europeana este dominata de Germania, a carei economie se bazeaza in marea ei parte pe exporturile catre celelalte tari europene . In oglinda cu cele trei straturi mentionate mai sus, Friedman analizeaza nivelul somajului, care se afla la cote inca mici in primul strat european si are cote deja grave dpdv social-politic in randurile tarilor mediteraneene. Este limpede ca pentru Germania, zona europeana este o necesitate, insa o zona care sa fie la discretia ei; mentinerea pietei europene in termenii actuali (austeritate, BCE combatand inflatia) este un joc de care profita doar Germania, costul fiind somajul ridicat din celelalte tari europene, in special cele din Sud si Est, care pierd cel mai mult din acest aranjament (pe termen lung, insa, saracirea celorlalte tari va duce oricum si la scaderea exporturilor germane). Totodata, se arata in analiza citata, problema somajului devine cea mai mare provocare a Europei, ducand la nasterea miscarilor politice contestatare de tipul celei din Italia conduse de B. Grillo. Somajul ca principala problema sociala inseamna, crede Friedman, aparitia aceluiasi pattern ce a dus, in interbelic, la aparitia fascismului. Acum poate nu va fi vorba despre fascism, ci mai degraba despre miscari politice anti-sistem. In acest sens, un comentariu despre recentele declaratii ale ministrului de interne german arata ca problema imigratiei romano-bulgare este ridicata pentru a se evita… tocmai aparitia fascismului! Cu alte cuvinte, establishmentul incearca sa directioneze nemultumirea crescanda a oamenilor, preventiv, de la o atitudine anti-elite si anti-partide politice catre o atitudine anti-rasariteni, cautand, totodata, sa isi aproprieze discursul “fascist”. Practic, Germania spune: avem nevoie sa ne batem joc de romani si de bulgari pentru ca ne e frica sa nu carele cumva sa devenim iarasi nazisti! In acest sens, comentam noi insine ca reactia germana fata de alegerile din Italia, unde un “clovn” a castigat votul contestatar, sunt o reactie de o aroganta prosteasca: daca in Germania se va produce un fenomen similar, daca societatea lor va fi marcata de somaj, atunci cu siguranta nu vor vota “clovni”, ci de-a dreptul Fuhreri cu tot felul de idei “purificatoare” si “solutii finale”.

In orice caz, este clar ca Germania cauta sa-si consolideze rolul de hegemon al Europei, fie in interiorul Uniunii Europene, fie in cazul desfiintarii acesteia. Pentru acest lucru face “repetitii” in relatiile cu “aliatii” sai, cu “partenerii” francezi (care nu sufla o vorba in fata Berlinului, desi incepe sa-i arda si pe ei la somaj), cu alde periferia rasariteana…

Particularizat in cazul nostru, situatia in care ne aflam ne mai spune ceva deosebit de periculoasa pentru …supravietuirea tarii. Spuneam, candva, ca ne inconjoara flacari deocamdata nematerialnice. De atunci pana acum s-au intamplat mai multe si nimic de bine. Am ajuns la confluenta unor agende imperialiste si a unor aliante facute peste capul nostru care arata mai rau decat arata situatia Romaniei dinaintea celui de-al doilea razboi mondial. De ce? Pentru ca nicio putere nu are un interes major sa existe o Romanie … nici macar “puternica” (cum suna sloganul gaunos si zanganitor al USL), dar cel putin nu asa de praf, cum se arata in acest moment.

SUA nu are nevoie si nu vrea o Romanie cu un stat puternic, ci are nevoie, ca peste tot unde are un aliat marioneta, doar de un satrap local care sa conduca autoritar totul. Altceva nu conteaza, ba dimpotriva, isi permite sa ne puna la colt pe teme gay cu functionarasi de rand ai ambasadei. Germania nu vrea sa aiba in Romania un estic ridicat din glod si pus la masa stapanilor Europei, ci un maidanez la dispozitie si oricand dispozabil cu un sut. Cat despre Rusia, are tot interesul sa fim o zona de incertitudine, tulburare, disensiuni si chiar sa fim provocati in integritatea noastra teritoriala – facand o adevarata alianta cu premierul Ungariei, Viktor Orban. In plus, am ramas fara optiuni, fara aliati reali, ca nicio alta tara din jurul nostru. 

Dar, oare, mai vede cineva acestea? Mai punem la inima? Ne mai intereseaza?

basescu-merkel-nato


Categorii

Dani Rockhoff, Destramare teritoriala? (Regionalizare, autonomie), George Friedman/ Stratfor, Germania, Opinii, analize, Razboiul impotriva Romaniei, Rusia, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

74 Commentarii la “GERMANIA TINE BOCANCUL SCHENGEN PE CAPUL ROMANIEI SI BULGARIEI. Esticii: cainii alungati de la masa stapanilor lor. SI DE CE POATE DISPAREA ROMANIA

<< Pagina 1 / 2 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

  1. E destul de limpede de ce nu ne vor in Schengen, avem multe probleme nerezolvate. S-au difuzat zilele acestea imagini cu tiganii din Germania (Duisburg, Berlin), Italia, UK, Franta. Se iau cu mainile de cap occidentalii cand vad pe cine au bagat in UE.
    Bine, noi stim ca nu toti romanii sunt asa, sunt multi dintre noi oameni corecti, muncitori, inteligenti. Insa exista si acei cetateni romani care pleaca cu gandul la ajutoare sociale, furt, cersetorie.

    Se mai zice si de situatia justitiei din Romania, care e disputata intre putere si opozitie. Asta da rau la occidentali, care sunt obisnuiti cu o justitie independenta.

    Pe de alta parte, daca tot exista temeri in ce priveste efectele neduhovnicesti ale apartenentei la UE, poate ca acum ar fi un moment bun sa iesim din ea. Mai bine saraci, dar fara compromisuri duhovnicesti.

  2. @ Stefan:

    Va multumim DACA ne cititi si postarea, nu doar titlul. Si mai mult ne bucuram de cei care indraznesc sa faca un efort de dezintoxicare de propaganda ideologica oficiala.

  3. “In plus, am ramas fara optiuni, fara aliati reali, ca nicio alta tara din jurul nostru.
    Dar, oare, mai vede cineva acestea? Mai punem la inima? Ne mai intereseaza?”

    Raspuns: NU! (cu litere cat casa, dar nu pot scrie asa)
    Suntem prea ocupati, avem treaba (unii, cica) si dupa treaba avem de vazut niste filme, de mers in club, de cascat gura la meci, la Capatos, Brancu samd.
    Sau avem pur si simplu treaba, domn’le, suntem prea ocupati toata ziua, pentru ca stim ce vrem de la viata si nu ne permitem sa pierdem timpul cu “politica”. Si-asa, politica e o cxxxx, nu? Deci nu e pentru noi, oamenii seriosi, care “platesc taxe” (noi doar inghitim galustile unuia sau altuia).
    Sau pur si simplu nu dam doi bani pe tara asta, tot ce conteaza e burta noastra – daca avem ce manca azi, nu conteaza altceva.

  4. @ Florin M.:

    Cine e prea ocupat de viata grea si de griji nu are vina si acela, de regula, chiar nu e nepasator, pe el il doare si il apasa. Iar cei care se uita la mondenitati si prostii nu intra deloc in “targetul” nostru. Mai degraba ce ne “strica” pe multi dintre noi este confuzia majora intre nadejdea in Dumnezeu si optimismul proiectiei propriilor dorinte, in ciuda, ba chiar cu negarea obstinata a faptelor, a evidentelor. Nu mai punem la inima, pentru ca suntem superificiali si nu vrem sa ne doara nimic si de nimic, pentru ca ne amagim cu ideea, ca ORICE am face noi, lasa, ca are grija Dumnezeu si ne ajuta Dumnezeu, si face El o minune si ne scoate din toate fara sa fie nevoie sa miscam noi vreun deget. Exact pe modelul: “suntem fiii lui Avraam”, suntem “mostenitorii”, ce ne mai trebuie?

  5. Americanii se retrag treptat din Europa, orientandu-se spre Asia de Sud-Est; golul de putere astfel creat este pe cale sa fie umplut de alianta ruso-germana. Ceea ce inseamna, pentru noi, saltul din lac, in put.
    Lucrurile mi se par deja parafate pe deasupra capului nostru, ca in anii `40: Germania isi manifesta lipsa de interes pentru aceasta zona (aceasta este explicatia amenintarii cu veto-ul in problema Schengen). Iar guvernantii nostri sunt pusi sa se joace putin de-a politistul bun si politistul rau, ca oamenii sa nu realizeze ce se intampla cu adevarat.

  6. @ Stefan:

    Nu mai insistati. Ne rezervam dreptul sa-i respingem pe cei pe care ii mirosim a fi postaci si diversionisti. Iar daca ganditi asa sincer, atunci cu siguranta veti afla alte siteuri care sa va satisfaca mult mai mult. Ne pare rau.

  7. Un articol bun, pe tema dezbatuta aici, este “Vocea Occidentului: “Ne place Africa, nu Estul”“, publicat de Arthur Suciu pe platforma de bloguri Adevarul.

    Pentru televiziunile şi ziarele din Franţa sau din Marea Britanie, România şi, în general, ţările din Estul Europei nu există.

    În paradigma lor mediatică, orientată evident către politica externă, contează numai ceea ce se-ntâmplă în Statele Unite („complexul american”), în marile ţări vecine (pentru Franţa, Germania şi Marea Britanie), cu care se compară permanent, şi în ţările din fostele colonii (Africa, India etc.). Estul Europei este un ţinut refulat, un teritoriu care trezeşte, la intervale regulate, fie temeri ciudate, fie motive de dispreţ. Acum vreo doi ani, un profesor de economie de la Sorbona încerca să explice moderatorului unei emisiuni că Franţa are nevoie de emigranţi din Est (i-a menţionat în mod special pe români). Aceştia sunt de regulă bine pregătiţi şi pot contribui la creşterea economică a Franţei fără să genereze probleme de integrare. Moderatorul era însă obişnuit cu magrebienii şi nu înţelegea nimic. Această orientare defectuoasă a mass-media din marile ţări ale Vestului este, după părerea mea, una din maladiile lor cele mai grave, scleroză în plăci care, pe termen lung, va conduce la decăderea statelor care o susţin.

    Intreg articolul aici: http://adevarul.ro/news/politica/vocea-occidentului-ne-place-africa-nu-estul-1_5134950a00f5182b85c912b2/index.html

    Cred ca merita preluat, puncteaza foarte bine cateva aspecte legate de perceptia Occidentului asupra Estului Europei.

  8. 1. Imaginea tziganiei ne face rau si noua,cei cat de cat obisnuiti si obligati sa le suportam zilnic excentricitatile. In occidentul european contrastul e inca si mai brutal. Greu de inghitit…oricat de democratie ai inghiti la micul dejun.

    2. Prinsa in capcana unei retele tesute in decenii imprejurul ei, Romania si-a pierdut aliatii traditionali, Franta si UK, state cu suficienta putere astazi sa pondereze orice exces. Dar care n-o fac ci tac sau chiar tin isonul.

    Eu nu cred deloc ca vreo mare putere (chiar cu patalama de democratie) renunta la prada. Dupa parerea mea Germania e teribil de interesata de Balcani si Estul Europei, iar USA este deasupra potentialului de influenta al nemtilor cu cateva capete.

    Poate ca am o idee fixa, dar ma intreb mereu ce au dat la schimba SUA pentru dilutia blocului comunist, ce a dat la schimb Germania federala pentru unificare si mai ales pentru retragerea Armatei Rosii ?….

  9. Nu ar trebui sa ne mire tendinta asta de sclavagism a unor romani fata de stapanii din Babilon promovata de Basescu marioneta propagandista SUE si raspandacii de serviciu din mass media basista si pro Babilon ( irealitatea, digi24, hotnews, “adevarul” lui Burci, toata gasca GDS-istilor cu a sa revista 22, Evz, cotidianul, gandul, B1 tv,RFI & Mediafax, chiar si ProTV-ul si lista poate continua). Tot aici putem adauga pe cei care ne sapa atat la nivel national cat si international: Macovei, Cristian Preda, MRU, Mihail Neamtu, Cioroianu, Cristian Diaconescu, Sever Voinescu, Sebastian Lazaroiu, Papahagi etc etc

    Cei care s-au informat minimal in ceea ce priveste acceptarea RO in spatiul Schengen, cunosc faptul ca pe langa latura cu problemele din Justitie, coruptia si toate aceasta abrambureala criticate peste tot de oficialii romani pentru deciiile luate de “Consiliul pentru Justitie si Afaceri Interne”(JAI). Latura a doua, care nu se discuta oficial aproape deloc este cea cu privire la actele electronice. Indiferent ca vorbim despre dosarul electronic al pacientului(cu istoricul diagnosticelor), cardul de sanatate electronic, cartea de identitate, permisul de conducere, cartea de munca sau oricare act ce implica indosarierea electronica, ele se incadraza la “recomandarile” Babilonului si joaca un rol extrem de important in deciziile Consiliului (JAI) pentru primirea RO in Spatiul Schengen.

    De ce despre aceasta latura, discutiile oficialilor romani lipsesc cu desavarsire cu exceptia unor ordonante de urgenta sau altor reglementari juridice emise?

    Pentru ca in urma cu cativa ani la Cotroceni au fost aduse 1000000 de semnaturi in 16 saci (dupa um spune Victor Roncea), semnaturi contra actelor electronice pentru care nici pana in ziua de azi nu a fost trimis nici un raspuns concret, deci nu s-a luat nici o decizie.

    Juridic vorbind sau democratic, statul ar fi trebuit sa organizeze referendum deoarece au fost stranse semnaturile necesare, insa nici pana in ziua de astazi nu s-a luat nici o decizie…

    Nimeni nu stie ce s-a intamplat cu aceste semnaturi, daca ele mai exista sau au fost demult aruncate pe foc. Personal cred ca cei din Babilon habar nu au despre ele. Despre aceste semnaturi stiu doar baietii care au avut grija sa le faca disparute. Cine stie unde le-or fi ingropat…

    Teoretic am putea sa ne angajam cativa avocati si sa dam statul in judecata.
    Insa nu se stie daca acest lucru se va concretiza sau daca va avea vreun efect…

    Astazi dimineata la RFI am auzit o propaganda abjecta basista a lui Cristian Diaconescu, despre Schengen si despre “ce vor romanii” cu privire la Schengen si U.E.

    Deci dupa toare astea, n-ar mai trebui sa ne mai mire nimic despre ce s-ar mai putea intampla…

  10. @admin

    “Germania şi România întreţin legături strânse şi prietenoase care ne permit o abordare deschisă şi constructivă a subiectului Schengen, subiect care este de o deosebită importantă pentru România. Guvernul federal nutreşte un mare interes în continuarea bunei colaborări în domeniul bilateral şi în cel de politică europeană, dorind să vină, mai departe, în sprijinul României pe calea aplicării integrale a aquis-ului Schengen”, mai punctează în comunicatul Ambasadei.”

    Mostră de ipocrizie de-a dreptul greţoasă. Înţeleg să ai reacţii diplomatice, în care să tatonezi şi să dregi busuiocul însă după un asemenea hal de umilire publică adresată unui popor, (deci nu pe canale diplomatice!) la nivel de stat, eu nu înţeleg sincer de ce mai avem prezenţă diplomatică la Berlin. Sunt suficienţi câţiva secretari care să asigure serviciile consulare.. şi poate când vor fi asigurate condiţiile relaţiilor “strânse şi prietenoase!” poate vor fi reluate. În mod cert ar trebui retras o perioadă ambasadorul nostru pentru consultări. Să ne uităm la partenerii noştri strategici SUA, care nu mai au ambasador la Bucureşti din decembrie(?).

    Trebuie să fii din calea afară de nesimţit să vii cu reacţii dulceag părinteşti din partea ambasadei, după ce ministrul tău de resort are următoarea ieşire (integral), într-un portal de f mare vizibilitate ca spiegel:

    Friedrich: “Nu. Si tocmai de aceea, daca aceasta problema va ramane pe agenda de lucru, voi vota impotriva extinderii privilegiilor Schengen catre Romania si Bulgaria. Iar daca cele doua tari vor insista (!?) asupra votarii intrarii lor in Schengen, aceasta incercare va fi blocata prin dreptul de veto al Germaniei. Conceptul eliberarii de restrictii a unor anumite zone, precum aeroporturile sau porturile maritime, este inacceptabil.”

    Ceea ce este inacceptabil este tupeul nemţilor! Sunt nişte melteni nesimţiţi!

  11. @ I.L.:

    Scoate “Cotidianul” din enumerare, e una din putinele surse neinfestate. In rest, de acord.

  12. Daca tot nu vor sa ne primeasca in Schengen (si stiind ce implica personal imi pare bine) atunci oficialii romani sa faca bine sa scoata actele electronice incepand cu cartea de identitate, cardul de sanatate, permisul de conducere etc etc

    Trebuie sa fim constienti ca daca vrem sa ne rupem de Babilon trebuie sa ne asteptam la suferinta de nivel national, “sanctiuni” sau embargou economic, presiuni internationale si tot felul “masuri” ce se aplica pentru sclavii care vor sa fie liberi !

    Daca vrem sa ne rupem de Babilon, ca stat trebuie sa ne reorientam si dpdv politic…

  13. @admin

    Il scot 🙂
    Nu imi aduc prea bine aminte ce articole apareau in cotidianul in timpul referendumului de demitere a lui Traian din Pont…

    Memoria a inceput sa imi joace feste !

  14. @ I.L.:

    Pe aceeasi linie ca si acum 🙂 Antibasista si critica la adresa puterilor neo-colonialiste.

  15. Poate cel mai amar simbol al morţii noastre sufleteşti, ca neam, sunt acei români care în astfel de situaţii le caută cu frenezie scuze nemţilor et alii. Nu se frăsuie nemţii să acopere propria nesimţire cum se zbat ai noştri să le justifice excesele.

    Şi poate că nu ar fi nici asta un lucru rău, dacă s-ar face apel la gândirea critică, să se propună o dezbatere reală şi aşezată. Dar reacţiile acestora, de genul.. oricum am fost primiţi fără teme făcute, oricum noi doar le vrem banii, oricum noi doar vrem să abuzăm de libera circulaţie, oricum noi nu avem stat de drept, carne de cal în chiflă şi oricum nu avem bască etc, ei bine toate aceste reacţii care se manifestă zgomotos şi expansiv şi care infectează orice discuţie serioasă, toate amintesc de Roboţii lui Ţurcanu, acei reeducaţi care se întreceau în autodemascări, fiind vecine cu nebunia colectivă.

  16. @utzu:

    crez ca exagerati oleac’ si va inselati un picutz. pe alocuri, prin partile esentiale.

    Naimitzi au existat dintotdeauna si vor exista pana la finele veacurilor. La fel ii si cu tradarea. Si unde e tradare is si tradatori.

    Pai, ia ganditi-va, daca ar fi poporul asta mort sufleteste ce nevoie ar mai avea stapanitorii de asemenea goarne si instrumente de presiune?
    Ar trimite direct cioclii sa-i ingroape si pe naimiti si pe calai. Sa curete complet terenul ca sa se poate instala ei confortabil.

    Insa, dupa cum vedeti, e sgomot mare. Mare taraboi in agora. Pe cand, la capataiul mortilor e liniste de mormant.

    Asa ca, om fi noi praf si pulbere dar inca suntem vii si inca rezistam. Si asta, tocmai asta, deranjeaza tare. Incapatanarea asta de a nu ceda definitiv, de a nu crapa odata, oricat l-ai bate la talpi pe “bandit”. Asta ii innebuneste pe baetz.

  17. Si poate nu-i intamplator ca acum – iacata – incep sa iasa la iveala Sfintii Inchisorilor, incep sa “vorbeasca” tuturor nu numai celor ce i-au cautat.

    Acum, ei predica prin exemplul vietii lor, fie ca s-au savarsit in temniti, fie ca Dumnezeu i-a calauzit iar in afara zidurilor, ca sa dea marturie.

    Si ei cam asta ne spun: “rezistati. Orice ar fi, orice s-ar intampla, rezistati. Ca cine va rezista pana la capat, acela se va mantui.”

  18. @Alin-7:

    S-o trage de la Harlemu recent din Cluj? 🙂

    Atitudinea Germaniei se explica tocmai prin “cadavrul viu” ce suntem, nu ca am mai insemna ceva. Cand o tara inseamna ceva, ca in cazul Poloniei, nu isi permit astfel de arogante. E… elementar.

  19. Da, d-le Utzu, foarte bine spus apropo de spalarea pe creier, numai ca spre deosebire de inchisorile comuniste, tipul asta de spalare NU este facut prin tortura, ceea ce il face si mai periculos.

    Dar apropo de imigrantii romani. O mostra de manipulare crasa o dovedesc politicienii si presa din Anglia. Vaicarelile ca ce o sa se faca ei cu noi din 2014 iau amploare (cacofonia e intentionata). Toata placa, veche de acum, cu tiganii care fac si dreg (si chiar fac si dreg dar…), cu romanii si bulgarii care vor trai din sprijinul social etc, este si aici pusa si repusa pe tapet regulat, cronometratat.

    Si acum citeva date statistice de siteurile OFICIALE britanice, adica site-urile departamentuluil de salarii si pensii al UK, al oficiului national (britanic) de statistica, studii ale departamentului pentru administratie locala.

    Romania NU se afla printre primele 20 (DOUAZECI) de natii care produc emigranti in UK. “Pakistan and India, hold the 1st and 3rd nationalities, with Bangladesh (5th) Iraq (6th) and Iran (8th). Somalia (2nd), Nigeria (11th) and Eritrea (19th) are within Africa region; Poland (7th) is the only previous Accession state to appear in the top 20” Nea sigura chiar departamentul UK de pensii si salarii.
    http://www.dwp.gov.uk/newsroom/press-releases/2012/jan-2012/dwp005-12.shtml

    Nici Romanii nici BUlgari si in general esticii nu traiesc din ajutoare sociale asa cum o fac pakistanezii, indienii, africanii dupa cum ne asigura Biroul Oficial de Statistica al UK: “In 2011 there were half a million non-EU immigrants requesting NI numbers” : http://www.ons.gov.uk/ons/rel/migration1/migration-statistics-quarterly-report/november-2012/msqr.html. NI inseamna niumarul de asigurare national cu care ai acces la sistemul or de ajutor social. Sint doua motive pentru care Esticii sint depasiti cu mult de catre non-Europeni la cererea de ajutoare sint: numarul mare de copii pe care-l fac acestia (pakist;, indienii, africanii) combinat cu faptul ca femeile nu lucreaza, si pe de alta partea mentalitatea de a trai din ajutoare sociale combinate cu lucrul la negru sau activitati ilegale (.e.g. vinzare de droguri mai ales in cazul pakist si africanilor)care vin si suplimenteaza veniturile. Ca munca e grea, de….

    In materie de pregatire profesionala, esticii in general, sint cu mult mai bine pregatiti si educati decit non-europenii, aportul intelectual adus de ei este sensibil mai mare decit al celorlalti is in general vezi aici raportul facut tot de un organism oficial, departamentul pentru administratie locala (sau asa ceva), adica vezi aici:http://webarchive.nationalarchives.gov.uk/20120919132719/www.communities.gov.uk/documents/corporate/pdf/19971601.pdf

  20. Prerea mea este ca neintrarea in Schengen si mai ales neintrarea in zona euro, ar fi foarte benefice pentru Romania.
    Cel putin acum.
    Intrarea Romaniei in Schengen ar presupune imediat o imigratie masiva din Ukraina, Rusia, Turcia si poate chiar din China, India… pe care nu o va putea suporta, desi tinta acestora ar fi vestul european, nu toti vor putea ajunge poana acolo si multi vor ramane in RO ingreunand si mai mult viata sociala si economica.
    Intrarea in zona euro ar insemna o scadere brusca a puterii de cumparare, la o populatie care si asa are mari probleme in a-si asigura minimul de subzistenta.
    Eu zic ca ar trebui sa va bucurati de aceasta decizie, chiar daca, desigur, loveste in orgoliul national.
    E vorba aia romaneasca : ” Tot raul spre bine”.

    Ma iertati, am zis si eu, n-am dat cu parul… 🙂

  21. Puterile occidentale au fost, sunt si vor fi manate de propriile interese conjucturale, nationale, zonale, economice, samd.

    Deci, din acest punct de vedere nu pot fi condamnate, nici chiar pt. ca fac acest lucru apeland la ipocrizie, etc.

    Noi romanii insa, fiind obisnuiti cu politicieni tradatori, ramanem absolut consternati cand vedem o astfel de atitudine (din partea Germaniei sau Frantei cu Schengen-ul, a Ungariei cu secuimea, etc).

    Iar in astfel de situatii, politicienii romani, fiind incapabili sa reactioneze la fel (sau in orice fel) si cunoscand f. bine apetitul de auto-victimizare a poporului, incep si canta la tambalul cu “vai, saracii de noi, iata ce ne-au facut nenorocitii de occidentali”.

    Sigur, luata asa, la nivel absolut, atitudinea occidentalilor este gretoasa. Dar politica nu este scoala teologica sau de morala. Politica este ceea ce este.

    Ghinionul nostru este ca nu avem oameni pe masura luptelor care se duc la un asemenea nivel …

  22. @ Lucian

    “Ghinionul nostru este ca nu avem oameni pe masura luptelor care se duc la un asemenea nivel …”

    Poate pentru ca nici nu stim sa-i apreciem si alegem pe cei cu adevarate calitati ?

  23. Si toate astea sint pe site-urile OFICIALE ale UK. Fata de Germania si de Franta englezii sint mai deschisi cu informatia (adica isi dau singuri cu stangul in dreptul mai bine zis).

    Problema nu este de date si de dovezi. Niciodata nu s-a pus problema de dovezi chiar daca ele stau la vedere.

    Britanicii si nu numai ei s-au confruntat in ultimile decenii cu o iresponsabila politica imigrationista (dar, parerea mea, calculata)facuta de proprii politicieni. Si s-au vazut invadati de niste natii cu care nu prea mai impart decit un oarecare trecut colonial si o emgleza stricata pe care astia inca o mai vorbesc…si cam atit. Englezii, din fericire, sau, din pacate in cazul asta, au o constiinta de sine cam prea mare. Cind s-au deschis granitele prin 90 si hoardele de nespalati (unii cu nimic mai buni decit tiganii nostrii)au inceput sa-i invadeze li s-a spus imediat: pai astia sint aia pe care i-ati colonizat voi, pe care i-ati asuprit voi….asta este o compensatie pentru nedreptatile din trecut. Oricit de cretin este un astfel de argument, oricit de lipsit de logica si dreptate ar fi el (cu ce sint de vina milioanele de britzi ca unii din strabunicii lor faceau parte din administratie coloniilor de prin Pakistan si India?), totusi el, argumentul a prins la genul de mentalitate britanica care a fost sensibilizata apropo de colonialismul sau fara insa sa fie sensibilizata apropo de politicile genocidale duse impotriva vecinilor lor, irlandezii.

    Si asa ca sub focul continuu al unei prese mainstream nenorocite (ca peste tot) al “drepturilor omului” al corectidunii politice, al sindromului de vina post-coloniala bine intretinut, si-au inghitit limba si au asistat in tacere la colonizare…in sens invers de data asta. Dar, iata, acum sentimentelor de frustrare li da un fagas de rabufnire, o tinta. Si nu mai conteaza nimic. Cine mai sta sa se uite la statistci, fie ele si oficiale, la realitatea care rabufneste la tot pasul si nasul (apropo de mirosul de curry), gata! S-a dat verde la xenofobie fara teama ca o sa fii stigmatizat ca incorect politic, rasist, etc.

    Si ma gindeam, ca intr-adevar noi, oamenii acestui secol sintem cu mult mai prosti si prostiti decit bunicii si stramosii nostrii. Noi nu mai reusim sa recunoastem realitatea nici cind ne ia la pumni. EI au reusit o mare victorie: nu este ce vedeti voi, este ce va spunem noi.

  24. Hrisanti:

    Prerea mea este ca neintrarea in Schengen si mai ales neintrarea in zona euro, ar fi foarte benefice pentru Romania. (…) Intrarea in zona euro ar insemna o scadere brusca a puterii de cumparare, la o populatie care si asa are mari probleme in a-si asigura minimul de subzistenta.

    De acord, dar nu asta este problema aici. Schengenul e transformat, ca si MCV-ul, in instrument de dominare si de mentinere a status-quo-ului de periferie, de diferentiere intre natiuni si categorii de cetateni. Schengenul nu inseamna doar ce spui legat de imigranti (si oricum nemtii ne-au facut “cinstea” sa ne puna sa platim granite dintre cel mai bine securizate tehnologic, ghici prin cine? firme franco-germane – deci ramanem umiliti si cu banii luati la aceasta afacere) ci si o chestiune legata de integritatea statutului de membru european. In acest sens, Romania si Bulgaria sunt definite oficial, de vocea Germaniei, ca tari de rangul 3. Si nici macar nu ni se da drumul sa plecam, ci suntem tinuti in aceasta postura umilitoare…

    @Lucian:

    Partial de acord. Altfel, nu doar la nivel absolut, ci si contextual, pozitia nemtilor e gretoasa si mincinoasa. Puteau fi nationalisti si fara asta, si nu poti fi nationalist spunand minciuni propriului popor, creand false amenintari, sau stabilind tinte ilegitime, ca Ungaria Mare (apropo de secui). Pot fi patrioti unguri si nemti care nu vor umilirea altor tari sau popoare…

  25. Cu alte cuvinte ne indreptam spre ce spunea Cuv. Paisie Aghioritul:

    “în Italia va apărea un nou Mussolini, în Germania un nou Hitler, iar Comunitatea Europeană se va dizolva.”

  26. @ admin

    De acord cu ce spui, dar hai sa nu fim prea naivi :-)…diferentiere intre state si natiuni a existat, exista si va exista. Ca asa e firea pacatoasa a omului, in general. Presupunand, prin absurd, ca ar fi existat o tara “Tzigania”, vecina cu Romania, cred ca si noi am fi “luptat” pentru ca aceea tara sa nu intre in Schengen, considerand ca tziganii nu sunt indeajuns de “civilizati” pentru a face parte din aceasta comunitate.
    In ciuda asa ziselor” drepturi ale omului” rasismul etnic si social continua sa existe si chiar cred ca se va amplifica, datorita inrautatirii conditiilor de viata in toata lumea.
    Sincer, eu m-as bucura ca maine UE sa nu mai existe si sa ne intoarcem la independenta fiecarui stat in a-si gestiona viata dupa cum considera mai bine pentru cetatenii ei, cu existenta acordurilor bilaterale, aliantelor, bineinteles.
    Eu sunt “fan” anti-UE 🙂 .

  27. @ admin

    Pot fi, sigur. Dar iata ca nu sunt. Si, culmea, nu au fost asa NICIODATA in istorie (macar daca am avea UN SINGUR precedent de care sa ne legam aceste asteptari naive, si tot ar fi ceva).

    Deci, de ce ne miram atata ? De ce astepata politicienii romani (si chiar si oamenii de rand) o purtare onorablia din partea unora despre care stim din istorie si din experienta proprie, contemporana, ca sunt in stare sa calce pe cadavre, la propriu, pt. a-si atinge scopurile ?

    @ Hrisanti

    Eu ma refer la clasa politica actuala, atat la cei care au puterea acum cat si la cei care au mai participat in tot felul de dezbateri publice. Eu unul nu am depistat nici macar un singur politician despre care pot spune ca mi-a creat o impresie decenta (deci nu buna, pt. a se putea lua in piept cu europenii, ci macar decenta).

    Actualul ministru de externe are, spre exemplu, anumite atitudini corecte, dar este mai degraba un om alunecos decat principial (nu ca ar fi neaparat rau sa fi alunecos, ca si politician si mai ales ca ministru de externe). El insa, de unul singur, nu are nicio putere.

    De asemenea, si Ponta a avut cateva iesiri corecte pe tema. Dar … au fost doar cateva si fara nicio urmare concrecta (ceea ce se numeste, in limbaj popular, limba de lemn, ca doar nu-l doare gura sa zica, stiind insa f. bine ca nu va face).

    Asadar …

  28. @admin:

    Polonia? nu e exemplul cel mai fericit dat fiind ca imi aduc aminte ca, deunazi, intr-o saptaluna erau deja ocupati cu totul si feliati in doua.
    Dar aveti pe undeva dreptate, cu astia nu si-au permis “arogante” si nu i-au subestimat, i-au executat direct.

    Si pentru ca tot veni vorba de poloni, imi adusai acu’ aminte de un sondaj recent (ianuarie 2013) in care polonezii erau intrebati ce popoare detesta cel mai mult. Si in care sondaj, daca excludem minoritatile tiganesti, romanii se aflau pe primul lor inaintea chiar si a rusilor.

    Dupa cum se vede si in acest caz, niciodata o fapta buna nu ramane nerasplatita:

    La 15 septembrie, cand la frontierele Romaniei ajunsesera coloane de refugiati si dupa ce devenise de notorietate publica faptul ca se permisese anterior tranzitul de armament din Occident pentru Polonia, ministrul de externe comunica misiunilor diplomatice romanesti de la Paris, Londra, Berlin si Roma ca “respectarea stricta a regulilor neutralitatii ne ingaduie sa dam Poloniei toate ajutoarele dictate de omenie si de prietenie fara a comite imprudente inutile…” (N.B. telegrama semnata Ministru externe Romania).

    Cu toate presiunile guvernului german de a nu permite tranzitul tezaurului Bancii Poloniei, sa fie retinut si pus urgent la dispozitia sa, Guvernul si Banca Nationala a Romaniei nu au dat curs acestor ingerinte.
    Guvernul Romaniei a facilitat imbarcarea tezaurului Bancii Poloniei constand din: 1261 de lazi cu aur in greutate de 82.403 kg ce au fost depozitate pe un vas comercial in portul Constanta. Vasul a plecat imediat la 13 septembrie 1939 spre Occident fiind, pe traseul din Marea Neagra pana la Bosfor, escortat si protejat de nave militare ale marinei Romaniei impotriva unor posibile interceptii de submarine ale URSS prezente in zona in acest scop.
    A doua parte a tezaurului, cu un continut de 51 de casete totalizand: 3.057.450 kg, au fost depozitate la Banca Nationala a Romaniei. Aceste casete au fost restituite Poloniei la 17 septembrie 1947; cu acest prilej al predarii casetelor reprezentantul Bancii Poloniei a declarat ca: “nu are de formulat nici o pretentie de nici un fel la depozitul predat de Banca Nationala a Romaniei”.

    Privindu-i pe cei 60.000 de militari polonezi refugiati in Romania, acestia au plecat in transe pe vase comerciale din portul Constanta in acelasi regim de escorta si protectie acordat de marina militara a Romaniei si au ajuns in Anglia, unde au format armata poloneza ce a continuat razboiul,
    Concursul acordat pentru salvarea unor valori materiale se adauga manifestarilor de simpatie si de solidaritate ale poporului roman si ale autoritatilor fata de refugiatii polonezi care s-au aflat pe teritoriul tarii noastre in tranzit sau pentru un timp mai indelungat, a caror cifra totala a fost apreciata la 100.000 de oameni, dintre care 60.000 de militari. Pe baza acordului intervenit la 16 septembrie au intrat in Romania presedintele Republicii Polone, seful cartierului general al armatei poloneze, membrii guvernului cu familiile.
    Regimul aplicat militarilor era cel prevazut de articolul 11 al Conventiei de la Haga din 1907, fiind considerati nu prizonieri de razboi, ci refugiati. Pentru ajutorarea emigrantilor polonezi, statul roman a cheltuit intre 15 octombrie 1939 si 31 martie 1946 aproape 2116 milioane de lei la cursul din 1939. Sprijinul material si moral dat de populatie, de organizatiile obstesti, economice si de stat a fost recunoscut la 20 septembrie 1939 de ambasada polona la Bucuresti, care multumea “pentru desavarsita si prietenoasa ospitalitate pe care au primit-o toti refugiatii polonezi”…

    Poate ar trebui sa le aduca cineva aminte polonilor de unde au (re)pornit acum juma de secol.
    Asta le-am oferit noi, rusii le-au “dat” Katyn-ul (http://en.wikipedia.org/wiki/Katyn_massacre).

  29. @Lucian:

    Nu eram idealist, ci realist, chiar. De acel nationalism nu avem nevoie, ca este aceeasi lege care guverneaza istoria neamurilor si pe care o vedem in Vechiul Testament. Nu duce la altceva decat la razboaie si crime. Asa se face ca unele se ridica doar pentru a se prabusi cu zgomot mare, in perspectiva. Daca am avea o clasa politica ce ar face acelasi lucru ca ceilalti, nu ne-ar fi neaparat mai bine, ci am fi ca ei. Problema e ca noi nu suntem in niciun fel, adica intr-un singur fel: jalnici.

    Hrisanti:

    Si noi suntem fani anti-UE. Problema e ca situatia asta nu inseamna nici un exit din UE, ci doar ocuparea celui mai rau loc posibil in interiorul UE.

  30. @Alin-7:

    Da, e ceva, dar prin franturi nu explicam mare lucru. Fireste ca nu orice batosenie este productiva, si exemplul Poloniei din al doilea razboi mondial e potrivit. E o bravare inutila sa ataci tancurile cu cavaleria. A nu brava nu inseamna insa a nu avea nicio atitudine, a conta, cat de cat, intre natiuni…

  31. @ admin

    Nu era o acuza la adresa voastra. Ma refeream la un idealism d-asta generalizat, specific romanesc, vis-a-vis de tot ceea ce este occidental si la un anumit orizont de asteptare ce se hraneste din el.

  32. @ Lucian

    Pai asa este, si de aia ziceam ca probabil nici noi, romanii, nu prea stim sa ne alegem reprezentantii, conducatorii…
    Limba de lemn a fost intotdeauna apanajul “politicii corecte”, n-ai vazut ce-a patit fostul presedinte al Poloniei daca n-a vorbit “cum trebuie”, ca doar nu crezi ca accidentul ala de avion a fost pe bune…si nu provocat…
    Cred ca sunt rari politicienii care sa aiba curaj, si si aceia trebuie sa fie gata sa-si asume orice riscuri, in lumea de azi.
    Sigur ca mai conteaza si imprsia pe care o face fiecare tara, iar la noi, chiar daca ne doare, trebuie sa recunoastem ca situatia nu prea a fost, si nici acum nu este, onoranta. Nu neaparat referitor la ce fac unii romani, mai ales tigani, in vest, dar si referitor la ceea ce se intampla in tara. Eu de ani de zile, caci urmaresc zilnic actualitatea din tara, chiar daca traiesc in strainatate, nu am vazut sa se faca la nivel politic altceva decat cearta, ratzoiala, pana la cel mai inalt nivel, si nimic concret si constructiv pentru evolutia reala a tarii dpdv economic.
    Psresedintele le-a zis romanilor sa plece in afara, ca el nu are de unde sa le mai dea salarii, ai mai auzit vreun presedinte de tara normala sa zica asa ceva ? S-a facut totul pentru ca romanii sa dispere si sa o ia razna pe toate drumurile strainatatii, ceea ce desigur a dus la situatii tragice si nedemne pentru cei mai multi, fiindca nu poti pleca in lume fara nicio baza…
    In fine, ar fi multe de discutat, insa parerea mea este ca si mentalitatea unora este paguboasa. Daca esti gata sa fii sclav pentru cativa euro sau sa-ti vinzi si familia ca sa ai o functie, cum vrei sa fim respectati in lume, frate drag ?

    @ admin

    Da, situatia nu este comoda, de acord. Insa odata intrati in Schengen, cred ca “ocupatia” ar deveni si mai profunda…de aceea ziceam ca poate totusi este mai bine asa deocamdata…

  33. @Hrisanti:

    n-ai vazut ce-a patit fostul presedinte al Poloniei daca n-a vorbit “cum trebuie”,

    Ca si cel al Cehiei, de altfel: http://www.mediafax.ro/externe/presedintele-ceh-vaclav-klaus-acuzat-de-inalta-tradare-10638444

  34. http://jurnalul.ro/stiri/externe/ipoteza-socanta-lansata-de-vocea-rusiei-in-scandalul-schengen-638385.html

    Postul Vocea Rusiei lansează, prin site-ul conex, versiunea în limba română, o ipoteză cel puţin interesantă în privinţa aderării României la Spaţiul Schengen. Într-un editorial intitulat “România nu va intra în Schengen niciodată”, autorul editorialului, Valentin Mândrăşescu, afirmă în ultima parte un lucru care pune pe gânduri:”Germania blochează intrarea României în Schengen, aplicând astfel o măsură asiguratorie, care va proteja spaţiul european de anumite consecinţe ale evenimentelor care se vor desfăşura în viitorul apropiat în spaţiul balcanic”. Despre ce “evenimente care se vor desfăşura în viitorul apropiat în spaţiul balcanic” este vorba, nu ştim, dar pare a avea cunoştinţă autorul. Căci continuă, întărind ideea: “Nimic “personal”, doar pragmatism care vizează securitatea proprie”. Deci în Balcani urmează să aibă loc evenimente care determină Germania să îşi ia măsuri pentru propria securitate? Rămâne de văzut dacă autorul acestor rânduri ştie sau nu ceva la modul cel mai serios.

    Pana una alta, ce se intampla in Balcani deja:

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2013/02/24/bulgaria-proteste-energie-2/

    http://rss.russiatoday.ru/news/macedonia-clashes-police-injured-736/

  35. ”Germania blochează intrarea României în Schengen, aplicând astfel o măsură asiguratorie, care va proteja spaţiul european de anumite consecinţe ale evenimentelor care se vor desfăşura în viitorul apropiat în spaţiul balcanic”

    “Deci în Balcani urmează să aibă loc evenimente care determină Germania să îşi ia măsuri pentru propria securitate?”

    Teama mi-e ca nu cumva sa ne fi targuit din nou si iarasi sa ne fie soarta pecetluita ca dupa Ribbentrop-Molotov.

  36. @daniela:

    pana una alta sa observam ca pretenii gringo americano se cam retrag agale din zona, in Romania nu mai au ambasador de doua luni de zile. Si nici nu dau semne ca s-ar grabi sa trimita inlocuitor ghitesteanului.

    iar rusii nici macar nu se mai ratzioesc ofuscati ca mai deunazi, acum ranjesc batjocoritor de-a dreptul. stiu ei ce stiu…

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare