GREVA GENERALA si VIOLENTE IN GRECIA. Confruntari intre POLITIE si PROTESTATARI dupa ce NEONAZISTII AR FI ASASINAT UN ACTIVIST ANTIFASCIST

19-09-2013 3 minute Sublinieri

grecia-neonazi3

Confruntări s-au produs între poliţie şi manifestanţii care protestează faţă de uciderea unui artist antifascist de către un presupus militant neonazist, miercuri, în mai multe oraşe ale Greciei, de la Atena la Salonic (nord) şi Patras (vest), conform presei locale citate de AFP.

Într-un cartier periferic al Atenei, poliţia a tras grenade lacrimogene pentru a dispersa manifestanţii violenţi care aruncau cu pietre şi bucăţi de lemn în forţele de ordine, conform agenţiei de presă greacă ANA.

La câteva ore după începutul confruntărilor, poliţia a trimis întăriri la faţa locului în număr neprecizat, conform surselor din cadrul poliţiei. Manifestaţia, care aduna în jur de 5.000 de persoane, conform surselor din cadrul poliţiei, a fost organizată la locul dramei, la Keratsini, un cartier populat din vestul Atenei.

Conform unui fotoreporter AFP, majoritatea manifestanţilor erau militanţi de extremă stângă.

La Salonic, al doilea oraş ca mărime al ţării, două manifestaţii antifasciste reunind în jur de 6.000 de persoane au fost marcate de confruntări cu forţele de ordine, ce au recurs gaze lacrimogene asupra manifestanţilor care au spart mai multe vitrine, conform agenţiei ANA.

La Patras, o mie de manifestanţi au aruncat cu pietre şi cocktailuri Molotov asupra poliţiei, care a ripostat cu gaze lacrimogene. Un poliţist pensionar, care nu participa la menţinerea ordinii, a fost rănit, conform unei surse din cadrul poliţiei. În noaptea de marţi spre miercuri, un muzician şi militant antifascist în vârstă de 34 de ani, Pavlos Fyssas, a fost ucis cu lovituri de cuţit de un bărbat identificat, conform poliţiei, ca fiind un membru presupus al partidului neonazist Aube Doree.

Crima a fost condamnată de mai mulţi lideri sindicali şi funcţionari aflaţi în grevă, în cursul unui marş care a reunit în jur de 10.000 de persoane anterior în timpul zilei în centrul Atenei, pentru a protesta faţă de o reformă brutală a sectorului public.

Partidul Aube Doree a dezminţit orice implicare în această crimă. Aube Doree, care s-a bazat pe şomajul galopant şi criza economică gravă din Grecia, este suspectat că a orchestrat atacuri împotriva imigranţilor, şi mai mulţi din cei 18 deputaţi ai săi sunt cercetaţi pentru violenţe.

Guvernul şi preşedintele Republicii au condamnat puternic uciderea artistului. “Fac apel la o trezire socială şi instituţională, la voinţa politică de a lupta împotriva acestei ticăloşii. Avem datoria de a nu lăsa uşa deschisă fascismului”, a declarat preşedintele, Carolos Papoulias.

grecia-nenazi2Întregul sector public din Grecia a fost chemat la grevă miercuri, când sunt planificate manifestaţii importante, într-o atmosferă tensionată după uciderea unui activist antifascist, o crimă atribuită neonaziştilor, relatează AFP.

Cu câteva ore înainte de începutul manifestaţiilor la Atena, un artist antifascist, în varstă de 34 de ani, a murit din cauza unor răni provocate de cuţit, în urma unei dispute.

Accidentul s-a produs spre miezul nopţii, în suburbia Keratsini (la vest de Atena), potrivit unor surse din cadrul poliţiei. Victima, Pavlos Fyssas, este un artist de muzică hip hop. Suspectul principal, un bărbat în vârstă de 45 de ani, membru al partidului neonazist Zori Aurii, a fost arestat de poliţie, având asupra sa un cuţit.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Simos Kedikoglou, a “denunţat” acest omor, la postul de radio Alpha, şi a promis să ia toate măsurile necesare pentru a preveni astfel de cazuri.

Partidul neonazist a negat imediat orice implicare a sa în comiterea acestui omor, care ar putea creşte tensiunile în timpul marşurilor planificate pe teritoriul întregii ţări.

Observatorii politici consideră că în Grecia pot avea loc incidente în timpul manifestaţiilor, fapt care ar putea destabiliza echilibrul fragil al coaliţiei guvernamentale.

Două manifestaţii sunt prevăzute în această dimineaţă, la Atena, începând de la ora 07.30 GMT (10.30, ora României). În afară de şcoli şi spitale, întregul sector public funcţiona lent dimineaţa, traficul feroviar fiind redus, în special, între capitală şi aeroport.

Greviştii şi manifestanţii, a căror mişcare a început luni cu o grevă a profesorilor, protestează faţă de o reformă guvernamentală care afectează mii de angajaţi, ameninţaţi de schimbarea locurilor lor de muncă sau de restructurări. În total, 25.000 de funcţionari urmează să fie disponibilizaţi, iar 4.000 concediaţi, până la sfârşitul lui 2013, pentru a reduce cheltuielile publice.

Această reformă a fost introdusă sub presiunea creditorilor Greciei (UE-BCE-FMI), ai căror experţi examinează conturile statului săptămâna aceasta, la Atena, urmând să facă un bilanţ al reformelor implementate. Premierul grec Antonis Samaras, aflat marţi în vizită la Bruxelles, a primit sprijinul preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, care i-a îndemnat pe greci să nu “înceteze eforturile”.

“Ştiu că cetăţenii greci trăiesc în condiţii extrem de dificile, dar acum putem spune că se vede o lumină la capătul tunelului”, după şase ani de recesiune, a afirmat Barroso.

Din cauza exploziei şomajului odată cu începutul crizei, în 2010, şi a măsurilor drastice de austeritate, popularitatea partidului Zori Aurii este în creştere. El a câştigat grecia-neonaziaproximativ patru puncte în sondajele din ultimele luni, obţinând aproape 13 procente. Acest partid a intrat pentru prima dată în Parlamentul grec, în iunie 2012, având 18 mandate din totalul de 300. Partidul Zori Aurii este suspectat de orchestrarea unor atacuri împotriva imigranţilor, ceea ce el neagă, iar numeroşi deputaţi ai săi sunt acuzaţi de violenţe.

Grecia ar putea avea nevoie de şase ani pentru a ajunge la standardul de viaţă înregistrat înaintea crizei, a afirmat premierul Antonis Samaras, într-un discurs rostit la Roma, transmite BBC. Economia Greciei s-a contractat cu 23% din 2008, iar anul acesta ar urma să înregistreze un declin de 4,2%.

Vorbind la o conferinţă organizată de International Herald Tribune, Antonis Samaras a declarat că Guvernul său a implementat ‘reforme majore’. Grecia este afectată de greve în mai multe sectoare ale serviciului public, care au continuat marţi pentru a doua zi consecutiv, afectând în special şcoli şi spitale, o mobilizare care vizează să conteste un vast plan guvernamental de restructurare a sectorului public. În plus faţă de profesorii şi funcţionarii agenţiilor guvernamentale şi ministerelor care au intrat deja în grevă luni, mişcarea de protest s-a extins şi la personalul din spitale şi la avocaţi.

Aceste mobilizări sunt un preambul la greva de 48 de ore care va afecta miercuri şi joi întregul sector public, la solicitarea uniunii sindicale Adedy.

Antonis Samaras se va deplasa la Bruxelles, pentru a se întâlni cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, şi cu preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz. Analiştii cred că premierul elen le va explica oficialilor UE că Grecia nu mai poate adopta noi măsuri de austeritate. Grecia, care în 2010 a devenit prima ţară din zona euro ce a cerut ajutor extern, nu reuşeşte să revină pe creştere, chiar dacă a primit două pachete de asistenţă financiară totalizând 240 de miliarde de euro (318 miliarde de dolari) şi o reducere a datoriei de aproximativ 100 miliarde de euro.


Categorii

1. DIVERSE, Grecia, Revolte populare, revolutii, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

7 Commentarii la “GREVA GENERALA si VIOLENTE IN GRECIA. Confruntari intre POLITIE si PROTESTATARI dupa ce NEONAZISTII AR FI ASASINAT UN ACTIVIST ANTIFASCIST

 1. “Grecia ar putea avea nevoie de şase ani pentru a ajunge la standardul de viaţă înregistrat înaintea crizei…”

  Nu, nici Grecia si nici majoritatea zdrobitoare a tarilor din Europa nu vor mai ajunge niciodata la standardul de viata de dinainte de criza. Procesul foarte rapid de dizlocare/dizolvare a statului care a inceput la periferii (Grecia, Romania) se continua dar mai putin evident, mai lent si mai putin dur in Occident. SI Angliei i se cere sa renunte la controlul asupra industriei sale de aparare as we speak.
  http://uk.reuters.com/article/2013/09/10/uk-britain-defence-europe-idUKBRE9890WK20130910

  Sigur, Anglia se opune si poate, ca pe moment, va reusi sa stavileasca presiunile UE…pe moment insa. Ceea ce mi se pare insa foarte relevant este faptul ca UE a renuntat la orice urma de retinere apropo de ceva ce inainte fusese fief-ul intangibil si de ne-discutat al statelor membre: industria de aparare. Este izbitor si schimbarea de discurs: inainte birocratii de la Comisie se dadeau de ceasul mortii sa vina cu argumente alambicate, cu alura tehnica, cit mai pretentioase ca sa scuze decizii anti-interes public. Acum vin cu placa veche si foarte rasuflata a “ineficientei economice” (in cazul Greciei) sau a necesitatii de stringe rindurile (in cazul Marii Britanii), adica niste non-argumente din motive evidente:
  1. INdustia de aparare are alte ratiuni decit cele strict economice
  2. Ineficienta economica a fost sau artificial creata sau ea de fapt nu exista in cazul unor industrii de aparare din Grecia (cea aero)care a avut si are contracte solide nu doar in UE dar mai ales cu statele arabe. Cit despre Marea Britanie industria de aparare si cea farmaceutica sint cam singurele care au mai ramas in picioare si care aduc bani zdraveni la buget.

  Ori asta arata ceva foarte grav: siguranta lor extraordinara si intr-o crestere exponentiala, intr-un timp foarte scurt. PE mine asta ma ingrijoreaza cel mai tare: VITEZA schimbarilor si deci TIMPUL care pare sa se scurteze pina la evenimentele capitale.

 2. @petra:
  Vorbind despre schimbare – desi ma situez in afara subiectului pus in discutie de catre admin, nu pot sa nu remarc toata aceasta copie la indigo a asa-ziselor revolutii pasnice care au aparut in diverse locuri.

  Zilele trecute am urmarit un documentar despre aceste revolutii pasnice si am aflat ca reteta a fost brevetata de catre Gene Sharp, supranumit Machiavelli al non-violentei.

  http://www.filmedocumentare.com/cum-sa-pornesti-o-revolutie/

  Peste multele semne de intrebare pe care le lasa documentarul, se poate vedea cu ochiul liber cum se creaza si cum se intareste totodata acea spiritualitate fara frontiere specifica curentului new age. Iar daca suntem atacati intr-un timp destul de scurt si din toate directiile de evenimente, intamplari si luari de pozitie care ne bulverseaza, cred ca acest lucru se datoreaza tocmai acelei mentalitati care trebuie schimbate.

 3. Pingback: GRECIA. Liderii formatiunii parlamentare neonaziste ZORI AURII au fost ARESTATI - Recomandari
 4. Pingback: EXPERIMENTUL GREC. Subminarea statului national si destramarea unitatii teritoriale sau efectele structurale ale CRIZEI si AUSTERITATII - Recomandari
 5. Pingback: REVOLTA SOCIALA SI HAOS in Bosnia-Hertegovina [VIDEO]. Privatizarile, somajul si saracia au dus la MANIFESTATII VIOLENTE si la ASEDIEREA institutiei presedintelui - Recomandari
 6. Pingback: GRECIA A VOTAT ANTI-AUSTERITATE SI ANTI-TROICA. Partidul Syriza, “STANGA RADICALA”, castiga alegerile si se aliaza cu “DREAPTA NATIONALISTA” a Grecilor Independenti | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare