UPDATE VIDEO: IPS Andrei este IMPOTRIVA proiectului de la Rosia Montana, dar apreciaza implicarea premierului PONTA

19-09-2013 1 minut Sublinieri

Din emisiunea “Jocuri de putere” cu Rares Bogdan de miercuri, 18 septembrie 2013 (Realitatea TV)

– participa si scriitorul Dan Ciachir –

Mitropolitul Ardealului, ÎPS Andrei Andreicuţ, a detaliat, la Realitatea TV, poziţia BOR cu privire la proiectul exploatării miniere de la Roşia Montană. Deşi BOR se exprimă împotriva proiectului, Andreicuţ spune că premierul Ponta trebuie apreciat pentru faptul că a abordat subiectul şi pentru că s-a înfiinţat Comisia parlamentară care va analiza acest proiect. “Clericii din Roşia şi împrejurimi susţin proiectul”, a mai spus acesta.

“Noi, oamenii, am chinuit pamântul şi am răpit oamenilor transparenţa. E intemeierea teologică pentru care Biserica e împotriva proiectului Rosia Montană. Al doilea motiv ţine de păstrarea patrimoniului cultural, spiritual, toate vestigiile, bisericile, cimitirele sunt valori de nepreţuit pe care n-am vrea să le pierdem”, a declarat Andreicuţ.

El a vorbit însă apreciativ la adresa premierului Ponta şi şi-a exprimat încrederea că forul parlamentar creat pe acest subiect va fi eficient. “Comisia parlamentară instituită pentru a analiza situaţia, dacă va avea specialişti, se va putea edifica foarte bine în ce priveşte proiectul. Noi, oamenii, luaţi de patimă ne putem certa, dar trebuie să apreciem şi lucrurile pozitive facute de premier: s-a ocupat de caz, s-a făcut comisia parlamentară. Sper să se finalizeze pozitiv”, a adăugat Andreicuţ.

În privinţa oamenilor din Roşia Montană, mitropolitul a apreciat că acestora trebuie să li se întindă o mînă de ajutor şi că trebuie înţeleşi, întrucât  “nu au toate datele problemei”.

“Clericii din Roşia sunt de acord cu proiectul”

“Clericii din Roşia şi împrejurimi cam sunt pentru proiect. Nu neapărat pentru distrugerea naturii, ci gândindu-se la credincioşii care militează pentru locuri de muncă. Dacă în Roşia se gândeşte aşa, la 10 km mai departe, nu mai e aşa. De la caz la caz”, a rezumat Andreicuţ situaţia.

ips andrei


Categorii

1. DIVERSE, IPS Andrei Andreicut, Raspunsurile Bisericii la problemele vremurilor, ROSIA MONTANA, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

11 Commentarii la “UPDATE VIDEO: IPS Andrei este IMPOTRIVA proiectului de la Rosia Montana, dar apreciaza implicarea premierului PONTA

 1. Nici el vad, nu prea are “ toate datele problemei”.

 2. Da, le cam scaldă, dar nu văd de ce….

 3. M-a intristat faptul ca “le-a cam scaldat”, asa cum bine a spus cristian mai sus si faptul ca nu a vut nimic de spus vis a vis de elucubratiile lui oreste. Oare IPS Andrei este duhovnicul lui sau am inteles eu gresit?

 4. ce nu reaalizeaza acei clerici din zona este faptul ca ce vor face dupa aceea acei locuitori din zona cand nu mai este nimc de exploatat, ca sa nu mai vorbim de dezastrul ecologic din zona, pt. ca ft. multi dintre acestia siau vandut paminturile pe te miri ce iar acum au ajuns muritori de foame iar acum trag nadejde la exploatarea respectiva, aviz amatorilor dornici de asi vinde terenurile arabile

 5. @ M:

  Oare IPS Andrei este duhovnicul lui sau am inteles eu gresit?

  Acum abia am vazut si noi inregistrarea emisiunii din care sunt scoase declaratiile si faptul ca in studio era si Oreste. Nu e duhovnicul lui, mai mult ca sigur ca Oreste a manipulat, utilizand o exprimare voit echivoca, cand a spus: “aflandu-ma sub ascultare duhovniceasca, dati-mi voie sa va intampin asa [si apoi, teatral si recitand formula ca pe o mantra de-a lui]: Binecuvanteaza si iarta, parinte!”. Sensul real banuim ca este doar de ascultare in sens de ierarhie, nu de altceva.

 6. Doua comentarii de pe Facebook apartinand unui membru al Grupului de Initiativa al Societatii Civile Barladene (grup din care face parte si părintele protopop al Barladului Vasile Lăiu, unul dintre cei mai activi membri ai acestui grup care lupta impotriva proiectului devastator al exploatarii gazelor de sist):

  “Protestul de duminica ar trebui sa fie pentru salvarea Romaniei, nu doar a Rosiei Montane, sunt atatea zone in care romanii sunt tratati la fel de rau precum cei din Rosia Montana. Poate ar trebui sa se faca o lista cu revendicarile cerute de protestatari: 
  interzicerea proiectelor RMGC, Chevron, imprumutului de la FMI, vanzarea pamanturilor catre straini… Altfel se va ajunge ca sa se amane problema cu Rosia si nu se va rezolva nimic altceva, in celelalte directii. In judetul Vaslui Chevron isi vede linistit de treaba, a primit toate avizele pentru sonde si a reusit sa determine consiliul judetean sa anuleze hotararile de consilii locale care interziceau forarile in perimetrul comunelor. Este suficienta o singura sonda pentru a contamina apa freatica a unei intregi zone.
  Despre pericolele aduse de exploatarea gazelor de sist prin fracturare hidraulica gasiti aici: http://www.gazedesist.ro/?sua%2C93
  In orice sat in care se amplaseaza sonde traiesc oameni ca si la Rosia Montana, oameni care nu ar trebui sa fie calcati in picioare de Guvern, de Consiliul judetean sau de indiferenta noastra. In opinia celor de la consiliul judetean Vaslui, consiliile locale nu mai reprezinta Statul, Statul este Chevron. “În actul transmis în teritoriu, Prefectura Vaslui susţinea că zăcămintele din subsolul României sunt proprietate publică a statului, astfel încât consiliile locale nu pot decide asupra acestora.” http://www.hotnews.ro/stiri-esential-15598444-tribunalul-vaslui-hotararile-consiliilor-locale-privind-interzicerea-exploatarii-gazelor-sist-sunt-ilegale.htm

  “”Solutia” la care se apeleaza acum, de a se eutanasia toti maidanezii in masa este una emotionala, de conjunctura, sub impulsul momentului, dupa ce presa a urlat cateva zile impotriva maidanezilor si a intaratat oamenii impotriva cainilor. Ma intreb de ce nu urla presa si impotriva exploatarii gazelor de sist care incepe zilele acestea in judetul Vaslui, pentru ca, daca se fisureaza camasuirea unei sonde, apa freatica a mii de oameni va fi afectata ireversibil. Adica ne indignam atat de moartea unui copil care nu se stie in ce conditii a murit, dar de imbolnavirea a zeci de mii de oameni prin expunerea lor la materiale radioactive, apa poluata, aer plin de gaz metan, nu ne pasa? Mie mi se pare cel putin suspecta atragerea atentiei publicului in directia maidanezilor. Vorba aceea, tara arde si presa se piaptana. In localitatea Lespezi unde a fost pusa o sonda de gaze de sist in 2012 cand era moratoriu asupra exploatarii (deci ar fi trebuit sa fie interzisa amplasarea sondei) doi lucratori au ajuns la spital in stare foarte grava dupa care sonda s-a desfiintat. de ce presa nu a cercetat ce s-a intamplat cu acei doi lucratori de care oamenii din sat stiau initial ca au si murit? De unde atata opacitate intr-un caz si atata atentie in celalalt?”

 7. UPDATE VIDEO:  IPS ANDREI, Mitropolitul Clujului, despre ROSIA MONTANA si DEZBINAREA sociala si politica
  de medialert

  Da, “a scaldat-o” cam tare… Practic, e cu toata lumea si impotriva a nimic. Sa fie totul bine si sa nu fie nimic rau. Daca s-ar putea sa si facem proiectul, ca sa dam locuri de munca oamenilor de acolo si sa nu suparam deloc pe politicieni, dar si sa nu daunam cu nimic mediului, patrimoniului si sa ii infratim pe toti protestatarii si specialistii… Iar pozitia BOR s-ar putea si schimba, la o adica, “daca se schimba datele problemei”.

 8. Sfatul parintelui Ioan de la Rarau in legatura cu Rosia Montana.
  http://www.liveleak.com/view?i=f34_1379785176

 9. Pingback: Pozitia oficiala a Patriarhiei Romane pe tema Rosiei Montana: RESPINGE PROIECTUL SI “NU SE IMPLICA IN ACTIUNI DE PROTEST” [video] - Recomandari
 10. Pingback: PONTA “CHEVRONICUL” gratulat de Mitropolitul Andrei cu “CRUCEA TRANSILVANA” - Recomandari
 11. Pingback: “SI ASTAZI EXISTA MULTI IROZI. Fiecare dintre noi poate deveni un Irod pentru semenul lui sau fata de propria sa nevinovatie… PREA MULT RANIM SI PREA MULT UCIDEM”. Predici audio pe marginea UCIDERII PRUNCILOR -
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare