Guvernul PONTA elimina interdictiile la EXPORTURILE DE GAZE

7-03-2013 3 minute Sublinieri

gaze

​Interdictiile la exporturile de gaze au fost eliminate printr-un ordin comun al Ministerului Economiei, Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul  Energiei (ANRE) si Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM). Acest ordin abroga un alt ordin din 2011 (Ordinul 1284/27/160/2011) care obliga  operatorii sa livreze pe piata romaneasca intreaga cantitate de gaze din productia interna. Teoretic, in urma abrogarii acestui ordin, pot demara si  exporturile. Practic, este mai dificil. Reamintim ca autoritatile de la Bruxelles au demarat, in noiembrie 2012, o procedura de infringement impotriva  Romaniei, motivul fiind interdictiile impuse de autoritatile statului asupra exporturilor de gaze. 

In prezent, exportul fizic de gaze nu este posibil din cauza restrictiilor tehnice. Romania are o singura conducta de gaze cu Ungaria (Arad-Szeged), prin  care in acest moment poate doar importa. Alte doua conectari, cu Bulgaria (Giurgiu-Ruse) si Republica Moldova (Ungheni-Iasi), sunt in faza de proiect. Cel  mai avansat este proiectul gazoductului Iasi-Ungheni. Potrivit ministrului delegat pentru energie, Constantin Nita, in luna mai ar putea demara lucrarile la  gazoductul Ungheni-Iasi, urmand sa fie finalizate pana la sfarsitul lui 2013. Acesta este un proiect inclus in Protocolul de colaborare moldo-roman din 24  mai 2010. Dupa finalizarea gazoductului Ungheni-Iasi, o mare parte din necesarul de gaze din Republica Moldova ar putea fi acoperita cu importurile din  Romania.

Mai exista o metoda de export, mai putin cunoscuta, si care se face prin documente, fara transportul fizic al gazului. In legislatia noastra adoptata anul  acesta, Legea energiei si a gazelor,  si in urma angajamentelor in fata FMI,  avem prevazuta posibilitatea exportului si importului de gaze, in sensul ca nu  se poate exporta fizic, pentru ca nu avem conducta, dar pe documente se poate  exporta. Daca cineva doreste sa exporte intocmeste factura de export, dar  gazul respectiv se duce efectiv din alt stat catre beneficiar”, explica, anul trecut, intr-un interviu pentru HotNews, fostul ministru al economiei, Daniel Chitoiu.

Permiterea exporturilor de gaze reprezinta o obligatie a statelor membre UE. De altfel, in noiembrie 2012, Comisia Europeana a demarat o procedura de infringement impotriva Romaniei, motivul fiind interdictiile impuse de autoritatile statului asupra  exporturilor de gaze.Legislatia europeana obliga statele membre sa asigure transportul de gaze prin conductele de interconectare in ambele directii, si in sensul de import, dar si de export, motivul fiind sporirea securitatii  aprovizionarii. Potrivit Regulamentului european 994/2010, din 2013, toate conductele de interconectare din Romania vor trebui sa asigure si “fluxul invers”, ceea ce inseamna  permiterea exporturilor de gaze.

Chiar daca restrictiile au fost eliminate, cei doi mari producatori de gaze, Romgaz si OMV Petrom, nu vor putea sa exporte, fiind blocati de un angajament  fata de Guvern. Cele doua companii au un acord cu autoritatile statului prin care se obliga sa nu exporte gaze cel putin pana in 2015Romgaz si Petrom s-au  angajat sa nu vanda in afara, pe perioada liberalizarii preturilor la gaze, chiar daca exportul va fi posibil din punct de vedere legislativ si tehnic, au declarat, anul trecut, pentru HotNews.ro surse guvernamentale. Autoritatile nu au confirmat niciodata oficial acest acord.

Cele doua companii beneficiaza, in schimb, de facilitatile unui act normativ unei hotarari de guvern care permite producatorilor sa utilizeze gazele proprii pentru generarea electricitatii. Petrom produce energie electrica prin centrala de la Brazi, iar Romgaz prin cea de la Iernut, proaspat preluata de la Elcen.

Un jucator de pe piata care ar putea profita de eliminarea acestor restrictii ar putea fi InterAgro. In vara anului trecut, omul de afaceri Ioan Niculae a anuntat infiintarea unei firma mixte cu Gazprom in vederea unor importuri directe de gaze. Astfel, a fost infiintata firma Intergaz prin care Ioan Niculae aduce in tara gaze la preturi mult mai mici decat cele obtinute de alti importatori. Potrivit unui document obtinut de HotNews.ro, Intergaz a importat, in luna septembrie 2012, gaze la pretul de 306 dolari/mia de metri cubi, in timp ce alte companii au adus gaze cu peste 400 dolari/mia de metri cubi.

Conform calendarului liberalizarii, prima etapa a avut loc pe 1 februarie 2013 cand preturile la consumatorii industriali au crescut 5%. Pentru  consumatorii casnici, liberalizarea incepe pe 1 iulie 2013 cand preturile vor creste cu 8%. Liberalizarea se va face treptat pana in 2014 pentru consumatorii industriali si pana in 2018 pentru consumatorii casnici. De asemenea, va avea loc o cresterea graduala a pretului de comercializare pe piata romaneasca a productiei interne de gaze in raport cu pretul gazelor din import. Potrivit calendarului, pretul productiei interne se va majora de la 45,7 lei/Mwh cat este in prezent la 119 lei/MWh, ceea ce inseamna aproape triplarea pretului.

energyonline.ro: Liber la exportul de gaze! Guvernul a abrogat un ordin care interzicea scoaterea din tara a gazelor interne

ANRE, Ministerul Economiei si ANRM au abrogat un ordin comun din 2011 care interzicea exportul de gaze.

Concret, acest ordin prevedea faptul ca intreaga cantitate de gaze scoasa din subsolul tarii trebuie comercializata doar pe teritoriul Romaniei.

Se abrogă Ordinul ministrului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, al preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei şi al preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale nr. 1284/27/160/2011 privind valorificarea cantităţilor de gaze naturale pe piaţa internă şi măsuri pentru întărirea disciplinei în sectorul gazelor naturale, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 441 din 23 iunie 2011”, se arata intr-un nou ordin.

Doar gaze interne pentru centralele Petrom si Romgaz

Totodata, cele trei institutii au refacut ordinul comun, din care a fost eliminata prevederea privind vanzarea pe piata interna a gazelor de productie autohtona.

De asemenea, autoritatile au eliminat din textul ordinului si faptul ca producatorii de gaze trebuie sa-si faca un cos pentru gazele utilizate in propriile centrale de producere a energiei.

Sunt exceptate de la respectarea structurilor amestecurilor de gaze naturale stabilite/avizate de ANRE: (…) d) cantităţile de gaze naturale din producţia internă utilizate de către producătorii de gaze naturale, titulari de acorduri petroliere, la producerea de energie electrică în propriile centrale electrice pe bază de gaze naturale, conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 870/2012, pentru stabilirea unei excepţii de la respectarea structurilor amestecurilor de gaze naturale stabilite/avizate de ANRE”, potrivit noului ordin.

Astfel, Petrom va utiliza doar gaze de productie interna pentru centrala sa de la Brazi, iar Romgaz va putea face acelasi lucru la centrala de la Iernut.


Categorii

1. DIVERSE, Acordul cu FMI, Batalia pentru resurse, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la “Guvernul PONTA elimina interdictiile la EXPORTURILE DE GAZE

  1. Cum de fac export, cînd noi nu avem gaze suficiente și importăm de la ruși? Și cînd te gîndești că românașii, unii, se bucurau de gazele din Marea Neagră. Nici măcar n-o să le vadă, rămânașii, fiind că gazele sînt transparenteși n-au nici miros, doar banii au miros, pentru băieții „deștepți”.

  2. Nelu,
    Crede-ma, avem gaze pentru 400 de ani, se vorbesc de gaze conventionale nu inventii de şist.
    Faptul ca suntem fortati sa exportam sau sa le paltim scump este pentru ca oculta occidentala vrea doar sa ne lipseasca de ele si atat.
    Vor sa isi bata joc de noi. Vor sa ne extirpe suportul material care, in parte, sustine viata noastra ortodoxa.

  3. Pingback: Noi realizari ale USL: SCUMPIREA GAZELOR - calendarul liberalizarii si COPLATA pentru SERVICII MEDICALE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  4. Pingback: GHILOTINA LIBERALIZARII PRETULUI LA GAZE pe esafodul “independentei energetice” [video]. Traian Basescu despre “OBLIGATIA” Romaniei de a exploata GAZELE DE SIST in conditiile esecului NABUCCO - Recomandari
  5. Pingback: Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM), tranformata in biroul de PROPAGANDA AL CHEVRON. Pe bani europeni! CONTAMINARE PRIN MANIPULARE - Recomandari
  6. Pingback: A cui independenta energetica?/ LOCATIILE CHEVRON DIN CONSTANTA: Costinesti, Vama Veche, Adamclisi…/ BARLAD: EXPLORARILE INCEP LA TOAMNA - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare