Ilie Serbanescu: BANCILE STRAINE VOR SA PUNA MANA PE ULTIMII BANI DIN ECONOMIA ROMANIEI

22-01-2012 2 minute Sublinieri

O apreciere aparent doar tehnică şi ino­fensivă, dar stârnind multe semne de întrebare şi preocupare a venit, în prag de an nou, de la dl Ionuţ Du­mi­tru, preşedintele Consiliului Fiscal, o structură impusă de FMI menită în principiu să monitorizeze politica fiscal-bugetară a Guvernului şi chiar să contribuie la creionarea şi derularea acesteia. Potrivit dlui Ionuţ Dumitru, ar exista un potenţial de economisire de 17-18 miliarde de lei care nu este deocamdată preluat în sistemul bancar şi care ar trebui valo­ri­ficat prin acest sistem în circuitul economic!

Este doar aparent o apreciere tehnică şi inofensivă, căci trădează o intenţie, dimpotrivă politică şi agresivă, legată de interesele băncilor străine, căci nu s-ar putea cumva face abstracţie de faptul că preşedintele Consiliului Fiscal din România este un reprezentant al uneia dintre băncile străine de top care acţionează în România.

De ce aprecierea dlui Ionuţ Dumi­tru nu este decât aparent tehnică şi inofensivă, stârnind dimpotrivă atâta preocupare?! Răspunsul este simplu. Băncile străine au invadat România – ba, mai mult, au acaparat întregul sis­tem bancar din România – în nu­me­le unei minciuni, dar bine ticluite şi pe care chiar politica lor în România a căutat s-o învedereze: România n-ar avea resurse interne de dezvoltare şi, ca atare, trebuie să vină băncile străine să pună la dispoziţie aceste resurse. Cu cât vor fi mai multe bănci străine, cu atât se va dispune de mai multe resurse şi va exista o dezvoltare mai intensă.

Pentru a proba această ecuaţie, băncile străine au adus într-o primă fază masiv bani din afară, au onorat derizoriu depozitele constituite din economisire internă şi au subminat încercările, de altfel firave, ale BNR de a limita expansiunea creditului intern pe bază de ban extern. Dacă creditul intern pe ban extern ar fi fost măcar îndreptat către firme pentru ca acestea să creeze locuri de muncă în România mai ieşea ceva, dar, în măsura în care acesta a fost orientat preponderent către consum, a ieşit ceea ce a ieşit, ţara devenind o anexă de consum de tip bananier a ţărilor de origine ale băncilor instalate în România. Totul a durat până a venit criza!

Atunci, băncile străine au sistat aducerea de bani din afară. Ba, au obligat statul român să se împrumute pe cheltuiala sa la FMI spre a înlocui pe piaţă finanţarea bancară sistată. Şi, dintr-o dată, au „descoperit” resursele interne despre care pretinseseră că nu există! Ba, unul dintre reprezentanţii băncilor străine în România a spus că „s-a schimbat paradigma în sistemul bancar”! S-a schimbat pe dracu’! Pentru acelaşi profit, băncile străine au luat acum în vizor banul, chiar dacă puţin, de pe plan intern, pe care îl onorează în prezent cu dobânzi mai rezonabile. Chiar dacă pentru a nu-şi pierde marja de profit, măresc dobânzile la credite, restrângând astfel şi mai mult finanţarea economiei. Dar parcă totuşi nu le ajunge! Şi atunci au pus ochii pe cei 17-18 mi­liarde de lei pe care consideră că n-au reuşit să-i atragă încă în mrejele proprii!

Este vorba de apa din fântânile adânci care salvează România de arşiţă şi ger. Se spune că ar fi bani din economia subterană, nefisca­li­za­tă, bani generaţi de evaziunea fiscală şi angrenaţi în activităţile desfăşurate sub paravanul evaziunii fiscale. Este poate adevărat, dar reprezintă resursele financiare prin a căror mişcare se creează şi se retribuiesc sute de mii de locuri de muncă şi deci se asigură supravieţuirea a milioane de români. Căci chestia aceea cu o ţară de 20 de milioane care fiinţează cu numai 4 milioane de salariaţi este o poveste, dacă nu o bazaconie!

A bancariza însă aceşti bani înseamnă a omorî pur şi simplu România. Pentru că în sistemul băncilor străine din România, banul, odată intrat în acesta, este ca şi pierdut din punctul de vedere al dezvoltării ţării, fiind reciclat doar către stat, firmele străine din ţară şi câţiva bogaţi români.

Pentru băncile străine, industria, agricultura, businessul românesc în general şi mai ales întreprinderile mici şi mijlocii nici nu există!


Categorii

1. DIVERSE, Criza mondiala, ILIE SERBANESCU, Razboiul impotriva Romaniei, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “Ilie Serbanescu: BANCILE STRAINE VOR SA PUNA MANA PE ULTIMII BANI DIN ECONOMIA ROMANIEI

 1. E si greseala noastra. Desigur, e si greseala statului pe care cetatenii l-au perceput mereu ca fiind dusmanul lor, un asupritor strangator de bir.
  Pe scurt, lucrurile s-au intamplat astfel si bancile ar vrea sa se intample astfel si in continuare: in Romania, banii nu erau fiscalizati intr-o foarte mare masura. Eu zic ca in jur de 50% sau poate chiar mai mult. Vorbesc de economia gri, neagra si subterana de care se tot plangeau guvernantii dar si care le aducea inclusiv lor personal venituri frumusele. Ei bine, dupa cifrele financiare oficiale, in Romania nici nu ar fi trebuit sa se pomeneasca vreo banca care sa dea credit. Dar bancile au mirosit ca era ceva la mijloc, e chiar treaba lor sa “miroasa” banii acolo unde sunt. Drept pentru care au oferit credite foarte “avantajoase”, doar cu buletinul de multe ori, sau in valute mult mai puternice decat leul nostru, sau oricum, numai credit sa fie. Daca era sa ne uitam la salariile oamenilor care au facut credite, oficial, bancile ar parea niste companii nebune si sinucigase, teoretic mai nimeni nu ar fi avut de unde sa dea inapoi creditul, si inca la ce dobanzi! Dar – si aici e vina noastra, colectiva, daca se poate atribui o vina colectiva – romanii si-au facut calculele ca au de unde plati, adica din banii aceia care nu apareau in nici un act. Si in felul acesta, economia aceea subterana si paralela care ne tinea in viata s-a scurs financiar catre bancile straine.
  Cand resursele financiare pe care statul nu le fiscaliza au disparut la bancile mama din Grecia, Austria s. a., inclusiv politicienii nu au mai beneficiat de ele. Asistam deci la o crestere a birurilor si o scadere a cheltuielilor publice tocmai pentru ca si partea politicienilor a inceput sa scada din pricina ca a plecat peste hotare. Lasand bancile in tara sa faca cam tot cea au vrut, inclusiv ei s-au pacalit, inclusiv ei si-au facut calculele gresit, intrucat nu sunt in stare sa vada mai departe de calicia proprie.
  Statul roman prin politicienii sai si-a tradat si furat cetatenii; cetatenii romani au ocolit si furat statul cu mare placere oridecateori au putut; bancile straine au profitat si ne-au luat banii. Astazi apar unii zisi de dreapta care ne servesc niste sloganuri cum ca statul LOR este rau si trebuie reformat tot pe spinarea noastra, adica minimizat in responsabilitatile pe care le are fata de cetateni. Sunt cumva la concurenta cu bancile care vor sa jupoaie si ultimii bani pe care ii mai avem ascunsi la saltea. Dar daca bancile nu pot decat sa convinga cu vorbe mieroase si oferte promotioanale, decizia de a imprumuta bani de la banca fiind in cele din urma a noastra, a fiecaruia, politicienii sunt in putere sa dea legi prin care sa isi atribuie bani, asa cum au vrut sa faca cu legea sanatatii, asa cum vor sa faca cu Rosia Montana si asa cum fac in ultima vreme mai cu tot ce se poate face.
  E bine sa stie romanii.

 2. Nu pot sa inteleg: cum sa fie banci private si moneda nationala. Ar trebuii sa fie si sisteme monetare private, adica fiecere cu moneda lui(…) Nuu? Poate ma lamureste Ilie Serbanescu sau Mugur Isarescu.

 3. Pingback: ILIE SERBANESCU despre MINICIUNILE FMI si EXPERIMENTUL ROMANIA - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 4. Pingback: ILIE SERBANESCU: Romania, pe treapta cea mai de jos a COLONIALISMULUI VESTIC, teren al EXPERIMENTELOR SOCIALE (si video) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 5. Pingback: Ilie Serbanescu despre SPOLIEREA PIB-ului ROMANIEI de catre MARILE CORPORATII - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare