INTRONIZAREA PAPEI FRANCISC si noile elemente ale mitologiei de PR care consacra “Bergoglio style”, provocator de delir colectiv (FOTO, VIDEO)

19-03-2013 13 minute Sublinieri

8570663881_b41083df6a_bvatican1_thumb_630_380Pope Francis approaches priests with an Argentine flag as he arrives in Saint Peter's Square for his inaugural mass at the Vatican1297391092772_ORIGINAL

Momente emoţionante înaintea ceremoniei de întronizare. Papa Francisc a coborât în mijlocul sutelor de mii de pelerini din Piaţa Sfântul Pietro din Vatican pentru a săruta şi a binecuvânta copiii şi oamenii bolnavi veniţi în întâmpinarea lui. Liderul Bisericii catolice a renunţat la papamobil şi a făcut un tur al Pieţei într-o maşină deschisă. Este un gest nemaiîntâlnit de la tentativa de asasinare a lui Ioan Paul al 2-lea, în 1981.

Papa Francisc a coborât din jeep-ul său alb, care, faţă de vechile papamobile nu avea geamuri blindate, pentru a săruta copiii şi pentru a binecuvânta oamenii bolnavi. Cel mai emoţionant moment a fost în care Papa s-a îndreptat spre un bărbat în vârstă, foarte bolnav, aflat într-un cărucior cu rotile, pe care l-a binecuvântat.

Ceremonia de întronare a Papei Francisc, în Piaţa Sfântul Petru de la Vatican s-a încheiat, în interiorul Catedralei Sf. Petru, oamenii politici, diplomaţi şi delegaţi din întreaga lume felicitându-l pe Papa Francisc. Papa Francisc a lansat, marţi, un apel către responsabilii economici, politici şi sociali, “să nu permită ca semnele distrugerii şi morţii să însoţească mersul lumii noastre“, subliniind că fiecare trebuie să aibă “respect pentru orice creatură a lui Dumnezeu şi pentru mediu“, relatează AFP.

Totul este încredinţat pazei omului. Când omului îi lipseşte această responsabilitate, când noi nu avem grijă de creaţie şi de semeni, atunci îşi găseşte locul distrugerea“, a declarat el. “În fiecare epocă, sunt Irozi care complotează pentru moarte, distrug şi desfigurează faţa bărbatului şi a femeii“, a adăugat Papa în predica susţinută în faţa a 132 de delegaţii străine, adresându-se “tuturor celor care ocupă roluri de responsabilitate în domeniile economic, politic sau social“.

Vocaţia de a veghea nu ne vizează doar pe noi, creştinii, ea are o dimensiune umană, care priveşte pe toată lumea“, a declarat el, insistând asupra “îngrijirii copiilor, a persoanelor în vârstă, a celor mai vulnerabili şi care sunt adeseori la periferia inimilor noastre“.

Adevărata putere” a unui pontif este “să slujească, el trebuie să privească înspre a sluji smerit, concret“, a declarat Papa argentinan în cadrul slujbei sale inaugurale din Piaţa Sfântul Petru, în cadrul unei predicii cu tonalitate franciscană, susţinută în faţa a peste 100.000 de credincioşi şi a sute de şefi de stat şi de guvern sau miniştri.

Prince Willem-Alexander Princess Maxima of the Netherlands, Spain's Prince Felipe and Princess Letizia and Angela Merkel

Apelul făcut de Papa Francisc. „Nu permiteţi ca semnele distrugerii şi morţii să însoţească mersul lumii noastre

Peste 30 de şefi de stat au stat în primele rânduri ale parvisului Pieţei Sfântul Petru pentru slujba care a marcat oficial începutul pontificatului fostului arhiepiscop de Buenos Aires, ales miercuri la conducerea Bisericii Catolice.

Gărzile de securitate ale Papei Francisc sunt în pragul unei crize de nervi, mulţimea e în delir

Centrul Romei şi împrejurimile Vaticanului pe o rază de aproximativ un kilometri păreau în stare de asediu. Peste 3.000 de agenţi ai forţelor de ordine (poliţişti, carabinieri, poliţişti municipali), dintre care mulţi sunt în civil, au fost mobilizaţi pentru a asigura buna desfăşurare a evenimentului.

La scurt timp după ora locală 07.00 (08.00 ora României), la balconul central al bazilicii Sfântul Petru a fost amplasată o tapiserie.

Mai multe organizaţii catolice precum “Communione e Liberazione” au amplasat bannere, la fel şi comunitatea Sant’Egidio.Francisc, mergi înainte, eu voi fi cu tine acolo unde vei merge“, au scris surorile braziliene pe bannerul lor.

În Piaţa Sfântul Petru a apărut şi o inscripţie enormă “San Lorenzo“, echipa de fotbal preferată a Papai Francisc, primul papă de pe continentul american, primul iezuit şi primul care şi-a ales numele după un sfânt simbol pentru cei săraci, Sfântul Francisc din Assisi.

Argentinienii care purtau banderola au încercat să o prindă de lampioane, dar poliţia i-a împiedicat deoarece, fiind foarte mare, aceasta ar împiedica vederea altor spectatori.

Corturile Crucii Roşii şi ale serviciilor de urgenţă au fost, de asemenea, instalate în apropierea pieţei.

Un alt participant extrem de important este patriarhul ecumenic de Constantinopol, Bartolomeu Întâi, primul lider spiritual al lumii ortodoxe ce va participa la o ceremonie de întronizare a unui Suveran Pontif.

Jorge Mario Bergoglio, care şi-a ales numele Francisc pe perioada pontificatului, a fost ales în funcţia de Sfânt Părinte la 13 martie 2013 de către conclavul cardinalilor, în urma demisiei Papei Benedict al 16-lea de la tronul Vaticanului.

Sute de mii de credincioși s-au înghesuit în Piața Sfântul Petru și în zonele adiancente pentru a participa la ceremonia de inaugurare a Pontificatului Papei Francisc.

UPDATE ora 13.30: La terminarea omiliei Papei Francisc, în piaţa Sfântul Petru de la Vatican, mulţimea a aplaudat îndelung şi a strigat „Viva il Papa!” (Trăiască Papa!), potrivit corespondentului Agerpres.

Noul Pontif s-a retras în Bazilica Sfântul Petru, unde s-a rugat în faţa statuii Fecioarei Maria, apoi a salutat delegaţiile străine prezente la Vatican cu ocazia inaugurării pontificatului său.

Jorge Mario Bergoglio, fostul arhiepiscop de Buenos Aires, a devenit cel de-al 266-a suveran pontif, cu numele pontifical de Francisc.

Înainte de a intra în bazilică, Papa Francisc l-a salutat, timp de câteva minute, cu căldură, pe preşedintele Republicii Italiene, Giorgio Napolitano, şi a vorbit cu premierul italian demisionar, Mario Monti.

Credincioşii prezenţi la Vatican au fost împărtăşiţi de 500 de preoţi. Mulţi credincioşi s-au aşezat în genunchi, în piaţă.

Papa emerit, sanctitatea sa Benedict al XVI-lea, urmăreşte la televizor ceremonia solemnă de la Vatican, de la Castel Gandolfo, reşedinţa de vară a pontifilor, la 30 de km de Roma, unde s-a retras în seara zilei de 28 februarie.

1297391092604_ORIGINAL„În piaţa Sfântul Petru sunt prezenţi între 150.000-200.000 de credincioşi”, a confirmat părintele Ciro Benedettini, de la sala de presă de la Vatican.  Numeroase pancarte au fost expuse de credincioşi în cea mai mare piaţă de la Vatican, cu mesaje pline de afecţiune, printre care Francisc, eşti primăvara Bisericii!” sau „Francisc, om al păcii”.

UPDATE ora 11.40:Astăzi, într-un întuneric atât de mare avem nevoie să vedem lumina speranței și să protejăm creație, pe fiecare bărbat și pe fiecare femeie. Trebuie să permitem razei de lumină să se arate printre norii negri”, a spus Suveranul Pontif.

Papa Francisc a lansat un apel către responsabilii economici, politici şi sociali, “să nu permită ca semnele distrugerii şi morţii să însoţească mersul lumii noastre“, subliniind că fiecare trebuie să aibă “respect pentru orice creatură a lui Dumnezeu şi pentru mediu”, relatează AFP.

“Totul este încredinţat pazei omului. Când omului îi lipseşte această responsabilitate, când noi nu avem grijă de creaţie şi de semeni, atunci îşi găseşte locul distrugerea”, a declarat el. “În fiecare epocă, sunt Irozi care complotează pentru moarte, distrug şi desfigurează faţa omului şi a femeii”, a adăugat Papa

La final, a cerut mulțimii să se roage pentru el.

UPDATE ora 10.45. Suveranul Pontif oficiază Sfânta Liturghie, acesta fiind începutul oficial al Pontificatului Papei Francisc.

El a primit Sfânta Evanghelie și a arătat-o mulțimii. A citit omilia în limba italiană. A mulțumit Domnului că poate celebra Sfânta Liturghie.

A amintit, ca o coincidență, că azi este onomastica venerabilului său predecesor, Benedict al XVI-lea.

„Îi mulţumesc lui Dumnezeu că pot ţine această sfântă slujbă de începere a ministerului petrin, în solemnitatea Sfântului Iosif, soţul Fecioarei Maria şi patronul Bisericii universale. Este o coincidenţă plină de semnificaţie, şi este totodată onomastica veneratului meu predecesor: îi suntem aproape prin rugăciune, plină de afecţiune şi recunoştinţă”, a spus Papa Francisc.

I-a salutat pe reprezentanții altor religii, printre care cea iudaică, șefii de state și delegațiile Papa in Piataoficiale din întreaga lume.

Vocația de protector nu este doar pentru creștini, a spus el este pur și simplu umană și implică pe toată lumea. Înseamnă protejarea întregii creații, așa cum spune Cartea Genezei și cum ne arată Sf. Francisc din Assisi: respectarea mediului înconjurător și semne de dragoste pentru fiecare persoană, în special pentru copii, bătrâni și cei în nevoie.

De asemenea, înseamnă să ne purtăm de grijă unii altora în familiile noastre. Părinții să aibă grijă de copii, iar în timp copiii devin proetctorii părinților lor, a mai spus el.

UPDATE 10.30. Papa Francisc i-a binecuvântat pe cardinali, preoți, călugărițe și laici

UPDATE ora 10.15: Papa a intrat în Biserica Sf. Petru, unde primește însemnele papale: Pallium-ul din lână de miel și Inelul Pescarului.

Jurnaliștii aflați la fața locului relatează că apariția Papei în papamobil nu este una lipsită de riscuri și amintesc că în 1981 Papa Ioan Paul al II-lea a fost împușcat și rănit, într-o tentativă de asasinat în Piața centrală de la Vatican.

Mii de steaguri, între care şi cel al României, flutură deja în cea mai mare piaţă de la Vatican. Cele mai numeroase sunt steagurile argentiniene, cele italiene, poloneze şi braziliene, dar nu lipsesc steagurile americane şi cele din Marea Britanie.

Africa este reprezentată cu steaguri multicolore, mai ales din Angola şi Nigeria. Se mai observă steaguri din Armenia şi din insulele Samoa, din Oceania. Credincioşii poartă şi steaguri albe şi galbene, de la Vatican, potrivit corespondentului Agerpres.

UPDATE ora 10.00: Papa Francisc a ieșit cu Papamobilul în Piața Sf. Petru. Papa a trecut pe lângă un copilaș și l-a sărutat, apoi a coborât din mașină și a sărutat un bărbat bolnav din mulțime, potrivit blogului publicației The Guardian care transmite în direct aspecte de la ceremonie.

Suveranul Pontif a dat mâna cu mai multe persoane aflate în mulțime, apoi s-a întors la papamobil.

CLICK IMAGINI PENTRU A VEDEA IMAGINILE DIN PIAȚA SFÂNTUL PETRU

Ceremonie mult-așteptată

Papa argentinian, Jorge Mario Bergoglio, care a ales numele pontifical de Francisc şi care a cucerit deja întreaga lume şi întreaga Italie prin simpatia şi simplitatea sa, îşi va inaugura oficial pontificatul astăzi, în cursul unei ceremonii de răsunet mondial, în care va primi şi inelul pontifical, Inelul Pescarului.

La ceremonie va fi prezent şi patriarhul ecumenic al Constantinopolului, Bartolomeu I, o participare fără precedent de la Marea Schismă din 1054 dintre Biserica Ortodoxă şi cea Catolică, după cum a anunţat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei de Constantinopol.

La Vatican sunt așteptate peste 150 de delegații oficiale din întreaga lume, formate din șefi de stat și de guvern, precum și alți înalți demnitari. La nivel politic, delegaţia oficială a României este condusă de preşedintele Traian Băsescu. Va lua parte, de asemenea, ministrul de externe, Titus Corlăţean, şi ambasadorul României pe lângă Sf. Scaun, Bogdan Tătaru-Cazaban.

[…]

GALERIE FOTO. Imagini impresionante cu Papa Francisc

Noul papă ales de Vatican, Francisc I, s-a recomandat drept el însuși atunci când a sunat vineri la o reședință iezuită din Roma și a fost transferat la un recepţioner, potrivit DailyMail.

El încerca să-l contacteze pe Adolfo Nicolas, fostul superior general al papei în ordinul iezuit.

La telefon el s-a prezentat drept papa Francisc I, dar recepționerul derutat – identificat doar ca Andreas – credea că este victima unei glume și a răspuns: “Oh, da? Și eu sunt Napoleon“.

Sanctitatea Sa a arătat multă răbdare cu asistentul suspicios și în cele din urmă a reușit să-l convingă că apelul a este autentic.

El a răspuns: “Eu sunt într-adevăr papa Francisc. Nu-ți face griji, Andreas, spune-i doar Părintelui să mă contacteze pentru că aș dori să îi mulțumesc pentru scrisoarea sa fermecătoare.”

Andreas şi-a cerut imediat scuze când a realizat ce a făcut.

Un expert al Vaticanului a explicat:Nu putem da vina pe săracul om. Niciun alt papă nu ar fi dat direct telefon. Un funcționar solicită de obicei un secretar, care îi face legătura cu persoana respectivă.”

14papa2_reuters_thumb_630_380Noul Papă Francisc nu a ezitat niciun minut să se apropie de mulţimea care îi scanda numele, să strângă mâinile întinse spre el şi să mângâie copiii, spre marea nemulţumire a gărzilor de securitate, depăşite de spontaneitatea lui.

Papa Francisc nu îşi dezamăgeşte admiratorii. El decide să meargă pe jos prin mulţimea care îl aclamă dincolo de barierele vaticane. Serviciul de securitate este în pragul unei crize de nervi, iar mulţimea este în delir, scrie cotidianul Il Fatto quotidiano.

Celebra Gardă elveţiană şi jandarmeria Vaticanului, care se ocupă de siguranţa suveranilor pontifi, vor trebui să se resemneze: primul papă latino-american a dat dovadă din primele zile ale pontificatului său de voinţa de a rămâne spontan, refuzând să trăiască într-o bulă securizată, rupt de contactul cu oamenii obişnuiţi.

Întrebat în legătură cu acest subiect, părintele Federico Lombardi, purtător de cuvânt al Vaticanului, a precizat că unui papă nu îi pot fi impuse măsuri de securitate.

Trebuie să respecţi stilul personal al fiecărui papă. Responsabilii de securitate ştiu că nu ei sunt cei care decid şi că papa este cel care hotărăşte şi ei trebuie să se adapteze“, a explicat el.

Responsabilitatea siguranţei papei este încredinţată celor aproximativ 100 de membri ai Gărzii Elveţiene, “armata” suveranilor pontifi, ajutată de circa 100 de jandarmi ai Vaticanului şi 140 de poliţişti italieni.

În orice caz, aceştia au fost nevoiţi să caute permanent echilibrul între siguranţa papilor şi voinţa acestora de a intra în contact cu oamenii.

Papii din timpurile moderne sunt deosebit de vulnerabili la marile evenimente publice, în bazilica Sfântul Petru sau în faţa ei, în piaţa cu acelaşi nume, aşa cum demonstrează incidentele care s-au produs aici.

Cel mai grav rămâne atentatul împotriva Papei Ioan Paul al II-lea în 1981, când turcul Mehmet Ali Agca, ascuns în mulţime, a deschis focul asupra acestuia, rănindu-l grav.

Papa polonez era, de asemenea, o personalitate care căuta contactul cu oamenii, a amintit părintele Lombardi.

Toată lumea îşi aminteşte de câte ori a încălcat normele de securitate Ioan Paul al II-lea pentru a se întâlni direct cu oamenii, chiar în situaţii care puteau fi riscante sau imprevizibile, a declarat purtătorul de cuvânt al Vaticanului.

Era stilul lui. Voia să facă acest lucru şi trebuia să îl poată face. Iar cei care se ocupau de siguranţa lui au făcut ce au putut mai bine“, a adăugat el.

CReutersPape_scalewidth_460Responsabilii de securitatea pontificală au tras învăţăminte, însă, de pe urma atacului lui Ali Agca: faimosul papamobil a devenit blindat, cu geamuri antiglonţ, iar credincioşii care vor să participe la audienţa generală trebuie să treacă prin detectoare de metal.

În iunie 2007, un german a încercat să sară în papamobilul lui Benedict al XVI-lea care circula în Piaţa Sfântul Petru, iar în 2009, la slujba de Crăciun, o femeie a sărit la papă şi l-a trântit la pământ în bazilica Sfântul Petru.

Aceste episoade au servit drept lecţie: numărul agenţilor de securitate a crescut în aceste circumstanţe, în timp ce zona de securitate din jurul Suveranului Pontif, în interiorul căreia nimeni nu poate intra, a fost extinsă.

Securitatea la slujba de întronizare a Papei Francisc, care are loc marţi, în prezenţa delegaţiilor din 130 de ţări şi organizaţii internaţionale, va fi în schimb asigurată de autorităţile italiene, care vor mobiliza aproximativ 3.000 de membri ai forţelor de securitate, între care un număr mare de agenţi în civil, amestecaţi în mulţimea din faţa bazilicii Sfântul Petru.

Trăgători de elită pe acoperişuri, elicoptere, vedete fluviale pe Tibru, interdicţie de survolare a capitalei italiene, autorităţile italiene nu au lăsat nimic la voia întâmplării, iar Roma va fi practic un oraş paralizat în cea mai mare parte a zilei.

Preşedintele Traian Băsescu a participat, marţi, la ceremonia de inaugurare a pontificatului Papei Francisc.

După eveniment, preşedintele Traian Băsescu şi Papa Francisc au dat mâna şi au avut un scurt dialog. Alături de Papa Francisc s-a aflat si cardinalul Tarcisio Bertone, secretarul de stat al Sfântului Scaun.

Domnul preşedinte Traian Băsescu a transmis Sanctităţii Sale un mesaj de felicitări din partea romano-catolicilor, greco-catolicilor şi ortodocşilor din România, urându-i success în misiunea care i-a fost încredinţată. Sanctitatea Sa, Papa Francisc, i-a spus domnului preşedinte să se roage pentru el şi pentru succesului pontificatului său“, a precizat pentru Mediafax, Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al şefului statului.

Papa Francisc i-a şi mulţumit preşedintelui Băsescu pentru prezenţa la ceremonia de inaugurare a pontificatului de la Vatican, a mai precizat purtătorul de cuvânt.

Papa Francisc, primul Suveran Pontif latino-american, a urcat oficial pe Tronul de la Vatican. Ochii întregii lumi au fost  aţintiţi asupra Cetăţii Sfinte, unde au venit peste un milion de oameni.

Delegaţii din peste 130 de state, inclusiv peste 80 de şefi de stat si de guvern, au fost prezenţi la ceremoniile fastuoase. Patriarhul Constantinopolului, Bartolomeu I, a asistat şi el la mesă, o premieră în relaţiile dintre ortodocşi şi catolici.

Şefi de stat şi de Guvern de pe tot Globul au venit la Vatican. Printre ei se numără Traian Băsescu, Angela Merkel, Jose Manuel Barosso, Albert de Monaco şi regele Belgiei, Albert al II-lea. Vicepreşedintele Statelor Unite, Joe Biden, un catolic practicant, se află şi el în Cetatea Sfântă.

Noul Suveran Pontif, fostul cardinal Jorge Bergoglio, a cucerit deja prin atitudinea sa sinceră, simplă și neobișnuit de deschisă pentru poziția de lider al Bisericii Catolice, adesea asociată cu o imagine rigidă.

Suveranul Pontif a făcut o baie de mulțime duminică dimineață

Anunţul alegerii noului Papă a fost urmat miercurea trecută de câteva secunde de linişte, confuzie şi apoi rumoare. Mulţimea strânsă în Piaţa San Pietro a avut nevoie de ceva timp pentru a-i distinge numele şi a-l identifica apoi pe noul lider al Bisericii Catolice.

La doar câteva zile după votul din Conclav, Papa Francisc întruchipează deja schimbarea unei instituţii măcinate de numeroase scandaluri sexuale şi intrigi interne, o schimbare ce nu pare să se oprească doar la discurs.

Baie de mulţime

Newly elected Pope Francis I, Cardinal Jorge Mario Bergoglio of Argentina, checks out of the church-run residence where he had been staying in RomeLa doar o zi după alegerea sa, Papa Francisc a cerut şoferului să oprească la hotelul unde fusese cazat până să înceapă conclavul, pentru a-şi achita factura şi a-şi ridica bagajul lăsat acolo. Câteva ore mai târziu, după ce Suveranul Pontif a salutat mulţimea strânsă lângă biserica Sfântul Petru, gărzile sale de corp au rămas cu gura căscată când noul lider de la Vatican s-a urcat în autobuz alături de cardinali şi nu în limuzina blindată, căreia bodyguarzii îi deschiseseră larg uşile. Cu câteva minute mai înainte, suita sa făcuse culoar pentru ca Papa să se urce în lift şi să coboare singur, aşa cum se cuvine. „Nu, nu, urcaţi, încăpem cu toţii” le-a spus Suveranul Pontif, spre uimirea înalţilor prelaţi care îl însoţeau.

Ce inel și-a ales Papa Francisc. A refuzat aurul masiv! Imagini impresionante care Pope Francis I greets a man with a guide dog as he conducts a general audience in the Paul VI hall for members of the media at the Vaticanarată modestia Suveranului Pontif | GALERIE FOTO

Două zile mai târziu, sâmbătă, la întâlnirea cu jurnaliştii acreditaţi la Vatican, Papa Francisc a ţinut să dea mâna cu toţii. Apoi a stat de vorbă cu ei, lăsând la o parte discursul pe care şi-l pregătise pentru întâlnirea cu ziariştii. Unuia dintre jurnalişti, un bărbat cu probleme de vedere, i s-a permis să intre cu câinele însoţitor, deşi la Vatican animalele nu au acces, Papa însuşi cerând să se facă o excepţie de data aceasta. La final, şi stăpânul şi patrupedul au primit binecuvântarea sa. Ieri, Papa a surprins din nou refuzând să poarte un inel papal de aur, ci unul modest, de argint.

Nu doar regulile de protocol ale Sfântului Scaun au fost bulversate, ci şi măsurile stricte de securitate din jurul său. Duminică dimineaţa, Suveranul Pontif a făcut o baie de mulţime, discutând cu credincioşii pe care i-a salutat unul câte unul după mesa pe care el a oficiat-o într-o mică biserică de la Vatican. Atmosfera a fost atât de cordială încât unii dintre credincioşi l-au apucat pe acesta de umăr.

Francesco, Francesco”, l-a strigat un copil din mulţime. Papa s-a opriPapaMangaieCopilult pentru o secundă, l-a reperat în mulţime şi apoi l-a întrebat: „Eşti băiat cuminte?”. Îndrăzneţul a dat sfios din cap afirmativ. „Eşti sigur?” a replicat Papa imediat, înainte de a-şi continua plimbarea printre credincioşii care îi scandau numele. Imediat, străzile din jur au fost împânzite de poliţişti, în încercarea serviciului de pază al Vaticanului de a nu mai fi prins pe picior greşit de spontaneitatea Sfântului Părinte.

Tipare sparte

Papa Francisc vrea prin acest comportament lumesc să lase să pătrundă în Biserică un suflu de aer proaspăt, afişând o simplitate şi un umor ce au cucerit nu numai mass-media, ci şi opinia publică. Papa „este foarte relaxat şi se comportă în public în aceeaşi manieră ca în particular’’, a comentat pentru AFP Marco Politi, expert în Vatican, adăugând că predecesorul său, Benedict al XVIlea, „era ironic şi bine dispus în particular, dar în public foarte rigid’’. Şi este de sesizat, într-adevăr, contrastul: dacă Joseph Ratzinger nu improviza în timpul meditaţiei teologice şi respecta ad litteram protocolul, Jorge Bergoglio, noul Papă, a ales să iasă imediat din tiparul regulilor activităţii papale. O atitudine care s-ar putea să nu placă aripii conservatoare, a avertizat Politi.

Acesta este Papa Francisc, noul Pontif, acesta este noul Vatican-Bergoglio style.”

COMENTARIU DIN ZIARUL ITALIAN IL MESSAGGERO

Pregătiţi-vă de schimbare!

2371223_pape-francois-ierÎn contrast cu imaginea sa blândă şi simplă, Papa Francisc a lansat un avertisment ferm cardinalilor săi: urmează schimbări dramatice la Vatican. Săptămâna aceasta Suveranul Pontif şi-a rezervat-o studierii unui raport secret privind intrigile şi corupţia care au lovit puternic în Biserica Catolică în ultimii ani, mai ales în contextul dezvăluirilor făcute de fostul majordom al Papei Benedict al XVIlea. Pentru moment, toţi înalţii prelaţi din Cetatea Sfântă îşi vor păstra funcţiile. Odată cu concluziile trase după studierea raportului, lucrurile s-ar putea schimba.

Până la acestea, Vaticanul se pregăteşte să îşi instaleze noul lider. Numeroşi demnitari, şefi de stat şi de guvern, în total 150 de delegaţii din întreaga lume, printre care delegaţia Italiei, care va fi formată din 16 persoane, vor participa astăzi la Vatican la mesa de întronizare a Papei Francisc.

Papa din autobuz

Fostul cardinal argentinian s-a născut pe 17 decembrie 1936. Înainte de a fi preot, a urmat şcoala tehnică, având diplomă de chimist, abia la vârsta de 21 de ani urmând cursurile seminarului. Noul papă nu are un plămân, pentru că i-a fost extirpat în copilărie în urma unei infecţii puternice. Nu-i plac mondenităţile, nu are maşină, se deplasează cu autobuzul, de fapt îi place să meargă în general cu mijloacele de transport în comun, şi a renunţat la somptuoasa locuinţă din Buenos Aires, destinată arhiepiscopilor.Jorge Bergoglio

Noul papă este un suporter al clubului San Lorenzo din prima ligă de fotbal a Argentinei, de când tatăl său îl ducea la meciurile echipei de baschet ale aceleiaşi grupări. Ca un fapt inedit, tatăl Papei Francisc chiar a jucat baschet la Club Atletico San Lorenzo de Almagro. Pe când era cardinal Bergoglio s-a opus avortului şi eutanasiei. În ceea ce priveşte homosexualitatea, acesta s-a opus în 2010 unei legi a guvernului argentinian privind căsătoria între persoanele de acelaşi sex. (Roxana Roseti)

Ce se ascunde în spatele bătrânelului simpatic de la Vatican?

Inevitabil, în dezbaterea publică au apărut numeroase întrebări legate de trecutul noului Suveran Pontif

Este un bătrânel drăguţ”, „Un papă jovial, vesel, ne place”, „În Argentina noul Papă este iubit mai ales de către săraci, cărora le-a apărat mereu interesele”. Sunt numai câteva dintre declaraţiile oamenilor simpli, ori titlurile din presă care au apărut la scurt timp după alegerea lui Jorge Bergoglio ca papă. Dar… Toate aceste lucruri laudative sunt „la concurenţă” cu întrebări de genul „Ce se ascunde în spatele acestui bătrânel simpatic”? Este curat trecutul Papei Francisc?”. Întrebări care deja au creat şi creează controverse atât în Argentina, ţara natală a papei, cât şi în întreaga lume.

Entuziasmul nu e total

Pope Francis and Cristina Fernandez de Kirchner-1771979Preşedintele Argentinei, Cristina Fernandez de Kirchner, l-a felicitat pe fostul arhiepiscop de Buenos Aires cu ceva întârziere şi într-un mod destul de rece”, observa presa americană. În afara săracilor din Argentina care îl iubesc, „alţi argetinieni nu numai că au o atitudine glacială faţă de noul papă, dar consideră că această alegere a fost una greşită”, nota Deutsche Welle. Iniţial, am crezut că aceasta e o greşeală”, spune şi Graciela Lois, de la organizaţia „Rudele arestaţilor şi celor dispăruţi fără urmă din motive politice” din Argentina, făcând referire la alegerea lui Jorge Bergoglio ca papă. Mai precis, acesta ar fi fost foarte apropiat de liderii regimului dictatorial, care a condus Argentina între anii 1976-1983. Iar, la acea vreme, Jorge Mario Bergoglio era şeful ordinului iezuiţilor din Argentina.

Papa Francisc: “Mi-aș dori o Biserică săracă, pentru săraci

Rol activ?

Carlos Pisoni, liderul organizaţiei „Hijos”- aflată şi în ziua de azi implicată în eforturi de căutare a victimelor dictaturii, dispărute fără urmă, spune că există multe dovezi care atestă rolul activ jucat de cardinalul Bergoglio în timpul dictaturii militare: „Este vorba despre răpirea a doi preoţi iezuiţi în 1976, care au fost maltrataţi timp de 5 luni. Când au scăpat din închisoare, aceştia au spus că au fost predaţi autorităţilor militare de Bergoglio. În cartea sa autobiografică, Jorge Bergoglio neagă ferm acuzaţiile, iar Vaticanul, la rândul său, le-a denunţat drept calomnii şi atacuri ale stângii anticlericale împotriva Bisericii Catolice. Analiştii au pus în balanţă şi bune şi rele în ceea ce priveşte alegerea Noului Papă, notând că „aşa se întâmplă peste tot în lume când este ales un lider, încep invariabil controversele”.

 

PapaPupaUnParalitic1

MDF85783--640x360 37c3498b-e4ac-458a-8412-e15c5af73d27_800 973bfb88-484f-452e-8628-14472ce51cb9_800

2371099_pape-francois-ier

2371188_pape-francois-ier

vezi-un-fotoreportaj-impresionant-de-la-vatican-cu-intronarea-papei-francisc-ce-mesaj-a-adresat-suveranul-intregii-lumi-198994

vezi-un-fotoreportaj-impresionant-de-la-vatican-cu-intronarea-papei-francisc-ce-mesaj-a-adresat-suveranul-intregii-lumi-198995

VATICAN-POPE-INAUGURATION-MASS

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Papa (Papism), Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

24 Commentarii la “INTRONIZAREA PAPEI FRANCISC si noile elemente ale mitologiei de PR care consacra “Bergoglio style”, provocator de delir colectiv (FOTO, VIDEO)

 1. BANC:

  “Intrebare: De cati papi e nevoie ca sa schimbi un bec?
  Raspuns: doar de unu. Papa Francisc isi schimba singur becurile”

 2. Oare se leaga intronizarea de azi de implinirea cuvintelor Sfantului Cosma Etolianul, reluate si de parintele Paisie :” Pe Papa sa-l blestemati, fiindca el este cauza” ?

 3. Aș dori să îmi fie simpatic noul episcop roman. Din păcate, ziua de ieri, asemenea celor ce s-au scurs de la alegerea sa, sunt pline de prea multe globuri și luminițe. Mi-aș dori să cred că Vaticanul ar putea suferi o schimbare, eventual spre desprinderea de podoabele pontificatelor precente spre revenirea la Dreapta – credință însă tot acest show este mult prea curând, agresiv, kitschos. Caut să uit de cuvântul Avvei Elpidie și, totuși, am impresia că ceva este putred. Sau seamănă cu țeserea unei pânze de păianjen. De aceea, rugăciunea s-ar cuveni să ne devină mai puternică. Doamne ajută !

 4. Uf ca m-am sufocat deja, nu mai vreau sa aud nimic de nici un papa. Nu a trecut decat o saptamana de cand a fost ales si deja stim totul despre el, de la numarul de la pantofi pana la numarul de persoane pupate la fiecare baie de multime. Sper sa se sature repede lumea de el sa mai rasuflam si noi.
  Abia astept sa vad care sunt totusi limitele nonconformismului si reformismului mult stimatului papa.

 5. Dupa atmosfera din ultimele zile, era de asteptat ca presa sa prezinte cu lux de amanunte fiecare gest al papei.

  Insa abundenta aceasta a detaliilor, exprimata prin cuvantul scris sau la nivel vizual si auditiv, pare a fi parte a unui scenariu bine regizat, cu mare impact asupra oamenilor.

  Un volum foarte mare de informatie a fost pus nu la dispozitia noastra, de unde sa alegem ce si cat dorim sa cunoastem, ci ne-a invadat pur si simplu intimitatea prin toate canalele media, obligandu-ne sa luam parte, daca nu activ – prin manifestari zgomotoase si entuziaste, pasiv in mod sigur – prin exprimarea unei pareri, fie ea si in cercul apropiat de prieteni.

  Reteta este simpla: schimbarea spectaculoasa a unei stari de fapt printr-o actiune constienta si directionata, este insasi definitia revolutiei. Cum insa era revolutiilor violente a apus de mult, ramane in lucru doar varianta pasnica unde suntem prezenti in dubla calitate – de martor si victima.

  Toate aceste informatii se pot regasi in lectura cartii lui Radu Herjeu – “Tehnici de propaganda, manipulare si persuasiune in televiziune” :

  http://dorinpopa.files.wordpress.com/2008/04/herjeu-radu-tehnici-de-propaganda-manipulare-si-pers-in-tv.pdf

  Pentru cei mai sceptici dintre noi, pentru cei care privesc televizorul si in general, canalele media drept o sursa de informatii si un mod inofensiv de a petrece timpul liber, sau pentru cei care inca mai cred ca doar ortodocsii incuiati la minte sustin varianta nocivitatii televizorului, mi-as permite sa mai postez cateva citate din cartea sus-mentionata:

  “Există un paradox al informaţiei: cu cât suntem mai expuşi informaţiei
  (prin revoluţia comunicării) cu atât suntem mai puţin informaţi. Din două
  motive:
  – cu cât ştim mai mult cu atât ne simţim mai neputincioşi şi, de aici, intervin indiferenţa sau uitarea, acoperind totul cu alte evenimente (ex. Deşi revoluţia română este mult mai importantă pentru viitorul nostru decât bugetul din acest an, ştim mult mai multe despre acesta din urmă decât ne amintim de acum 10 ani).
  – cu cât ştim mai mult cu atât ne este mai greu (din cauza timpului – în special, dar şi al nivelului de inteligenţă şi de cultură) să asimilăm şi să înţelegem tot ceea ce ne înconjoară.

  Astfel suntem tentaţi să cedăm altora această muncă – aceea de a prelucra şi de a comprima informaţiile pentru noi. (şi ghiciţi cine îşi asumă cu plăcere acest rol ?) Suntem, într-un fel, victimele propriei noastre inabilităţi de a manevra o cantitate atât de mare de informaţii fără a fi derutaţi.

  Mai ţineţi minte povestea cu cei doi măgari legaţi care trăgeau fiecare
  înspre o căpiţă de fân până când erau să moară de foame ?

  Cam aşa se întâmplă astăzi cu oamenii, în relaţia lor cu mass-media. Şi-atunci vine cineva (ghiciţi cine) şi-i învaţă pe cei doi măgari să meargă cuminţei unul lângă altul spre prima căpiţă şi apoi spre a doua căpiţă.”

  “Societatea contemporană se confruntă cu unul dintre cele mai importante experimente ale istoriei, al cărei subiect şi este. Ne întâlnim acum cu
  o situaţie unică: societatea umană se reinventează pentru a se înţelege.

  Televiziunea este unul dintre cele mai puternice mijloace folosite în acest
  experiment, fiind în acelaşi timp şi câmpul principal de încercare pentru o mare parte din ceea ce noi numim realitate. Este cel mai complex laborator pentru producerea realităţii.”

 6. Un actor principal,jucand un rol in “filmul” acestei lumi,film care se pare ca nu mai poate fi oprit,ca sa se implineasca tot ce s-a scris.Pe regizor si pe scenarist il cunoastem,restul actorilor ii banuim.Eu ma gandesc la poporul acela care-l venereaza pe Papa,ce vina au,in afara de faptul ca-s orbi? Sigur este numai magia aceasta care ne-o “serveste” media si care la ei a prins radacini puternice,ca sa nu mai poata omul scapa usor.

  A fost intrebat odata Parintele nostru Cleopa despre popoarele de alte religii,daca se vor mantui.A raspuns Parintele ca-i va judeca Dumnezeu dupa calitatile lor si ca pe noi ortodocsii ne va judeca mai aspru dar ca nu ne va pune Domnul la un loc cu ei.
  Ce nevoie de Dumnezeu mai au unii oameni,daca-l au pe Papa,care s-ar pune si chezas pentru “mantuirea” oamenilor.

  Noi sa ne intoarcem fratilor spre noi insine.Toata ziua sa ne rugam la Domnul sa ne dea sa ne vedem pe noi asa cum ne stie EL.

 7. O ideie ma bantuie.. Daca Parintele Arsenie Boca a pictat profetic la Biserica Draganescu, acolo este o pictura a unui sfant catolic Francisc de Assisi.(marturisesc ca nu am vazut pictura pe viu, numai in fotografii..). Sa fie asta o legatura cu ce se intampla acum? Cu papa Francisc? Sunt sigur ca Parintele Arsenie nu s-a jucat cu penelul timp de 16 ani cat a pictat Biserica Draganescu..

 8. @petru asta am remarcat si eu de prima data cand s-a zis ca si-a luat numele dupa Francisc de Assisi. Tot au fost atunci controverse ca de ce apictat un sfant catolic etc… Insa nu ar fi prima data cand se descopera ca parintele a picatat o scena profetica.

 9. “Papa Francisc a lansat un avertisment ferm cardinalilor săi: urmează schimbări dramatice la Vatican.”

  Chiar sunt curios.

 10. Pingback: Cunoscutul duhovnic grec NECTARIE vede legatura intre DEMISIA PAPEI BENEDICT, NOUL PAPA SI IMPLINIREA APOCALIPSEI sub ochii nostri: "Sa ne pregatim duhovniceste pentru ultimul RAZBOI IMPOTRIVA CRESTINILOR!" - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 11. Un lucru este clar… am obosit de atata papa in sus si papa in jos. Sa vedem ce urmeaza.

 12. parerea mea, prea mult spectacol, prea multe aranjamente (puparea ”bolnavului” oarecare din multime aducea a gesturi pe care le-am vazut pe vremea lui Ceausescu), in concluzie: um pom cam prea mult laudat

 13. Eu vad in papa asta o superficialitate grozava. Ce spectacol a tinut si nu stiu cum de atata lume i-l venereaza. Parca sant toti marionete care stiu doar sa aplaude. Ba mai rau. Ce e de atata admirat cand lumea nici nu-l cunoaste? Orbire totala. Cred ca eu daca ma aflam acolo si ziceam ceva contra lui, cred ca multimea ma calca in picioare pana ma vedea fara rasuflare.

 14. Pingback: Papa Francisc si primele semne ale ECUMENISMULUI SINCRETIST. Patriarhul Bartolomeu a vorbit Papei despre UNITATEA BISERICILOR CRESTINE [video]/ Cat de "rigid" este noul papa pe tema HOMOSEXUALITATII? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 15. Pingback: GHERONDA NECTARIE - mesaj de "felicitare" pentru papa Francisc/ CINE SUNT IEZUITII si CINE ESTE "PAPA NEGRU"?/ Papa - asteptat cu nerabdare in Israel/ DOCUMENTAR TVR despre "Profetia Papilor" (VIDEO) - Razboi întru Cuvânt -
 16. Pingback: Papa Francisc mai zice una: SI ATEII SUNT BUNI SI SUNT MANTUITI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 17. Pingback: RELIGIOZITATE ANTIHRISTICA: Pe urmele lui Ioan Paul II, PAPA FRANCISC se maimutareste purtand PODOABA DE PENE INDIANA [video]. Catolicism in bikini: mesa catolica uriasa pe PLAJA COPACABANA/ Cleric anglican… anticrestin: NU VREA UN DUMNEZEU “H
 18. Pingback: RELIGIOZITATE ANTIHRISTICA DE CARNAVAL: Pe urmele lui Ioan Paul II, PAPA FRANCISC se maimutareste purtand o PODOABA DE PENE INDIANA cu rol de AMULETA PAGANA [video]. Catolicism in bikini: mesa catolica uriasa pe PLAJA COPACABANA/ Cleric anglican… an
 19. Pingback: “Smeritul” Papa Francisc zguduie catolicismul: “CINE SUNT EU SA JUDEC PREOTII HOMOSEXUALI? Nu homosexualitatea este problema…” - Recomandari
 20. Pingback: CAMPANIA DE “MESIANIZARE” A PAPEI FRANCISC CONTINUA: cardinalul Schonborn pretinde ca noul Papa a fost ales de Duhul Sfant, prin SEMNE SI MINUNI - Recomandari
 21. Pingback: Papa Francisc cere o alta abordare fata de copiii cu “PARINTI” HOMOSEXUALI/ Intalnire “ecumenica” a Papei cu Patriarhul Bartolomeu la IERUSALIM – programata in mai 2014 - Recomandari
 22. Pingback: Papa Francisc si cybermisticismul: “INTERNETUL E UN DAR DE LA DUMNEZEU”, “CATOLICII TREBUIE SA FIE CETATENI AI EREI DIGITALE” - Recomandari
 23. Pingback: Sandro Magister, autor catolic, despre “OPERATIUNEA BERGOGLIO” de RECASTIGARE A POPULARITATII VATICANULUI. Acomodarea PAPEI FRANCISC cu IDEOLOGIILE DOMINANTE si impactul revizuirii temei homosexualitatii asupra raporturilor VATICANULUI cu BISE
 24. Pingback: Papa Francisc acuzat de IDOLATRIE de fostul șef al Congregației pentru Doctrina Credinței, cardinalul Gerhard Müller. Sinodul Amazonian este considerat ca „SEMN AL VREMURILOR DE PE URMĂ” de conservatori catolici si prefigurare a „URÂCIUNII PUS
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare