INTALNIRE “ISTORICA”: PAPA FRANCISC si PATRIARHUL KIRILL vor discuta, in Cuba, despre PERSECUTIA CRESTINILOR DIN ORIENT

5-02-2016 47 secunde Sublinieri
Imagine: www.dcnews.ro

Imagine: www.dcnews.ro

Patriarhul Bisericii Ortodoxe ruse va lua parte la o premiera istorica, intalnirea cu pontiful Bisericii Catolice din cauza nevoii pentru un raspuns comun in fata persecutiei crestinilor din Orientul Mijlociu, a anuntat Biserica Ortodoxa, potrivit Reuters.

Intalnirea fara precedent de vinerea viitoare, prima din istorie intre un papa si un patriarh rus, ar putea deveni un pas urias spre vindecarea unui rupturi de un milieniu dintre ramura occidentala si cea estica a crestinismului, care s-au despartit prin Marea Schisma din 1054.

Un inalt cleric ortodox, Mitropolitul Ilarion, a spus ca diferentele ce dainuie de multa vreme intre cele doua biserici raman, in special in privinta unor biserici din Ucraina.  

Dar el a adaugat  ca aceste diferente sunt date la o parte astfel incat papa si patriarhul sa aiba aceeasi pozitie fata de persecutarea crestinilor. 

Problema va fi tema centrala pe agenda intalnirii dintre Patriarhul Kirill si Papa Francisc ce va avea loc in Cuba, la Havana.


Categorii

1. DIVERSE, Ecumenism, Papa (Papism), Patriarhul Kirill

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

32 Commentarii la “INTALNIRE “ISTORICA”: PAPA FRANCISC si PATRIARHUL KIRILL vor discuta, in Cuba, despre PERSECUTIA CRESTINILOR DIN ORIENT

  1. Singurul care a mai luat o atitudine in fata persecutiei crestine. La noi nu se vorbeste de asta, nu se face referire nici la suferintele si persecutia grava indreptata impotriva preotilor si a credinciosilor, adica preotii de azi nu vorbesc despre persecutia preotilor de ieri. Asta ar trebui sa citeasca ei.
    E vorba de colegi care si-au indeplinit activitatea in aceleasi biserici cu nu multi ani in urma. Oare nu e subiect de care trebuie amintit? Parca ar fi un subiect interzis.
    Unele stiri despre persecutia grava a crestinilor de catre musulmani, apareau pe Bazilica, dar preluate din situ-rile bisericii ruse. De la noi nu stiu daca s-a zis ceva, ne bazam si poate ne si ascundeam dupa ce au zis “aia”.
    Parca acest patriarh are o grija, ii pasa de situatia crestinilor persecutati rau. Poate cu ocazia asta ar arunca cateva vorbe si despre pacatul aceste mare al homosexualitatii, de care si catolicii stiu. Se pare ca acest papa sau episcop al Romei debiteaza unele lucruri neconforme cu invatatura lor.
    Sper sa se spuna ce s-a discutat, ce declaratii se dau desi poate si aici o aparea vreo inhibitie de genul sa nu-i suparam pe altii, care tocmai au omorat cativa frati de-ai nostrii. Ar trebui sa fie aratate poze cu atrocitatile facute de musulmanii acelor imami care vin la intalnirile ecumenice.

  2. Probabil ca papa vrea să îl înmoaie pe PF Chirill, care cam duce stindardul Ortodoxiei acum. Tema discutiei este doar de fațadă. Multe jocuri de culise, multe interese meschine din partea Vaticanului, ca nu stie altceva decat manipularea.
    Vaticanul nu este biserica, este erezie si este politica distrugatoare a tot ce atinge.

  3. Mai bine mai tarziu decat niciodata.

  4. @Pr Ciprian:

    Nu doar Vaticanul si nu doar papa au interese politice. E nevoie de doi pentru tango. Exista un interes major si pentru Kirill in aceasta intalnire, de a trecut peste problema ucraineana, iar interesul e atat pe plan global, sa-si faca imagine buna, cat si pe plan ortodox, ca sa nu mai fie PF Bartolomeu singurul intai-statator cu relatii excelente cu papa. Pe scurt, politica de la un capat la altul. Nu doar la un capat.

  5. @admin:
    “Exista un interes major si pentru Kirill in aceasta intalnire, de a trecut peste problema ucraineana, iar interesul e atat pe plan global, sa-si faca imagine buna, cat si pe plan ortodox, ca sa nu mai fie PF Bartolomeu singurul intai-statator cu relatii excelente cu papa.”

    pai asta e bine, nu? Ca sa nu inceapa sa creda tot norodul ca PF Bartolomeu este un fel de papa de la Rasarit. Mesajul este cel putin la fel de puternic in interior (daca nu cel mai puternic, sau cu unica intentie). In rest mai putin conteaza ce discuta, atat timp cat nu gestul sau nu va permite Bisericii Ortodoxe sa ia drept model Roma. Ajunge cu propaganda papista de la TV, la ce bun sa mai avem una si in Biserica?

  6. @Titus L:

    Nu inteleg argumentul.

  7. Ce nu pricep eu, de ce oare pe aeroport, unde Papa va face o escala la Havana in drumul spre Mexic?

  8. http://www.dw.com/ro/comentariu-la-havana-se-va-scrie-istorie/a-19030727?maca=rum-CB_rom_Adevarul_International_section-10085-html-cb

    Între Moscova și lumea occidentală s-a creat o distanță, fie că vorbim despre chestiuni politice sau religioase. În ultimul timp, occidentul este martorul apropierii Bisericii Ortodoxe Ruse de Kremlin. Și tocmai asta face întlnirea din Cuba atât de surprinzătoare. Având în vedere intenția celor doi de a semna o declarație comună, această întâlnire nu va fi în niciun caz una de complezență. În timpuri dificile din punct de vedere politic, ea trebuie văzută și ca un semnal pentru clasa politică a Rusiei.

    Surpriza constă în faptul că anunțul a fost făcut simultan la Roma și la Moscova. Cu adevărat remarcabil. Acest tip de diplomație tăcută funcționeaza, iar asta spune ceva despre seriozitatea scopului întâlnirii. Este clar că diplomația Vaticanului, condusă de arhiepiscopul britanic Paul Gallagher, care deține postul de 15 luni, a căpătat o nouă relevanță.

    (…) Pe harta mondială a destinațiilor papale, nu există prea multe locuri nevizitate. Dintre acestea, cele mai semnificative sunt China și Rusia. În această săptămână, Vaticanul a publicat un lung interviu acordat de Francisc unui ziar chinez, preluat de o mare parte din mass-media de acolo. Cu doar trei zile mai târziu, apare anunțul întâlnirii de la Havana.

    (…) Dar întâlnirea de la Havana mai are o însemnătate importantă, chiar istorică, în acest an, pe care mulți dintre creștinii din emisfera vestică nu au realizat-o, din păcate. În iunie, Creta va fi scena primului Mare Sinod Ortodox din ultimii 1.000 de ani. Ultimele detalii ale evenimentului au fost discutate în ianuarie la Geneva. Roma fusese de mult timp în legătură cu ceilalți reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe, numai Kiril și Moscova au păstrat distanța. Dar acest lucru se schimbă acum și va avea o influență asupra evenimentelor din Creta. Papa Francisc va efectua vizita în Mexic vinerea viitoare, pe 12 februarie. O călătorie în care va fi intrat într-o nouă eră a istoriei ecumenice.

  9. Si eu care credeam ca ii doare de crestinii prigoniti.

  10. Despartiti, dar impreuna, sau cum sa citesti gresit semnele:

    Se schimba seful de trib la indieni. Noul sef de trib este intrebat de catre indieni cum va fi iarna, grea sau usoara. Seful de trib, neexperimentat, nu se incumeta la o prezicere si suna la institutul meteo, de unde i se spune ca iarna va fi grea. Ii pune pe indieni sa stranga multe vreascuri, dupa care mai suna inca o data la institut. I se spune va iarna va fi foarte grea. Ii trimite iarasi pe indieni sa stranga si mai multe vreascuri, dupa care suna iarasi la institut, de unde i se spune ca iarna va fi extrem de grea. Isi ia inima in dinti si intreaba de ce va fi extrem de grea iarna si i se raspunde ca va fi extrem de grea pentru ca indienii nu mai termina cu stransul vreascurilor. (renasterea banateana)

  11. @ Carmen

    Cuba este oarecum un teritoriu neutru. Pe de o parte e o tara catolica, iar pe de alta parte e apropiata in mod traditional-politic de Rusia.

  12. ce frumos si ma bucura faptul ca se intalnesc si apropos nu mai numiti Biserica Catolica eretica pentru ca nu este avem sfinti comuni avem atata traditie comuna avem pe Maica Domnului prin aparitiile ei in cadrul Bisericii Catolice au si ei sfinti cu moasteetc.Oare Dumnezeu iubeste Dezbinarea??si sa nu ne mai batem cu pumnul in piept noi Ortodocsii ca suntem drepti pentru ca ‘placa ‘ aceea cu ‘dreapta credinta ‘ nu prea mai tine tinand cont ca tinerii in special nu prea mai stiu ce inseamna ……..credinta si biserica de fapt;

  13. @ Carmen

    Iar faptul ca se intalneasc intr-un loc atipic, pe aeroportul din Havana, are rolul de a mai calma spiritele in Rusia. Adica, ce – vezi Doamne! – ne-am intalnit pe un aeroport, nu a fost nimic foarte oficial, stati calmi cetateni pravoslavnici!.

  14. Vasăzică, papa, este un fel de emisar al occidentalilor în toată această schemă, şi în special al SUA.

    Are dreptate stareţul Efrem când spune: “Problema papei nu este o problema cu care se confrunta numai Biserica Romaniei, ci si Biserica Greciei si celelalte. Si cred ca in viitor vom asista la o evolutie mult mai ampla a acestei probleme. Pentru ca noul curent care sufla astazi in cercurile „Bisericilor”— intre ghilimele — este ca, „in numele dragostei, pentru a avea dragoste si trebuie sa avem dragoste — iar Vaticanul este izvorul care provoaca acest curent—trebuie sa facem si unirea bisericilor“. Si exista astazi o intelegere in acest sens intre conducatorii diverselor confesiuni crestine, in frunte, desigur, cu papa. Asa cum am mai spus, Vaticanul are un singur vis: ca papa sa fie conducatorul spiritual al intregii planete. Au facut un acord cu America. Vaticanul a spus Casei Albe: „Voi sa fiti conducatorii lumesti ai planetei, iar eu voi fi conducatorul spiritual“. Si acest lucru urmaresc sa-l aplice in intreaga lume.”

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2012/01/12/cu-ce-a-deranjat-staretul-efrem-pe-stapanii-lumii-ii-eu-sunt-impotriva-europei-ma-rog-din-tot-sufletul-sa-nu-intrati-niciodata-in-ue-video/

  15. @admin:
    Pe toate canalele media este o propaganda papista de neoprit. Efectele ei arata cam asa cum a aratat vizita papei la Bucuresti cu ani in urma, cand – pentru cine isi aminteste – a existat un val de isterie euforica in populatie ce nu s-a mai intalnit. In consecinta, pentru ca norodul necatehizat (majoritatea mirenilor din nefericire), sa nu cada in pareri gresite despre cine este si ce reprezinta Patriarhul Constantinopolelui, mai ales cand functia e detinuta de unul ca Bartolomeu, este perfect binevenita o intalnire si a altor episcopi patriarhi, si nu numai, cu papa. Cu cat mai multe , cu atat mai bine; cu cat mai degeaba, cu atat mai minunat. Propaganda papista se va demonetiza prin banalizare si lipsa de finalitate.

  16. …cat despre mesaj, mie imi pare destul de clar, la adresa IPF Bartolomeu: “nu poti poza intr-un papa rasaritean, pentru ca cel putin eu nu te las” Kirill

  17. @cosmin
    sigur? frate incep sa cred, din ce in ce mai tare, ca chiar suntem pierduti!
    Chiar sunt vremurile din urma. Sa ne rugam la Dumnezeu sa ne dea intelepciune sa putem discerne si ……nu peste multa vreme …..putere de marturisire!

  18. Se pare ca intalnirea pregatita timp de vreo 20 de ani (cf TASS), va avea loc in ‘minunata lume noua’, pe teren neutru. Dupa cuvantul folosit de catre IPS Ilarion, gandul ma duce catre Huxley si lumea lui cea dezumanizata, cu fericirea drept universal si obligatoriu, in numele ei trebuind a fi negate toate sentimentele umane.

    http://www.interfax-religion.com/?act=dujour&div=68

  19. Unii vad inceputul celui de-al treilea razboi mondial in preconizata interventie saudita in Siria. O alta vara sangeroasa in Irak.
    https://lumealuienkidu.wordpress.com/2016/02/08/nato-arab-siria-si-ofensiva-de-vara-mosul/

  20. Pingback: Declaratii care prefateaza intalnirea dintre PAPA FRANCISC si PATRIARHUL KIRILL. Papa a amintit, din nou, de un “ADEVARAT RAZBOI MONDIAL” | Cuvântul Ortodox
  21. http://www.activenews.ro/externe/Papa-Francisc-inainte-de-intalnirea-cu-patriarhul-Chiril-Vreau-sa-i-intalnesc-si-sa-i-imbratisez-din-nou-pe-fratii-ortodocsi-129854

    Ca orice lucru necurat, una este în realitate, asta zice presa despre întâlnirea=acordul celor doi agenți de servicii secrete…

  22. Mai pe scurt, o altă variantă a mesajului de aici:

    https://www.youtube.com/watch?v=WvD–RLOPH4.

  23. Pingback: Declaratia comuna a PAPEI FRANCISC si a PATRIARHULUI KIRILL. Partea controversata – CORECTITUDINEA ECUMENISTA: reducerea diferentelor dogmatice la “DIVERGENTE ISTORICE”. Partile bune: MARTURIE COMUNA SI CLARA PENTRU FAMILIE, CRITICA INTE
  24. Pingback: Declaratia comuna a PAPEI FRANCISC si a PATRIARHULUI KIRILL. Partea controversata – CORECTITUDINEA ECUMENISTA: reducerea diferentelor dogmatice la “DIVERGENTE ISTORICE”. Partile bune: MARTURIE COMUNA PENTRU FAMILIE, CRITICA SECULARISMULU
  25. Europa Liberă: Biserica Romano-Catolică nu are, la rândul ei, pretențiile sale?

    Nicolai Mitrohin: Nu. Biserica Romano-Catolică nu are pretenții față de niciuna dintre marile biserici creștine și aplică în raport cu acestea politica „dragostei frățești”, pornind de la faptul că reprezentanții acestor biserici sunt cu toții creștini, au o istorie comună și au mai multe tangențe decât divergențe. Biserica Romano-Catolică consideră că atunci când apar anumite contradicții, acestea trebuie rezolvate și nu ar trebui să facă obiectul unor controverse aprinse. În ce privește logica relațiilor bisericești, Biserica Catolică consideră că dacă apar anumite pretenții, acestea trebuie discutate direct, la masa de tratative. Biserica Ortodoxă Rusă preferă însă o altă cale și își formulează, de regulă, pretențiile în felul următor: „Mai întâi faceți cum vrem noi, iar apoi ne putem întâlni, dacă doriți, ca să discutăm despre ceva frumos.”

    Si Lelia, pe aceeasi lungime de unda:

    http://www.gandul.info/puterea-gandului/papa-patriarhul-si-umbra-lui-putin-15074197

    E prea devreme pentru judecăţi de valoarea în legătură cu întâlnirea de la Havana. A vorbi despre o victorie a ecumenismului ar fi pripit – Bisericile-Surori nu s-au reconciliat ele însele în multe privinţe – aşteptatul Sinod Panortodox, va avea loc în sfârşit, în Creta, în iunie.

    Dacă Papa Francisc îşi urmăreşte propria politică de deschidere ecumenică şi reconciliere, încurcate sunt jocurile geopolitice din spatele Patriarhului Kiril…

    Deci ortodoxul rus face geopolitica si are interese, pe cand Francisc si catolicii in general sunt niste flori, niste inocenti, ei vor doar reconciliere. Asa ceva?!

  26. Atata vreme cat cei din presa vor arunca cu pietre catre ortodocsi, e greu de crezut ca ii vor privi altfel decat prin lentile fumurii. Insa nu acest aspect mi-a atras atentia, ci nestiinta faptului ca Papa ar fi scos Cuba din izolare (?) si simpatia fata de catolici a Mitropolitului Nicodim Rotov.

  27. Nici nu-i de mirare ca Vsevolod Chaplin a fost mazilit, ce-i drept, declaratiile lui erau erau destul de ciudate.

  28. @carmen:

    Incidentul cu Nicodim era cunoscut si e foarte semnificativ…

  29. “So to overcome terrorism, we all need to change. Terrorism is first of all a philosophical challenge. We need to understand what is going on inside people who take up arms to fight for God. I’m fully convinced that the fact that human civilization in the process of its development unfortunately renounced God and God’s moral law, is the reason behind terrorism.

    It’s very important to reach a global moral consensus. How can people live together? They need to have common values. How can we have common values if there are different political parties and different philosophical and religious systems? How can we reach a global consensus? There’s only one way: this consensus must be based on human moral sense. Human moral sense is something from God – God put morality into the human soul. Americans and Russians share the same moral principles. If we go to Papua New Guinea we’ll see that people there have the same moral principles. So we shouldn’t oppose this moral sense by creating new laws which by the way destroy traditional moral laws but we need to reach agreement on these common moral values and then build up our global civilization based upon this consensus. There’s no place for terrorism in this kind of civilization. Even if someone tries to use people to harm others, it’s going to be very hard to do it, because these calls will contradict the common understanding of good and evil. But we have to work together in order to build a new global civilization based on moral consensus. I believe this is possible.

    My meeting with Pope Francis was crucial in this respect. The leaders of the two biggest Christian churches met to “synchronize their watches” to discuss problems from their different points of view. And we realized that it is possible to find answers together and you may be surprised but we were able to do it easily because we had our faith in Lord Jesus Christ, in his commandments and laws as our moral consensus. But the same laws and commandments can be found in Muslim religion and even in secular humanism, at least they were there at some stage of development of secular humanism. The Universal Declaration of Human Rights refers to human morality as a limitation to human rights. But in today’s world human morality is no longer a limitation to human freedom.

    Unfortunately, today we are moving away from things that have always united us on the deepest ontological level. I believe if this tendency continues, the prospects for humanity, for our world are very bad. We cannot live together on one small globe if we are rent by deep ontological contradictions.

    I believe my meeting with the pontiff at least to some extent contributed to building a future moral consensus between all people.”

    http://www.pravoslavie.ru/english/90706.htm

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare