OCTOMBRIE ECUMENIST

1-09-2009 2 minute Sublinieri

crossroads_2pgq.gif

ÎNTREBĂRI CĂTRE MEMBRII ORTODOCŞI AI COMISIEI MIXTE DE DIALOG CU CATOLICII

Comisia Mixtă de Dialog Teologic între ortodocşi şi romano-catolici se va întruni în octombrie în Cipru pentru a discuta despre primatul papei.

Punem astăzi o serie de întrebări pe care le adresăm membrilor ortodocşi care participă în Comisia Mixtă, întrebări neliniştitoare ale credincioşilor simpli.

1. Care este scopul Dialogului pe care-l desfăşoară Comisia Mixtă? Dacă este reabilitarea unităţii dintre ortodocşi şi catolici, cum va surveni această unitate? Prin pocăinţa catolicilor, proclamarea kakodoxiilor eretice şi venirea lor în Biserica Ortodoxă? Cu cedări reciproce şi compromisuri de ambele părţi? Prin ascunderea şi trecerea sub tăcere a diferenţelor care au condus la îndepărtarea (schisma) catolicilor de Biserica Ortodoxă?

2. Care va fi modul unităţii care va surveni? Se vor uni toţi creştinii într-o Unică Biserică? Sau va fi o simplă restabilire a comuniunii dintre Răsărit şi Apus? Care este răspunsul membrilor ortodocşi la declaraţia cardinalului catolic (copreşedinte al Comisiei) Walter Kasper că: „Nu vorbim despre o unire dintre ortodocşi şi romano-catolici. nu este vorba despre o amestecare a celor două părţi, ci despre deplină reabilitare a comuniunii între Răsărit şi Apus. Unitate, păstrându-ne diversitatea noastră”.

3. Care sunt rezultatele atinse până astăzi… ale Dialogului întreprins? Pentru care din kakodoxiile lor eretice, catolicii au arătat pocăinţă?

4. În ce măsură au fost în atenţia membrilor ortodocşi ai Comisiei de Dialog împotrivirile formulate din partea clericilor ortodocşi, profesorilor universitari şi a altora în jurul textelor semnate până astăzi?

5. Cine redactează textele semnate de ambele părţi? De ce în multe din ele se distinge cu mare uşurinţă terminologia catolică?

6. Membrii ortodocşi ai Comisiei acceptă existenţa ereziei contemporane care se numeşte ecumenism?

7. Cât de serios are în vedere Comisia glasurile episcopilor, clericilor şi credincioşilor ortodocşi, care cer încetarea Dialogului aşa cum se face el astăzi?

8. Ce autoritate pot să aibă hotărârile care se iau în cadrul lucrării unei Comisii de Dialog, când acestea nu sunt însuşite de majoritatea credincioşilor ortodocşi?

9. În sfârşit, sunt pregătiţi membrii ortodocşi ai Comisiei să accepte sau să respingă un „primat diaconal” papei de la Roma la întâlnirea din Cipru?

(traducere din greceşte de Fotie ieromonahul după originalul grecesc postat aici: http://thriskeftika.blogspot.com/2009/08/blog-post_26.html)

***

OCTOMBRIE ECUMENIST

Luna octombrie ce se apropie abundă în activitate ecumenistă. În prima jumătate a lunii va veni în Creta plenul Comisiei „Credinţă şi Ordine” din cadrul Consiliului Mondial al Bisericilor în prezenţa Patriarhului Bartolomeu. În a doua parte a lunii, se va întruni în Cipru Comisia Mixtă de Dialog Teologic între Ortodocşi şi Catolici, probabil în prezenţa Papei Benedict.

Atât dezbaterea referitoare la posibilitatea unirii „Bisericilor” în Creta („Chemaţi la o singură Biserică” este tema întrunirii), precum şi pregătita recunoaştere a primatului papal în Cipru ne provoacă o deosebită nelinişte.

Din nefericire, ecumeniştii continuă irezistibili în mersul lor, discutând în cadrul C.M.B. (Consiliului Mondial al Bisericilor) cu „Biserici” care s-au înstrăinat desăvârşit de învăţătura creştină (căsătoriile între homosexuali şi hirotoniile de femei şi de homosexuali sunt doar câteva în imensitatea deviaţiilor protestante şi sunt gata să accepte interpretările catolice referitoare la primatul papei.

Ecumeniştii păşesc din ce în ce mai rapid pe drumul alunecos ce duce departe de credinţa şi de trăirea ortodoxă. Poporul credincios îi urmăreşte cu agonie. Nu mai sunt puţini cei care zi de zi pun problema une poziţii mai severe vis-a-vis de ecumenişti, care ar putea să-i conducă spre un schimb de direcţie sau, cel puţin, ar proteja pleroma Bisericii de panerezia ecumenismului. Un lucru este sigur: fiecare pas al ecumeniştilor spre papa sau spre ereticii protestanţi epuizează limitele răbdării poporului credincios, care refuză să accepte actele şi practicile ecumeniştilor.

(tradus de ieromonahul Fotie după blogul grecesc: http://thriskeftika.blogspot.com/2009/08/blog-post_31.html )

turchia_-_incontro_600_x_402.jpg

Vezi si:


Categorii

Ecumenism, Traduceri

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

11 Commentarii la “OCTOMBRIE ECUMENIST

  1. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Patriarhia Ecumenica isi arata coltii semnatarilor MARTURISIRII DE CREDINTA
  2. Catolicii isi urmaresc propriile scopuri si nu cred ca va iesi ceva bun daca Biserica Ortodoxa va ceda ecumenismului. O sa iasa ceva haotic:(
    Domnul Dumnezeu si IMPARATEASA CERURILOR sa ne ajute!

  3. Mi se pare impropriu termenul de “dialog” care este folosit pentru convorbirile purtate cu catolicii, mai exact ar fi termenul de “negociere”, deoarece discutiile purtate la asemenea intalniri ecumenice au in vedere (cel putin experienta de pana acum ne arata aceasta) ajungerea la un numitor comun in ceea ce priveste credinta. E greseala noastra, a ortodocsilor, ca acceptam sa participam la astfel de “dialoguri” cand ne este interzis chiar de catre Domnul nostru Iisus Hristos sa schimbam ceva din Cuvantul Sau (pentru ca de fapt acest lucru se urmareste la astfel de intalnire: o indreptatire a “inovatiilor” catolicilor si o cedare a ortodocsilor in materie de credinta): “Deci, cel ce va strica una din aceste porunci, foarte mici, şi va învăţa aşa pe oameni, foarte mic se va chema în împărăţia cerurilor; iar cel ce va face şi va învăţa, acesta mare se va chema în împărăţia cerurilor” (Matei, capitolul 5, versetul 19). Si tocmai acest lucru ne este interzis de catre Dumnezeu, reluat si intarit de Sfintii Apostoli si Sfintii Parinti prin canoane (a se vedea canoanele apostolice 10 si 45 care interzic in mod categoric rugaciunile comune cu ereticii). Nu e vina Ortodoxiei ca Biserica Catolica a considerat necesar sa vina cu inovatii in credinta pe care Sfintii Apostoli ne-au lasat-o si e obligatia noastra, a ortodocsilor, sa pastram cu sfintenie aceasta mostenire indiferent de presiunile la care suntem supusi. Cel care ne-a lasat aceasta mostenire e mai presus de orice si numai de El trebuie sa facem ascultare.

  4. Nu sunt deloc de parere sa fie un dialog, seamana a troc-targ. Nu exista targ in materie de adevar. Nu avem ce lasa. “Cel ce lasa, acela isi pierde mantuirea”. Nu este corect inaintea Mantuitorului nostru Iisus Hristos a purta “negocieri” in materie de credinta. Ea este una singura, Ortodoxia, ORTO-DOXIA – Marele Adevar, asa cum ne-a invatat El, Hristos si au continuat Apostolii.
    Daca vor sa-l numeasca dialog, atunci obiectivul ar fi unul singur: “nu avem nimic de discutat decat: Va primim cu drag inapoi!”.
    Biserica nu poate fi impartita. Adevarul nu se imparte. Unitatea tine de Adevar, care nu s-a stricat, ramane imutabil si singurul drum mantuitor “Cine va strica una din aceste mic, mic se va chema”, spune Mantuitorul, nu eu. Nu poti fi crestin universal decat prin modalitatea ortodoxa. Credinta nu se innoieste, nu e o moda. Este structura noastra autentica. Biserica Ortodoxa este Adevarul-Iisus Hristos, Mantuitorul.
    Sa ne lumineze Dumnezeu mintile si calea spre a nu cadea prada inselarii, noii filosofii moderne venite din Apus, ce nu ne apartine! “Intercommunio” – intru-unirea, intre-impartasirea cu ereticii in Sfintele Taine, si indeosebi Sfanta Impartasire-este cea mai rusinoasa tradare a Domnului Hristos, si mai mult a intregii Biserici a lui Hristos, a Apostolilor, a Sfintilor Parinti, a Sfintei Traditii, a Bisericii celei UNA.

  5. Cred ca singurul dialog care trebuie avut este cel impartasit de parintele Arsenie Papacioc…dc vor sa revina la ortodoxie ii primim cu bratele deschise…sa renunte la toate ereziile etc…altfel..tot monolog.

  6. Fratilor crestini, eu cred ca e o mare inselare (prin aceasta se urmaresc alte interese (desarte), nicidecum, credinta adevarata.

    Important este sa nu ne pierdem credinta adevarata; sa avem stare de pocainta si sa ne rugam bunului Dumnezeu sa pazeasca “biserica” ortodoxa; Cei care mai suntem crestini ortodocsi cu adevarat, sa nu ne pierdem si ceea ce mai avem; sa nu ne lasam amagiti de niste aparente;

    Bunul Dumenzeu sa ne ocroteasca !!!

    Monica

  7. Pingback: Razboi întru Cuvânt » PREGATIRI ASIDUE PENTRU “SCHIMBAREA LUMII”… SI PENTRU INGROPAREA EI? (Stiri 3-7 septembrie 2009)
  8. Semnatura impotriva ecumenismului.Oameni buni ganditi-va cum va fi in tara daca se aproba legalizarea prostitutiei:femei neajutorate,slabite atat trupeste cat si sufelteste…imi este mila de ei.Domnul sa de milostiveasca de noi chiar daca suntem niste pacatosi.Doamne ajuta!

  9. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Comunicatul Ierarhiei Bisericii Greciei referitor la dialoguri si la „Marturisirea de credinta”
  10. Pingback: Război întru Cuvânt » Se pregateste in Cipru vanzarea Bisericii catre Papa?
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare