“In aceste zile grele, Antihrist vrea sa ne-nsele…”– Cuvantul IPS ANDREI de la Manastirea NICULA, de Adormirea Maicii Domnului, in apararea COALITIEI PENTRU FAMILIE, despre pericolele lumii de astazi și despre BISERICA in contextul caderilor unor clerici. MITROPOLITUL CLUJULUI a vorbit despre “CADEREA SPIRITUALA A EUROPEI” si cauza pentru care piere un neam din istorie (VIDEO)

16-08-2017 6 minute Sublinieri

Transcriere partiala:

“[…] Cântările acestea de procesiune mai au şi un rol mărturisitor. Înainte de 1989, când mergeam la mănăstire, când veneam la manastire, cântam: “Ajută-ne, Măicuță, sa ne rugăm mereu / Să credem totdeauna că este Dumnezeu.” Atunci, în mod oficial, se făcea propagandă ateistă. În şcolile superioare se preda materialismul dialectic şi istoric. Şi mai cântam ceva: “În aceste zile grele / Antihrist vrea să ne-nşele / Şi zice că e Mesia / Vrea să strice Liturghia.” Aşadar, mărturiseam prin cântările noastre.

Dar vă veţi întreba: acum, în deplină libertate, aceste cântări mai sunt valabile? Mai sunt valabile! Pentru că valul secularizării nu cruţă credinţa noastră, Biserica noastră, tradiţiile noastre. Şi atunci şi astăzi, ca şi atunci, putem cânta din toată puterea noastră: “Ajută-ne, Măicuță, sa ne rugăm mereu / Să credem totdeauna că este Dumnezeu.”

Îl mărturisim pe Domnul Hristos şi pe Maica Domnului prin aceste cântări. Îl mărturisesc şi cei ce fac parte din Coaliţia pentru Familie şi care insistă să fie trecut în constituţie faptul că familia este formată dintr-un bărbat, o femeie şi copilaşii lor. Fără a fi inchizitoriali şi a le vrea răul altora, care doresc să aleagă un alt mod de trai. Dumnezeu ne dă libertate absolută, dar oamenii aceştia, care fac parte din Coaliţia pentru Familie, pledează pentru normalitate!

Acum poate că nici n-ar trebui să amintesc, dar amintesc: ar putea zice cineva: “Voi stăruiţi pentru normalitate, dar noi ştim că sunt şi preoţi care calcă pe alături, sunt şi clerici care au păcatele lor!” Este adevărat. Ştiţi că PF Părinte Patriarh Daniel, prin scrisoarea ce-a făcut-o publică, şi-a cerut iertare în numele Sfântului Sinod frăţiilor voastre pentru aceste derapaje de la calea morală ale unor clerici. Dar prin asta nu înseamnă că Biserica e mai puţin sfântă! Biserica rămâne sfântă. Este coloana vertebrală a neamului acestuia. Poate unii vor s-o dărâme, dar nu o vor dărâma, pentru că nici porţile iadului nu o vor dărâma. Şi apoi Biserica este sfântă pentru că Domnul Hristos este capul ei. Este sfântă pentru că Maica Domnului este icoana Bisericii şi ea este Preacurată! Noi putem fi păcătoşi, dorim să ne îndreptăm, să ne facem buni, să trăim creştineşte, fiecare după puterile noastre, dar Biserica rămâne infailibilă.

Aşadar, aceste cântări, pe lângă faptul că o preamăresc pe Maica Domnului, că îi cer să ne ajute în toate necazurile, că Îi cerem Domnului Hristos şi Maicii Domnului să pună pace în lume, că mărturisim prin cântările noastre credinţa pe care am moştenit-o de veacuri – şi anul acesta, aşa cum aţi citit dvs. în calendare, a fost dedicat de Sfântul Sinod icoanelor, iconarilor, patriarhului Justinian şi mărturisitorilor credinţei din vremea comunistă! Cel mai mare iconar pentru noi, transilvănenii, a fost părintele Luca din Iclod care a zugrăvit această icoană făcătoare de minuni de la Nicula. Şi a mai zugrăvit două: una este la mănăstire Strâmba şi a treia este în Muzeul Catedralei mitropolitane din Cluj.

Este anul patriarhului Justinian pentru că se împlinesc 40 de ani de când a plecat la Domnul şi el a păstorit Biserica în zile foarte grele, orice-ar comenta unii. A făcut o echilibristică duhovnicească şi a păstrat bisericile deschise, oamenii şi-au putut boteza copiii, şi-au putut cununa tinerii şi şi-au putut înmormânta morţii. ÎPS Bartolomeu, mitropolitul nostru plecat în eternitate, i-a fost ucenic şi ne povestea cât de greu i-a fost patriarhului Justinian să conducă Biserica în acele vremuri.

Şi apoi este anul mărturisitorilor pentru credinţă în timpul comunismului. Ei au fost mulţi, nu-i putem pomeni pe toţi, dar îi pomenim pe trei sau pe patru care au fost chiar de aici de la noi: părintele Liviu Galaction Munteanu, rectorul Institutului Teologic din Cluj, care a fost închis, l-au dus la Aiud şi a murit acolo şi este îngropat în groapa comună; părintele protopop Florea Mureşanu, protopopul Clujului, a fost închis, a fost dus la Aiud şi a fost îngropat în groapa comună, nu s-a mai întors; părintele profesor Ioan Bunea s-a întors, dar cu sănătatea zdruncinată; părintele Ilarion Felea, care a scris o carte minunată despre creştinismul ce ne preocupă pe noi, a scris o carte intitulată “Religia iubirii”, şi el a murit în temniță la Aiud. Şi, dacă pe vremea când eram păstor la Alba-Iulia, la Aiud a fost ridicat un memorial în onoarea acestor mărturisitori ai credinţei în timpul comunismului, dorim acum, dacă ne ajută Dumnezeu, şi aici, la Gherla, să ridicăm un memorial în cinstea celor ce L-au mărturisit pe Domnul Hristos în vremea comunismului în închisoarea de la Gherla. […]

Peste 27.000 de credincioşi au asistat la slujba oficiată la Mănăstirea Nicula de un sobor de preoţi, în frunte cu mitropolitul Andrei Andreicuţ, potrivit Agerpres. Ca în fiecare an pelerinii au venit să se roage la Icoana Făcătoare de Minuni a Fecioarei Maria.

La slujbă au fost prezenţi şi înalţi ierarhi ortodocşi din  Ucraina şi Franţa, între care mitropolitul Luca de Zaporozhye şi Melitopol din Ucraina şi mitropolitul Iosif al Europei Occidentale şi Meridionale.

Mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuţ, a spus  în predica ţinută la Mănăstirea Nicula, că Biserica este coloana vertebrală a neamului, pe care unii vor să o dărâme.

„Îl mărturisesc pe Domnul Iisus Hristos şi pe Maica Domnului şi cei care fac parte din Coaliţia pentru Familie şi care insistă să fie trecut în Constituţie faptul că familia este formată dintr-un bărbat şi o femeie şi din copilaşii lor. Fără a fi inchizitoriali şi a le vrea răul altora, care doresc să aleagă un alt mod de trai, Dumnezeu ne dă libertate absolută, dar cei care fac parte din Coaliţia pentru Familie pledează pentru normalitate. Ar putea zice cineva ‘voi stăruiţi pentru normalitate, dar ştim că sunt şi preoţi care calcă pe de lături şi clerici care au păcatele lor’. E adevărat. PF Daniel şi-a cerut iertare pentru aceste derapaje de la calea morală a unor clerici, dar prin asta nu înseamnă că Biserica este mai puţin sfântă. Biserica rămâne sfântă, este coloana vertebrală a neamului acestuia, pe care unii vor să o dărâme. Dar nu o vor dărâma, nici porţile Iadului nu o vor dărâma’, a spus Mitropolitul Clujului.

El a mai spus că Biserica este sfântă pentru că Iisus Hristos este capul ei, iar Maica Domnului este icoana Bisericii. Totodată, mitropolitul Clujului i-a îndemnat pe cei prezenţi să se roage pentru pace în Coreea.

„Îi cerem Maicii Domnului să pună pace în lume, ne îngrijorează această tensiune care există între Coreea de Nord şi SUA, pentru că Dumnezeu a creat această lume frumoasă şi ne-a pus-o la dispoziţie ca să ne bucurăm de ea, nu ca să o distrugem’, a spus Andrei Andreicuţ în faţa credincioşilor, potrivit agenţiei citate.

Mănăstirea Nicula din judeţul Cluj îşi sărbătoreşte anul în 15 august hramul închinat Adormirii Maicii Domnului. În acest an au participat la slujbele religioase zeci de mii de pelerini din ţară şi străinătate care au adus cinstire Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Sărbătoarea a culminat cu oficierea Sfintei Liturghii, în 15 august 2017, de patru ierarhi.

În această dimineaţă, de la ora 5:00, a fost săvârşită Sfânta Liturghie în biserică. De la ora 8:00 a fost citit Acatistul Adormirii Maicii Domnului, iar începând cu ora 9:00 Sfânta Liturghie pe scena amenajată în incinta Mănăstirii Nicula.

Slujba a fost oficiată de IPS Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, alături de IPS Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale, IPS Luca, Mitropolit de Zaporozhye şi Melitopol (Ucraina), și PS Emilian Crişanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului.

Răspunsurile la strană au fost date de Corul Psalmodia Transylvanica, dirijat de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, informează radiorenasterea.ro.

În cuvântul adresat pelerinilor, Mitropolitul Andrei a vorbit despre Maica Domnului, dar și despre problemele cu care se confruntă astăzi Biserica. Ierarhul s-a arătat preocupat de amenințările la adresa păcii și stabilității din lume şi și-a exprimat îngrijorarea cu privire la numărul mare al celor care au părăsit țara pentru a-și căuta un loc de muncă, amintind de grija constantă a Bisericii pentru educarea și creșterea copiilor și a tinerilor.

La finalul Sfintei Liturghii, IPS Luca le-a cerut preoților, dar și credincioșilor din România să se roage pentru frații lor de credință din Ucraina care suferă prigoane mari.

Pelerinii au sosit la Mănăstirea Nicula încă de duminică, 13 august 2017. În seara zilei de duminică creștinii care au ajuns la mănăstire au participat la Slujba Miezonopticii, iar la final au ascultat cuvântul rostit de părintele Teofil Roman, ecleziarhul Catedralei Mitropolitane din Cluj, care a vorbit despre iubirea pe care Maica Domnului ne-o arată în fiecare zi, fie că merităm sau nu.

În ajunul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, la așezământul monahal, Arhim. Dumitru Cobzaru, Exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului, a oficiat Sfânta Liturghie, iar după ce credincioșii s-au împărtășit cu Sfintele Taine, le-a vorbit despre ascultare și iubire, făcând referire la Preasfânta Fecioară Maria, Maica Domnului Hristos.

Dealurile din jurul mănăstirii s-au umplut de mulțimea pelerinilor în după-amiaza zilei de 14 august, când majoritatea credincioșilor au mers pe jos din orașul Gherla până la Mănăstirea Nicula. Procesiunea intitulată La Nicula colo-n deal a fost condusă de IPS Andrei. Invitatul din acest an a fost IPS Luca.

Manifestarea a debutat cu un moment de rugăciune, după care, în sunet de toacă și cântări, s-a pornit pe următorul traseu: Biserica Sfântul Nicolae – Str. Avram Iancu – Autogară – Str. Liviu Rebreanu – Nicula Sat – Mănăstirea Nicula, traseu parcurs de pelerini în aproximativ trei ore.

Acest pelerinaj pedestru este organizat de șase ani, la inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Andrei. Procesiunea amintește de marele pelerinaj din anul 1699, când icoana pictată de preotul Luca, din Iclod, și donată de nobilul Ioan Cupcea bisericii din Nicula a lăcrimat timp de trei săptămâni.

Programul zilei de luni a continuat la Mănăstirea Nicula, seara de la ora 18:00, cu Vecernia unită cu Litia. Slujba a avut loc pe un podium special amenajat în curtea mănăstirii și a fost oficiată de cei patru ierarhi.

În cuvântul său, IPS Iosif a vorbit despre iubirea semenilor, îndemnându-i pe creștini să se gândească la celălalt mai mult decât la ei înșiși.

Credincioșii prezenți la hramul Mănăstirii Nicula au asistat luni seara, începând cu ora 21:30, la procesiunea de scoatere din biserica mare a Icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului, iar apoi la Slujba Utreniei şi la Prohodul Maicii Domnului, oficiată în sobor de arhierei, preoți și diaconi.

La final, PS Emilian Crişanul i-a îndemnat pe credincioşi să își iubească aproapele pentru a nu își pierde sufletul.

In fața a peste 30.000 de credincioși, veniți la Mânăstirea Nicula de Adormirea Maicii Domnului, IPS Andrei, Mitropolitul Clujului, a deplâns decăderea spirituală a Europei, care evită cu bună știință să facă referire la rădăcinile sale creștine, din motive de Corectitudine Politică.

Într-o neobișnuit de severă diatribă la adresa racilelor contemporane, IPS Andrei a amintit că, la început, Europa a fost pusă sub semnul creștinismului și al Maicii Domnului.

„După cele două războaie mondiale, expresie a păcatelor oamenilor, fondatorii UE s-au gândit să creeze un spațiu al păcii și al prosperității și își propuneau să salveze Europa, care are obârșie creștină, păstrându-i valorile”, a amintit ierarhul. „Părinții fondatori, Konrad Adenauer, Alcide de Gasperi și Jean Monnet, au căutat un steag reprezentativ pentru comunitatea ce o creau și s-au inspirat din Scriptură. Sub oblăduirea Maicii Domnului a fost pusă Europa, steagul este albastru, pentru că albastru este culoarea Maicii Domnului, iar cele 12 stele îi reprezintă pe cei 12 apostoli, pentru că religia creștină, pe care ei au propovăduit-o, este religia Europei.”

IPS Andrei a făcut legătura între pierderea spiritualității de către Occident și creșterea numărului atacurilor teroriste:

„În virtutea unei corectitudini politice, Europa nu mai face referire la rădăcini. Până nu este prea târziu, să ne străduim să oprim căderea spirituală a Europei. Fără a fi panicarzi, este bine să ne punem întrebarea dacă nu datorită acestei stări de lucruri îngăduie Dumnezeu să fie atâtea atentate teroriste, atâtea războaie, atâtea distrugeri de valori spirituale și de bunuri materiale.”

Mitropolitul Clujului, Maramureșului, Dealului și Feleacului a avertizat în legătură cu pericolul pierderii credinței:

„Neamurile pier nu atunci când își pierd ființa statală, ci atunci când își pierd identitatea culturală, sufletul lor. (…) Cortegiul de suferințe ce ne agresează are obârșia în păcat, iar salvarea presupune apropierea de Dumnezeu și o viață spirituală normală.”

Ierarhul a acuzat lipsa de reacție a comunității internaționale față de uciderea în masă a creștinilor, de dărâmarea bisericilor și a mănăstirilor.


Categorii

1. DIVERSE, IPS Andrei Andreicut, Raspunsurile Bisericii la problemele vremurilor, Razboiul impotriva familiei / vietii/ copiilor, Sarbatori, comemorari, sfinti, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

9 Commentarii la ““In aceste zile grele, Antihrist vrea sa ne-nsele…”– Cuvantul IPS ANDREI de la Manastirea NICULA, de Adormirea Maicii Domnului, in apararea COALITIEI PENTRU FAMILIE, despre pericolele lumii de astazi și despre BISERICA in contextul caderilor unor clerici. MITROPOLITUL CLUJULUI a vorbit despre “CADEREA SPIRITUALA A EUROPEI” si cauza pentru care piere un neam din istorie (VIDEO)

  1. Discurs ecumenist .Comentam impreuna cu tatal meu afirmatiile lui IPS Andreicut cu privire la Europa si Maica Domnului cu amuzament. E clar ca IPS nu intelege diferentele majore cu privire la cinstirea Maicii Domnului (intre cinstire si idolatrizare) .

  2. @emanuel
    Eu chiar nu înțeleg pe frăția ta ce vrei sa spui cu discurs ecumenism ??

  3. @Petru:
    Numai partea cu fondatorii UE e cam neinspirata…

  4. @Admin
    Diplomația …
    in ziua de azi trebuie împăcată capra românească cu varza de la Bruxel , nu prea mai sunt ca leul ardealului ..

  5. @petru

    Pai cand canti in struna UE cum se numeste?Poti sa-i numesti si politic corecti . Uite,polonezii sunt anti-UE fara sa clipeasca.Pentru ca asta e interesul lor acum (sa castige simpatia hegemonului,Merica) .Mai demult,interesul lor era sa obtina cat mai multi bani de la UE . Interesul poarta fesul.

  6. @Emanuel
    Dacă vrem fondurile europene , piața EU etc .. trebuie sa si vb frumos cu ei , nu ? De vb frumos , nu e bai . Ca doară Maeștri vb frumos sunt destui … Bai e când facem ce ne impun , lucruri care nu sunt in concordanța cu învățătura Bisericii . Suntem in UE oricât de mult nu ne place , iar aici se cere ceva Diplomație ( cât despre UE ca profita de noi , asta e , ca avem conducători care i avem ) . Când ni se va cere sa legiferăm păcatele , atunci scoatem sabia . Cine e destoinic, se va împotrivi . Cu orice preț , ca doară episcopii destoinici au mers si in exil, pușcării ..
    Eu personal văd ca aici cu UE trebuie diplomatie . Oare Justinian pe vremea comunismului cum a reușit ? Ca si comunismul era o fiara cu secera . UE e mai vicleana . A mai pierdut , a mai câștigat , a ținut cumva un echilibru in țara . In Ardeal nu prea sa simțit prigoana . Diplomatie … Am înțeles aceste lucruri doar citind Memoriile de Bartolomeu . Înainte de a citi eram mai pornit .. Dar trebuie sa vedem ce putem noi .
    Polonia … Mai toți ne urmărim interesul …
    Frate , nu încerc sa apar ceva sau pe cineva . Eu simt ca in vremurile de acum , e nevoie de multă rugăciune . Nu știu cum e Biserica Ortodoxa , dat știu ca e Mireasa Stăpânului . Nici ierarhi nu știu cum sunt , dar sunt după cum suntem si noi .

  7. Eu nu vad nimic rau in a sugera ca simbolurile UE pot fi interpretate in cheie crestina. Mi se pare chiar o strategie excelenta: nici chiar ei (UE) nu s ar fi gandit la asta!

    E ca si cum le ai spune: “voi nici nu va dati seama cat de crestini sunteti de fapt, iata, insusi steagul vostru o dovedeste”. Iar euorofililor de aici le transmite: “vedeti? modelele voastre nu sunt deloc atat de atei pe cat se pretind”. Ce poate fi rau in asta? As numi o chiar “binecuvantata diplomatie”!

    Cat despre idolatrizarea de catre catolici a Maicii Domnului, am mai auzit in mediile intelectual-ortodoxe asta, dar cred ca este o exagerare. Chiar azi reciteam in Staretul Tadei cat de importanta e Maica Domnului si cat de necesar e sa fim in legatura permanenta cu ea, cat de demna e de toata evlavia si cat de usor raspunde nevoilor noastre. Nu asta e problema reala a catolicilor…

  8. La catolici , din start conceptia despre Maica Domnului este gresita.

    In ceea ce ne priveste pe noi ortodocsii, o iubim si o cinstim pe Fecioara Maria nu numai ca Maica a Adevarului si a Iubirii ci si ca Maica a noastra a tuturor ortodocsilor. Dupa Dumnezeu, nu avem at sprijin mai puternic

  9. Pingback: IPS Andreicut la Nicula: „PLÂNGE MAICA DOMNULUI PENTRU CĂ AȘA DE MULȚI DINTRE ROMÂNII NOȘTRI AU EMIGRAT"... / In aceeasi zi, România este enumerata printre putinele state europene dispuse sa preia IMIGRANTII de pe o nava care are interzis in
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare