IPS Ilarion (Patriarhia Moscovei) in vizita la Ministerul Apararii din Grecia: GRECIA ARE NEVOIE DE O NOUA POLITICA EXTERNA ORIENTATA CATRE RUSIA

1-10-2012 3 minute Sublinieri

Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, Președintele Secției de Relații Externe a Patriarhiei Moscovei, a fost în data de 24 septembrie 2012, în cadrul vizitei lui în Grecia, la Ministerul Apărării Naționale al Greciei, unde s-a întâlnit cu Ministrul Apărării, domnul P. Panaghiotopoulos.

Domnul Panaghiotopoulos i-a urat din partea primului ministru al Greciei, domnul A. Samaras, bun venit înaltului invitat, cu care mitropolitul Ilarion avusese o întâlnire în primăvara anului 2011.

Pe parcursul întâlnirii s-au discutat o gamă largă de probleme care priveau cooperarea dintre poporul grec și rus pentru depășirea crizei prin care trece în ultima vreme Grecia și alte țări din Uniunea Europeană. S-au discutat și subiecte precum persecuțiile împotriva creștinilor în țările așa-numitei ”primăveri arabe.”

Mitropolitul Ilarion și-a exprimat neliniștea pentru înrăutățirea recentă a situației populațiilor creștine din Siria, Irak, Egipt și din alte țări.

Ca urmare a cererii ministrului grec, mitropolitul Ilarion l-a informat în legătură cu lucrarea Bisericii Ortodoxe a Rusiei, cu relațiile ei externe, în special cu Patriarhia Ecumenică și cu Biserica Ortodoxă a Greciei.

În final a avut loc un schimb de daruri, iar apoi mitropolitul Ilarion și domnul Panaghiotopoulos au făcut declarații de presă.

Concret, Ministrul Apărării a menționat:

”E o mare cinste pentru mine să urez bun venit în sediul Ministerul Apărării Naționale unei personalități marcante a Ortodoxiei mondiale, mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, pe care îl respectăm atât pentru opera sa teologică și pastorală, dar și pentru lucrarea sa complexă. Și, ca urmare a acestui fapt, ni s-a oferit ocazia să vorbim despre foarte multe lucruri ce leagă cele două popoare, rus și grec, popoare a căror prietenie se bazează pe un fundament istoric încă din epoca războiului de independență.

Acest lucru are o importanță deosebită și sunt foarte interesat să aud părerile mitropolitului Ilarion despre schimbările și răsturnările de situații care se întâmplă azi în lume, puncte de vedere de la nivelul la care știm că este dânsul, ca Președinte al Secției de Relații Externe a Patriarhiei Moscovei și a întregii Rusii.

Vreau să îi mulțumesc pentru cinstea pe care ne-a făcut-o fiind astăzi cu noi și să accentuez cât de important a fost momentul când ne-am cunoscut, dar și prietenia care continuă să existe între noi. Am făcut cunoștință cu puțin timp în urmă, pe când îl însoțeam pe actualul prim-ministru, care era pe atunci președinte al partidului Noua Democrație, în timpul vizitei lui oficiale în Federația Rusă și desigur în timpul vizitei de atunci a lui Antonios Samaras la patriarhul Kirill al Moscovei și al întregii Rusii, al cărui colaborator apropiat este mitropolitul Ilarion. Vreau să îi mulțumesc din nou și să îi spun că aici are mereu prieteni buni și apropiați.”

La rândul lui, mitropolitul Ilarion a accentuat:

”Vreau să îmi exprim marea mulțumire în urma întâlnirii pe care am avut-o cu dl Panaghiotopoulos, ministrul Apărării Naționale al Greciei.

Am avut o întâlnire cu domnul Antonios Samaras pe când acesta nu era încă prim-ministru, însă deținea funcția de președinte al partidului Noua Democrație, iar acum mă bucur că i s-a oferit ocazia practică de a-și dovedi dragostea lui față de poporul grec (n.tr. – prin faptul că a fost numit prim-ministru, funcție care practic este cea mai înaltă în statul grec, deoarece primul ministru conduce de fapt țara, președintele Greciei fiind o persoană neinvestită, conform legii, cu mari puteri executive) și fidelitatea lui față de principiile pe care de-a lungul veacurilor s-a clădit viața poporului grec.

Sunt în vizită în Grecia într-o perioadă critică pentru țara dumneavoastră, adică cea a crizei financiare. Vrând-nevrând, toți ne întrebăm în legătură cu cauzele acesteia. Nu sunt specialist în probleme politice și nici nu vreau să intervin direct în subiecte politice, totuși vreau să spun că observatorii externi au o unitate de păreri despre anumite cauze ale acestei crize.

Cel puțin una dintre aceste cauze, după părerea mea, este că timp de mai multe decenii politica externă a țării dvs. a urmat doar o singură direcție.

Cred că integrarea în Uniunea Europeană și apropierea de America au dat multe lucruri bune pentru Grecia și pentru poporul grec, însă în același timp a crescut și dependența Greciei, ca o țară mică și dependentă economic de parile puteri.

Acest lucru împiedică astăzi țara dvs. să își caute singură soluția pentru criză.

În timpul întâlnirii mele cu domnul ministru mi-a exprimat speranța că în politica externă a Greciei vor fi urmate mai multe direcții și mai ales că se vor depune eforturi pentru ameliorarea substanțială și creșterea la un alt nivel a relațiilor dintre Grecia și Rusia. (n.tr. – adică încearcă să atragă Grecia în sfera de influență a Rusiei; mitropolitul ilarion nu este în nici un caz un necunoscător al politicii)

Ca reprezentanți ai Bisericii suntem dornici să participăm și să contribuim la aceasta.

Vreau să urez ca marele popor grec, care este renumit la nivel mondial pentru Platon și Aristotel, pentru Sfântul Grigorie Teologul și Sfântul Ioan Gură de Aur, pentru Solomon și Miki Theodoraki, va depăși foarte curând această criză și va trăi așa cum merită, pe baza valorilor duhovnicești și morale care de secole au format Grecia, al căror păzitor credincios și vrednic este astăzi Biserica Ortodoxă.”

De notat faptul că la întâlnire au participat și: domnul V. Țhikvisvili, ambasadorul Rusiei în Greciei, protopresviterul Ingos Ghiakimțuk, secretar la secția de relații ortodoxe și ierodiaconul Ioan Kopeikin, asistent al rectorului Secției Bisericești de Studii Masterale și Doctorale Sfinții Kiril și Metodiu.

 

traducere din neogreacă de pr. dr. Ciprian-Ioan Staicu, consilier cultural


Categorii

1. DIVERSE, Grecia, Mitropolitul Ilarion, Patriarhul Kirill, Traduceri

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “IPS Ilarion (Patriarhia Moscovei) in vizita la Ministerul Apararii din Grecia: GRECIA ARE NEVOIE DE O NOUA POLITICA EXTERNA ORIENTATA CATRE RUSIA

  1. Pingback: Patriarhul KIRILL viziteaza GRECIA si Muntele Athos [video+foto] - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  2. Pingback: Poate fi Rusia centrul lumii crestine? Ce inseamna “A TREIA ROMA”? - Recomandari
  3. Pingback: PATRIARHUL KIRILL la Chisinau pentru celebrarea a 200 de ani de la crearea EPARHIEI CHISINAULUI. Polemica: Pr. Savatie Bastovoi vs Constantin Tanase (TIMPUL)/ Limba moldoveneasca judecata la Curtea Constitutionala a RM/ Rusia in razboi comercial cu Ucrain
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare