IRAN ameninta SUA ca VA TRECE LA ACTIUNE. Unele surse considera conflictul militar IMINENT

3-01-2012 2 minute Sublinieri

Ostilitatile armate intre SUA si Iran sunt periculos de apropiate – chiar mai apropiate decat cele sase-opt luni prevazute de marea majoritate. Punand semnul “TRECEREA INTERZISA” deasupra Golfului Persic pentru nava USS Stennis, Teheranul starneste administratia Obama sa actioneze mai devreme decat mai tarziu. […]

Departamentul Apararii al SUA a afirmat ca va continua sa isi trimita vasele de razboi in Golful Persic, pentru a mentine “un nivel constant de vigilenta”, asigurand fluxul marinei comerciale. Declaratia vine ca un raspuns la avertismentul adresat de comandantul armatei iraniene, Ataollah Salehi, care a cerut SUA sa nu se mai intoarca in Golf. […]

Iranul “va trece la actiune” in cazul in care portavionul american identificat saptamana trecuta in zona stramtorii Ormuz, unde marina iraniana efectueaza manevre navale, va mai fi observat in regiune, a avertizat seful Armatei iraniene, Ataollah Salehi, citat de agentia oficiala IRNA, potrivit Reuters. “Iranul nu va repeta acest avertisment… Recomand dusmanului american sa nu se intoarca”, a afirmat Ataollah Salehi.

“Ii avertizez pe americani si le recomand sa nu se intoarca, pentru ca nu avem obiceiul sa repetam avertismentele”, a incheiat Ataollah Salehi. Un avion iranian a “identificat” un portavion american in zona manevrelor navale efectuate de marina in regiunea extrem de sensibila a stramtorii Ormuz, a afirmat pe 29 decembrie un oficial militar, citat de agentia oficiala Irna, preluata de AFP.Un avion de supraveghere iranian a identificat un portavion american in zona manevrelor unde sunt amplasate navele iraniene si a facut poze si filme”, a spus amiralul Mahmoud Moussavi.

“Aceasta demonstreaza ca marina iraniana observa si supravegheaza toate miscarile fortelor (…) (straine) din zona”, a adaugat el. Iranul, care a inceput pe 24 decembrie zece zile de manevre navale in regiunea stramtorii Ormuz, in marea Oman si in oceanul Indian, a evocat posibilitatea de a inchide stramtoarea in cazul unor noi sanctiuni occidentale, pentru a impiedica exporturile de petrol. […]

Schimburi de replici şi avertismente din ce în ce mai dure între Iran şi puterile occidentale. Acestea acuză Teheranul că s-ar dota cu arma atomică, după paravanul industriei nucleare civile. Şeful armatei iraniene avertizează SUA să nu mai folosească strâmtoarea Ormuz la întoarcerea port-avionului american, care se află acum în misiune în sprijinul NATO în Afganistan.

Franţa ocupă acum alături de Statele Unite prima linie a ţărilor care condamnă dur Teheranul. Parisul vrea cele mai aspre sancţiuni. Şeful diplomaţiei franceze, Alain Juppe, a anunţat astfel marţi că pe 30 ianuarie Parisul va cere Uniunii Europene să îngheţe conturile Băncii Naţionale a Iranului şi să impună un embargo asupra exporturilor iraniene de petrol, aşa cum au făcut-o deja Statele Unite zilele trecute.

Între timp, Teheranul continuă să ceară reluarea negocierilor privind programul său nuclear. “Aşteptăm de la şeful diplomaţiei europene, Catherine Ashton, o dată şi un loc de întâlnire pentru reluarea negocierilor“, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, curtând Uniunea Europeană.

În acelaşi timp, însă, Iranul a continuat să sfideze Statele Unite: după decizia de zilele trecute a Washingtonului de a impune noile sancţiuni împotriva Teheranului, zilele acestea autorităţile iraniene au testat o serie de rachete cu rază medie şi lungă de acţiune.

Mai grav, comandantul şef al armatei iraniene a avertizat marţi Statele Unite să nu îndrăznească să mai folosească strâmtoarea Ormuz la întoarcerea port-avionului american, care se află acum în misiune în sprijinul NATO în Afganistan.

Iranul nu detine rachete cu raza medie si lunga de actiune si “nici nu este aproape de a le avea”, in conditiile in care iranienii nu au “tehnologie necesara pentru a fabrica rachete cu raza medie de actiune sau rachete intercontinentale cu raza lunga de actiune, sustine Ministerul rus al Apararii, citat de AFP. Aceasta este o prima reactie la o zi dupa ce presa oficiala din Iran a scris ca Teheranul ar fi testat cu suces, pentru prima data, o racheta sol-mare cu raza lunga de actiune Ghader.

Rusia este un aliat traditional al Iranului, Teheranul construindu-si prima centrala nucleara cu ajutorul Moscovei, care i-a furnizat si combustibilul necesar pentru ca aceasta sa fie functionala. Ca si Occidentul insa, Moscova si-a exprimat in cateva randuri ingrijorarea in legatura cu programul nuclear iranian, despre care Teheranul sustine ca ar fi “pur civil”. Moscova nu a acuzat insa, pana in acest moment, Teheranul ca ar incerca sa fabrice arme atomice.


Categorii

1. DIVERSE, Al treilea razboi mondial, Iran

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

1 Commentariu la “IRAN ameninta SUA ca VA TRECE LA ACTIUNE. Unele surse considera conflictul militar IMINENT

  1. Pingback: Iranul pregateste iar EXERCITII MILITARE ample in ORMUZ: cifre si analize [VIDEO]/ Ahmadinejad, convorbire telefonica cu Medvedev/ In Turcia continua EPURAREA armatei/ PRIORITATEA PENTAGONULUI: China - Razboi întru Cuvânt
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare