Sfarsitul pentru ASSAD? Premierul Rusiei Medvedev vorbeste despre “EROAREA FATALA” a liderului Siriei/ Israelul ameninta cu ATACURI PREVENTIVE si Iranul cu retorsiuni

27-01-2013 3 minute Sublinieri

Preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, a făcut o “eroare gravă, poate chiar fatală”, afirmă premierul Rusiei, Dmitri Medvedev, citat de AFP.  “Bashar al-Assad ar fi trebuit să acţioneze mai rapid şi să invite opoziţia paşnică la masa negocierilor. Este o eroare gravă din partea lui, poate chiar fatală”, a spus Medvedev, citat de agenţiile de presă ruse.

“Mi se pare că şansele de menţinere a puterii se diminuează pe zi ce trece”, a adăugat Medvedev, conform unui interviu acordat CNN la summitul de la Davos.

Rusia este unul dintre susţinătorii regimului din Siria, ţară care se confruntă de aproape doi ani cu revolte reprimate violent şi confruntări armate între forţele opoziţiei şi serviciile de securitate. Conflictul s-a soldat cu aproximativ 60.000 de morţi, potrivit unei estimări a Naţiunilor Unite.

Medvedev a reiterat că poporul sirian este singurul în măsură să decidă soarta preşedintelui ţării. “Spun încă o dată: poporul sirian este singurul care trebuie să decidă. Nu Rusia, nici Statele Unite sau oricare altă ţară”, a încheiat Medvedev.

Israelul va efectua raiduri aeriene în Siria la primul indiciu că regimul de la Damasc nu mai poate securiza armele chimice, avertizează vicepremierul israelian Silvan Shalom.
Silvan Shalom a confirmat că premierul Benjamin Netanyahu i-a convocat zilele trecute pe şefii serviciilor de securitate şi spionaj pentru a discuta despre situaţia din Siria şi despre arsenalul chimic al acestei ţări, care se confruntă de doi ani cu un conflict civil soldat cu 60.000 de morţi.

“În cazul în care gherilele Hezbollah sau insurgenţii vor obţine arme chimice, situaţia se va schimba dramatic”, a spus Shalom, citat de postul de radio al armatei israeliene.

“O astfel de situaţie va fi depăşirea unei linii roşii şi va necesita o abordare diferită, inclusiv chiar atacuri preventive”, a adăugat Shalom.

Premierul Benjamin Netanyahu a avertizat duminică, potrivit ziarului Haaretz, că există riscul ca arsenalul chimic sirian să ajungă în mâinile mişcării şiite libaneze Hezbollah, aliată cu Iranul.

Iranul a avertizat sâmbătă că va considera o eventuală intervenţie militară externă în Siria drept un atac împotriva sa. “Siria are un rol fundamental în regiunea Orientului Mijlociu, cel de promovare a politicilor ferme de rezistenţă… În acest context, un atac împotriva Siriei ar fi considerat un atac împotriva Iranului şi al aliaţilor săi”, a declarat Ali Akbar Velayati, un consilier al liderului suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei.

Iranul este principalul susţinător al regimului Bashar al-Assad şi a avertizat de mai multe ori Occidentul să evite o intervenţie militară în Siria. În septembrie 2012, un oficial militar iranian avertiza că Teheranul va riposta în cazul în care Statele Unite ar ataca Siria. Iranul şi Siria au semnat un acord de apărare reciprocă în 2006, dar detaliile documentului nu se cunosc. Iranul acuză ţările occidentale că susţin insurgenţii sirieni, iar opoziţia siriană susţine că Teheranul trimite agenţi ai Gardienilor Revoluţiei Islamice pentru a ajuta regimul Bashar al-Assad în acţiunile de reprimare. Siria se confruntă de aproape doi ani cu un conflict civil soldat, conform ONU, cu aproximativ 60.000 de morţi.

 • RL: 

Iranul va considera o intervenţie externă în Siria un atac împotriva sa – oficial iranian

Iranul va considera o eventuală intervenţie militară externă în Siria drept un atac împotriva sa, avertizează un oficial iranian, citat de agenţia de ştiri iraniană Mehr, transmite Mediafax.

“Siria are un rol fundamental în regiunea Orientului Mijlociu, cel de promovare a politicilor ferme de rezistenţă... În acest context, un atac împotriva Siriei ar fi considerat un atac împotriva Iranului şi al aliaţilor săi”, a declarat Ali Akbar Velayati, un consilier al liderului suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei.

Iranul este principalul susţinător al regimului Bashar al-Assad şi a avertizat de mai multe ori Occidentul să evite o intervenţie militară în Siria.

În septembrie 2012, un oficial militar iranian avertiza că Teheranul va riposta în cazul în care Statele Unite ar ataca Siria.

Iranul şi Siria au semnat un acord de apărare reciprocă în 2006, dar detaliile documentului nu se cunosc. Iranul acuză ţările occidentale că susţin insurgenţii sirieni, iar opoziţia siriană susţine că Teheranul trimite agenţi ai Gardienilor Revoluţiei Islamice pentru a ajuta regimul Bashar al-Assad în acţiunile de reprimare.

Siria se confruntă de aproape doi ani cu un conflict civil soldat, conform ONU, cu aproximativ 60.000 de morţi.

Ehud Barak: Statele Unite au un plan de urgenţă pentru un atac “punctual” împotriva Iranului

Statele Unite au un plan de urgenţă pentru un atac “punctual” împotriva instalaţiilor nucleare iraniene, afirmă ministrul israelian al Apărării, Ehud Barak, citat de site-ul ziarului Haaretz, conform Mediafax.

“Dacă situaţia programului nuclear iranian se va înrăutăţi, trebuie să existe disponibilitatea şi capacitatea de lansare a unei operaţiuni punctuale care să întârzie în mod semnificativ eforturile nucleare şi să convingă regimul de la Teheran că restul ţărilor sunt determinate să blocheze un astfel de program”, a declarat Ehud Barak pentru ziarul The Daily Beast, într-un interviu acordat cu ocazia Forumului Economic de la Davos.

“Nu se pune problema unui război major. Ci, în cazul unei situaţii concrete, dacă situaţia se va înrăutăţi, poate avea loc o operaţiune punctuală. Noi am prefera ca diplomaţia să dea rezultate”, a spus el.

Occidentul şi Israelul suspectează Iranul că încearcă să se doteze cu arme nucleare sub paravanul unui program atomic civil. Regimul islamist de la Teheran respinge acuzaţiile.

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Iran, Israel, Siria

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

14 Commentarii la “Sfarsitul pentru ASSAD? Premierul Rusiei Medvedev vorbeste despre “EROAREA FATALA” a liderului Siriei/ Israelul ameninta cu ATACURI PREVENTIVE si Iranul cu retorsiuni

 1. Trecura alegerile, iesi iar Barak Osama presedinte, asa ca acu’ se dadu iar liber la retorica razboiului…

 2. Tinand cont de faptul ca in Iran sunt alegeri in iunie si ca Ahmadinejad nu mai candideaza este clar ca “baietii” trebuie sa actioneze cat mai repede.Dureaza pana “satanizezi” un nou lider iranian…

 3. @Alin-7 republicanii sunt mult mai razboinici decat Obama iar mormonul de Romney este prieten cu Netanyahu si a declarat pe fata Rusia ca inamicul #1 al SUA. Deci in realitate, lucrurile stau invers. Obama se opune razboiului, este evident asta si prin oamenii pe care si-i trage langa el si prin faptul ca inca nu a atacat Iranul in ciuda presiunii lobby-ului evreiesc. Asadar, lucrurile nu sunt chiar atat de negre cum par. Cat priveste Israelul, Netanyahu abia a castigat recent alegerile cu o ditamai coalitie si nu are deloc sprijinul populatiei pentru un razboi cu Iranul.

 4. @admin nu inteleg deloc ce legatura are Iranul cu treaba asta, poate faceti voi lumina? De ce tocmai cu Iranul a trebuit sa faca Argentina asa zis-ul “pact”?

 5. @Gigel Chiazna:

  Nici noi n-am inteles acordul, dar e drept ca nici nu ne-am batut capul sa aflam elemente in plus.

 6. @Gigel Chiazna
  http://stiri.rol.ro/print/evreii-din-argentina-sprijina-cauza-palestiniana-176412.html

  Atentatul terorist de la Burgas a avut loc exact în ziua în care, în 1994, la Buenos Aires (Argentina), a fost comis un alt atentat antiisraelian, soldat cu moartea a 85 de persoane. Atentatul din 18 iulie 1994 a vizat sediul din Buenos Aires al Asociaţiei israeliene de ajutor reciproc (AMIA). Atacul, soldat cu 85 de morţi, a fost cel mai grav din istoria Argentinei.
  http://www.alexandru-grumaz.ro/?p=2176

  http://palestinalacrimamea.blogspot.ro/2007/09/zece-ntrebri-pentru-sionitii-israelieni.html
  Zece întrebări pentru sioniştii israelieni puse de un cetăţean argentinian (de Adrian Salbuchi)

 7. E o sfidare la adresa evreilor. Ei ar fi vrut sa inceapa cu o comisie Iran- Israel.Scuzele se cuveneau cerute(in opinia Israelului) pentru faptul ca victimele erau evrei si nu pentru ca erau cetateni argentinieni.Nu conta tara si cetatenia ci faptul ca erau evrei. Pentru unii o crima de lèse majesté pentru altii doar un atentat.Evreii: Civis romanus sum. Iranul …ba pardon!

  Cicero, în pledoariile împotriva lui Verres, se referă Ia grandoarea şi decăderea acestui titlu: „Cuvântul şi rugăciunea de cruţare din alte vremuri: «Civis Romanus sum» (sunt cetăţean roman), care pentru mulţi în cele mai depărtate ţări ale pământului, la popoarele cele mai barbare, a fost un ajutor şi un mijloc de scăpare, cuvântul acesta acum nu fe mai servea…” (Verrme, V, 57).

  în zilele noastre, formula se întrebuinţează în sens larg spre a spune: “am o calitate (sau un titlu, sau un merit) pentru care îmi datoraţi respect şi vă impune să nu vă atingeţi de mine!

 8. Ce exprimare e asta pt un premier rus: “…opoziţia paşnică…”?!

 9. http://www.aljazeera.com/news/middleeast/2013/01/2013130165625330449.html

  Syria confirms Israeli airstrike
  The Syrian army says an Israeli airstrike targeted a military research centre near Damascus, killing two people.

 10. Am vazut un documentar la tv , un canal cred History cum evreii cautau sa gaseasca loc pentru a reconstrui templul.

 11. Pingback: RAID AERIAN ISRAELIAN IN SIRIA. Iranul ameninta cu ”GRAVE CONSECINTE”, Rusia se declara ”FOARTE PREOCUPATA” - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 12. Pingback: ISRAEL vrea ULTIMATUM pe termen scurt al SUA si OCCIDENTULUI catre IRAN - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare