JAPONIA: inca un cutremur zguduie arhipelagul nipon. Nelinisti in tarile vecine cu privire la scurgerile de apa radioactiva de la Fukushima
- Hotnews:
UPDATE Scurgeri de apa au fost anuntate la centrala nucleara Onagawa dupa cutremurul de joi
Scurgeri de apa au fost detectate la centrala nucleara Onagawa dupa cutremurul de joi de 7,1 magnitudine, cea mai puternica replica de pana acum a devastatorului seism din 11 martie, a anuntat vineri operatorul centralei, compania nipona Tepco, scrie publicatia Le Monde. Tepco precizeaza insa ca nivelurile de radioactivitate in jurul centralei nucleare nu s-au schimbat. Apa iese inclusiv din bazinele de depozitare a combustibilului de la reactoarele 1 si 2 ale centralei. Nivelul scazut al apei in aceste rezervoarele de racire este un motiv de ingrijorare, deoarece, daca nu exista apa suficienta pentru racire, barele de combustibil uzat pot declansa emisii radioactive in atmosfera.
UPDATE Japonia: Cel putin patru morti si 100 de raniti in urma cutremului de joi
Cel putin patrupersoane au fost ucise si o suta ranite in urma cutremurului cu magnitudinea de 7,1 grade care a lovit joi seara nord-estul Japoniei, deja devastat de un cutremur foarte puternic si de tsunami, a anuntat vineri Agentia de gestionare a dezastrelor. O femeie de 63 de ani a murit in prefectura Yamagata, potrivit agentiei, care nu a specificat varsta sau sexul celeilalte victime. Potrivit televiziunii publice NHK, ar fi un om in varsta de 79 de ani care traieste in prefectura Miyagi. O suta de oameni au fost mai mult sau mai putin grav raniti de cutremur, catalogat drept cea mai puternica replica a celui din 11 martie. Epicentrul sau a fost localizat in Oceanul Pacific, la 66 km est de orasul Sendai (prefectura Miyagi). Televiziunea publica NHK a anuntat ca cele doua centrale de la Fukushima nu au suferit avarii.
- Antena3: Japonezii au rămas fără electricitate după seismul de joi. Ultimul bilanţ: 4 morţi şi 132 răniţi
Japonia a fost zguduită de un nou cutremur mare. Seismul cu magnitudinea de 7,1 a lovit nord-estul ţării. Patru oameni au murit şi 132 au fost răniţi. Regiuni vaste au rămas fără electricitate, iar panica a pus stăpânire pe oameni. Casele şubrezite se pot prăbuşi în orice moment. Seismul cu magnitudinea de 7,1 grade a avut epicentrul în nor estul Japoniei -în zona deja devastată de cutremurul din 11 martie. Trepidaţiile s-au simţit până în capitala Tokyo – oraş situat la 350 de km distanţă. Oficialii au luat măsuri suplimentare pentru a evita o nouă criză nucleară de tipul celei de la Fukushima.
Centrala nucleară de la Higashidori, centrala nucleară de la Onagawa, centralele Fukushima Daiichi şi Daini au fost închise din cauza cutremurului. După mai multe verificări, guvernul a liniştit populaţia. Noul seism nu a avariat nici un reactor. Şi nici nu a agravat situaţia de la Fukuşima. Există însă alte probleme.
În prefectura Aomori, în multe zone din prefectura Akita şi în părţi din prefecturile Miyagi şi Yamagata s-au raportat pene masive de curent. De asemenea, au izbucnit mai multe incendii care au fost stinse de pompieri. În plus, casele şubrezite se pot prăbuşi în orice moment. Iar specialiştii spun că nu în zonă s-ar putea produce şi alunecări de teren.
- Reporter Virtual: Ţările din jurul Japoniei, îngrijorate de radiaţii
Deşi autorităţile nipone dau asigurări că situaţia la reactoarele nucleare de la Fukushima, grav avariate în urma seismului din 11 martie, se află sub control, statele situate în jurul Japoniei şi-au manifestat îngrijorarea faţă de scurgerile radioactive. După ce UE a interzis unele importuri din Japonia, iar India a anunţat, luni, un embargo total asupra alimentelor provenite din această ţară, ministrul chinez al Sănătăţii a declarat că urme de radioactivitate au fost depistate în culturile agricole din trei provincii chineze. De asemenea, în Coreea de Sud unele şcoli şi-au închis porţile, deoarece părinţii se tem că ploile căzute în aceste zile ar putea fi nocive pentru cei mici, implicaţi în activităţi sportive, în vreme ce milioane de adulţi nu mai ies din casă decât cu măşti pe faţă.
- Le Figaro: Fukushima – China se nelinisteste
China se nelinisteste cu privire la scurgerile de apa radioactiva de la centrala nucleara de la Fukushima, cerand Japoniei sa protejeze mediul acvatic, a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Externe, Hong Lei.
Legaturi:
- UPDATE – Uniunea Europeana interzice importurile alimentare din Japonia. Cum incearca TEPCO sa cumpere liniste si ce legatura este intre dezastrul provocat de tsunami si productia de la uzinele Dacia
- TEPCO ANUNTA RADIATII DE PESTE 7.5 MILIOANE DE ORI MAI MULT DECAT LIMITA NORMALA IN APELE DE LANGA FUKUSHIMA. Sa ne asteptam iar la retractari? Radiatiile se fac resimtite in continuare in China si SUA
- Radioactivitate de 10 milioane de ori mai mare decat cea normala la reactorul 2 de la Fukushima. Se revine apoi si se retracteaza, la presiunea Guvernului, dupa ce populatia intrase in panica…
- UPDATE: FUKUSHIMA – O LUPTA CA SI PIERDUTA? Miezul reactorului 2 – topit. Cel mai inalt nivel al radiatiilor inregistrat de la declansarea catastrofei. Le Monde: Amenintarea nucleara va dura decenii
- FUKUSHIMA: intre eroismul muncitorilor si interesele celor puternici
- TEPCO anunta ca apa radioactiva s-a scurs in Pacific. Un expert rus considera ca situatia de la Fukushima e mai grava decat cea de la Cernobal
- FUKUSHIMA, TACERI VINOVATE
3 Commentarii la “JAPONIA: inca un cutremur zguduie arhipelagul nipon. Nelinisti in tarile vecine cu privire la scurgerile de apa radioactiva de la Fukushima”