Jeffrey Franks ”vede” inca un IMPRUMUT AL ROMANIEI LA BANCA MONDIALA. Ungaria ne da ca EXEMPLU NEGATIV pentru CEDARILE IN FATA UE

21-12-2011 1 minut Sublinieri

Şeful Delegaţiei Fondului Monetar Internaţional (FMI), Jeffrey Franks, anticipează că România va semna un acord nou cu Banca Mondială în 2012. Acest acord ar fi tot de tipul celui încheiat cu FMI la care să se apeleze doar în caz de nevoie.

Noi anticipăm că autorităţile române vor încheia un nou acord cu Banca Mondială în primăvara anului viitor, tot un fel de aranjament de tip preventiv prin care vor putea trage bani în caz de nevoie. Acest acord va fi o poliţă de asigurare împotriva dificultăţilor financiare din viitor”, informează Mediafax. Totodată, şeful Delegaţiei FMI anunţă că în perioada imediat următoare România va intra în posesia celor 400 milioane euro ce fac parte din acordul în derulare cu Banca Mondială.

Reamintim că, în primăvara acestui an, România a semnat un acord preventiv cu FMI, în valoare de aproximativ 3,5 miliarde de euro. Menţionăm că, prin semnarea acestui acord, România beneficiază şi de 1,4 miliarde euro din partea UE cât şi de 400 milioane euro din partea Băncii Europene. În acest moment România are la dispoziţie 1,35 miliarde DST (Drepturi Speciale de Tragere) reprezentând circa 1,6 miliarde euro.

Dacă Ungaria ar fi cedat la presiunile externe, precum cele ale Comisiei Europene (CE), aşa cum a făcut România, ar fi fost acum într-o situaţie economică mult mai proastă decât cea în care se află acum, a afirmat preşedintele Comisiei Economice din Parlamentul de la Budapesta, Antal Rogan, potrivit Mediafax.

CE a cerut recent Ungariei să retragă două legi din Parlament. Una dintre acestea se referă la banca centrală a Ungariei, iar executivul european şi FMI consideră că afectează independenţa instituţiei. A doua iniţiativă legislativă vizează stabilitatea fiscală. Ungaria primeşte multe scrisori precum aceasta, despre taxa bancară sau taxele pe diferite sectoare economice, a spus Rogan, citat de cotidianul ungar Portfolio.

Dacă Ungaria ar fi făcut cum i s-a cerut în aceste scrisori, aşa cum a procedat România, ţara ar fi fost într-o situaţie mult mai proastă decât cea în care se află acum. Creditarea a scăzut în România, la fel ca în Ungaria, în timp ce guvernul român a redus salariile cu 25% şi pensiile cu 15% (intenţia Guvernului de a reduce pensiile cu 15% a fost respins de Curtea Constituţională – n.r.), a adăugat Rogan.

Parlamentarul ungar, membru în partidul de guvernământ Fidesz, a declarat că tratează astfel de cereri cu precauţie, parţial din cauză că ţările din zona euro au problme mari. Exercitarea de presiuni asupra Ungariei are legătură şi cu participarea ţării în pactul UE, a spus el. Discuţiile cu FMI vor continua probabil în ianuarie, a declarat Rogan, adăugând că vede şanse reale pentru un acord, deoarece Ungaria nu vrea o linie de credit efectivă, ci să se asigure că ţara se poate finanţa în anii următori. (…)


Categorii

1. DIVERSE, Acordul cu FMI, Criza datoriilor suverane, Ungaria, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “Jeffrey Franks ”vede” inca un IMPRUMUT AL ROMANIEI LA BANCA MONDIALA. Ungaria ne da ca EXEMPLU NEGATIV pentru CEDARILE IN FATA UE

  1. Pingback: UNGARIA: parlamentul decide CONTROLUL BANCII NATIONALE. “Izolare internationala” pentru regimul Orban? - Razboi întru Cuvânt
  2. Pingback: UE si FMI PUN CONDITII MAI GRELE pentru ROMANIA si GRECIA/ Ungaria: “FMI NU E COMANDANTUL NOSTRU”/ Ne imprumutam inca 1 miliard la BANCA MONDIALA iar Traian Basescu primeste COMPLIMENTE DE LA WASHINGTON - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare