JOBBIK (extremisti de dreapta) in ASCENSIUNE ELECTORALA accelerata. Este Ungaria inca un experiment social? “ANTI-NATIONALA” DE HOCHEI, BATAIA DE JOC CONTINUA

21-12-2011 7 minute Sublinieri

Până nu demult, inamicii principali ai extremiştilor de dreapta maghiari erau aşa-zişii „ţigani criminali“. Săptămânal, undeva în Ungaria, membrii partidului Jobbik sau ai braţului armat al formaţiunii politice, Garda Naţională Maghiară, se adunau pentru a protesta împotriva romilor şi scandau sloganuri anti-ţigăneşti.

Mai nou, o dată cu grava criză financiară în care se află Ungaria, extremiştii de dreapta au descoperit un nou inamic: capitalul străin – care vrea să stoarcă Ungaria şi să distrugă naţiunea maghiară. Manifestaţiile recente ale partidului Jobbik s-au desfăşurat sub sloganul „Au plecat tancurile, au venit băncile!“, mesaj care dă de înţeles că locul foştilor stăpâni sovietici a fost luat de aşa zisul capital evreiesc mondial. Jobbik-iştii nici nu fac eforturi să se ascundă în spatele aluziilor. De pildă, în Parlamentul de la Budapesta, acuză în mod constant atât majoritatea guvernamentală cât şi opoziţia socialistă şi liberală  că ar reprezenta interesele Israelului şi ale evreilor, nu pe cele ale maghiarilor.

Circa un milion de unguri au luat credite în valută pe care le pot plăti din ce în ce mai greu, întrucât forint-ul maghiar s-a devalorizat foarte mult în ultimii ani. Nu e de mirare, aşadar, că sloganurile Jobbik au priză la o parte a publicului maghiar. Mai multe sondaje de opinie relevă că propaganda agresivă a Jobbik-ului dă roade: extremiştii de dreapta sunt cotaţi cu 20 la sută din totalul voturilor şi devin astfel, pentru prima dată, a doua forţă politică din Ungaria, în urma partidul populist-conservator-naţional Fidesz, de guvernamânt, depăşindu-i clar pe socialiştii.

Când se uită la aceste rezultate, Márton Gyöngyösi devine de-a dreptul euforic: „Suntem din ce în ce mai puternici“, jubilează şeful adjunct al fracţiunii parlamentare Jobbik, plusând: „ascensiunea noastră nu poate fi stăvilită. Oamenii înţeleg cât de lipsită de credibilitate este politica guvernamentală şi îşi dau seama că noi suntem singurul partid onest.“ Ascensiunea extremiştilor de dreapta este fără precedent în istoria postcomunistă ungară. Nu se explică însă numai prin actuala criză economică şi financiară din Ungaria, ci are rădăcini mai adânci. După o tranziţie încheiată cu greu şi doar parţial, economia ungară s-a confruntat cu procesul de globalizare si cu aderarea la Uniunea Europeană, in 2004. Coaliţia socialist-liberală care a guvernat ţara din 2002 până în 2010 a lăsat nerezolvate o serie de probleme economice şi sociale, distingîndu-se mai ales prin scandaluri de corupţie.

Principalul beneficiar a fost partidul ajuns acum la guvernare: Fidesz a câştigat alegerile parlamentare din primăvara anului trecut cu o majoritate de două treimi. Pe de altă parte, în aceleaşi alegeri, partidul Jobbik a obţinut aproape 17 la sută, devenind a treia forţă politică, după socialişti. Succesul le-a fost precedat de o campanie electorală extrem de xenofobă, dusă sub semnul sloganului „Ungaria ungurilor!“ şi care a exploatat la maxim subiectul aşa zişilor „ţigani criminali“.

A fost, de fapt, tema cu care Jobbik a reuşit să acumuleze un spectaculos capital electoral în doar câţiva ani. „Punctul de pornire“ a fost o tragedie cumplită: în 2006, un profesor din oraşelul Tiszavasvári din estul Ungariei a fost ucis în bătaie de către un grup de romi din satul Olaszliszka, după ce accidentase cu maşina lui o fetiţă de etnie romă. Familia micuţei a presupus că fiica lor ar fi murit; în realitate, aceasta nu fusese accidentată decât foarte uşor, dar se ascunsese. Fiicele minore ale profesorului ar fost de faţă când tatăl lor a fost linşat.

Acest omor a zguduit societatea ungară şi a schimbat opinia publică profund. A condus la o culpabilizare generală a romilor şi la ascensiunea rapidă a curentelor de dreapta extremă – şi nu doar a partidului Jobbik. În anii 2008 şi 2009, un grup de terorişti de dreapta  a comis o serie de atentate şi crime, împuşcând, printre altele, un tată şi pe fiul acestuia, în vârstă de cinci ani, pe când încercau să se salveze din casa lor incendiată. Majoritatea societăţii a reacţionat la aceste omoruri cu indiferenţă.

Creşterea actuală în sondajele de opinie a partidului Jobbik este rezultatul masivei pierderi de încredere a partidului de guvernamânt Fidesz, inclusiv datorită unei serii de măsuri economice nepopulare. Astfel, pentru a acoperi deficitul bugetar, anul trecut au fost naţionalizate fondurile particulare de pensii. Premierul Viktor Orbán şi alţi politicieni ai Fidesz-ului încearcă să prevină erodarea încrederii în politica lor cu un mesaj naţionalist, în mare parte copiat de la extremiştii de dreapta. De exemplu, premierul Orbán cultivă o retorică populist-anticapitalistă şi anti-UE şi a avertizat Bruxelles-ul în mod repetat să nu-şi permită ceea ce şi-a permis odinioară Moscova. „Este o retorică falsă“, se plânge Márton Gyöngyösi, „pentru că nu este urmată de măsuri. Oricum, Fidesz-ul ne fură constant subiectele, noi am fost cei care au vorbit prima dată despre cele mai multe lucruri“.

Cei mai mulţi observatori nu cred însă că Jobbik va putea să ajungă la putere, cel puţin nu într-un viitor apropriat. „Ascensiunea partidului Jobbik în sondaje este un fenomen tranzitoriu“, spune József Debreczeni, cel mai popular publicist maghiar. „În istoria Ungariei, forţe politice extremiste au putut să ajungă la guvernare numai cu ajutorul unor puteri străine cum au fost Germania hitleristă sau Uniunea Sovietică stalinistă.“

Cu toate acestea, mulţi observatori şi activişti ai societăţii civile se tem de influenţa spirituală a extremiştilor de dreapta. “Ştim din istorie cât de periculoasă este înaintarea extremismului de dreapta în situaţii de criză”, spune Annamária Vámos, co-fondatoarea şi co-preşedinta iniţiativei „Control civil – Un milion pentru democraţie” (EMD), grup care organizează periodic manifestaţii împotriva tendinţelor anti-democratice din Ungaria. “Trebuie să-i recâştigăm şi să-i întoarcem către forţele democratice pe acei alegători ai extremiştilor de dreapta care, în fond, nu sunt extremişti, dar nu văd altă soluţie.”

În orăselul Tiszavasvári, alegătorii n-au mai văzut altă soluţie. Anul trecut, în octombrie, cu ocazia alegerilor locale, l-au votat primar pe candidatul Jobbik Erik Fülöp. Juristul de doar 29 de ani a primit încă din primul tur 53 la sută. În urma acestui succes, şeful partidului Jobbik, Gábor Vona, a declarat orăselul drept „capitala mişcării noastre“, sub sloganul „Azi Tiszavasvári, mâine Ungaria!“

Fülöp este un bărbat înalt şi solid, pe jumătate politicos, pe jumătate aspru. În discursul său, tânărul primar foloseşte mesaje rasiste şi populiste: „Coexistenţa cu societatea ţigănească este foarte grea” sau “Statul ungar calcă în picioare drepturile maghiarilor.“ Orăşelul său, Fülöp, demonstrează, deocamdată precaut, cum ar arăta Ungaria sub dominaţia Jobbik. Prostituţia a fost interzisă, presupuşi cămătari romi au fost daţi pe mâna poliţiei, o aşa zisă “Gardă de oraş” înfiinţată exclusiv de către primărie, patrulează constant în cartierele romilor, investitori evrei nu sunt doriţi pe teritoriul oraşului în vreme ce oameni de afaceri şi diplomaţi iranieni sunt oaspeţi frecvenţi în Tiszavasvári. „Nu mai tolerăm formele de comportament deviant“, spune primarul Fülöp, avertizând: „cine comite fapte penale trebuie să tremure.

Autor: Keno Verseck
Redactor: Rodica Binder

Nota noastra:

Totusi, sa fie vorba despre un experiment social observat cu atentie ce se intampla in Ungaria?

Adica, un fel de tolerare controlata (daca nu e chiar provocat) a fenomenului revenirii la sloganurile interbelice si a ascensiunii miscarilor extremiste de tipul Jobbik, in contrast cu genul de experiment social in derulare in Romania, pentru a vedea pana unde se poate ajunge?

Pe de alta parte, nu aveti senzatia ca pentru mult mai putin noi, romanii, suntem linsati mediatic drept popor de intoleranti, antisemiti si xenofobi?

In acest timp, in Romania, exista o… nationala de hochei (?!) si un …Tinut Secuiesc.

Preşedintele Federaţiei Române de Hochei, Tanczos Barna, a intervenit în direct la Radio GSP, ameninţînd cu demisia şi ironizînd România.

Declaraţia vine după ce unul dintre cei mai buni jucători ai echipei noastre, care joacă pentru HSC Miercurea Ciuc, Tihamer Becze a spus că Ţinutul Secuiesc a bătut Ungaria, şi nu România. Acesta a precizat că se gîndeşte să plece cu toţi jucătorii din ţară pentru ca toată lumea să fie mulţumită.

“Noi trebuie să apreciem rezultatele echipei naţionale după performanţele sportive, nu după cele de etnie, rasă şi-aşa mai departe. Toată lumea îi face nenorociţi pe cei din etnia maghiară, primesc mesaje că mai bine jucăm în Liga Z decît să avem unguri în echipă şi-aşa mai departe. Cei care n-ar simţi nimic pentru România şi pentru ţara natală ar pleca cum s-a mai întîmplat. Cu chiu cu vai acum am reuşit să avem jucători care se bucură la golurile marcate pentru România, la fel ca şi publicul din Miercurea Ciuc, care se bucură pentru victoriile echipei naţionale de hochei.

“Plec cu toţi jucătorii”
Nu poţi obliga pe nimeni să se dea cu o etnie anume, sau să se decare român, ungur sau ţigan. Fiecare face ce simte. Că au cîntat sau nu imnul Ungariei eu n-am văzut pe nici o înregistrare. În schimb, imnul Secuiesc se cîntă de 21 de ani în Covasna.

Dacă în România se vrea, o să-i exludem pe toţi maghiarii din Harghita care joacă în echipa asta. O să plec cu toţi jucătorii din România ca să fie toată lumea mulţumită şi să jucaţi în Liga H! Încet, încet o să plece toţi din ţara asta minunată“, a precizat Barna la Radio GSP.

Declaraţie-şoc a celui mai bun hocheist din naţionala noastră: “Nu România, ci Ţinutul Secuiesc a învins Ungaria cu 4-1”

Tihamer Becze spune în presa maghiară că: “Românii nu au, practic, nici o legătură cu naţionala de hochei, dar nici cu sportul acesta, în general”

Considerat cel mai bun jucător al naţionalei României de hochei în 2011, jucătorul echipei HSC Miercurea Ciuc, Tihamer Becze (21 de ani), vorbeşte în presa maghiară, fără menajamente, despre scandalul imnului, cazul Marinescu şi tensiunea creată în ultimele săptămâni . “Vinerea trecută, Ţinutul Secuiesc a învins Ungaria cu 4-1. Aceasta este formularea corectă, fiindcă românii nu au, practic, nici o legătură cu naţionala de hochei, dar nici cu sportul acesta, în general. În lotul de 26, avem un ucrainean şi un jucător cu nume românesc, portarul, care este născut la Gheorgheni, şi vorbeşte bine ungureşte, mama lui fiind unguroaică”, spune Becze.

“Spectatorii au aplaudat imnul României”
Golgheterul din acest an al naţionalei susţine că, pentru el, meciul cu Ungaria nu a reprezentat ceva special. “Ne-am pregătit pentru meciul cu Ungaria ca pentru orice alt meci. Sîntem sportivi profesionişti şi vrem să cîştigăm fiecare meci. Pentru mine, din punct de vedere sportiv, nu a contat că jucăm cu Ungaria, Polonia sau Ucraina. În contrast cu obiceiurile internaţionale din hochei, în care se intonează imnul doar la finalul partidei, şi doar cel al echipei cîştigătoare, organizatorii au decis să fie intonate ambele imnuri înainte de startul partidei şi după finalul partidei. Spectatorii au ascultat în linişte imnul României, nu au huiduit, nu au scandat trivialităţi, s-au purtat decent şi chiar au aplaudat. Apoi, s-a intonat imnul Ungariei, pe care l-am cîntat şi noi împreună cu spectatorii. Apoi, aşa cum sunt obiceiurile în zona Miercurea Ciuc-Gheorgheni, la finalul partidei, am cîntat Imnul Secuiesc împreună cu spectatorii din sală. Nu ştiu de ce se face atîta caz, s-a întîmplat un lucru firesc, care se întîmplă de ani buni la noi”, a declarat Becze.

“Imnul nostru este cel al Ţinutului Secuiesc”
Întrebat dacă i se pare normal ce s-a întîmplat la Miercurea-Ciuc, Becze a răspuns: “Casa noastră este Ţinutul Secuiesc. Imnul nostru începe aşa: Ki tudja, merre, merre visz a végzet (Cine ştie, încotro, încotro, ne duce destinul) şi continuă aşa: Maroknyi székely, porlik, mint a szikla (O mînă de secui, se sfărîmă precum stînca). Eu am dublă cetăţenie româno-maghiară. Dacă noi am refuza, în bloc, convocările la echipa naţională, România nu ar fi în stare să alinieze o echipă, care să nu ajungă ciuca bătăilor în Europa. Normal că de la Bucureşti, cazul pare foarte grav, însă nu e vina noastră, noi avem conştiinţa curată”.

“Tatăl lui Cosmin Marinescu a jignit părinţii maghiari”
Despre cazul Marinescu, hocheistul agresat de colegi în vestiarul patinoarului Vakar Lajos, din Miercurea-Ciuc, Becze a precizat: “Din informaţiile mele, tatăl hocheistului i-a jignit constant pe părinţii jucătorilor maghiari. Băiatul le-a cerut colegilor, în vestiar, să vorbească în româneşte, mai ales că era 1 decembrie, Ziua Naţională a României. Atunci au apărut prosoapele ude. Eu nu am păţit niciodată ceva de genul acesta. Anul trecut am fost la Bucureşti să ne facem analizele medicale. Asistentele şi medicul mi-au reproşat că nu înţeleg ce vorbesc. Eu nu înţeleg mai nimic din limba asta. Nu e de mirare, fiindcă mi-am petrecut copilăria la Budapesta. Oamenii din Ţinutul Secuiesc au aceeaşi atitudine faţă de limba română, precum au avut-o faţă de limba rusă înainte de 1989”

Citeşte şi: Un hocheist român, umilit în vestiar de colegii lui unguri, de Ziua României! CNCD s-a autosesizat
“Sunt mîndru că sînt secui şi maghiar”
Tihamer Becze spune că, în ciuda aparenţelor, nu ar renunţa la naţionala României. “Pentru dezvoltarea mea profesională este obligatoriu să particip la competiţiile internaţionale. Am auzit că se va discuta în Parlamentul României, o iniţiativă, prin care să ni se interzică dreptul la vot dacă avem dublă cetăţenie. Un lucru e sigur, dacă, după evenimentele de vineri, vom fi sancţionaţi în vreun fel, sau vor încerca să impună jucători români de slabă valoare în naţională, noi nu vom rămâne impasibili. Eu ştiu că românii nu ne înţeleg şi au impresia că vrem să îi provocăm. Ca să înţeleagă cineva situaţia cu adevărat, ar trebui să trăiască în Ardeal. Noi aşa gîndim şi mă bucur că am avut ocazia să spun ce aveam pe suflet. Sînt mîndru că sînt secui. Sînt mîndru că sînt maghiar. Sînt şi mai mîndru că sînt un sportiv şi un jucător de echipă, care vrea să cîştige toate meciurile, indiferent ce scrie pe tricoul său”, a încheiat Tihamer Becze.

Nota noastra:

Asadar, e buna nationala Romaniei pentru cariera, altfel avem doar dispret… Incredibil tupeu. Pai sa presteze pentru “nationala” Tinutului Secuiesc sau a Ungariei, ce ii impiedica? Ah… nu da la fel de bine la CV? Vai, ce scurta e mandria de secui! Cat un portofel…


Categorii

1. DIVERSE, Destramare teritoriala? (Regionalizare, autonomie), Razboiul impotriva Romaniei, Ungaria

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

16 Commentarii la “JOBBIK (extremisti de dreapta) in ASCENSIUNE ELECTORALA accelerata. Este Ungaria inca un experiment social? “ANTI-NATIONALA” DE HOCHEI, BATAIA DE JOC CONTINUA

 1. Daca nationala e a Romaniei, si jucatorilor nu le e clar lucrul asta, ar trebui dati afara disciplinar. Motivul: 4 la purtare. Vor sa fie unguri, sa joace in Ungaria!

 2. http://www.antena3.ro/romania/dorinta-de-autonomie-a-tinutului-secuiesc-promovata-in-ue-de-un-grup-de-lucru-constituit-la-budapesta-148854.html

  Dorinţa de autonomie a Ţinutului Secuiesc, promovată în UE de un grup de lucru constituit la Budapesta

  Un grup de lucru pentru Ţinutul Secuiesc se va constitui la Budapesta, în cadrul Forumului Reprezentanţilor Maghiari din Bazinul Carpatic (FRMBC), pentru a promova dorinţa de autonomie în Uniunea Europeană, transmite corespondentul MEDIAFAX.

  Preşedintele organizaţiei judeţene a Partidului Civic Maghiar (PCM) Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că “un grup de lucru informal pentru Ţinutul Secuiesc” se va constitui, joi, la Budapesta, în cadrul Forumului Reprezentanţilor Maghiari din Bazinul Carpatic.

  Kulcsar Terza a spus că la şedinţa de constituire a grupului de lucru pentru Ţinutul Secuiesc au fost invitaţi reprezentanţi ai tuturor formaţiunilor politice maghiare din Transilvania, precum şi ai partidelor parlamentare din Ungaria.

  Potrivit preşedintelui PCM Covasna, grupul va avea ca scop principal promovarea dezideratului privind autonomia Ţinutului Secuiesc în cadrul Uniunii Europene.

 3. S-ar putea sa fie un experiment social,cam in proportie de 113.23%.Se pleaca de la niste evenimente si stari sufletesti,emotionale,economice,politice reale.Apoi se coaguleaza o miscare,apoi un partid,sint lasati, ba poate chiar incurajati sa ajunga la putere,sa faca afirmatii impotriva capitalului evreiesc ( adevarat aici ) si UE ( iar adevarat )…dar apoi vor fi deturnati pe nesimtite,infiltrati si demonizati.Apoi dati de exemplu negativ pentru orice alte incercari similare in alte tari.Demonizarea se poate face prin inscenare de atentate,prin media ostila care va arata numai aspecte compromitatoare pentru ei,prin pacaleli financiare,coruptie pentru unii membri care vor fi infiltrati special pentru aceasta ( chiar si pentru membrii reali ),prin scandaluri sexuale pentru unii membri infiltrati si pregatiti pentru asa ceva ( chiar si de ai lor cu adevarat,depinde de situatie ),tot tacimul serviciilor secrete tip CIA si mossad si cele autohtone.

  Pomul dupa roade se cunoaste,sa asteptam vremerea coacerii lor,si apoi vom putea sa vedem daca am intuit corect sau nu.

 4. eu nu i-as da afara, i-as muta pe toti la echipa a 2-a, le-as impune obligatoriu cursuri de limba romana, intonarea imnului la inceput si sfarsit de antrenament, meciuri de verificare cu echipe de mana a 14-a, pentru moral, antrenor slovac, prosoape chinezesti sintetice cu harta getodaciei, scoici rosalbverzi, ciocolata cu rom, pelerinaj anual la trianon…

 5. Pingback: UNGARIA: parlamentul decide CONTROLUL BANCII NATIONALE. “Izolare internationala” pentru regimul Orban? - Razboi întru Cuvânt
 6. Pingback: UNGARIA: Constitutia ”NATIONALISTA” si ”CONSERVATOARE” a lui Orban a intrat in vigoare, pe fondul PROTESTELOR. Care va fi rolul Ungariei in IURESUL CARE VA INSTALA NOUA ORDINE MONDIALA? - Razboi întru Cuvânt
 7. Pingback: HOCHEISTII MAGHIARI din nationala Romaniei, premiati de CONSILIUL SECUIESC - Razboi întru Cuvânt
 8. Pingback: Guvernul ungar sprijina IREDENTISTII din Romania, tot mai pe fata/ Pledoarie pentru AUTONOMIE a ministrului de externe ungur in Evenimentul Zilei - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 9. Pingback: VIKTOR ORBAN LA JUDECATA EUROCRATILOR. Care e legatura intre SANCTIONAREA UNGARIEI DE UE SI PROTESTELE DIN ROMANIA? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 10. Pingback: UNGARIA SE ORIENTEAZA CATRE RUSIA. Se contureaza tot mai mult spectrul IZOLARII Romaniei? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 11. Pingback: VIKTOR ORBAN REFUZA ”LISTA ORORILOR”: masurile dure de AUSTERITATE puse de FMI si UE drept CONDITIE pentru un nou acord financiar - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 12. pe mine nu prea ma intereseaza gloria adusa de aceasta echipa tarii noatstre…
  pot sa-si ia sacosele si sa-si caute o patrie mai buna, dar sa nu ne mai jigneasca, asa prosteste.

 13. Pingback: UNGARIA: Curtea Constitutionala da LIBER la SIMBOLURILE FASCISTE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 14. Pingback: CONSTITUTIA NEOFASCISTA A UNGARIEI, ipocrizia euroatlanticilor si REALPOLITIK-ul Germaniei - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 15. Pingback: Seful extremistilor maghiari participa la tabara de vara JOBBIK de la GHEORGHENI. Reprezentantii secesionismului european isi dau mana cu neofascistii revizionisti - Recomandari
 16. Pingback: Dinu C. Giurescu despre slugarnicia politicii externe romanesti: “DACA MERGEM TOT ASA, IN 20 NU VA MAI EXISTA STAT ROMAN CU AUTORITATE”/ Dan Dungaciu despre UNGARIA – AGENTUL DESTABILIZATOR REGIONAL SI RELATIA SPECIALA CU RUSIA [video] -
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare