La presiunile Institutului Elie Wiesel, Consiliul Local Segarcea RETRAGE CETATENIA DE ONOARE acordata scriitorului VINTILA HORIA

23-02-2016 2 minute Sublinieri
Vintila Horia alaturi de fiica Sa, Cristina, in Paris Match. Scriitorul nu a ridicat premiul in urma unei virulente campanii in presa de stanga franceza ce i-a acuzat articolele antisemite din tinerete. [http://galerie.parismatch.com/detail.cfm?idpicture=271853467]

Vintila Horia alaturi de fiica Sa, Cristina, in Paris Match. Scriitorul nu a ridicat premiul in urma unei virulente campanii in presa de stanga franceza ce i-a acuzat articolele antisemite din tinerete. [http://galerie.parismatch.com/detail.cfm?idpicture=271853467]

La presiunile Institutului „Elie Wiesel“ scriitorul Vintilă Horia nu mai este „cetăţean de onoare post mortem“ al oraşului natal Segarcea.

Consiliul local a hotărît să anuleze distincţia acordată în decembrie 2015 cu ocazia centenarului scriitorului, după ce, invocînd legea 217/2015 şi o sentinţă a Tribunalului Poporului din 1946, prin care Vintilă Horia a fost condamnat pentru „crime de război“, Institutul Naţional pentru studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel“ a cerut expres retragerea acestui titlu.

Deşi academicieni, intelectuali şi jurnalişti au încercat nuanţarea cazului Vintilă Horia, scriitor cu o operă de maturitate remarcabilă, recunoscută internaţional, distins cu premiul Goncourt, dar şi autor, în tinereţe, al unor articole de propagandă fascistă, acuzaţiile aduse de Tribunalul Poporului în urmă cu 70 de ani prevalează în interpretarea şi aplicarea, azi, a contestatei Legi 217/2015, privind crimele împotriva umanităţii şi crimele de război. În urma adresei Institutului Naţional pentru studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel“, Consiliul Local din Segarcea – localitatea unde s-a născut scriitorul – decide, în şedinţa din 10 februarie 2016, revocarea titlului de cetăţean de onoare, acordat în decembrie 2015 lui Vintilă Horia ca o recunoaştere a valorii operei sale.

În rezumat, lui Vintilă Horia i se retrage titlul de cetăţean de onoare, acordat în calitatea sa de scriitor cu o importantă operă, cu argumentul că, potrivit interpretării legii, ar fi o formă de cult al personalităţii faţă de un „criminal de război“.

Întreaga dezbatere, la care au participat, în săptămânile precedente, Andrei Pleşu, Basarab Nicolescu şi Eugen Simion, pe de o parte, şi Radu Ioanid şi Alexandru Florian pe de altă parte, o puteţi reciti aici.

Pe blogul său de la Adevărul, filozoful Andrei Pleşu a vorbit despre necesitatea implicării, în dezbaterea din jurul cazului Vintilă Horia, a Academiei Române, a Ministerului Culturii, a Institutului Cultural Român şi a Ministerului Justiţiei:

Am pomenit Ministerul Justiţiei pentru că socotesc urgentă reconsiderarea riguroasă a deciziilor luate de Tribunalele Poporului de la mijlocul anilor `40, invocate adesea de «Institutul Elie Wiesel» drept argument al propunerilor lui de «epurare», consideră Andrei Pleşu.

Dezbaterea a adus precizări referitoare la distincţia între „Tribunalele Poporului”, ale căror decizii ar fi fost legitime şi „Tribunalele populare”, apărute după 1948, şi compromise de ideologia comunistă: „Primele erau  «speciale», fără  «asesori populari», fără altă preocupare decît cea legată de crimele de război, comentează Andrei Pleşu, şi adaugă: „Trec peste faptul că intre 1945 şi 1948 comunismul nu era chiar absent din mecanismele puterii (… ) Dar iată cum arată completul de judecată care l-a condamnat pe Vintilă Horia în 1946: preşedinte: celebrul Voitinovici; membri: 2  «judecători ai poporului», 2 învăţători, 1 muncitor CFR, 1 comerciant, 1 fost consilier la Camera de Muncă, 1  «judecător delegat», 1 grefier, 1 acuzator public şi 1 (unul singur!) magistrat. Nu s-ar zice că avem de a face cu o echipă de  «experţi»… “ concluzionează Andrei Pleşu.

Cristina Horia, fiica scriitorului care trăieşte la Madrid, face demersuri pentru a deschide în România o acţiune judiciară în vederea anulării sentinţei din 1946. Anularea sentinţei n-ar fi doar o reparaţie morală, ci şi dezavuarea abuzurilor în modul de a recurge la memoria culturală în cazuri precum cel al scriitorul Vintilă Horia, crede fiica acestuia:

În condiţiile actuale, orice persoană – lipsită total de înţelepciune istorică, umană, culturală şi transcendentală, cu un spirit întunecat de minciuni şi ranchiuni sterile şi anacronice – poate s-o aplice oricînd“ comentează Cristina Horia.


Categorii

1. DIVERSE, Legea 217/2015 ("antilegionara"), Razboiul impotriva Romaniei

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

11 Commentarii la “La presiunile Institutului Elie Wiesel, Consiliul Local Segarcea RETRAGE CETATENIA DE ONOARE acordata scriitorului VINTILA HORIA

 1. Noi de ce nu facem o petitie sa desfiintal insitutul asta care isi baga nasul in istoria noastra si ne calca in picioare valorile nationale. Tribunalele populare in care au fost condamnati majoritatea acestor oameni nu au nici o valoare in istorie pentru ca se stie prea bine pe ce criterii au fost create.

  Poate fi acuzat institutul asta de faptul ca bolsevicii de o anume nationalitate au adus comunismul in Romania ….. acela fiind tot un holocaust pentru natia noastra

 2. Pana cand trebuie sa purtam razboaie interne , sa ne renegam istoria pentru a face pe plac celorlalti. Fiecare popor are greseli in istoria sa insa a ne renega trecutul inseamna a rupe radacinile din care ne tragem. Azi toti trebuie sa fim capabili sa mergem mai departe cu trecutul asa cum e , daca tot dezgropam securi ale razboiului nu mai ajungem nicaieri.

  Acest institut nu pot accepta sa fie platit din banii meu ca sa scuipe istoria , ar trebui deci sa ne unim si sa cerem desfiintarea lui. La fel si marele licurici , se duce la manastire si vorbeste de sclavie. Cu ce drept , unul care a exterminat pe indienii si care a tinut sclavi negri ne da lectii de curatenie morala. Pana cand mai induram sa ne scuipe astia in obraz. Licuriciul nu a inteles nimic din traditia noastra , din credinta noastra si arata ca nu da doi bani pe ea. El s-a dus acolo special ca sa mai loveasca putin in neamul asta …..cu ce drept il lasam sa mai vorbeasca si nu il trimitem acasa

 3. @Un Roman

  Poate fi acuzat institutul asta de faptul ca bolsevicii de o anume nationalitate au adus comunismul in Romania ….. acela fiind tot un holocaust pentru natia noastra

  Erau de mai multe nationalitati, inclusiv romana (asta la inceput, ca dupa aceea majoritatea a fost ”neaosa”), si nu de la etnie s-a tras oribilitatea regimului.

 4. Cu dreptul ocupantului puternic, care a fost lasat sa se instaleze si sa conduca aproape totul in tara, sa penetreze toate institutiile cheie si sa detina un cvasimonopol pe propaganda…? Da, sa nu ne mire ca acum ne poate scuipa in fata. Unde erau romanii “curajosi” in vara lui 2012, de exemplu, cand li s-a furat la drumul mare votul si, o data cu el, ultima sansa a minimei suveranitati?

  Da, exista multe “ar trebui…”, dar putine lucruri care chiar se mai si pot face, concret, efectiv, nu doar in imaginatie. Sau crezi ca daca faci o petitie, vei si rezolva ceva?

 5. Da de acord Admin , o petitie nu inseamna absolut nimic daca nu este urmata de presiunea strazii media samd.
  Asa fac ONG-urile in Romania , majoritatea fiind antinationale.

  Media nu e de partea adevarului e clar , ramane presiunea strazii care si asta e greu de facut pentru ca lumea nu e unita si prostita de media si de propaganda in general.

  Totusi trebuie sa fie o solutie , trebuie sa avem o tribuna de unde sa strigam si noi drepturile si sa ne facem auziti, altfel inseamna ca mergem ca mielul la taiere fara sa zicem nimic?

  Deja nu se mai poate cu halul in care ne-au adus.

 6. Da, trebuie desfiintat acest “institut”. Oricum este antiromanesc.
  NIHIL SINE DEO.

 7. @admin

  Pe fond,nu ar parea ca e asa,dar in esenta este.Cine citeste stie .

  Ca tema de casa : “Controversy of Zion” de Douglas Reed si “Zionism & Russia” (o serie de conferinte ) .Chiar si volumele lui Soljenitan sunt bune,desi scrise cu un ton impaciuitor fata de comunitatea iudaica.Pe sistemul:ati gresit ,sin noi am gresit,si regimurile tariste au gresit(contribuind la aparitia comunismului) .Dar ce legatura are tarismul cu faptul ca doctrinele marxiste si comuniste au fost raspandite de iudei in toata lumea cu mult inaintea dezvoltarii unui stat comunist in Rusia.Cine si-l mai aduce aminte pe liberalul student Weissman din “Enigma Otiliei” ?

  Deci,in concluzie,fara sa ne hazardam sau sa exacerbam anumite sentimente ,iudei au creat un sistem ateu complex pentru al folosi popoarele neiudaica ,presupus “dezamagite” de sistemul monarhic abuziv.Pe scurt,cazul Rusia.

  Pentru cine mai crede gogosile cu masacrele romaniilor ,sa se puna pe citit:

  https://mizeriaistoriei.wordpress.com/

 8. Astazi ca si ieri vedem cum nu reactioneaza cei din guvern justitie fata de asemenea actiuni. Laudabil si neasteptat ce a spus Plesu in acest caz. Poate vede si el ce bine e sa vorbesti in vant si sa nu te ia in seama nici un for, asa cum nu sunt luati in seama crestinii. Ne bucuram ca unul dintre intelectuali a protestat impotriva acestui abuz. Mass media e cu ceilalti. Astfel de evenimente nu au loc in alte tari.
  Vedem cum se actioneaza, apar legi de care nu stie nimeni cum au aparut, dupa aia ne trezim cu niste consecinte la care nu se gandea nimeni.
  Asa era si cu discriminarea: nu e asa ca nu e bine sa discriminezi? Da binenteles ca nu e bine, spun unii mai inconstienti care nu vad prea departe. Apoi apar homosexualii cu manifestarile anormale si daca spui in mod firesc ca nu e ceva bun, ti se arata cu degetul legea de care erai incantat si in care te incadrezi chiar tu acum.
  Nu se stia ce ni se pregateste, cine sunt cei discriminati? Ceea ce e mai urat intr-o societate, mizandu-se pe buturuga mica rastoarna carul mare al majoritatii. Pentru unii e o veste buna aceasta posibilitate.
  In acest caz e un abuz la care au participat cei care au acceptat colaborarea cu astfel de oameni. Acele tribunale ale poporului nu aveau legatura cu poporul ci cu clasa de invadatori care au primit dreptul din partea Angliei Americii etc sa cotropeasca si sa abuzeze de o tara. Ce s-a intamplat in aceste conditii nu constitue un argument azi. Ar fi trebuit de mult sa fie anulate acele judecati nedrepte ale acelor asa zise tribunale conduse de niste neaveniti sub ochiii ingaduitori si criminali ai marilor puteri.

 9. Pingback: PRECEDENT. Administratorul siteului-magazin “LEGENDE VII”, URMARIT PENAL la sesizarea Institutului Elie Wiesel pentru tricouri cu MIRCEA VULCANESCU, Pr. GHEORGHE CALCIU si RADU GYR | Cuvântul Ortodox
 10. Pingback: PRECEDENT. Administratorul siteului-magazin “LEGENDE VII”, URMARIT PENAL, la sesizarea Institutului Elie Wiesel, pentru tricouri cu MIRCEA VULCANESCU, Pr. GHEORGHE CALCIU si RADU GYR | Cuvântul Ortodox
 11. Onoratul filozif Andrei Plesu ,ar trebui ca sa inteleaga ca datorita pozitiei pe care o are in lumea literara cat si cea jurnalistica,nu este permis ca sa arunci pareri gratuite ,calomnioase,fara a cerceta cu amanuntire izvorul informatiilor!Nu este admis!Dansul acuza pe marele scriitor al neamului nostru ptr faptul ca ,cica,in calitate de Presedinte al Marii Adunari Nationale,ar fi semnat personal condamnari la moartte…..!FALS!Mihail Sadoveanu nu a fost niciodata Presedinte al Marii Aadunari Nationale!(As e consulta lista tuturor celor care au fost Presedintii MAN,Argivele Nationale ale MAN si Monitorl Oficial!Iar in ceea ce priveste ,semnatura autorul,intr-adevar apare,dar nu pentru condamnare la moarte,ci in contextul gratierii Grupului de legionari teroristi,instruiti de CIA parasutati in munti ptr a organiza teroriste si a rasturna regimul instaurat.Acestia ,dupa condamnarea la moarte efectuata de Tribunalul Militar Bucuresti,au inaintat o cerere de schimbare a pedepsei cu moartea in condamnare pe viata la Sectia gratieri a MAN.Acolo un Consiliul compus din 12 persoane au respins aceasta cerere de gratiere dictata de catre regimul RPR!Printre acestia se numara si Mihail Sadoveanu,care era simplu membru MAN!Asa se scrie Istoria.Iar in ceea ce priveste,faptul ca dl Andrei Plesu isi permite ca sa imprastie barfele gurilor rele(Sic!)care ar barfi pe la colturi in birturi sau cafenele ca Mihail sadoveanu ar fi fost implicat la condamnarea la moarte a prietenului sau,pe care il respecta enormD.D.Patrascanu,este un fapt abominabil!Dovada dle filozof Andrei Plesu!Dvs nu aveti voie ca sa faceti asemenea speculatii ieftine,din pozitia respectabila pe care o aveti!

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare