VENERAREA LUI DAVID BOWIE. Care este sensul idolatrizarii si “canonizarii” vedetelor industriei muzicale?

21-02-2016 3 minute Sublinieri

david-bowie-lady-gaga-grammy

Moartea recenta a lui David Bowie a produs un adevarat fenomen de “canonizare” a acestuia in presa – generalista, nu de showbiz – din Occident. Mari vedete din aceeasi stirpe, ca Lady Gaga, l-au omagiat la premiile Grammy, afisand atat tinutele lui Bowie si interpretand unele din cele mai faimoase piesele ale acestuia. De ce si pentru ce este atat de reprezentativa figura “iconica” a lui David Bowie pentru establishmentul neocultural de astazi aflam in textul de mai jos:

Venerarea lui David Bowie

Jennifer Ferrara, First Things

bowie_2067738bSunt destul de batran incat sa mi-l amintesc pe David Bowie din zilele personajului sau Ziggy Stardust dar nu am fost niciodata un fan prea mare. Inainte de moartea sa, nu as fi fost in stare sa numesc vreunul dintre cantecele sale. Am fost deci surprins si fascinat de revarsarea de emotie din jurul mortii sale. Jeffrey Blehar considera ca “lumea muzicii, ba chiar lumea artei in intregimea ei, este incomparabil mai saraca dupa plecarea sa din aceasta lume”. Criticul muzical Jim Fusilli scrie in Wall Street Journal: “In acest moment, pare de neconceput faptul ca nu va exista o faza urmatoare pentru David Bowie”. Serios?

Poate ca niste jurnalisti din lumea muzicii si niste fani inraiti gasesc aceasta de nedescris, insa eu cred ca majoritatea oamenilor au uitat deja cu mult timp in urma de David Bowie. Din moment ce nu ma consider sub nicio forma un critic muzical, voi lua drept dat faptul ca Bowie a fost un geniu artistic unic. Insa pierderea talentului sau nu explica de ce atentia pe care o primeste post-mortem este mult disproportionata in raport cu influenta si popularitatea avute in timpul vietii. De unde aceasta hagiografie a lui David Bowie?

Raspunsul evident ar fi acela ca a transformat androginia intr-un lucru la moda. El sfida natura sexuala cu mult timp inainte ca aceasta sfidare sa fie larg celebrata. Intr-unul dintre multele articole care il slavesc drept vizionar inainte timpului sau, eseista Sally Kohn explica de ce el a fost “primul aliat transgender al lumii – chiar inainte ca noi sa avem cuvinte ca ‘transgender’ sau chiar ‘aliat’ in dialectul nostru”.

Versiunea online a revistei de muzica Fader spune ca: “Unul dintre cele mai <cool> lucruri pe care David Bowie le-a aratat lumii a fost ca atractia si identitatea sexuala sunt fluide”. Articolul din Fader il citeaza pe Bowie zicand “Atunci cand aveam 14 ani, sexul a devenit dintr-o data foarte important pentru mine. Nu conta prea mult cu cine sau cu ce era, atat timp cat era o experienta sexuala”. Acesta a david-tildarecunoscut ca si-a petrecut cea mai mare parte a anilor 20doar aruncandu-ma in viata cu toata inima, indiferent de carare, si a vedea ce se intampla. Droguri; promiscuitate totala, completa si iresponsabila”.

Toate acestea sunt familiare. Idolatrizarea stilului de viata rocker nu este nimic nou, desi copiii mei ma asigura ca “nu mai este la moda”. Membrii generatiei mele sunt predispusi sa cada prada nostalgiei rock’n’roll. Insa aici avem de-a face cu mai mult decat dorul dupa iresponsabilitatea tineretii. Mass-media il portretizeaza pe Bowie drept un sfant al mainstream-ului – unul a carui viata si moarte sunt demne de imitatie.

Huffington Post a publicat articole numite “Ce ar fi facut David Bowie?” si “David Bowie – eroul nostru”. Intr-un articol pe care initial l-am considerat o gluma, Morgan Shanahan de la BuzzFeed.com ii sfatuieste pe parinti cu privire la “Cele 16 cai prin care sa-ti inveti copiii despre David Bowie (si lume)”. BuzzFeed s-ar putea sa nu fie o entitate jurnalistica serioasa, insa e la curent cu pulsul societatii si este principala sursa de stiri a multor tineri adulti.

Shanahan le descopera profunzimi de genul “Invata-i cum el n-a fost niciodata altcineva decat sinele sau autentic”, “Arata-le ca exista cai nesfarsite de a te reinventa in timp ce ramai fidel sinelui adevarat”, “Ajuta-i sa vada frumusetea din a fi diferit, asa cum si el ne-a ajutat pe multi dintre noi” si “Arata-le cum a vazut el lumea. Invata-i sa fie supra-oameni”.

Cum se face ca un om dependent de droguri, extrem de promiscuu si care a batjocorit in mod flagrant toate limitele sexuale este dat drept exemplu pe care copiii nostri sa-l imite? Am intrat intr-o perioada de nihilism cultural complet? Nu chiar.

Noi americanii nu ne-am simtit niciodata confortabil intr-un univers Nietzschean, imbratisand imoralitatea si lipsa de sens drept mijloace de superioritate supra-umana. Preferam sa sentimentalizam profanul si sa-i dam sens, mai ales celui considerat candva pervers. Bowie satisface cu desavarsire acest impuls. Si astfel Shanahan de la BuzzFeed ii incurajeaza pe parinti sa “insufle in copiii lor spiritul rebel al lui Bowie cu un miez de dragoste”.

Tribut dupa tribut adresate lui Bowie vorbesc despre mintea deschisa pe care a avut-o cu privire la artistii de culoare, despre natura sa umila, despre generozitatea la adresa fanilor, despre demnitatea si curajul din moarte si, cel mai stralucitor, despre dragostea purtata sotiei sale supermodel. Iubim cu totii o poveste buna de dragoste. Iman, intr-un tweet despre sotul sau, spune chiar: “Zbuciumul este real, dar la fel este si Dumnezeu”.

David-Bowie-Ziggy-StardustAsa cum demonstreaza omagiul lui Shanahan pentru Bowie, in societatea noastra devine din ce in ce mai dificil de separat sacrul de profan. Aceasta deoarece elita culturala liberala nu mai are ce limite sa depaseasca, ci doar de promovat o agenda – un amalgam de fluiditate sexuala, diversitate culturala, spiritualitate new age glazurata cu un strop de bunatate si romantism.

Indiferent daca o minte independenta ca Bowie ar fi fost de acord, acesta a fost promovat in rolul de erou al unei cauze si, drept rezultat, a devenit mult mai periculos dupa moarte decat a fost vreodata in timpul vietii.

A recunoaste si a glorifica un comportament negativ este un lucru; a sugera ca un astfel de comportament este un fel de cale catre bunatatea este cu totul altceva. Contrar lui Shanahan, eu cred ca trebuie sa-i invatam pe copiii nostri despre diferenta dintre sacru si profan, si nu ca sacrul zace cumva in profan. Miezul de dragoste nu zace in obedienta fata de propriul eu, asa cum este definit de “ortodoxia” [corectitudinea] progresiva dominanta, ci in ascultarea fata de un Adevar cu mult mai maret decat sinele.

traducere pentru Cuvantul Ortodox de b.d.

bowie_


Categorii

Cultura desfraului, Homosexualitate, Noua ordine mondiala, guvern mondial (Pasi catre Antihrist?), Traduceri

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “VENERAREA LUI DAVID BOWIE. Care este sensul idolatrizarii si “canonizarii” vedetelor industriei muzicale?

  1. Va citesc intotdeauna cu multa atentie si va multumesc !!
    De data asta insa am o remarca: in traducerea de mai sus apare “Unul dintre cele mai misto lucruri pe care…” Nu s-ar putea o traducere mai eleganta, fara “neologisme” de alta factura ? Poate corectati

  2. @ Iulian:

    Si noi iti multumim! In original era “one of the coolest things” si asta fusese optiunea traducatorului pentru echivalentul mai corect in limba romana. Am inlocuit acum cu chiar cuvantul original, de vreme ce deja a intrat si el in jargonul/argoul tinerilor de la noi, ca atare, insa tot nu va placea, numai ca ideea este de a reda sensul si mesajul acelei reviste muzicale, care nu folosea un altfel de limbaj.

  3. Bag de seama ca vreo 2 din filmele de anul asta prezente la Oscar sunt despre homosexuali…

  4. va multumesc pt raspuns, si mai ales pt modificare ! mesajul nu-i de publicat, dar imi puteti raspunde prin email:

    1) citisem aici ca Pr Aldea spunea despre limba romana ca este “creolizata” din cauza afluxului nepermis de mare si inutil de neologisme de tot felul (frantuzisme, mai nou anglicisme) care tind sa inlocuiasca cuvintele romanesti originale. Haideti sa facem efortul – deloc simplu ! – de a nu le mai folosi, macar treptat, pina la eliminare. In mesajul meu cred ca vrind-nevrind gasim o gramada de astfel de neologisme, pe care le folosesc in virtutea inertiei, ceea ce nu-i bine…

    2) o idee ar fi sa punem la dispozitia tuturor un fel de libre-office care, cind scrii ceva, sa-ti indice neologismul si sa-ti propuna cuvintul romanesc autentic. Un astfel de program trebue facut de niste oameni competenti, priceputi, sinceri, s-or mai gasi… si pe urma, bineinteles, efortul… Dar si in felul asta cred ca putin cite putin de vom indrepta… probabil ca mai sint si alte idei…

  5. @ Iulian:

    Lasam totusi mesajul tau, fiindca poate ideea ta va gasi ecou bun la acei oameni competenti care se pot inhama la asa ceva. In ce ma priveste, cred ca este o lupta deja pierduta si oricum una inca secundara fata de marile si grelele razboaie care se dau la temelia identitatii noastre astazi, inclusiv la adresa educatiei…

  6. mai exista inca speranta: comitetul Scolar al Statului Florida a respins proiectul de lege privind nediscriminarea LGBT in scolile publice din Florida. Asta in timp ce la noi se doreste infiintarea de cluburi LGBT in universitati! Cu sprijin din afara, bineinteles. http://www.bzi.ro/ambasada-olandei-la-bucuresti-sustine-construirea-de-cluburi-pentru-studentii-homosexuali-542136

    Este bine de stiut: comitetul scolar al Statului Florida este fomat din parinti; care se implica. Si tot de mentionat este ca acolo se implica toata comunitatea (printre cei care au avut ceva de spus fiind si un preot ortodox din Melbourne, parintele Demetri Tsigas).
    http://www.usatoday.com/story/news/nation-now/2016/02/24/lgbt-nondiscrimination-florida/80862950/

  7. Bowie a jucat rolul lui Pontiu Pilat in filmul blasfemiator “Ultima ispită a lui Isus” (1988)
    https://ro.wikipedia.org/wiki/Ultima_ispit%C4%83_a_lui_Isus

    In cartea sa despre etica, Harry Redner afirma ca toate normele etice vestice au derivat din moralitatea crestina, dar se intreaba: “ce a devenit acum moralitatea crestina?”, “ce a ramas in vest din etica medievala, cum ar fi cavalerismul?”, “ce s-a intamplat cu etica protestanta, odata ce spiritul capitalismului a disparut si a devenit global?”
    “Opusul eticii era barbaria si anarhia, iat acestea pareau ca nu se pot intampla in conditiile moderne, era aproape de neimaginat.”
    “Cu un secol in urma, numai cativa ganditori pesimisti considerau ca se poate intampla ceva gresit cu etica. Nietzsche era unul dintre ei, care a aratat posibilitatea cutremuratoare ca moralitatea sa fie devalorizata si sa se prabuseasca. El se considera imoral si lucra activ pentru asta: “Unde sunt barbarii secolului 20?”
    https://books.google.ro/books?id=nAfmuKZz_1kC&pg=PA1&hl=ro&source=gbs_toc_r&cad=3#v=onepage&q&f=false

    “O specie umană dominantă nu poate să se dezvolte decât în condiţiile unor începuturi cumplite şi violente. O problemă: unde se află barbarii secolului douăzeci? Evident că ei vor apărea şi se vor consolida vizibil abia în urma unor uriaşe crize socialiste – devenind elementele care sunt capabile de cea mai mare duritate a omului faţă de sine însuşi şi vor putea garanta practica celei mai susţinute voinţe.” – Friedrich Nietzsche în Aforisme. Scrisori

    Cam pe linia asta merg cei ce conduc lumea si pregatesc calea lui Antihrist.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare