Maia Morgenstern in spotul “Salvati Rosia Montana”

19-06-2012 42 secunde Sublinieri

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, ROSIA MONTANA, Video

Etichete (taguri)

,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

26 Commentarii la “Maia Morgenstern in spotul “Salvati Rosia Montana”

 1. Fraților, evreica Morgenstern nu poate apăra niciodată interesele României și ale românilor creștini!

  Nu vedeți că este o altfel de abureală? Chiar nu ați văzut mesajul din și dintre vorbele ei?

  Păi ce zice ea? ”Vă dau aurul meu”… dar de aurul neamului nostru nu zice să ni-l apărăm că e moștenire de neam, de familie strămoșească română și străromână. „Numai lăsați-ne odată în pace!” – păi asta vor și consangvinii ei care fură bogățiile-moștenirile de neam din toate țările, lăsându-ne și nouă românilor „pacea” lor, cianura, sărăcia… iar Maiei doar „rănile” colorate de la urechi…

  Salvarea patrimoniului național nu se face prin astfel de clipuri emo cu mesaj anti – a ce pare, ci prin judecarea și pedepsirea tuturor jefuitorilor acestei țări care conduc România spre sărăcie și haos. Lor li se potrivesc acuzațiile din rechizitoriu mult mai bine decât lui Nicolae Ceaușescu, cel ce nu s-a închinat nici el, nici n-a închinat bogățiile țării noastre, jidovilor criminali de Dumnezeu și de oameni…

 2. @ Av. George P.:

  E totusi exagerat sa ne fixam tirul retoric pe etnie si sa reducem totul la asta, interpretand chiar orice in aceasta cheie. Sincer, uneori e prea mult, iar duhovniceste e o ispita sa punem mereu acest gand…

 3. Cred că este un demers lăudabil. Importantă este rodirea sa.

 4. Producatorul si regizorul clipului au ales-o pe Maia Morgenstern si au pus vorbele in gura ei. Maia Morgenstern nu e decat o actrita foarte talentata si indragita, etnia ei chiar nu e deloc relevanta pentru cei mai multi spectatori, cu un look care trimite cu gandul la istoria straveche, mai ales decand cu rolul ei din filmul lui Mel Gibson. Atacul impotriva ei nu serveste niciunei cauze. Daca in locul ei ar fi rostit cuvintele acelea altcineva, sa zicem Tora Vasilescu sau Olga Tudorache, probabil ca n-ar mai fi parut deloc dubioase.

 5. Romania a fost si este furata in primul rand de romani. E usor sa dam tot timpul vina pe straini, pe evrei, pe tigani, si sa nu vrem deloc, dar deloc sa vedem cum romanasii nostri, ajunsi la putere, sau in functii cheie, sau in capul unor intreprinderi pe care le declara apoi falimentare, fura de zeci de ani bogatiile si banii tarii, sau fac pact semnat si parafat cu tot felul de hoti care le dau comisioane grase.
  Noi, romanii, stim sa-i clevetim si osandim pe altii, dar pacatele si firea noastra alunecoasa refuzam cu indarjire sa le vedem si corijam.
  Multa socoteala cred ca vom da la Judecata, si greu cred ca vom plati aceasta tendinta de a vedea tot timpul raul in altii…

 6. nu cred ca este nici o regie, mi se pare ca e vb de curaj din partea ei. Mai degraba simt frica din vorbele dure ale primului comentator, erijat in “avocatul” Ortodoxiei… In rest, perfect de-acord cu Hrisanti.

 7. Hrisanti,

  “Noi, romanii, stim sa-i clevetim si osandim pe altii, dar pacatele si firea noastra alunecoasa refuzam cu indarjire sa le vedem si corijam.”

  Te incluzi si pe tine in categorie? 🙂

 8. Dar Maia, pana la urma, isi rupe sau nu urechile? Pare real, brrr…

 9. Mă mir că atâția admini de site-uri ortodoxe au ales-o pe hulitoarea M.Morgenstern să transmită românilor mesajul ei despre … , chiar despre ce?

  Cum a ajuns taman ea să fie portstindardul sub care adminii ortodocși să defileze cu mesajul ei care nu e decât spre slava ei deșartă și spre aburirea cinefililor… Revedeți, vă rog, clipul cu ochii deschiși și veți observa că nu spune absolut nimic de protecția aurului țării strămoșilor noștri.

  Oare nu avem destui români sinceri și iubitori de strămoși? O promovați pe asta care vorbește numai despre sine?

 10. Interesant ca atat cat si cei pro cat si cei contra sunt de aceiasi etnie, cum se exprima cineva mai sus, in mod elegant.
  Imi aduce aminte de un banc cu talc:
  Itzic vinde salam la poarta fabricii, in ziua de leafa.
  Striga: “Chilipir, salam de pui si cal, salam de pui si cal!”
  Unul se opreste si zice:
  “Mai Itzic dar salamul asta de pui si cal are numai gust de cal! Cum vine asta?”
  “Pai e absolut corect, un pui, un cal, un pui, un cal…”
  Asa si la noi, Maia contra la “Gabriel”.

 11. Din pacate mesajul clipului este deturnat catre performanta teatrala a Maiei Morgenstern. Pe alte site-uri actrita este ridicata in slavi pentru performanta artistica iar mesajul pe care incearca sa-l transmita se pierde. Clipul acesta a devenit o reclama a ei insisi.

 12. Am urmarit atent videoclipul. Penibil, absolut penibil. Regie teatrala, lacrimogena, pe ideea: EU sunt cineva și ca intelectual trebuie să mimez că apăr marile interese ale țării (deși nu spune explicit nimic), mă implic și EU…, având mesajul narcisist al promovării EI, pe fondul sonor demn de un film horror.

  Strategia de constructie a videoclipului este ieftină, dar bine lucrată, doar sunt specialiști în manipulare…
  Mai întâi culorile nu există, deci totul trebuie să pară foarte categoric: alb și negru. Apoi, cadrul amplu și gol declanșează in mintea spectatorilor ideea de sobrietate, mareție, putere, impact. Apare Maia mergând apăsat, venind din lateralul privirii. Sobră și (h)otărâtă și oțărâtă (joacă bine). Nemachiată. Îmbrăcată în negru. Cernită. Culoare puternica, impact vizual maxim cu intelesul ca ceva grav, extrem de important trebuie sa ni se comunice.

  Vedem masa. Oricine a citit puțină comunicare, stie că a te aseza la masa înseamnă a te separa. Sau în alte cazuri, a te apăra. Revenim. EA și noi. Profesorul care (ne) da lecția. Ce lecție? Vom vedea. Mai sulfa și vântul, adică nu e regizat nimic… totul trebuie să pară natural.
  Vorbește rar, cu pauze între cuvinte. Teatralizare maximă. SE prezintă pe SINE.

  Omul simplu resimte o tensiune, se gândeste ca femeia își caută cuvintele, urmează să ne transmită o tragedie. Suspansul crește. Ca și tonul muzicii. Vibrația ”emo” colcăie în aer. Își smulge cerceii violent. Ceva urme (pictate) de sange. Horror. În final se simte o ușurare în aer: ia uite, bă, ce a facut EA pentru națiune, pentru interesele patriei noastre (despre care nu zice absolut nimic)! Îi curge sange. Clipiri dese din pleoape. Par că se zăresc și câteva lacrimi prefăcute (actrița are experiență să plângă la comandă). O suferință apăsătoare plutește în aer. Ea își dă “avuția” EI ”domnilor” (pe care-i și respectă numindu-i așa, nu le zice hoți sau criminali cum și sunt de fapt)…

  Un penibil tipic ‘telectualilor romani din ultimii ani… Forme care par că transmit ceva, dar de fapt altul e mesajul. E făcut ca să-i prostească pe proști.

  Alte observații de cinefil: Femeia fatală, nefardată, cu ochii plânși (chipurile “pentru Roșia Montana”), își doneaza aurul EI, cele 2-3 bijuterii personale (i-au rămas oricum cele de acasă)… Gestul violent de a-și smulge cerceii, menit să înfioare inimile naivilor, e de un patetism sinistru. Nimic despre dezastrul de la Roșia Montana, despre exproprierile frauduloase pe cale să se desfășoare. Un spectacol horror pentru ”răcorirea” românilor chinuiți, dar amețiți de toți actorii politici și artistici…

  De ce au ales-o pe ea? Pentru că e un nume cu impact. În ideea: uitați, oamenii de cultură cum intervin în societatea civila și ne apară.Aaiurea! De fapt, nu a militat pentru nimic, decât pentru publicitatea proprie.
  Un protest pe bune al oamenilor de cultură nu se rezumă la a-ți smulge hainele de pe tine ca țiganii. Și nici nu are ca premisă de plecare o astfel de atitudine.

  Subliminal, ce se înțelege? Nu că ni se smulge tot de rămânem în pielea goală, ci că noi dăm de bunăvoie tot ce avem? Dăm de bună-voie: „Luați, domnilor, și lăsați-ne în pace!”. Dar cu ce rămânem când nici pace nu mai avem?

  Oare, merită atâta omagiere această făcătură? Aveau dreptate alți comentatori de mai sus că ac(t)rița folosește durerea românilor numai pentru reclama personală.
  În concluzie, clipul este o mega manipulare!

 13. @Prof. Dan Raducu:

  Nu are coerenta analiza dvs.

  Clipul e simplu dar eficient, ne place sau nu de Maia, din diferite motive, e total nesemnificativ.

  Imaginea folosita este alb-negru si atmosfera e chiar sumbra pentru a sugera, indirect, dar mult mai patrunzator decat un mesaj direct de genul mineritul ucide, ca acolo se petrece o drama sau o tragedie.

  Victima acestei drame/tragedii este o femeie caci, ce sa vezi, aceasta imagine inmoaie inimile mai mult decat orice, o femeie care se afla la varsta maturitatii si, imbracata in negru, poate sugera orice: vaduvie, doliu dupa fiul pierdut (Miorita rings a bell?).

  In acelasi timp, aceasta femeie care poarta doliu transmite si darzenie: ea nu abdica la propaganda jefuitorilor, nu face rabat de la constiinta, chiar daca se afla singura in fata puterii brutale.

  Prin urmare, clipul trebuie sa te faca pe tine, privitor, sa iei atitudine, caci nu se cuvine sa lasi o femeie in doliu, darza, spre deosebire de tine, molatic, in fata dezastrului.

  Aceasta ar fi compozitia.

  Ca nu place sau ca place actorul, e secundar, cum spuneam. Oricum, din punct de vedere regizoral, e limpede de ce a fost aleasa, pentru acest rol, Maia Morgenstern. Ca doar nu era sa fie aleasa Stela Popescu.

 14. Fraților, repet, din clipul cu pricina (de scandal) numai actrița a avut de câștigat. Faima de „mărturisitoare” (a ei înșiși) și drepturile de autor pe clipul dat la ore de vârf costă însutit mai mult (în euro) decât bijuteriile ei! Chiar nu vedeți escrocheria? Unde și ce câștigă România din clipul ei publicitar?

 15. De ce oare nu va ganditi ca s-ar putea, totusi, sa gresiti in aprecierile dvs.?

  Nu de marturisire e vorba, ci de trezire a constiintei, de constientizarea pericolului la care ne expunem prin atitudinea noastra indiferenta. Acesta este mesajul ei pentru noi pe care l-a transmis asa cum stia ea mai bine – cu profesionalism.

  Va rog sa ma iertati, dar in stilul acesta, maine, probabil, vom ajunge sa trecem prin filtrul ratiunii si chiar sa contestam si jertfele mucenicilor. Pentru ca traim vremuri in care ratiunea isi pune din ce in ce mai mult amprenta peste vietile noastre.

  Ramane insa intrebarea: cui foloseste? Noua, in nici un caz.

 16. Accentul pe “EU” e mai mult specific americanilor. Prin asta ei chipurile totul pun la suflet şi personalizează (contrar comunismului/comunitarismului oriental).
  Totuşi, părerea mea, cedarea Roşia Montana e doar o problemă de timp. Vom ceda şi Dunărea, şi Marea Neagră, şi Mănăstirile din Bucovina. Astea sunt regulile globalizării.

 17. Mie imi pare ca mesajul acestui clip este acela ca nu suntem indemnati sa luptam sa pastram in mainile noastre aurul cu care Dumnezeu ne-a daruit. Faptul ca actrita isi smulge cerceii din urechi, nu este decat abureala, pentru a pipera cu putin dramatism. Sangele ar trebui sa curga intr-o batalie, dar ea, cu cine se lupta de fapt? “Domnii” invocati nu se fac deloc vazuti in arena de lupta. Deci pare a fi mai degraba un indemn la a ceda fara lupta, ca si-asa nu avem vreo sansa. Poate ca argumentele corecte si plauzibile au fost spuse mai sus de primul comentator.

 18. @andreea:

  Sau poate ca sunt mai plauzibile ale noastre. Cu poate, parca si interpretari smulse din ureche mai ceva ca in clip se poate spune orice.

 19. Am vazut si eu videoclipul cu pricina. Realizare interesanta, preformanta actoriceasca buna (personajul discutabil), dar mesajul??? Mie mi se pare ca este o invitatie la jertfa (pana la sange) si la cedarea de buna voie a patrimoniului national, numai ca sa fim lasati in pace. Intrebarea se pune, de catre cine sa fim lasati in pace?
  Iata noi, cu mana noastra, fara sa ne forteze nimeni cu adevarat (ma refer la razboaie sau macar conflicte armate), am instrainat toate bogatiile subsolului sub masca “privatizarilor pentru eficientizare economica”. A mai ramas cuprul, dar se rezolva si cu asta.
  Mi se pare ca mesajul clipului este de renuntare la resurse, de acceptare a jertfei, cu durere, cu sange varsat, dar pentru ce? Pentru pace? Dar unde e razboiul? Doamna isi da bju-urile, si ne invita si pe noi sa renuntam la aur, dar pentru ce? Care este miza? Ce obtinem noi? Pacea din lacul de cianuri?

  In concluzie, mi se pare ca videoclipul nu serveste cauza (Salvati Rosia Montana!), ba dimpotriva.

  Va rog sa ma iertati daca am suparat pe cineva prin cuvintele mele.

 20. @ gheorghe Serafim:

  Ati inteles cum nu se poate mai pe dos… e o performanta si asta, ne iertati. Dar astea sunt vremurile…

 21. Mesajul se doreste a fi unul de MUSTRARE pentru constiinta domnilor care doresc se se imbogateasca cu aurul acestei tari trecand cu buldozerul peste viata acelei zone (natura, oameni, vestigii), si prin desertul otravit pe care exploatarea o va lasa in urma, o data, si a doua oara pentru a bate obrazul acestora care se bucura sa fure din avutia alturia, dar si autoritatilor romane si cetatenilor romani care fac reclama primilor, bucurandu-se la un comision, la banii strainilor care le jefuiesc propira tara si care comit prin aceasta un act de tradare fata de propriul popor dar si fata de sufletul lor.

  Este, asadar, un mesaj puternic care se adreseaza constiintei acestora, scotand in evidenta micimea lor sufleteasca, caracateristica doritorilor de inavutire cu orice pret.

  Pacat ca multi inteleg pe dos acest mesaj. Mesajul reclamei poate fi comparat cu situatia in care un om fura si batjocoreste pe cineva, iar aceasta, victima, ii priveste fix in ochi pe jefuitorul sau, privirea sa fiind cea care il va urmari si ii va mustra constiinta acestuia (ca in acea reclama cu veteranul de razboi de la Cosmote in care acesta se uita tacut in ochii tanarului fara sa il certe, punandu-i acestuia probleme de constiinta).

 22. Ca si cum ar spune “fura-ma, bateti joc de mine, daca asta iti satisface tie dorintele tale meschine (de inavutire sau de batjocora)”, fara a mai mentiona direct ceea ce se subintelege “esti un om mic la suflet, nu ai caracter”.

 23. Mi-au trebuit cateva zile de cand am vazut ca exista clipul si pana cand l-am vizionat, caci nu aveam mari asteptari de la Maia, de obicei isi duce personajele in unele extreme care pe mine nu ma intereseaza…si cat am gresit! Un gest exceptional, cum rar am vazut in Romania ultimilor ani, mai ales in spatiul public. Nu-i inteleg pe carcotasi, in afara, probabil, a ideii ca o evreica nu poate apara Romania…!? Probabil ca nu sunt convinsi nici de sinceritatea lui Steinhardt cand s-a predat singur la politie pe cand nu se crestinase.. De acord cu admin, Mirela si Carmen. as adauga chiar ca gestul este unul din foarte putinele autentic crestine in fata abuzurilor, care este si demn si evita si raspunsul manat de ura/razbunare…intoarcerea celuilalt obraz fara renuntarea la propriile principii/credinta. asumarea jertfei pentru ceea ce iubesti. sa nu uitam ‘vom muri si vom fi liberi’ (desi nu e la fel de radical, gestul din clip e in acelasi duh, dupa mine).. ah, daca toti ne-am comporta similar acolo unde suntem.. In plus, e un gest inaccesibil inselatorilor si fariseilor, caci ei cauta placerea lor si, eventual, sacrificarea celorlalti.

 24. Citisem undeva un interviu al Maiei Morgenstern in care lasa sa se inteleaga ca a fost supusa unor oaresce presiuni din partea comunitatii evreiesti in urma filmului lui Mel Gibson. Ma gandesc cu jale-vazand reactiile cel putin ciudate ale unor romani supercorecti de acum in urma clipului care-i face cinste-cam ce fel de amaraciune trebuie sa simta femeia asta: nici ai tai nu te vor,dar nici ai tai nu te accepta.

 25. Corb la corb nu-şi scoate ochii, spune un proverb… şi este perfet valabil şi în cazul d-nei Morgenstern. Vorbe goale… Poate că a fost supusă unor presiuni, pentru că ei vor să controleaze şi să stăpânească tot, după cum ştim. Dar de unde să ştim? Uite aşa. De pildă, săptămâna tecută am aflat că aproape jumătate din apartamentele din blocul în care locuiesc sunt în proprietatea Comunităţii evreieşti. Bătrânii care au locuit acolo, şi-au lăsat proprietăţile Comunităţii. Nu au înstrăinat nimic! Şi exemplele ar putea continua… Şi eu mă gândesc cu jale ca domnul de mai sus, dar dimpotrivă, mă gândesc că unii dintre noi suntem foooarte naivi sau dezinformaţi, nu vreau să spun rău intenţionaţi, acuzând creştini care au coloană vertebrală şi care au curajul mărturisirii, creştini “super corecţi”, în faţa unei doamne actriţe talentate, dar despre care nu prea se cunoaşte cât de mult serveştea ea orodoxiei şi neamului. Clipul publicitar este, după cum au mai spus şi alţi antevorbitori, frumos realizat, dar neconvingător. Clipul nu salvează Roşia Montană cum nici o telenovelă nu salvează o căsnicie. Iertaţi-mi comparaţia!

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare