MANASTIRE ORTODOXA… ECUMENISTA LA MUNCHEN? Viitoarea resedinta episcopala a BOR in Germania – cu bani de la “bisericile” catolica si luterana

27-09-2011 2 minute Sublinieri

Barbara Stamm, CSU, sefa Parlamentului Bavaria

In Munchen a fost pusa piatra de temelie a unei viitoare biserici ortodoxe romane. Initiativa construirii viitoarei manastiri, resedinta episcopala, apartine Mitropoliei Ortodoxe Romane a Germaniei, Europei Centrale si de Nord. Cu cati bani si de unde? Evenimentul s-a desfasurat in 11 septembrie, pe locul unde va fi ridicata noua biserica, precum si un centru bisericesc roman ortodox. Constructia urmeaza sa cuprinda o biserica si o cladire care va gazdui sediul episcopal si spatii pentru activitati sociale si culturale, adresate mai ales copiilor si tinerilor. In orasul Munchen si in regiune traiesc in prezent circa 20.000 de romani, potrivit statisticilor oficiale.

Vizita Patriarhului

Cu acest prilej, Patriarhul Daniel a oficiat sfanta liturghie alaturi de inalti ierarhi ai BOR din Romania si Europa. Au participat cateva sute de persoane, credinciosi romani ortodocsi din capitala Bavariei si din regiune. La eveniment au mai participat presedinta Parlamentului Bavariei – Barbara Stamm, reprezentanti ai guvernului de land, ai autoritatilor locale, ai Bisericii Romano-Catolice si ai Bisericii Evanghelice, precum si ambasadorul Romaniei la Berlin, Lazar Comanescu, si consulul general al Romaniei la Munchen, Brandusa Predescu.

Barbara Stamm (CSU, partidul crestin-social din Bavaria) este cea careia i s-au adresat multumiri pentru ca “a sprijinit activ acest proiect”. S-a multumit si bisericilor romano-catolica si evanghelica, “a caror contributie financiara substantiala a inlesnit achizitionarea terenului pe care va fi construita viitoarea biserica”. Aceasta va purta hramul Inaltarii Sfintei Cruci si al Sfantului Ierarh Calinic de la Cernica.

Patriarhul Daniel a participat la Munchen la dezbaterile celei de-a 25-a Intalniri Internationale pentru Pace. Aceasta intalnire e un forum de dialog al religiilor, organizat de Comunitatea St.Egidio in cooperare cu Arhiepiscopia Romano-Catolica de Munchen si Freising. La eveniment au participat ca invitati de onoare presedintele Germaniei, Christian Wulff, cancelarul federal Angela Merkel, precum si reprezentanti de rang inalt ai diferitelor religii.

centrul bisericesc munchen

Proiectul bisericii

Bavaria si zona Munchen au fost intotdeauna zone de concentrare ale emigratiei romanesti din Germania. Ortodocsii romani s-au mai rugat, si pana acum, in alte locasuri de biserici din oras. Insa mai ales dupa aderarea Romaniei la UE, numarul romanilor din zona a crescut. Desi hotararea Consiliul de conducere al Mitropoliei Germaniei, Europei Centrale si de Nord, de a stabili la Munchen sediul Episcopului vicar al Mitropoliei dateaza din 10 septembrie 2004, impulsul final l-a avut intrarea Romaniei in spatiul comunitar. S-au facut astfel demersurile pentru cumpararea unui teren, pe care sa fie construita o manastire resedinta episcopala”, explica Centrul Bisericesc Munchen.

Constructia va cuprinde o biserica in stil brancovenesc, sediul episcopal, manastirea si un spatiu cu scop educativ pentru copii si tineret. Un alt spatiu este prevazut activitatilor cu caracter social, de a veni in ajutorul celor saraci, bolnavi sau batrani, al celor aflati in diferite nevoi materiale sau spirituale, care nu se mai pot descurca singuri, conform principiului crestin de intrajutorare frateasca“, la care isi va aduce contributia Asociatia caritabila pentru ajutor la domiciliu “Sf. Vasile cel Mare”, infiintata la 15 octombrie 2007.

Terenul viitorului centru episcopal are o suprafata de 2.605 mp si se afla pe strada Kastelburgstrasse, intr-o zona linistita, cu verdeata, din cartierul munchenez Aubing. El a fost oferit spre cumparare de primaria din Munchen, la pretul de 1.146.200 de euro. Initiativa se inscrie in proiectul Arhiepiscopiei Germaniei, Austriei si Luxemburgului.

Din donatiile credinciosilor, Mitropolia a reusit sa stranga 250.000 euro pentru cumpararea terenului. Arhiepiscopia de Munchen si Freising si Biserica Evanghelica Luterana din Bavaria ne-au promis un sprijin financiar pentru cumpararea terenului. De curand au fost primiti, ca donatie din partea Bisericii Evanghelice, 300.000 de euro, in acest scop“, precizeaza episcopul Sofian Brasoveanul (40 de ani), despre primele sursele de finantare ale proiectului.

In vederea acoperirii necesitatilor de finantare a terenului, cat si a costurilor de constructie a complexului manastiresc, biserica a facut cateva planuri. Constructia va avea un volum total al ansamblului de 9.600 mc, volum impartit in 960 de unitati, numite simbolic “caramizi”. O caramida reprezinta 10 mc si are o valoare de 3.000 euro – cate 300 euro pentru fiecare mc. “Astfel, donatorii vor putea finanta unul sau mai multi metri cubi, sau una sau mai multe caramizi. Cei care doresc sa faca donatii pentru teren vor putea prelua, dupa puteri, unul sau mai multi metri patrati, sau una sau mai multe unitati,” explica episcopul-vicar Sofian Brasoveanul.

Planul de finantare si harta interactiva (in limba germana si romana) pot fi accesate aici. Biserica Ortodoxa Romana a reusit, in urma cu cativa ani, sa primeasca statutul de Corporatie de drept public in doua landuri germane, Bavaria si Baden-Wurttemberg. Potrivit PS Sofian, aceasta inseamna ca si BOR este, in fata legilor din Germania, la nivel de egalitate cu Biserica Catolica si cu cea Evanghelica”.

Nota noastra:

In opinia noastra, ridicarea manastirii BOR de la Munchen ilustreaza perfect noua strategie ecumenista a Patriarhului Daniel: ecumenismul filantropic, “de la firul ierbii”

Spre deosebire de ecumenismul academic al dialogurilor teologice oficiale, acest ecumenism existenţial al carității în plan pastoral şi social se manifestă în acţiuni comune care stabilesc o legătură vie între textul Evangheliei și contextul social în care convieţuiesc creştini de confesiuni sau etnii diferite. În acest sens, experienţa cooperării fraterne și amicale dintre comunităţile ortodoxe române din Italia, care numără peste un milion de credincioşi, şi comunităţile romano-catolice din aceeaşi ţară este foarte benefică şi relevantă. Această cooperare ecumenică în plan pastoral şi social, privind organizarea de spaţii liturgice şi ajutorarea imigranţilor bolnavi şi săraci, poate constitui o motivație în plus pentru intensificarea comuniunii fraterne între Bisericile noastre.

Si ce alta pilda minunata de “cooperare fraterna” decat aceasta contributie catolica, lutherana si chiar si politica pentru ridicarea manastirii-resedinta episcopala?

Oare ce spun canoanele bisericii despre acesta participare a confesiunilor eretice la construirea unei manastiri ortodoxe? Exista precedent in istoria ortodoxiei?

Mai degraba asistam la un precedent in istoria ecumenismului “concret”. Sa luam aminte insa, caci scopul acestui ecumenism este acelasi ca cel “teoretic”: inter-comuniunea.

Centrul de la Munchen a beneficiat deja de un predicator vedeta care ar putea sa fie exponentul “harismatic” al acestui ecumenism de moda noua: Klaus Kenneth.


Categorii

1. DIVERSE, Ecumenism, Ierarhi romani, Opinii, analize, Patriarhul Daniel

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “MANASTIRE ORTODOXA… ECUMENISTA LA MUNCHEN? Viitoarea resedinta episcopala a BOR in Germania – cu bani de la “bisericile” catolica si luterana

  1. o sa fie interesant de urmarit ce vor primi catolicii si evanghelicii AICI pentru banii investitz ACOLO…

  2. Pingback: NOUA ORDINE RELIGIOASA A LUMII, PANRELIGIA (Ecumenismul inter-religios total) SI TACTICILE FOLOSITE
  3. Pingback: IPS Serafim de Pireu la Duminica Ortodoxiei (I): ECUMENISMUL – PANEREZIE SI MISCARE SIONISTA PENTRU O RELIGIE UNIVERSALA. Papismul nu este Biserica! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare