Mărturisirea credinței de către copiii volohi din Ucraina

6-09-2018 3 minute Sublinieri

Am primit pe email urmatorul material:

Mărturisirea credinței de către copiii volohi din Ucraina puși în situația de a se lepăda de cruce, în schimbul unor ajutoare umanitare duse din România

Într-o comunitate românească din Ucraina, copiilor li s-a smuls cruciulița de la gât de către misionari baptiști plecați din România. Copiii au fost puși în situația de a alege între a primi ajutoare umanitare sau a renunța la crucea de la gât. Ei nu au vrut să se lepede de cruce și de credința lor străbună!

Cuvintele Mântuitorului despre curăția sufletească a copiilor sunt actuale și pentru copiii dintr-o comunitate românească din Ucraina care ne dau o lecție de credință prin gesturile lor simple dar pline de dragoste în Dumnezeu.

Poroșkovo este un sat în care viețuiesc aproximativ 1700 români, numiți volohi, probabil de la faptul că ei, în urmă cu sute de ani, erau recunoscuți în istorie ca un popor vorbitor de limbă latină. Ei vorbesc o limbă română arhaică, așa cum se vorbea în satele românești din Ardeal în urmă cu câteva veacuri. Acest sat este situat, în vestul Ucrainei, la aproximativ 165 km de Satu Mare si 30 km de granița cu Polonia, aparținând administrativ de raionul Perecin, regiunea Transcarpatia.

Istoria lor nu poate fi știută cu exactitate, dar istoricii ucraineni spun că ei s-au retras în zonă acum câteva sute de ani în urma unei revolte din Ardeal, căutând refugiu, iar la origine au fost ortodocși. Cert este că acest teritoriu nu a aparținut niciodată României.

În prezent au o viață grea, trăiesc în sărăcie și lipsiți de educație, teren bun pentru prozelitismul sectar care își adună adepți profitând de astfel de situații. În urmă cu mai bine de 6 ani, acolo a fost trimis de către cultul babtist din Cernăuți un pastor care să-i convertească pe volohi de la ortodoxie, sub pretextul „misiunii creștine”. Nu cunoaștem salariul pastorului Ioan Pătraș, dar aflăm de la localnici că are mulți bani din America și din România. Datorită ajutoarelor care prind teren în comunitățile sărace și lipsite de educație, azi foarte mulți dintre volohi au îmbrățișat cultul baptist, unii dintre ei negociind suma primită pentru a accepta botezul. Nu așa se întâmplă cu copiii care nu dau importanță situației materiale, ci rămân curați în manifestările lor.

Am făcut această introducere pentru a înțelege contextul în care se petrec anumite„întâmplări”, azi, când în sufletele unora se duc lupte grele pentru a accepta un mic ajutor, sau pentru a rămâne fidel Crucii lui Hristos.

În țara vecină Ucraina, școala începe la 1 septembrie, în fiecare an. Cu câteva zile înainte de începerea școlii, pastorul Ioan Pătraș de la casa de adunare baptistă (unde se predică în limba română), aduce ghiozdane și ajutoare doar pentru copiii ai căror părinți frecventează cultul baptist. Așa s-a întâmplat și în acest an. Printre copiii baptiștilor au mers după ghiozdane și copii ortodocși. Mulți dintre ei aveau cruciuliță la gât, legată cu o ață subțire. Cei care purtau cruciuliță nu aveau voie să primească nici măcar cel mai mic ajutor. Erau dați afară sau li se spunea să arunce cruciulița de la gât, dacă vor să primească ceva, cât de puțin. Nici un copil nu vroia să dea cruciulița jos de la gât, dar văzând că ceilalți copii primesc ghiozdane și încălțăminte, își doreau și ei.

Au insistat să li se dea și lor, dar unul dintre cei de față, care împărțea ghiozdane, le-a spus în limba română, dar pe un ton revoltat: „Ieși afară de aici cum îți permiți! Aruncă crucea de la gât!”. Copiii au refuzat să arunce crucea, dar totuși au vrut și ei ghiozdane noi aduse din România.

Mai mulți volohi cu care am stat de vorbă ne spuneau același lucru. Pentru ei era ceva nou, ca cineva să le smulgă crucea de la gât, pentru a primi ajutoare: „Jon ne spunea că dacă nu lăpădăm crucea nu ne dă nimică, dar până amu nu s-o întâmplat să o lepede cu putere (forța) cineva crucea de la grumazul (gâtul)nostru sau a pruncilor noști” ne spune Maria, o mamă al cărui copil povestea că i-a fost smulsă crucea de la gât și aruncată pe jos.Relatările copiilor și ale părinților sunt impresionante.

Un domn, pe nume Canaloș Vasile ne spune că au fost după ghiozdane și nepoții săi: „Au fost și onucurile (nepoți) mele la beserica românească după tașcă (geantă) dă școală da nu le-o dat că dă ce are cruce la grumaz (gât). Un om ce o fost acolo o tras crucea de la grumazul pruncului si o rupt ața cu care era legată. O plâns pruncu până io dat-o înapoi.

O altă fetiță, cu numele Voloșin Maria, ne povestea plângând că, unul dintre misionarii baptiști veniți din România, i-a smuls crucea de la gât și a pus-o să aleagă între cruce și ghiozdan: „O fost un om de la Romania care împărțea tăști la beserica lui Jon. M-o pus să lapăd cruce dă la grumaz, da n-am lăpădat-o. Apoi o lăpădat-o el de la mine cu brânca(mâna) lui. Nu o vrut să mi-o întoarcă înapoi până ce am strâgat. Apoi mi-o zis că îmi dă tașcă numa dacă lapăd cruce. Am spus că nu mai vreu tașcă, numa să îmi deie cruce înapoi.

Un băiețel, pe nume Mihai, ne spunea că a fost și el la casa de adunare baptistă pentru a primi ghiozdane dar a fost pus să aleagă între cruce și ghiozdan: „Și dă la mine o vrut să lepede cruce, da nu am lăsat. Am prins cu brânca dă cruce și omul mo strâns tare dă brâncă apoi m-o lăsat. O grăit pă rumânește că să stau a mă gândi ce oi vre cruce sau tașca. Am zâs că io cruce nu oi lăpăda-o și nu mi-o mai dat nimică. Oi mere cu tașca veche la școală, da crucea nu oi lăpăda dă la grumazul meu”. Mihai povestea că mama lui i-a promis că îi va cumpăra alt ghiozdan, să nu mai plângă, că nu va fi el mai prejos decât copiii care au avut dreptul la ghiozdane din România.

Am prezentat câteva exemple, povestite de copiii și părinții lor, de unde reiese credința unor oameni săraci, dar fără prea multă educație, care își păstrează convingerile fără să cedeze la cadourile sau ajutoarele materiale oferite de „misionarii” protestanți din România sau Cernăuți. Amintim că toate acestea s-au petrecut în casa de adunare unde predică pastorii Ioan Pătraș și Vasile Lăcătuș din Poroșkovo.

Jertfa copiilor de la Poroșkovo ne amintește de jertfa noului mucenic Evghenie, din armata rusă, care fiind prizonier la musulmani, a preferat să i se taie capul decât să se dezică de cruciulița de la gâtul său pe care a primit-o de la bunica înainte de a merge pe front.

Acestor copii, Apostolul Pavel le spune: „Cuvântul crucii, pentru cei ce pier, este nebunie; iar pentru noi, cei ce ne mântuim, este puterea lui Dumnezeu” (I Cor. 1, 18), iar Mântuitorul Iisus Hristos le zice: „Cel ce nu-și ia Crucea și nu-mi urmează Mie, nu este vrednic de Mine” (Mat. 10,38). Copiii sunt conștienți că au renunțat la ceva pentru Crucea lui Hristos. Un exemplu viu pentru fiecare dintre noi.

 

Loredana Matei

Vasile Nasta


Categorii

1. DIVERSE, Ucraina

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

24 Commentarii la “Mărturisirea credinței de către copiii volohi din Ucraina

  1. Fratilor admini, ne puteti pune in legatura cu persoanele care va trimit pe e-mail aceste materiale? Poate sunt frati crestini care au posibilitatea sa le trimita bani pentru rechizite/ghiozdane acestor minunati copii…

  2. Felicitări acelor copiii.

  3. Am aceasi intrebare ca Robert: putem lua legatura cu cei care au transmis aceste marturii pt a afla daca e o cale pt a trimite ajutoare la cei aflati in nevoi acolo?

  4. Pingback: Mărturisirea credinței de către copiii volohi din Ucraina – Chilia Buna Vestire
  5. Cum putem ajuta copiii?

  6. Este prima data cand aflu ca sunt si “misionari crestini” care vor ca oamenii sa nu poarte cruci la gat. Foarte ciudat si inexplicabil, oare ce motiv ar fi putut sa invoce pentru aceasta?

  7. @nimeni

    Baptistii precum si alte secte neo-protestante, interzic cultul crucii, inchinarea la icoane, la moaste si multe altele. Dar intrebarea ta ramane valabila: cum e posibil ca “misionari crestini” sa discrimineze alti crestini pt ca poarta cruce?

  8. Pentru cei care au cerut detalii,
    DIn cate am vazut, este o asociatie care se ocupa de acesti copii.
    Daca deschideti site-ul gasiti o rubrica de contacte.
    https://asociatiadordevatra.wordpress.com/

  9. @Sorin
    Multumim pt informatie. Este binevenita!

  10. @Sorin
    Multumim!

  11. Aahhh cata dezinformare! Cunosc indeaproape acesti baptisti, de fapt comunitatea de acolo, si acestea nu sunt decat minciuni. Daca doriti sa ajutati comunitatea, faceti-o, dar nu cu mijloace din astea necurate, ca nu veti avea propasire. Cred ca fratii mei romani mai au resurse interioare pentru a se lasa miscati de nevoile acestei comunitati, si nu au nevoie de articole de acest gen pe post de “accelerator”.
    Oricum, in prag de referendum, si avand in vedere luptele extraordinare ce se dau, crestinatatea trebuie sa stranga randurile si sa puna accentul pe ceea ce au in comun si pe valorile ce vor sa le protejeze.

  12. Cum bagati dezbinare tocmai acum ? cum il cheama pe pastorul care smulge cruci de la gat ? evanghelicii romanii poarta cruci la gat fara probleme. Mai filtrati si voi ce preluati ca bate la ochi !

  13. @kifa7, Maia

    Una-i una, alta-i alta, nu vad de ce sa amestecam lucrurile. Nu “bagam” dezbinare. Eventual cei care folosesc metode prozelite o fac. Daca exista o dezmintire de la cineva credibil, noi actualizam informatia.

  14. Domnul sa va mustre pentru minciuni. Eu am fost in Poroscova si nu sa dat la nimeni ghiozdane pentruca e carantin pina pe 14 septembrie si copiii nu merg la scoala. Uitati-va la stiri.

  15. @Vali

    Nu avem niciun motiv sa credem ca cei care ne-au trimis materialul mint. Daca, insa, exista dorinta unora sa aduca precizari, sa le aduca si le vom pune in postare. Dar daca mai insistati cu comentarii furioase si necredibile nu veti obtine nimic.

  16. Da sa stiti ca am fost si eu prin aceasta comunitate si am vb cu copii asa s.a intamplat pe cei care aveau cruci la gat ii trata rau f rau acest pastor Jhon si oamenii lui, nu le.au dat nimik spunand ca sa.si arunce crucile de la gat. Copii nu mint mergeti in Poroschovo si ba convingeti daca ii intebati pe cei care au cruci la gat.

  17. Intamplarea face ca am cunoscut pe cineva care merge in Ucraina destul de des avand neamuri acolo, i.am povestit ce am citit despre ce s a intamplat in aceea localitate. Mi.a spus ca cunoaste aceea situatie neplacuta ca baptistu cu nevasta.sa ii atrage pe volohi cu ajutoare si ii boteaza pe unii care cedeaza iar pe cei ortodocsi ii trateaza f rau.Acolo volohii romani sunt ortoducsi din tata in fiu si asta vrea sa.i pacaleasca dar sunt si multi volohi care nu merg la el iar cu copii asa a facut i.a pus sa.si dea crucea ca sa le dea si lor ceva ori un ghiozdan ori papuci, dar copii au preferat sa ramana cu crucea.

  18. Eu am stat in Poroscovo 5 saptamine dar asa ceva nici nu am auzit si nici nu am vazut. Dar Domnul vede totul. Si intr- o zi vom da socoteala de orice cuvint spus s- au scris. Domnul sa va binecuvinteze pe toti.

  19. De la noi de la Pitesti, un nepot a fost plecat prin aceea zona, a trecut si pe la romanii volohi. A intrebat copii (care sunt sinceri) si se pare ca asa s-a intamplat, acei baptisti in frunte cu JHON si cu nevasta-sa nu au vrut sa le dea ceva la copii care aveau cruci la gat si le-a zis ca numa daca le da jos o sa primeasca, la unul dintre ei chiar i-a fost rupta crucea si aruncata iar copilasul a luat-o repede de jos si a inceput sa planga ca sa-i lege crucea inapoi la gat. Zicea ca asa obisnuieste aceasta grupare de sectari sa dea ajutoare, sobe, alimente, etc. numa la cei pe care reusesc sa-i pacaleasca sa ii boteze pastorul JHON si care merg la el la “biserica” . Intre volohi sunt care merg la biserica ortodoxa ucraineana si isi tin credinta lor ortodoxa si se considera romani ortodoxi dar si-ar dori sa aiba si ei o biserica a lor. Cand mai merge nepotu pe acolo si mai afla ceva eu va mai scriu sa stiti.

  20. haha Am eu impresia sau e doar aceeasi mana de oameni care comenteaza si aici si pe activenews!!! Am gasit comentarii identice. Domnule Iordache, era acolo si un comentariu adresat dvs. de la Permacultura. Vi-l copiez aici:

    Domnule Cornel, cu tot respectul, trebuie sa va spun ceva. In primul rand, mesajul dvs. pare contrafacut. Nu aduce nicio informatie noua, are doar date repovestite din articolul de mai sus. Asa ca am foarte mari dubii de istoria dvs cu nepotul si ce a spus el.
    In al doilea rand, indraznesc sa nu fiu de acord cu o anume presupunere din comentariul dvs, o presupunere care insa foarte multi o fac -“copiii sunt sinceri”-. Foarte multe lucruri povestite in articolele denigratoare se sprijina pe marturia copiilor. As vrea sa stiti insa ca si copiii sunt coruptibili. Acesta nu cred ca e un secret pt dvs devreme ce va considerati drept credincios (ortodox), si deci stiti ca suntem cu totii nascuti in pacat. Ei bine, am fost implicata in cateva tabere de zi organizate pentru copiii volohi si va spun ca pentru o bomboana se luau la bataie, minteau cu fata senina, etc. Nu vreau sa ii pun pe ei la inaintare, ci vreau sa atrag atentia ca e gresit sa presupuneti ca parintii lor se duc la pocaiti doar ca sa primeasca ajutoare materiale, insa ei nu ar putea cumva sa se prinda ca daca stiu pe ce limba sa vi se planga voua, ar fi rost sa primeasca ceva.

  21. Se pare ca romanii au descoperit apa calda. Domnilor, acesti oameni dpdv etnic nu sunt romani ci sunt tigani vorbitori de limba romana numiti rudari sau baiesi si se gasesc cu zecile de mii in toate tarile din jurul Romaniei. Au fost romanizati in evul mediu iar ca ocupatie principala au prelucrarea lemnului moale pentru a face diverse obiecte casnice cum ar fi lingurile sau copaile. Nu stiu de ce sunt romanii atat de impresionati taman de astia (poate pentru ca sunt mai blonzi ca ceilalti) dar pe acesti rudari ii gasim pana pana in Bosnia si Croatia. Religia lor este in general religia majoritatii in care traiesc deci ortodocsi in Bulgaria, Serbia, Ucraina si catolici in Ungaria, Croatia si Bosnia. Situatia lor nu e fericita nicaieri. De mentionat ca in Romania traiesc cateva zeci de mii sau poate sute de mii de asemenea cetateni care la recensaminte se declara romani.

  22. @Florin

    Si daca asa ar fi, inseamna sa-i lasam in parasire?

  23. Am deschis “Donatii” sa vad ce scrieti. Solicitati cei drept credinciosi sa redirectioneze bani in conturile Bisericii Ortodoxe in final. Completarea documentului 230 inseamna doar 50 de lei. Dar asta inmultit cu milioanele de ortodoxi din Romania inseamna o suma extraordinara. Ideea este buna se pot face multe lucruri bune si cumpara chiar si ghiozdane.
    Parerea pe care o am este ca nu multi romani se ostenesc sa completeze documentul. Completarea documentului ar fi in realitate un fel de recensamant al ortodoxilor. Si acum vin cu ceva practic. Nu cred ca in Romania sunt mai mult de 2 milioane de ortodoxi care frecventeaza bisericile ortodoxe regulat. Nici atat nu cred ca este posibil din cauza lipsei de spatiu. Biseericile ortodoxe arata glorios pe dinafara dar sunt tare mici pe dinauntru.Cu numele da, sunt multi mai multi decat atat, poate 4.5 milioane. Iar cand e vorba de iertarea pacatelor dupa moarte puteti conta si pe restul de romani.

  24. Remarcabil articol. Mulțumesc autorilor.
    Vă rog însă să eliminați greșeala din enunțul „Într-o comunitate românească din Ucraina, copiilor l-i s-a smuls cruciulița de la gât de către misionari baptiști plecați din România.” Corect este: li s-a smuls…

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare