MEGA-MOSCHEEA nu se mai construieste. Motivul oficial: nu ar mai exista finantare. In 2015, Muftiul Murat declara ca finantarea ar fi asigurata de TURCIA

12-07-2018 59 secunde Sublinieri

Terenul de 1,1 hectare de lângă Romexpo, pe care urma să se construiască lăcaşul de cult, se înapoiază statului român

Muftiatul Cultului Musulman din România abandonează proiectul Marii Moschei din Bucureşti, pe motiv că nu mai sunt fonduri. Muftiul Iusuf Murat a declarat, pentru TVR, că Marea Moschee de la Bucureşti nu se mai face. Muftiatul Cultului Musulman nu are bani şi a înapoiat statului terenul de 1.1 ha din Bulevardul Expoziţiei. „Nu am mai putut continua proiectul cu moscheea, nu cu mega-moscheea, dar acest lucru nu s-a datorat unor voci care au apărut în ţară şi s-au împotrivit acestui proiect“, a declarat muftiul.

El a spus că acest proiect nu s-a mai realizat ca urmare a faptului că nu au mai avut surse de finanţare. Oricum depăşea foarte mult bugetul pe care îl are instituţia şi pe care şi-l permite cultul musulman la ora actuală. Terenul pe care urma să se ridice cea mai mare moschee dintr-o ţară creştină va fi înapoiat Secretariatului de Stat pentru Culte şi acesta îl va da apoi RAPPS-ului, care este proprietar.

Cedarea terenului, în 2015 a creat mare vâlvă

În 2015, Guvernul României a alocat Muftiatului Cultului Musulman un teren de 11.000 metri pătraţi, lângă Romexpo, unde comunitatea dorea construirea unui centru care să cuprindă o moschee, o bibliotecă, două săli de curs pentru şcoala de weekend a copiilor şi o cantină socială pentru nevoiaşi indiferent de religie. Statul turc urma să suporte costurile de 3 milioane euro. „Nu am vrut să ridicăm moscheea din banii contribuabilului român, iar Turcia ne-a mai ajutat, fără pretenţii, şi la reabilitarea moscheilor din Dobrogea. Am dori să fie cea mai mare dintr-o capitală europeană, în semn de preţuire pentru ţara noastră România care asigură drepturile şi libertăţile minorităţilor“, a declarat muftiul Iusuf Murat la începutul discuţiilor despre Marea Moschee.


Categorii

1. DIVERSE, Turcia

Etichete (taguri)

, ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

12 Commentarii la “MEGA-MOSCHEEA nu se mai construieste. Motivul oficial: nu ar mai exista finantare. In 2015, Muftiul Murat declara ca finantarea ar fi asigurata de TURCIA

 1. Motivul neoficial este dezacordul SUA pe fondul neascultarii Turciei, ceea ce este in avantajul nostru! Insa bine va fi de nu ne vom culca pe o ureche! Timpurile ce vin nu putem deloc fi siguri ca ne vor fi favorabile!

 2. Daca constructia marii moschei este o problema politica, atunci nu e duhovniceasca, deci nu ne afecteaza nici daca da, nici daca nu. Dar daca este o problema duhovniceasca, atunci trebuie sa luam aminte mai ales la noi: daca musulmanii au transformat biserici in moschei si geamii prin forta sabiei, noi ar trebui sa putem transforma moscheile in biserici prin forta credintei si a crucii. Mai lumeste spus, prin forta exemplului si a asumarii a ceea ce suntem.
  Din fericire, joaca cu uite moscheea, nu e moscheea dovedeste ca ea a fost privita ca o problema strict politica, inclusiv de beneficiari. Din nefericire, prea putini, mai ales prea putini dintre cei mari au luat in considerare faptul ca are si o parte duhovniceasca.

 3. https://www.activenews.ro/cultura/16-iulie-Ziua-Marii-Schisme.-Biserica-de-la-Roma-se-rupe-de-Biserica-Ortodoxa-121512

  dureros, dar ne-a tinut in viata. Altfel, astazi eram la fel de morti ca occidentul european.

 4. @Titus L
  Duhul sfant gaseste peste tot “vase” in care sa stea. Tine de fiecare om sa vada adevarul, oricat de neplacut si dureros ar fi acesta, si sa vrea sa se “curete”. Ierarhii pot da un exemplu personal, dar nu pot lupta cu duhul acestei lumi.
  “Duhul adevarului, Care pretutindenea esti si toate le implinesti … vino si Te salasluieste intru noi, si ne curateste pe noi de toata intinaciunea”
  Sf. Pavel: „noi n-am primit duhul acestei lumi, ci Duhul de la Dumnezeu, ca să cunoaştem darul ce ni s-a dat de la Dumnezeu”.

 5. @nimeni: eu nu pricep unde bati. cel mai “nasol” este ca ai transformat aceste citate in niste truisme.

 6. @Titus L
  Duhul acestei lumi este “comunitar” si amageste cu promisiuni placute auzului, dar duhul adevarului bate peste indivizi, nu peste comunitati si este foc si nu spala intinaciunea, ci o arde. De aceea Iisus i-a spus lui Siluan: “Tine-ti mintea in iad si nu deznadajdui”
  Daca esti pregatit pentru asta poate va veni si mangaierea, iar daca nu, este cel mai “nasol”.

  Matei 3
  11. Eu unul vă botez cu apă spre pocăinţă, dar Cel ce vine după mine este mai puternic decât mine; Lui nu sunt vrednic să-I duc încălţămintea; Acesta vă va boteza cu Duh Sfânt şi cu foc.
  12. El are lopata în mână şi va curăţa aria Sa şi va aduna grâul în jitniţă, iar pleava o va arde cu foc nestins.

 7. @nimeni: Asa sunt eu mai slab de minte: n-ai reusit sa ma dumiresti, dimpotriva….

 8. Nimeni si Titus
  Eu unul nu înțeleg nimic din ce scrieti . Lămurit ca nu am Duhul …

 9. petru: ei, frate, ai putintica rabdare, ca si eu astept sa inteleg.

 10. Sf. Ioan Casian: “Am vazut adesea oameni ajungand la caldura duhovnicesca din reci si trupesti cum erau, adica din pagani si oaneni ai acestui veac, dar din calduti si firesti nu am vazut. Profetul ne spune ca pe acestia atat de mult ii dispretuieste Domnul, incat porunceste barbatilor duhovnicesti si invatati sa nu le mai dea sfaturi si invataturi, sa nu mai arunce samanta cuvantului mantuitor pe un pamant sterp si neroditor si plin de maracini otravitori, ci, dispretuindu-l pe acesta, sa cultive mai degraba acel pamant nou, adica sa raspandeasca toata invatatura printre pagani si necredinciosi”
  http://www.cuvantul-ortodox.ro/sf-ioan-casian-despre-primejdia-de-a-fi-caldicel/

  C.G. Jung: “A gândi este atât de greu încât cei mai mulţi judecă”

 11. @admin: daca se poate, puneti un captcha la sectiunea de comentarii. Dupa cum arata comentariile lui @nimeni, tot timpul copy/paste de citate potrivite la toata nevoia, ori e masina, ori are doctoratul la o (anumita si ne-numita) universitate din Romania. Ca altfel nu pricep de ce singurul comentariu fara copy/paste & link al lui @nimeni a fost unul adresat tot mie si suna cam asa: “care-i problema?”

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare