Ministerul Sanatatii propune un NOU PACHET DE BAZA. Limitarea numarului de consultari si internari. BOLNAVII DE CANCER AU DREPTUL LA DOAR SASE CONSULTATII PE AN ASIGURATE!

2-10-2013 7 minute Sublinieri

SPITAL2

Dupa mai bine de sase ani de cand autoritatile romane incearca sa defineasca clar serviciile medicale la care au dreptul platitorii romani de contributii de sanatate, iata ca Ministerul Sanatatii publica patru documente care detaliaza pachetul de baza.“Este o prima forma, perfectibila, pe care o supunem astazi dezbaterii publice”, a precizat ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, care spera sa vada proiectul functional pana pe 1 februarie 2014. 

Pentru romani acest pachet este cea mai importanta masura de sanatate publica din ultimul deceniu. Daca el va functiona, fiecare dintre noi va fi in mod direct afectat. Prima veste: pachetul de baza va fi gratuit atat pentru cei care-si platesc contributia la stat, cat si pentru cei care nu o platesc.

Ministerul Sanatatii a publicat patru documente care detaliaza teoretic in ce va consta pachetul de servicii medicale de baza oferit in spital, in policlinici, la medicul de familie si in cadrul asistentei medicale primare. Tot ce inseamna medicina de urgenta va intra in acest pachet de baza. Daca veti citi in continuare veti afla ca:

 • pentru cele mai multe afectiuni vom avea dreptul la 4 consultatii gratuite pe an in policlinici;
 • vom putea efectua gratuit in policlinici endoscopii si cele mai multe analize de sange uzuale;
 • medicul de familie va fi obligat sa ne consulte anual copilul pana ce acesta implineste 18 ani.

Incepand cu 2014, asistenta medicala se va acorda in Romania prin pachetul de baza, pachetul programelor nationale si pachetul de asigurari suplimentare private. Intre primele doua asemanarea, faptul ca ambele sunt gratuite pentru toata lumea, e mult mai importanta decat diferenta – sursa de finantare. Despre ultimul, asigurarile private, stim deocamdata doar ca va fi finalizat pana la sfarsitul anului. 

In mod normal, drumul unui potential pacient incepe la nivelul medicinei primare, acolo unde este monitorizat si i se poate identifica precoce boala – ceea ce creste sansa de vindecare. De acolo pacientul ajunge, cel putin in teorie, la medicul de familie care, daca nu-l poate vindeca il trimite la un medic specialist care lucreaza in ambulatoriu (o policlinica de obicei) sau in spital. La spital pacientul ramane sau nu peste noapte, conform gravitatii bolii.

In functie de aceste nivele va prezentam in continuare continutul pachetului de baza. Daca nu va intereseaza un anumit nivel, sariti peste el si treceti la urmatorul.

LA MEDICINA PRIMARA

Statul se angajeaza sa ia in evidenta toate femeile gravide inca din primul trimestru de sarcina si sa le supravegheze lunar pana la nastere si pana la o luna dupa nastere. Pachetul de baza va garanta 8 consultatii realizate de catre medicul de familie, pe perioada intregii sarcini, pentru fiecare gravida. Toate investigatiile si tratamentele vor fi asigurate gratuit de la luarea in evidenta pana la o luna dupa nastere.

 • Situatia actuala: statisticile de la nivelul anului 2010 (World Vision)  arata ca doar sapte din zece gravide de la sat au fost luate in evidenta in primul trimestru de sarcina. In medie, gravidele din mediul rural au parte de doar 6 consultatii pe perioada sarcinii. Desi in prezent li se asigura prin lege asistenta medicala gratuita, opt din zece mame din mediul rural au platit testele si investigatiile in perioada sarcinii.

Statul se angajeaza sa mobilizeze si sa monitorizeze persoanele vulnerabile in programe de screening oncologic precum cel pentru cancer de col uterin (testare o data la 5 ani) sau cancer colorectal (testare la 2-3 ani).

 • Situatia actuala: Romania este tara cu cea mai mare mortalitate europeana in cancerul de col uterin. Acesta poate fi identificat si vindecat prin monitorizarea populatiei feminine si diagnosticare precoce. In ciuda programului de screening pentru cancerul de col uterin, decesele prin cancer de col uterin in 2012 sunt doar cu 7% mai putine decat cele din 2008. In privinta cancerului colorectal, Romania este tara europeana cu cel mai scazut numar de persoane din grupuri vulnerabile monitorizate pentru depistarea precoce a acestui tip de cancer. Depistarea precoce creste considerabil sansele vindecarii.

Statul se angajeaza sa previna, combata si monitorizeze tuberculoza (prin consult de specialitate de 3 ori pe an) si alte boli epidemice.

 • Situatia actuala: Desi frecventa tuberculozei a scazut in ultimii ani la noi, Romania continua sa fie, urmata de tarile baltice, tara europeana cu cea mai ridicata mortalitate cauzata de TBC.

Statul se angajeaza sa asigure pacientilor cu probleme de sanatate mintala vizite la domiciliu, monitorizarea evolutiei bolii, terapie comportamentala, etc.

 • Situatia actuala: Desi Romania a primit un stegulet rosu din partea Uniunii Europene in perioada 2005-2007, reforma sistemului de sanatate mintala a stagnat ulterior. Directoarea Centrului National de Sanatate Mintala, dr. Ileana Botezat Antonescu, constata recent ca dupa debutul crizei economice crearea de structuri noi de psihiatrie comunitara a fost sistata. Mai multe vizite derulate anul trecut de catre Centrul de Resurse Juridice in spitale si policlinici de profil au devoalat probleme inca majore ale sistemului psihiatric din Romania.

Statul se angajeaza sa asigure servicii de ingrijire paliativa pentru pacientii aflati in stadiu terminal al unei boli.

 • Situatia actuala: In Romania, ingrijirea paliativa se aplica numai pentru 5% din persoanele afectate de cancer. Cel mai adesea organizatii non-guvernamentale si religioase sunt cele care ofera servicii de ingrijire paliativa.


LA MEDICUL DE FAMILIE

In cazul medicinei de familie pachetul de baza va avea ca obiectiv „asigurarea serviciilor esentiale (minime)”. Ce inseamna servicii esentiale/minime la medicul de familie?

 • consultatii preventive o data pe an la copiii intre 4 – 18 ani;
 • doua consultatii succesive pentru persoanele sanatoase intre 18-39 de ani o data la 3 ani;
 • trei consultatii succesive pe an pentru toate persoanele peste 40 de ani;
 • pentru pacientii cu risc inalt de boala cardio-vasculara, cu diabet tip 2, BPOC (boala pulmonara obstructiva cronica), depresie si sindrom anxios se vor asigura la inceput 3-4 consultatii pe an si apoi 1-2 consultatii anuale in perioada monitorizarii bolii;
 • pacientii cu boli nou aparute, in episod acut, vor avea dreptul la 1-2 consultatii la medicul de familie/episod si 1-4 analize;
 • eliberarea tuturor actelor privind starea de sanatate (concediu medical, retete, scutiri pentru copii, etc.) sunt incluse in acest pachet daca pacientul se afla pe lista respectivului medic de familie.

LA SPITAL

Cea mai importanta propozitie din documentul publicat de Ministerul Sanatatii si intitulat “Pachet Spital” face referire la faptul ca in patologia internata in spitalele din Romania sunt in continuare o serie de afectiuni a caror rezolvare poate fi realizata prin alte tipuri de servicii decat internari in sectii de acuti”. Observatia este corecta si destule dintre cazurile internate in spitale, in special in sectiile non-chirurgicale, ar putea fi foarte bine tratate la medicul de familie sau in ambulator, rezultand o economie semnificativa.

Desi in cazul acestui document exprimarea nu este indeajuns de clara, pana la aparitia unor precizari din partea autoritatilor se poate concluziona ca pachetul de baza va cuprinde la nivelul spitalului urmatoarele:

 • spitalizarea de zi, care nu dureaza mai mult de 12 ore si se realizeaza de obicei pentru investigatii/tratamente invazive, cu potential de risc sau care nu pot fi realizate in ambulatoriu din cauza lipsei medicilor sau a aparaturii.  Printre acestea sunt enumerate radioterapia, chimioterapia (dar nu pe o durata mai mare de 6 ore), dializa, terapia complexa pentru pacientii cu afectiuni psihiatrice, interventii chirurgicale care nu necesita o internare mai mare de 12/24 ore;
 • in cazul spitalizarii continue se intelege, din documentul publicat pe site-ul Ministerului Sanatatii (dar acesta necesita clarificari suplimentare!), ca in pachetul de baza vor fi incluse bolile “pentru care prin serviciile prespitalicesti existente nu se poate realiza rezolvarea cazurilor”. Intelegem din aceasta formulare ca pachetul de baza va include toata gama larga a bolilor care necesita spitalizare? Ministerul Sanatatii este dator sa ofere clarificari suplimentare.

Este apoi enumerata o lista de peste 300 de diagnostice pentru care se solicita spitalelor sa reduca gradual internarile, aceste diagnostice putand fi tratate si in afara spitalului. Doar ca multe dintre acestea sunt afectiuni usoare  (precum obezitatea datorata excesului caloric, tulburari de adaptare, cefalee, conjunctivita cronica, otite, rinite, hemoroizi etc.) folosite de obicei de spitale pentru a-si mari incasarile de la CNAS.

Printre bolile mai frecvente trecute pe aceasta aparenta lista negativa se numara si: 

 • pneumoniile virale,
 • diabetul de tip 2 necomplicat,
 • ateroscleroza cerebrala,
 • cardiomiopatii ischemice si boli valvulare,
 • astmul,
 • ulcerul necomplicat,
 • hepatita alcoolica si pancreatita alcoolica,
 • osteoartroza,
 • diareea si infectiile intestinale,
 • hepatitele virale tip B si C, fara complicatii
 • tiroidita autoimuna,
 • bronsite si BPOC,
 • gastroenterite,
 • colecistita cronica,
 • coxartroza, gonartroza,
 • osteoporoza postmenopauza,
 • infectii urinare cu localizare nespecificata,
 • fracturi multiple de coaste,

(gasiti lista completa in documentul alaturat intitulat SPITAL, incepand cu pagina 3).

Toate aceste boli vor putea fi tratate gratuit, in cadrul numarului de consultatii precizat mai jos, dar doar in clinicile din ambulatoriu.    

LA POLICLINICA/AMBULATORIU

Cresterea numarului consultatiilor acordate in policlinici, adica in ambulatoriu, este un obiectiv clar asumat de actuala conducere a Ministerului Sanatatii. Este si motivul pentru care cele mai numeroase servicii medicale oferite in cadrul pachetului de baza vor fi in ambulator.

Ministerul a detaliat serviciile oferite pentru fiecare specialitate in parte. In cele mai multe cazuri, pachetul de baza va garanta un numar de 4 consultatii/an pentru faza cronica a bolii si 2 consultatii (initiala si de control) pentru faza acuta. De exemplu, va fi permis urmatorul numar de consultatii pentru pacientii diagnosticati cu:

•    Insuficienta cardiaca, hipertensiune severa, boli valvulare – 4 consultatii/an
•    In cadrul afectiunilor cardiovasculare operate – 5 consultatii in primul an postoperator, apoi 2 consultatii/an si incepand cu al treilea an 1 consultatie/an
•    Diabet – maxim 4 consultatii/an in faza cronica
•    Chiste ovariene, menoragii cu sau fara fibrom, scurgeri persistente – maxim 4 consultatii/an
•    Boli gastroenterologice precum diarea cronica, colon iritabil, sindrom dispeptic, etc – maxim 4 consultatii/an
•    Accidente vasculare cerebrale hemoragice si ischemice – 4 consultatii/in primul an si ulterior 2 consultatii/an
•    Alergii cronice – 4 consultatii/an
•    Majoritatea afectiunilor dermatologice – maxim 4 consultatii/an pentru faza cronica
•    Hepatite virale – 2 consultatii pentru faza acuta, 4 consultatii/an pentru boala cronica
•    Strabism la copii, detasari de retina, retinopatii – maxim 4 consultatii/an

Precizare importanta: in cazul pacientilor diagnosticati cu cancer pachetul de baza va asigura o consultatie la fiecare doua luni intr-o policlinica (in ambulatoriu), efectuarea tratamentelor si investigatiilor necesare in cadrul spitalizarii de zi si toate tratamentele si interventiile chirurgicale necesare si oferite in cadrul Programului National de Oncologie.
Tot in cadrul pachetului de baza va fi asigurat un numar de 82 de analize si un numar de proceduri (in special ortopedice) daca acestea sunt efectuate in policlinica. De exemplu:

 • endoscopii,
 • colonoscopii,
 • indepartarea corpilor straini de pe cornee,
 • biopsia de col uterin,
 • distructii de papiloame genitale,
 • reduceri si imobilizari de fracturi de clavicula, humerus, ulnare, de radius, de femur, de peroneu, luxatii de cot, de sold, de genunchi, etc.

In cadrul investigatiilor imagistice (precum RMN, CT, radiografii, angiografii etc) acestea sunt defalcate in functie de afectiunea clinica suspicionata (puteti consulta tabelul din fisierul Ambulator incepand cu pagina 55).

Serviciile medicale din cadrul celor 18 programe nationale de sanatate (amintim printre acestea cel de oncologie, diabet, transplant, boli cardiovasculare, ortopedie, etc.) vor fi oferite tot in cadrul pachetului de baza. Si la acestea vor avea acces atat pacientii asigurati, cat si cei neasigurati,conform declaratiei facute de ministrul Sanatatii la solicitarea HotNews.

[…]

Consultaţiile medicale pot fi numărate pe degetele de la o mână, iar internările vor deveni o raritate. Acestea sunt schimbările care-i vor afecta pe pacienţii români de anul viitor. Ministerul Sănătăţii a făcut public pachetul de servicii medicale de bază. Potrivit proiectului, un bolnav de cancer, de exemplu, are dreptul la doar șase consultaţii la policlinică pe an, iar un bolnav cu coaste fracturate nu va mai putea fi internat.

De anul viitor, serviciile medicale vor fi acordate prin intermediul a trei pachete. Este vorba desprepachetul de servicii medicale de bază, pachetul privind programele naționale de sănătate și pachetul de asigurări suplimentare private, care se va finaliza până la sfârșitul anului, pentru că trebuie să avem întâi acceptată forma pachetului de bază pentru a ieși în dezbatere publică cu forma pachetului suplimentar”, potrivit Ministrului Sănătății, Eugen Nicolăescu.

În pachetul de bază, toţi pacienţii vor avea acces gratuit la un anumit număr de consultaţii şi la servicii medicale de urgenţă. Programele naţionale se adresează românilor care suferă de boli grave şi care beneficiază de o serie de investigaţii şi tratamente gratuite. Iar pachetul de asigurări private conţine servicii suplimentare, absente din pachetul de bază, disponibile contra cost.

De serviciile medicale din pachetul de bază vor beneficia de anul viitor atât cei care plătesc asigurarea, cât şi cei care nu o achită.

Un lucru e aproape cert: accesul la serviciile medicale din spitale se va limita.

Dacă până acum pacientul, pentru absolut orice îl durea, se ducea la spital, de acum înainte, pachetul de bază îi spune pacientului ce pași trebuie să facă. Și îi arată că e mult mai ușor să meargă pentru anumite simptome, pentru anumite servicii medicale la medicul de familie sau la medicul de ambulator, decât să se ducă la spital”, spune ministrul.

Sunt zeci de afecţiuni pentru care spitalele nu vor mai face internări. Printre acestea se numără anumite boli de inimă şi tipuri de hepatită sau ulcer. Nici pacienţii diagnosticaţi cu diabet nu vor mai fi internaţi.

Şi consultaţiile la medicul de familie sunt limitate. Pentru pacienţii care au până în 39 de ani, statul mai asigură doar o consultaţie la trei ani, iar pentru cei peste 40 de ani, o vizită la medic pe an.

O măsură care ar putea afecta mii de pacienţi se referă la consultaţiile în policlinică. Astfel, un pacient care suferă de cancer poate merge la medicul specialist doar de maximum şase ori într-un an.

Proiectul rămâne în dezbatere publică până la 31 octombrie şi ar trebui să intre în vigoare la 1 februarie 2014.

Primele reacţii: Bolnavii au nevoie de monitorizare

Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Bolnavilor de Cancer, consideră că numărul de şase vizite pe an este foarte mic, întrucât pacientul secţiei de Oncologie trebuie monitorizat atent. El are nevoie de mai multe intervenţii medicale, consultaţii şamd. „Deci mi se pare o măsură restrictivă şi, cu siguranţă, noi vom cezar irimiainterveni cu un amendament în acest sens, a declarat la Digi24 reprezentantul pacienţilor. Chiar nu ar trebui restricţionată vizita pacientului cronic sau bolnav de cancer la specialist, în condiţiile în care acesta are nevoie permanent de monitorizare din partea medicului curant”, arată acesta.

Am fost consultaţi, şi noi am cerut ca pachetul de programe naţionale să fie separate de celelalte, să fie sub jurisdicţia Ministerului Sănătăţii şi bugetat de stat, nu din contribuţiile cetăţenilor”, a adăugat Cezar Irimia.

La rândul său, expertul în Sănătate Sorin Paveliu spune că pachetul de bază este, în opinia sa, doar un exerciţiu de comunicare. Este doar un ansamblu de intenţii şi măsuri parţiale, încă nefinisat, apreciază Paveliu, care aminteşte că pachetul de bază există deja, reglementat printr-un document de circa 300 de pagini, iar Ministerul Sănătăţii trebuie să vină cu ceva nou. „Nimeni nu poate să atingă un image-2009-01-22-5350962-46-sorin-paveliuobiectiv pe care nu-l are, iar Ministerul Sănătăţii a uitat să ne spună care este acest obiectiv”, acuză Sorin Paveliu, la Digi24.

Boli pentru care spitalele trebuie să limiteze internările:

– râie, pojar fără complicaţii;

– cancer de piele;

– cardiomiopatie ischemică;

– stenoză aortică;

– hepatită cronică;

– ulcer gastric acut fără hemoragie sau perforaţie;

– pneumonie;

– diabet fără complicaţii;

– fracturi multiple de coaste.

Consultaţii la medicul de familie:

– o consultaţie la trei ani pentru pacienţii între 18 şi 39 de ani;

– o consultaţie pe an pentru pacienţii peste 40 de ani.

Consultaţii în policlinică:

– pentru boala oncologică activă – maximum şase consultaţii pe an;

– pentru alte afecţiuni – între două şi maximum patru consultaţii pe an.

Sursa: Proiectul Ministerului Sănătăţii 


Categorii

1. DIVERSE, Sistemul romanesc de sanatate

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

10 Commentarii la “Ministerul Sanatatii propune un NOU PACHET DE BAZA. Limitarea numarului de consultari si internari. BOLNAVII DE CANCER AU DREPTUL LA DOAR SASE CONSULTATII PE AN ASIGURATE!

 1. Stiti, este atit de criminal ceea ce am citit cu efecte atit de mari la adresa intregii populatiei, incit ASTA ar trebui sa reprezinte o Rosia Montana a protestelor. Asta ar trebui sa fie motivul mobilizator si greu de manipulat pentru o ridicare in masa. Cum adica bolnavii de cancer de 6 ori pe an? Cum adica o vizita medicala o data la 3 ani??!!!

 2. acum platesc CASS 10 milioane de romani. (iar pt salariile la gri aceste sume sunt mici.)in 2009 plateau asigurari mai putin de 6,8 milioane romani. toti 20 mil. beneficiaza (si atunci) acum de trat. de urgenta,cele 28 programe nationale gratuite etc. guvernul Boc, nomina odiosa, a obligat 2 mil. pensionari sa plateasca CASS, i-a obligat si pe cei cu DDA etc. si asa am ajuns la 10 mil. platitori acum.
  cadrele medicale stiu destule despre fraudele produse in sist. de asigurari in ultimii 10 ani. un SRL medical declara ca a avut x consultatii/servicii/analize, nu a facut nici una si incaseaza bani de la Casa regulat. s-au furat mil. de euro astfel. (aici vorbesc de fraudele mai mici.)
  daca platim putini si putin la asigurari, de unde sa ni se asigure (plateasca) 30 consultatii pe an, de ex? iata intrebarea pt oamenii seriosi.

  despre admiratia si dorul romanilor de medicina privata putem “citi” in cabinetele de stomatologie, toate private> cati romani au dintii tratati?
  aberatia “serviciii gratuite in clinica privata” se explica prin faptul ca acum sunt posibili 4 furnizori de servicii medicale> SRL ul, CMI ul, fundatia si spitalul. SRLul lucreaza pe profit. toti incheie contracte cu Casa, adica iau bani pe serviciile asigurate, zise “gratuite” pt cei care vor sa stea cu capul in nisip.

 3. … pana acum nu a mai fost definit pachetul de baza< decontarile se faceau din ochi si unii aveau parte de mai multe consultatii sau investigarii, necesare sau nu, decat altii, in functie de cat de apropiati se nimereau de clinici sau spitale de stat…

 4. USL = uniune de exterminare nationala?

 5. Pingback: Mii de cadre medicale au protestat in Bucuresti IMPOTRIVA TRANSFORMARII SPITALELOR IN SRL-uri SI A SUBFINATARII/ Dr. Florin Chirculescu despre GENOCIDUL PRIN OMISIUNE DIN SANATATE - Recomandari
 6. Pingback: Noile propuneri ale Ministerului Sanatatii: SE TAIE “FARA MILA” DIN SERVICIILE MEDICALE PENTRU CEI NEASIGURATI - Recomandari
 7. Pingback: CUM SE PRIVATIZEAZA “PE FURIS” SISTEMUL SANITAR. Banii publici vor fi directionati catre CLINICILE PRIVATE iar SPITALELE mici vor fi INCHISE - Recomandari
 8. Pingback: OMS avertizeaza asupra unui TSUNAMI DE CANCER. Printre cauze: amanarea nasterii copiilor si lipsa alaptarii. ROMÂNIA: 80.000 DE NOI CAZURI DE CANCER PE AN - Recomandari
 9. Pingback: TRATAMENTUL PENTRU RACEALA poate fi mai nociv decat boala!/ ANTIBIOTICELE – folosite excesiv in Romania / Practica abuziva a EPIZIOTOMIEI la nastere/ Spitalele nu au medicamente si seringi/ MEDICII POT FI ACUZATI DE LUARE DE MITA chiar daca nu condi
 10. Primul pas este deja facut. La ce ma refer ? Ei bine neoficial( parere pur personala in urma unor investigatii si discutii cu multe persoane in cauza) ma face sa cred 100% ca sa transmis tuturor cabinetelor de expertiza medicala asupre capacitati de munca si consiliilor judetene ca acele comisii de evaluare a persoanelor adulte (nu stiu la copii) cu handicap sa fie declasate . Cel cu handicap grav cu asistent personal sa fie trecut la grav. Cel cu grav la accentuat ,accentuat la mediu, mediu la usor si usor desfiintat/taiat.Va spun din proprie experienta . Medicului expert (din Moinesti) i-am contestat decizia si am castigat la comisia superioara (la Iasi) ca acolo nu puteau sa…au citit dosarul si contestatia era ”beton” facuta de un avocat, asa ca mergeam daca era nevoie in instanta cu ea,la contestatie ma refeream ,voi la ce ?. Acu am dat in judecata comisiade evaluare a pers cu handicap (din Bacau) pt ca au nesocotit decizia de la comisia medicala de contestatii cu gradul 2(doi) grav si mi-au eliberat un certificat de handicap cu gradul 3(trei) mediu.Cand vezi atata desconsideratie si umilinta si bataie de joc sa nu le dai la ”bibilica” pana nu mai misca nici unul.A… era sa uit esentialul atat medicul ”expert” cat si cei de la comisia de handicap au mimat citirea dosarului l-au rasfoit intrun mare plictis. Sa aveti o viata linistita si prospera.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare