MITINGUL impotriva proiectului minier Rosia Montana si BLOCADA PRESEI MAINSTREAM (inclusiv Antena3)

30-01-2012 4 minute Sublinieri

miting rosia montana

[…] La ora 11.05 televiziunile își intră ”în rol”. Profită de faptul că lumea încă nu s-a strâns pentru a lua cadre și imagini pe care le vor folosi mai târziu în aproape toate știrile și intervențiile afirmând că la protest au fost maxim câteva sute de oameni. ”Recordul absolut” aparține B1TV care vorbește de ”30 de protestatari” (asta în condițiile în care doar cu autocarul de la Cluj veniserăm 60…).

Personal, am estimat, la începutul propriu-zis al mitingului (la primele discursuri, în jurul orei 11.30) în jur de 6-700 de oameni. Iar în jurul orei 12.00, peste 1.000. Cifrele pe care le vor anunța pe parcursul zilei televiziunile (cu cadre luate, cum spuneam, în momentul în care lumea încă se strângea) nu vor trec de 400. În acest timp, de la Roșia Montană, unde RMGC a organizat o contra-manifestație, reporterii vorbesc de 1.000-1.200 de persoane. Mi-am pierdut vremea (de amorul artei) să iau o fotografie prezentată de presă de la Roșia Montană și să-i număr pe cei prezenți. Nu am ajuns la 500 (puteți face și singuri acest exercițiu dacă nu aveți altceva mai bun de făcut). Desigur, prin comparație, micuța piață din Roșia Montană pare plină în comparație cu giganticul spațiu din Piața Constituției, unde o mie de oameni par doar un grup rătăcit. Dacă războiul cifrelor ar fi fost, însă, singura mizerie…

Ora 11.30. Încep discursurile. Mihnea Blidariu, Eugen David, Adi Dohotaru, Călin Caproș, Alexandru Coldea, Nicușor Dan, Zeno Cornea, suprasemnatul. Pe unii dintre ei s-ar putea să-i știți. Alții sunt localnici din Roșia Montană și Bucium. Revendicările sunt, de asemenea, în mare parte cunoscute: stoparea acordării avizului de mediu de către Ministerul Mediului pentru proiectul ficțional al RMGC; stoparea proiectului de modificare a Legii Minelor, în fapt, o lege specială de expropriere în interes privat; reluarea procedurilor de includere a localității pe lista UNESCO, anularea deciziilor și inițiativelor de declarare a Roșiei Montana drept zonă mono-industrială. Mitingul se încheie în jurul orei 13.00. Câteva sute dintre participanți pleacă, cu steaguri și banere, către Piașa Universității.

Orele 13-14.30. Piața Universității. Scandările sunt dominate de cele legate de Roșia Montană. ”Ale, aleee! Ale, aleee! S-a dat șpagă barosană pentru Roșia Montană!”, ”Uniți! Salvăm! Roșia Montană!”, ”Vrem cianură! Pentru dictatură!”, ”Băsescu-RMGC, aceeași mizerie!”, ”Cinste lor! Cinste lor! Cinste roșienilor!” (cu trimitere directă către localnicii care rezistă presiunilor RMGC, dintre care o parte au venit și la București). Între timp, telefonic, prietenii ne țin la curent despre modul în care televiziunile au relatat evenimentul. Cu dezbateri în studio cu invitați special aleși pentru a susține proiectul. Cu diferențele de cifre (despre care am scris deja). Toți apreciază însă intervenția în direct a lui Eckstein Peter Kovacs, de la Realitatea TV (despre a cărei dezbatere afirmă că ar fi fost ceva mai echilibrată, în comparație cu prestațiile celor de la B1TV și Antena 3 – aprecierile le aparțin celor care m-au sunat).

Ora 18.30. Aproximativ 100 de protestatari împotriva proiectului de la Roșia Montană se întorc în Piața Universității (pe partea cu Teatrul Național), cu un moment special dedicat presei. Steagurile sunt ținute înfășurate, sunt ascunse insignele cu Roșia Montană, în timp ce grupul e înconjurat cu o imensă pânză albă. Fiecare participant are lipit peste gură un colant pe care scrie ”Nu exist”. Unii dintre ceilalți protestatari aflați în piață privesc nedumeriți. Câțiva emit chiar ideea că ar fi vorba de un ”grup de susținere a lui Băsescu”. Între timp, câteva camere de luat vederi și fotografii îl urmăresc pe cel care scrie pe pânză, cu un spray negru ”Noi nu existăm pentru presă”. Când termină de scris, se scot steagurile și încep scandările pentru Roșia Montană. ”Falanga” înconjurată cu pânză se îndreaptă către zona în care e instalată camera fixă a celor de la Antena 3. Ulterior, aveam să aflăm că în momentul în care au început scandările cu Roșia Montană, cei de la Antena 3 nu au mai dat imagini din piață. Lângă mașinile inscripționate cu Antena 3 se scandează ”Rușine! Rușine! Rușine să vă fie!”.

Ora 19.30. Grupul Roșia Montană se mută pe partea cu fântâna a Pieței Universității, unde fraternizează cu studenții care încep să se adune. Mesajul ”Noi nu existăm pentru presă” e valabil și în cazul lor. Se scandează ”București, nu uita! Clujul e de partea ta!”, ”Cinste lor! Cinste lor! Cinste roșienilor!”, ”Timișoara! Timișoara!” dar și ”SRI, lasă-ne bani de educație”, ”Vrem cultură! Nu cianură!” (cu varianta ”Vrem natură! Nu cianură!”) și ”Banii de cultură i-ai dat pe băutură” completat cu ”Băsescu, hai în piață! Că avem whisky cu gheață!”. Solidaritatea instantanee dintre cele două grupuri, modul în care se salută și își preiau sloganurile sunt cele mai frumoase momente ale zilei. Un reporter de la ProTV trece strada pentru a relata ce se întâmplă și pe partea cu fântâna. Pe partea cu teatrul, se repetă la nesfârșit scandările cu Băsescu și demisia, fără vreo altă revendicare. Antena 3 și-a reluat transmisia ”live” după plecarea grupului cu Roșia Montană.

În jurul orei 20.30. Se dă anunțul de retragere: ”București te respectăm! Noi trebuie să plecăm!”. ”Vă mai așteptăm!” le răspund studenții și cei care rămân la fântână.

***

Câteva concluzii:

 • Modul în care televiziunile au relatat protestul de sâmbătă, de la București, respectiv mitingul angajaților RMGC de la Roșia Montană, au arătat, dacă mai era necesar, de ce încrederea societății civile în mass-media autohtone a scăzut la cote dramatice;
 • Mi-e rușine de rușinea celor câtorva (nu a tuturor) reporteri de bună-credință care au transmis de la fața locului, încercând să-și facă meseria ”pe bune”, dar a căror muncă le este pusă în umbră de deciziile șefilor și patronilor lor;
 • Dacă cei de la RMGC sunt bucuroși (în ideea că prin intermediul televiziunilor au deturnat sensul și mesajele protestului), să nu dea în clocot de atâta bucurie: nu au reușit decât să crescă nivelul indignării; stau mărturie telefoanele primite (de mine și de alți participanți la protest, de la prieteni și rude care au urmărit relatările și emisiunile); contra-acțiunea celor de la RMGC (mitingul de la Roșia Montană și prestația ”jurnalistică” în cea mai mare parte a ei) a reușit să confirme ”cât de barosană e șpaga pentru Roșia Montană”; atât nemulțumiții, cât și factorii decizionali știu care este situația reală, dincolo de ce ”se raportează” (atât de către televiziuni, cât și de către departamentul și firmele de PR ale RMGC);
 • În privința protestelor din Piața Universității (așa cum le-am văzut ”în direct”, sâmbătă) am rămas și cu un gust amar: chiar dacă printre cei aflați pe partea cu Teatrul Național se află și persoane de bună-credință, o mare parte dintre ei sunt doar ”decor pentru Antena 3”, pretext pentru emisiuni în care invitații Antenei 3 să-și promoveze propriile mesaje; această amărăciune a fost, însă, compensată de Piața Universității de la fântână, acea parte care ”nu există pentru presă”; pe partea cu Teatrul Național există doar ”Jos Băsescu!” și ”Demisia!”, pe cea cu fântâna e mult mai mult decât atât – și, la ora actuală, există suficiente mijloace de comunicare pentru ca mesajele lor să meargă mai departe împotriva (și spre rușinea) mass- mediamainstream.

***

Piața Universității, ”La Fântână”, partea pe care presa nu o vede

Vezi si foto: Rosia Montana in UNESCO World Heritage @ Sebastian Florian/clujinfo.ro


Categorii

1. DIVERSE, Batalia pentru resurse, PROTESTE ROMANIA 2012, Razboiul impotriva Romaniei, ROSIA MONTANA

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “MITINGUL impotriva proiectului minier Rosia Montana si BLOCADA PRESEI MAINSTREAM (inclusiv Antena3)

 1. Mineritul aurului se facea si pana acum cu cianuri, insa amploarea proiectului din apuseni este traumatizant la superlativ. Una este sa ai un crater la varf de 2-3 km, alta este ca acesta sa aiba zeci de km in diametru !
  Adica la sfarsit acest crater se va vedea din spatiul cosmic, precum marele zid chinezesc. De la sol se va vedea ceva de genul : un crater imens , tapetat cu iarba de gazon, iar la fund va avea o balta albastruie, plina cu cianuri. Cianura nu se poate neutraliza si, peste timp, se va infiltra in panza freatica…Va imbolnavi toata tara ! Fara exagerare !

  Si inca ceva: cantitatea de aur cu care ne procopsim, inclusiv banii, nu face tot dezastrul. Aproape ca imi doresc sa nu fi existat aur acolo !

 2. Nu stiam de ce pe Situl REALITATEA,NET – stiri MEDIU – comentariile in defavoarea RMGC, pe care le-am trimis, nu erau postate.

 3. Pingback: ROSIA MONTANA: Cum lucreaza SOROS la doua maini/ Traian Basescu, Realitatea TV si Mihai Tatulici: LOBBY AGRESIV pro Gold Corporation (si Video) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 4. Pingback: Maia Morgenstern in spotul “Salvati Rosia Montana” - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 5. Pingback: REFERENDUMUL CIANURILOR: Rezultat pozitiv dar NEREPREZENTATIV pentru exploatarea de la ROSIA MONTANA si… unde se intalneste ANTENA3 cu TRAIAN BASESCU! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 6. Pingback: COMENTARIU | Manual de tradăre profesională în presa liberă | Dan Tomozei
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare