MITROPOLIA CLUJULUI reia chestiunea MOSTENIRII GOJDU, iar tradatorul MRU ar putea fi cercetat pentru cedarea fata de Ungaria (VIDEO)/ ROMANII DIN TIMOC PROTESTEAZA fata de “standardizarea limbii vlahe”

21-02-2013 4 minute Sublinieri

emanuil-gojdu-testamente-care-dor

Membrii Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Clujului vor reluarea demersurilor legale pentru obţinerea şi administrarea moştenirii Fundaţiei Gojdu, fundaţie care ar trebui să se ocupe exclusiv de educaţia tinerilor “distinşi la învăţătură şi lipsiţi de mijloace materiale”.

Potrivit unui comunicat al Mitropoliei Clujului transmis, miercuri, după şedinţa de marţi a Sinodului Mitropolitan, Fundaţia Gojdu ar trebui să se ocupe exclusiv de educaţia şi formarea tinerilor “distinşi la învăţătură şi lipsiţi de mijloace materiale suficiente”.

“Membrii Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Clujului îşi exprimă dorinţa ca, împreună cu ierarhii din Mitropoliile Ardealului şi Banatului, să fie reluate public demersurile legale pentru obţinerea şi administrarea moştenirii Gojdu, destinată exclusiv educaţiei şi formării tinerilor distinşi la învăţătură şi lipsiţi de mijloace materiale suficiente”, se arată în comunicat.

Conform aceleiaşi surse, reprezentanţii Sinodului Mitropoliei Cluj au decis, totodată, în şedinţa de marţi, înfiinţarea Asociaţiei Tineretului Creştin Ortodox, “în contextul în care spectrul descurajant al unei lumi tot mai indiferente la dimensiunea spirituală a vieţii se face simţit şi în spaţiul public românesc”.

“Membrii Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului, îşi exprimă grija şi preocuparea pastorală pentru soarta şi educaţia tinerilor agresaţi tot mai mult de tentaţia tutunului, a alcoolului, a drogurilor, a vulgarităţii de limbaj şi a devierilor de comportament. În acest sens, singurele autorităţi capabile să ofere o bună educaţie tinerilor şi o şansă societăţii de mâine sunt familia, şcoala şi Biserica”, se mai arată în comunicat.

Asociaţia va avea filiale la nivelul tuturor protopopiatelor şi parohiilor din cele trei eparhii, ale Clujului, Maramureşului şi Sălajului.

Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Clujului s-a întrunit, marţi, în şedinţă de lucru, la reşedinţa mitropolitană din Cluj-Napoca, sub preşedinţia IPS Mitropolit Andrei.

În decembrie, premierul Victor Ponta anunţa că Guvernul va analiza situaţia bunurilor Gojdu de la Budapesta şi va solicita implicarea fie a Parlamentului, dacă poate fi formată o comisie de anchetă, fie a Corpului de Control sau a altor instituţii ale statului.

El a susţinut declaraţia în contextul prezentării unui material în care se susţinea că prin ordonanţa de urgenţă promovată în 2005 de ministrul de Externe Mihai Răzvan Ungureanu şi adoptată de Guvernul condus de Călin Popescu Tăriceanu, privind înfiinţarea Fundaţiei Româno-Ungare “Gojdu” cu sediul la Budapesta, s-a consfinţit renunţarea de către statul român a drepturilor asupra bunurilor Gojdu de la Budapesta.

Senatul României a respins, la începutul lunii martie 2008, Ordonanţa de urgenţă pentru ratificarea Acordului prin care era înfiinţată Fundaţia Publică Româno-Ungară “Gojdu”, cu sediul la Budapesta, al cărei patrimoniu ar fi urmat să includă moştenirea lui Emanuil Gojdu. Actul normativ fusese respins şi de Camera Deputaţilor.

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, la mijlocul lunii martie 2008, decretul pentru promulgarea Legii privind respingerea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 183/2005 pentru ratificarea Acordului privind înfiinţarea Fundaţiei “Gojdu”.

Acordul, semnat la Bucureşti, la 20 octombrie 2005, între Guvernul României şi Guvernul Ungariei, prevedea înfiinţarea Fundaţiei Publice Româno-Ungare “Gojdu”, cu sediul la Budapesta, a cărei înfiinţare şi funcţionarear fi trebuit să se facă potrivit legislaţiei maghiare.

Potrivit textului acordului, fundaţia ar fi avut ca scop cinstirea memoriei lui Emanuil Gojdu şi sprijinirea cooperării între cele două ţări, urmând să acorde burse, să se ocupe de organizarea de expoziţii, de programe ştiinţifice şi conferinţe şi să sprijine funcţionarea muzeului şi a bibliotecii “Emanuil Gojdu”. Conform înţelegerii între statul român şi cel maghiar, patrimoniul fundaţiei urma să fie alcătuit din moştenirea Gojdu, la care să se adauge, anual, o contribuţie de câte 200.000 de euro din partea României şi Ungariei.

Executivul menţiona, sub semnătura premierului Călin Popescu Tăriceanu, că, astfel, erau “armonizate prevederile testamentare ale marelui mecena Emanuil Gojdu cu realităţile contemporane şi cu dorinţa împărtăşită a celor două guverne ca demersul să fie unul comun româno-ungar, similar reconcilierii franco-germane”.

Guvernul ungar şi-a exprimat dezamăgirea faţă de hotărârea Senatului român de respingere a Ordonanţei de urgenţă pentru ratificarea Acordului care prevedea înfiinţarea Fundaţiei Publice Româno-Ungare “Gojdu”.

  • Antena3:

Mihai Răzvan Ungureanu a cedat UNGARIEI moştenirea Gojdu, în valoare de 1 MILIARD de dolari. Acum riscă să fie cercetat 

Mihai Răzvan Ungureanu ar putea fi cercetat despre modul cum a cedat Ungariei moştenirea Gojdu a cărei valoare se ridică la circa un miliard de dolari.

Premierul Victor Ponta a spus că nu exclude o comisie de control asupra felului cum a fost semnat, pe vremea lui Mihai Răzvan Ungureanu, un acord prin care toate bunurile familiei Gojdu erau cedată în favoarea Ungariei, care a naţionalizat această avere în anul 1952.

Prin acest acord pretenţiile din partea României asupra averi urmau să fie închise.

Anchetă şocantă despre moştenirea Gojdu. Cine a cedat patrimoniul de 1 miliard de dolari?

Legaturi:

La fel, cât de sincer poate fi cultul pentru Șaguna dacă artizanii „rearondării” transilvane sunt și cei care par să fi abandonat lupta pentru recuperarea patrimoniului Fundației lui Gojdu, prietenul marelui ierarh? Dacă tot sunt interesați să asculte laicatul, ar trebui să răspundă la această întrebare: de ce Biserica nu a dat în judecată, după 1989, statul român și cel maghiar pentru maniera în care au lăsat să se piardă milioane de euro care ar fi putut ajuta decisiv la formarea unei elite românești în post-comunism capabile să ofere acestei țări o șansă reală, alta decât cea otrăvită a copiilor de securiști ajunși astăzi miniștri? Ce au făcut Mitropolia de la Sibiu sau Episcopia de la Gyula pentru salvarea moștenirii Șaguna-Gojdu? Iată o temă bună, pentru început, în dialogul dintre ierarhie și laicat.

***

Recentele declaraţii ale preşedintelui Serbiei, Tomislav Nikolic, privind „stanardizarea” limbii vlahe, au stârnit indignarea comunităţii româneşti din Valea Timocului. Mai multe organizaţii ale românilor/vlahilor din Timoc au condamnat, într-o scrisoare deschisă, atitudinea lui Tomislav Nikolic.

Declaraţiile lui Tomislav Nikolic au fost făcute, la Belgrad, la începutul lunii februarie, cu ocazia misiunii OSCE de monitorizare a respectării drepturilor minorităţilor de către Serbia.

Fostul ultranaţionalist, convertit în proeuropean, a susţinut, la întâlnirea cu înaltul comisar european OSCE pentru minorităţi, Knut Vollebaek, că Serbia aplică “cele mai înalte standarde europene şi mondiale” în problema minorităţilor. Totodată, Nikolic a spus că  “Serbia este conştientă de caracterul specific a minorităţii vlahe” şi că Belgradul se implică activ în respectarea drepturilor românilor din Valea Timocului. Cât de activ, a explicat tot Nikolic: „Serbia îi va ajuta pe vlahi în procesul standardizare a limbii”.

“Limba vlahă”, inventată de politicienii sârbi

Standardizarea limbii nu este decât o altă tentativă a autorităţilor sârbe de asimilare a comunităţii româneşti din Valea Timocului. După modelul sovietic al “limbii moldoveneşti”, a fost inventată “limba vlahă”, un aşa-zis alfabet vlah, cu grafie slavonă. În fapt, este vorba de alfabetul sârbesc, căruia i-au mai fost adăugate cinci caractere. În total, sunt 35 de semne grafice, corespunzătoare, chipurile, aşa-zisei limbi a vlahilor.

Forurile ştiinţifice/academice din Serbia au refuzat să se implice în această falsă iniţiativă. Au făcut-o, însă, politicienii sârbi, fără a avea însă vreo competenţă lingvistică. Inventatorul alfabetului este Sinisa Celojevic, unul dintre liderii Consiliului Naţional al Minorităţii Vlahe (CNMV), organism finanţat de autorităţile de la Belgrad. Dovada că această instituţie este controlată de stat stă în faptul că toţi liderii Consiliului sunt, în acelaşi timp, şi membri ai partidelor sârbeşti aflate la guvernare.

În plus, cei mai mulţi dintre aceştia nici măcar nu sunt etnici vlahi/români. Pentru a justifica această “ciudăţenie”, vicepreşedintele CNMV, socialistul Miletic-Tica Mihailovic, invoca, în mod cu totul şi cu totul forţat, un drept fundamental garantat de Constituţia Sârbă: acela de a-ţi declara apartenenţa naţională la orice etnie doreşti. Chiar dacă nu faci parte din ea.

Comunitatea românească protestează

Într-o scrisoare deschisă adresată preşedintelui Serbiei, primului ministru, ministrului de externe, directorului pentru minorităţi şi culte din cadrul Guvernului sârb şi înaltului comisar OSCE, Knut Vollebaek, mai multe organizaţii româneşti din Timoc au condamnat declaraţiile făcute de Tomislav Nikolic legate de implicarea statului sârb în standardizarea aşa-zisei zisei limbi vlahe.

Semnatarii scrisorii aduc aminte guvernanţilor sârbi de fraudarea alegerilor pentru consiliile naţionale ale minorităţilor, precum şi de refuzul sistematic al Belgradului de a acorda românilor din Timoc drepturile specifice.

Citiţi aici scrisoarea deschisă adresată de organizaţiile româneşti din Timoc autorităţilor de la Belgrad

Scrisoare Deschisa by

 Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Documentare/ Reportaje, IPS Andrei Andreicut, Kosovo, Serbia, Razboiul impotriva Romaniei, Tradatori si lichele, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “MITROPOLIA CLUJULUI reia chestiunea MOSTENIRII GOJDU, iar tradatorul MRU ar putea fi cercetat pentru cedarea fata de Ungaria (VIDEO)/ ROMANII DIN TIMOC PROTESTEAZA fata de “standardizarea limbii vlahe”

  1. IN fine….o iesire la contra-atac, mai ales acum cand e atata nevoie de fermitate. A suivre..

  2. Pingback: Istoricul Petre Turlea: MRU si TRADAREA Romaniei in CAZUL MOSTENIRII GOJDU [video]. Cum a reactionat PATRIARHUL TEOCTIST cand UNGUREANU i-a cerut sa CEDEZE bunurile GOJDU - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  3. Pingback: IPS Andrei Andreicut despre RELUAREA demersurilor de recuperare a MOSTENIRII GOJDU [video] - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  4. Pingback: CINE SUNT ROMANII DIN VALEA TIMOCULUI? Inventia natiunii artificiale a “VLAHILOR” si trista dezbinare a comunitatii romanesti timocene - Recomandari
  5. Pingback: PARINTELE ALEXANDROVIC BOJAN si bisericile-garaj pentru românii din Valea Timocului (Video)/ Flash mob intr-un mall: ASTAZI S-A NASCUT HRISTOS (Video)/ Colindul ”viral” | Cuvântul Ortodox
  6. Pingback: PARINTELE BOJAN ALEXANDROVIC si bisericile-garaj pentru românii din Valea Timocului (Video)/ Flash mob intr-un mall: ASTAZI S-A NASCUT HRISTOS (Video)/ Colindul ”viral” | Cuvântul Ortodox
  7. Pingback: PARINTELE BOJAN ALEXANDROVIC si bisericile-garaj pentru românii din Valea Timocului (Video)/ Flash mob intr-un mall: ASTAZI S-A NASCUT HRISTOS (Video) | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare