MITROPOLIA MOLDOVEI CERE EPISCOPULUI CORNELIU SA NU MAI SLUJEASCA IN BISERICA. O atitudine necesara si din partea purtatorului de cuvant al PATRIARHIEI, Vasile Banescu: “Urmeaza o necesara perioada a cernerii celor ce reprezinta Biserica lui Hristos”

22-07-2017 3 minute Sublinieri

În ziua de 21 iulie 2017, a avut loc, la reședința mitropolitană din Iași, Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, la care au participat toți membrii acestui for bisericesc.

În cadrul acestei întruniri s-a discutat din nou situația creată în jurul acuzațiilor aduse Episcopului Corneliu de Huși, cu referire la presupuse abateri de natură morală. Ca rezultat al discuțiilor care au avut loc, ierarhii prezenți au solicitat Episcopului Hușilor să nu mai slujească Sfânta Liturghie și celelalte slujbe bisericești, până la proxima ședință a Sfântului Sinod când se va aborda acest subiect, urmând ca Părintele Episcop Corneliu să se supună acestei solicitări.

Rugăciunea ierarhilor Mitropoliei Moldovei și Bucovinei se îndreaptă către Dumnezeu pentru aflarea adevărului și împlinirea voii Sale.

Mitropolia Moldovei si Bucovinei i-a solicitat episcopului de Husi, Corneliu Onila, filmat in ipostaze intime cu un elev de seminar care la acel moment ar fi avut 17 ani, sa nu mai slujeasca Sfanta Liturghie si celelalte slujbe bisericesti, “pana la proxima sedinta a Sfantului Sinod cand se va aborda acest subiect”, informeaza News.ro.

Biroul de presa al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei arata, intr-un comunicat de presa, ca vineri a avut loc Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, la care au participat toti membrii acestui for.

“In cadrul acestei intruniri s-a discutat din nou situatia creata in jurul acuzatiilor aduse Episcopului Corneliu de Husi, cu referire la presupuse abateri de natura morala. Ca rezultat al discutiilor care au avut loc, ierarhii prezenti au solicitat Episcopului Husilor sa nu mai slujeasca Sfanta Liturghie si celelalte slujbe bisericesti, pana la proxima sedinta a Sfantului Sinod cand se va aborda acest subiect, urmand ca Parintele Episcop Corneliu sa se supuna acestei solicitari”, se precizeaza in comunicatul citat.

Imaginile aparute in spatiul public in care episcopul Husilor este filmat in ipostaze intime cu un elev de seminar care la acel moment ar fi avut 17 ani au fost difuzate de Cancan, iar Patriarhia si Mitropolia Moldovei au solicitat publicatiei inregistrarile.

Vicarul administrativ al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei Marian Timofte a declarat luni, dupa ce a vizionat filmul in care ar aparea epsicopul Husilor Corneliu Barladeanu, ca una dintre cele doua persoane care apare in inregistrare pare a fi Barladeanu, spunand insa ca pentru veridicitate ar trebui facuta o expertiza. El a precizat ca discutiile din inregistrare nu sunt inteligibile, dar vocea pare a fi a episcopului Barladeanu.

Luni, Patriarhia Romana a transmis ca cercetarile disciplinare nu pot fi facute in posturi, astfel ca in cazul episcopul Husilor, Comisia pentru Statut si regulamente a Bisericii Ortodoxe Romana a fost convocata pentru sfarsitul acestei luni, iar sedinta de lucru a Sinodului Permanent va avea loc in 17 si 18 august.

Purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, Vasile Banescu, a declarat, sambata, pentru News.ro, ca Sinodul BOR “va analiza si sanctiona ferm orice caz major de imoralitate aparut in randul clerului inalt”, adaugand ca preotii implicati in scandalurile publice din ultima perioada, “de crasa imoralitate”, trebuie “sa-si asume situatiile scandaloase in care au ajuns, sa se autosuspende din functiile pe care le au, daca stiu ca sunt cu adevarat vinovati, si sa nu faca un si mai mare rau Bisericii care le-a acordat candva increderea si o misiune la inaltimea careia nu s-au putut ridica”.

“Este evident, toate aceste cazuri in cascada vor constitui un prilej de intensa reflectie a autoritatilor bisericesti la nivelul eparhiilor, dar si la nivelul Sfantului Sinod, in legatura cu selectarea mai riguroasa a tuturor celor ce urmeaza a fi alesi pe viitor in functii reprezentative in Biserica. Urmeaza o necesara perioada a cernerii celor ce reprezinta Biserica lui Hristos in societate. Cazurile punctuale(!) de crasa imoralitate sunt ale unor persoane care trebuie sa-si asume situatiile scandaloase in care au ajuns, sa se autosuspende din functiile pe care le au, daca stiu ca sunt cu adevarat vinovate, si sa nu faca un si mai mare rau Bisericii care le-a acordat candva increderea si o misiune la inaltimea careia nu s-au putut ridica”, a afirmat Vasile Banescu.

El a precizat ca Patriarhia Romana va analiza “cu maxim discernamant posibilele cazuri smintitoare de coruptie morala” si toate acele persoane care “prin actiunile lor contribuie la discreditarea imaginii, a mesajului si a discursului public al Bisericii in societate”.

“Sfantul Sinod va analiza si sanctiona ferm, de cate ori acest lucru se va impune, orice caz major de imoralitate aparut in randul clerului inalt, care prin consecintele lui mediatice va periclita increderea fireasca de care Biserica Ortodoxa Romana se bucura in societate. Nu trebuie ignorat insa nicio clipa, mai ales in contextul atat de regretabil si recent creat, raportul existent in orice institutie, acela dintre “uscaturi si padure”.

Exact acele persoane din cler ajunse azi in centrul unor scandaluri mediatice nu reprezinta Biserica, iar plecarea lor din functiile pe care doar printr-o nefericita intalnire cu propria vocatie au ajuns sa le ocupe, va ajuta Biserica sa respire firesc si fertil duhovniceste in societatea pe care aceasta o slujeste cu demnitatea si devotamentul tuturor celor care o reprezinta cu adevarat”, a mai spus Banescu.

In ultima perioada, clerici ai Bisericii sunt implicati in mai multe scandaluri sexuale.

Astfel, preotul Cristian Pomohaci, din judetul Mures, care este si cantaret de muzica populara, este cercetat pentru ca ar fi incercat sa corupa sexual un adolescent de 17 ani, cazul fiind preluat de Parchetul General. Totul a fost surprins intr-o inregistrare audio de 22 de minute, in care preotul incearca sa il convinga pe adolescent sa intretina relatii sexuale cu el si chiar sa mai aduca si alti tineri. Preotul Pomohaci a fost acuzat, in 2013, de practici neacceptate de Biserica Ortodoxa precum exorcizarea, primind canon sa mearga o perioada la Manastirea Afteia pentru a se cai pentru faptele sale.

Un alt scandal este cel al episcopului Husilor, Corneliu Balgradean care a fost filmat in ipostaze intime cu un fost elev de la seminar, in prezent preot. Mitropolia Moldovei si Bucovinei i-a solicitat episcopului de Husi sa nu mai slujeasca Sfanta Liturghie si celelalte slujbe bisericesti, pana la proxima sedinta a Sfantului Sinod cand se va aborda acest subiect¬.

Cel mai recent caz este cel al staretului manastirii Prislop, din judetul Maramures, care este acuzat ca a purtat discutii cu tenta sexuala cu un fost student la Teologie. Fostul student a facut publica, pe internet, o discutie cu staretul Celestin. Inregistrarile au ajuns in atentia Episcopiei Maramuresului si Satmarului, care a decis ca preotul Celestin sa fie eliberat din functia de staret al manastirii si sa fie mutat. Parintele Celestin sustine insa ca are probe care il vor ajuta sa isi dovedeasca nevinovatia in instanta.

Un caz mai vechi, din 2009, este cel de la Manastirea Caldarusani, unde preotul Laurentiu Andreescu, care slujea de 20 de ani la manastire, si parintele Petroniu au fost implicati intr-un scandal sexual. Intr-o inregistrare video, preotul Laurentiu Andreescu aparea in pat cu Bogdan Enescu, de 26 de ani la acea vreme, un baiat caruia biserica ii oferise cazare la manastire. Conform spuselor tanarului, el a intretinut relatii sexuale nu doar cu preotul Andreescu, ci si cu parintele Petroniu, iar pe alti calugari care ii faceau avansuri sexuale a trebuit sa ii refuze din lipsa de timp.


Categorii

1. DIVERSE, Erezii, secte, rataciri, sminteli, inselari, scandaluri..., PS Corneliu Barladeanul, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “MITROPOLIA MOLDOVEI CERE EPISCOPULUI CORNELIU SA NU MAI SLUJEASCA IN BISERICA. O atitudine necesara si din partea purtatorului de cuvant al PATRIARHIEI, Vasile Banescu: “Urmeaza o necesara perioada a cernerii celor ce reprezinta Biserica lui Hristos”

 1. Sunt doar niste mici pacate,urate la vedere,dar insignifiante fata de problemele profunde care corup de aproape doua milenii Biserica lui Hristos si,de mult mai multe,omul.Ni s-au pus mereu si mereu inainte,Modele.Omul a ales mereu altceva.
  De ce permite Dumnezeu toate acestea si altele privitoare la biserica,natiune,familie ?
  Pentru ca TOATE au ajuns niste caricaturi : din instrumente creatoare si modelatoare ale Frumusetii si Dragostei,in parghii de Posedare si Distorsiune ale Darului – nevindecabile,datorita coruptiei profunde a fiintei umane,celula de baza care le constituie.
  Da omul semne de indreptare ? Cu totul dimpotriva.
  De aceea toate acestea si celelalte faceri ale omului,oricate masti amagitoare le-ar pune,vor fi supuse disolutiei.
  A mai facut-o odata,o va face din nou.A spus-o El insusi.De data asta prin focul Duhului Sau.Este Acesta altceva decat Iubire ? Nu,ci doar Jertfa si Inviere Perpetua.
  Dar,se implineste vremea cand tocmai natura ubicua a Darului va pune fiecare fiinta rationala – incepand/sfarsind cu Omul si sfarsind/incepand cu Lucifer,inaintea realitatii irefutabile si paradoxale a Constientei de Sine si Libertatii de a-si recunoaste Originea ori sa dispara Vesnic.
  Originea este Taină.Obiectivarea Ei este ispita si apostazia finala.Sa nu fie !
  De nu vom urca constient pe Crucea propriei Fiinte,lasand in urma orice structura egotica,constientizand natura comuna a Sinelui,si nu vom accepta – Fie mie! – multumind,jerta ultima a Eu sunt-ului Personal recunoscand Taina Eu Sunt-ului Dumnezeiesc,nu vom dobandi mantuirea.
  De aceea,sa incetam ceea ce facem de milenii,sa mai cerem mila.Dumnezeu nu este mila.Dumnezeu este Iubire.Mila nu este decat reflectia Iubirii Lui in noi – mila noastra pentru noi insine,ne-putinta pentru ca ne-vointa noastra de a ne schimba fundamental,de a ne mantui.
  Dumnezeule,Unule Treime,in Taina-Fecioara a Crucii Numelui Tau,Mantuieste-ne.

 2. Pingback: “Să nu credem că putem alerga după căpătuire în această lume, dar să fim bine și cu Dumnezeu, că putem fi puțin ortodocși, dar și puțin sincretiști” – CHEMAREA PS MACARIE LA CURAJ, FERMITATE, SMERENIE ȘI MILĂ: ”Nu fiț
 3. Pingback: Comunicat al PATRIARHULUI DANIEL despre ”tulburarea si intristarea” cazurilor scandaloase recente de homosexualitate a unor clerici/ PARINTELE CRISTIAN POMOHACI CATERISIT
 4. Pingback: "PROBELE" BISERICII. Indemnuri la apararea Bisericii si a vietii de familie. STRATEGIA INNOROIERII ierarhilor si preotilor BOR sau CALOMNIATI, CALOMNIATI, CA CEVA TOT RAMANE
 5. Pingback: “Fara de veste…”. SEMNUL FURTUNILOR si MIZA CASATORIILOR HOMOSEXUALE. Cedeaza Biserica noastra SANTAJULUI ticalos al “noilor securisti”, alegand TACEREA si NON-COMBATUL in cauza REFERENDUMULUI pentru definirea casatoriei? RUG
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare