Nu hrani cancerul! – DR. PAVEL CHIRILA – CONFERINTA DESPRE ALIMENTATIE SI STILUL DE VIATA SANATOS/ BOLNAV (video)/ Ce sa mancam in Post?/ SAREA IN EXCES UCIDE

29-03-2013 6 minute Sublinieri

substanta-pe-care-o-consumi-zilnic-te-poate-ucide-2-3-milioane-de-persoane-mor-anual-din-cauza-ei-200094

Domnul doctor Pavel Chirilă a susținut în data de 17 martie 2013 o conferință la paraclisul ortodox din Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București. Mai jos o puteți vizualiza, are patru părți:

Am primit pe e-mail recomandarea acestei conferinte (de mai sus), insotita de urmatorul text de prezentare:

Datorita unor interventii televizate in care a atacat, cu dovezi certe, campania de vaccinare impotriva cancerului de col uterin, dansul a fost sfatuit sa nu mai fie atat de vehement pe mass-media caci deranjeaza unele interese! La fel si cu productia de produse bio care “deturneaza” pe producatori de la folosirea unor substante si aditivi din care unii castiga sume frumoase. Fara sa cadem in extrema teoriilor conspirationiste, nu putem insa sa nu constatam, de multe ori chiar pe pielea noastra, ca suntem, de multe ori, martorii unor decizii care “vin de sus” si care nu ne sunt benefice. Ci, din contra!

Concluziile de la prezentare:

– Cancerul este “hranit” de modul nostru de viata: lipsa de miscare, ruperea de natura si de ritmurile firesti ale organismului (alimentare, asimilare, eliminare, munca, odihna si repaus de noapte). Desi lucrurile nu sunt tocmai roze, avem solutii la indeamana, chiar daca par mai greu de atins sau mai costisitoare. Vointa si mai multa determinare. Evident si o schimbare in atitudine si chiar o rasturnare a “valorilor” actuale. Acolo unde acest lucru s-a produs deja, stiti foarte bine despre ceea ce voi vorbi mai jos.

– Mancam prea mult si de slaba/proasta calitate.

Carnea pe care o consumam este plina cu multe adaosuri nesanatoase si consumam mult prea frecvent carne (uneori si de 3 ori pe zi) moment in care organismul nu o mai poate asimila si apar cancere de colon sau de tub digestiv datorita abundentei in substante toxice sau impropriu de asimilat de catre organismul nostru.

Puii si alte animale crescute cu hormoni (nota mea – chiar si pastravii sau alti pesti de crescatorie sunt crescuti cu antibiotice si cu concentrate si acest lucru e recunoscut chiar de producatorii care nu vor sa riste sa-si piarda productia) sunt si aceasta o cauza.

– Zaharaul alb, dublu rafinat care introduce in organism un stres suplimentar pentru organele care secreta enzime care prelucreaza si sunt responsabile cu “digerarea” a ceea ce am ingerat.

– Faina alba care nu contine toti nutrientii bobului de grau – recomandarea este sa consumati paine integrala!

– Sarea care este iodata peste masura cand, de fapt, nu avem nevoie, cu totii, de exces de iod! Oricum iodul din sare nu este unul natural!

– Vaccinurile care nu sunt necesare decat in anumite cazuri speciale si nu in programele de masa cum sunt ele prezente acum (un exemplu clar este vaccinul impotriva TBC-ului care se face nou nascutilor in primele minute de la nastere si care nu a scazut incidenta acestei boli in populatia tarii noastre si studii internationale arata chiar contrariul! Alte tari au renuntat demult la anumite vaccinuri (printre care si la acesta). Noi de ce continuam?

– Laptele UHT a carui proteina, de fapt, este modificata si indepartata prin acest procedeu de cea originala.

– Iaurturile cu fructe (sau fara) care nu mai contin doar bacteriile responsabile de alterarea laptelui si transformarea lui in iaurt (tineti minte iaurtul de pe vremea cand eram noi copii? – mai are vreun iaurt din ziua de azi acel gust?), ci aditivi, lapte praf si alte substante potentiatoare de gust si indulcitoare.

– Fierul si medicamentatia in exces cu efectele adverse si cu contributia lor la dezechilibrea majore in organism si chiar cu hranirea cancerului atunci cand este bine asimilat de organism (fierul de exemplu este dovedit a fi un mare hranitor al celulor canceroase!) – deci atentie la aportul de fier pe care il recomanda medicii in cazul anemiilor, atat la copii dar si la adulti!

Laptele praf care se da in alimentatia copiilor mici si carora li se impinge administrarea lui pana la varste inaintate, in detrimentul diversificarii alimentare care este impinsa mai tarziu.

Recomandarile domnului doctor (si nu numai ale dansului):

– Consumati mai putine alimente industrializate si excesiv prelucrate. Produceti in casa sau Dr. Pavel Chirilaapelati la diferite magazine de profil care nu folosesc doar trend-ul bio sa vanda produse mai scumpe. E mai greu de gasit asa ceva, dar, coroborat cu faptul ca nu avem nevoie, de fapt de multa mancare, puteti incerca sa mancati mai putin dar mai de calitate!

– Mai putina carne – credinta ortodoxa si practicarea postului (miercurile si vinerile de peste an si posturile mari) ne aduce la o traditie milenara mai sanatoasa. Urmariti piramida alimentatiei sanatoase care are la baza cruditatile si legumele si fructele neprocesate termic. In orice revista sunt prezentate.

– Carne mai de calitate – alegeti surse mai sigure si care inca mai cresc puii in batatura si mai hranesc animalele in mod traditional. Stiu, nu e simplu, dar nu e imposibil! (avem surse de carne de pui, vita si curcan printre membrii comunitatii noastre sau in afara ei, dar persoane de incredere!)

– Miere in loc de zahar si evident urmarirea mai cu atentie a etichetelor pentru ca, da, foarte multe produse contin zahar si, de fapt nu vorbim despre miere ci de anumiti inlocuitori! (avem surse de miere si sunt multi producatori mici, care pot asigura necesarul de miere al famiilor noastre).

– Mancare mai putina, respectarea meselor principale, in perioadele de post chiar renuntarea la una dintre mese. In acest fel dam ragaz organismului sa asimileze si sa se odihneasca.

– Masa de seara nu mai tarziu de ora 20:00.

– Culcarea inainte de ora 22:00 (lipsa somnului dinainte de miezul nostru este responsabil de infarcturi si alte accidente vasculare chiar la 30- 35 de ani). Culcatul devreme genereaza o trezire matinala si un alt ritm de viata pe toata durata zilei.

Paine integrala, paine fara E-uri, paine de secara (recomandata expres de nutritionisti pentru tranzitul deosebit si aportul de nutrienti pe care aceasta o aduce!) – […]

– Sarea iodata nefiind necesara tuturor, puteti trece la sare neiodata (se mai gaseste prin magazinele naturiste), dar aici verificati-va si consultati si medicul dumnevoastra curant care insa trebuie sa va fie si prieten si nu doar un medic care face birocratie! Incercati sa-i mai gasiti pe astfel de oameni! Ei sunt putini dar exista. Inca! Direct la salina se mai gaseste sare netratata! Atentie: orice producator de paine sau de alte produse care foloseste sarea este obligat sa foloseasca sare iodata! E real si nu o spun spre ingrijorarea excesiva. Doar ca o informare a voastra! (…)

– Incercati sa gasiti si sa sprijiniti producatori locali de pe langa marile orase (avem in comunitatea noastra sursa de oua, lapte, produse lactate si produse din carne si sursa de cartofi, salate, ridichi si alte legume de sezon nefortate si pregatite atunci cand acestea sunt in mod natural dezvoltate si nu fortate cu diferite solutii chimice sau vitamine in apa).

Nu folositi in exces produsele cosmetice si inlocuiti-le cu cele fara SLS si parabeni ().

***

mancare-mediafax

Consumul excesiv de sare provoacă aproximativ 2,3 milioane de decese anual, fiind mult mai nociv decât consumul de băuturi carbogazoase, scrie Mediafax.

Potrivit unui studiu prezentat de American Heart Association, aproximativ 15% din totalul deceselor cauzate de infarct, accidente vasculare cerebrale și alte boli asociate inimii sunt cauzate de consumul excesiv de sare.

Consumul excesiv de băuturi carbogazoase este de asemenea responsabil de decesul a circa 180.000 de persoane anual, potrivit unui alt studiu realizat de Universitatea Harvard.

Măsuri naţionale şi globale de sănătate publică, precum programe de reducere a concentraţiei de sare din alimentaţie ar putea salva milioane de vieţi“, a declarat coordonatorul acestui studiu, Dariush Mozaffarian, profesor de medicină şi epidemiologie la Harvard School of Public Health.

Povara sării este mult mai grea decât povara băuturilor dulci, pentru că acestea din urmă reprezintă doar un tip alimentar, pe care oamenii pot să îl evite cu uşurinţă, în timp ce sarea se află în toate produsele, a adăugat el.

sare-de-bucatarie1Cercetătorii au analizat 247 de sondaje referitoare la consumul zilnic de sare, realizate pe persoane adulte, grupate în funcţie de vârstă, sex, regiune şi ţară, între 1990 şi 2010, în cadrul programului Global Burden of Diseases Study din 2010, un studiu internaţional la care au participat 488 de medici din 303 instituţii medicale din 50 de ţări.

Aproape 1 milion dintre aceste decese – 40% din total – au fost premature, persoanele decedate fiind oameni în vârstă de până la 69 de ani.

Circa 60% dintre decese s-au produs la bărbaţi şi 40% la femei. Infarctele au cauzat 42% dintre decese, iar accidentele vasculare cerebrale au cauzat 41% dintre ele. Restul deceselor au fost provocate de alte tipuri de boli cardiovasculare.

84% dintre decesele cauzate de consumul excesiv de sare s-au produs în ţările cu venituri mici şi medii.

POSTUL PAŞTELUI. Reţetele tradiţionale nu prevăd utilizarea aditivilor alimentari, adică a E-urilor şi nici a aromelor, fie ele naturale sau artificiale, spune Dr Mencinicopschi.

Când se presupune că nu consumăm derivate din carne, lapte, ouă ar trebuie să găsim surse care să înlocuiască derivatele acestora.Ca exemplu, ar fi tradiţionalele mâncăruri făcute din fasole boabe, care preparate corect ne va aduce o cantitate suficientă de proteine, nu aşa cum ar face produsele de origine animala. Însă combinându-le pe acestea cu nucile, care sunt bogate în proteine, sau alte leguminoase, cum ar fi: mazărea, năutul, lintea sau pseudo-cereale, chinoa, care ne ajută să trecem cu bine peste această perioadă, sa nu luăm kilograme în plus şi să nu ne dezechilibrăm nutriţional. Mai mult, legumele şi fructele de sezon sunt o sursă foarte bună de vitamine, de minerale, de antioxidanţi, care ne ajută şi în procesul de detoxifiere.”, a declarat recent directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

Ce părere are Dr. Mencinicopschi despre mezeluri

OLYMPUS DIGITAL CAMERANiciun aliment, inclusiv mezelurile nu pot fi alimente de calitate nutriţională ridicată dacă sunt foarte ieftine. Nu ai cum să faci din materii prime ieftine, alimente de calitate superioară. Dacă devenim mai pretenţioşi şi înţeleg că sănătatea noastră depinde de aceste alimente, chiar vom accepta să plătim cu aceeaşi bani o cantitate mai mică, din produse de tip mezel şi să consum însă un produs de calitate superioară. Mai mult, ar trebui să conştientizăm că denumirile generice ale alimentelor ne aduc mari confuzii. Când spunem mezeluri e ca şi cum am spune oameni, dar sunt 7 miliarde de oameni, fiecare cu identitatea lui. Cine ne spune care mezel este bun? Eticheta lui. Ne place sau nu ne place, trebuie să citim eticheta lui.”, a spus Dr. Mencinicopschi.

Ce sfaturi are specialistul pentru populaţie

Un prim pas este să învăţăm să citim etichetele, să avem o alimentaţie cât mai echilibrată şi diversificată, fructe si legume proaspete, dar şi produse de origine animală.

Legaturi:

***


Categorii

Alimentatia (E-uri aditivi cancerigeni), Cuvantul cititorului, Doctorul Pavel Chirila, Gheorghe Mencinicopschi, Razboiul impotriva sanatatii, Video

Etichete (taguri)

,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

42 Commentarii la “Nu hrani cancerul! – DR. PAVEL CHIRILA – CONFERINTA DESPRE ALIMENTATIE SI STILUL DE VIATA SANATOS/ BOLNAV (video)/ Ce sa mancam in Post?/ SAREA IN EXCES UCIDE

<< Pagina 1 / 2 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

  1. consumul sarii cu IOD este daunator, dar organismul are nevoie de sare, ea este cea care intervine in ”procesele” gestionate in sistemul nervos, potasiu-clor, echilibrul lor este extrem de immportant in transmiterea informatiei, respectiv comenzii in sistemul nervos

  2. Ar fi de ras daca nu ar fi de plans. Au ajuns nutritionistii sa ne spuna prin presa cum sa postim, in timp ce preotii nu sufla o vorba prin biserici. A, da, spun despre importanta postului, dar de canoanele apostolice cu privire la post nu sufla nimeni o vorba.
    Ca sa rezum, mi se pare periculoasa abordarea asta medicinisto-nutritionista asupra postului, pentru ca nu are nici o legatura una cu alta. Postul nu a fost facut pentru ca omul sa manace sanatos si exact asta ni se induce si se incearca sa ni se bage in cap. Cand s-au asezat posturile de catre Biserica oamenii mancau sanatos tot timpul. Nu e cazul sa gasim acum pretexte din acestea mecinicopschiste ca postim ca sa slabim sau sa ne detoxificam organismul. Poate sufletul sa-l “detoxificam”, dar mi-e teama ca asculatandu-i pe astia de mai sus o sa ratam incercarea asta…

  3. @ Titus L

    Depinde foarte mult cum privim lucrurile si cum tratam o informatie primita.

    Cred ca rostul acestor atentionari ale medicilor, precum cei de mai sus, este de a vedea ca astazi ceea ce ti se serveste pe post de hrana de post nu este sanatos si nu este nici chiar de post. Ori, daca o hrana nu este sanatoasa, inseamna ca ea strica templul Duhului Sfant – care este corpul – si prin aceasta contravine legilor Creatorului. Si degeaba te minti tu ca manaci de post cand de fapt iti faci mai rau.

    Da, postul presupune ca are si o componenta trupeasca, adica cu privire la hrana pe care o consumam, si despre aceasta este vorba aici. Nu putem sa o ignoram si sa spunem ca postim de tot felul de pacate si mancam sorici de post, sau mancam pana la urma si o fructa sau o leguma care nu mai creste in mod traditional, ci este plina de pesticide si alte substante chimice. Ori aici nu este rolul primordial al duhovnicului sa ne spuna lucrurile acestea, ci a acestor specialisti care stiu in mod concret ceea ce se intampla cu toate aceste alimente pe care le gasim pe piata.

    Dupa cum vedem traim in timpurile in care avem a ne feri nu numai de pacate ci si de o natura pervertita, strambata tot de pacatele omului.

  4. @ Corina

    Foarte frumos explicat!
    Iar sfaturile d-lui dr. Pavel Chirilă demaschează pervertirea industriei alimentare. Și că arată diferența dintre ce otrăvuri mâncăm noi acum, și ce mâncau strămoșii noștri. Iar, prin extensie (luând și ce e de folos din articolul dl. Mencinicopschi), diferența dintre ce presupunea dpdv alimentar postul de altădată (mâncăruri vegetale sănătoase, proaspete) și ce poate presupune acum: potențiatori de gust de tip Delikat, lapte de soia, soia bucăți, cremwurști ”de post”, E-ugenii (și alte dulciuri la fel de artificiale) etc. De asemenea, zahăr, făină și pâine lipsite de nutrienți. Lucruri inimaginabile probabil acum un secol…

  5. Postul, din punct de vedere trupesc, nu inseamna doar sa nu mananci carne, lapte, oua … sau derivate din acestea. Postul inseamna sa mananci mai putin, sa mananci produse mai putin placute la gust, sa induri putina foamete si sete.
    Inseamna sa-ti nevoiesti putin trupul si sa-l privezi de poftele lui. Bineinteles, fiecare om dupa putinta sa trupeasca si dupa propria masura a credintei.
    @Titus L are dreptate. Nimeni nu contesta rolul doctorilor sau nu contesta valabilitatea sfaturilor lor.
    Dar sa nu cadem in capcana stricarii postului, prin imbuibarea cu produse de post. Ca daca ne imbuibam cu alte produse decat carne, lapte, oua … inseamna doar ca suntem vegetarieni si nicidecum “postitori”.

    Postul trebuie sa insemne inaltare duhovniceasca prin nevointa trupeasca si nu numai.

  6. Postul – porunca dumnezeiasca, arma impotriva diavolului

    Iubiti crestini, sa avem grija sa nu ne insele cineva, scotand, adaugand sau modificand ceva la Lege.
    Biserica ortodoxa a fost intemeiata de Sfintii Apostoli ai Domnului nostru Iisus Hristos. Invataturile care stau la baza ortodoxiei, la baza Bisericii celei una, sfanta, soborniceasca si apostoleasca, sunt Sfanta Scriptura si Sfanta Traditie.

    Sa ne intoarcem la credinta cea Dreapta si Adevarata, la ortodoxia curata. Sa ne rugam la Dumnezeu pentru a ne ajuta sa discernem invataturile drepte ale Sfintilor Apostoli si ale Sfintilor Parinti, de invataturile pseudoortodoxiei din zilele noastre, invataturi “ortodoxe” cu iz ecumenist, cu iz de apropiere spre unirea intr-o unica si universala biserica a Satanei.

    Sa fim cu mare bagare de seama la toti cei care incearca sa ne indeparteze de Dumnezeu, aducand innoiri sau inovatii in Lege, spunandu-ne ca traim alte vremuri si trebuie sa adaptam legea la vremurile noastre. Acestia sunt “lupi in blana de oi”.

    Domnul Iisus Hristos ne-a avertizat ca vor veni acestia, dar sa nu-i ascultam si sa traim dupa Legea Lui dumnezeiasca, care va ramane neschimbata pana la sfarsitul lumii.
    “Cerul si pamantul vor trece, dar cuvintele Mele nu vor trece” (Matei 24, 35)

    “Imbracati-va cu toate armele lui Dumnezeu, ca sa puteti sta impotriva vicleniilor diavolului.
    Caci lupta noastra nu este impotriva trupului si a sangelui; ci impotriva incepatoriilor si a domniilor, si a stapanitorilor intunericului veacului acesta, impotriva duhurilor rautatii din vazduhuri”. (Efeseni 6, 11-12)

    Domnul nostru Iisus Hristos, Lumina din Lumina si Dumnezeu adevarat din Dumnezeu adevarat, ne spune ca Satana are un neam de diavoli, care nu iese din oameni cu nimic altceva, decat cu doua din armele daruite noua de Dumnezeu, anume: post si rugaciune, folosite impreuna.

    “Acest neam de diavoli nu iese cu nimic, decat numai cu post si rugaciune”
    (Matei 17, 21)

    Nu orice post este religios, ci numai acela care se face intru numele Domnului si dupa legea Lui Dumnezeu, asa cum au invatat proorocii (Ioil 2, 12-16) si l-au practicat Sfintii (III Regi 19, 8; Matei 4, 2; Luca 2, 37).

    Moise a stat pe muntele Sinai, atunci cand a primit tablele Legii, “patruzeci de zile si patruzeci de nopti; si nici paine n-a mancat, nici apa n-a baut” (Iesirea 34, 28; Deuteronomul 9, 9,18)

    Cand a fost sa biruiasca poporul cel pagan al filistenilor, evreii au postit (1 Regi 7, 6).

    Profetul Isaia vorbeste mult despre insemnatatea postului (Isaia cap.58).

    Profetul Ioil, amintind despre pocainta, indemna si la post (Ioil 2, 15)

    Dumnezeu a iertat tot poporul cetatii Ninivei, atunci cand au postit , s-au rugat si s-au cait pentru pacatele lor. (Iona cap. 3)

    Inteleptul Isus fiul lui Sirah zice: “Nu fi nesatios in nici o desfatare si nu te apleca la mancaruri multe. Ca in mancarurile cele multe va fi durere si nesatiul va veni pana la ingretosare. Pentru nesatiu, multi au pierit; iar cel infranat isi va inmulti viata” (37, 32-34).

    Sfantul Ioan Botezatorul Inaintemergatorul Domnului nostru Iisus Hristos, a postit continu.
    (Matei 3, 4, Marcu 1, 6)

    Mantuitorul nostru, Domnul Iisus Hristos insusi a postit patruzeci de zile si patruzeci de nopti in pustie, inainte de a incepe propovaduirea Evangheliei. (Matei 4, 2; Luca 4, 2) si ne-a poruncit si noua sa postim. (Matei 6, 16–18; Luca 21, 34)

    Sfintii Apostoli au postit si s-au rugat. (Faptele Apostolilor 13, 3; 14, 23; 1 Corinteni 7, 5; II Corinteni 6, 5; 11, 27)

    Sfintii Parinti lauda si recomanda postul cu staruinta.

    Sfantul Ioan Gura de Aur spune: “Postul potoleste zburdaciunea trupului, infraneaza poftele cele nesaturate, curateste si inaripeaza sufletul, il inalta si il usureaza”. (Omilia a 10-a la cartea Facerii)

    Alte indemnuri si dovezi Biblice despre folosinta postului: (Levitic 16, 29 si 23, 32), (Judecatori 20, 26), (Estera cap. 4), (Ieremia 36, 9), (Daniel 10, 2-3), (Psalmul 34, 12), (Luca 2, 36-37),
    (Matei 17, 21)
    … si mai sunt alte marturii ale Sfintei Scripturi (Biblia) si ale Sfintilor Apostoli.

    Deci, postul este de origine dumnezeiasca si ne-a fost dat de Bunul Dumnezeu, cu scopul de a ne infrana trupul de la patimi, a ne smeri sufleteste si a ne face mai buni intru pocainta si rugaciune spre mantuirea noastra si slava lui Dumnezeu.

    Postul, nu inseamna doar abtinere de la mancare si bautura, ci si abtinerea de la ganduri necurate, vorbe si fapte rele.
    De vedeţi un sărac, aveţi milă de el, un duşman, împăcaţi-vă cu el, un prieten înconjurat de bun nume,nu-l invidiaţi, o femeie frumoasă, întoarceţi capul in alta parte.
    Nu numai gura voastră să postească, ci şi ochiul, şi urechea, şi picioarele, şi mâinile, şi toate mădularele trupului vostru.
    Mâinile voastre să postească, rămânând curate de hrănire şi de lăcomie. Ochii, neprivind cu ispitire frumuseţile străine. Hrana ochilor este ceea ce ei văd. Dacă-i o privelişte neîngăduită şi potrivnică Legii, postul suferă din pricina aceasta şi mântuirea sufletului este vătămată întru totul; dacă-i o privelişte îngăduită de Lege şi fară greşeală, postul se împodobeşte cu ea. Opriti ochii de la a privi nerusinarea.
    Asemenea, urechea voastră se cade să postească. A posti pentru ureche înseamnă a o astupa pentru vorbirile de rău şi pentru zavistii. “Nu aplecaţi urechea voastră la vorbirile deşarte” – este scris. Gura, pe de altă parte, trebuie să postească de barfe, cearta, minciuni, cuvinte cu viclesug, vorbire multa si desarta sau alte vorbiri ruşinoase.
    Iarta tot, impaca-te cu dusmanul tau, ai grija de sarac, de vaduva si de orfan, fa milostenie si dreptate.
    Sotii, cu buna invoire intre ei, trebuie sa se abtina de la impreunare trupeasca.
    “Iar Eu va spun voua: iubiti pe vrajmasii vostrii, binecuvantati pe cei ce va blestema, faceti bine celor ce va urasc si rugati-va pentru cei ce va vatama si va prigonesc, ca sa fiti fiii Tatalui vostru Celui din ceruri …” (Matei 5, 44-45)
    “Dar chiar daca noi sau un inger din cer v-ar vesti alta Evanghelie decat aceea pe care v-am vestit-o noi, sa fie anatema.
    Cum v-am spus mai inainte, si acum va spun iarasi: daca va propovaduieste cineva alta Evanghelie decat ceea ce ati primit, sa fie anatema.” (Galateni 1, 8 – 9)

    Zilele de post ale crestinilor sunt:

    1. Miercuri si Vineri de peste an ( + Luni )

    2. Cele 4 posturi mari: Postul Nasterii Domnului Iisus Hristos, Sfantul si Marele Post al Pastilor, Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel si Postul Adormirii Maicii Domnului.

    3. In ziua ajunului înaintea Botezului Domnului, aducătoare aminte de postul catehumenilor care se botezau în această zi.

    Ziua Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul, căci fapta lui Irod Antipa, care a poruncit tăierea capului, a fost o fărădelege şi a adus întristare Mântuitorului. Afară de aceasta Ioan Botezătorul a fost cel mai mare postitor al timpului său, hrănindu-se în pustia Iordanului numai cu acride şi miere sălbatecă.
    Ziua Inălţării Sfintei Cruci, pentru că ne aminteşte de patimile Domnului, răstignirea sa pe cruce şi alte evenimente petrecute cu crucea Mântuitorului.

    Miercuri si Vineri

    Miercuri a fost sfatul iudeilor de a omorî pe Hristos.
    Vineri s-a îndeplinit acest sfat cu răstignirea pe cruce a Domnului.
    Prin urmare Biserica trebuia să venereze aceste două zile cu post şi rugăciune, cum a şi făcut şi a poruncit aceasta şi fiilor ei.
    Miercurea se citeste Acatistul Sfintei Cruci (si unul din Acatistele Maicii Domnului)
    Vinerea se citeste Acatistul Sfintei Cruci
    Miercurea si vinerea sunt posturi obligatorii pentru toti crestinii.

    Luni ( post facultativ pentru mireni )

    In Pidalion (Canoanele Sfintilor Apostoli si ale Sfintilor Parinti) citim că postul de luni este cuviincios şi cu drept cuvânt.
    Iar în Pravila cea mare se hotărăşte : Călugării şi lunile să le postească în tot anul ca şi miercurile şi vinerile, cum am luat de la Sfinţii Părinţi.
    Lunea se citeste Acatistul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril.
    Postul de luni este cuviincios, dar nu este obligatoriu pentru mireni.

    Postul ortodox este “desavarsita nemancare sau si a manca cineva odata in zi, intru al noualea ceas, cu mancare uscata, adica numai de paine si apa”.

    1. Post desavarsit sau ajunare (post negru) – nu se mananca nimic si nu se bea apa cel putin o zi intreaga ( de la ora 12 noaptea pana a doua zi la 12 noaptea. ).

    2. Post aspru sau uscat – se mananca o singura data in zi, dupa ora 15.00, doar paine si apa.

    Nu se tine niciodata post in zilele de sambata si Duminica, cu o singura exceptie. In Sambata Mare, cand toti credinciosii, dupa masura credintei si puterea trupeasca, trebuie sa tina post negru, incepand cu joi noaptea de la ora 24.00 si pana sambata noaptea dupa ora 24.00 , cat mai spre dimineata Duminicii Invierii Domnului nostru Iisus Hristos.
    Zilele de sambata amintesc de facerea lumii, iar zilele de Duminica de Invierea Domnului.

    Pentru zilele de sambata si Duminica care cad in posturi, este dezlegare a postului si se poate manca, dar fara carne, peste, lapte, branza, oua (sau alte produse obtinute din acestea).

    PIDALION

    Sau Cârma Corabiei Soborniceştii şi Apostoleştii Biserici a Ortodocşilor, adică toate Sfintele Canoane, ale Sfinţilor Apostoli, ale Sfintelor Sinoade Ecumenice, locale şi ale Sfinţilor Părinţi de pe alocuri. Traduse din greceşte în româneşte de Înalt Prea Sfinţitul Mitropolit Venianin Costachi.
    Iar acum întâiaşi dată, în zilele Prea Înaltului Domn Mihail Grigoriu Sturza Voievod, cu binecuvântarea Înalt Prea Sfinţitului Arhiepiscop şi Mitropolit Meletie al Moldovei.
    Tipărită prin sârguinţa şi cheltuiala prea cuviosului arhimandrit Neonil stareţ al sfintelor mânăstiri Neamţu şi Secu.
    Îndreptate şi îndeplinite de protosinghelul Neofit Scriban în tipografia Sfintei Mânăstiri Neamţu, în anul 1844 de ieromonahul Teofan şi de monahul Cleopa tipograful.
    —————————————————

    Această carte de la arătatul an 1652 până astăzi neavând noroc de a se retipări, a ajuns un lucru atât de rar, încât o episcopie sau o mitropolie se poate socoti foarte norocoasă, dacă încă i-a mai rămas vreun exemplar întreg!
    Pricinile neretipăririi pot fi de mai multe feluri, unele iertate iar altele neiertate, precum între altele este şi aceea de a nu fi cunoscute de tot clerul şi creştinii, deosebitele legiuiri ale Sfintei Biserici. Aceasta din urmă s-a întâmplat şi cu cartea de faţă, tocmai pe când era să vadă întâia oară lumina tiparului în greceşte, precum mărturiseşte fericitul Patriarh Neofit, în scrisoarea sa din 1802, care s-a tipărit în dosul acesteia. Şi care carte poate că şi la noi are acest fel de neprieteni, pe care cu o singură trăsătură socotesc îndeajuns a-i încredinţa despre adevăr: adică este biserica învăţătoare şi propovăduitoarea luminii sau nu? Este ea un organism social sau nu? Unde se aplică prorocescul cuvânt: ,,Lumină sunt Poruncile Tale pe pământ. Lumină cărărilor mele este Legea Ta. Şi arătarea cuvintelor Tale luminează şi înţelepţeşte pe prunci”. Cum să înţelegem cuvântul Sfântului Pavel: ,,Că elinilor şi barbarilor, înţelepţilor şi neînţelepţilor datori sunt”. Totuşi le voi răspunde şi cu acea mare zisă a Sfântului Grigorie Teologul: „Cum necuviincios lucru este ca legea romanilor nimănui nu-i este iertat a nu o şti, deşi ar fi ţăran şi cu totul neînvăţat; nici nu este lege care să ajute pe cei ce lucrează din neştiinţă; iară învăţătorii mântuirii, se poate a nu şti principiile mântuirii, care deşi altminterea sunt foarte simple şi neadânci pentru înţelegere?”
    Afară de acestea şi Sfântul Chiril al Alexandriei zice: „Să auzim dar toţi câţi ne lenevim la citirea scripturilor câtă vătămare suferim şi câtă sărăcie, că nu putem începe vreo vieţuire cândva, cei ce nu ştim legile acelea după care trebuie a vieţui”.
    Şi cu adevărat, cât ar fi de nepotrivit clerului care ar trebui să cârmuiască pe acei ce li s-au încredinţat spre a-i păstori la apa odihnei, şi a-i povăţui către mântuire şi Împărăţia lui Dumnezeu, ca legiuirile sau canoanele bisericeşti a le fi cu totul neştiute! Ba încă ar fi şi mai rău, când am voi să împiedicăm pe cei ce ar voi a le ştii, ascunzând lumina sub obroc.
    —————————

    „S-a hotărât de Sfinţii Părinţi a se întrebuinţa şi după moarte a se anatematisi, cei ce ori în credinţă, ori în canoane ar păcătui (al V-lea Sinod Ecumenic în trimiterea către Iustinian, foaia 392 al tomului al 2-lea). Vezi iubitule înfricoşat cuvânt.”
    „Cei ce pun în defăimare Sfintele şi Dumnezeieştile Canoane ale Sfinţilor Părinţilor noştri, care şi pe Sfânta Biserică o sprijinesc şi pe toată credinţa petrec împodobind-o şi o povăţuiesc către Dumnezeiasca evlavie, fie anatema. (Sinodul din Constantinopol, cel după Constantin Porfirogenetul, foaia 977 din tomul al 2-lea al sinodicalelor, adică Tomul Unirii).”
    —————————

    „Nu-mi spune legile cele din afară, căci şi vameşul legea dinafară plineşte, dar însă se osândeşte (Hristostom cuvântul 57 la cea de la Matei).” Şi iarăşi: „Nici toţi împăraţii, de multe ori nu se ostenesc cu conglăsuire la legi. Cuvântul 6 la Andriante.)”
    Zice însă Blastar că mare ajutor dau Dumnezeieştilor Canoane, legile cele iubitoare de buna cinstire de Dumnezeu: „Unele adică împreună ajutorându-le, iar altele, şi plinindu-le, când se întâmplă a se trece acelea cu vederea. (Cap. 5, litera k)”
    Că Dumnezeieştile Canoane şi decât tipicele sunt mai puternice, când acelea se împotrivesc acestora şi mai ales cele în parte şi locale.
    Că zice Blastar: „Din novela 131 a lui Iustinian ai putea cunoaşte, că tipicele cele făcute de ctitori sunt datori a le primi de nu cumva se împotrivesc canoanelor (cap.16, litera l)”
    —————————-

    Suprascriere la Sfintele Canoane a Sfântului Ioan Hristostom
    „ Am auzit şi am ţinut… Nu ai ţinut, pe sineţi te-ai osândit. În jumătate ai ţinut, şi de nu vei ţine, vei zice însă, nu am ştiut. Că cel ce se osândeşte pe sine pentru că nu a ţinut, se sârguieşte spre a ţine. ( În cuvântul 4, despre pocăinţă, foaia 785, a tomului 6, tipărit la Veneţia )

    A Sfântului Maxim
    „ Mulţi suntem cei ce zicem, puţini însă cei ce fac; dar însă cuvântul lui Dumnezeu nimeni nu este dator a-L mincionoşii pentru lenevirea sa. Ci a mărturisi cu adevărat neputinţa sa, iar nu a ascunde adevărul lui Dumnezeu. Ca să nu facem vinovaţi, împreună cu călcarea poruncilor, şi de reaua tălmăcire a cuvântului lui Dumnezeu. (capitolul 85 a celei de-a doua sute, a celor pentru dragoste, din Filocalie)
    ——————————

    CANOANELE CELE ALE SFINŢILOR ŞI ÎNTRU TOT
    LĂUDAŢILOR APOSTOLI

    Canonul 64 Apostolic:
    “Daca un cleric s-ar afla postind in ziua Duminicii sau a sambetei (afara numai de una), sa se cateriseasca; iar daca va fi mirean, sa se afuriseasca.”
    [sobor 6: 55, 56; Gangra: 18; Laod: 29; Petru 15; Teofil 1]

    Talcuire
    “Alt lucru este postul, altul dezlegarea postului, şi altul stricarea postului. Şi postul chiar este desăvârşita nemâncare, sau şi a mânca cineva o dată în zi, întru al nouălea ceas, cu mâncare uscată, adică numai de pâine şi apă.
    Iar dezlegarea postului este, a mânca cineva mai-nainte de al nouălea ceas, ori smochine, ori stafide, sau altceva de acest fel. Sau şi a mânca afară de pâine, şi de apă, şi alte oarecare feluri de mâncăruri proaste: precum de pildă, legumi, vin, sau unt de lemn, sau raci, scoici, şi alte de acest fel. Iar stricarea postului este când mănâncă cineva din toate de mâncare, şi carne adică, şi peşte, şi lapte, şi brânză, şi celelalte. Deci în canonul acesta rânduiesc dumnezeieştii apostoli, că oricare cleric, s-ar afla postind în ziua Duminicii sau a sâmbetei, cu deplinită nemâncare, sau şi cu mâncare uscată întru al nouălea ceas, afară de o singură sâmbătă: adică de Sâmbăta cea Mare, întru care se afla Trupul Domnului în mormânt. şi întru care şi toţi dreptslăvitorii postim, după Glasul Domnului ce a zis: ,,Iar vor veni zile când se va lua de la dânşii Mirele, şi atunci vor posti” (Matei 9, 15)
    Un cleric ca acesta, zic, să se caterisească, iar de va fi mirean unul ca acesta să se afurisească”.

    Canonul 69 Apostolic:
    “Daca vreun episcop, prezbiter, diacon, citet sau cantaret nu posteste Sfantul si Marele Post al Pastilor sau miercurea, sau vinerea, sa se cateriseasca, afara de cazul cand este impiedicat de slabiciunea trupeasca. Iar de va fi mirean, sa se afuriseasca”. [Sobor 6: 29, 89; Loadiceea: 49, 51, 52; Petru: 15; Dioni: 1; Timot: 8, 10]

    Talcuire
    “Tuturor împreună, şi celor bisericeşti, şi celor lumeşti, le porunceşte canonul acesta să postească întocmai şi asemenea, atât Postul cel mare, cât şi toate miercurile, şi vinerile, zicând acestea anume: Oricare episcop, sau prezbiter, sau diacon, sau citeţ, sau cântăreţ, nu posteşte sfântul marele Post, sau fiecare miercuri, şi vineri, să se caterisească. Afară numai de nu poate a posti pentru vreo boală trupească. Iar de este mirean cel ce nu le posteşte acestea, să se afurisească. Că sfântul marele Post îl postim, după Dumnezeiescul Hrisostom (în cuvântul la cei ce posteau primele Paşti) ce zice nu pentru Paşti, nu pentru Cruce, ci pentru păcatele noastre… Fiindcă Paştile nu sunt pricină de post şi de plâns, ci de veselie şi de bucurie. Drept aceea nu se cuvine să zicem că plângem pentru Cruce. Că nu plângem pentru aceea, să nu fie! Ci pentru păcatele noastre. Postim însă marele Post, după urmarea Domnului, care a postit în munte 40 de zile. Iar cele două zile ale săptămânii le postim, miercurea adică, căci întru această zi, s-a făcut sfatul pentru vânzarea Domnului nostru, iar vinerea, căci întru această zi a pătimit cu Trupul moartea cea pentru mântuirea noastră “…
    . „Drept aceea, precum Timotei în canonul 8 şi 10 al lui, iartă pe muierea cea lehuză, ca în Postul cel mare să bea vin, şi să mănânce îndestulă hrană, încât să se poată ţine, iară pe cel tare uscat de vreo covârşitoare boală îl iartă a mânca unt de lemn în Postul cel mare. Întru asemenea chip se cade a se ierta să mănânce numai unt de lemn, şi să bea vin miercurea şi vinerea cel ce s-a uscat de o mare boală. Asemenea zice şi Dumnezeiescul Ieronim, că întru aceste două zile nu trebuie a se dezlega postul fără
    de mare nevoie”…

    Se osebesc miercurile şi vinerile Luminatei săptămâni, şi a săptămânii celei după Cincizecime, întru care stricăm cele ale săptămânii celei Luminate pentru bucuria Învierii Fiului şi Cuvântului lui Dumnezeu, iar cele ale săptămânii celei după Cincizecime, pentru bucuria Pogorârii Sfântului Duh, ca şi după aceasta să se arate că Sfântul Duh este de o fiinţă cu Fiul, şi cu nimic este mai jos decât acela, precum zice Chitrul în canonul 25 al său. Iar stricarea postului miercurilor sau a vinerilor ce o facem, când se întâmplă Praznicele Naşterii lui Hristos şi ale Dumnezeieştilor Arătări, se vede că o vindecă postul cel ce a apucat mai-nainte al ajunului, care este rânduit în Tipic a se face totdeauna la praznicele acestea, pentru această pricină socotesc. Iar stricarea postului ce se face miercurile şi vinerile în cele douăsprezece zile după Naşterea Domnului, şi înainte de lăsatul de carne, şi în săptămâna mâncării de brânză, nici de o parte poate a se vindeca”…

    „De aici se cunoaşte cât sunt vrednici de osândă aceia, ce au umplut ceasloavele cele din nou tipărite de dezlegări la vin şi la unt de lemn, puse nu numai la sfinţii cei mari ci şi la cei mici, şi în scurt a zice la cei fără doxologii, sau (slavocântare) care acestea nu le au vechile scrise cu mâna, şi tipărite ceasloave care se află. Pentru aceasta cei ce s-au înştiinţat de aceasta îndreptează-se; şi urmeze mai bine celor vechi, decât celor noi. Iar pentru ca să deplinim cuvântul cel pentru Posturi, adăugăm aici şi aceasta, că, cele trei Posturi, al Naşterii Mântuitorului, al Sfinţilor Apostoli, şi al lui August, le întăresc încă, şi Simeon al Tesalonicului (în răspunsul 54) şi aşezămintele cele din început, şi obşteştile Tipice ale Ierusalimiţilor şi ale Studiţilor, şi în scurt toate osebitele Tipice ale împărăteştilor mănăstiri din Sfântul Munte. Ci şi însuşi aceasta că Postul cel dinaintea Sfintelor Paşti se numeşte mare, arată, că sunt şi alte posturi, acesta însă covârşeşte, precum aceasta descoperit o încheie Simeon al Tesalonicului (în răspunsul 56). Deci în Posturile Naşterii Domnului, şi al Sfinţilor Apostoli, Marţea şi Joia, se face dezlegare la unt de lemn şi la vin, nu şi la peşte, după Tipice; iar Lunea, miercurea, şi vinerea postim de unt de lemn şi de vin, şi întru acestea de se va întâmpla Alliluia, adică sfânt neslavocuvântat se face la al 9-lea ceas o mâncare şi uscată mâncarea; iar de se va întâmpla sfânt slavocuvântat se face de două ori mâncare”.

    Canonul 70 Apostolic:
    “Daca un episcop, sau presbiter, sau diacon, sau oricine din ceata clericilor, ar posti impreuna cu iudeii, sau ar tine sarbatorile impreuna cu dansii, sau ar primi de la dansii daruri de sarbatori, precum azime, sau ceva de acest fel, sa se cateriseasca; iar daca va fi mirean, sa se afuriseasca.”
    [Apostolic: 7, 65, 71; Sobor 6: 11; Ant: 1; Lao: 29, 37, 38; Car: 60, 81, 117]

    Talcuire
    „Dacă cel ce numai se roagă împreună cu cei afurisiţi, se afuriseşte, sau cu cei caterisiţi numai, împreună se cateriseşte. Cu mult mai vârtos cel ce posteşte şi serbează împreună cu Iudeii ucigaşii lui Hristos, cleric fiind se cateriseşte, iar mirean se afuriseşte. Pentru aceasta şi canonul acesta rânduieşte, că oricare episcop, sau prezbiter, sau diacon, sau oricare fiind din catalogul clericilor, posteşte cu Iudeii, sau serbează cu dânşii Paştile, sau alte sărbători, sau primeşte de la dânşii daruri de ospăţ ale sărbătorii lor, precum sunt azimile (pe care ei la zilele pascăi lor le mănâncă, şi la toată sărbătoarea lor, şi la toată jertfa azimele proaduce), sau altceva ca acestea, primind să se caterisească. Iar de va fi mirean să se afurisească. Căci măcar deşi cei ce primesc unele ca acestea, şi împreună postesc şi împreună prăznuiesc, nu sunt de o cugetare cu Iudeii, dar însă dau prilej de sminteală, şi prepus că cinstesc slujbele Iudeilor, care lucru este străin de Dreptslăvitori. Las a zice, că şi se spurcă unii ca aceştia cu împreună petrecerea ucigaşilor de Hristos. Către care zice Dumnezeu, postul şi nelucrarea şi sărbătorile voastre le urăşte sufletul meu”.

    Fiecare crestin ortodox trebuie sa aiba un preot duhovnic si intotdeauna, chiar si cand este vorba de tinerea postului, sa ceara sfatul si binecuvantarea duhovnicului.
    Nimic nu se face fara ascultare, caci altfel, vom face doar voia noastra.

  7. @Corina
    Aveti cumva dreptate, dar iarasi nu are legatura cu postul, pentru ca nu numai in post este trupul nostru templu al Duhului Sfant ci tot timpul. Apoi, si eu am fost tentat sa spun despre unele alimente vegetale ca nu sunt de post, dar m-am mai gandit putin si nu mai sunt asa de sigur. Lucrurile se personalizeaza putin, conteaza nu numai gestul sau fapta ci si ceea ce a nascut acel gest. Adica, daca eu mananc pateu vegetal ca sa insel postul atunci nu tin post, dar numai atunci, cand intentia mea este sa ma mint pe mine de dragul aparentei. Altfel, va asigur ca mancarea vegetala fie ea si prelucrata industrial si cu adaos de E-uri nu poate inlocui hrana “de dulce” ca aport energetic si nici ca gust. Iar daca sunt unii care din punct de vedere trupesc se simt foarte bine mancand doar hrana vegetala, atunci sunt asa cum spune @un crestin ortodox, doar vegetarieni si nu postitori.

  8. Multumesc lui Vasile C. pentru a fi inteles la ce ma refeream. Cat in ceea ce priveste “Un crestin ortodox” argumentul cu imbuibarea mi se pare ca este un fel de castravete servit, dat fiindca e vorba de post…

  9. @ Titus L

    Daca trupul nostru este templu al Duhului Sfant tot timpul si postul este un timp, chiar sfant, am putea zice atunci: are legatura si cu postul. Acuma dat stiind ca in post nu se consuma alimente de origine animala, in aceasta perioada ne vom orienta mai mult spre cele de natura vegetala. Si aici trebuie sa luam in cont ceea ce ne spun acesti specialisti cu privire la pacalelile pe care putem sa ni le luam crezand insa ca noi ne hranim sanatos in aceasta perioada.

    Nu as vrea acum sa analizez cat este de post pateul de post, dar sunt de acord cu dumneavoastra ca “lucrurile se personalizeaza putin”. Si ca sa intaresc mai departe aceasta gandire in spiritul Sfantului Maxim Marturisitorul putem vedea ca o fapta are trup si suflet, si pentru post putem sa gasim, tot asa, un trup si un suflet.

    Dar, ca sa nu ma indepartez prea mult, ceea ce intereseaza in momentul de fata este alegerea pe care trebuie sa o facem atunci cand cumparam alimente din comert. Ori, daca alta data nu iti dadea atata bataie de cap cand luai alimente prime, acuma trebuie sa sti o groaza de lucruri ca sa poti sa te hranesti cat de cat sanatos. A crede insa ca acest lucru nu conteaza, nu este chiar asa, pentru ca e ca un fel de tentatie la adresa lui Dumnezeu. E ca si cum ai posibilitatea sa mergi pe mai multe drumuri, dar te aventurezi pe cel mai periculos, zici ca iti faci cruce, si in rest sa aibe Dumnezeu grija. Acuma specialistii acestia in nutritie vin si iti dau ca un fel de harta cu periculozitatea drumurilor si tu nu ai decat sa alegi dupa cum poti. Sigur, fiind spuse acestea nu inseamna ca celelalte aspecte ale postului se vor neglija, desi este cert ca aceasta preocupare a ceea ce mancam poate sa creeze o pondere mai mare a aspectului trupesc al postului, dar si aceasta este, din pacate, in ton cu timpurile pe care le traim.

  10. @Corina

    Postul inseamna infranare si nu saturare cu fasole, linte sau 1 kg de mere gustoase, o tava de prajiturele delicioase (de post bineinteles) sau nu stiu ce chiftele sau fripturi din soia.

    SI acestea toate, postate in comentariile mele nu sunt “un castravete servit”, ci sunt canoanele Sfintilor Parinti, sunt dogmele credintei ortodoxe.

    Dar, asa cum am specificat si in comentariul anterior:”fiecare dupa putinta lui trupeasca si dupa propria masura a credintei”.

  11. @un crestin ortodox:

    multumesc pentru postare. am facut copy/paste ca sa o pastrez.

    @Corina:

    oricum am invarti cuvintele, eu vreau sa subliniez ceea ce am spus la inceput: sfatuirea noastra in ce trebuie sa mancam in post si cum sa postim venita din partea unor nutritionisti (ingineri de chimie alimentara?) este rau venita. Sfaturile si explicatiile lor sunt de tip mecanic, de genul mananci asta ai enzima cutare care e sanatoasa, nu manaci asta faci cancer. Asta nu e post si nici nepost, asta e… nimic. Nu ai cum sa dai sfaturi duhovnicesti tratand omul doar ca trup, chiar daca din punct de vedere chimic, experimental, empiric ai dreptate. Pai daca o tinem asa, maine poimaine o sa ne pomenim cu un instructor de educatie fizica care o sa ne aminteasca ca in postul mare se fac traditional lucrarile pamantului de primavara si ca ar trebui sa compensam stilul nostru urban de viata cu ceva miscare, eventual ritmata.
    Sunt convins ca daca ati citit ceea ce a postat @un crestin ortodox ati simtit marea diferenta fata de cele spuse de Mecinicopschi. Despre asta spuneam.
    Ma iertati ca am insitat si de am gresit.

  12. Acelasi gand (de a lista postarea facuta de “crestin ortodoxa”) l-am avut si eu noaptea trecuta cand am citit. Acum voi pune in aplicare. Poate ne spune si are este sursa?

  13. Spre sfarsitul anului trecut, Carmen Avram a realizat un reportaj intitulat “Intre miracol si stiinta”. Partea de inceput, cea la care as dori sa ma refer, aduce in discutie modul de tratare a bolilor grave, inclusiv cancerul, prin tratamente naturiste si, bineinteles, un mod de viata cu totul diferit de cel de pana atunci.

    http://inpremiera.antena3.ro/reportaje/intre-miracol-si-stiinta-169.html

  14. “Nu se tine niciodata post in zilele de sambata si Duminica, cu o singura exceptie. In Sambata Mare, cand toti credinciosii, dupa masura credintei si puterea trupeasca, trebuie sa tina post negru, incepand cu joi noaptea de la ora 24.00 si pana sambata noaptea dupa ora 24.00 , cat mai spre dimineata Duminicii Invierii Domnului nostru Iisus Hristos.Zilele de sambata amintesc de facerea lumii, iar zilele de Duminica de Invierea Domnului.
    Pentru zilele de sambata si Duminica care cad in posturi, este dezlegare a postului si se poate manca, dar fara carne, peste, lapte, branza, oua (sau alte produse obtinute din acestea).”

    Eu stiam ca se poate posti si sambata si Duminica atunci cand te pregatesti pentru Sfanta Impartasanie.
    Apoi cum este cu nepostirea sambata si Duminica atunci cand esti in perioada postului? Cred ca nu inteleg eu bine ce este scris mai sus!

  15. @Sanziana

    Postul ortodox este “desavarsita nemancare sau si a manca cineva odata in zi, intru al noualea ceas, cu mancare uscata, adica numai de paine si apa”.

    1. Post desavarsit sau ajunare (post negru) – nu se mananca nimic si nu se bea apa cel putin o zi intreaga ( de la ora 12 noaptea pana a doua zi la 12 noaptea. ).

    2. Post aspru sau uscat – se mananca o singura data in zi, dupa ora 15.00, doar paine si apa.

    Deszlegarea postului nu este acelasi lucru cu stricarea postului.

    Canonul 64 Apostolic:
    “Daca un cleric s-ar afla postind in ziua Duminicii sau a sambetei (afara numai de una), sa se cateriseasca; iar daca va fi mirean, sa se afuriseasca.”
    [sobor 6: 55, 56; Gangra: 18; Laod: 29; Petru 15; Teofil 1]

    Talcuire
    “Alt lucru este postul, altul dezlegarea postului, şi altul stricarea postului.

    Şi postul chiar este desăvârşita nemâncare, sau şi a mânca cineva o dată în zi, întru al nouălea ceas, cu mâncare uscată, adică numai de pâine şi apă.

    Iar dezlegarea postului este, a mânca cineva mai-nainte de al nouălea ceas, ori smochine, ori stafide, sau altceva de acest fel. Sau şi a mânca afară de pâine, şi de apă, şi alte oarecare feluri de mâncăruri proaste: precum de pildă, legumi, vin, sau unt de lemn, sau raci, scoici, şi alte de acest fel.

    Iar stricarea postului este când mănâncă cineva din toate de mâncare, şi carne adică, şi peşte, şi lapte, şi brânză, şi celelalte.

    Deci în canonul acesta rânduiesc dumnezeieştii apostoli, că oricare cleric, s-ar afla postind în ziua Duminicii sau a sâmbetei, cu deplinită nemâncare, sau şi cu mâncare uscată întru al nouălea ceas, afară de o singură sâmbătă: adică de Sâmbăta cea Mare, întru care se afla Trupul Domnului în mormânt. şi întru care şi toţi dreptslăvitorii postim, după Glasul Domnului ce a zis: ,,Iar vor veni zile când se va lua de la dânşii Mirele, şi atunci vor posti” (Matei 9, 15)
    Un cleric ca acesta, zic, să se caterisească, iar de va fi mirean unul ca acesta să se afurisească”.

    Deci, sambetele si duminicile, chiar de sunt in perioada postului, nu se tine post.

    Scopul postului este de a ne plange pacatele noastre si a ne pocai pentru ele.
    Sambetele si Duminicile sunt zile de sarbatoare si de aceea nu se posteste. Sambetele amintesc facerea lumii, caci in ziua a 6 a a terminat Dumnezeu facerea lumii, iar Duminica este ziua invierii Domnului.
    Pentru aceasta nu se posteste in zilele de sambata si duminica, cu exceptia unei singure sambete si anumea, aceea din saptamana mare.

    Singura sambata in care se tine post, este sambata dinaintea Invierii Domnului.

    Problema in neintelegerea ta, cred ca este din cauza confuziei in privinta a ceea ce inseamna mancarea de post.
    Cred ca ar trebui sa citesti de cate ori este necesar, pana intelegi.

    Imi pare rau, ar nu ma pricep sa-ti explic mai bine de atat.

    Iar sursa acestor invataturi este Pidalionul, legea dupa care vietuieste biserica ortodoxa. Din pacate, exista mari interese de a nu mai ajunge la cunostiinta mirenilor si este aproape imposibil de gasit.

  16. @Un crestin ortodox:

    Din cele de mai sus s-ar intelege ca sambata si duminica nu s-ar tine post, conform Pidalionului.

    Acum, insa, in intreaga Biserica se tine Post toata aceasta perioada, inclusiv sambetele si duminicile, cu exceptia dezlegarilor de Bunavestire si de Florii.

  17. @Amin

    Aveti dreptate intr-o oarecare masura. Asa cum am spus si in comentariul anterior, confuzia vine din neintelegerea a ceea ce inseamna mancare de post.
    In zilele noastre, mirenii sunt invatati sa manance de toate, in afara de carne, lapte, oua …
    Dar aceasta nu este mancare de post, ci este mancare pentru dezlegarea postului.

    As dori sa nu fiu inteles gresit, eu doar am citat din Carma Bisericii Ortodoxe.

    De ce suntem invatati asa? Nu stiu sigur, dar probabil ca este in acelasi trend cu ecumenismul, cu apropierea de vietuirea catolicilor sau a altor religii eretice.
    Unii spun ca, in zilele nostre, credinciosii sunt mult mai slabanogiti decat cei dinainte si de aceea nu mai pot tine posturile asa cum scrie in Canoanele Ortodoxe.
    Este posibil sa fie adevarat. Doar insusi Dumnezeu ne-a spus ca mergem spre imputinarea credintei, deci spre slabanogire duhovniceasca si implicit trupeasca.

    In zilele de sambata si duminica, nu cred ca exista credincios care sa nu manance si sa nu bea apa, sau sa manance doar paine si apa, in al 9 lea ceas al zilei. Daca ar manca asa, ar insemna ca tine post sambata si duminica.

    Eu am vrut doar sa reamintesc faptul ca, daca eu sau altii nu pot tine postul ortodox asa cum scrie in legea bisericii ortodoxe, trebuie doar sa ne recunoastem neputinta noastra, slaba noastra credinta si nicidecum sa nu modificam legea.

    Imi cer scuze daca am suparat pe cineva sau daca nu m-am facut inteles mai bine.

    “A Sfântului Maxim
    „ Mulţi suntem cei ce zicem, puţini însă cei ce fac; dar însă cuvântul lui Dumnezeu nimeni nu este dator a-L mincionoşii pentru lenevirea sa. Ci a mărturisi cu adevărat neputinţa sa, iar nu a ascunde adevărul lui Dumnezeu. Ca să nu facem vinovaţi, împreună cu călcarea poruncilor, şi de reaua tălmăcire a cuvântului lui Dumnezeu. (capitolul 85 a celei de-a doua sute, a celor pentru dragoste, din Filocalie)”

    Dumnezeu sa ne miluiasca pe toti.

  18. @Un crestin ortodox:

    http://www.basilica.ro/stiri/postul-mare-ipostul-sfintelor-pastii_4774.html

    Dupa cum se poate observa, nu este vorba despre nimic innoitor sau ecumenist in modul in care e inteles Postul Mare astazi, pe canalele oficiale ale Patriarhiei.

  19. @Admin

    Ati spus ca, conform Pidalionului nu s-ar tine post sambata si duminica, dar ca acum, in toata biserica se tine post inclusiv sambetele si duminicile.

    V-am dovedit ca nu este adevarat ce spuneti. Conform canoanelor Pidalionului, nimeni nu tine post sambata si duminica, nici chiar acum in timpul postului mare. Toti credinciosii consuma mancare pentru dezlefarea postului.
    Daca doriti neaparat sa combateti canoanele Sfintilor Parinti, este problema dumneavoastra.
    Acesta este Pidalionul, Sfintele Canoane dupa care ar trebui sa se vietuiasca in biserica ortodoxa.

    Orice alte modificari … nu stiu ce sa spun! Este acelasi lucru cu a spune ca sunt atatia preoti sau episcopi care tin slujbe impreuna cu ereticii si deci, este normal ca si noi, mirenii, sa mergem la slujbele ereticilor sau sa mergem sa luam binecuvantare de la papa.

  20. @Un crestin ortodox:

    Nu am afirmat vreodata ca Pidalionul prevede oprirea postului sambata si duminica in Postul Mare. Ci ca ai prezentat informatiile in asa fel incat asa se intelegea, drept dovada si comentariul Sanzianei. Nu intelegem deci cu cine si de ce anume te certi.

    Pana la asprimea postului, multe altele, mult mai grave, denota o slabire a credinciosiei sau a vietii duhovnicesti a crestinilor acestor vremuri. Dar cel mai indicat este sa detectam aceasta slabire la noi insine, nu sa dam altora peste nas aratandu-le ca ei, de fapt, nici nu prea ar tine post, chiar daca se abtin de la mancarea “de dulce”. Ce castigam duhovniceste din aceasta atitudine? Apoi, prin linkul de pe basilica, ti-am aratat ca randuiala si semnificatia postului este aceeasi ca si in Pidalion, si ca nu s-a facut nicio modernizare a acesteia.

    Prin urmare, sa cautam acum, ca si in vechime, sa tinem randuielile Bisericii si sa ne cercetam pe noi insine cat si cum postim.

  21. @Un crestin ortodox:
    @admin

    Ma iertati daca am suparat pe careva dintre voi. Am inteles acum despre ce era vorba. Asa cum am spus voi lista ca sa am textul pentru vremuri grele. Din pacate, eu nu am ajuns la masura unui post atat de aspru. Stiu insa ca trebuie sa avem DREAPTA SOCOTEALA pentru ca de multe ori crestinii ravnitori sunt indreptati la nevointe peste puterea lor de catre cel rau. Nu este cazul meu. Eu fac parte din categoria celor ce se imbuiba cu mancare de post. Oricum a fost binevenita postarea ca voi incerca sa ma infranez mai mult pentru perioada de post care a ramas.

  22. @un crestin ortodox

    E greu de inteles mesajul pe care-l transmiteti. Se mananca de post sau nu sambata si duminica in Postul Mare?
    Din spusele canoanelor apostolice se desprind urmatoarele lucruri: canonul 69 mentioneaza ca se posteste tot Postul Mare. Iar canonul 64 prevede sa nu se posteasca sambetele si duminicile, afara de una, Sambata Mare, adica sa nu se ajuneze dupa ceasul al noualea . Deci s-a postit mereu tot postul, dar sfarsitul de saptamana n-a fost atat de aspru.
    Iar pentru a te impartasi se posteste si in zilele de sambata si duminica, daca e cazul, dar nu post negru (a nu manca nimic) sau pana dupa ceasul al noualea.
    Nu vad alte neclaritati.

  23. Defapt e o greseala de exprimare. @Un crestin ortodox vrea sa spuna ca postul este doar postul negru si cel cu apa si paine o data pe zi seara.

    Deci, sambetele si duminicile, chiar de sunt in perioada postului, nu se tine post. …]
    Conform canoanelor Pidalionului, nimeni nu tine post sambata si duminica, nici chiar acum in timpul postului mare.

    Postul este de mai multe feluri, nu doar cele pe care le-ati enumerat.

    a) Postul integral (total) sau ajunarea propriu-zisa, care consta in abtinerea completa de la orice fel de mancare si bautura pe un timp anumit. Ex: postul tinut de Moise pe muntele Sinai.

    b) Postul aspru , in care se ingaduie numai consumarea de hrana uscata : paine, fructe uscate sau seminte, legume si apa. E postul pe care l-a practicat Sf. Ioan Botezatorul in pustia Iordanului .

    c) Postul comun sau obisnuit, in care se admite consumarea mancarurilor gatite din alimente de origine vegetala, excluzandu-se orice aliment de provenienta animala.

    d) Postul usor, numit si dezlegare, in care se ingaduie consumarea pestelui si a vinului, precum si a untdelemnului, in perioadele cand e impus post aspru.

    Deci sambetele si duminicile SE TINE POST dar post obisnuit (nu negru, nu aspru) Iar Biserica considera dezlegare de la post doar urmatoarele: pentru peste si produsele din peste, pentru carne, oua, lapte, branza, si dezlegarea pentru mancarea cu ulei in Postul Mare. Conform Canoanelor din Pidalion, tot ce nu e post negru (integral, desavarsit), nu ar fi post, ci dezlegare de la post. Insa este preferabil sa folosim termenii utilizati acum in Biserica, decat cei folositi in vechile scrieri bisericesti, fie ele Canoane. In Pidalion nuanta este aceea, precum ca postul adevarat (desavarsit) este “desavarsita nemancare, sau si a manca cineva o data in zi, intru al noualea ceas, cu mancare uscata, adica numai de paine si apa. Iar dezlegarea postului este, a manca cineva mai-nainte de al noualea ceas, ori smochine, ori stafide, sau altceva de acest fel. Sau si a manca afara de paine, si de apa, si alte oare care feluri de mancaruri proaste: precum de pilda, legumi, vin, sau unt de lemn, sau raci, scoici, si alte de acest fel.”

    In zilele noastre postul descris in Pidalion, adica cel negru sau doar cu paine si apa o data pe zi seara, este tinut foarte rar in cazul mirenilor, mai degraba exceptie. Cine ar putea tine in ziua de azi post negru timp de 40 de zile?! De aceea s-a convenit probabil ca denumirea de mancare de post sa fie asa cum o stim astazi. Daca suntem in Biserica, atunci sa folosim regulile Bisericii asa cum sunt ele acum, sau de o buna perioada de timp incoace. Sincer, ma indoiesc ca in afara de ce foarte imbunatatiti in viata duhovniceasca, puteau tine tot Postul Mare doar in post negru chiar si in primele secole de crestinism….

  24. @Mirela
    Ai dreptate. Probabil ca sunt putini mireni care tin postul desavarsit si cu siguranta acestia isi ascund nevointa cu mare grija astfel ca chiar daca sunt nu-i cunoastem.

    Totusi, cei care gresim suntem noi. Spune si staretul Antonie ca ne hranim cu mult mai multa mancare decat avem nevoie.

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2012/06/27/staretul-antonie-profetii-foamete-judecata-de-apoi-sfarsitul-lumii-harul-duhul-sfant/

    Dar cine stie, poate dintre noi vor fi si din cei care se vor invrednici de harul ce va veni odata cu nenorocirile care vor urma. Si ma gandesc, cand spun asta, la ceea ce spune pr. Elpidie, ca se vor face multe minuni (evident datorita harului pe care-l va revarsa Sfanta Treime asupra celor alesi) in vremurile care vor urma.

    De aceea cred ca este bine sa pastram acest text, mai ales ca ati vazut ca ne vor lipsi si de cartile de invatatura in dreapta credinta.

  25. Postul inseamna infranare de la mancare. Ea poate fi totala sau partiala, adica post negru, a nu manca nimic, sau a manca de post, alimente vegetale. Ca si Adam in rai, infranarea de la anumite alimente este pe deplin justificata si urmareste usurarea de influenta grosimii trupului asupra mintii prin imbuibare. Nu s-a pus niciodata problema sa se posteasca intreg Postul Mare negru. Ci canoanele au folosit notiunea de post cu un sens sau cu altul fara precizari, fiind de la sine inteles care acceptiune este avuta in vedere intr-un caz sau altul. Iar in Pidalion se explica prin cele trei concepte diferenta dintre felurile de postire, chiar daca Apostolii nu faceau aceasta diferenta in exprimarea lor. Trebuie doar ca noi sa nu facem confuzie.
    Pe scurt, este evident ca miercurea si vinerea si cele patru posturi ale Bisericii (inclusiv cel Mare) sunt tinute cu mancare de post, vegetala, iar sambata si duminica (afara de una) nu postim negru sau aspru, pana la ceasul al noualea. Desi exista cazuri cand unii posteau si sambata si duminca fara sa greseasca. Cel putin cazurile de asceti care au postit 40 de zile evident ca au fost la mijloc si sambete. In plus, nu poate Biserica impune sa nu se tina post, ci doar vrea sa inlature atitudinile extremiste si maniheiste. (Desi este o abatere cam mare de la articol toata aceasta divagatie).
    Revenind cumva la subiect, mi se pare ca nutritionistii nu pot stabili ei ce este de post sau nu, dar pot induce ideea de a posti cu folos, sugerand renuntarea la patima indulcirii gustului, care este asociata si cu imbolnavirea pe deasupra.

  26. Eu cred ca fiecare trebuie sa isi cunoasca masura si sa caute echilibrul in toate, fara excese. Dumnezeu iti cam arata, zi de zi, cand o iei pe aratura, trebuie numa sa asculti.
    Pana la urma, infranarea trebuie deprinsa si nu altceva. Si asta, ca efect secundar, nu ca scop in sine.

    Uneori, in lipsa unei intelegeri a propriei masuri, daca strictetea canoanelor ne depaseste si ne striveste atunci putem foarte usor sa ne lamurim altfel despre cum si cat sa postim.

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2013/04/02/numarul-saracilor-care-traiesc-din-mila-publica-s-a-dublat-in-ultimul-an/

    Cititi aci cum rezista batrani de 90 de ani. Poate chiar cunoasteti vreunul si atunci puteti face chiar mai mult decat cetitul si obtinutul unei mai bune randuieli in privinta bucatelor cu care antrenati sistemul digestiv.

  27. “- Avva, cum sa postesc?
    – Hraneste pe cel sarac si bolnav si asa postind, te vei afla odihnindu-te.”
    (Patericul egiptean)

  28. Pingback: CLINICA NERA, O SANSA LA VIATA PENTRU BOLNAVII DE CANCER. Campanie "ROMÂNIA ARE SUFLET" in sprijinul Fundației "Sfanta Irina" a dr. Pavel Chirila (VIDEO) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  29. Pingback: Uniunea Europeana, Initium, E-urile si EXPLOZIA CANCERULUI. Cate kilograme de E-uri mancam pe zi? Ce spune SOTIA PREMIERULUI despre INTERESELE CARE NE FAC COBAI ALIMENTARI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  30. Pingback: DRAMA TERIBILA A BOLNAVILOR DE CANCER DIN ROMÂNIA (video) - Recomandari
  31. Pingback: DRAMA TERIBILA A BOLNAVILOR DE CANCER DIN ROMÂNIA (video) | Despre cancer şi vindecarea lui
  32. @admin
    @un crestin ortodox
    @mirela

    Eu nu pretind sa fiu atotstiutoare in ale ortodoxiei, dar, din cate m-au invatat familia mea, inteleg ca regula postului duminica (care interzice postul Duminica) se aplica NUMAI INAFARA perioadelor stabilite de post (Craciun, Paste, Sf Marie, Sf Apostoli).
    Adica daca cineva isi ia un canon personal de a posti – de exemplu – NU ARE VOIE sa posteasca Duminicile. Daca Duminica respectiva cade intr-o perioada oficiala de post – atunci, da se poate posti. Corectati-ma daca gresesc.
    Pana una alta am sa consult si cu duhovnicul meu – care are meritul sa fie doctor in teologie. Va doresc o zi buna,

  33. Am ajuns intamplator aici, cautand informatii despre alimentatia sfintilor parinti, gandindu-ma ca ar fi bine sa-mi schimb stilul de alimentatie. Din cate am citit/auzit din carti, de la radio, de pe internet, de la televizor sau de la diferiti oameni am inteles ca unii pustnici au trait bine si mult “neglijand” mancarea fizica si concentrandu-se pe cea spirituala si voiam sa aflu mai multe despre acesta. M-am hotarat sa comentez deoarece observ ca multi au inteles gresit, din punctul meu de vedere, intentiile profesorilor, doctorilor etc. Din cate stiu eu niciunde in biblie nu li se cere crestinilor sa fie prosti sau sa se lase prostiti, ba din contra. Ei bine, nu consider ca trebuie sa-i privim cu rautate pe cei care incearca sa ne arate adevarul despre alimente. Ei nu vor sa anuleze adevaratul post (care se concentreaza pe partea spiriuala) ci sa ne ajute sa intelegem cum sa ne ferim de alimentele care ne fac rau. Daca mancam gresit trupul nostru va suporta “gresit” perioada postului – cand trebuie totusi sa mananci alimente de calitate, avand in cedere ca mananci putin, si nu sa te otravesti. Cred ca biserica vorbeste mai putin despre alimentatie deoarece aceasta problema e destul de noua si nu pentru ca nu ar fi o problema reala.

  34. Pingback: Prof. Mencinicopschi (video) despre IMBOLNAVIREA “PROGRAMATA” PRIN ALIMENTATIE SI PRIN STILUL DE VIATA. Marketingul alimentar perverteste si ucide incet, dar sigur/ DE CE A EXPLODAT CANCERUL (de colon, de san, de col uterin) SI CUM SE POATE PR
  35. Pingback: Fara sa stim, in fiecare zi mancam UN COCKTAIL DISTRUGATOR de E-uri (VIDEO) - Recomandari
  36. Buna ziua,
    Va rog sa-mi spuneti daca pot sa aduc o batrana de ~68 de ani la Caminul Dr. Chirila, care este la pat, are o pensie de ~600 de lei, din Bucuresti Sector 2, nu are alti bani ,nu are casa, nu are copii copii. Diferenta de la ~600 la cat costa cazarea pe luna o sa platesc eu.
    Va rog sa-mi spuneti:
    – de ce acte are nevoie pentru a fi primita;
    – conditiile care trebuiesc indeplinite;
    – cat costa pe luna.
    Va multumesc.
    Maria Cioaga

  37. Pingback: Informatii pentru sanatate: CE NE INTARESTE CEL MAI MULT SISTEMUL IMUNITAR? Ciupercile previn cancerul si reduc colesterolul/ “ZAHARUL este noul tutun”/ PAINEA cu E-uri va fi INTERZISA/ Pericolul din CARNE/ Cum ne imbolnaveste si ne scurteaza
  38. Pingback: VERDICT OFICIAL al OMS: CARNEA PROCESATA (mezelurile, carnea tocata etc.) si CARNEA ROSIE sunt CANCERIGENE! Centrul International de Cercetari asupra Cancerului recomanda “LIMITAREA CONSUMULUI DE CARNE”. “Fiecare portie de 50 de grame de
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare