VERDICT OFICIAL al OMS: CARNEA PROCESATA (mezelurile, carnea tocata etc.) si CARNEA ROSIE sunt CANCERIGENE! Centrul International de Cercetari asupra Cancerului recomanda “LIMITAREA CONSUMULUI DE CARNE”. “Fiecare portie de 50 de grame de carne procesata consumata zilnic creste riscul de CANCER COLORECTAL cu 18%”

27-10-2015 5 minute Sublinieri

  • TVR:

Carnea procesată, în rândul produselor cauzatoare de cancer

Avertisment teribil din partea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Forul internaţional publică mâine un raport care plasează carnea procesată în rândul produselor cauzatoare de cancer, alături de azbest, arsenic şi tutun. Concluziile vin în urma unor studii desfăşurate pe parcursul a câţiva ani.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii include carnea procesată pe lista produselor cu cel mai mare risc cancerigen. Iar carnea roşie, în următoarea grupă de risc. De exemplu, carnea tocată şi micii ar putea fi încadrate în categoria alimentelor care favorizează apariţia cancerului. Studiul organizaţiei atrage atenţia asupra unor produse pe care românii le consumă frecvent: salamul, cârnaţii, costiţa, şunca, baconul.

Anul trecut, Fundaţia Mondială pentru Cercetarea Cancerului avertiză că există “dovezi solide” potrivit cărora un consum excesiv de carne roşie ar duce la apariţia cancerului. De vină ar fi hematina, un pigment care dă carnii culoarea specifică şi care afectează intestinul. Şi afumarea, uscarea sau sărarea cărnii pentru a o conserva duc la formarea de compuşi cancerigeni. Concluziile sunt confirmate şi de medicii români.

OMS: Consumarea a 50 de grame de carne procesată pe zi creşte cu 18 la sută riscul de cancer colorectal

Autorităţile române din domeniul Sănătăţii discută pe marginea raportului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii care include carnea procesată pe lista produselor cu cel mai mare risc cancerigen. Iar carnea roşie, în următoarea grupă de risc.

Subiectul a fost comentat de invitaţii Orei de Ştiri: medicul endocrinolog şi specialist în nutriţie Virgil Stroescu, profesorul universitar doctor Constantin Ionescu -Târgovişte, specialist în Nutriţie şi Boli Metabolice, Sorin Minea, preşedintele Federaţiei patronale Romalimenta, unul dintre cei mai cunoscuţi antreprenori de pe piaţa românească a mezelurilor şi Sorin Mierlea, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România. Planul de măsuri va fi stabilit imediat ce vom primi recomandările OMS. Potrivit raportului, 50 de grame de carne procesată pe zi, adică două feli de şuncă, cresc riscul de cancel colorectal cu aproape 18%. Cârnaţii, şunca şi salamul au ajuns pe lista neagră a produselor cancerigene.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii include carnea procesată pe lista produselor cu cel mai mare risc cancerigen. Iar carnea roşie, în următoarea grupă de risc. De exemplu, carnea tocată şi micii ar putea fi încadrate în categoria alimentelor care favorizează apariţia cancerului. Studiul organizaţiei atrage atenţia asupra unor produse pe care românii le consum frecvent: salamul, cârnaţii, costita, şunca, baconul.

Anul trecut Fundaţia Mondială pentru Cercetarea Cancerului avertiza că există “dovezi solide” potrivit cărora un consum excesiv de carne roşie ar duce la  apariţia cancerului. De vina ar fi hematina, un pigment care dă cărnii culoarea specifică şi care afectează intestinul. Şi afumarea, uscarea sau sărarea cărnii pentru a o conserva duc la formarea de compuşi cancerigeni. Concluziile sunt confirmate şi de medicii români.

În ultimii ani în România, a crescut alarmant numărul cancerelor gastrice şi colorectale. Specialiştii spun că de vină este alimentaţia necorespunzătoare.

1. CANCERUL  GASTRIC ÎN ROMÂNIA
Incidenţă        15 cazuri la 100.000 de locuitori
Mortalitate      13 cazuri la 100.000 de locuitori

2. CANCERUL   COLORECTAL ÎN ROMÂNIA
Cazuri noi/an       10.256
Decese/an            5.675
sursa Societatea Română de Chirurgie, Globocan

Avertismentul OMS nu sperie. Berlinezii nu renunţă la tradiţionalul cârnăcior, nici londonezii la micul dejun englezesc

Plasarea cărnii procesate pe lista produselor cancerigene a transmis o undă de şoc în toată lumea. Unii se tem şi spun că vor încerca să reducă pe cât posibil consumul acestor produse, alţii nu cred că e ceva grav.

Pe străzile Berlinului, localnici şi turişti deopotrivă continuă să stea la coadă pentru tradiţionalul “wurst”. Cârnăciorul este, poate, cel mai popular produs, după bere, iar anunţul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii nu pare să îi afecteze popularitatea.

“Oricum nu suntem mari consumatori de carne şi avem întotdeauna grijă de unde o cumpărăm. Dar când asemenea lucruri sunt făcute publice, oamenii se gândesc de două ori şi  cred că în timp ne vor schimba comportamentul”; Mâncarea e mâncare şi ca multe lucruri plăcute pe lumea asta, la un moment dat afli că este cancerigenă. Asta e, bucuraţi-vă de viaţă. Nu trebuie să ne îngrijorăm de toate lucrurile” – sunt opinii exprimate pe străzile Berlinului.

De la cârnaţii tradiţionali din micul dejun englezesc până la kebabul foarte popular pe străzile Londrei, carnea este un element important din dieta insularilor. Iar avertismentul experţilor nu îi impresionează. Dimpotrivă.

“Este absolut ridicol să compari carnea roşie cu ţigările, absolut ridicol”  sau “Este important să ştii ce mănânci,  dar cred că au mers un pic prea departe. În fiecare săptămână auzim altceva, ba că roşiile sunt cancerigene, sau mai ştiu eu ce, mereu e o nouă modă, o nouă alertă” – sunt doar câteva dintre opiniile culese pe străzile Londrei.

Chiar dacă nu iau în serios avertismentul OMS, cei mai mulţi spun că este bine să existe, pentru ca oamenii să poată lua decizii informate despre stilul lor de viaţă.Un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a  inclus carnea procesată pe lista produselor cu cel mai mare risc cancerigen. Iar carnea roşie, în următoarea grupă de risc.

Subiectul a fost comentat luni seara de invitaţii Orei de Ştiri: medicul endocrinolog şi specialist în nutriţie Virgil Stroescu, profesorul universitar doctor Constantin Ionescu -Târgovişte, specialist în Nutriţie şi Boli Metabolice, Sorin Minea, preşedintele Federaţiei patronale Romalimenta, unul dintre cei mai cunoscuţi antreprenori de pe piaţa românească a mezelurilor şi Sorin Mierlea, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România.

  • Hotnews:

UPDATE Carnea procesata este cancerigena, carnea rosie este “probabil” cancerigena, afirma Organizatia Mondiala a Sanatatii, care nu recomanda insa regimul vegetarian / Producatorii de carne: Sfideaza bunul simt

Mezelurile sunt cancerigene, potrivit evaluarii publicate luni de Organizatia Mondiala a Sanatatii, care avertizeaza ca si carnea rosie este “probabil” cancerigena, scrie AFP.

“Aceste rezultate confirma recomandarile de sanatate publica actuale care cer limitarea consumului de carne”, a declarat Dr Christopher Wild, directorul Centrului international de cercetari asupra cancerului (CIRC), care se afla la originea evaluarii.

Porcul este inclus in randul carnii rosii, ca si vita, mielul, capra si calul.

Includerea mezelurilor si a altor produse de carne procesata in grupa agentilor care pot provoca aceasta boala, precum tutunul sau azbestul, nu inseamna ca sunt la fel de periculoase, noteaza CIRC.

Potrivit celor mai recente estimari ale proiectului “Global Burden of Disease Project”, 34.000 de decese provocate de cancer pe an in intreaga lume sunt imputabile unei alimentatii bogate in mezeluri, fata de un milion de decese provocate de cancer si imputabile tutunului si 600.000 consumului de alcool.

CIRC s-a bazat pe peste 800 de studii pentru a include carnea procesata in categoria agentilor “cancerigeni pentru oameni  (Grupa 1)”. Acest clasament a fost stabilit pe baza unor “indicatii suficiente potrivit carora consumul de carne procesata poate duce la cancer colorectal la oameni”.

“Acest risc creste cu cantitatea“, a spus Dr Kurt Straif, de la CIRC.

Consumul de carne rosie a fost clasat drept “probabil cancerigene pentru oameni” (Grupa 2A) pe baza unor “indicatii limitate”.

“Sigur, acest lucru il stim de mai multa vreme. De data aceasta, Agentia Internationala de Studiu asupra Cancerului vine cu o serie de argumente si evidente. Trebuie sa facem o distinctie intre riscul prezentat de carnea procesata sau carnea rosie si faptul ca ele reprezinta un anumit pericol sau un anumit factor cancerigen. Urmeaza acum sa se determine cata carne trebuie sa mananci ca sa fii la risc. Or acest lucru nu este inca suficient studiat”, a afirmat seful Biroului OMS pentru Romania, Victor Olsavszky, citat de Agerpres.

Acesta a amintit ca japonezii au atras atentia asupra acestui fapt inca din anii ’50 sau ’60.

“Noi stim de multa vreme. Inca de prin anii ’50 – ’60 japonezii au fost primii care au demonstrat relatia intre carnea afumata, pestele afumat si aparitia cancerului gastric. De aceea, ceea ce noi recomandam este acea dieta echilibrata: vegetale, fructe si carne, care nu e foarte importanta. Numai ca regimurile acestea monoalimentare bazate numai pe carne pot fi daunatoare. OMS a emis o serie de ghiduri vizavi de dieta echilibrata numai pentru anumite lucruri: cata sare, cat zahar si cate grasimi. Pentru carne, inca nu. Aceasta ar fi urmatoarea etapa de cercetare”, a adaugat Olsavszky.

Printre cancerele cele mai frecvente asociate cu carnea figureaza cancerul colorectal si, intr-o masura mai mica, cancerul de prostata si de pancreas, potrivit acestui studiu.

Autorii nu recomanda regimul vegetarian

Crenvurstii, sunca, carnatii, pastrama, carnea in conserve fac parte din produsele de carne procesata, potrivit CIRC, care nu mentioneaza insa explicit hamburgerii.

Potrivit datelor care provind din zece studii, “fiecare portie de 50 de grame de carne procesata consumata zilnic creste riscul de cancer colorectal cu 18%”, in timp ce riscul de cancer colorectal ar putea creste cu 17% pentru fiecare portie de 100 de grame de carne rosie consumata zilnic.

CIRC recunoaste insa ca “nu se stie inca bine cum carnea rosie si carnea procesata cresc riscul de cancer”, chiar daca produsele chimice care se formeaza in timpul procesarii carnii sunt suspectate puternic ca ar fi cancerigene.

Autorii studiului nu recomanda insa o alimentatie vegetariana, aratand ca regimurile vegetariene si regimurile carnivore au “avantaje si inconveniente diferite pentru sanatate”.

Carnea, reamintesc acestia, furnizeaza proteine, fier, zinc si vitamina B.

“Consumul de carne este probabil unul dintre numerosii factori care contribuie la rate ridicate de cancer de intestin observate in America, in Europa Occidentala si in Australia”, noteaza Dr Ian Johnson, cercetator britanic independent. Acesta arata ca “nu exista decat putine sau chiar deloc dovezi ca vegetarienii din Marea Britanie au un risc mai redus de cancer decat consumatorii de carne”.

Producatorii de carne denunta rezultatele: Sfideaza bunul simt

Evalularea CIRC a fost imediat denuntata de producatorii de carne, deja acuzati ca favorizeaza incalzirea globala prim emisiile de metan, gaz cu efect de sera produs de rumegatoare.

Evaluarea “sfideaza bunul simt”, a reactionat imediat Institutul nord-american al carnii (NAMI), care reprezinta profesionistii din sector. Institutul subliniaza ca, potrivit datelor disponibile pana in prezent, “cancerul este o boala complexa care nu este provocata de doar de alimente”. “Este limpede” ca “numerosi” autori ai studiului, acuza NAMI, “au faramitat datele pentru a obtine un rezultat anume”.

oms-carne-procesata-cancer-337943

Legaturi:

***


Categorii

1. DIVERSE, Alimentatia (E-uri aditivi cancerigeni), Razboiul impotriva sanatatii, Video, Virgiliu Stroescu

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la “VERDICT OFICIAL al OMS: CARNEA PROCESATA (mezelurile, carnea tocata etc.) si CARNEA ROSIE sunt CANCERIGENE! Centrul International de Cercetari asupra Cancerului recomanda “LIMITAREA CONSUMULUI DE CARNE”. “Fiecare portie de 50 de grame de carne procesata consumata zilnic creste riscul de CANCER COLORECTAL cu 18%”

  1. Articolul e din 2005 – e vechi de zece ani.
    http://www.health.harvard.edu/family_health_guide/red-meat-and-colon-cancer,
    și corelația nu e atît de clară.

  2. De asemenea, n-au spus nimic despre vîrstă, sedentarism și consumul de alcool – figureaza printre factorii de risc la cancerul de colon – și autorii articolului n-au spus cum și dacă au eliminat acest factor de confuzie.

  3. @Dan:

    OK. 🙂

    Sunt informatii disponibile pe siteul OMS:

    http://www.iarc.fr/en/media-centre/pr/2015/pdfs/pr240_E.pdf

    Nu e clar daca e vorba de acelasi studiu, avand in vedere ca abia acum apar, in The Lancet Oncology, evaluarile finale. Este posibil, in schimb, ca studiul la care ai facut trimitere sa fie parte a unui proces in derulare, iar acum sa fie etapa finala. Deci concluziile de atunci trebuie ajustate la cele din prezent.

    Detalii si aici: http://www.nytimes.com/2015/10/27/health/report-links-some-types-of-cancer-with-processed-or-red-meat.html?_r=0

  4. Eu cred ca trebuie sa avem foarte mare grija in legatura cu asa zisele studii efectuate de OMS, de japonezi, de chinezi, americani s.a.m.d.

    Spre exemplu, in ultima perioada a aparut un “studiu” despre consumul de lapte, facut de chinezi pe 800.000 de oameni si desfasurat pe o perioada de 30 de ani, Din acest “studiu” reiese ca tinerii si adultii nu pot digera laptele pentru ca nu mai exista in organism o anume enzima si ca aceasta enzima este doar la nou nascuti, pana pe la varsta de 4 – 5 ani, dupa care dispare. Ca noi, adultii, degeaba bem lapte pentru ca nu obtinem nimic din el.
    Acest studiu a fost preluat si promovat de o gramada de nutritionisti de la noi, in special pe B1tv.
    Dar rezultatele acestui studiu sunt in contradictie totala cu realitatea. Majoritatea sportivilor care trag de fiare consuma foarte mult lapte, iar efectele se vad. Creste masa musculara, capacitatea de refacere a organismului, rezistenta la efort etc.

    Laptele este cel mai complex aliment care exista din toate timpurile, iar valoarea sa nutritiva este cea mai asimilabila de catre organism, in proportie de peste 90%. Laptele contine proteine, vitamine, minerale, grasimi sanatoase … este cel mai complex aliment.

    In schimb, atat chinezii cat si alti o gramada de medici nutritionisti ne recomanda sa consumam soia. Dar soia este un aliment pe care organismul uman nu-l poate digera. Soia este un furaj. In plus, proteina din soia are cea mai mica biodisponibilitate. Ca valoare, este sub jumatatea biodisponibilitatii proteinelor din carne, oua sau lapte.

    Mare atentie, caci sistemul imunitar nu poate functiona fara proteine. Nimic din organismul nostru nu poate functiona fara proteine.
    Daca renuntam la carne, la oua, la lapte … vom fi dependenti de farmacii. Cu totii vom fi detinatori de carduri la farmacii si ne vom cheltui toti banii numai pe medici si pe medicamente.

    Este adevarat ca mezelurile sunt pline de chimicale, unele dintre ele neavand aproape deloc carne si este normal sa fie cancerigene.
    Dar sa afirmi ca, in general, carnea este cancerigena, este o absurditate sau un act deliberat prin care sa creezi tot mai multi clienti pentru producatorii de medicamente.

    Asa ca, mare atentie fata de toate aceste studii indiferent de cine ar fi ele facute.

  5. Cat de ofensator poate fi un comentariu despre mancare ? Sau poate deranja pe cineva stirea despre alimentele permise si interzise in BORU? Cine stie…

  6. Pingback: PERICOLUL DIN MANCARE. Salamurile cancerigene si rosiile “de plastic”, stimulate artificial: “Şi chiar dacă plătim ceea ce consumăm, adevarata notă de plată nu vine imediat, vine încet şi în timp… Cum să creadă cineva c
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare