MEZELURILE – “mizeriile” care ne mint si ne imbolnavesc

28-08-2012 1 minut Sublinieri

 

 

Tendoane şi oase pisate în loc de carne macră, grăsime peste limita admisă şi multă apă, aceasta este reţeta pe care o “respectă” majoritatea producătorilor.

Pentru a ieși mai ieftin, procesatorii „umflă” mezelurile cu grăsime și apă și creeză impresia de carne cu pastă de zgârciuri. La gust „umblă” cu aditivi și multă sare.

Şorici, apă, tendoane şi foarte puţină carne macră, este reţeta stas a celor mai multe mezeluri.

Deşi legislaţia privind normele de compoziţie există din 2006 şi este destul de clară, controalele efectuate de-a lungul timpului au demonstrat că foarte puţine produse respectă întru totul reţeta.

Principala problemă a mezelurilor de pe piaţa autohtonă e chiar cantitatea insuficientă a materiei prime – carnea, sau calitatea proastă a acesteia.

Umplutură de tendoane şi oase, peste norme

Un raport al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, bazat pe date din 2010, arată că mai ales parizerul, crenvurştii şi salamurile de vară au un conţinut de proteine cu 2% mai mic faţă de prevederile legale, potrivit cărora mezelurile trebuie să conţină carne în proporţie de cel puţin 10-11%.

Din plin se găseşte însă carnea dezosată mecanic, adică o pastă obţinută din tendoane, oase, pieliţe, în care proteinele sunt aproape inexistente. Aceasta este periculoasă pentru copii sau tineri, din cauza cantităţii ridicate de fosfor ce împiedică asimilarea calciului.

Dacă în UE, producătorii nu au voie să pună mai mult de 3% din această pastă în mezeluri, în produsele româneşti cantitatea de MDM trece de 10%, atrage atenţia expertul în alimentaţie Gheorghe Mencinicopschi.

Şoriciul, cunoscut sub denumirea de proteină colagenică, este ingredientul de bază al mezelurilor. Deşi în lege este prevăzută o limită de 20-30%, în funcţie de tipul produsului, inspectorii de la ANPC au descoperit produse în care cantitatea de piele de porc era de 80%.

Constatarea e cu atât mai alarmantă cu cât românii consumă anual 9-10 kg de mezeluri, în mare parte produse ieftine. Un alt ingredient al mezelurilor este apa, a recunoscut chiar şi fostul ministru al Agriculturii Stelian Fuia.

“Să nu ne mirăm când se scurge apa din parizer şi salam. Nimeni nu verifică reţetele. Şi reprezentanţi din industria cărnii recunosc că nu toţi procesatorii sunt corecţi.

Nu pot spune că nu există şi contravenienţi, care nu respectă reţetele, dar fenomenul nu trebuie generalizat. Această normă e aplicabilă doar produselor fabricate în ţară, nu şi celor importate. Unii producători depăşesc cantitatea de grăsime sau apă, unii nu afişează conţinutul de carne procesată mecanic, spune Mihai Vişan, director executiv al Asociaţiei Române a Cărnii.


Categorii

1. DIVERSE, Alimentatia (E-uri aditivi cancerigeni), Gheorghe Mencinicopschi, Razboiul impotriva sanatatii

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

21 Commentarii la “MEZELURILE – “mizeriile” care ne mint si ne imbolnavesc

  1. Pai ce gust aveau mezelurile de pe vremea lu Ceasca (in special parizerul)si cele de acum . Diferenta este colosala. Cum este posibil sa ajunga legumele mai scumpe decat mezelurile? Simplu. Mezelurile nu contin carne , ci sorici grasimi beregati si foarte multa apa. Legumele sunt scumpe, mezelurile sunt foarte nocive , deci, ce sa mai mancam ? APA

  2. http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2012/03/31/pavel-chirila-nu-hrani-cancerul-sophia-video/
    Am urmarit tarziu aceasta inregistrare si am ramas socat de cate pericole ne inconjoara.Vad in jurul meu o nepasare crunta daca incerc sa le explic de principalele surse ale cancerului:zaharul alb,sarea iodata,colorantii din mezeluri,azotatii.Nu ma crede nimeni pe mine,nu-l crede nimeni pe Pavel Chirila,nimeni nu mai are nici un crez…

  3. De calitate garantata ?

    O zicere indiana: “esti ceea ce mananci”. Ce mai serveste domnu’ ?

  4. Parca zicea cineva ca nu mai avem ce sa mancam, azi toate sunt otravite. Este adevarat, carnea si mezelurile sunt asa cum sunt, legumele sunt si ele pline de chimicale, si nici painea nu mai e doar faina si apa. Daca le luam pe rnd pe toate, atunci totul e otravit (sigur se face intentionat, ca sa ne imbolnavim si sa murim, probabil se gandesc ca mai putini sunt mai usor de controlat…). Parintele Arsenie Boca a spus sa facem cruce peste mancare si nu vom pati nimic.

  5. Parintele Arsenie Boca a spus sa facem sfanta cruce peste tot ceea ce vom manca…este singura salvare…atunci cand nu ai incotro. Daca ne vom intoarce, feicare in noi insine…fara zarva, la DUMNEZEU, daca vom iubi pe Dumnezeu si pe aproapele vom primi ajutor cand vom avea nevoie…acesta este mersul lucrurilor. SA CEREM LUMINA, INTELEPCIUNE, DRAGOSTE! Stim ca s-a dus la Domnul in 1989 si stia ce va urma, sa fim blanzi si mseriti cu inima…cum ne indeamna Mantuitorul nostru Iisus Hristos, sa cerem ajutorul Maicutei Sale si sa nu ne plangem, sa nu judecam pe nimeni…decat pe noi insine! Acestea sunt vremurile …sa traim crestineste privind la Cruce! Amin.

  6. Am intrebat si eu in legatura cu asa zisa sfintire a alimentelor.E o amagire.Rugaciunea dinaintea mesei binecuvinteaza bucatele prin invocarea numelui Mantuitorului,dar nu transforma compozitia alimentelor in mod magic.Nu cumva sa ne ostenim in selectia hranei,ci mergem pe principiul totul e otravit.Sa fim in pace,sclavii nu trebuie omorati,ci trebuie imbolnaviti si facuti dependenti.

  7. @ Cristi G:

    E o amagire daca ne bizuim doar pe semnul crucii sau pe stropirea cu aghiazma a alimentelor, cand chiar avem putinta de a alege, iar nu cand preferam sa mancam ce e nociv, pe motive patimase, dar cautam si sa fugim de consecinte.

  8. Facurăm revolutie, iar azi nu mai mincam salam cu soia ci cu MDM ( soric, oase, copite, zgirciuri si alte coxochimice). Sau facuram rinvolutie!

  9. @admin
    Nu prea am inteles ce vrei sa spui.Poti fii putin mai explicit?

  10. @cristi_g:

    Adica ramane valabil si ca:

    Parintele Arsenie Boca a spus sa facem cruce peste mancare si nu vom pati nimic.

    dar nu neaparat atunci cand din pofta irationala a lacomiei, din patima, cautam sa mancam ceea ce stim ca e nociv. Insa, dincolo de mezeluri, azi e o evidenta ca nu prea mai exista nimic cu adevarat natural si sanatos.

  11. Ce sa mai zicem si de faptul ca ne inchinam destul de des si patimile nu dispar din noi, asa, ca prin magie. Atata vreme cat crucea este doar un semn si nu este insotita de o traire launtrica ce o pune in valoare, sa nu ne asteptam la schimbari nemaipomenite.

  12. Crucea daca este facuta cu credinta (esential acest lucru) are efect, cum sa nu… chiar si facuta de cei care nu au neaparat o traire launtrica. Tinem minte crucea pe care si-a facut-o Sfantul Ciprian, pe vremea cand nu era crestin, ci vrajitor, pentru a se apara de atacurile vrajmasului. Cand facem semnul crucii asupra mancarii putem adresa (in gand sau cu voce tare) o scurta rugaciune (“Binecuvanteaza Doamne!” sau “Doamne, ajuta!”). In plus, nu de sfintire a alimentelor cred ca e vorba in acest caz, ci invocam puterea Sfintei Cruci pentru eliminarea/descompunerea/inactivarea a ceea ce este otravitor sau nociv pentru noi in alimentele respective. Mi-amintesc ca Maica Nila a profetind despre vremurile grele care vor veni, spunea ca daca nu vom avea cu ce ne hrani, putem sa ne hranim cu pamant dupa ce facem mai intai semnul Sfintei Cruci peste el.

  13. @ Mirela

    Mi-e imposibil sa inteleg cum se poate ca cei care au atata credinta pentru a putea face semnul crucii peste alimentele nocive, astfel incat sa se “elimine/descompuna/inactiveze” ceea ce este daunator, sa nu aibe si o traire launtrica.

    Cred ca este mai bine sa recunoastem ca nu avem atata credinta incat sa putem anula ceea ce dauneaza sanatatii, doar facand semnul crucii peste astfel de alimente si sa le cautam pe cele care au in compozitia lor cele ce sunt cat mai firesti si naturale.

    Si in final sa nu uitam ca vorbind de noi, crestini si ortodocsi, nu avem toti aceeasi masura si decat sa credem ca putem manca pamant peste care am facut semnul sfintei cruci, chair si in vremuri grele, mai bine ne vedem nimicnicia.

  14. Poti sa ai credinta dar sa fiintr-o stare duhovniceasca proasta, ca mai facem si pacate uneori, mai si cadem, nu avem mereu traire launtrica. La asta ma refeream. Credinta nu dispare odata cu trairea launtrica, eu asa cred, si asa mi se pare firesc, altfel cum ne-am mai putea ridica, fara credinta si nadejde?

    Despre aptul ca nu avem atata credinta cat sa putem anula ce e nociv in alimente, spune aceasta Parintelui Arsenie Boca care ne-a sfatuit sa procedam astfel. Pana la urma, cine suntem noi sa-l contrazicem? 🙂
    Iar transformarea nocivitatii alimentelor nu o facem noi, ci este vorba de marea putere pe care o are semnul Sfintei Cruci, datorita Jertfei Mantuitorului, putere de care am face bine totusi sa nu ne indoim, indiferent daca avem noi sau nu traire launtrica. Simpla invocare a acesteia ajuta foarte mult, daca credem desigur, ca altfel nu are rost sa o invocam. Intr-un final totul se reduce la a avea credinta.

    Si in final sa nu uitam ca vorbind de noi, crestini si ortodocsi, nu avem toti aceeasi masura si decat sa credem ca putem manca pamant peste care am facut semnul sfintei cruci, chair si in vremuri grele, mai bine ne vedem nimicnicia.

    Nu tine de vrednicia noastra, ca nu trebuie sa fii sfant ca semnul crucii sa isi faca efectul, ci doar sa ai credinta.
    (Si pt ca realizez destul de bine nimicnicia mea, nu pun la indoiala si nu imi permit sa contrazic spusele unor sfinti.)

  15. Pingback: “CARNEA” DIN MEZELURI este inlocuita cu APA, E-URI, SORICI EMULSIONAT, SOIA SI AMIDON - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  16. Pingback: Emisiunea In premiera despre “OTRAVA DIN GALANTARE” – o ancheta socanta privind ESCROCHERIILE UCIGASE ALE HIPERMARKETURILOR (VIDEO) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  17. Pingback: CUM SUNTEM MINTITI ZILNIC, LA SUPERMARKET, despre alimentele "sanatoase" pe care le cumparam - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  18. Pingback: PACALEALA MEZELURILOR "TRADITIONALE", "NATURALE" - intre pervertirea gustului si perversiunea marketingului (Reportaj "Romania, te iubesc", VIDEO) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  19. Pingback: Uniunea Europeana, Initium, E-urile si EXPLOZIA CANCERULUI. Cate kilograme de E-uri mancam pe zi? Ce spune SOTIA PREMIERULUI despre INTERESELE CARE NE FAC COBAI ALIMENTARI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  20. cu multi ani in urma, securitatea a otravit o sticla de vin pentru un preot…… sa il foloseasca pentru Sfanta Impartasanie. S-a impartasit multi mireni si nu s-a intamplat nimic………impreuna cu parintele. Cuviosul parinte exista si astazi……o minune

  21. Pingback: VERDICT OFICIAL al OMS: CARNEA PROCESATA (mezelurile, carnea tocata etc.) si CARNEA ROSIE sunt CANCERIGENE! Centrul International de Cercetari asupra Cancerului recomanda “LIMITAREA CONSUMULUI DE CARNE”. “Fiecare portie de 50 de grame de
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare