O NOUA (DEZ)ORDINE NUCLEARA?/ SUA si RUSIA suspenda Tratatul de dezarmare nucleara/ Rusia arata, din nou, cu degetul la scutul antiracheta (si) din România

4-02-2019 6 minute Sublinieri

  • Hotnews:

SUA anunță că se vor retrage din Tratatul de dezarmare nucleară INF

Secretarul american de Stat, Mike Pompeo, a anunțat retragerea Statelor Unite din tratatul de dezarmare nucleară INF, un eveniment care deschide o perioadă de incertitudine pentru Uniunea Europeană, potrivit AFP. Americanii au luat decizia după ce au acuzat Rusia că încalcă prevederile Acordului din 1987.

UPDATE 20:36 Rusia respinge în bloc acuzațiile și amenință cu o ripostă

“Nicio probă, nicio fotografie din satelit (…), nicio mărturie”care să dovedească o eventuală încălcare a tratatului nu a fost furnizată de partea americană, a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova.

“Ni s-a spus: nu avem întrebări (de pus), trebuie doar să distrugeți tot”, a spus aceasta.

Iar dacă Statele Unite “părăsesc într-adevăr tratatul INF, Moscova își rezervă dreptul la o reacție potrivită și la o ripostă”, a avertizat Zaharova.

UPDATE 19:30 Și ministerul român de Externe a anunțat că susține poziția SUA și a NATO și afirmă că încălcarea de către Rusia a tratatului INF implică riscuri semnificative pentru securitatea euro-atlantică.

UPDATE 16:20 NATO a anunțat că „sprijină deplin” retragerea SUA din tratat și a cerut Moscovei să revină în următoarele șase luni la “o respectare deplină și verificabilă” a obligațiunilor ce îi revin.

“Tratatul INF a fost încălcat de Rusia iar apelurile lansate în ultimele 60 de zile pentru mai multă transparență și mai multe informații nu au dus nicăieri”, a afirmat vineri șeful diplomației germane Heiko Maas, de la București, unde participă de joi la o reuniune informală cu omologii săi din UE.

Heiko Maas a făcut naveta între Moscova și Washington în ultimele săptămâni pentru a încerca să salveze tratatul privind armele nucleară cu rază medie de acțiune, care interzice rachetele cu raze între 500 și 5.500 km.

Intervalul de timp impus Rusiei de către aliați pentru a renunța la noul său sistem de rachete dezvoltat, potrivit Occidentului, prin încălcarea tratatului, expiră sâmbătă.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, sosit joi la București, a reamintit că decizia americană marchează începutul unui proces.

“Începând cu 2 februarie, americanii vor lansa procedura de retragere și aceasta va dura 6 luni, ceea ce oferă încă Rusiei oportunitatea de a se conforma obligațiilor sale”,a explicat el. […]/ integral la sursa

Rusia suspendă și ea Tratatul INF / Putin: Vom dezvolta rachete hipersonice

Rusia a suspendat tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), semnat în epoca Războiului Rece, după decizia similară a Statelor Unite, a anunțat sâmbătă Vladimir Putin, citat de Reuters. 

”Partenerii americani au declarat că au suspendat participarea la acord, o suspendăm și noi”, a spus liderul de la Kremlin într-o întâlnire cu ministrul de externe și cu cel al apărării, transmisă la televiziune.

Putin a anunțat că Rusia va începe să lucreze la dezvoltarea de noi rachete, inclusiv hipersonice, și le-a cerut miniștrilor să nu demareze negocieri de dezarmare cu Washingtonul. 

Secretarul american de Stat, Mike Pompeo, a anunțat vineri retragerea Statelor Unite din tratatul de dezarmare nucleară INF, un eveniment care deschide o perioadă de incertitudine și pentru Uniunea Europeană. Americanii au luat decizia după ce au acuzat Rusia că încalcă prevederile Acordului din 1987.

NATO nu intenţionează să desfăşoare noi rachete nucleare în Europa, a declarat vineri secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, după anunţul SUA privind Tratatul INF. […]/ integral la sursa

Rusia: Americanii au încălcat tratatul INF când au instalat sistemul antirachetă din România

Statele Unite încalcă de mulţi ani Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF) prin instalarea sistemelor balistice în România, acuză Administraţia Vladimir Putin, afirmând că Washingtonul a amplasat şi arme atomice în ţări aliate în cadrul NATO.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, i-a prezentat sâmbătă preşedintelui Vladimir Putin situaţia Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF), în contextul deciziei SUA de retragere din acest acord.

“Referitor la Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare, după cum ştiţi, este în vigoare din anul 1988 şi avea un termen nedeterminat. Conform informaţiilor pe care le avem la dispoziţie, Statele Unite au început să încalce acest Tratat din anul 1999, când au început să testeze drone militare care au caracteristici similare cu cele ale rachetelor terestre de croazieră interzise prin Tratat. Statele Unite au continuat acţiunile, folosind rachete balistice pentru testarea sistemului de apărare antirachetă, iar în anul 2014 au început instalarea în Europa a sistemelor cu lansare verticală Mk 41. Aceste sisteme sunt compatibile total cu rachetele Tomahawk cu rază medie de acţiune”, i-a spus Serghei Lavrov lui Vladimir Putin, potrivit stenogramei conversaţiei, postată pe site-ul Ministerului rus de Externe. […]/ integral la sursa

Alianţa Nord-Atlantică are propria responsabilitate pentru încălcarea Tratatului INF prin instalarea sistemelor balistice americane în România şi Polonia, a acuzat luni seară Administraţia Rusiei, îndemnând ţările din Europa să evite transformarea continentului în spaţiu de confruntare militară.

“Din nefericire, state membre NATO au demonstrat că nu sunt pregătite pentru un dialog substanţial pe tema sistemelor balistice Mk-41, care sunt amplasate în România şi urmează să fie amplasate în Polonia anul viitor prin încălcarea Tratatului INF. Aceste instalaţii fac parte din sistemul balistic NATO, astfel că Alianţa este responsabilă direct de distrugerea Tratatului INF”, a comunicat luni seară Ministerul rus de Externe, citat de agenţia Tass.

“Dacă aliaţii europeni ai Statelor Unite sunt într-adevăr interesaţi să menţină un control al armamentului eficient la nivel internaţional, dacă sunt interesaţi de neproliferare şi dezarmare, atunci nu ar trebui să urmeze orbeşte politicile SUA care au rolul dobândirii supremaţiei militare. În schimb, ar trebui să respecte interesele fundamentale de securitate şi să evite ca Europa să fie transformată din nou într-un spaţiu de confruntare militară, lucru care inevitabil se va întâmpla dacă Statele Unite încep amplasarea acestor tipuri de rachete”, precizează Ministerul rus de Externe.

Statele Unite încalcă de mulţi ani Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF) prin instalarea sistemelor balistice în România, a acuzat sâmbătă Administraţia Vladimir Putin, afirmând că Washingtonul a amplasat şi arme atomice în ţări aliate în cadrul NATO, scrie mediafax.ro.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, i-a prezentat sâmbătă preşedintelui Vladimir Putin situaţia Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF), în contextul deciziei SUA de retragere din acest acord. “Referitor la Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare, după cum ştiţi, este în vigoare din anul 1988 şi avea un termen nedeterminat. Conform informaţiilor pe care le avem la dispoziţie, Statele Unite au început să încalce acest Tratat din anul 1999, când au început să testeze drone militare care au caracteristici similare cu cele ale rachetelor terestre de croazieră interzise prin Tratat. Statele Unite au continuat acţiunile, folosind rachete balistice pentru testarea sistemului de apărare antirachetă, iar în anul 2014 au început instalarea în Europa a sistemelor cu lansare verticală Mk 41. Aceste sisteme sunt compatibile total cu rachetele Tomahawk cu rază medie de acţiune”, i-a spus Serghei Lavrov lui Vladimir Putin, potrivit stenogramei conversaţiei, postată pe site-ul Ministerului rus de Externe.

“Sunt încălcări clare ale Tratatului INF”, a constatat preşedintele Vladimir Putin.

Serghei Lavrov a continuat: “Sunt încălcări clare ale Tratatului. Sisteme de lansare de acest tip au fost instalate deja în România şi se fac pregătiri pentru a le amplasa şi în Polonia şi Japonia”. “O altă problemă care ne îngrijorează este că recent, în urmă cu un an, Statele Unite, prin Revizuirea doctrinei nucleare în 2018, au fixat obiectivul dezvoltării unor arme atomice de capacitate mică şi este probabil ca rachetele cu rază medie de acţiune să fie utilizate pentru lansarea acestor arme (…)”, a subliniat Lavrov. Ministrul rus de Externe acuză Statele Unite şi de încălcarea Tratatului de Neproliferare a Armelor Nucleare (NPT). “Suntem preocupaţi şi de abordarea SUA privind responsabilităţile asumate prin Tratatul de Neproliferare a Armelor Nucleare, dat fiind că în pofida numeroaselor sesizări, SUA comit încălcări majore ale acordului, în cadrul Alianţei Nord-Atlantice. Deşi Tratatul prevede responsabilităţi ale puterilor nucleare de a nu modifica tehnologiile privind folosirea armamentului atomic, NATO efectuează aşa-numitele misiuni nucleare comune, în care Statele Unite şi cinci state NATO în care sunt amplasate bombe nucleare americane fac teste privind folosirea armelor atomice cu participarea unor ţări care nu se numără printre cele cinci puteri nucleare. Aceasta este o încălcare directă a Tratatului de Neproliferare”, a acuzat Lavrov. […]

SUA au confirmat sâmbătă ieșirea din tratatul ce vizează forțele nucleare cu rază intermediară (FNI) semnat în 1987 de președinții Ronald Reagan și Mihail Gorbaciov, cu scopul reducerii riscurilor unei confruntări de amploare.

Fără să aștepte confirmarea Washingtonului, Vladimir Putin a reunit sâmbătă Consiliul său de securitate națională pentru a prezenta decizia americană „iresponsabilă”  de a se retrage din FNI, ca și situația din Venezuela. Și a anunțat decizia de a ieși, la rândul său, din tratat.

Administrația Trump, susținută de aliații din NATO, a confirmat această decizie în cadrul unei reuniuni ministeriale a Alianței atlantice la Bruxelles, în decembrie 2018. Ultimele negocieri între diplomații americani și ruși, purtate la Geneva și apoi la Beijing, nu au înregistrat nici un progres și joi, 31 ianuarie, Andrea Thompson, subsecretar de stat cu controlul armamentelor, a confirmat decizia Washingtonului.

Anunțul suspendării tratatului FNI survine după „cinci ani de schimburi dure între SUA și Rusia, prima acuzând a doua că violează tratatul”. La începutul lunii decembrie, de la Bruxelles, șeful diplomației americane, Mike Pompeo, i-a dat Rusiei un termen de 60 de zile, până la 2 februarie,  pentru a dezmembra noile sale rachete cu rază lungă de acțiune. „Rusia a pus în pericol securitatea SUA și nu mai putem fi împiedicați de un tratat pe care Rusia îl violează fără rușine”, a declarat vineri Pompeo, estimând că aceste „violări” reprezintă o amenințare pentru „milioane de europeni și de americani” și plasează armata americană în poziție defavorabilă. Oficialul american a asigurat că Washingtonul este pregătit să continue să discute cu Rusia „pe tema dezarmării pentru negocieri care ar întări securitatea SUA și a aliaților lor”, cu condiția ca rezultatele să poată fi „puse în practică și verificate”.

SUA caută o nouă strategie pentru relansarea tratatului, „dar numai dacă toate țările care au dezvoltat deja arme de acest tip doresc să limiteze numărul lor sau să le elimine”, precizează New York Times. Dar este vorba de o sarcină ambițioasă pentru că „ar cere Chinei, Indiei, Pakistanului, Iranului și Coreii de Nord să semneze același acord”.

William Burns, fost ambasador american la Moscova și președinte al Fondation Carnegie for International Peace, a afirmat la recentul Forum de la Davos că 2019 ar putea fi „anul decisiv pentru ordinea nucleară după criza din Cuba”. În opinia sa, ieșirea din tratatul FNI cuplată cu anunțul lui Donald Trump privind dezvoltarea de noi arme nucleare și dezbaterile asupra probabilului abandon al tratatului New START în următoarele luni ar putea antrena o destabilizare completă a echilibrelor strategice.

Dezvăluirea Avangard

Președintele rus a afirmat că Rusia se pregătește să amplaseze în 2019 o rachetă balistică intercontinentală numită Avangard, capabilă să zboare cu o viteză de 20 de ori mai mare decât cea a sunetului. Racheta, dacă va funcționa potrivit anunțului, schimbă datele pentru că nici un sistem de apărare nu poate intercepta  o ogivă care  zboară spre o țintă cu o viteză supersonică.  SUA acuză Rusia de violarea dispozițiilor FNI, un text bilateral vizând eliminarea tuturor rachetelor de croazieră și rachetelor balistice lansate de pe sol și având o rază de acțiune între 500 și 5.500 km. Or, potrivit Pentagonului și NATO, Moscova deține în arsenalul său racheta Novator 9M729 (sau SSC-8), care ar fi în măsură să lovească orașe europene.

Moscova contestă, afirmând – fără probe – că raza acestui armament este limitată la 480 km. Eliberându-se de obligațiile clauzelor tratatului FNI, SUA își oferă, în principiu, mijloacele de a produce, la rândul lor, o nouă rachetă. Tratatul prevede, printre altele, o clauză de retragere de șase luni înaintea intrării în vigoare a deciziei și speranța aliaților europeni din NATO este că în acest timp scurt negocierile s-ar putea relua. Consiliul NATO-Rusia, în cadrul căruia negocierile au rămas zadarnice până acum, s-ar putea reuni în următoarele săptămâni. Rusia nu a făcut cunoscut încă dacă va participa.

Europenii și-au exprimat preocupările privind consecințele potențiale ale dispariției tratatului și șefa diplomației UE, Federica Mogherini, a declarat că „ceea ce nu dorim să vedem este ca Europa să nu redevină un câmp de bătălie sau un loc unde se confruntă alte superputeri, asta aparține unei istorii îndepărtate”.    


Categorii

1. DIVERSE, Rusia, Scutul antiracheta (Deveselu), SUA versus Rusia

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

9 Commentarii la “O NOUA (DEZ)ORDINE NUCLEARA?/ SUA si RUSIA suspenda Tratatul de dezarmare nucleara/ Rusia arata, din nou, cu degetul la scutul antiracheta (si) din România

  1. Pai era si timpul, ca si-asa sunt la catarama si, daca-i supara careva, sa i le arunce-n cap amandoi. Daca mai dau barosanii patriotici un razboi la venezueleni acasa, si eventual o impart in doua, ca sa faca fifty-fifty si la titei, vor fi declarati amandoi eroi nationali. Vad ca toata lumea se bucura prosteste. Au primit raspuns la intrebarile pe care nu le-au pus. La europeni cred ca le-a aratat Putin o poza cu conducte de gaz nominalizate si nu mai suna recrutarea. Si-or fi dat seama ca n-au nicio arma nucleara in dotare si nici nu mai au de la cine s-o imprumute. Inca nu s-a tras nicio… din Deveselu, dar, folosita ca argument retoric, investitia abia acum isi scoate banii cu adevarat. Si, culmea, le aduce profit si la rusi.

  2. Mda ! Numai “tichia de margaritar” de la Deveselu ne mai lipsea ! Nu cred ca ne foloseste la nimic bun !

  3. 3.
    S-a smintit lumea de tot ! Bine, la “noi” cam totul e cu josul in sus, dar ce i-a apucat pe aia care spun ca au “democratie”, cultura, civilizatie ? Putin parea “baiat” serios, cu capul pe umeri, nu ca Trump. Nu ne mai facem bine…

  4. @Gheorghe-Dan

    Unul sta calare pe shutdown, iar celalalt pe sanctiuni. Astfel incat si discutia si actiunea se vor desfasura la modul metaforic. Deocamdata doar pentru Maduro sau Gaido se potriveste pasajul eminescian “la un semn deschisa-i calea”. De unde se vede ca si metaforele sau simplele cuvinte de sustinere, venite de unde (nu) trebuie, pot sa coste bani si chiar vieti omenesti. La un nivel atat de inalt, te lucreaza astia si din mimica fetzei.

  5. Strategul lui Trump vrea sa-i dea urmatorului razboi mondial o culoare religioasa: o cruciada impotriva Chinei
    Steve Bannon: „Se va crea o Mare Alianță IUDEO-CREȘTINĂ Europa-Israel-Rusia-SUA împotriva Chinei”, „care va fi mai puternică decât actuala UE”.
    https://evz.ro/steve-bannon-se-va-crea-o-mare-alianta-iudeo-crestina-europa-is.html?v=347635&page=2

  6. Rusia este doar pretextul retragerii SUA din INF, miza este China!
    American Suspension Of INF Treaty Is Aimed At China
    In a 2016 RAND report, tellingly titled “War with China: Thinking Through the Unthinkable”, this consideration is stated openly and forthrightly:
    “US land-based missiles from 500 km to 5,500 km are prohibited by the INF treaty, whereas the Chinese missiles are not, giving China a significant advantage.”
    https://www.zerohedge.com/news/2019-02-08/american-suspension-inf-treaty-aimed-china

  7. China are lansatoare de rachete pe camioane Mercedes!

    US accuses China of preparing for WWIII
    “You’re talking to our allies over there and you wonder whose side they’re going to be on.”
    https://www.rt.com/op-ed/450970-china-preparing-ww3-us/

  8. Pingback: Rusia a cerut SUA sa DISTRUGA scutul antiracheta de la Deveselu/ Institutul pentru Studii de Apărare din Suedia: Rusia se pregateste de RAZBOAIE regionale cu posibili oponenti de talia Chinei si NATO
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare