Cum devin orasele SUA centre de SUPRAVEGHERE TOTALITARA sub pretextul combaterii infractionalitatii. “BIG DATA” colectate prin mii de camere video, senzori, scanere, baze de date…

4-11-2013 4 minute Sublinieri

WATCHING-2-popup

foto – NYT

Oakland, California – Subventiile federale in valoare de 7 milioane dolariau fost acordate in acest oras, în mare parte, pentru a ajuta la contracararea atacurilor teroriste din acest port plin de viață. Dar, în schimb, banii se duc pe o inițiativă a poliției care va colecta și analiza date inregistrate cu ajutorul punctelor numeroase de supraveghere amplasate in oraș – de la senzori de detectare a armelor de foc în cartierele din zona de Est a Oakland-ului pana la cititoare ale placutelor de înmatriculare, acestea fiind montate pe mașinile de poliție ce patrulează dealurile de lux ale orașului.

Noul sistem, programat să înceapă vara viitoare, este cel mai recent exemplu al modului în care orașele se pregatesc pentru compilarea și procesarea unor cantități mari de informații, cunoscute sub numele de ”big data”. Și sistemul scoate in evidenta modul în care tehnologia a facut posibila urmărirea oamenilor în diverse aspecte ale vieții lor.

Poliția poate monitoriza „scurgerile” de mesaje de pe retelele sociale pentru a cauta dovezi ale activităților criminale; agențiile de transport in comun pot urmări plata taxelor de drum ale navetiștilor atunci când șoferii folosesc un abonament de calatorie electronic; și Agenția Națională de Securitate (NSA), asa cum au aratat rapoartele de știri în această vară, a scormonit înregistrările telefonice a milioane de clienti de telefonie mobila din Statele Unite.

Sunt si altii care doresc să utilizeze noile instrumente de supraveghere mai ales în aplicarea legii, toate acestea fiind susținute din bugetul federal. Departamentul de Poliție al statului New York, ajutat de finanțarea federală, are un sistem de ”big data” care leagă 3.000 de camere video de supraveghere cu cititoarele placutelor de înmatriculare, senzori de radiații, baze de date cu informatii despre criminali (infractori) și listele cu suspectii de terorism. Poliția din statul  Massachusetts a folosit fonduri federale pentru a cumpăra scanere automate pentru placutele de inmatriculare. Și poliția din Texas a cumparat o drona cu banii proveniti de la Departamentul de Securitate Nationala (Homeland Security), drona pe care si Alameda County, din care face parte si orasul Oakland, a încercat sa o achizitioneze, fiind nevoiti sa amane datorita protestului public.

Susținătorii inițiativei din Oakland, în mod oficial cunoscut sub numele de Domain Awareness Center, spun că va ajuta poliția orasului sa reduca o rata notoriu de ridicată a criminalității. Dar criticii spun ca programul, care va crea un bazin al informațiilor culese prin supraveghere, va aduna, de asemenea, si date despre actiunile de zi cu zi si obiceiurile locuitorilor care respectă legea, ridicând probleme juridice și etice legate de urmărirea atât de indeaproape a activitatilor cotidiene ale oamenilor.

Libby Schaaf, un consilier al orasului Oakland, a declarat că, din cauza ratei ridicate a criminalității din oraș, „este responsabilitatea noastră de a profita de noi instrumente care devin disponibile”. Ea a adăugat, însă, că centrul ar putea să “redea o imagine destul de detaliată a vieții personale a unei persoane care ar putea fi nevinovata”.

De exemplu, dacă doi bărbați ar fi filmati de catre camerele de supraveghere ale portului in timp ce fura bunuri și apoi pleaca de la locul faptei într-un Sedan negru Honda, autoritățile din Oakland ar putea cauta in baza de date unde anume în oraș a mai fost mașina respectiva în ultimele câteva săptămâni. Aceasta ar putea include semafoarele de care a trecut în fiecare dimineață sau dacă a mers în mod regulat pentru a vedea jocurile echipei de baseball din Oakland.

Pentru fortele de ordine ale legii, data mining (= extragerea de informatii din date) este un pas mare spre colectarea de informații mai complete. Poliția, în mod tradițional, face arestări bazate pe informatii minore – declaratii ale martorilor, inregistrari ale placutelor de inmatriculare, imagini de la o camera de supraveghere cocoțata sus deasupra unui automat de bancă. Noua capacitate de a colecta și trece prin toate aceste informații oferă autorităților o viziune mult mai largă asupra oamenilor pe care ii investighează.

Pentru companiile care creeaza aceste instrumente de procesare a informatiilor  mari, proiecte precum cel al lui Oakland sunt o mare oportunitate de afaceri. Microsoft a construit tehnologia pentru programul din New York City. IBM a vandut instrumente de data mining celor din orasele Las Vegas și Memphis.

Oakland a semnat un contract cu cei de la Asociatia Internationala de Aplicatii Stiintifice (SAIC), pentru a dezvolta sistemul său. (La sfârșitul lunii septembrie, compania a fost redenumită Leidos Holdings.)

Contractul companiei, ce consta in modernizarea sistemului de salarizare al  orasului New York folosind noi tehnologii cum ar fi cititoarele biometrice,  a fost banuit ca ascunzand o mita. Anul trecut, compania a platit autoritatilor orasului suma de 500 de milioane de dolari pentru a evita urmărirea penală federala. Suma a fost considerata a fi cea mai mare plătita vreodată pentru a soluționa acuzațiile de fraudă dintr-un contract guvernamental. Un reprezentant al SAIC (acum Leidos) a refuzat sa comenteze.

Chiar înainte de aceasta inițiativă, Oakland a cheltuit milioane de dolari pe camerele video din trafic, cititoarele placutelor de inmatriculare și o rețea de senzori de sunet menita sa detecteze armele de foc. Cu toate acestea, orasul are una dintre cele mai mari rate ale criminalității violente din țară. Și un audit intern în august 2012 a constatat că poliția a cheltuit 1,87 milioane de dolari pe instrumente de tehnologie care nu funcționează corect sau au rămas neutilizate, deoarece furnizorii lor au dat faliment.

Noul centru se doreste a fi mult mai ambițios. Pe langa pozitionarea centrală, aici se vor aduna date electronice culese non-stop printr-o varietate de senzori și baze de date, se vor analiza și se vor afișa unele informații pe monitoare gigant.

Orașul intenționează să angajeze personal pentru acest centru care sa lucreze, de asemenea, non-stop. Dacă există un incident, lucrătorii pot analiza mai multe surse de date pentru a furniza detalii poliției, pompierilor sau Garzii de Coasta. În absența unui incident, modul în care datele vor fi utilizate și cât de mult ar fi păstrate rămân, în mare măsură, neclare.

Centrul va colecta feed-uri de la camerele video din port, camerele video din trafic, cititoarele placutelor de inmatriculare și senzorii de detectare a armelor de foc. Centrul va fi, de asemenea, integrat vara viitoare cu o bază de date care permite poliției să aiba acces la inregstrarile apelurilor la 911. Renee Domingo, coordonatorul serviciilor de urgență a orașului, a declarat ca atat inregistrarile camerelor de supraveghere din școli, precum și datele video de la sistemul regional feroviar de navetiști și cel al autostrăzilor de stat pot fi adăugate mai târziu.

Programe de supraveghere mult mai putin avansate au provocat rezistenta la nivel local și de stat. Iowa City, de exemplu, a impus recent un moratoriu asupra unor dispozitive de supraveghere, inclusiv asupra cititoarelor placutelor de inmatriculare. Consiliul orașului Seattle a forțat departamentul propriu de poliție sa returneze producatorului o dronă finanțata din fonduri federale.

În Virginia, poliția de stat a „curățat” o bază de date cu milioane de plăcuțe de înmatriculare colectate de camere, inclusiv unele de la mitinguri politice, după ce procurorului general al statului a declarat ca metoda de colectare și salvare a datelor a încălcat legea. Dar, pentru un oras in mare nevoie de lichidități precum Oakland, speranța de finanțare din partea guvernului federal face proiectul deosebit de atractiv. Consiliul Local a aprobat programul la sfârșitul lunii iulie, dar protestele publice au obligat Consiliul sa adauge unele restricții. Consiliul a cerut oficialilor politici publice prin care sa detalieze ce fel de date pot fi colectate și protejate, precum și modul în care ar putea fi utilizate. Consiliul se așteaptă ca aceaste reguli de confidențialitate sa fie gata înainte ca centrul de supraveghere sa poata începe operațiunile.

Uniunea Civila Americana pentru Libertate din California de Nord a descris programul ca „o supraveghere fără mandat”, și a spus ca „orașul (n.a.: autoritatile acestui oras) va fi în măsură să colecteze și să stocheze informații complete despre locuitori ai Oaklandului care nu au fost implicati în nicio ilegalitate.”

Seful responsabil cu securitatea portului, Michael O’Brien, a încercat să calmeze temerile, spunând că centrul a fost menit pentru a grăbi timpul de răspuns de aplicare a legii pentru crime și situații de urgență. „Nu este vorba de a spiona oamenii”, a spus el.

Directorul in cercetare si tehnologie al Urban Strategies Council, Steve Spiker, o organizatie non-profit din Oakland, care a examinat eficacitatea instrumentelor tehnologice ale poliției, a declarat ca s-a simtit inconfortabil cu oficialii orasului, de vreme ce acestia din urma stiu atât de multe despre actiunile lui. Dar, a spus el, există deja atât de multe date publice încât ar avea sens sa fie permis oficialilor guvernamentali colectarea si analizarea acestor date pentru binele public. Totuși, el ar dori să știe cum vor fi păstrate și partajate toate aceste date. “Ce se întâmplă,” a întrebat, “atunci când cineva nu mă place și are acces la toate aceste informații?”

traducere de A.D. pentru razbointrucuvant


Categorii

1. DIVERSE, Panopticon, Stat politienesc, Teroarea "terorismului", Traduceri

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

10 Commentarii la “Cum devin orasele SUA centre de SUPRAVEGHERE TOTALITARA sub pretextul combaterii infractionalitatii. “BIG DATA” colectate prin mii de camere video, senzori, scanere, baze de date…

  1. Pingback: Noi dezvaluiri in scandalul SPIONAJULUI NSA. “Este mai grav decat va puteti inchipui”/ “CINE ASEAZA SECURITATEA DEASUPRA LIBERTATII NU O MERITA NICI PE UNA NICI PE CEALALTA” - Recomandari
  2. Pingback: STATUL NEOLIBERAL SI INGINERIA SOCIALA DIGITALA: cum sunt supravegheate, analizate si administrate interactiunile umane cotidiene in societatea GUVERNATA ELECTRONIC. Proiectul IARPA: ANTICIPAREA SI PREVENIREA POSIBILELOR REVOLTE prin analizarea BIG DATA -
  3. Pingback: GEOLOCALIZAREA PRIN TELEFOANE MOBILE. NSA inregistreaza geografic MILIARDE DE DATE din intreaga lume pentru ”TRASAREA MISCARILOR” si relevarea ”RELATIILOR ASCUNSE” dintre persoane [VIDEO] - Recomandari
  4. Pingback: PANOPTICON – documentar despre SUPRAVEGHEREA TOTALA SI DISPARITIA INTIMITATII (Video + subtitrare in romana) - Recomandari
  5. Pingback: Dincolo de spionajul tehnologic: POTOPUL DIGITAL. Ce loc mai ramane pentru cei refractari la tirania digitala sau pentru oricine merge impotriva curentului? - Recomandari
  6. Pingback: STATUL ALGORITMIC SI DIGITALIZAREA SOCIETATII. Evgheni Morozov despre dictatura noilor tehnologii si omul-rating - Recomandari
  7. Pingback: RAZBOAIELE MURDARE: LUMEA ESTE UN CAMP DE LUPTA – film documentar. Cum se transforma SUA intr-o dictatura fascista prin excesele “razboiului impotriva terorii” - Recomandari
  8. Pingback: SUA ORWELLIANA. Politia foloseste RADARE pentru a obtine IMAGINI din INTERIORUL LOCUINTELOR [video] - Recomandari
  9. Pingback: CONSILIUL EUROPEI. Semnal de alarma asupra SUPRAVEGHERII IN MASA: dezvoltarea unor COMPLEXE INDUSTRIAL-PANOPTICE poate duce la CATASTROFE ANTI-DEMOCRATICE | Cuvântul Ortodox
  10. Pingback: LAGARE DE CONCENTRARE PENTRU AMERICANII “NELOIALI”. Wesley Clark propune izolarea americanilor “radicalizati” (Video) | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare