ROMANIA se pregateste de RAZBOI… pe șest? ORDIN OFICIAL PRIVITOR LA RECRUTAREA OBLIGATORIE PE TIMP DE RAZBOI/ Ucraina si-a pus armata in ”STARE DE ALERTA TOTALA” si expulzeaza ATASATUL MILITAR al Rusiei/ Titus Corlatean afirma ”AMENINTAREA RUSA” si cere BAZA NATO PERMANENTA

1-05-2014 15 minute Sublinieri

armata-ucraina-kiev-recrutari-mobilizare

“Se pare că, gata cu glumele, începem jocul cu moartea. Dar dacă nu-i aşa şi, de fapt, este doar o farsă tragică în care trebuie să mai moară câţiva pentru ca negocierile să poată fi duse cu succes mai departe? Dacă, doamne fereşte, avea dreptate Marx, cel pe care nici dumneavoastră şi nici nimeni altcineva nu mai vrea să-l citească? Doamne fereşte şi apără pentru că, de plătit, tot oamenii de rând vor urma să plătească. Dar mai interesează pe cineva acest mic amănunt?”

***

Situația tensionată din Ucraina determină autoritățile române să acționeze, motiv pentru care în Monitorul Oficial a fost publicat modelul certificatului medical pe care toți tinerii sunt obligați să-l dețină la recrutare, în perioada stării de război.

Astfel, potrivit prevederilor legale, în cazul mobilizării sau a războiului, sunt obligați să îndeplinească serviciul militar toți bărbații apți, cu vârste cuprinse între 20 și 35 de ani.

Ordinul publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 312, din 28 aprilie 2014, a fost emis de MApN, MJ, SRI, SPP, MAE, MS, SIE și STS și aprobă modelul certificatului medical eliberat de medicul de familie, ce urmează să fie prezentat de tineri la comisia locală de recrutare-încorporare. 

Legea nr. 446/2006, privind pregătirea populației pentru apărare, prevede la art. 3, alineatul (5):

– la declararea mobilizării și a stării de război sau la instituirea stării de asediu, îndeplinirea serviciului militar în calitate de militar în termen devine obligatorie pentru bărbații cu vârste cuprinse între 20 și 35 de ani, ce îndeplinesc criteriile pentru a face serviciul militar. 

De asemenea, noul model al certificatului precizează că tinerii vor trebui să-și facă analize, pentru a se verifica dacă au heptatita B sau C.

Acest ordin este semnat de către: ministrul Apărării Naționale – Mircea Dușa, ministrul Justiției – Robert Marius Cazanciuc, directorul Serviciului Român de Informații – George Maior, directorul Serviciului de Protecție și Pază – Lucian Pahonțu, ministrul Afacerilor Interne – Radu Stroe [?!], ministrul Sănătății – Nicolae Banicioiu, directorul Serviciului de Informații Externe – Teodor Meleșcanu, directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale – Marcel Opriș.

Ordinul nr. 113/175/2013 / 111/10.160/351/271/204/292/2014 pentru aprobarea formei şi conţinutului certificatului medical eliberat de medicul de familie, care urmează să fie prezentat de tineri la comisia locală de recrutare-încorporare pe timpul stării de asediu, al mobilizării şi al stării de război

Ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, a explicat într-un scurt interviu acordat pentru DC News ce reprezintă ordinul din Monitorul Oficial în care a fost prezentat modelul certificatului medical pe care toți tinerii sunt obligați să-l dețină la recrutare, în perioada stării de război.

“Se referă la profesioniști. A existat și până acum certificatul acela. Doar s-a reactualizat, a fost completat cu câteva elemente”, a explicat Mircea Dușa.

Există vreo legătură între ordinul din Monitorul Oficial și situația tensionată din Ucraina?

“Nu are nicio legătura cu situația din Ucraina. Este o simplă coincidență”.

Ne putem aștepta să ajungem până la situația în care tinerii ar putea fi chemați la recrutare?

“Nu, nu. Stați liniștiți! Activitatea de verificare la centrele militare reprezintă misiunea acestori centre. Este o activitate cotidiană, de rutină”.

Și care au fost modificările aduse certificatului medical prin acest ordin?

“Sunt câteva chestiuni medicale. Dar și până în prezent, tinerii care veneau la activitate militară trebuiau să desfășoare vizita medicală sau cei care vin la gradație ori ca să se angajeze ca soldați profesioniști”.

Fostul ministru al Apărării, Ioan Mircea Pașcu, a precizat pentru DC News că nu a citit ordinul publicat în MO, dar că, la o primă impresie, nu vede o legătură evidentă între acesta și eventualitatea escaladării situației din regiune.

“Și canadienii sunt la noi, și americanii, nu cred că Rusia ar îndrăzni să treacă granița unui stat NATO“, a punctat europarlamentarul, vicepreședinte al Comisiei pentru Afaceri Externe.

Nota noastra:

“Explicatiile” ministrului Dusa sunt pur si simplu pe langa “obiect”. Ordinul publicat in MO nu are nimic de-a face cu profesionistii din armata, ci, asa cum ii zice si titlul, cu aprobarea formei şi conţinutului certificatului medical eliberat de medicul de familie, care urmează să fie prezentat de tineri la comisia locală de recrutare-încorporare pe timpul stării de asediu, al mobilizării şi al stării de război”.

Fireste, este o pura …coincidenta ca s-a legiferat tocmai acum, in aprilie 2014, forma acestui tip de certificat, pe o lege care dateaza din 2006 despre faptul ca, in caz de razboi, mobilizare sau stare de asediu, are loc recrutarea barbatilor intre 20 si 35 de ani…

PS: In plan secundar, bizara este mentionarea numelui Radu Stroe ca Ministru de Interne, ceea ce nu mai este de cateva luni bune… Sa fie o simpla eroare materiala, ce va fi, in mod normal, corectata?

91597800_92710800

  • Mediafax:

Forţele armate ucrainene sunt “în stare de alertă totală” – preşedinte

Forţele armate ucrainene sunt “în stare de alertă totală” pentru luptă, a declarat miercuri preşedintele interimar Oleksandr Turcinov. El a subliniat că forţele armate ucrainene sunt în stare de alertă în eventualitatea unei intervenţii ruseşti. Preşedintele a declarat, de asemenea, că Ucraina trebuie să împiedice “terorismul” să se extindă dincolo de regiunile estice, afectate de mai multe săptămâni de o insurecţie armată prorusă.

“Obiectivul numărul unu este să împiedicăm terorismul să se extindă din regiunile Doneţk şi Lugansk în alte regiuni”, a declarat Turcinov în cadrul unei întâlniri cu guvernatorii. “Am decis deja să creăm miliţii teritoriale formate din voluntari în fiecare regiune”, a continuat el.

El a spus că se teme de “acţiuni de sabotaj” din partea Rusiei, în timpul festivităţilor de la începutul lui mai. “Există tentative de destabilizare a situaţiei la Harkov (est), Odesa (sud), Dniepropetrovsk (est), Zaporoje (sud-est), Herson şi Mîkolaiv (sud)”, a subliniat el. Serviciile ucrainene de securitate (SBU) au afirmat, tot miercuri, că au “descoperit” un grup de sabotori care pregăteau un atentat la marcarea victoriei, pe 9 mai.

“Criminalii se pregăteau să comită un atentat cu exploziv în momentul în care foşti combatanţi urmau să depună flori la monumentul celui de-al Doilea Război Mondial”, la Mîkolaiv, a anunţat SBU într-un comunicat.

Turcinov a mai anunţat că “miliţii teritoriale alcătuite din voluntari” vor fi create “în fiecare regiune” ucraineană.

Cu o zi înainte, Turcinov a denunţat “lipsa de acţiune”, chiar “trădarea” poliţiştilor în regiunile din est unde insurgenţii au luat cu asalt administraţiile publice în 12 oraşe practic fără să întâmpine rezistenţă din partea forţelor de ordine.

Ataşatul militar rus la Kiev a fost ARESTAT şi declarat “persona non grata”. Ce acuzaţii i se aduc

Ucraina l-a arestat şi declarat “persona non grata” pe ataşatul militar rus la Kiev, acuzat de spionaj, potrivit unui comunicat al Ministerului ucrainean de Externe.

“Ataşatul militar al ambasadei ruse în Ucraina este declarat persona non grata în urma unor acţiuni incompatibile cu statutul său diplomatic”, o formulă folosită în diplomaţie pentru desemnarea activităţilor de spionaj, a anunţat Ministerul ucrainean de Externe.

Diplomatul rus a fost prins în flagrant delict şi “arestat”, miercuri, de serviciile de securitate ucrainene, potrivit ministerului, care nu oferă mai multe detalii.

“El urmează să părăsească Ucraina în cel mai scurt timp”, potrivit comunicatului, citat de agenţia de presă Interfax.

Situatia continua sa fie tensionata in estul Ucrainei si miercuri. Separatistii pro-rusi au pus stapanire asupra unei cladiri guvernamentale si sediului politiei din orasul Horlivka (regiunea Donetsk), transmite Reuters, care citeaza un oficial al politiei Donetsk.

Ora 23.30 Armata rusa va efectua zboruri de antrenament in apropiere de spatiul aerian al tarilor baltice / Patru avioane daneze de tip F-16 au sosit miercuri in Estonia

Ora 19:30 Obiectivul presedintelui rus Vladimir Putin este sa detina “controlul total asupra Ucrainei”, a afirmat miercuri presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, citat de AFP.

“Nu am nicio indoiala asupra faptului ca scopul lui Putin este de a avea controlul total asupra Ucrainei. Nu spun ca obiectivul sau este obligatoriu de a ocupa toata tara, ci de a avea un control total”, a afirmat Barroso, intr-o interventie in fata Atlantic Council, un think-tank de la Washington consacrat relatiilor transatlantice.

“De fapt, mi-a spus-o chiar el. A spus in mai multe randuri ca o Ucraina independenta este o creatie a Vestului”, a precizat presedintele Comisiei, potrivit caruia Ucraina reprezinta piesa centrala a proiectului uniunii vamale pe care Moscova vrea sa o creeze cu vecinii sai.

Ora 15:30 FMI afirma ca Rusia a intrat deja in recesiune

Ora 15.25 Fortele armate ucrainene vor efectua exercitii militare in centrul Kievului, miercuri noapte, a anuntat guvernul, dupa ce presedintele ucrainean Oleksandr Turcinov a avertizat cu privire la un “real pericol” al unei invazii ruse. 

Potrivit Reuters, un comunicat postat pe site-ul guvernului avertizeaza locuitorii capitalei ca “echipamente militare se vor deplasa in convoi prin oras” si vor efectua exercitii.

  • Adevarul/ Cristian Unteanu:

Anunţ de război! Fals sau real?

Farsă, farsă tragică, sau realitate care poate declanşa un conflict regional? Dorinţă cu orice preţ de a se crea o victimă sigură , Ucraina, în condiţiile în care victima va cere judecată şi reacţie internaţională pe măsura agresiunii teribile la care a fost supusă de către marele vecin imperialist, URSUL care muşcă din teritoriul naţional, aşa cum deja există imaginile aferente în presa mondială?

Raţionamentul este, din păcate pentru toată lumea, posibil de apărat cu argumente care, prin extensie, pot constitui un casus belli.

Din punctul de vedere al autorităţilor provizorii de la Kiev, este vorba despre apărarea teritoriului naţional şi asigurarea funcţionării adminstraţiei centrale şi locale în termenii legislaţiei naţionale, cea recunoscută ca valabilă şi unică în raport cu oricare dintre organizaţiile internaţionale din care face parte Ucraina.

De cealaltă parte, din punctul de vedere al Rusiei, este vorba despre recunoaşterea (şi apărarea cu toate mijloace subsecvente posibile) a interesului populaţiei rusofone din Ucraina, ceea ce Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, numea deja înaintea intervenţei în Crimeea, „obligaţia istorică” a Moscovei de a apăra cetăţenii ruşi de pretutindeni.

Vor vorbi oare armele pentru a descurca această dilemă care se transformă, pe oră ce trece, într-un diferend care trece dincolo de capacităţile diplomatice de negociere? Sau tocmai această acutizare a conflictului potenţează ultima fază de negocieri?

Ambele variante sunt în acelaşi timp posibile şi imposibile.

Posibile deoarece nimeni nu poate subestima sau ignora dreptul unui stat suveran şi inependent, precum Ucraina, recunoscut ca atare de toate instanţele internaţionale, de a-şi apăra teritoriul internaţional. Dacă legislaţia internaţională este respectată măcar în dimensiunile sale minimale, orice depăşire de către trupele ruse a frontierei ucrainiene înseamnă încălcarea tratatelor şi pune Federaţia Rusă în poziţia de agresor. Amendabilă ca atare de instanţele internaţionale. Dar din care, la nivel maxim, Consiliul de Securitate, face parte şi Rusia, prezumtivul agresor de acum…deci cu un veto care blochează orice rezoluţie care acuze un potenţial agresor.

Imposibile atâta timp cât, fără existenţa unui pretext plauzibil şi posibil de recunoscut în termenii legislaţiei internaţionale (deci fără existenţa incontentasbilă a unui incident major de securitate) trupele ruse vor trece graniţa ucraneană, în ciuda angajamentelor oficiale luate la cel mai înalt nivel. Imposibile dacă, în paralel cu mişcările militare, Rusia nu ar fi angajat şi nu continuă negocieri de urgenţă care depăşesc cu mult limitele sau dimensiunile Ucrainei. Făcând Ucraina să reacţioneze în consecinţă, cât mai repede, pentru a mai fi cumva valorizată de cineva, de orice ar fi, măcar în plan comercial-energetic-strategic. Se angaja oare NATO (sau NATO-UE) într-un conflict deschis fără un mandat ONU? Posibil, dar relativ extrem de improbabil.

Ce este interesant, ca să nu spun chiar foarte interesant spre straniu, este că un site de informaţii, Debka, extrem de apropiat de servciile militare israeliene (pe care le bănuiesc printre cele mai bine informate din  lume) difuzează o analiză privind opţiunile Kremlinului în caz de conflict deschis:

1.Să ordone celor 11000 de militari bazaţi pe Rostov pe Don, la 40 de km. de frontiera ucraineană, să se îndrepte către Doneţk şi Slaviansk.

2. Să trimită o coloană militară direct împotriva celor 15.000 de soldaţi ucraineni desfăsuraţi la finele săptămânii trecute în dispozitiv de luptă în jurul locaţiei Slaviansk.  Conform surselor ruseşti, forţa militară trimisă de Kiev dispune de 160 de tancuri, 230 de transportoare blindate. 150 de piese de artileri şi rachete.

3. Să trimită în operaţiune de luptă avioane şi elicoptere de asalt de la baza-gigant de la Ţentrsalnii – această acţiune va duce la escaladarea spre un conflict major între Rusia şi Ucraina.

4.   Moscova, dar şi cei care susţin Kievul, pot să înţeleagă cum poate începe un asemenea război, dat şi faptul că finalul său este absolut imprevizibil.

5.În cazul unei escaladări majore a conflictului, Moscova va trebui să decidă dacă va angrena în luptă forţele sale de intervenţie rapidă şi de paraşutişti (trupe de asalt . n.n.) care erau pregătite pentru o intervenţie în Orientul Apropiat şi acum sunt gata pentru a interveni în Ucraina”.

Sursele DEBKA anunţă şi că forţele ruseşti sunt mai mici decât cele estimate de Kiev, adică 40.00 de soldaţi: ar fi vorba depre 15.000 de soldaţi din trupele de blindate (dispunând de tancuri T-72B) şi de o divizie de infanterie şi una de paraşutişti.

Să trecem la hărţi:

– prima este cea a bazelor militare ucrainiene, zonele de plecare pentru deplasările către zona de est dar şi, în aceeaşi măsură, ţintele unui posibil atac rusesc:

Este posibil un atac? Atunci iată care ar fi, potrivit unora servicii de informaţii, liniile de pătrundere:

Aveţi aici estimarea trupelor ucrainiene din armat regulată (omiţând o posibilă adăugire, cea la care au chemat azi oficialii guvernamentali de la Kiev, adică formarea unor miliţii de apărare regionale):

Care ar fi zonele-ţintă? Poate acestea, fostele baze militaro-industriale ale Ucrainei sovietice destinate unor producţii foarte speciale, extrem de utile pentru ceea ce s-ar dori a fi un reviriment al industriei strategice militare ruse.

Ceea ce avem acum sunt imaginile satelit difuzate de NATO asupra trupelor ruseşti masate la graniţa cu Ucraina.

Se pare că, gata cu glumele, începem jocul cu moartea. Dar dacă nu-i aşa şi, de fapt, este doar o farsă tragică în care trebuie să mai moară câţiva pentru ca negocierile să poată fi duse cu succes mai departe? Dacă, doamne fereşte, avea dreptate Marx, cel pe care nici dumneavoastră şi nici nimeni altcineva nu mai vrea să-l citească? Doamne fereşte şi apără pentru că, de plătit, tot oamenii de rând vor urma să plătească. Dar mai interesează pe cineva acest mic amănunt?

Noul tip de conflict al lumii globalizate

Conflictul este unul de tip nou deoarece, de o parte şi de alta, există, la fel de puternice şi bine conturate, interese profund divergente dar şi unele comune, legături economice strategice aproape imposibil de retezat. Aceasta este dilema profundă a primului mare conflict al lumii globalizate în care totul este legat, interdependent şi, din această cauză, punând pentru prima oară interesele economice înaintea celor tradiţionale – rasă, cultură, dominaţia asupra teritoriului, etc. cele care au justificat acţiunile militare ale timpurilor trecute, mai apropiate sau mai îndepărtate. Fiecare dintre actori este legat, aproape în aceeaşi măsură, de prietenii din propriile alianţe, dar şi de duşmani prin acordurile de cooperare ţesute de globalizare şi de imposibilitatea de a-şi asigura o existenţă autarhică.

Un conflict ciudat pentru că limitele sale ultime nu sunt date doar de victoria sau înfrângerea finală, ci de punerea sub semnul întrebării a supravieţuirii economice naţionale pentru foarte multe naţiuni, cele care ştiu că economiile lor naţionale pot să înceapă să fie grav afectate fără să fie tras măcar un singur glonţ…De aici, apariţia unui nou tip de echilibru al terorii, nu neapărat şi nu doar pe baza stocurilor de arme nucleare, ca pe vremea primului Război Rece, ci şi, mai ales, prin ameninţarea cu interzicerea accesului la resurse. Acum vorbim despre gazele din Rusia în condiţiile dependenţei strategice enorme a Europei, dar acelaşi raţionament poate fi făcut, în alte părţi ale lumii, în ce priveşte petrolul sau apa…

Noua ordine mondială se construieşte deja pe baza accesului protejat la resurse, depinde de el şi securizarea unor perimetre strategice este obiectivul final al tuturor supra-puterilor.

O securizare care va constitui obiectul unui nou acord global sau, în cazul tragic, va fi obţinută prin folosirea forţei. Numai că, în acest ultim caz, costurile ar putea depăşi cu mult beneficiile, iar experienţele nefericite din Irak sau Afganistan au arătat limitele unei asemenea variante, mai ales că scara conflictului a fost, în situaţiile respective, infinit mai mică decât ce s-ar putea petrece în cazul unui conflict deschis între NATO şi Rusia.

Opţiunea militară în formulă clasică nu este exclusă dar, cel puţin în condiţiile actuale, este ţinută foarte departe şi nici măcar evocată la modul foarte serios.

Asta nu înseamnă că nu au fost turate motoarele celorlalte motoare conflictuale.

În primul rând, războiul informaţional purtat la un nivel deosebit de intens, cu activarea formelor noi de joc, pe de o parte reţelele sociale şi, de celalată parte, mass-media alimentată direct sau indirect cu materiale de propagandă sofisticate, cu imagini sugestive sau declaraţii care preced cu mare precizie o nouă etapă a escaladării războiului cuvintelor. Foarte bine realizate, materialele de propagandă sunt destinate îndeplinirii unui singur scop: semănarea unui dubiu profund la nivelul opiniei publice, de o parte şi de alta a tuturor baricadelor, asupra motivaţiilor reale ale conflictului, legitimităţii poziţiei actorilor şi a inevitabilităţii unei victorii bazate pe justeţea morală a cauzei apărate.

Un conflict de tip nou care pune în scenă actori non-statali. Pentru prima oară după foarte mult timp (dacă vă mai amintiţi, Hitler fonda în Bavaria anului 1921 o unitate paramilitară denumită SA Sturmabteilung, secţiunea de asalt) vedem cum, în Europa, este permisă şi încurajată prin toate mijloacele interne şi externe, apariţia unor formaţiuni paramilitare masive şi ai căror membri, individual sau în grup, sunt apoi recuperaţi pentru a fi integraţi în armata naţională. Exact ce a făcut Hitler când, în toamna lui 1930, a încredinţat comanda SA prietenului său, căpitanul în rezervă Ernst Rohm, lichidat împreună cu toţi membrii marcanţi ai organizaţiei în Noaptea Cuţitelor Lungi. În Ucraina, elementele batalioanelor de auto-apărare din Euromaidan au fost deja integraţi în Garda Naţională.

De cealaltă parte, militanţii pro-ruşi sunt şi ei organizaţi în formaţiuni paramilitare cu echipament profesionist şi cu un comportament care denotă o foarte bună pregătire, fiind vorba, în multe cazuri, de foşti luptători din Afganistan sau cu antrenament de forţe speciale. Sunt unităţi heteroclite, cu loialităţi diverse şi către mai multe centre de comandă simultan, nesigure şi cu  un comportament extrem de violent datorită faptului că adversarul le tratează drept formaţiuni teroriste şi sunt tratate ca atare, luând sau eliberând ostatici, lipsa de însemne distictive făcând să nu poată fi acoperite, nici măcar teoretic, de prevederile Conveţiilor de la Geneva. Şi, aşa cum se întâmplă în Siria, acest ansamblu heteroclit este şi foarte instabil deoarece grupruile armate formează şi desfac alianţe în funcţie de condiţiile momentului. Aceasta face ca, chiar dacă sunt implicate într-un război civil şi aparent sunt integrate într-un front comun prin liantul pe care-l reprezintă teama de un duşman evident, ele să-şi păstreze intact programul de revendicări iniţiale şi, din această cauză, să devină incomode chiar pentru proprii aliaţi.

Un exemplu în acest sens îl constituie elementele grupărilor paramilitare naţionaliste ucrainiene, foarte valoroase pe perioada revoltei din Eromaidan, devenite instantaneu incomode şi vânate fără milă după ce s-a instalat noua putere de la Kiev. Exact la fel cum au dispărut fără urmă şi elementele miliţiilor de auto-apărare care au acţionat în Crimeea înainte de anexarea teritoriului de către Federaţia Rusă…fiind relativ uşor de bănuit că s-au dus înspre nord, spre Doneţk, sau înspre Odesa şi Transnistria pentru a pregăti următoarele etape ale jocului complex desenat de Rusia.

În noul tip de conflict, armatele de tip clasic sunt ţinute active, cu grad înalt de alertă, dar într-o rezervă mai mult decât prudentă. Lecţia din Siria a arătat că se poate duce un război foarte activ şi cu consecinţe atroce folosind intermediari fanatici (şi fanatizaţi din ce în ce mai mult, odată cu parcurgerea etapelor în crescendo ale războiului) şi că, pe această bază, se poate obţine o asemenea presiune internaţională încât negocierile devin inevitabile.

Context în care Ucraina serveşte drept exemplu pentru ceea ce s-ar putea întîmpla oriunde sunt asemenea interese extrem divergente şi există un stat aflat în apropierea falimentului, ţinut artificial în viaţă prin injecţii financiare de urgenţă dar unde, absolut evident, există o falie masivă la nivelul populaţiei, divizată, artificial sau nu, în jurul problematicii apartenenţei etnice şi autonomiei transformată în argument de luptă.

Uitaţi-vă bine la pozele care ilustrează acest articol. Uitaţi-vă la aceşti tineri cu feţele acoperite, imaginea unui teribil conflict fără chip, fără reguli, la fel de teribil şi impersonal pe cât le este masca ce-i transformă în actorii anonimi ai primului mare conflict al secolului XXI. Ei sunt carnea de tun, ei sunt victimele. Ceilalţi sunt la masa negocierilor

  • Mediafax: 

Elicoptere militare ruse vor efectua zboruri de antrenament în spaţiul aerian baltic

Elicoptere militare ruse vor efectua zboruri în apropierea frontierelor ţărilor baltice, în cadrul unui exerciţiu, anunţă armata rusă, în contextul în care NATO a intensificat patrulele aeriene în această regiune. 

“Brigada militară aeriană a Districtului militar Vest, cu sediul la Pskov, a iniţiat zboruri de antrenament în nord-vestul Rusiei”, a declarat colonelul Oleg Kocetkov, un purtător de cuvânt al armatei ruse, citat de AFP.

“Avem la dispoziţie circa 50 de elicoptere militare noi, inclusiv aparate de luptă de tip Ka-52 Alligator”, a precizat colonelul.

Corlăţean: Sperăm să avem o bază militară NATO permanentă în România. Suntem interesaţi în a avea o prezenţă militară a SUA mai substanţială

România are nevoie de o prezenţă militară americană mai substanţială, dat fiind că reprezintă flancul estic al NATO, a declarat, într-un interviu, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, adăugând că Bucureştiul speră chiar la o baza militară permanentă a Alianţei.

“Suntem interesaţi în a avea o prezenţă militară a SUA mai substanţială în România. Suntem prima ţară în care va fi amplasat sistemul de apărare antirachetă. În 2015, sistemul va fi operaţional (în România). Suntem interesaţi în a avea o prezenţă economică, militară şi politică puternică a Statelor Unite în România”, a precizat şeful diplomaţiei, într-un interviu acordat Washington Post, cu ocazia vizitei în SUA.

Întrebat dacă acest mesaj a fost “bine primit” la Washington, ministrul de Externe a declarat că România reprezintă flancul estic al NATO şi are nevoie de sprijin, întrucât “ameninţarea rusească este o realitate”. “Aşteptările noastre sunt pentru o prezenţă militară americană mai substanţială în România şi, poate, pentru o bază militară permanentă a NATO”, a subliniat şeful diplomaţiei.

Totodată, Titus Corlăţean a spus că Bucureştiul s-a numărat printre acei aliaţi care au pledat “pentru o prezenţă militară mai puternică şi mai rapidă a aliaţilor în flancul estic pentru a consolida încrederea României, Poloniei şi ţărilor baltice în securitatea colectivă, care este garantată de Alianţă”.

Ministrul de Externe a declarat că încrederea opiniei publice este “consolidată” de acţiuni precum zborurile de supraveghere AWACS, de recentele exerciţii militare la care au participat şi avioane americane F-16, de anunţul Canadei privind trimiterea a şase avioane de luptă F-18 Hornet în România sau de exerciţiile militare din Marea Neagră la care iau parte nave militare americane şi franceze.

“Asta consolidează încrederea opiniei publice. Este extrem de important că avem o prezenţă americană solidă în ţările noastre, inclusiv în România”, a punctat ministrul de Externe.

Întrebat dacă este îngrijorat pentru România, Corlăţean a spus că nu, dar este îngrijorat pentru Ucraina, R. Moldova şi Georgia.

Corlăţean a insistat, la o întrevedere cu Jake Sullivan, pe sporirea prezenţei militare americane

Ministrul de Externe Titus Corlăţean a insistat, la o întâlnire cu Jake Sullivan, asistentul adjunct al preşedintelui SUA şi consilier pentru securitate naţională al vicepreşedintelui SUA, pe necesitatea sporirii prezenţei militare americane, în linia continuării măsurilor adoptate în plan bilateral

Potrivit unui comunicat de presă transmis de MAE, ministrul Corlăţean a avut miercuri o întrevedere cu Jake Sullivan, cu acest prilej fiind abordate o serie de subiecte de interes pentru România şi SUA, un accent aparte fiind plasat asupra stadiului şi perspectivelor dimensiunii de securitate a Parteneriatului Strategic dintre cele două state. “De asemenea, a fost realizat un schimb substanţial de evaluări în conexiune cu evoluţiile din imediata vecinătate a României şi Marea Neagră, precum şi în ceea ce priveşte cele mai bune modalităţi de cooperare între SUA şi România în acest context”, menţionează sursa citată.

Conform MAE, ministrul român al afacerilor externe a trecut în revistă elementele centrale ale dimensiunii de securitate din cadrul Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA, “accentuând cooperarea excelentă cu SUA pe toate palierele politico- militare”. “A insistat în mod deosebit pe necesitatea sporirii prezenţei militare americane, în linia continuării măsurilor adoptate deja în plan bilateral: vizitele unor nave militare americane în porturi româneşti şi derularea, în comun, de exerciţii navale, aeriene şi terestre, menite să consolideze dimensiunea apărării colective”, se arată în comunicat.

De asemenea, demnitarul român a informat partea americană în legătură cu ultimele dezvoltări pe linia operaţionalizării sistemului de apărare antirachetă din ţara noastră, găzduit la Deveselu, mulţumind în acelaşi timp pentru reafirmarea, inclusiv prin vocea înaltului oficial întâlnit, susţinerii finalizării proiectului conform calendarului stabilit.

“În contextul în care a subliniat nevoia ca statele membre să exprime o susţinere consistentă pentru ţările cu aspiraţii europene şi euro-atlantice din cadrul Parteneriatului Estic, inclusiv pe linia continuării eforturilor de apropiere de structurile UE şi NATO, ministrul român al afacerilor externe a insistat asupra provocărilor cu care se confruntă Republica Moldova, efortului României pentru susţinerea aspiraţiilor europene ale Republicii Moldova, inclusiv în domeniile economic şi energetic, precum şi asupra nevoii de coordonare cu partenerul american în acest sens”, se mai arată în comunicat.

Conform sursei citate, oficialul american a reiterat înţelegerea autorităţilor de la Washington privind importanţa rolului României, atât ca partener strategic al SUA, cât şi în context regional, precum şi sprijinul pentru consolidarea unei prezenţe americane în România şi în regiune. “În acelaşi timp, apreciind susţinerea autorităţilor române în promovarea unor sancţiuni eficiente la adresa Federaţiei Ruse, a insistat asupra necesităţii unei abordări unitare SUA-UE în acest domeniu”, se menţionează în comunicat.

  • Hotnews:

Ministrul Corlatean, scurta convorbire cu Jo Biden despre Republica Moldova

 Intalnirea ministrului afacerilor externe, Titus Corlatean, cu Vice-presedintele SUA, Joseph Biden Ministrul afacerilor externe, Titus Corlatean, a purtat o scurta discutie cu Vice-presedintele SUA, Joseph Biden, in marja conferintei “Toward a Europe whole and free”, organizata la Washington, in perioada 29-30 aprilie 2014, de catre Atlantic Council, potrivit unui comunicat al MAE.

Vice-presedintele SUA, Joseph Biden, a participat in calitate de invitat de onoare.

In cadrul acestei discutii, seful diplomatiei romane a invocat importanta Parteneritului Strategic romano-american si necesitatea unei coordonari cat mai stranse a pozitiilor in actualul context de securitate din spatiul Est-european. Demnitarul roman a subliniat, in mod special, necesitatea acordarii intregului sprijin Republicii Moldova. La randul sau, Vice-presedintele SUA a confirmat sustinerea acordata Republicii Moldova si obiectivelor sale europene de catre SUA si a evocat, in acest context, vizita sa anterioara la Chisinau.

Ministrul Titus Corlatean a adresat rugamintea privind accelerarea procedurii de nominalizare a ambasadorului SUA la Bucuresti, subiect in legatura cu care Vice-presedintele Joseph Biden a confirmat ca se afla in atentia administratiei SUA.

China va efectua exercitii navale cu Rusia in Marea Chinei de Est

 China a anuntat miercuri ca va efectua exercitii navale comune cu Rusia in Marea Chinei de Est, in largul orasului Shanghai, la sfarsitul lunii mai, in ceea ce a numit o incercare de consolidare a cooperarii militare, transmite Reuters.

Ministerul chinez al Apararii nu a precizat locul exact din Marea Chinei de Est, zona in care Beijingul este prins intr-o disputa tot mai tensionata cu Japonia privind suveranitatea asupra unui grup de mici insule nelocuite. “Aceste manevre sunt exercitii obisnuite desfasurate de fortele navale ale Chinei si Rusiei, iar scopul acestora este de a intensifica cooperarea intre cele doua armate, de a spori capacitatea comuna de a face fata amenintarilor la securitatea maritima”, a mentionat ministerul chinez pe site-ul sau, fara a oferi alte detalii.

China a alarmat Japonia, Coreea de Sud si Statele Unite, anul trecut, cand a anuntat instituirea, in mod unilateral, a unei zone aeriene de identificare asupra unei vaste portiuni din Marea Chinei de Est, ce ingloba in special insulele Senkaku, micul arhipelag controlat de Tokyo si revendicat vehement de Beijing sub numele de Diaoyu.


Categorii

Al treilea razboi mondial, Armata, Razboiul impotriva Romaniei, Rusia, SUA versus Rusia, Ucraina

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

76 Commentarii la “ROMANIA se pregateste de RAZBOI… pe șest? ORDIN OFICIAL PRIVITOR LA RECRUTAREA OBLIGATORIE PE TIMP DE RAZBOI/ Ucraina si-a pus armata in ”STARE DE ALERTA TOTALA” si expulzeaza ATASATUL MILITAR al Rusiei/ Titus Corlatean afirma ”AMENINTAREA RUSA” si cere BAZA NATO PERMANENTA

<< Pagina 1 / 2 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

  1. Mobilizarea generala este unul din scenariile dupa care in Romania nu vor mai avea alegeri prezidentiale anul acesta. De asta Traian Basescu este aproape mai vehement decat Turcinov impotriva rusilor, pentru ca ii convine.

    Pe de alta parte, SUA vad ca se cam retrage din regiune, cel putin la suprafata si impinge alte membre NATO in fata. Danemarca, de exemplu, tara care chiar nu are nici o treaba cu ce se intampla in Ucraina. Razboiul are intotdeauna si o parte mediatica si propagandistica. Imaginea chiar conteaza cand vine vorba de motivatiile individuale ale celor care participa la lupte in mod direct. Iar imaginea pe care SUA doresc sa o creeze este de o larga comunitate internationala de state democratice, practic toata lumea civilizata, luptand impotriva barbariei rusesti. Noi, prin presedintele Traian Basescu ale carui interese personale sunt atat de bine servite de ce se intapla langa granitele noastre, ce facem? Nimic altceva decat ne auto-propunem sa scoatem cu mainile noastre castanele din focul aprins de licuriciul american.

    “Fuck the EU” inseamna ceva mai mult si mai brutal decat “trecem peste parerile lor si facem cum vrem noi”. Americanii sunt oameni care nu cunosc prea mult la subtilitati. Europa si Rusia s-ar putea chiar sa-i incurce, n-ar fi bine sa li se dea ceva de facut?

  2. Din pacate, ceea ce discutam acum cateva zile pe acest site pare sa devina realitate. Evident ca ministrul de interne nu putea spune adevarul pentru a nu crea panica si pentru a nu provoca o ”emigrare” masiva a tinerilor incorporabili spre Occident. Oricum, ministrul si-a facut prost temele, asa cum rezulta din scurtul interviu pe care l-a dat. A spune ca ceva mai este o simpla coincidenta in ziua de azi este cel putin rizibil.
    In alta ordine de idei, vad ca in articolele pe care le-ati spicuit nu se spune nimic despre fortele paramilitare ruse – si ele destul de importante. Este vorba despre initiativa lui Putin de acum cativa ani de a oferi tinerilor someri din Rusia stagii gratuite de vacanta in tabere pentru tineret. In fapt, tabere de antrenament pentru paramilitari. Chiar Putin a tinut acolo o serie de cursuri si de conferinte. In prezent acesti paramilitari rusi (Nashi, asa cum se numesc) sunt foarte numerosi (cam 1 milion doar in Moscova) si foarte fideli lui Putin, care i-a folosit de altfel (scotandu-i in strada) ori de cate ori a avut interesul.
    Doamne ajuta!

  3. Ba s-a spus ceva, abia acum am citi mai atent!

  4. @Titus L

    Ba Danemarca are o treaba foarte importanta in partea aceea de lume. Ca si Suedia si Norvegia (si chiar Germania – nu vi se pare suspecta discretia Angelei Merkel, astfel destul de vocala – si care cand declara ceva pe subicetul acesta bate campii, spune platitudini?). Este vorba despre statele baltice de care o leaga aspecte politice, economice si de suflet.
    In alta ordine de idei este clar ca – cel putin deocamdata – SUA vor sa mentina acest razboi pe taram economic si politic, in timp ce Rusia vrea sa il continue pe plan armat (mizand, probabil si pe reticenta americanilor de a se implica direct, militar).

  5. Valentin Mandrasescu

    Ref la “pregatirile de razboi” din Romania o sa scriu si un articol, dar numarul de mesaje ref la subiect ma face sa scriu un scurt mesaj aici si acum.

    Dragi romani, nu va fie frica.
    Ceea ce se intampla acum nu sunt pregatiri de razboi, ci o tentativa de a face doua lucruri:
    1. A arata Marelui Licurici cand de buni si eficienti sunt lacheii lor
    2. (Mai important) Basescu incearca sa induca o stare de psihoza totala in randul populatiei. Pentru acest scop lucreaza toata lumea “racordata” la Ambasada SUA: politicieni, presa, blogheri, postaci, experti, formatori de opinie, raspanditori de zvonuri etc.

    O tara in psihoza prezinta multe avantaje:
    – Se pot frauda/amana/anula niste alegeri incomode
    – Se pot instala temporar spre definitiv niste trupe straine pe teritoriul tarii
    – Se pot organiza rafuieli politice sub pretextul luptei cu “tradatorii de neam si de tara”.

    Deci se pot intampla multe lucruri nasoale. Nu se va intampla un singur lucru. Nimeni si niciodata nu va da romanilor de rand arma in mana. Aceasta imposibilitate rezulta dintr-un rationament simplu: cu arma in mana, romanul de rand s-ar putea sa aiba tentatia sa-i “rezolve” mai intai pe membrii clasei politice si doar apoi sa se gandeasca la “contextul geopolitic complicat”.

  6. Iar in ceea ce il priveste pe Basescu sau Ponta sau Antonescu, cred ca nici nu mai merita sa discutam deja. Paduchi! Ne vor vinde ieftin oricand si oricui vor crede ca le este convenabil, asa cum a facut-o toata clasa politica din 89 incoace. Dar aveti dreptate. Adica tace Germania, iar Basescu se trezeste sa convoace conferinte de presa in care ameninta Rusia cu degetul si recomnda Ucrainei incheierea unui acord cu FMI?!? Este clar ca primeste telefoane de la Bruxelles in care i se spune ce sa declare si cand.

  7. Titus L
    Si apropos de statele baltice. Recent, intr-o intalnire oficiala pe care am avut-o, reprezentantul Estoniei declara (oficial!) ca tara sa este prima in lume in care religia nu mai conteaza (si tind sa-i dau dreptate!). Nu vi se pare cam prea mare asemanarea cu ceea ce intampla in UE? Ateism, secularism total, anticrestinism etc… In plus, estonienii au refuzat sa invete limba rusa, foarte putini stiau aceasta limba chiar si inainte de 1989. Au avut noroc de compatriotii lor care au ocupat functii importante si care au evitat represiunile pe aceasta tema. In Letonia aproximativ 30% din populatie sunt rusi, de fapt apatrizi, deoarece Letonia a refuzat sa le acorde cetatenie. Nu uitati de enclava Kaliningrad, sediul marinei baltice rusesti! Si care ocupa un rol importanta pentru Rusia nu doar militar, ci si sentimental. De acolo provine sotia lui Putin, iar acesta a declarat de mai multe ori ca are o afinitate speciala pentru acea regiune.

  8. Enclava Kaliningrad, de fapt!

  9. @admin:

    Sus dreapta, MAI – 11 Dec 2013

    Sunt semnatarii de atunci ai legii, de aceea e pastrat numele fostului ministru, fiindca el este cel care a contribuit la crearea ei, doar ca s-a asteptat pana acum ca proiectul sa devina lege si sa apara in MO.

    Ce nu inteleg eu este: se stie clar totusi cine va fi inregimentat: rezervistii sau toti tinerii 20-35 ani ?

  10. comentariul lui Mandrasescu postat de Utzu il suspectez a fi pertinent, fie el si de la Vocea Rusiei. ‘Miroase’ a descifrare corecta a circotecii autohtone in context.

    @menumorut: foarte interesant (pt mine, cel putin) ce scrii; asupra unui singur lucru am indoieli, si anume ideea ca americanii vor sa mentina conflictul pe taram economic si politic, rusii fiind cei care coc o interventie militara. Dupa umila mea parere, asta e cosmetica pe care ar trebui sa o luam noi, astia multi, drept frumusete naturala americana.

  11. Pe cine sa chemi din rezerva ? Pe pensionarii militari care se apropie de 55 de ani sau pe tinerii fara nicio pregatire militara ? Nu avem rezervisti , acesta e adevarul crunt.In caz ca rusii se pornesc nu se vor opri pana nu-si ating obiectivul! Oare militarii NATO sunt dispusi sa lupte pentru Romania ?Ne -am obisnuit deja cu ideea unui conflict militar dar cand va deveni realitate vom muri de groaza .Razboiul nu se desfasoara ca in filmele de actiune.Poate scapam de prapad dar parca prea se pregatesc toti pe ascuns de ceva . Oare de ce ?

  12. (precizez: ‘circotecii autohtone BASISTE…’

  13. @doroteea:

    Nu pare prea pertinent. Din partea oficialilor nu se vede psihoza mobilizarii, ci un fel schizoid de a pune problema: vorbind despre rezervisti si, totodata, negand iminenta sau chiar posibilitatea unui conflict cu Rusia. Se admite doar ca Rep. Moldova ar putea avea probleme.

  14. Revin cu o idee.Multi cred ca razboiul modern se duce doar cu rachete si apasari de butoane de pe tastaturi. Cand se va ajunge acolo e faza finala cu arme nucleare. Eroare.Totul incepe in transee si lupta pentru fiecare oras iar cand treaba se incinge Marile Puteri dau la pace, caci nu pot risca sa se autodistruga . Romania in acasta situatie poate fi deja trecuta prin foc si sabie! Sa nu uitam ca fratii nostri moldoveni sunt un Stat recunoscut la ONU.De fapt Moldova are teritorii in Romania ,pana la Focsani.Asa arata Moldova Mare.Si rusii stiu asta.Sa speram ca nu ajung la noi.Mai usor cu pianul pe scari. Sunt curios daca tineretul roman este capabil sa infrunte moartea aparandu-si tara ,dupa ce isi scot cerceii din urechi , tatuajele de pe corp si se dau jos din masinile de lux capatate pe munca babacilor.Iar despre militarii romani activi care sunt baieti extra, fapt demonstrat in teatrele externe de operatii , speranta e numai la ei.Dar sunt putini si slab echipati.Dumnezeu sa ne aiba in paza!

  15. 20-35 de ani…la mobilizare generala toti. Si nici atunci nu e sigur ca cei peste 35 de ani vor lupta. Si exista varianta serviciului alternativ.

    http://www.dreptonline.ro/legislatie/lege_regimul_starii_mobilizare_partiala_totala_forte_armate_stare_razboi_355_2009.php

    http://www.dreptonline.ro/legislatie/lege_pregatire_aparare_tara.php

    Art. 3
    (1) Serviciul militar se indeplineste de catre cetatenii romani, barbati si femei, care au implinit varsta de 18 ani, in formele prevazute de lege.
    (2) Serviciul militar se indeplineste in urmatoarele forme:
    a) activ;
    b) alternativ;
    c) in rezerva.
    (3) Serviciul militar activ se indeplineste in calitate de:
    a) militar profesionist;
    b) militar in termen;
    c) elev sau student la institutiile de invatamant din sistemul de aparare si securitate nationala, cu exceptia elevilor liceelor si colegiilor militare;
    d) soldat sau gradat voluntar.
    (4) Serviciul militar in rezerva se indeplineste in calitate de:
    a) rezervist voluntar;
    b) rezervist.
    (5) La declararea mobilizarii si a starii de razboi sau la instituirea starii de asediu, indeplinirea serviciului militar in calitate de militar in termen ori rezervist concentrat/mobilizat devine obligatorie pentru barbatii cu varste cuprinse intre 20 si 35 de ani, care indeplinesc criteriile pentru a indeplini serviciul militar.
    (6) Perioada de timp in care o persoana indeplineste serviciul militar activ sau alternativ ori este concentrat sau mobilizat constituie vechime in serviciu sau stagiu de cotizare la sistemul public de asigurari sociale. Sunt exceptati de la prevederile acestui alineat elevii liceelor si colegiilor militare.

    Art. 4
    (1) Cetatenii care, din motive religioase sau de constiinta, refuza sa indeplineasca serviciul militar sub arme executa serviciul alternativ.
    (2) Modul de executare si durata serviciului alternativ se stabilesc prin hotarare a Guvernului.

  16. Am observat ca ce se prezinta pe acest site devine realitate , adica se spune adevarul.Sunt informatii care nu le gasesti oriunde.Cat despre razboi s-ar putea sa nu ne prinda Craciunul.Domnul sa ne ajute!Suntem prea aproape de Ucraina ca sa nu ne pese.Cat despre recrutare poate nu este un lucru rau pt ca este posibil ca NATO sa nu ne sprijine si ce armata mai are tara?

  17. Legea 446/2012 a fost actualizata prin Legea 182/2012…

  18. @lira
    Sunt curiaos daca tu esti gata sa mori sa-ti aperi tara!
    Ne-am obisnuit sa dam mereu la fundul altora.
    Si tineretul din ziua de azi pt. ce sa moara? Pt. ca o gasca de borfasi cu odraslele lor sa o duca bine si eventual sa jecmaneasca si sa nenoroceasca si urmatoarea generatie.
    Nu le-a oferit nimic politicienii acestor tineri, ce pretentii sa aibe acum de la ei.
    Chiar daca acest domn MandrasESCU e un mare dezinformator trebuie sa recunosc ca sunt de acord cu el cand spune ca le va fi frica sa ne dea arme pe mana, iar daca vor face greseala sa ne dea aceste arme sincer, nu stiu ce o sa iasa!
    Poate ca multi din cei care citesc acest site nu vor fii de acord cu mine, dar va spun ca acest razboi nu este al nostru. Noi nu avem de ce sa luptam in el. E pentru distrugere, fiindca altfel nu se mai poate!
    Razboiul la care trebuie sa participam noi. pana la moarte, este cel impotriva pacatului!
    Restul – abureala, fumigene, piese de teatru, cei drept cu pretul a milioane, poate, de vieti omenesti si infinite alte suferinte si nenorociri.
    Si mai e un aspect, daca ukrainienii, care totusi au armata mult mai numeroasa si mai performanta decat cea a romanilor nu au schitat nici un gest in fata rusilor, apoi ce o sa facem noi, care am fost asa de nenorociti de domnii din nato, ue si ai nostrii bravi conducatori. Un glont nu se va trage.
    Cat priveste nato, vise taica, vise! Nimeni nu se va bate pentru noi!

  19. @eucred
    „Si tineretul din ziua de azi pt. ce sa moara? Pt. ca o gasca de borfasi cu odraslele lor sa o duca bine si eventual sa jecmaneasca si sa nenoroceasca si urmatoarea generatie.”
    Tinerii vor murii să-și apere părinții și copii, să-și apere aproapele, ptr. că „gașca de borfasi cu odraslele lor” vor fi protejați și într-un eventual război.
    Când aproapele de lângă mine e în suferință iar eu mă închid într-un cocon al „ascezei”,nu cred ca dovedesc o atitudine prea ortodoxă.

  20. @admin:

    pai cele 3 (variante) sunt perfect compatibile:
    – riscul de razboi este real – Ucraina este cam ultima piesa in incercuire (containment…asa ii zice?)
    – actiunile autoritatilor romane sunt schizoide, tocmai pt ca
    – …are dreptate Mandrasescu – mai exact, este un bun prilej pt Basescu (campion al pescuitului in ape tulburi, proba pe care a castigat-o intotdeauna) sa isi consolideze pozitia fragilizata, in contextul dat (mai ales ca, la cati dusmani si-a facut, miza pt el nu cred ca se rezuma la salonul din Cotroceni).

    Adica, esti belicos la adresa Rusiei ca asta prinde bine la marele public resentimentar istoric, dar nu declari pe fata riscul razboiului, pt ca mai exista un MAE care intelege ca acest risc este, in discutie, un fel de ‘elephant in the room’ despre care nu vorbesti, oricat ar fi de evident. Intr-o lume atat de fragmentata in zeci de planuri ale realitatii si intereselor, cele 3 coexista pasnic intr-un armonios ‘menage a trois’. Cel putin asa se vad lucrurile de aici, de la mine, din cartierul ignorantilor 😛

    Cat despre ordin: pare a fi emis in prima faza (noiembrie 2013) de MapN, aprobat apoi, in dec. 2013, de MAE si ulterior, incepand cu ian. 2014 si pana acum, in aprilie, pe rand de: Min Justitiei, Min. sanatatii, SPP, SIE, STS. Si, intr-adevar, cum zice si Mircea Pascu, nu schimba datele problemei (cele din texele citate de enkidu). Asta si explica semnatura lui Radu Stroe.

  21. @liviu
    Sa nu uitati ce mi-ati spus cand va vor pune pusca in mana!

  22. de acord total cu Liviu. Cred ca astfel de dubii (‘pt ce murim’ etc.) nu ar trebui sa ne bantuie in caz de razboi. Acolo lucrurile se simplifica enorm: esti atacat pe pamantul tau si trebuie sa lupti, n-ai de ales, pt ca altfel iti mor fratii. Odata declansat razboiul nu mai e alternativa, pt ca daca ‘pactizezi’ cu agresorul pe tine poate o sa te lase in pace, dar pe altii nu, pt ca el e ocupant. Realitatea de atunci – da Doamne sa nu fie! – va arata constiintelor noastre, daca sunt cu adevarat crestine, ca asa trebuie sa fie. Si eu sunt de acord insa ca poti cere in rugaciune sa nu omori ci doar sa te aperi, pe tine si pe altii, de moarte si de suferinta. Stiu ca Paisie Aghioritul povestea ca s-a rugat sa nu omoare pe nimeni in razboi si asa s-a si intamplat, desi el acolo s-a purtat ca un erou punandu-si adeseori pielea la bataie ca sa apere pe altii. A ajutat chiar si raniti din tabara adversa, asta nu inseamna tradare. Stiu de asemenea ca exact la fel s-a intamplat cu Jeanne D’Arc. Ea n-a ucis pe nimeni iar deciziile pe care le lua – decizii militare in toata regula, a caror acuratete ii uimea pe cei din jur, nobili si miltari harsiti in ale razboiului (a se vedea procesul de reabilitare) – au restrans nr potential al victimelor. Dar e drept, vorbim aici de oameni sfinti a caror stare de curatie si rugaciune era iesita din comun.

    Problema care se pune insa este cea prealabila, si anume INTRAREA in razboi. Aici in general, adanc privind lucrurile, nonsensul e la el acasa, dar n-ai ce face. Ca de obicei, Romania tr sa faca o alegere grea. Prinsa intr-o alianta de tip ‘toti pentru unul, unul pentru cine are chef’, cu o Rusie traditional ostila si expansionista in coasta, cu o Ungarie care demult saliveaza in fata prajiturii si bine angrenata in toate retelele de aliante politice, e cam nasol (nimic nou). Cateva elemente difera insa substantial fata de vechea paradigma, si anume;

    – USA e de data asta agresorul (bine, cu masca de pacificator pe fata, adevarat);
    – Rusia nu mai are mana libera chiar peste tot, e direct vizata si are un decident extrem de rational – Putin. Personal nu vad in Putin un nebun imprevizibil, din contra, vad in el pe cel care tine bine fraiele pt ca situatia sa nu scape de sub control. Pt ca adevaratii nebuni, aia din spatele scenei, nu vor decat sa se aprinda valvataia. Si marionete care sa duca planul la indeplinire au destule. Nu cred ca Putin isi permite un razboi de cucerire, si stie asta. Ceea ce nu inseamna ca odata declansat razboiul Romania nu ar fi direct atacata, pt ca atunci nu mai e de ales.

    Nu cred ca rusilor le e draga Romania, din contra, le sta ca un ghimpe in coasta. Si ar fi si o naivitate sa privim altfel lucrurile, o stim cu totii, in chestii de-astea problemele nu se pun ‘la sentiment’. Dar in acest moment, o neutralitate binevoitoare din partea Ro nu le-ar fi stricat deloc. Romania este cea care a intors spatele oricarei colaborari, de ani buni incoace, in conditiile in care restul Europei a inteles ca e bine si util sa ai relatii bune cu Rusia. Iar Rusia si-a jucat pefect atu-urile (datorita lui Putin). In aceste conditii este problema noastra ca ne-am izolat atat de dramatic, mizand pe bratul musculos si protector al americanilor. In fond, apartenenta NATO nu te impiedica sa ai propria politica externa (UE nici acum nu a reusit sa dezvolte o pol. ext. comuna).

    Lucrurile ar trebui schimbate, si sunt multe parghii diplomatice si culturale prin care se poate face asta. Nu te poti baza pe nimeni, si sigur ca Rusia (ca si orice alt stat) ar putea oricand trada o eventuala alianta. Dar una este sa sa fii cu ea in relatii amabile, alta e sa ti-o faci dusman. Iar faptul ca am ratat ocazia de a ne redefini relatia cu Rusia in contextul in care principalul ei decident politic chiar este un actor rational – constras in plus de o noua paradigma(ce cuvant..sry, m-am contaminat) istorica – nu poate fi imputat cuiva din exteriorul tarii.

    Repet: e o opinie personala si n-am nici o pretentie de credibilitate in analize politice si istorice. Dar chiar si de aici, de la cratita, cateva lucruri sar in ochi. Poate ma insel…

  23. Imi propusesem sa nu mai intervin pe aici dar cand vad ce amploare a luat pe internet psihoza asta cu razboiul si mai ales felul in care unii dintre noi cad in deznadejde.. nu-i lucru curat. Iar pe langa asta, cred ca trebuie sa mai fie si unul care sa creada ca nu va fi nici un conflict militar in Romania, macar pentru a mai echilibra putin balanta 🙂
    Sentimentul meu este ca strategie astora de la putere e sa o dea inainte cu propaganda razboiului pana isi vor atinge scopurile. Vedem deja ca s-au gasit bani pentru achizitionarea a 12 avioane F16 si sunt sigur ca vor mai veni si alte stiri de acest fel.

    Iar in tot acest timp, americanii si rusii isi vad de interesele lor prin Romania, unii cu gazele de sist, ceilalti cu petrolul, fiecare pe felia lui.

    Deci, nothing’s gonna happen!

  24. @eu cred
    Ma pun in locul tau si te inteleg .Am doi baieti de 29 si 25 ani programatori meseriasi.Eu ma joc acum pe tastatura si cresc nepoti, dar daca tara imi va cere ma voi duce fiindca sunt rezervist . Crezi ca, conteaza daca vreau sau nu ? E lege. Iar cei care au murit pe front in razboaie au avut vreo vina ? Asa se scrie istoria de cand e lumea asta ? Traiesc cu speranta ca ratiunea va invinge.Insa pentru ce atata tehnologie militara daca nu pentru un macel!Eu nu am crescut doi baieti sa-i vad sfarsind rupti de glante sau explozii. Doua lucruri pe lumea asta nu pot fi controlate : cutremurul si razboiul.Incep din nimic ,dar nimeni nu stie cum se termina.Hai sa fim optimisti dar precauti. Oricum noi cei de rand nu contam.Iar opinia mea nici atat.

  25. Ia fiti atenti aici, la Gimli:

    http://www.youtube.com/watch?v=P5iMaYDMxCc

    That’s the spirit! :))

  26. Era cam aiurea in armata romana. Faceai trageri dupa avioane. Tinta la orizont. O tampenie. Adjutantul ne fura uniformele iar mancarea era oribila. Subofiteri betivi, cadre lipsite de autoritate. Sareai gardul noaptea de plictiseala. Mitraliera de companie se bloca din 10 in 10. In noiembrie eram cu uniforme de vara la minus n grade si maturam puful de porumbei din fata comandamentului. Baremul era de 50 de kilograme minim si aveam recrut de 48kg. Din 10 MLI-uri plecate au mai ajuns 2 la 600 de km destinatie. :). Factorul moral…nul. Doar camaraderia.

    Poate acum cu soldatii activi rodati in Irak si Afganistan s-o fi schimbat situatia. Eu as pleca bucuros..daca ar fi. Dar nu cred ca e vremea. Inca. In fine …a la guerre comme a la guerre!

    http://www.youtube.com/watch?v=QzyoqDz04v4

  27. @ lira: Ce spui tu este o idee antiromaneasca. Asa vorbesc si rusofonii de la Tiraspol si de aiurea. Te citez: “De fapt Moldova are teritorii in Romania ,pana la Focsani.Asa arata Moldova Mare.”

    Nu stiu ce e aia “Moldova Mare” si din cate stiu eu, Romania are teritorii pana la Nistru, nu Moldova pana la Focsani… Ma mir ca nimeni nu ti-a atras atentia ca aberezi.

  28. Ceea ce mi se pare complet ILOGIC este ca mereu este aratata Rusia ca inamicul Romaniei. A FOST ! O mai fi si in prezent, nu stiu. Dar ceea ce stiu sigur este cda exista teritorii romanesti ca Bucovina de Nord si sudul Basarabiei care sunt inglobate acum la Ucraina. Deci, noi avem unndiferend teritorial cu Ucraina si nu cu Rusia !!!!!
    Nu numai ca declaratiile belicoase antui-rusesti nu sunt prudente, dar ele nu sunt nici macar motivate de nimic. In afara de tezaurul de la Moscova, care nu ne-a fost restiotuit, in rest nu avem nimic de impartit cu Rusia. Pe cand cu Ucraina da !
    Repet: Bucovina de Nord, basarabia de Sud, Tinutul Herta, Insula Serpilor ! Toate, foste teritorii ale Romaniei Mari, care acum sunt alipiote la Ucraina ! In aceste conditii, cum Doamne iarta-ma sa ne otaram la Rusia ?? ce sens are asta ?

  29. @enkidu:

    mi-a ramas lingurita cu nutela suspendata intre borcan si gura citindu-te; peretii s-au indepartat iar in casa a inceput sa ninga cu fulgi de porumbei intre valatuci de praf. In jur – soare, injuraturi, recruti anemici si vajait de avioane obosite. Peretii s-au intors la loc la faza cu ‘eu as pleca bucuros..’. Atunci insa mi-a scapat lingurita pe jos.

    Ai putea sa faci filme pana incep astia razboiul, pe bune, f. poetic! Iar cu plecarea bucuroasa…ce sa zic…unic. Si f. frumos.

  30. Caiafa a profetit ca Hristosul nostru va muri pt. popor.Basescu, prin a carui gura vorbeste duhul mortii,profeteste moartea neamului nostru,fiindca nu se va opri la tinerii de 35 ani si nici la cei de 50 ani.Neamul nostru ii incurca pe multi asa ca…..Englejii au facut un reportaj in care aratau locuri de o frumusete rara (paduri,munti,ape etc.)inca nepoluate de “turisti”.Reprezentantul lor s-a mutat ,deja, la noi,urmaeaza restul.Doar sunt urmasii saxsonilor.Sa nu fie.DOAMNE AJUTA!

  31. Foarte kariekt a puncat Ioan. Am mai zis-o si eu cu alta ocazie. Prilej de vandut fierotanii, cand adevaratele arme sunt invizibile. Sunt si eu de acord ca e o pishoza care n-are a face cu interesele omului de rand si aici ma refer la toti actantii. Faptul ca politicienii nu sunt panicati ar trebui sa ne linisteasca si pe noi. Nu cred ca le-ar fi totuna daca am intra in razboi sau nu. Au si ei rubedenii si afaceri, ma gandesc. Toate tarisoarele au probleme cu populatiile proprii si atunci cel mai bine e sa instaurezi un fel de stare de preludiu la razboi, ca sa mai stea omul “linistit” cu privire la revolte si sa uite de ghioraitul matelor. Vezi si Coreea de Nord care o da intruna cu un razboi care nu va avea niciodata loc si s-au umplut de sanctiuni, dar conducatorii si armata o duc bine merci. Sper sa nu ajungem de la starile astea de psihoza indusa (la cine merge) si la ceva lagare unde sa ne cazeze pe cei care nu suntem de acord cu un razboi pur imaginar deocamdata. Apoi ma mai mira cum isi inchipuie unii ca romanii s-ar putea revolta daca li s-ar da o arma in mana. Cei mai vocali sunt pensionarii, dar cred ca tot ei o duc mult mai bine decat tinerii care au ajuns sa stea pe spatele babacilor pentru ca nu lise ofera altceva. Tara asta a fost vanduta, dar mai ales furata de multi. Eu cred ca ura viscerala fata de cineva ales in mod democratic nu ne reprezinta si nu e crestineasca. Adica de ce sa-l urasc eu pe Basescu, si sa-l iubesc pe ala cu o lentila de un fel si celalta de alt fel, daca eu nu pot sa-l urasc, chiar daca nu sunt de acord intotdeauna cu el??? Nu mai e mult pana la alegeri si atunci sa vedem care o fi iarasi dorinta poporului. Astia sunt oamenii, cu astia defilam. Ma rog la Dumnezeu sa rezolve el probelemele tarii si sa mai ajunga la conducere si patrioti.

  32. Daca veni vorba de marele nostru carmaci, iata cu ce s-a mai indeletnicit in ultimele ceasuri. Dupa ce i-a categorisit pe rusi ca fiind o “amenintare”, Băsescu “a arătat că în mod categoric va fi o creștere a prezenței militare NATO în România.”

    Si iata cam ce il preocupa cu adevarat dupa cum a declarat la o emisiune B1 TV: “Marele risc este dacă această țară va fi coruptă, deci va fi o țară în care să nu ai încredere, sau va fi o țară în care să poți avea încredere. Este fundamental ca instituțiile statului român să facă demonstrația că nu pot fi corupte nici de Voiculescu, nici de Ghiță, nici de alți oameni de afaceri importanți. (…) Al doilea aspect este — nu aș spune, că nu vreau să fie greșit înțeles — moralul populației. Trebuie să ai o națiune viguroasă la frontieră, iar propaganda care distruge moralul unei populații este de natură de a-i afecta chiar securitatea națională. Asta nu înseamnă ca nu trebuie criticată puterea. Trebuie criticată, dar nu propagandă distructivă”.

    Dupa ce a primit asigurari ca SUA e cu el (tare imi este ca nu vom scapa de asta nici dupa alegerile din iarna, fiindca e clar ca il tin americanii in brate si nu vor renunta la o unealta atat de convenabila), Basescu se arata ingrijorat de moralul populatiei care ar putea fi scazut, nu din cauza tradatorilor care ne conduc, ci chipurile din cauza “propagandei distructive” impotriva puterii (din care face parte si el).

  33. pt. lira (comentariul de la #24):

    doamna, eu una va inteleg cand vorbiti de baietii dv si de dorinta de a-i sti teferi. Cu un singur lucru nu sunt insa deloc de acord: si anume ca nu contam. Ca nici razboiul si nici cutremurul nu sunt controlabile. Si ca, in general, ceea ce facem noi n-are nici o relevanta.

    Fiind crestina, eu cred exact pe dos: ca noi contam foarte mult – cel mai mult, as zice. De faptele si de credinta noastra depinde cea mai mare parte, daca nu totul. Dumnezeu ingaduie sau nu in functie de ce facem noi. Avem o relatie deschisa cu El – ‘cereti si vi se va da, bateti si vi se va deschide, cautati si veti afla’. Ne asumam Crucea, dar asta nu inseamna ca suntem fatalisti. Pt ca Dumnezeu mai ingaduie si din cauza pacatelor si a lipsei de pocainta. Iar astea doua stau in mainile noastre, putem schimba oricand ecuatia. Si atunci se schimba si destinul nostru. Pt ca una e sa mor din cauza pacatelor mele, si alta e sa mor pentru Hristos. La batranete sau la tinerete, asta conteaza mai putin…

  34. Haideti sa nu mai alimentam cu gandurile si cuvintele noastre propaganda-isteria asta de razboi. Starea asta, parca imi aduce oarecum aminte de gogoasa 12-12-2012, insotita de sfaturi de supravietuire, provizii alimentare, buncare etc. Heideti sa ne calmam si sa facem mai bine precum a zis @eu cred. Adica, sa ne vedem de suflet, ca nimic nu-i mai important decat sufletul!

  35. @Nicu:

    A compara o situatie reala cu gogoasa – adica psihoza special intretinuta – apocalipselor mediatice este cu totul gresit. De data asta, si daca inchidem strans ochii, totusi confruntarea neconventionala din Ucraina si consecintele sale pentru noi nu vor disparea. Si nici masurile de represiune totalitara pe care ai nostri satrapi le intentioneaza CU PRETEXTUL razboiului.

  36. In ce priveste prima chestie, confruntarea din Ucraina este inca la nivel local, iar in ce priveste desfasurarea de “forte” NATO in regiune, nu mi se pare concludenta pt un razboi de anvergura ci doar pt crearea si alimentare unei psihoze. Avem doar experienta ExIugoslaviei, cu mult mai ampla in ce priveste fortele armate americane.
    Iar chestiunea a doua: sunt intr-u totul de accord, ca de psihoza creata vizavi de conflictul din Ucraina liderii nostri vor profita miseleste.

  37. @Nicu:

    Problemele din Ucraina nu sunt deloc la nivel local, e limpede asta, toata lumea care conteaza e obligata sa se pozitioneze cumva fata de acest conflict. Nu e comparabil cazul Iugoslaviei din cauza contextului, total diferit, si a terenului. In fine, sunt multe lucruri care fac diferenta si care contureaza genul de conflict existent acum si gravitatea sa, insa chiar ne-ar fi imposibil sa rezumam… zecile de postari – stiri, analize, traduceri si comentarii proprii – pe subiect.

  38. in caz de razboi ce motivatie avem sa lupta??? Sa aparam interesele marilor corporatii? Romania e deja vanduta, n-a mai ramas nimic de aparat.
    In trecut, domnitorii au improprietarit taranii ca sa ii motivrze sa-si apere pamantul, dar noi ce sa mai aparam?
    Sa intram noi in razboi pentru ca pe urma sa profite chevron,gold corporation si ce alte companii mai au interese in aceste zone?
    Intr-un articol chiar pe acest site se vorbeste despre includerea Miscarii Legionare si a manifestarilor de tip nationalist pe lista “Neagra” si interzise prin lege. Deci ce a ramas nu ne mai apartine.
    Cum sa lupt pentru Romania daca este ILEGAL sa fi Roman???
    Am merita o palma sa ne trezim din toata depravare in care ne scaldam.

    http://www.youtube.com/watch?v=jBrFPjCxgN4

  39. In caz de razboi imi dau viata pentru familia mea pentru prietenii mei pentru toti frati mei ROMANII nici de gand pentru oamenii nostri politici … Noi populatia sustinem tara asta si ne au divizat foarte tare ne mancam intre noi oameni bunii cand ne trezim eu fac parte din majoritate noi eu voi familia mea toti noi ii sustinem pe ei noi suntem stapanii lor nu ei stapanii nostrii

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare