ROMANIA se pregateste de RAZBOI… pe șest? ORDIN OFICIAL PRIVITOR LA RECRUTAREA OBLIGATORIE PE TIMP DE RAZBOI/ Ucraina si-a pus armata in ”STARE DE ALERTA TOTALA” si expulzeaza ATASATUL MILITAR al Rusiei/ Titus Corlatean afirma ”AMENINTAREA RUSA” si cere BAZA NATO PERMANENTA

1-05-2014 15 minute Sublinieri

armata-ucraina-kiev-recrutari-mobilizare

“Se pare că, gata cu glumele, începem jocul cu moartea. Dar dacă nu-i aşa şi, de fapt, este doar o farsă tragică în care trebuie să mai moară câţiva pentru ca negocierile să poată fi duse cu succes mai departe? Dacă, doamne fereşte, avea dreptate Marx, cel pe care nici dumneavoastră şi nici nimeni altcineva nu mai vrea să-l citească? Doamne fereşte şi apără pentru că, de plătit, tot oamenii de rând vor urma să plătească. Dar mai interesează pe cineva acest mic amănunt?”

***

Situația tensionată din Ucraina determină autoritățile române să acționeze, motiv pentru care în Monitorul Oficial a fost publicat modelul certificatului medical pe care toți tinerii sunt obligați să-l dețină la recrutare, în perioada stării de război.

Astfel, potrivit prevederilor legale, în cazul mobilizării sau a războiului, sunt obligați să îndeplinească serviciul militar toți bărbații apți, cu vârste cuprinse între 20 și 35 de ani.

Ordinul publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 312, din 28 aprilie 2014, a fost emis de MApN, MJ, SRI, SPP, MAE, MS, SIE și STS și aprobă modelul certificatului medical eliberat de medicul de familie, ce urmează să fie prezentat de tineri la comisia locală de recrutare-încorporare. 

Legea nr. 446/2006, privind pregătirea populației pentru apărare, prevede la art. 3, alineatul (5):

– la declararea mobilizării și a stării de război sau la instituirea stării de asediu, îndeplinirea serviciului militar în calitate de militar în termen devine obligatorie pentru bărbații cu vârste cuprinse între 20 și 35 de ani, ce îndeplinesc criteriile pentru a face serviciul militar. 

De asemenea, noul model al certificatului precizează că tinerii vor trebui să-și facă analize, pentru a se verifica dacă au heptatita B sau C.

Acest ordin este semnat de către: ministrul Apărării Naționale – Mircea Dușa, ministrul Justiției – Robert Marius Cazanciuc, directorul Serviciului Român de Informații – George Maior, directorul Serviciului de Protecție și Pază – Lucian Pahonțu, ministrul Afacerilor Interne – Radu Stroe [?!], ministrul Sănătății – Nicolae Banicioiu, directorul Serviciului de Informații Externe – Teodor Meleșcanu, directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale – Marcel Opriș.

Ordinul nr. 113/175/2013 / 111/10.160/351/271/204/292/2014 pentru aprobarea formei şi conţinutului certificatului medical eliberat de medicul de familie, care urmează să fie prezentat de tineri la comisia locală de recrutare-încorporare pe timpul stării de asediu, al mobilizării şi al stării de război

Ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, a explicat într-un scurt interviu acordat pentru DC News ce reprezintă ordinul din Monitorul Oficial în care a fost prezentat modelul certificatului medical pe care toți tinerii sunt obligați să-l dețină la recrutare, în perioada stării de război.

“Se referă la profesioniști. A existat și până acum certificatul acela. Doar s-a reactualizat, a fost completat cu câteva elemente”, a explicat Mircea Dușa.

Există vreo legătură între ordinul din Monitorul Oficial și situația tensionată din Ucraina?

“Nu are nicio legătura cu situația din Ucraina. Este o simplă coincidență”.

Ne putem aștepta să ajungem până la situația în care tinerii ar putea fi chemați la recrutare?

“Nu, nu. Stați liniștiți! Activitatea de verificare la centrele militare reprezintă misiunea acestori centre. Este o activitate cotidiană, de rutină”.

Și care au fost modificările aduse certificatului medical prin acest ordin?

“Sunt câteva chestiuni medicale. Dar și până în prezent, tinerii care veneau la activitate militară trebuiau să desfășoare vizita medicală sau cei care vin la gradație ori ca să se angajeze ca soldați profesioniști”.

Fostul ministru al Apărării, Ioan Mircea Pașcu, a precizat pentru DC News că nu a citit ordinul publicat în MO, dar că, la o primă impresie, nu vede o legătură evidentă între acesta și eventualitatea escaladării situației din regiune.

“Și canadienii sunt la noi, și americanii, nu cred că Rusia ar îndrăzni să treacă granița unui stat NATO“, a punctat europarlamentarul, vicepreședinte al Comisiei pentru Afaceri Externe.

Nota noastra:

“Explicatiile” ministrului Dusa sunt pur si simplu pe langa “obiect”. Ordinul publicat in MO nu are nimic de-a face cu profesionistii din armata, ci, asa cum ii zice si titlul, cu aprobarea formei şi conţinutului certificatului medical eliberat de medicul de familie, care urmează să fie prezentat de tineri la comisia locală de recrutare-încorporare pe timpul stării de asediu, al mobilizării şi al stării de război”.

Fireste, este o pura …coincidenta ca s-a legiferat tocmai acum, in aprilie 2014, forma acestui tip de certificat, pe o lege care dateaza din 2006 despre faptul ca, in caz de razboi, mobilizare sau stare de asediu, are loc recrutarea barbatilor intre 20 si 35 de ani…

PS: In plan secundar, bizara este mentionarea numelui Radu Stroe ca Ministru de Interne, ceea ce nu mai este de cateva luni bune… Sa fie o simpla eroare materiala, ce va fi, in mod normal, corectata?

91597800_92710800

  • Mediafax:

Forţele armate ucrainene sunt “în stare de alertă totală” – preşedinte

Forţele armate ucrainene sunt “în stare de alertă totală” pentru luptă, a declarat miercuri preşedintele interimar Oleksandr Turcinov. El a subliniat că forţele armate ucrainene sunt în stare de alertă în eventualitatea unei intervenţii ruseşti. Preşedintele a declarat, de asemenea, că Ucraina trebuie să împiedice “terorismul” să se extindă dincolo de regiunile estice, afectate de mai multe săptămâni de o insurecţie armată prorusă.

“Obiectivul numărul unu este să împiedicăm terorismul să se extindă din regiunile Doneţk şi Lugansk în alte regiuni”, a declarat Turcinov în cadrul unei întâlniri cu guvernatorii. “Am decis deja să creăm miliţii teritoriale formate din voluntari în fiecare regiune”, a continuat el.

El a spus că se teme de “acţiuni de sabotaj” din partea Rusiei, în timpul festivităţilor de la începutul lui mai. “Există tentative de destabilizare a situaţiei la Harkov (est), Odesa (sud), Dniepropetrovsk (est), Zaporoje (sud-est), Herson şi Mîkolaiv (sud)”, a subliniat el. Serviciile ucrainene de securitate (SBU) au afirmat, tot miercuri, că au “descoperit” un grup de sabotori care pregăteau un atentat la marcarea victoriei, pe 9 mai.

“Criminalii se pregăteau să comită un atentat cu exploziv în momentul în care foşti combatanţi urmau să depună flori la monumentul celui de-al Doilea Război Mondial”, la Mîkolaiv, a anunţat SBU într-un comunicat.

Turcinov a mai anunţat că “miliţii teritoriale alcătuite din voluntari” vor fi create “în fiecare regiune” ucraineană.

Cu o zi înainte, Turcinov a denunţat “lipsa de acţiune”, chiar “trădarea” poliţiştilor în regiunile din est unde insurgenţii au luat cu asalt administraţiile publice în 12 oraşe practic fără să întâmpine rezistenţă din partea forţelor de ordine.

Ataşatul militar rus la Kiev a fost ARESTAT şi declarat “persona non grata”. Ce acuzaţii i se aduc

Ucraina l-a arestat şi declarat “persona non grata” pe ataşatul militar rus la Kiev, acuzat de spionaj, potrivit unui comunicat al Ministerului ucrainean de Externe.

“Ataşatul militar al ambasadei ruse în Ucraina este declarat persona non grata în urma unor acţiuni incompatibile cu statutul său diplomatic”, o formulă folosită în diplomaţie pentru desemnarea activităţilor de spionaj, a anunţat Ministerul ucrainean de Externe.

Diplomatul rus a fost prins în flagrant delict şi “arestat”, miercuri, de serviciile de securitate ucrainene, potrivit ministerului, care nu oferă mai multe detalii.

“El urmează să părăsească Ucraina în cel mai scurt timp”, potrivit comunicatului, citat de agenţia de presă Interfax.

Situatia continua sa fie tensionata in estul Ucrainei si miercuri. Separatistii pro-rusi au pus stapanire asupra unei cladiri guvernamentale si sediului politiei din orasul Horlivka (regiunea Donetsk), transmite Reuters, care citeaza un oficial al politiei Donetsk.

Ora 23.30 Armata rusa va efectua zboruri de antrenament in apropiere de spatiul aerian al tarilor baltice / Patru avioane daneze de tip F-16 au sosit miercuri in Estonia

Ora 19:30 Obiectivul presedintelui rus Vladimir Putin este sa detina “controlul total asupra Ucrainei”, a afirmat miercuri presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, citat de AFP.

“Nu am nicio indoiala asupra faptului ca scopul lui Putin este de a avea controlul total asupra Ucrainei. Nu spun ca obiectivul sau este obligatoriu de a ocupa toata tara, ci de a avea un control total”, a afirmat Barroso, intr-o interventie in fata Atlantic Council, un think-tank de la Washington consacrat relatiilor transatlantice.

“De fapt, mi-a spus-o chiar el. A spus in mai multe randuri ca o Ucraina independenta este o creatie a Vestului”, a precizat presedintele Comisiei, potrivit caruia Ucraina reprezinta piesa centrala a proiectului uniunii vamale pe care Moscova vrea sa o creeze cu vecinii sai.

Ora 15:30 FMI afirma ca Rusia a intrat deja in recesiune

Ora 15.25 Fortele armate ucrainene vor efectua exercitii militare in centrul Kievului, miercuri noapte, a anuntat guvernul, dupa ce presedintele ucrainean Oleksandr Turcinov a avertizat cu privire la un “real pericol” al unei invazii ruse. 

Potrivit Reuters, un comunicat postat pe site-ul guvernului avertizeaza locuitorii capitalei ca “echipamente militare se vor deplasa in convoi prin oras” si vor efectua exercitii.

  • Adevarul/ Cristian Unteanu:

Anunţ de război! Fals sau real?

Farsă, farsă tragică, sau realitate care poate declanşa un conflict regional? Dorinţă cu orice preţ de a se crea o victimă sigură , Ucraina, în condiţiile în care victima va cere judecată şi reacţie internaţională pe măsura agresiunii teribile la care a fost supusă de către marele vecin imperialist, URSUL care muşcă din teritoriul naţional, aşa cum deja există imaginile aferente în presa mondială?

Raţionamentul este, din păcate pentru toată lumea, posibil de apărat cu argumente care, prin extensie, pot constitui un casus belli.

Din punctul de vedere al autorităţilor provizorii de la Kiev, este vorba despre apărarea teritoriului naţional şi asigurarea funcţionării adminstraţiei centrale şi locale în termenii legislaţiei naţionale, cea recunoscută ca valabilă şi unică în raport cu oricare dintre organizaţiile internaţionale din care face parte Ucraina.

De cealaltă parte, din punctul de vedere al Rusiei, este vorba despre recunoaşterea (şi apărarea cu toate mijloace subsecvente posibile) a interesului populaţiei rusofone din Ucraina, ceea ce Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, numea deja înaintea intervenţei în Crimeea, „obligaţia istorică” a Moscovei de a apăra cetăţenii ruşi de pretutindeni.

Vor vorbi oare armele pentru a descurca această dilemă care se transformă, pe oră ce trece, într-un diferend care trece dincolo de capacităţile diplomatice de negociere? Sau tocmai această acutizare a conflictului potenţează ultima fază de negocieri?

Ambele variante sunt în acelaşi timp posibile şi imposibile.

Posibile deoarece nimeni nu poate subestima sau ignora dreptul unui stat suveran şi inependent, precum Ucraina, recunoscut ca atare de toate instanţele internaţionale, de a-şi apăra teritoriul internaţional. Dacă legislaţia internaţională este respectată măcar în dimensiunile sale minimale, orice depăşire de către trupele ruse a frontierei ucrainiene înseamnă încălcarea tratatelor şi pune Federaţia Rusă în poziţia de agresor. Amendabilă ca atare de instanţele internaţionale. Dar din care, la nivel maxim, Consiliul de Securitate, face parte şi Rusia, prezumtivul agresor de acum…deci cu un veto care blochează orice rezoluţie care acuze un potenţial agresor.

Imposibile atâta timp cât, fără existenţa unui pretext plauzibil şi posibil de recunoscut în termenii legislaţiei internaţionale (deci fără existenţa incontentasbilă a unui incident major de securitate) trupele ruse vor trece graniţa ucraneană, în ciuda angajamentelor oficiale luate la cel mai înalt nivel. Imposibile dacă, în paralel cu mişcările militare, Rusia nu ar fi angajat şi nu continuă negocieri de urgenţă care depăşesc cu mult limitele sau dimensiunile Ucrainei. Făcând Ucraina să reacţioneze în consecinţă, cât mai repede, pentru a mai fi cumva valorizată de cineva, de orice ar fi, măcar în plan comercial-energetic-strategic. Se angaja oare NATO (sau NATO-UE) într-un conflict deschis fără un mandat ONU? Posibil, dar relativ extrem de improbabil.

Ce este interesant, ca să nu spun chiar foarte interesant spre straniu, este că un site de informaţii, Debka, extrem de apropiat de servciile militare israeliene (pe care le bănuiesc printre cele mai bine informate din  lume) difuzează o analiză privind opţiunile Kremlinului în caz de conflict deschis:

1.Să ordone celor 11000 de militari bazaţi pe Rostov pe Don, la 40 de km. de frontiera ucraineană, să se îndrepte către Doneţk şi Slaviansk.

2. Să trimită o coloană militară direct împotriva celor 15.000 de soldaţi ucraineni desfăsuraţi la finele săptămânii trecute în dispozitiv de luptă în jurul locaţiei Slaviansk.  Conform surselor ruseşti, forţa militară trimisă de Kiev dispune de 160 de tancuri, 230 de transportoare blindate. 150 de piese de artileri şi rachete.

3. Să trimită în operaţiune de luptă avioane şi elicoptere de asalt de la baza-gigant de la Ţentrsalnii – această acţiune va duce la escaladarea spre un conflict major între Rusia şi Ucraina.

4.   Moscova, dar şi cei care susţin Kievul, pot să înţeleagă cum poate începe un asemenea război, dat şi faptul că finalul său este absolut imprevizibil.

5.În cazul unei escaladări majore a conflictului, Moscova va trebui să decidă dacă va angrena în luptă forţele sale de intervenţie rapidă şi de paraşutişti (trupe de asalt . n.n.) care erau pregătite pentru o intervenţie în Orientul Apropiat şi acum sunt gata pentru a interveni în Ucraina”.

Sursele DEBKA anunţă şi că forţele ruseşti sunt mai mici decât cele estimate de Kiev, adică 40.00 de soldaţi: ar fi vorba depre 15.000 de soldaţi din trupele de blindate (dispunând de tancuri T-72B) şi de o divizie de infanterie şi una de paraşutişti.

Să trecem la hărţi:

– prima este cea a bazelor militare ucrainiene, zonele de plecare pentru deplasările către zona de est dar şi, în aceeaşi măsură, ţintele unui posibil atac rusesc:

Este posibil un atac? Atunci iată care ar fi, potrivit unora servicii de informaţii, liniile de pătrundere:

Aveţi aici estimarea trupelor ucrainiene din armat regulată (omiţând o posibilă adăugire, cea la care au chemat azi oficialii guvernamentali de la Kiev, adică formarea unor miliţii de apărare regionale):

Care ar fi zonele-ţintă? Poate acestea, fostele baze militaro-industriale ale Ucrainei sovietice destinate unor producţii foarte speciale, extrem de utile pentru ceea ce s-ar dori a fi un reviriment al industriei strategice militare ruse.

Ceea ce avem acum sunt imaginile satelit difuzate de NATO asupra trupelor ruseşti masate la graniţa cu Ucraina.

Se pare că, gata cu glumele, începem jocul cu moartea. Dar dacă nu-i aşa şi, de fapt, este doar o farsă tragică în care trebuie să mai moară câţiva pentru ca negocierile să poată fi duse cu succes mai departe? Dacă, doamne fereşte, avea dreptate Marx, cel pe care nici dumneavoastră şi nici nimeni altcineva nu mai vrea să-l citească? Doamne fereşte şi apără pentru că, de plătit, tot oamenii de rând vor urma să plătească. Dar mai interesează pe cineva acest mic amănunt?

Noul tip de conflict al lumii globalizate

Conflictul este unul de tip nou deoarece, de o parte şi de alta, există, la fel de puternice şi bine conturate, interese profund divergente dar şi unele comune, legături economice strategice aproape imposibil de retezat. Aceasta este dilema profundă a primului mare conflict al lumii globalizate în care totul este legat, interdependent şi, din această cauză, punând pentru prima oară interesele economice înaintea celor tradiţionale – rasă, cultură, dominaţia asupra teritoriului, etc. cele care au justificat acţiunile militare ale timpurilor trecute, mai apropiate sau mai îndepărtate. Fiecare dintre actori este legat, aproape în aceeaşi măsură, de prietenii din propriile alianţe, dar şi de duşmani prin acordurile de cooperare ţesute de globalizare şi de imposibilitatea de a-şi asigura o existenţă autarhică.

Un conflict ciudat pentru că limitele sale ultime nu sunt date doar de victoria sau înfrângerea finală, ci de punerea sub semnul întrebării a supravieţuirii economice naţionale pentru foarte multe naţiuni, cele care ştiu că economiile lor naţionale pot să înceapă să fie grav afectate fără să fie tras măcar un singur glonţ…De aici, apariţia unui nou tip de echilibru al terorii, nu neapărat şi nu doar pe baza stocurilor de arme nucleare, ca pe vremea primului Război Rece, ci şi, mai ales, prin ameninţarea cu interzicerea accesului la resurse. Acum vorbim despre gazele din Rusia în condiţiile dependenţei strategice enorme a Europei, dar acelaşi raţionament poate fi făcut, în alte părţi ale lumii, în ce priveşte petrolul sau apa…

Noua ordine mondială se construieşte deja pe baza accesului protejat la resurse, depinde de el şi securizarea unor perimetre strategice este obiectivul final al tuturor supra-puterilor.

O securizare care va constitui obiectul unui nou acord global sau, în cazul tragic, va fi obţinută prin folosirea forţei. Numai că, în acest ultim caz, costurile ar putea depăşi cu mult beneficiile, iar experienţele nefericite din Irak sau Afganistan au arătat limitele unei asemenea variante, mai ales că scara conflictului a fost, în situaţiile respective, infinit mai mică decât ce s-ar putea petrece în cazul unui conflict deschis între NATO şi Rusia.

Opţiunea militară în formulă clasică nu este exclusă dar, cel puţin în condiţiile actuale, este ţinută foarte departe şi nici măcar evocată la modul foarte serios.

Asta nu înseamnă că nu au fost turate motoarele celorlalte motoare conflictuale.

În primul rând, războiul informaţional purtat la un nivel deosebit de intens, cu activarea formelor noi de joc, pe de o parte reţelele sociale şi, de celalată parte, mass-media alimentată direct sau indirect cu materiale de propagandă sofisticate, cu imagini sugestive sau declaraţii care preced cu mare precizie o nouă etapă a escaladării războiului cuvintelor. Foarte bine realizate, materialele de propagandă sunt destinate îndeplinirii unui singur scop: semănarea unui dubiu profund la nivelul opiniei publice, de o parte şi de alta a tuturor baricadelor, asupra motivaţiilor reale ale conflictului, legitimităţii poziţiei actorilor şi a inevitabilităţii unei victorii bazate pe justeţea morală a cauzei apărate.

Un conflict de tip nou care pune în scenă actori non-statali. Pentru prima oară după foarte mult timp (dacă vă mai amintiţi, Hitler fonda în Bavaria anului 1921 o unitate paramilitară denumită SA Sturmabteilung, secţiunea de asalt) vedem cum, în Europa, este permisă şi încurajată prin toate mijloacele interne şi externe, apariţia unor formaţiuni paramilitare masive şi ai căror membri, individual sau în grup, sunt apoi recuperaţi pentru a fi integraţi în armata naţională. Exact ce a făcut Hitler când, în toamna lui 1930, a încredinţat comanda SA prietenului său, căpitanul în rezervă Ernst Rohm, lichidat împreună cu toţi membrii marcanţi ai organizaţiei în Noaptea Cuţitelor Lungi. În Ucraina, elementele batalioanelor de auto-apărare din Euromaidan au fost deja integraţi în Garda Naţională.

De cealaltă parte, militanţii pro-ruşi sunt şi ei organizaţi în formaţiuni paramilitare cu echipament profesionist şi cu un comportament care denotă o foarte bună pregătire, fiind vorba, în multe cazuri, de foşti luptători din Afganistan sau cu antrenament de forţe speciale. Sunt unităţi heteroclite, cu loialităţi diverse şi către mai multe centre de comandă simultan, nesigure şi cu  un comportament extrem de violent datorită faptului că adversarul le tratează drept formaţiuni teroriste şi sunt tratate ca atare, luând sau eliberând ostatici, lipsa de însemne distictive făcând să nu poată fi acoperite, nici măcar teoretic, de prevederile Conveţiilor de la Geneva. Şi, aşa cum se întâmplă în Siria, acest ansamblu heteroclit este şi foarte instabil deoarece grupruile armate formează şi desfac alianţe în funcţie de condiţiile momentului. Aceasta face ca, chiar dacă sunt implicate într-un război civil şi aparent sunt integrate într-un front comun prin liantul pe care-l reprezintă teama de un duşman evident, ele să-şi păstreze intact programul de revendicări iniţiale şi, din această cauză, să devină incomode chiar pentru proprii aliaţi.

Un exemplu în acest sens îl constituie elementele grupărilor paramilitare naţionaliste ucrainiene, foarte valoroase pe perioada revoltei din Eromaidan, devenite instantaneu incomode şi vânate fără milă după ce s-a instalat noua putere de la Kiev. Exact la fel cum au dispărut fără urmă şi elementele miliţiilor de auto-apărare care au acţionat în Crimeea înainte de anexarea teritoriului de către Federaţia Rusă…fiind relativ uşor de bănuit că s-au dus înspre nord, spre Doneţk, sau înspre Odesa şi Transnistria pentru a pregăti următoarele etape ale jocului complex desenat de Rusia.

În noul tip de conflict, armatele de tip clasic sunt ţinute active, cu grad înalt de alertă, dar într-o rezervă mai mult decât prudentă. Lecţia din Siria a arătat că se poate duce un război foarte activ şi cu consecinţe atroce folosind intermediari fanatici (şi fanatizaţi din ce în ce mai mult, odată cu parcurgerea etapelor în crescendo ale războiului) şi că, pe această bază, se poate obţine o asemenea presiune internaţională încât negocierile devin inevitabile.

Context în care Ucraina serveşte drept exemplu pentru ceea ce s-ar putea întîmpla oriunde sunt asemenea interese extrem divergente şi există un stat aflat în apropierea falimentului, ţinut artificial în viaţă prin injecţii financiare de urgenţă dar unde, absolut evident, există o falie masivă la nivelul populaţiei, divizată, artificial sau nu, în jurul problematicii apartenenţei etnice şi autonomiei transformată în argument de luptă.

Uitaţi-vă bine la pozele care ilustrează acest articol. Uitaţi-vă la aceşti tineri cu feţele acoperite, imaginea unui teribil conflict fără chip, fără reguli, la fel de teribil şi impersonal pe cât le este masca ce-i transformă în actorii anonimi ai primului mare conflict al secolului XXI. Ei sunt carnea de tun, ei sunt victimele. Ceilalţi sunt la masa negocierilor

  • Mediafax: 

Elicoptere militare ruse vor efectua zboruri de antrenament în spaţiul aerian baltic

Elicoptere militare ruse vor efectua zboruri în apropierea frontierelor ţărilor baltice, în cadrul unui exerciţiu, anunţă armata rusă, în contextul în care NATO a intensificat patrulele aeriene în această regiune. 

“Brigada militară aeriană a Districtului militar Vest, cu sediul la Pskov, a iniţiat zboruri de antrenament în nord-vestul Rusiei”, a declarat colonelul Oleg Kocetkov, un purtător de cuvânt al armatei ruse, citat de AFP.

“Avem la dispoziţie circa 50 de elicoptere militare noi, inclusiv aparate de luptă de tip Ka-52 Alligator”, a precizat colonelul.

Corlăţean: Sperăm să avem o bază militară NATO permanentă în România. Suntem interesaţi în a avea o prezenţă militară a SUA mai substanţială

România are nevoie de o prezenţă militară americană mai substanţială, dat fiind că reprezintă flancul estic al NATO, a declarat, într-un interviu, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, adăugând că Bucureştiul speră chiar la o baza militară permanentă a Alianţei.

“Suntem interesaţi în a avea o prezenţă militară a SUA mai substanţială în România. Suntem prima ţară în care va fi amplasat sistemul de apărare antirachetă. În 2015, sistemul va fi operaţional (în România). Suntem interesaţi în a avea o prezenţă economică, militară şi politică puternică a Statelor Unite în România”, a precizat şeful diplomaţiei, într-un interviu acordat Washington Post, cu ocazia vizitei în SUA.

Întrebat dacă acest mesaj a fost “bine primit” la Washington, ministrul de Externe a declarat că România reprezintă flancul estic al NATO şi are nevoie de sprijin, întrucât “ameninţarea rusească este o realitate”. “Aşteptările noastre sunt pentru o prezenţă militară americană mai substanţială în România şi, poate, pentru o bază militară permanentă a NATO”, a subliniat şeful diplomaţiei.

Totodată, Titus Corlăţean a spus că Bucureştiul s-a numărat printre acei aliaţi care au pledat “pentru o prezenţă militară mai puternică şi mai rapidă a aliaţilor în flancul estic pentru a consolida încrederea României, Poloniei şi ţărilor baltice în securitatea colectivă, care este garantată de Alianţă”.

Ministrul de Externe a declarat că încrederea opiniei publice este “consolidată” de acţiuni precum zborurile de supraveghere AWACS, de recentele exerciţii militare la care au participat şi avioane americane F-16, de anunţul Canadei privind trimiterea a şase avioane de luptă F-18 Hornet în România sau de exerciţiile militare din Marea Neagră la care iau parte nave militare americane şi franceze.

“Asta consolidează încrederea opiniei publice. Este extrem de important că avem o prezenţă americană solidă în ţările noastre, inclusiv în România”, a punctat ministrul de Externe.

Întrebat dacă este îngrijorat pentru România, Corlăţean a spus că nu, dar este îngrijorat pentru Ucraina, R. Moldova şi Georgia.

Corlăţean a insistat, la o întrevedere cu Jake Sullivan, pe sporirea prezenţei militare americane

Ministrul de Externe Titus Corlăţean a insistat, la o întâlnire cu Jake Sullivan, asistentul adjunct al preşedintelui SUA şi consilier pentru securitate naţională al vicepreşedintelui SUA, pe necesitatea sporirii prezenţei militare americane, în linia continuării măsurilor adoptate în plan bilateral

Potrivit unui comunicat de presă transmis de MAE, ministrul Corlăţean a avut miercuri o întrevedere cu Jake Sullivan, cu acest prilej fiind abordate o serie de subiecte de interes pentru România şi SUA, un accent aparte fiind plasat asupra stadiului şi perspectivelor dimensiunii de securitate a Parteneriatului Strategic dintre cele două state. “De asemenea, a fost realizat un schimb substanţial de evaluări în conexiune cu evoluţiile din imediata vecinătate a României şi Marea Neagră, precum şi în ceea ce priveşte cele mai bune modalităţi de cooperare între SUA şi România în acest context”, menţionează sursa citată.

Conform MAE, ministrul român al afacerilor externe a trecut în revistă elementele centrale ale dimensiunii de securitate din cadrul Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA, “accentuând cooperarea excelentă cu SUA pe toate palierele politico- militare”. “A insistat în mod deosebit pe necesitatea sporirii prezenţei militare americane, în linia continuării măsurilor adoptate deja în plan bilateral: vizitele unor nave militare americane în porturi româneşti şi derularea, în comun, de exerciţii navale, aeriene şi terestre, menite să consolideze dimensiunea apărării colective”, se arată în comunicat.

De asemenea, demnitarul român a informat partea americană în legătură cu ultimele dezvoltări pe linia operaţionalizării sistemului de apărare antirachetă din ţara noastră, găzduit la Deveselu, mulţumind în acelaşi timp pentru reafirmarea, inclusiv prin vocea înaltului oficial întâlnit, susţinerii finalizării proiectului conform calendarului stabilit.

“În contextul în care a subliniat nevoia ca statele membre să exprime o susţinere consistentă pentru ţările cu aspiraţii europene şi euro-atlantice din cadrul Parteneriatului Estic, inclusiv pe linia continuării eforturilor de apropiere de structurile UE şi NATO, ministrul român al afacerilor externe a insistat asupra provocărilor cu care se confruntă Republica Moldova, efortului României pentru susţinerea aspiraţiilor europene ale Republicii Moldova, inclusiv în domeniile economic şi energetic, precum şi asupra nevoii de coordonare cu partenerul american în acest sens”, se mai arată în comunicat.

Conform sursei citate, oficialul american a reiterat înţelegerea autorităţilor de la Washington privind importanţa rolului României, atât ca partener strategic al SUA, cât şi în context regional, precum şi sprijinul pentru consolidarea unei prezenţe americane în România şi în regiune. “În acelaşi timp, apreciind susţinerea autorităţilor române în promovarea unor sancţiuni eficiente la adresa Federaţiei Ruse, a insistat asupra necesităţii unei abordări unitare SUA-UE în acest domeniu”, se menţionează în comunicat.

  • Hotnews:

Ministrul Corlatean, scurta convorbire cu Jo Biden despre Republica Moldova

 Intalnirea ministrului afacerilor externe, Titus Corlatean, cu Vice-presedintele SUA, Joseph Biden Ministrul afacerilor externe, Titus Corlatean, a purtat o scurta discutie cu Vice-presedintele SUA, Joseph Biden, in marja conferintei “Toward a Europe whole and free”, organizata la Washington, in perioada 29-30 aprilie 2014, de catre Atlantic Council, potrivit unui comunicat al MAE.

Vice-presedintele SUA, Joseph Biden, a participat in calitate de invitat de onoare.

In cadrul acestei discutii, seful diplomatiei romane a invocat importanta Parteneritului Strategic romano-american si necesitatea unei coordonari cat mai stranse a pozitiilor in actualul context de securitate din spatiul Est-european. Demnitarul roman a subliniat, in mod special, necesitatea acordarii intregului sprijin Republicii Moldova. La randul sau, Vice-presedintele SUA a confirmat sustinerea acordata Republicii Moldova si obiectivelor sale europene de catre SUA si a evocat, in acest context, vizita sa anterioara la Chisinau.

Ministrul Titus Corlatean a adresat rugamintea privind accelerarea procedurii de nominalizare a ambasadorului SUA la Bucuresti, subiect in legatura cu care Vice-presedintele Joseph Biden a confirmat ca se afla in atentia administratiei SUA.

China va efectua exercitii navale cu Rusia in Marea Chinei de Est

 China a anuntat miercuri ca va efectua exercitii navale comune cu Rusia in Marea Chinei de Est, in largul orasului Shanghai, la sfarsitul lunii mai, in ceea ce a numit o incercare de consolidare a cooperarii militare, transmite Reuters.

Ministerul chinez al Apararii nu a precizat locul exact din Marea Chinei de Est, zona in care Beijingul este prins intr-o disputa tot mai tensionata cu Japonia privind suveranitatea asupra unui grup de mici insule nelocuite. “Aceste manevre sunt exercitii obisnuite desfasurate de fortele navale ale Chinei si Rusiei, iar scopul acestora este de a intensifica cooperarea intre cele doua armate, de a spori capacitatea comuna de a face fata amenintarilor la securitatea maritima”, a mentionat ministerul chinez pe site-ul sau, fara a oferi alte detalii.

China a alarmat Japonia, Coreea de Sud si Statele Unite, anul trecut, cand a anuntat instituirea, in mod unilateral, a unei zone aeriene de identificare asupra unei vaste portiuni din Marea Chinei de Est, ce ingloba in special insulele Senkaku, micul arhipelag controlat de Tokyo si revendicat vehement de Beijing sub numele de Diaoyu.


Categorii

Al treilea razboi mondial, Armata, Razboiul impotriva Romaniei, Rusia, SUA versus Rusia, Ucraina

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

76 Commentarii la “ROMANIA se pregateste de RAZBOI… pe șest? ORDIN OFICIAL PRIVITOR LA RECRUTAREA OBLIGATORIE PE TIMP DE RAZBOI/ Ucraina si-a pus armata in ”STARE DE ALERTA TOTALA” si expulzeaza ATASATUL MILITAR al Rusiei/ Titus Corlatean afirma ”AMENINTAREA RUSA” si cere BAZA NATO PERMANENTA

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 2 / 2 >>

  1. Patriotismul este acela când ai ceva de apărat, când îţi aperi credinţa, îţi aperi glia, îţi aperi valorile, atunci când acestea există, fiindcă altfel nu se poate vorbi de patriotism ci de lupta în interesele şi în slujba altcuiva.

    Este firesc şi creştinesc ca omul să se întrebe pentru ce să moară, nefiind nimic delirant în această priviinţă, fiind chiar una dintre întrebările fundamentale. Moartea este trecerea într-o altă viaţă şi este normal ca omul să ştie cauza pentru care va muri şi dacă pentru o anumită cauză se merită să moară, dacă moartea lui va fi încununată sau va fi spre osânda veşnică.

    Trebuie specificat foarte clar că Biserica se roagă pentru “pacea a toată lumea” şi pentru “oastea cea iubitoare de Hristos” (deci nu pentru oricare din oaste). Biserica nu a impus şi nici nu ar avea cum să impună nimănui să lupte în razboi. Biserică aprobă în situaţii extreme “Războiul De Apărare”, doar acel război, nu şi altele, însă şi aceasta ca pe un pogorământ nu ca pe o poruncă. Creştinul are menirea de a salva, nu de a face victime. Ideal pentru oricare creştin este să respecte poruncile, prntre care şi aceea de a nu ucide. Putem vedea clar din canoanele Sfinţilor Părinţi că sunt opriţi de la Sfânta Împărtăşanie, pentru mai mulţi ani, cei care au ucis în război.

    Să zicem că îmi dai viaţa pentru “a-mi apăra” -deşi nu ştiu cum ar putea avea loc această “apărare”- părinţii, copii, însă dacă sunt un ticălos care nu a avut în viaţa lui nici o legătură cu Tainele Bisericii, tot în iad mă duc, fiindcă asta e o faptă pe care o poate face la fel de bine şi un musulman, un budist sau orice eterodox.

    Acuma se pot pune întrebările: Atunci când aplici politicile Marelui Licurici făcând o serie de declaraţii belicoase la adresa unui stat vecin care se află în topul celor mai importante puteri militare, mai poate fi numit ăsta război de apărare sau provocare la război? Cum se cheamă aceasta, a-ţi pune singur laţul în jurul gâtului sau a periclita siguranţa naţională ? Trebuie să facem declaraţii belicoase contra ruşilor atâta timp cât toate teritoriile ce le avem de revendicat se află la Ucraina ci nu la Rusia? Trebuie să ne lansăm acum în declaraţii belicoase ca să ne răzbunăm pentru faptul că în istorie am avut de suferit din partea Rusiei?

    În primul şi al doilea război mondial să zicem că am avut pentru ce lupta, recuperarea unor teritorii care erau sub ocupaţie Transilvania, Moldova etc.
    Ştefan cel Mare a avut pentru ce lupta, Mihai Viteazul a avut pentru ce lupta. Acum când Rep. Moldova nu este ocupată de nimeni (Transnistria nu a fost niciodată teritoriu românesc), Transilvania nu este ocupată de nimeni, pentru ce cauză trebuie să luptăm noi românii? Pentru Marele Licurici sau pentru interesele occidentului?

  2. dupa mine, in ce priveste initierea razboiului, e asa cum spune I.L.. Odata declansat razboiul – oricat ar fi de absurd – se aplica principiile lu Bogdan.

    Mie una mi se par utile astfel de discutii, nu au nimic absurd in ele. SUA au provocat Rusia in granita ei europeana – adica granita sensibila, in care toata lumea depinde de toata lumea. Asta nu e putin lucru si are o semnificatie.

    Pe de alta parte, tot raman la impresia ca in zilele noastre cucerirea are loc altfel. Si exterminarea de asemenea are loc altfel. Si ca atat cucerirea cat si exterminarea deja au loc, sunt in plina desfasurare – asta adevenit deja un truism. Stim cu totii ca suntem exterminati in primul rand in planul sufletesc, dar si in planul biologic – unde suntem atacati inclusiv genetic, ceea ce e mult mai grav. Stim cu totii ca asta nu mai e conspirationism ci realitate: e suficient sa ma asez linistita intr-o dupa amiaza si sa ma apuc sa citesc toate etichetele alimentelor pe care le mananc saptamanal ca sa imi pun niste probleme cat se poate de serioase. Cat despre cucerire – este limpede, si asta am inteles-o cu totii: ca suntem deja cuceriti. Este tot atat de adevarat ca traim mai mult si mai bine, stim mai multe, calatorim mai mult etc.. Material nu ne e mai rau. Dar atacul asupra fiintei noastre precum si asupra legaturii noastre profunde, esentiale, vitale cu Dumnezeu prin incurajarea ego-ului si inchinarea la idoli – toate astea sunt evidente. Deci – razboi in toata regula.

    Partea buna aici este ca si noi putem profita de evolutia lucrurilor, ca in orice razboi. Si o facem. Pt ca, iata, izbutim sa propagam si alt tip de informatie, facem schimburi de idei, aflam ca suntem de fapt mai multi si mai destepti decat credeam, incepem sa intelegem mecanismele si strategiile raului etc.. Cred ca abia incepand cu mijlocul anilor ’90 a inceput aceasta mare miscare de constientizare colectiva a ceea ce se intampla si a uriasei minciuni care ne inconjoara. Asta nu e deloc putin, si cred ca trebuie sa vedem aici Pronia divina care nu a lasat nerasplatite sacrificiul eroilor si martirilor, si nici micile noastre oaze de ganduri si fapte meritorii. Apropo de cultura: asimilarea acestor informatii si descifrarea lor in cheie corecta este cultura. Daca am fi foarte-foarte buni nu am mai avea nevoie de aceasta treapta, pt ca Duhul ar lucra direct intr-o inima curata. Dar noi NU suntem foarte-foarte buni si atunci, pana la acel stadiu, e bine sa ne formam discernamantul pt ca ratiunea nu a dat-o Dumnezeu degeaba, oricat ar fi ea de coruptibila. De multe ori la o inima buna se ajunge printr-o minte limpede. Invers – asta este clar. Numai ca inima cu adevarat buna este… rara avis.

    Revenind: de multe ori ma intreb – de ce nu este considerat RM2 acel mare razboi de care vorbeste Apocalipsa?? Ce, nu a fost suficient de cumplit? Nu ma pricep deloc la talmaciri eshatologice, dar parem a fi in perioada imediat premergatoare Antihristului, de ce avem oare noi impresia ca e musai sa mai vina un razboi devastator…fizic? Oricum SUNTEM in plin razboi la adresa sufletelor noastre, ceea ce e infinit mai grav. Si nici noi astia credinciosi nu suntem scutiti, sub masca pietatii molima dezbinarii si a lipsei de iubire ne bantuie devastator.

    Cum-necum, razboi sau nu, este clar ca lucrurile sunt f f accelerate iar istoria a iesit din ritmul ei obisnuit. Si asta e bine: ne forteaza sa acceleram si noi curatirea propriei ograzi.

    Iertare de o suta de ori pt tonul didactic. Cd am de lucru si n-am chef de treaba, ma loveste filozofeala.

  3. Va propun un exercițiu de imaginație, tuturor celor care susțineți că apărarea patriei nu mai merită. Gândiți-vă că ungurii ar ocupa Ardealul, iar noi avem posibilitatea să ripostam, cum să reacționam? Doar să ne rugam?

  4. @doroteea

    Aveti dreptate, de pe la jumatatea anilor 90 lumea a cam inceput sa se dumireasca ce si cum.
    Si eu ma bucur ca acest site ne da ocazia sa discutam si sa schimbam idei. Cu atat mai mult cu cat in viata reala (sa zic asa) nu prea am cu cine dezbate astfel de subiecte. Nu ca oi fi eu buricul Terrei, dar cand am mai avut tentative de a vorbi cu careva astfel de chestiuni am fost privit extrem de sceptic si compatimitor, parca. Lumea este prea ocupata sa-si traiasca viata. Suntem o societate hedonista pana in maduva oaselor. Cam asa am ajuns.
    Interesante consideratiile dvs. despre minte si inima! As adauga ca este o mare diferenta intre a fi inteligent si a fi intelept. Poti fi inteligent foarte, dar sa nu fi intelept, dupa cum poti fi mai putin bine mobilat intelectual, dar sa fi intelept. Intelepciunea inseamna sa stii ce si cand sa faci. Ea se acumuleaza prin insusirea si punerea in practica a unui summum de traditii (religioase, materiale, tehnice, diferite convingeri sociale etc.). Practic, traditiile – cel putin cele materiale si sociale – ne arata cum putem obtine ceea ce dorim cu un efort minim. Cu totii stim de la bunici si parinti ca trebuie sau nu sa facem un anumit lucru pentru ca ”asa se face” sau pentru ca ”asa nu se face”. Sigur, toate aceste cutume au la baza credinta ortodoxa si principiile ortodoxiei – tocmai de aceea sunt valoroase si nu se perimeaza in timp. Ori traditiile sunt cele mai atacate in Europa actuala!

  5. @ Liviu, I.L. si altii:

    Nu doar, insa si fata de rusi, o data ce esti ATACAT, este normal si in spiritul minimului reflex de conservare sa te aperi, macar ca te gandesti la sotia ta, la copiii tai, nu la NATO si la geopolitica, nu la provocarile demente si la vanzarea de tara ale lui Basescu, Ponta, Antonescu s.a. Nu ai cum sa stai cu mainile in san sau sa cauti sa fugi… unde? Logica dezertarii “patriotice” mi se pare mult mai deficitara si mai periculoasa. Problema nu esta asta insa, dupa cum inteleg eu, ci problema este: CUM anume te aperi si ce rol pot avea, altul decat simpla carne de tun, simplii recruti sau rezervisti ne-profesionisti, in conditiile in care se poarta razboiul de astazi, in halul in care arata dotarea Armatei Romane de astazi si in halul in care s-au dat gradele militare superioare ca recompense politice? Cel mult ar putea fi vorba de o aparare interna si de o intarire la granite. Iar certificatul medical detaliat, de la medicul de familie, adus la zi in caz de… razboi si de urgenta majora mi se pare o gluma sinistra daca il intelegem ca atare, iar nu ca un semnal psihologic pt populatie. Ori e razboi si nici timp de instructie nu mai ai, ori ai vreme de vizite la medicul de familie si de trimiteri la analize si specialisti?! Examenul medical esential in astfel de situatii presupun ca se face direct in unitatea militara si in conditii de urgenta.

  6. @admin 2

    Nu uitati ca in istoria noastra mai intotdeauna turcii, tatarii si alti invadatori au fost mai numerosi, mai aprigi, mai bine inarmati decat am fost noi! Si cum au reusit sa invinga ai nostri? Cu credinta!
    Sigur, situatia de azi si cea din trecut pot fi comparate doar un pic fortat, insa, pe fond, cred ca principiul ramane acelasi.

  7. @ menumorut:

    Da, mai mult decat fortat. Nu e nimic, dar nimic comparabil, din pacate.

  8. Veste bomba pentru barbati. Doar pentru ei? Acesti barbati cu varste intre 20 si 35 de ani sunt taticii unor fetite, sotii sau fratii unor femei tinere, fiii unor mame, nepotii unor batrane. Fie ca Dumnezeu sa dea duh de rugaciune si lacrimi de durere macar fecioarelor si femeilor care au in familie barbati intre 20 si 35 de ani, si nu numai.
    Doamne, miluieste-ne!

  9. Din pacate cred ca au dreptate nu cred ca rezistam mai mult de 30 de minute. In legatura cu dusul la razboi sau nu, cred ca fiecare ar trebui sa faca multa rugaciune de cerere la Dumnezeu pentru a afla ce trebuie sa facem: mergem sau ne rugam? sau si una si alta? Si impreuna cu duhovnicul, luata o decizie care sa nu ne afecteze sufletul si moralitatea la momentul respectiv sau cat mai in preajma momentului, daca o mai fi timp.Altfel o sa luam decizii de capul nostru, care nu intotdeauna sunt cele mai bune si pentru mantuirea noastra: “Căci cine va voi să-şi scape sufletul îl va pierde, iar cine va pierde sufletul Său pentru Mine şi pentru Evanghelie, acela îl va scăpa“.Majoritatea reflexelor si atitudinilor crestinului “firesc”, (post)modern tradeaza ceea ce se poate numi “agatarea cu dintii” de viata aceasta, agatare care, atunci cand se instaleaza si in mintea noastra, ne umple de prejudecati omenesti, care nu ne dau voie sa credem drept, sanatos.

    “Si atunci construim noi insine sau preluam de la altii – din “aerul” lumii – justificari, teorii, explicatii cu aspect “duhovnicesc”, numai idei frumoase, optimiste, generoase, nobile, care tin de “umanism”, dar care nu se intemeiaza pe nimic din Scriptura sau din Traditie, de fapt, pe nimic din Duhul Sfant, ci pe propriile dorinte, proiectii, pe niste temeri intoarse in sperante (apropo,”speranta” omeneasca e putin altceva decat nadejdea crestina).” sursa- http://www.cuvantul-ortodox.ro/2008/09/22/cel-care-isi-iubeste-viata-sa-o-va-pierde/

    Si nu zic aici ca trebuie musai sa mergem la razboi, ci doar sa luam aceasta decizie impreuna cu Dumnezeu, caci El stie mai bine.

  10. @ Gheorghe
    “Basescu, prin a carui gura vorbeste duhul mortii,profeteste moartea neamului nostru,fiindca nu se va opri la tinerii de 35 ani si nici la cei de 50 ani.Neamul nostru ii incurca pe multi asa ca…..Englejii au facut un reportaj in care aratau locuri de o frumusete rara (paduri,munti,ape etc.)inca nepoluate de “turisti”
    Si acum de abia incep sa ma bucur ca am 3 baieti(eu care vroiam macar o fata) musai trebuie sa mai fac unul, si nu mai cer fata de la Cer ci tot baiat, doar asa ca sa le fac in ciuda si neamul romanesc tot sa renasca din baieti crescuti in muntii nostri drepti ca brazii, viteji si cu credinta-n piept :-)))

  11. @menumorut:

    de acord. Nu am avut o exprimare prea clara. Prin ‘minte limpede’ cred ca aveam in vedere discernamantul – adicatelea intelepiunea.

    Cu traditiile astea transmise, nu stiu ce sa zic…Impresia mea este ca ele, in timp, s-au cam alterat, adica ceea ce s-a transmis nu a mai fost esenta pura, ci una modificata, mistificata. Eu de ex cred ca fac parte din generatia care, la un moment dat, s-a prins ca nu chiar tot ce i-au transmis parintii este ok (vorbesc de generatia anilor ’70). Lucrul asta e explicabil istoric. Comunismul a alterat mult esenta colectiva. Indraznesc sa vorbesc de ‘generatie’ pt ca am observat ulterior cu surprindere ca acest tip de revolta nu imi era doar mie specific, ci il traiau si multi dintre amicii mei. Si de fapt nu e neaparat vorba de ‘revolta’, cat de ‘conflict’ valoric mai degraba… Nu stiu, eu una, cu biografia personala, am ajuns la concluzia ca nu orice traditie este buna dupa cum nici orice noutate nu se impune metabolizata. Sunt traditii si traditii. Unele – f. pretioase, ar tr sa tinem de ele cu dintii. Acstea, da, sunt intens atacate in acest moment, si culmea e ca nici occidentalului de rand nu ii place asta. Uneori ma intreb daca sursa acestor atacuri este umana, atat sunt de anti-umane si aberante! Alte traditii – din contra, sunt de-a dreptul virale, cred ca pot fi abandonate fara remuscari si nostalgii. E intr-adevar nevoie demult discernamant.

    Revenind la tema ‘minte/intelepciune-inima’. Este cea care a starnit de altfel discutii aprinse si pe aici. Eu cred ca la intelepciune sunt mai multe cai de a ajunge, functie de structura fiecaruia. Sunt unii care au o inteligenta de tip intelectual – pe astia ii ajuta informatia. Combinata cu rugaciune si credinta, chiar ii ajuta. Sunt altii care au o inteligenta tehnica/practica, nu sunt mari amatori de lecturi. Altii au o inteligenta artistica…in fine. Fiecare are calea lui. Nu toti ajungem la Marea Tinta pe acelasi drum. Pe mine ma doare de exemplu cand ceea ce eu numesc ‘cultura’ este stigmatizat a priori numai pt ca vine din occident sau de la un ateu sau, in fine… Pt ca eu am invatat mult inclusiv din aceste creatii. Este ca si cum as spune: nu calatoresc cu automobilul pt ca a fost inventat de un agnostic, sau nu folosesc aerul conditionat pt ca e inventia unui ateu etc.. Mie una – dau un exemplu oarecare – mi-a placut si imi place enorm Kafka – desi el saracul a fost tare ratacit si chinuit. In ‘Castelul’ sau in ‘Procesul’, sub un pretext narativ oarecare, sunt redate cliseele ancestrale ale sabotarii adevarului. Ori asta m-a invatat ca in orice om, oricat de ratacit ar fi el, se ascunde acea lumina primordiala care ii ofera acces la marile adevaruri si esente. Pe unii insa lucrurile astea ii smintesc. Ok, pot sa accept asta, este in regula. Dar macar, in calitatea lor de ortodocsi, ii sfatuiesc sa se abtina de la a judeca si de la a da verdicte. Sa accepte ca fiecare om are drumul lui, darurile lui, si este supus unor experiente corespunzatoare esentei sale unice.

    Oricum, intr-o lume ca asta in care razboiul este – limpede – in primul rand cel INFORMATIONAL, abandonarea cultivarii ratiunii – prin credinta, subliniez! – mi se pare un risc teribil. Pe care, insa, fiecare este liber sa si-l asume.

    Scuze, cred ca am deviat rau de la subiect. Sunt intr-o dispozitie f locvace si, cum ai zis si tu, si eu ma bucur de discutiile astea. De o mie de ori mai mult decat de cele pe care le-as fi avut azi la un gratar cu amicii mei (altfel oameni intr-adevar simpatici!), daca diversele plictiseli profesionale nu m-ar fi tintuit in casa. 🙂

  12. @admin
    “CUM anume te aperi si ce rol pot avea, altul decat simpla carne de tun, simplii recruti sau rezervisti ne-profesionisti, in conditiile in care se poarta razboiul de astazi, in halul in care arata dotarea Armatei Romane de astazi si in halul in care s-au dat gradele militare superioare ca recompense politice? ”
    În condițiile acestea ne mai rămâne doar inima, va fi singura arma cu care putem lupta, prin meseria care o am mi-a fost dat sa cunosc realitatea uniu război asimetric, nedrept, dar în care spiritul combatanților a putut uneori să schimbe balanța.
    Dar mai am un coșmar, Dictatul de la Viena,episodul 2….

  13. Pingback: “PENTRU ROMANIA S-A TERMINAT PAUZA. Suntem in pericol, pe linia frontului”/ Oficial NATO, declaratie grava: RUSIA – MAI DEGRABA ADVERSAR/ Vocea Rusiei ne sfideaza: “ROMANIA NU REZISTA MAI MULT DE 30 MINUTE”/ Razboi in toata r
  14. “Ministerul Apararii Nationale a infirmat “categoric”, intr-un comunicat de presa, faptul ca exista un proces de mobilizare a rezervistilor sau de recrutare a tinerilor, asa cum a aparut recent in presa.”
    http://www.hotnews.ro/stiri-esential-17152987-ministerul-apararii-infirma-categoric-existenta-unui-proces-mobilizare-rezervistilor-sau-recrutare-tinerilor.htm

    Deci, nothing’s gonna happen 🙂

  15. @ioan:

    #:-S Uf! Ce usurare… Deci gata, nu mai e niciun pericol, nu se mai intampla nimic! Ne putem planifica linistiti vacanta la mare…

    PS: pe de alta parte, a se remarca faptul ca Ministerul arata f clar la ce se refera cand mentioneaza “razboiul psihologic”:

    Referitor la aprecierile privind capacitatea operaţională a Armatei sau implicarea României în vreun act militar pe teritoriul Ucrainei, Ministerul Apărării Naţionale precizează că acestea sunt speculaţii şi trebuie evitată căderea în capcana unui război psihologic.

    Adica la manipularile presei rusesti despre cum suntem cuceriti in 30 minute si cum ne-am pregati (ce contradictie…) sa invadam Ucraina (tocmai noi, aia cuceribili in juma’ de ora).

    Si, desi neaga atat “procesul” mobilizarii, cat si legatura actului legislativ cu contextul, nu spune nimic despre discutiile pe marginea temei. Ar fi si culmea, de vreme ce… chiar presedintele, adica seful Armatei, le-a initiat.

  16. Vreau să văd ştiu şi eu ziua, ora, emisiunea – dacă aceasta s-a transmis audio – sau articolul de pe „Vocea Rusiei“ despre care scrie ziarul “Adevărul”, nu de alta, dar în jurnalismul profesionist se lucrează pe dovezi, mai ales când vorbim despre astfel de declaraţii belicoase cu iz de intimidare la adresa României !! Altfel nu rămânem decât la nivelul articolelor toxice, pe care fiţi sigur că nu le folosesc doar ruşii, pentru declanşarea conflictului armat.

  17. am stat de vorba aseara cu cineva care a fost mare in grad iar acum este pensionar…mi’a explicat ce si cum…si el este optimist…deoarece are baieti…deci…primul dezastru l’a facut Boc..acel incompetent care a omorat suflete prin a inchide spitale si ne’a lasat descoperiti prin a reduce armata decat la stadiul de nimic prafuit doar cu trupe speciale care nu au nici o legatura cu razboiul de proportii mari…bun…lasand asta la o parte…CUM SI UNDE O SA TINETI SOLDATII INROLATI IN ARMATA DACA VOI ATI INCHIS CELE MAI MARI BAZE MILITARE DIN ROMANIA?!?!ORADEA,ARGES,DOLJ,CLUJ SI ALBA IULIA?!?!? SI CU CE O SA’I HRANITI? CE CONDITII VETI OFERI SOLDATILOR? o sa stam acasa? si dimineata la 5 ne luam ghiozdanelu si plecam la scoala?!?!? BA VOI SUNTETI CRETINI LA MINTE? unde o sa tina ei 2 milioane de barbatei in armata? si mai citeam si alte site’uri…ca cica armata ne face barbati…aberatii…Caci…eu care m’am oferit voluntar la ISU Arges Pompieri Militari SMURD….la 23 de ani facand scoala de asistenti medicali generalisti….ultimul an….NU MA CONSIDERA BARBAT???? IMI VOR DISTRUGE REALIZARILE…PLUS CA FRONT O SA FIU IN PRIMA ECHIPA DE ADUNAT CARNEA DE TUN DE PE JOS ….PROBABIL EI CRED CA INROLAREA IN ARMATA ESTE CA IESITUL LA VOT…DIN CARE AI O SINGURA OPTIUNE DE VOTAT SI ESTI FORTAT SA VOTEZU CA ALTFEL ESTI “DEZERTOR” ….IMI ESTE SCARBA DE VIATA ASTA…TRAIND’O IN ROMANIA…MI’O IROSESC…DACA A SUPRAVIETUI INSEAMNA SA MA TARASC, MAI BINE MA RIDIC SI MOR

  18. @codruta de pe site’ul respectiv…”Daca “infirma categoric” inseamna ca va exista o mobilizare”

  19. Si faptul ca analiza unui mason cu functie din tara noastra, Unteanu de la Adevarul, se incheie cu:

    Se pare că, gata cu glumele, începem jocul cu moartea. Dar dacă nu-i aşa şi, de fapt, este doar o farsă tragică în care trebuie să mai moară câţiva pentru ca negocierile să poată fi duse cu succes mai departe?

    ma face sa ma tem ca omul asta stie mai multe si nu vorbeste la intamplare. Din pacate.

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2014/05/01/ordin-recrutare-razboi-ucraina-stare-alerta-nato/

  20. @ i.L.:

    E real, nu e intoxicare, e un articol al lui Mandrasescu pe siteul Vocea Rusiei care faca o analiza a capacitatii militare actuale a Romaniei (cat e de exact insa nu stim, date fiind interesele rusilor in razboiul informational si psihologic, deocamdata):

    Într-o operație de apărare a teritoriului național din zilele noastre, prima etapă, cea a împiedicării cucerii supremației asupra spațiului aerian românesc, decide soarta războiului. Forțele aeriene românești fiind cele de care depinde continuarea luptei sau capitularea imediată. Îndeplinirea acestei misiuni depinde de aproximativ 20 de avioane MiG-21 Lancer, apte de zbor dar cu resursa terminată de vreo 6 ani, înarmate cu rachete aer-aer sovietice (recuperate de la avioanele MiG-23 și MiG-29, scoase din dotare) cu bătaia maximă de 40 km. În timp ce vecinii noștri (Ungaria, Ucraina, Cehia, Polonia și Rusia) dispun de rachete aer-aer mai moderne, cu bătaia de 80-120 km. Forțele aeriene române mai dispun și de rachete sol-aer sovietice din 1964, rachete sovietice KUB și de o baterie AA Hawk veche din 1968, pe care nicio țară din Europa nu se obosește să le bombardeze, întrucât sunt ușor de anihilat prin bruiaj. Ținând cont de înzestrarea actuală a armatei române, se poate presupune că ea riscă să piardă supremația aeriană în primele 30 de minute de la declanșarea unei operaţii militare.
    Mai mult: http://romanian.ruvr.ru/2014_04_28/Garda-Nationala-o-noua-gaselnita-propagandistica-a-lui-Basescu-5508/

  21. http://romanian.ruvr.ru/2014_04_22/Romania-vrea-sa-refaca-Garzile-patriotice-ale-lui-CeauSescu-1546/
    Vocea Rusiei pare sa confirme amenintarile si sa justifice de ce ar ataca Romania:

    Ca și Polonia în septembrie 1939, acum nici România nu dispune de o armată adaptată acestui secol, cheltuielile cu înzestrarea în ultimele decenii fiind aproape inexistente. Pe fondul schimbării raportului de forțe, ca urmare a acaparării totale a Ucrainei în sfera de influență a Moscovei, această principală vulnerabilitate a României, ca și flegmele aruncate în trecut spre Putin de către Băsescu, pitit după umărul lui George W. Bush, ar putea costa enorm România. Chiar și dacă nu decide să recupereze teritoriile românești, din care unele aparțin acum Ucrainei.
    Mai mult: http://romanian.ruvr.ru/2014_04_22/Romania-vrea-sa-refaca-Garzile-patriotice-ale-lui-CeauSescu-1546/

  22. @admin
    Mulţumesc pentru elucidare. Valentin Mandrasescu (nume fictiv, probabil) ori este un rus moldovenizat, ori este un basarabean rusificat, altfel nu se explica aceste articole belicoase…

    Din cate stiu acest post de radio nu este unul privat, ci este finantat de catre statl rus şi practic nu oricine acces sa scrie articole.

  23. COMUNICAT: MAPN infirma categoric faptul ca exista un proces de mobilizare a rezervistilor sau de recrutare a tinerilor

    Iata ce aflam la http://www.mapn.ro/cpresa/14484_Preciz%C4%83ri#:

    COMUNICAT NR. 113

    Data: 02.05.2014

    Precizări

    În legatură cu informaţiile apărute recent în presă, Biroul de Presă al M.Ap.N. face următoarele precizări:

    Ministerul Apărării Naţionale infirmă categoric faptul că există un proces de mobilizare a rezerviştilor sau de recrutare a tinerilor.

    Documentul la care se face referire, ordinul comun publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 312, din 28 aprilie 2014, actualizează modelul certificatului medical eliberat de medicul de familie ce urmează să fie prezentat de tineri la comisia locală de recrutare-încorporare, pentru efectuarea vizitei medicale. Acest demers este unul legal, în conformitate cu articolul 27 din Legea nr. 446/2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare, cu modificările şi completările ulterioare, care prevede în mod expres obligativitatea stabilirii unui model unic pentru acest tip de document.

    Acest certificat este unul similar cu cel al soldaţilor şi gradaţilor profesionişti.

    Măsura legislativă nu are nicio legătură cu eventuale evoluţii în mediul de securitate, în vecinătatea României.

    Referitor la aprecierile privind capacitatea operaţională a Armatei sau implicarea României în vreun act militar pe teritoriul Ucrainei, Ministerul Apărării Naţionale precizează că acestea sunt speculaţii şi trebuie evitată căderea în capcana unui război psihologic.

    Armata României este în măsură să-şi îndeplinească îndatoririle stabilite prin Constituţie, pentru asigurarea securităţii naţionale şi îndeplinirea obligaţiilor internaţionale asumate de România în plan militar.

    Ca membră a NATO, România ia toate măsurile, conform deciziilor stabilite la nivelul Consiliului Nord-Atlantic, pentru a fi pregătită să contribuie la realizarea obiectivului fundamental al NATO, apărarea spaţiului comun aliat.

    Biroul de Presă

  24. @ I.L.:

    Mai degraba, dupa cum scrie si dupa cum cunoaste realitatile de aici, am crede ca e un roman (foarte bine pregatit) devenit agent al serviciilor ruse. Vocea Rusiei este un post apartinand chiar al guvernului rus, acesta e siteul lor in limba romana, deci…

  25. Pingback: Ponta recunoaste: “NE PASTE UN RAZBOI” si ne “asigura” ca “AM REZISTA MAI MULT” de 30 de minute…/ GENERALUL DEGERATU socheaza iresponsabil, spre jubilatia Vocii Rusiei: “DACA MAI VREM O TARA, sa infiintam Ga
  26. Armata miliţiilor elveţiene, constituită din cetăţeni-soldaţi, este considerată drept unul dintre stâlpii fondatori ai naţiunii elveţiene . Fraza asta spune totul . Asa se mentine o natiune puternica . fabrici robotizate care pe timp de pace produc masini frigidere masini de spalat si intr-o singura zi sa poata produce tancuri si armament . Iar cetatenii sa fie continuu rotiti si instruiti , capabili sub comanda ofiterilor sa formeze imediat mari unitati de lupta. In felul asta nu ai armata dar defapt o ai imediat cind este nevoie de ea. In vremurile astea cind totul e asa scump nu poti platii niste oameni care sa fie numai soldati . Costa enorm si frineaza progresul societatii.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Military_of_Switzerland
    http://en.wikipedia.org/wiki/Military_of_Israel
    Asa se organizeaza apapararea unei tari mici, dar politicienii nostri corupti se tem ca ar fi primii impuscati.

    Si vis pacem, para bellum

  27. @I.L.: ba da Transinstria si chiar mai mult din actualele teritorii Ucrainene a fost teritoriu romanesc:

    Totul despre Transnistria

    Transnistria în sens geografic este delimitată de malul de 800 km al Nistrului, de malul de 600 km al Bugului şi litoralul de 150 km al Mării Negre1.Prin români transnistrieni înţelegem însă pe toţi cei de dincolo de Nistru,cuprinzând Podolia şi mergând până la Nipru ba chiar Don, în Crimeea, Caucaz şi Siberia.

    Începuturile întinderii marginii estice a românităţii la est de Nistru se regăsesc în simbioza dintre tyrageţi (geţii de la Tyras sau Nistru), deci între supuşii lui Burebista care la gurile Bugului stăpânea Olbia şi romanii ale căror urme se găsesc la tot pasul.

    Din vremuri foarte vechi a început între români şi ruteni sau ucrainieni un vădit proces de interpenetraţie etnografică şi demografică continuat în decursul veacurilor prin colonizări şi emigrări ale acestor două rase. Stăpânirea cnejilor bolohoveni se afla pe cursul râului Sluci şi pe Bugul superior care sunt şi cei care îi vor preceda pe cazaci2. Istoricul ucrainian V.B.Antonovici scria în 1885 că nici dreapta nici stânga Nistrului ,,nu a aparţinut nici principilor halicieni nici altor principi ruşi”.3 Lupta corp la corp cu triburile slave şi turaniene nu va împiedica realizarea statului moldovean în sec.XIV, principatul de la Baia alăturîndu-se altor aşezări româneşti mai vechi, unele răspândite până în Polonia şi Volhinia.4 Între voievozii bolohovenilor mai cunoscuţi sunt Alexandru din Belţi şi Gleb al lui Ieremia.5 Încă la debutul mileniului al II-lea, această romanitate era destul de puternică, surse scandinave din veacul XI semnalând prezenţa ,,blakumenilor” dincolo de Nistru, iar o cronică veche rusească menţionează pe aceiaşi ,,volohove” în zonă.6 În Crimeea ne întâmpină la 1287 un Crăciun, la 1280 o ,,unguroaică Mărioara” de la Caffa, iar în sec.XV ,,ungurii” Radu, Stanciu, Stoica în aceeaşi colonie7, elementul românesc cunoscând iată din excesul său de vitalitate şi fenomenul de diasporă.

    La 25 mai 1455 orăşenii din Cetatea Albă nemulţumiţi de acţiunile piratereşti ale genovezilor din castelul Lerici de la gurile Niprului pun stăpânire pe această fortificaţie şi îi trimit captivi domnitorului Petru Aron pe conducătorii cetăţii.87

    Podolia epocii lui Ştefan cel Mare este socotită de N. Iorga ca aparţinând ,,de fapt nimănui” deşi succesiv ţinuse nominal de cnejii tătari, Marele Cnezat al Lituaniei şi Polonia. Pe nesimţite s-a născut o Moldovă ,,nouă” dincolo de Nistru cu sate din ce în ce mai numeroase. Cetatea Lerici este ocupată de Moldova între 1455-1475.

    Cazacii români

    Ştefan Bathory într-o scrisoare către înalta Poartă arată că întinderile dintre Bug şi Nipru erau populate cu o adunătură de oameni compusă din poloni litvani, moscali şi români. Cazacii sunt strânşi dintre moscali şi români.8 Prin denumirea de cazac, tătarii înţelegeau vagabond. Hatmanul lor Dumitru Vişnovieţchi se cobora dintr-o soră a lui P.Rareş. A pretins şi scaunul Moldovei.9 După Ioan Vodă cel Cumplit, cazacii vor năvăli în Moldova de mai multe ori aducând cu ei ,,Domnişori” -fii adevăraţi sau închipuiţi de dincolo de Nistru ai domnilor de odinioară ai Moldovei.

    Ioan Nicoară Potcoavă a fost primul hatman ales de întreaga Sece Zaporojeană. El va reuşi să ocupe pentru scurt timp tronul Moldovei şi acelaşi noroc si-l vor încerca şi alţi români din fruntea cazacilor: Alexandru şi Constantin Potcoavă10, Petre Lungu, Petre Cazacu. Rangul suprem de hatman al cazacilor îl vor mai deţine dintre românii transnistrieni Ion Grigore Lobodă, Tihon Baibuza, Samoilă Chişcă, Ion Sârcu, Opară, Trofim Voloşanin (Românul), Ion Şărpilă, Timotei Sgură, Dumitru Hunu şi eroul legendar al cazacilor în lupta pentru independenta Ucrainei, Dănilă Apostol. Pe tot parcursul sec XVI – XVIII, înalte ranguri printre cazaci le-au avut polcovnicii Toader Lobădă, (în Pereiaslav), Martin Puşcariu (în Poltava), Burlă (în Gdansk), Pavel Apostol (în Mirgorod), Eremie Gânju şi Dimitrie Băncescu (în Uman), Dumitraşcu Raicea (în Pereiaslav) comandantul Varlam Buhăţel, Grigore Gămălie (în Lubensc), Grigore Cristofor, Ion Ursu (în Raşcov), Petru Apostol (în Lubensc). Alţi mari comandanţi de unităţi căzăceşti dintre ,,dacii transnistrieni” sunt: Ţopa, Scapă, Ţăranul, Moldovan, Munteanu, Procopie, Desălagă, Drăgan, Gologan, Polubotoc, Cociubei, Turculeţ, Chigheci, Grigoraş, Bogdan, Radul, Focşa, Basarab, Grigorcea, Borcea, etc. Mulţi din ei vor fi semnatari ai documentelor de unire a Ucrainei cu Rusia de la 18 ianuarie 165411, iar alţii precum generalul Ciorbă şi coloneii Mândra, Ghinea şi Brânca vor intra în servicul Rusiei.12

    Domnii Moldovei au stăpânit Transnistria

    După ce în 1574, Ion Vodă Armeanul pomenea de ,,ţara noastră a Moldovei de dincolo de Nistru”, după ce în 1602 boierii 13 vorbesc de neamurile lor de peste Nistru, Ghe. Duca devine la 1681 ,,Despot al Moldovei şi Ucrainei”14 împlinind pe lângă rolul de domnitor al Moldovei şi rostul de hatman15 şi administrator al Ucrainei, unde în vremea aceasta se vor scrie şi acte redactate în româneşte.16 Dacă până acum doar hotarul etnic depăşise Nistrul, Duca va duce şi hotarul politic în zona transnistreană având în stăpânire toate teritoriile dintre Carpaţi şi Nipru. După el au mai deţinut conducerea Ucrainei, Ştefan Movilă, Dimitrie Cantacuzino şi Ene Drăghici iar cu mari funcţii au fost şi Simeon Paliş şi Sandu Colţea.17

    Consecinţă a stăpânirii lui Duca Vodă (care a ridicat curţi domneşti la Ţicanova pe Nistru şi Nimirov pe Bug) Moldova continuă până la 1765 să administreze şi malul stâng al Nistrului.18

    Importantele centre ale Transnistriei erau Movilăul, Dubăsari, Silibria, Iampol, Jaruga, Raşcov, Vasilcău. În noua oblastie formată de ruşi la Oceakov (la a cărei construcţie Petru Şchiopu participase cu 15.000 salahori şi 3.000 care) au primit în sec. XVIII pământuri boierii: Cantacuzino, Rosetti, Catargiu, Badiul, Sturza, Manuil, Macaresu, Cucu, Boian, Iliescu, Sabău, Cananău, Crăciun, Pascal, Hagilă, Săcară, Nicoriţă, Ghenadie, Dodon, Zurucilă etc. Cetatea a fost cerută de Mihai Viteazul la 1600 şi apărea încă de pe atunci, ca fiind unul din oraşele Moldovei). Într-un recensământ din 1793, între Nistru şi Bug din 67 de sate, 49 erau exclusiv romăneşti.19

    Biserica transnistreană subordonată din vechime bisericii române

    Ţinutul gravita şi bisericeşte spre Moldova, astfel la 1657 mitropolitul Sucevei hirotoniseşte pe Lazăr Branovici ca episcop la Cernigov.20 Într-un act dat la Thighina în 1769 se face următoarea precizare privind subordonarea bisericească: ,,mitropolitul Proilavei (Brăilei), al Tamarovei (Reniului), al Hotinului, al tuturor marginilor Dunării şi al Nistrului şi al întregii Ucraine a hanului”.21 În câteva rânduri ţinutul dintre Nistru şi Bug a intrat sub jurisdicţia episcopiei Huşilor. După 1792 (dată la care ruşii ating Nistrul) Transnistria va aparţine bisericeşte de Ecaterinoslav în fruntea căreia însă era românul Gavril Bănulescu-Bodoni care după anexarea Basarabiei va reuni sub aceeaşi mitropolie Chişinăul, Hotinul şi Oceacovul ,,fiindcă în ţinutul Oceacovului precum şi în Basarabia locuiesc moldoveni, vlahi, greci, bulgari şi colonişti de diferite neamuri, iar ruşi sunt foarte puţini”. Din 1837 se va înfiinţa eparhia Chersonului şi Tauridei cu reşedinţa la Odessa.22 Pe malul stâng al Nistrului şi pe alocuri şi în stepa Chersonului până la Bug, erau aşezări în care fiinţau cam 100 de biserici moldoveneşti, iar tot sudul Rusiei până aproape de Kiev era în stadiul de colonizare abia cu două decenii înainte de răpirea Basarabiei.23

    În 1717 domnul Moldovei, Mihai Racoviţă, atestă printr-un act o dăruire de moşie făcută peste Nistru lui Apostol Leca.24

    Viorel Dolha

    Totul despre Transnistria (II)

    Capitala unei ţări poartă numele unui român transnistrean

    Ruşii vor ajunge în 1772 la Bug, în 1792 la Nistru şi în 1812 la Prut. La fiecare din aceste etape Rusia avea şansa să obţină clauze privind dreptul supuşilor creştini rămaşi sub suzeranitate turcească să se mute între graniţele ei pentru a-i coloniza. Ţarii doreau ca sudul Ucrainei să nu rămână nepopulat. Astfel la 1739 Constantin şi Dumitraşcu Cantemir (urmaşi ai celui ce la 1711 a trecut cu sine Nistrul 4.000 moldoveni) conduceau voluntarii moldoveni în luptele cu turcii şi încheiau la 5 septembrie o convenţie cu Rusia obţinând recunoaşterea independenţei ţării.25 La retragerea ruşilor aceştia au luat cu ei pentru colonizări peste 100.000 de suflete.

    Ecaterinei a II-a ne-ar fi mutat pe toţi la est de Nistru

    La 1769-1774 la curtea Ecaterinei a II-a se făceau proiecte de ,,transplantare a populaţiei amânduror Principatelor”, iar la 1792 se raporta că au fost aşezaţi între Nistru şi Bug ,,două treimi din locuitorii Moldovei” fiind vorba că acestei ,,Moldove Noi” să i se dea autonomie şi domn pe A.I.Mavrocordat.26 Acordând scutiri de serviciu militar şi dări, acoperind cheltuielile de călătorie, asigurând autonomie, biserică românească, magistraţi români, şcoală de limbă populară, tipărire de cărţi în limba română şi chiar pecete cu capul de zimbru, Ecaterina a II-a atrăgând deja români din principate şi Transilvania reuşeşte la 1783 să aşeze chiar dincolo de Bug 2.000 de familii cu 15 biserici româneşti.27 Se făceau colonizări chiar şi în jurul Kievului dar şi în sudul Rusiei, aducându-se câte 25-40 de familii pentru o aşezare. Ciobanii din Ardeal s-au aşezat în Crimeea, la Marea de Azov până în Caucaz sau în Dombas. Salariaţi din direcţia oficiului de studii sub conducerea lui A.Golopenţia în cercetările etnografice şi folclorice efectuate dincolo de Bug între 1942-1944 găsesc în oraşul Melitopol de la Marea de Azov, unicul restaurant din localitate cu numele de Bucureşti. Bătrânii spuneau că fiecare familie primise 50 ha, două perechi de boi, scutiri pe 50 de ani, şi că sosiseră din sudul Basarabiei.28

    Cu gust pentru numele antice, Ecaterina a II-a va construi puternice fortăreţe pe malul stâng al Nistrului: Tiraspol în faţa Tighinei şi Ovidiopol în faţa Cetăţii Albe.29 Marea majoritate a transnistrienilor fiind români, aceeaşi Erhani, Soltani, Buşilă, Codreanu, Munteanu, Braşoveanu, Ardeleanu, Eşanu vor fi mâna de lucru la ridicarea Odessei, dar şi printre fruntaşii locali. Bănulescu e cel care sfinţeşte temelia oraşului Odessa şi contribuie la planul de organizare al oraşului, iar Manole e menţionat ca arhitect pe lângă guvernator. Pe firmele Odessei apăreau ciobotarul Ştirbei, croitorul Sturza, restaurantul Catargi, iar suburbia ,,Moldovanca” populată cu români va deveni un oraş întreg cu peste 40.000 de locuitori.30

    Românii pun bazele culturii ruse

    În 1796 la Dubăsari ori Movilău s-a tipărit primul volum de versuri în limba română (versuri originale şi traduceri de I.Cantacuzino).31 În 1799 rusul Pavel Sumarcov notează că în Ovidiopol, Tiraspol, Grigoriopol, Dubăsari, Mălăieşti majoritatea locuitorilor sunt moldoveni.32

    Cultura românească a influenţat şi cultura ucrainienilor şi ruşilor prin românii ce şi-au găsit rosturi în Rusia. Petru Movilă a devenit mitropolit al Kievului şi întemeietorul Academiei ruseşti. Călugărul român Paul Berândă este întemeietorul lexicografiei ruseşti. Milescu Spătaru pe lângă activitatea diplomatică şi ştiinţifică a fost învăţătorul lui Petru cel Mare. Dimitrie Cantemir a depus o rodnică activitate ştiinţifică fiind şi consilier intim al împăratului. Herăscu (Hirăstov) a fost literat şi întâi curator al universităţii din Moscova.33 Dosoftei va ajunge episcop al Azovului, Antonie ( trecut peste Nistru împreună cu cei peste 100.000 moldoveni la 1739) a devenit mitropolit de Cernigov şi Bielgorod. Mihail Strilbiţchi din Moldova îşi va muta tipografia la Dubăsari apoi la Movilău. Ioan Silviu Nistor în ,,Istoria românilor din Transnistria” mai aminteşte de un român Turcu ca autor al codului penal rusesc, de Mihail Voloşaninov ca organizator al Ministerului de externe rus şi Grigore Voloşeninov (Românul) de asemenea diplomat al Rusiei.34 Literatura rusă recunoaşte că poezia rusească modernă începe cu Antioh Cantemir. Prin D.Cantemir, prin Spătaru Milescu (care în China la popasuri dă comandă cazacilor să îi cânte ,,Dunăre,Dunăre”), prin Leon Donici şi alţii capătă nişte mari oameni de cultură.35

    În 1737 se năştea în Rusia, Nic Bantânş Camenschi urmaş de boier moldovean ce va deveni membru de onoare al Academiei ruse şi universităţii.36 Mihai Frunză geniu militar al Armatei Roşii, mort în 1925 la 40 de ani, este cel al cărui nume l-a purtat capitala R.S.S.Kirghiză (Frunze) şi Academia militară a URSS. Acesta se născuse în Turkestan, urmare a unor colonizări ale basarabenilor şi transnistrienilor în 1878 în regiune.37 În 1854 se stingea la Odessa Al.Sturza, filozof al religiilor. N.Donici a întemeiat în 1908 la Dubăsarii Vechi, Observatorul de astronomie fizică.38 Guvernul rus refuză oferta lui Mihail Stroescu (fratele filantropului V. Stroescu) de a finanţa deschiderea unei catedre de limba română la Universitatea din Odessa.

    Academicianul sovietic L.S.Berg, afirma: ,,Moldovenii ce locuiesc în Moldova, Basarabia şi până în guberniile învecinate, Podolia, Herson, iar într-un număr mai mic în gubernia Ecaterinoslav sunt români”, iar Take Ionescu privitor la Rusia ,,este duşmanul nostru natural”.39

    Toponimia confirmă românitatea Transnistriei

    Iată în continuare o serie de nume ale localităţilor de dincolo de Nistru: Singuri, Voloşovca, Cioban, Beseni, Voloşschie, Caracinţi-Valahi, Cotiujani, Uşiţa, Voloşcovţâ, Bârliadca (lângă izvoarele Bugului); Glodoasa, Troianca, Mamaica, Adăbaşi, Alexandria, Perepeliţino, Şantuia, Malai (pe lângă Kirovograd); Buric, Fundescleevca, Vărsaţi, Curecni (între Cigirin şi Novomirgorod); Băbanca, Burta, Tecucica (lângă Novoarhanghelsk); Răzmeriţa, Şelari, Moldovca, Moldovscaia, Odaia, Moldovanca (lângă Olviopol); Arcaşi, Cantacuzinca, Moldovca Braşoveanovca, Pădureţ, Urâta, Şerbani, Arnautovca (lângă Voznerensk); Baraboi, Grădiniţa, Dobrojeni, Grosulovo, Moldovanca (lângă Odessa); Coşuri, Guşa, Şura-Bondureni, Buda, Soroca, Chişleac, Bursuci, Odaeva, Şura (lângă Gaisân) etc.

    Th. Burada înfăţişează din gubernia Cherson în 1893 următoarele sate moldoveneşti: Iasca, Grădiniţa, Sevărtaica, Belcauca (spre Ovideopol), Mălăieşti, Floarea, Tei, Coşarca, Buturul, Perperiţa, Goiana, Siclia, Corotna, Cioburceni, Speia, Caragaciu, Taşlâc, Doroţcaia, Voznisevsca (pe Bug), Moldovca şi Cantacuzinovca. Acelaşi aromân Burada în 1906 găseşte în Podolia satele româneşti: Lescovăţ, Ruda, Ivaneţ, Rogozna, Studeniţa, Uşiţa, Lipciani, Serebia, Buşa, Coşniţa, Gruşca, Ocniţa, Camenca, Lăpuşna, Sărăţei, Râbniţa, Botuşani, Pietrosul, Slobozia, Domniţa, Balta, Moşneagul, Senina, Bursucul.40

    Tot atunci potrivit cifrelor oficiale existau în Cherson şi Podolia 532.416, în Ecaterinoslav 11.813, iar în Taurida (Crimeea) 4.015 români. Aprecierile asupra cifrelor reale merg până la 1.200.000. Încă de la mijlocul secolului XIV se găseau în Transnistria peste 400 de sate curat româneşti.41

    Alexis Nour (care a identificat în Transnistria o localitate ,,Nouroaia”) numeşte ca ultime sate ale zonei compact româneşti spre răsărit Glodoşi -cam la aceeaşi paralelă cu Cernăuţiul şi Şerbani -la o paralelă cu Iaşul însă la 200-250 km de la Nistru.42 Acesta a găsit în Kiev un liceu care purta numele celui care îl întreţinea prin donaţii uriaşe ,,Pavel Gălăgan”. La fel de vestiţi erau cei din familiile Funduclea (numele îl purta şi o stradă în Kiev), Cordunean, Frunzetti, Macarescu, Bontaş, Gredescu etc.43

    Dintre numele de ape din Transnistria amintim Tiligul, Ingul, Inguleţul, Baraboi, Volosica, Balacliica, Berezan, Cuciurean, Tigheci, Putred, Soroca, Ocniţa, Dârla, Udici, Sahaidac (veche denumire pentru desagă), Moldovca, Buşa, Tătrani, Humor, Merla, Uşiţa etc.44
    Viorel Dolha

    Totul despre Transnistria (III)

    În 1918 Transnistria cânta ,,Deşteaptă-te române”

    Între 1909 şi 1913 ieromanahul Inochentie a condus în Transnistria la Balta o ,,mişcare” pentru reintroducerea limbii române în biserică. Zeci de mii de moldoveni veneau în pelerinaj la Balta unde li se vorbea şi li se împărţeau gazete în limba lor. Apărat de ţărani (60 vor cădea ucişi), Inochentie este ridicat de cazaci şi închis. Autorităţile vor permite însă folosirea limbii române în biserici.45
    Pe vremea când ni se oferea Odessa

    În 1914 Austria promitea României ,,toată Basarabia cu Odessa “ promisiune ce o va reînnoi.46

    Prezenţa voluntarilor ardeleni şi bucovineni în Ucraina a avut un rol benefic în redeşteptarea conştiinţei naţionale la românii din Imperiul Ţarist. Ofiţerii români vor desfăşura o vie activitate culturală atrăgând de partea lor studenţii din Kiev. La Odessa se aflau 40.000 de ostaşi şi ofiţeri români din armata rusă care vor avea şi ei o puternică înrâurire asupra studenţilor din Odessa şi împreună vor organiza un congres la 23 martie 1917. În 18 aprilie la Odessa a avut loc o manifestare a soldaţilor români la care au luat parte 12.000 de ostaşi şi studenţi basarabeni şi transnistrieni. La 9 aprilie ziarul ,,Cuvânt moldovenesc” publicase programul P.N.M. care cuprindea printre altele şi drepturi naţionale pentru românii de dincolo de Nistru, iar în 14 aprilie se înfiinţase ,,Asociaţia învăţătorilor moldoveni din Basarabia şi de dincolo de Nistru”.47 Congresul învăţătorilor români din Rusia ţinut la Odessa a cerut pentru transnistrieni serviciu divin, şcoli, inspectorat şcolar, episcopie la Dubăsari, seminar la Odessa, toate în limba română.

    ,,Pe noi cui ne lăsaţi?…”

    În şedinţa Radei ucrainene deputatul Ion Dumitraşcu (transnistrean) va protesta împotriva pretenţiilor Ucrainei asupra Basarabiei.48 Acelaşi împreună cu Ion Precul şi Valeriu Cicate vor conduce ,,Deşteptarea -societate naţională a românilor din Ucraina” înfiinţată la Kiev la 26 noiembrie 1917”.

    Congresul ostăşesc moldovenesc de la începutul lui noiembrie 1917 din Chişinău a avut pe ordinea de zi la punctul 8 ,,Moldovenii de peste Nistru” şi a hotărât ca în Sfatul Ţării, românii de peste Nistru să deţină 10 mandate.49 S-a mai cerut Ucrainei să recunoască românilor de peste Nistru, din Caucaz, din Siberia aceleaşi drepturi pe care Basarabia le recunoaşte minorităţilor etnice. Chişinăul mai cerea administraţiilor transnistriene să notifice numărul copiilor români de vârstă şcolară.50 La acest congres ţăranul transnistrean Toma Jalbă a întrebat ,,şi cu noi care trăim pe celălalt mal al Nistrului, cum rămâne fraţilor, pe noi cui ne lăsaţi?”.51

    La 17 decembrie s-a organizat un congres al românilor transnistrieni la Tiraspol precedat fiind de adunări pregătitoare la Tiraspol în 16 noiembrie şi Grigoriopol în 21 noiembrie hotărându-se ca fiecare sat să trimită doi delegaţi. Ţinut sub semnul tricolorului, congresul a votat pentru crearea de şcoli naţionale cu predare în limba română şi alfabet latin; introducerea limbii române în biserici, justiţia în limba băştinaşilor, medici români la sate, moldovenii să facă armată în oastea naţională şi alegerea a opt reprezentanţi în Rada ucraineană. S-a mai hotărât tipărirea de gazete, împărţirea moşiilor la ţărani şi să se facă tot posibilul ca Transnistria să fie alipită Basarabiei. şi cum nu ştiau dacă Basarabia va lupta pentru această alipire, sublocotenentul transnistrean Bulat atenţiona ,,dacă vom lăsa Ucraina să taie o ramură azi, alta mâine, din copacul nostru va rămâne buturuga”.52 Trimisul Radei ucrainene a urat în încheiere ,,Slavă Moldovei slobode”.

    Comitetul Naţional Român ales a deschis 52 şcoli româneşti, Rada ucraineană a aprobat manualele româneşti tipărite la Chişinău cu litere latine, Consiliul Zemstvei din Tiraspol a început să introducă si în administratie şi în justiţie cunoscători ai limbii române. Timotei Pleşca şi Toma Jalbă au organizat batalionul românesc, ostaşii primind echipament, armament, cazarmă. Cadrele didactice nu au fost silite să urmeze cercurile de vară în limba ucraineană, ci 30 dintre ele au urmat cursuri la Chişinău. În satul Lunca s-a jucat chiar ,,Piatra din casă” de V.Alecsandri. Până ce teroarea bolşevică va pătrunde peste tot, pe alocuri, în şcoli şi în 1919 se mai cânta ,,Deşteaptă-te române”.

    În 9 ianuarie 1918 Ion Precul, moldovean din stânga Nistrului în calitate de deputat în Rada ucraineană ia cuvântul şi cere drepturi egale pentru compatrioţii lui.53 Se preconiza un congres general al românilor din Ucraina în iunie 1918 dar abia în decembrie 1919 la o Adunare naţională au cerut organizarea lor într-un stat naţional. La 21 martie 1919, în urmărirea bandelor bolşevice, românii trec Nistrul şi ocupă pentru scurt timp Tiraspolul şi Razdelnaia.

    La Conferinţa de pace de la Paris, România nu a reclamat Transnistria şi rămân de domeniul istoriei motivele pentru care dezrobirea fraţilor transnistrieni nu s-a înfăptuit atunci, fiind siliţi să înfrunte încă o epocă de suferinţe, după spusele lui Dominte Timonu (născut în Măhala lângă Dubăsari, membru mai apoi al Fondului Literar al Uniunii Scriitorilor din România) perioada a fost ,,mai grea şi mai cumplită”.54 Într-o cuvântare ţinută la Varşovia în noiembrie 1920, Take Ionescu spunea că ,,600.000 de români trăiesc dincolo de frontiera estică”.55 În aprilie 1920 încep mari revolte ţărăneşti, răsculaţii conduşi de Tutunică ocupă Balta, răscoala întinzându-se în raioanele Codâma şi Ananev (raion despre care ,,Marea enciclopedie rusă” spunea că ,,moldovenii sunt locuitorii autohtoni ai raionului”). În 1922 sub conducerea lui Chirsula revolta a reizbucnit. După înăbuşirea în sânge a acestora s-au făcut deportări în masă.56
    Viorel Dolha

    Totul despre Transnistria (IV)

    RASSM-un stat românesc între Rusia şi România Mare
    Opoziţie ucraineană la crearea RASSM

    După declaraţia din 3 august 1923 a Guvernului Sovietic privind nationalităţile şi libera folosire a limbii materne şi ca urmare a tendinţelor hotărâte de ucrainizare, la 3 septembrie se întrunesc la Balta delegaţii satelor româneşti. Ucrainienii au făcut opoziţie la organizarea unei republici autonome.57

    Şi totuşi în 12 octombrie 1924 se crează Republica Autonomă Socialistă Sovietică Moldovenească58 în cadrul Ucrainei, capitală fiind Balta, iar din 1928 Tiraspolul cu graniţa vestică fixată declarativ pe Prut. La Bârzula în aprilie 1925 Congresul Pan-Moldovenesc a fixat graniţele şi Constituţia recunoscută de ucrainieni la 10 mai.

    Cu o suprafaţă , la 1934, de 8.434 km2 şi o populaţie de 615.500 locuitori din care 80% români, noua republică cuprindea raioanele: Balta, Bârzula, Camenca, Crut, Dubăsari, Grigoriopol, Ananiev, Ocna Roşie, Râbniţa, Slobozia, Tiraspol. A fost creată pentru a aţâţa pe nemulţumiţii din Basarabia. Vintilă Brătianu considera cu luciditate că ,,crearea unui stat român între Rusia şi noi” va permite dezvoltarea în URSS ,,a unei vieţi naţionale româneşti”.59

    Tiraspolul în alfabet latin

    Moştenirea lăsată de ţarism era înfiorătoare: populaţia agramată, şcoli de limbă maternă lipsă, conştiinţa naţională stinsă, oamenii în mare parte neştiind de unde se trag şi cine sunt, limba la condiţia de limbă păsărească.60 Demn de menţionat că în RASSM i s-a spus limbii pe nume după cum reiese din paginile săptămânalului ,,Plugarul roşu” din 21 august 1924 (ce apărea din 1 iulie): ,,s-a hotărât ca în şcoale, case şi în aşezăminte de cultură românească să se întrebuinţeze limba românească”.61

    Au funcţionat 145 şcoli româneşti gimnaziale, 18 şcoli româneşti de rang liceal, institut agronomic, unul pedagogic şi politehnică, cu o populaţie şcolară românească totală de 24.200 din care 800 studenţi. Din 1933 se introduce alfabetul latin. Apar publicaţii cum ar fi: ,,Plugarul roşu”, ,,Moldova Socialistă”, ,,Comsomolistul Moldovei”, ,,Moldova literară”, ,,Octombrie”, ,,Scânteia leninistă”. Mai existau staţie radio la Tiraspol, Corul de Stat ,,Doina”, teatrul de stat şi secţie română la Şcoala teatrală din Odessa, institut de cercetări ştiinţifice şi tânăra republică avea un Congres General al Sovietelor, parlament local, guvern şi chiar un preşedinte de republică.62

    Revenirea la ,,limba moldovenească” s-a făcut cu puşca

    În 1937 însă, intelectualitatea din RASSM a fost acuzată că a făcut jocul duşmanului de clasă63 şi exterminată în mod barbar. Începând cu întregul guvern al republicii şi terminând cu inimoşii scriitori transnistrieni între care: Nicolae Smochină, Toader Mălai, Nicolae Ţurcanu, Simion Dumitrescu, Petre Chioru, Mihai Andreescu, Mitrea Marcu, Alexandru Caftanachi, Iacob Doibani, Ion Corcin, Dumitru Bătrâncea, Nistor Cabac. Atrocităţile staliniste au mers până acolo încât în satul lui Toma Jalbă (Butor-raionul Grigoriopol) au fost împuşcaţi 167 bărbaţi din cei 168.64

    Datorită colectivizărilor forţate şi închiderii bisericilor (încheiată în 1938) a avut loc un adevărat exod peste Nistru atât de intens încât a fost nevoie de un lagăr pentru refugiaţii transnistrieni, iar numărul intelectualilor originari de dincolo de Nistru ajunsese atât de mare încât la Chişinău, Cluj şi Iaşi, apar reviste ale acestora: ,,Tribuna românilor transnistrieni”65 condusă de Şt. Bulat, ,,Transnistria” redactată de Ilia Zaftur, respectiv ,,Moldova Nouă” redactată de N.Smochină. Grănicerii ruşi trăgeau fără milă în cei pe care îi descopereau trecând Nistrul. Astfel de evenimente erau obişnuite, însă la 23 februarie 1932 a fost un adevărat masacru fiind ucişi 40 de bărbaţi, femei şi copii, fiind un subiect de discuţie în parlament şi în presa internă şi internaţională.66

    Înainte de 28 iunie 1940 şi în zilele următoare se vorbea despre reunirea noilor teritorii dintre Prut şi Nistru cu RASSM.

    Agenţia RATAU transmitea din Balta despre mitingul consacrat susţinerii ,,întrunirii poporului basarabean cu poporul RASSM.” Ecouri ale intenţiei CC al PC din URSS din 11 iunie 1940 se regăsesc în paginile Moldovei Socialiste din 13 iulie 1940: ,,cu mare bucurie am aflat noi că Sovietul Comisarilor Poporului din CC al PC Unional au susţinut rugămintea organizatorilor Moldovei şi au intrat cu propunere în Sovietul Suprem al URSS de a întruni locuitorimea Basarabiei cu locuitorimea RASSM şi organiza Republica Confederativă SSM”.

    Kremlinul comandase culegerea de date în vederea luării hotărârii privind structura administrativ teritorială a RSSM. Un asemenea raport datat la 15 iulie 1940 şi semnat A.Scerbacov care ţinând cont de considerente etnice, istorice, economice, propune pe lângă cedarea dintre judeţele basarabene doar a Hotinului (care împreună cu Cernăuţiul să aparţină Ucrainei), iar din RASSM să cedeze Ucrainei doar raioanele Balta şi Pesceansc. Viitoarea Moldovă urma să aibe 5 regiuni: Bălţi, Chişinău, Bender, Akkerman şi Tiraspol cu raioanele Ananiev, Valea Hoţului, Grigoriopol, Dubăsari, Camenca, Codâma, Cotovsc, Ocna Roşie, Râbniţa, Slobozia, Tiraspol şi Cerneansc). Regiunea Tiraspol ar fi avut 518.385 locuitori.67

    Conducerea fostei RASSM propune şi ea cedarea către Ucraina pe lângă Bucovina de Nord doar a Hotinului, Ceţătii Albe şi Chiliei, iar de la est de Nistru să fie cedate doar raioanele Codâma, Balta şi Pesciana.68

    Sfâşierea Transnistriei

    Kievul însă prin preşedintele Sovietului Suprem al Ucrainei, M.Greciuha cerea la 22 iulie 1940 ca Ucrainei să-i revină pe lângă Bucovina de Nord, Hotin, Akkermann, Chilia şi a Ismailului, Bolgradului şi a opt din raioanele RASSM (Codâma, Balta, Pesciana, Ananiev, Valea Hoţului, Ocna Roşie, Cerneansc, Kotovsk).69 Deşi în urma analizării propunerilor Ucrainei şi RASSM, A.Gorkin, secretar al prezidiului Sovietului Suprem propunea lui G.Malenkov secretar al CC al PCUS să se adopte varianta RASSM70, în 2 august 1940 Sovietul Suprem a adoptat legea formării RSSM în varianta propusă de Ucraina.71

    La 10 mai 1941 se respingeau demersurile cetăţenilor din următoarele localităţi transnistriene de a trece din componenţa Ucrainei în componenţa Moldovei: Timcov (raionul Codâma) Stanislavca (raionul Kotovsc), Culmea Veche ( raionul Kotovsc), Grebenichi şi Slaveano-Serbca ( raionul Grosu) şi dau curs doar cererilor satelor Doroţcaia Nouă şi Sadovo (raionul Ocna Rosie).72

    Iată câteva din numele localităţilor din fosta RASSM care treceau la Ucraina: Lunga, Hârtop, Visterniceni, Borş, Dabija, Carleşti, Şerpa, Culmea Veche şi Nouă (raionul Bârzu); Valea Hoţului, Tocila, Grecu, Perişori, Handrabura, Şalpani (raionul Nani); Păsat, Holmu, Pârlita, Păsăţel, Mironi, Bănzari, Bursuci, Moşneanca, Raculova, Herbina (raionul Balta), Budăi, Buza, Strâmba, Broşteni, Slobozia, Buchet, Timcău, Ploţi, Şerbi (raionul Crutâi); Ocna Roşie, Clăveni, Tiscolung, Tiscol, Odaie, Ideia, Coşari, Dihori, Mironi, Slobozia, Dubău, Ţâbuleanca, Sahaidac, Topala, Ciorna, Perlicani, Basarabia, Bahta, Mălăieşti, Ilie, Brânza, Untilovca, Găvănosu (raionul Ocna Roşie). Multe din numele românesti vor fi schimbate: Bârzu în Kotovsk, Mărculeni în Dimovka, Voloşca în Pisariovka, Întunecata în Svetloe, Nani în Ananiev, Vrabie în Vradievka, Valea Hoţului în Dolinskoie, Mălai în Karataevka, Urâta în Elenovka etc.73
    Numele moldovenilor au fost ucrainizate, şi ele: Sandu, Rusu, Buzatu, Cherdevară au devenit peste noapte: Sandulenko, Rusulenko, Buzatenko. Kerdevarenko.74
    Viorel Dolha

    Totul despre Transnistria (V)

    Transnistria-a XI-a poruncă a decalogului românesc
    Sub administraţie românească

    Între 19 august 1941 şi 29 ianuarie 1944, România a avut sub administraţie temporară ,,Transnistria” ce se întindea între Nistru şi Bugul de până la limanul Niprului, iar în nord până la apa Niomjâi şi a Rovului. Teritoriul în suprafaţă de 44.000 km2 şi o populaţie de 1,2 millioane locuitori a fost împărţit în 13 judeţe: Ananiev, Balta, Berzovca, Dubăsari, Golta, Jugastru, Movilău, Oceacov, Odessa, Ovidiopol, Râbniţa, Tiraspol, Tulcin. În vederea deschiderii şcolilor la 1941, primarii urmau să consulte imediat obştile locale spre a stabili limba de predare a învăţământului (rusă sau moldovenească) după alegerea obştei.75

    Păstrând vechea împărţire în 64 de raioane, din cei 1.623 funcţionari, doar 398 proveneau din România. Din cele peste 1.000 de biserici desfiinţate de comunişti, în 1943 nu erau încă reparate doar 76. Alături de 219 preoţi localnici mai slujeau 250 preoţi din ţară. S-au organizat cursuri pentru 800 cadre didactice, româneşti din Transnistria, apar publicaţii ca: ,,Transnistria”, ,,Glasul Nistrului”, ,,Bugul”, ,,Gazeta Odessei”, ,,Ţara Bugului””, ,,Molva”. La Tiraspol s-a înfiinţat Liceul românesc ,,Duca Vodă”, iar cinematografe în Tiraspol, Ananiev şi Odessa. Reprezentaţii cinematografice au avut loc în toate satele Transnistriei.76 În satul Hârjău au fost repatriaţi români din Kuban (504 familii de dincolo de Bug au fost repatriate între Prut şi Bug la începutul acţiunii).77 Din relatările bulibaşei Coca din Sinteşti – Ilfov, pe malul Bugului era amenajat un fel de lagăr unde au fost adunaţi 2.600 ţigani.78

    În 1944 odată cu înaintarea frontului, cea mai mare parte a Transnistriei a fost încorporată în RSS Ucraineană, iar raioanele Camenca, Râbniţa, Dubăsari, Grigoriopol, Tiraspol, Slobozia în componenţa RSS Moldoveneşti, situatie existentă şi în prezent.

    O Românie extrem-orientală

    În 1966 R.Udler precizează că 240 localităţi cercetate în cadrul Atlasului Lingvistic Moldav se aflau în Ucraina (Transcarpatia, Cernăuţi, Odessa, Nicolaev, Kirovograd, Dniepropetrovsk, Zaporojie, Doneţk, Lugansk), în RSSA Abhazia, în Khirghizia. Mai erau materiale necartografiate şi pentru Omsk şi Primorsk. V.Buescu aduce date noi privind diaspora românească de peste Ural. În regiunea Orenburg şi Turgai există sate pur moldoveneşti. În satul Berdianski locuiesc basarabeni ce mai întâi fuseseră colonizaţi în Simferopol. În satul Abiarski a întâlnit familii cu numele Şeptechiţă. În regiunea Samarkand există un sat exclusiv moldovenesc iar în satul Orheievka din Semipalatinsk trăiau coloni din Orhei. Sate româneşti sunt în jurul Omskului şi Akmolinskului şi în regiunea Tansk. În jurul oraşului Irkutsk există români, unul din sate fiind Ceremskov. Lângă Vladivostok pe fluviul Usuri există sate ca:Teiul, Zâmbreni, Bogatârca, Kişinovka, Bălcineşti, Dunai, Basarabia Nouă, Logăneşti cuprinzând la 1968, 30.000 moldoveni. Pe Amur, lângă Habarovsk, există sate ca: Inul, Aur, Dunărea. În Manciuria erau înainte de război 20.000 de români. S-au semnalat pescari români din Primorsk care au cerut azil în Japonia.79

    Între multele valuri de deportări, emigrări, colonizări ale românilor spre est, un rol important l-a avut şi strămutarea în Siberia şi Kazastan între 1906-1914 a 60.000 basarabeni şi crearea unei adevărate Românii extrem-orientale.80

    Câţi aţi muri pentru tricolor? Ea a făcut-o!

    În Ucraina, la recensământul din 1989, existau la est de Nistru români în regiunea Odessa care cuprinde însă şi sudul Basarabiei (149.534), Nikolaev (16.673), Kirovograd (10.694) şi alte regiuni (73.128).81 Exista în 1992 la Odessa o Societate Culturală Românească ,,Luceafărul” care edita şi un săptămânal cu acelaşi nume condus de Vadim Bacinschi. Maria Margarit din Ananiev spunea de acest săptămânal că este un ,,alin pentru durerea ce mă încearcă” şi că ,,ne dor schimbările cărora au fost supuse cândva denumirile satelor noastre” şi vorbeşte de ,,existenţa de veacuri a noastră pe aceste locuri”.82

    Interesele ruseşti în zonă a căror expresie este conflictul început în 1992 şi tendinţele centrifuge continuate până în prezent împiedică accesul la viaţa naţională măcar pentru românii transnistrieni din raioanele Moldovei. Dacă la început 26.000 elevi din Transnistria au cerut grafie latină, în urma presiunilor rusofonilor au rezistat doar şcolile nr. 20 din Tiraspol (despre care T.Tabunşcic vicepreşedinte al Societăţii ,,Transnistria”83 anunţă că a crescut de la 30 la 700 de elevi); nr.4, 17, 18, 19, din Bender (Thighina) şi nr. 12 din Râbniţa84. În întreaga Transnistrie moldovenii deţin 40% din populaţie (ruşii şi ucrainenii deţin doar 22, respectiv 28%); în Tiraspol unde în 1940 aveau 65% mai deţineau în 1989 abia 12%.86

    În Cocieri (satul transnistrian care i-a dat pe prozatorul şi regizorul Ioviţă Vlad şi academicianul I.Capiton Lupol) învăţătoarea Maria Gherasim Isaicul în timpul conflictului pleca şi se întorcea de la şcoală purtând cu ea, tricolorul. Într-o noapte au ucis-o şi au aruncat-o în fântână.85 Ferice de copiii ce au avut-o în frunte. Vai nouă ce le permitem unor analişti români (nu doar lui Smirnov şi armatei a XIV-a) să afirme categoric că nu avem interese în Transnistria şi că aceasta nu aparţinuse nicicând României.

    Cu gândul la aceşti bravi români transnistrieni va fi zis probabil C.Coposu că ,,integritatea noastră teritorială până la frontierele estice ale neamului este o obligaţie sfântă, ca a XI-a poruncă a decalogului românesc”.

    Autorităţile autoproclamatei Republici Moldovene Transnistriene de azi controlează pe lângă raioanele de la est de Nistru şi oraşul Tighina care este în Basarabia. În 1992, după ce armata Moldovei a intrat în Tiraspol, a primit ordin de la Snegur să se retragă. Ostaşii au plâns de necaz. Chişinăul este îndreptăţit conform dreptului internaţional să restabilească ordinea constituţională în zonă însă a avut şi are nişte ezitări cel puţin suspecte.

    Sper, stimate cititorule, că te-ai convins că avem oarece interese şi dincolo de Nistru, cu toate că probabil eşti tipul de român ce se revoltă că americanii nu ştiu de spaţiul nostru mioritic, dar care permite cu seninătate să fie ţinut în beznă de o şcoală ce nu i-a dat nici cele mai elementare date despre fraţii săi din Transnistria, Transcarpatia, Pocuţia, Bucovina de Nord, Basarabia de Nord, Herţa, Basarabia de Sud, Cadrilater, Timocul sârbesc şi bulgăresc, Banatul de Vest, Ungaria de est, despre fraţii săi aromâni, meglenoromâni şi istroromâni. Americanii sunt nişte nesuferiţi superficiali. Ca bun român, continuă să cauţi soluţii de a mai face români verzi din încă câţiva unguri şi nu îţi pune problema celor 12 milioane de români din afara României ce nu au acces la limba maternă. Nu îţi fă inimă rea ci treci mai bine la pagina sportivă.
    Viorel Dolha

    NOTE
    1. A. Nour, Basarabia nr.1/1992 pag. 82.
    2. G. Brătianu, ,,Tradiţia istorică despre întemeierea statelor româneşti”, Bucureşti 1980, pag. 170.
    3. A. Boldur, Teritoriul Moldovei faţă de principatele…, ,,Patrimoniu” nr.4 1991, pag. 14.
    4. S. Mehedinţi, Fruntaria României spre răsărit, ,,Neamul Românesc”, Chişinău nr. 1/1991, pag. 6.
    5. I.S. Nistor, ,,Istoria românilor din Transnistria”, Bucureşti 1995, pag.13.
    6. E. Lozovan, Românii orientali de la Nistru la Vladivostok, ,,Neamul Românesc, pag. 31, nr. 1/1991.
    7. Ghe. Brătianu, op.cit. , pag.170.
    8. I. Nistor, ,,Basarabia” nr.10/1990, pag.159.
    9. N. Iorga, ,,Istoria românilor pentru poporul românesc”, Chişinău 1992, pag.103
    10. A. Boldur, ,,Istoria Basarabiei”, Bucureşti 1992, pag. 177.
    11. D. Pocitarencu, Cetatea Thighina, ,,Patrimoniu” nr.2/1991, pag.22, Chişinău.
    12. I.S. Nistor op.cit., pag. 16.
    13. E.Şt. Holban, Figuri basarabene, ,,Basarabia” nr.3/1992, pag.89.
    14. A. Crihan, Basarabia nr. 10/1991, pag.69.
    15. XXX ,,Istoria României în date”, Chişinău 1992,pag. 138.
    16. N. Iorga, Istoria românilor prin călători, Bucureşti 1981, pag. 276.
    17. I.S. Nistor, op.cit. , pag.19.
    18. N. Iorga, Românii de peste Nistru, ,,Basarabia”, nr. 11/1992, pag.87.
    19. E. Lozovan, Românii orientali…, ,,Neamul Românesc”, nr.1/1991, pag.32.
    20. I.S. Nistor, op.cit., pag.23.
    21. E.Şt. Holban, Figuri basarabene, ,,Basarabia”, nr.1/1992.
    22. I.S. Nistor, op.cit., pag 26.
    23. Şt. Ciobanu, Cultura românească în Basarabia, Chişinău 1992, pag.23.
    24. E.Şt. Holban, Prin veacurile învolburate…, ,,Basarabia”, nr.1/1992.
    25. M. Iacobescu, Din istoria Bucovinei, Bucureşti 1993, pag.35.
    26. N. Iorga, Românii de peste Nistru, ,,Basarabia”, nr.11/1992, pag.89.
    27. I.S. Nistor, op.cit, pag.,27.
    28. A. Raţiu, Avertismentul, ,,Neamul Românesc”, nr. 1/1991, pag.29.
    29. D.A. Lăzărescu, ,,Imaginea României prin călători”, Bucureşti 1986, vol. II, pag. 102.
    30. A. Nour, op.cit., pag.82.
    31. XXX Istoria României în date, pag.156.
    32. N. Iorga, ,,Istoria românilor prin călători”, Bucureşti 1981, pag.445.
    33. Şt. Ciobanu, op.cit., pag.250.
    34. I.S. Nistor, op.cit., pag32.
    35. Al. Matcovski, ,,Basarabia”, nr.5/1990, pag.143.
    36. Ibidem, nr.11/1991, pag.157.
    37. I.S. Nistor, op.cit. pag.109.
    38. Şt.Holban,Prin veacurile învolburate…,în’Basarabia’ nr.5/1992
    39.F.Bichir, ,,Baricada”,nr.178,pag.6
    40.N.Iorga, Românii de peste Nistru, în ,,Basarabia” nr.11/1992,pag92
    41.I.S.Nistor,op.cit.,pag.35
    42.A.Nour,în ,,Basarabia” nr.1/1991,pag82
    43.Ibidem,pag.85
    44.I.S.Nistor,op.cit.,pag.35
    45.Ibidem,pag.39
    46.A.Boldur,op.cit..,pag.512
    47.E.Şt.Holban, Figuri basarabene, în Basarabia,nr.3/1992,pag.89
    48.Ibidem,pag.91
    49.C.Botoran,M.Retegan, 1918-Făurirea României Mari, Buc.1993,pag.48
    50.I.S.Nistor,op.cit.pag.49
    51.A.Chiriac, Mic dicţionar al membrilor Sfatului Tării, Patrimoniu nr.4/1991, pag.77
    52.Şt.Bulat, Şedinţele Sfatului Tării, Patrimoniu, nr.2/1991,pag.140
    53.E.Şt.Holban, Figuri basarabene , Basarabia nr.12/1991,pag.97
    54.D.Timonu, în Basarabia nr.12/1992,pag.198
    55.XXX 1918,vol.VI,Buc.1986,pag466
    56.I.S.Nistor, op.cit.,pag.60
    57.Ibidem,pag.61
    58.M.Bruhis, Rusia,România,Basarabia, Chişinău ,1992,pag.343
    59.I.S.Nistor, op.cit.,pag.68
    60.L.Lari, Labirintul basarabean, în Îndemn la înălţare în istorie, Chişinău 1990, pag.185
    61.V.Mândricanu, în Nistru nr.2/1990,pag.69
    62.I.S.Nistor, op.cit. pag.65
    63.L.Lari, op.cit., pag.185
    64.N.Dabija, în Literatura şi Arta, Chişinău nr.22/1996
    65.I.Datcu, Basarabia nr.11-12,an1993,pag.191
    66.E.Şt.Holban, Figuri basarabene, Basarabia 1/1992
    67.A.Văratec, Dezintegrarea Basarabiei la 1940, Revista Istorică nr.1-2/1992, pag.154
    68 XXX Pactul Molotov-Ribbentrop ,pag.82,Chişinău1992
    69. XXX Ibidem,pag.90
    70.XXX Ibidem,pag.83
    71.XXX Ibidem,pag.93
    72.XXX Ibidem,pag110
    73.N.Dabija, Literatura şi Arta, Chişinău 1996
    74.Ibidem
    75.O.Verenca, Realităţi economice în guvernământul Transnistriei, Revista Istorică, nr.1-2/1992,pag.137
    76.I.S.Nistor, op.cit.,pag.97
    77.Ibidem,pag.95
    78.R.Toma, Nordul poetic, Flacăra, aprilie 1997,pag.6
    79.E.Lozovan,op.cit.,pag.32
    80.N.Negru, Îndemn la înălţare în istorie, Chişinău 1990, pag.165
    81.V.Trebici, Ucraina şi minoritatea etnică românească, România Liberă 29.03.1997
    82.M.Mărgărit, ,,Luceafărul”-Odessa, nr.19/1992
    83.*** Românul nr.28/1997
    84*** Moldova Suverană nr. 119/1994
    85.E.Nirca, Basarabia nr.10/1992,pag.205
    86.N.Dabija, Literatura şi Arta, 22/1996
    87.*** Istoria României în date, pag.9

    http://istorie-adevarata.blogspot.ro/2009/05/totul-despre-transnistria.html

  28. Pingback: MOMENTE CRUCIALE: care va fi deznodamantul ofensivei KIEVULUI in Est?/ ALERTA la granitele Basarabiei. “MOLDOVA E IN PERICOL IMINENT. Problema nu e DACA gruparile pro-ruse vor actiona la noi, ci CAND o vor face”/ Pregateste RUSIA ceva de 9 MAI
  29. Pingback: DEZBATERE ASUPRA RISCULUI DE RAZBOI PENTRU ROMANIA. “Art. 5 al NATO nu e 112″; “Romanii – marionetele SUA, tinte pentru RUSIA”. Degeratu, Cioroianu vs Adrian Paul Iliescu, Ernu si Karnoouh la REALITATEA TV [VIDEO] - Recomanda
  30. Pingback: PREGATIRI DE RAZBOI, faza pe RECHIZITII/ Rusia si NATO isi “promit” TRUPE MILITARE si programe de INARMARE vizand Europa Rasariteana/ PUTIN JOACA ACUM, STRATEGIC, ROLUL PACIFISTULUI/ George Damian: “Nu vrei sa mori pentru politicieni? Mo
  31. Pingback: VA RECURGE PUTIN LA ACTIUNE MILITARA PENTRU A-SI SALVA IMPERIUL DE LA PRABUSIRE?/ NATO NU va mobiliza TRUPE in ESTUL EUROPEI - Recomandari
  32. razboaiele le-au purtat intotdeauna marile puteti pentru bani , influenta politica si cate si mai cate , iar locuitorii au platit cu viata copiilor lor, cine sunt cei care vor aceste razboaie? cine sunt magnatii din umbra care aprovizioneaza cu armament si echipamente . trebuie sa-si scoata banul ? cine sunt acestia?

  33. Legea spune că, în cazul mobilizării sau a războiului, sunt obligaţi să îndeplinească serviciul militar toţi bărbaţii apţi, cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani.

    În Monitorul Oficial a fost publicat modelul certificatului medical pe care toţi tinerii sunt obligaţi să îl deţină la recrutrare, în perioada stării de război.

    Legea nr. 446/2006, privind pregătirea populaţiei pentru apărare, prevede la art. 3, alineatul: la declararea mobilizării şi a stării de război sau la instituirea stării de asediu, îndeplinirea serviciului militar în calitate de militar în termen devine obligatorie pentru bărbaţii cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani, ce îndeplinesc criteriile pentru a face serviciul militar.
    http://www.evz.ro/sunt-obligati-ce-ii-asteapta-pe-barbatii-romani-cu-varste-cuprinse-intre-20-si-35-ani.html

    Va fi cam greu sa-i scoata din baruri si sa-i trimita pe front. In Ucraina foarte putini tineri au raspuns ordinelor de rectutare.

  34. Pingback: NOI LEGI DE “RAZBOI”: noi reguli pentru RECHIZITIILE PUBLICE in timpul exercitiilor NATO si pentru MOBILIZAREA IN ARMATA/ Ambasadorul Rusiei: care va fi REACTIA RUSIEI fata de SCUTUL ANTIRACHETA/ Polonia vrea sa reintre in NEGOCIERILE privind
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare