Cutremur in lumea catolica: PAPA BENEDICT DEMISIONEAZA

11-02-2013 2 minute Sublinieri

Pope Benedict - incense

Papa Benedict al XVI-lea îşi anunţă demisia începând cu 28 februarie, a declarat purtătorul de cuvânt al Vaticanului. Papa Benedict al XVI-lea susţine că nu mai are “forţele” necesare pentru a conduce Biserica din cauza vârstei sale.

“Papa a anunţat că va renunţa la ministerul său la ora 20.00 (21.00 ora României), la 28 februarie. Atunci va începe perioada «sede vacante» (locul vacant)“, a precizat purtătorul de cuvânt Federico Lombardi, într-un anunţ fără precedent în istoria Bisericii Catolice.

“După ce mi-am analizat conştiinţa în faţa Domnului, în diverse rânduri,am ajuns la certitudinea că forţele mele, din cauza vârstei mele avansate, nu mai sunt apte pentru exercitarea într-un mod adecvat a ministerului petrinian“, a declarat Papa în latină, în timpul consistoriului de la Vatican, potrivit traducerii în franceză realizată de Vatican ulterior.

Papa Benedict al XVI-lea si-a anuntat retragerea, incepand cu 28 februarie, si a invocat ca motiv varsta sa, intr-un discurs pronuntat in latina intr-un consistoriu la Vatican, a declarat, pentru AFP, purtatorul de cuvant al Sfantului Scaun.

“Papa a anuntat ca va renunta la ministeriat la 20,00 (19,00 GMT), 28 februarie. Va incepe atunci perioada de ‘sede vacante’ (loc vacant)“, a precizat parintele Federico Lombardi, intr-un anunt fara precedent in istoria moderna a Bisericii Catolice. “Dupa ce mi-am examinat constiinta in fata lui Dumnezeu, in diverse randuri, am ajuns la certitudinea ca fortele mele, din cauza avansarii in varsta, nu mai sunt apte sa exercite de maniera adecvata” misiunea de a conduce Biserica Catolica, a spus Papa Benedict cl XVI-lea, in varsta de 85 de ani, in anuntul sau in latina tradus ulterior de Vatican.

Papa a subliniat ca “in lumea de azi, subiect al unor schimbari rapide si agitata de intrebari de mare importanta pentru viata credintei, pentru a conduce barca Sfantului Petru si a predica Evanghelia, vigoarea corpului si a spiritului este de asemenea necesara”. Aceasta vigoare s-a “imputinat in ultimele luni in mine de o asemenea maniera incat trebuie sa-mi recunosc incapacitatea de a administra bine ministeriatul care mi-a fost incredintat”, a adaugat Papa.

Intr-o carte-interviu din 2010, papa evocase posibilitatea demisiei in cazul in care nu se va simti in stare sa continue. Decanul Facultatii de Teologie Romano-Catolica din Bucuresti, pr. Wilhelm Danca, a declarat pentru HotNews ca nu este surprins de decizia Sfantului Parinte, “circumstantele actuale prin care trece Biserica sunt deosebit de incarcate, toate constituind un cadru in care reflectia Papei s-a coagulat mai intens.” Pana de Paste, Biserica Romano-Catolica va avea un nou Papa, crede pr. Danca.

Precedentul istoric in care un Papa s-a retras din fruntea Bisericii Catolice poate fi gasit tocmai in 1294, cand Papa Celestin al V-lea s-a retras dupa doar 4 luni de pontificat, invocand tot motive legate de varsta si oboseala fizica. Presiunile politice din acea perioada au fost si ele un factor demn de luat in seama.Ceea ce pare a fi valabil si astazi. Mai multe evenimente controversate au aparut in ultima perioada in cercurile inalte ale Vaticanului, cel mai cunoscut fiind cazul majordomului Papei, Paolo Gabriele, acuzat de scurgerea ilegala a unor documente personale ale Papei Benedict. Majordomul a fost condamnat la un an si jumatate de inchisoare, fiind gratiat de Papa dupa doar cateva luni.

Cine va fi următorul Papă, după demisia lui Benedict al XVI-lea? Presa internaţională va începe în următoarele zile să facă speculaţii. Teologul Radu Preda spune la RFI că viitorul Suveran Pontif ar putea fi un latino-american sau chiar un african.

Radu Preda afirmă că “presa va începe să facă speculaţii, să zică uite, cardinalul de Viena ar putea fi un foarte bun succesor, ar putea fi date exemple din lumea latino-americană sau proaspăt numitul cardinal de New York“.

Teologul crede că “Papă poate fi oricine, orice catolic, bărbat, botezat, care are peste 30 de ani, potrivit prevederilor canonice, poate fi un preot de parohie. S-ar putea ca în sfârşit să avem primul papă non-european, adică să vină eventual din Africa sau din America Latină. Biserica Catolică din acest punct de vedere are în mod evident resurse“. 

Papa Benedict al XVI-lea îşi anunţă demisia începând cu 28 februarie, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Vaticanului, citat de AFP. “Papa a anunţat că va renunţa la ministerul său la ora 20.00 (21.00 ora României), la 28 februarie. Atunci va începe perioada “sede vacante” (locul vacant)“, a precizat Federico Lombardi.

Am ajuns la certitudinea că forţele mele, din cauza vârstei mele înaintate, nu mai sunt apte pentru a exercita adecvat ministerul petrinian“, a declarat Papa Benedict al XVI-lea, în vârstă de 85 de ani, în anunţul său în latină, tradus ulterior de Vatican.

Purtătorul de cuvânt al Vaticanului a anunţat un “nou Papă pentru Paşti“, după demisia lui Benedict al XVI-lea.

Cu o săptămână înainte de retragerea efectivă a Papei Benedict XVI, preşedintele Traian Băsescu şi-a programat o vizită oficială la Vatican. Întâlnirea cu Băsescu cu Papa ar urma să aibă loc vineri, pe 15 februarie, şi nu a fost, până la acest moment, contramandată. Astăzi, Papa  şi-a anunţat retragerea începând cu data de 28 februarie, din motive de sănătate.

Prima vizită pe care preşedintele i-a făcut-o Papei Benedict a fost în urmă cu aproape cinci ani. În septembrie 2008, Papa l-a primit pe Traian Băsescu şi pe soţia sa, Maria Băsescu, întâlnirea având însă loc la reşedinţa papală de vară, de la Castel Gandolfo, şi nu la Vatican.

pope12n-2-web


Categorii

1. DIVERSE, Papa (Papism)

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

62 Commentarii la “Cutremur in lumea catolica: PAPA BENEDICT DEMISIONEAZA

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 2 / 2 >>

 1. Multumesc pentru raspuns, Parinte Mihail. Zilele creatiei vazute ca etape a caror durata nu ne este cunoscuta reprezinta o conceptie mai digerabila pentru omul contemporan. Presupun ca acceptati si faptul ca pamantul se misca. Asta nu stirbeste cu ceva puterea lui Dumnezeu.

 2. Ziua a șaptea (odihna lui Dumnezeu în creație) începe după facerea omului (căruia i s-a dat această zi ca timp de creștere de la chip la asemănare, de sfințire și îndumnezeire) dar măsurarea zilelor (etapelor) creatoare și numerotarea lor dumnezeiască din actul facerii lumii și al făpturilor nu era limitată de nimic din cele create de El, ci la El ”o zi este ca o mie de ani (omenești)” ș.am.d. …

  Recitiți cu atenție Ambigua Sfântului Maxim Mărturisitorul.

 3. Dumnezeu in prestiinta Sa a cunoscut de la inceput caderea omului, a cunoscut ca toti cei creati care nu vor voi sa intre in binecuvantarea si in odihna Sa isi vor cunoaste sfarsitul. De aceea a vorbit de la inceput omului despre o limita de sapte zile. A stiut de la bun inceput ca Sambata creatiei va simboliza profetic Sambata in care Domnul S-a odihnit in mormant. A cunoscut toate de la bun inceput si in mod special a socotit de cuviinta sa numeroteze zilele creatiei, nu ca noi sa le socotim lucruri abstracte, ci ca sa credem ca asa au fost cum le-a marturisit Duhul prin prooroci, sa credem ca Dumnezeu de la creatie a cunoscut tot, inclusiv Patima Sa, Invierea Sa. Pacatul omului nu L-a luat prin surprindere.

 4. Parinte Mihail, ne aflam in anul 7521 de la Facerea lumii, asa cum marturisesc Sfintii Parinti si cum apare in cronici. Cum puteti sa spuneti ca o zi a creatiei este o etapa? Asa sustin evolutionistii si ateii, cei care neaga existenta lui Dumnezeu.
  Pentru mai multe informatii accesati http://www.hexaimeron.ro

 5. Nu doriti sa discutam totusi despre subiectul articolului, si anume demisia PAPEI, iar nu despre alti “castraveti” teologici ai fiecaruia, sa avem iertare? Intelegem ca s-a facut o divagatie, s-au dat niste replici, dar de acum se exagereaza pe aceasta divagatie, al carei rezultat este previzibil, dupa alte dispute anterioare pe teme similare…

 6. Tot pentru Parintele Mihail (stiu, e off_topic, dar profitam si noi cum putem):

  AM un reper (launtric) pentru a nu ramane steril si oscila toata viata intre rationalism si pietism (sentimentalism)? Iertare tuturor pentru divagatie.

 7. Cred că reperul lăuntric, alături de cunoașterea dogmelor ortodoxe și integrarea în viața liturgică și misionară a Bisericii, este rugăciunea pentru ceilalți, dorința ca „toți oamenii să se mântuiască și la cunoștința adevărului să vină”. Când dorești asta din toată ființa, ești sigur pe calea mântuirii și aduci roade bineplăcute lui Dumnezeu. Când nu, ești pe alături…

 8. Subscriu la tot ce spune Pr. Gabriel in legatura cu motivele retragerii, pardon, pensionarii- frica omeneasca, si aduc completari de aceeasi nuanta.

  Explicatia prezentata de papa este uimitor de transparenta:
  1. Papusarii nu au nici o teama, nici de reactiile credinciosilor, nici de faptul ca argumentele demisiei nu stau in picioare si pot fi demontate cu usurinta: aproape toti papii, cel putin din secolul XX, au fost selectati sau alesi din randul persoanelor peste 70 de ani-exceptiile au confirmat regula (vezi Papa Ioan Paul al II-lea, care a avut un pontificat mai lung, tocmai pt. ca era relativ tanar la alegere); povara varstei inaintate este subliniata gros, iese in evidenta. Papii au ramas singurii sefi de stat (cu influenta mare), care nu intra in Patul lui Procust al Noii Ordini Mondiale, cel putin din punct de vedere al varstei. In mod cat se poate de clar, mesajul este acela ca varsta inaintata, batranetea reprezinta un handicap. Asta in conditiile in care, in realitate, batranetea inseamna intelepciune. Dar in nebunia acestor vremuri si a celor care vor veni, intelepciunea, cumpatarea, rabdarea si alte trasaturi specifice batranetii, reprezinta un obstacol major. Aceste tendinte sunt in stransa legatura si fac corp comun cu eutanasierea si alte faradelegi care se pun in aplicare.

  2. Prezentarea partiala a motivelor reale pentru care papa urmeaza sa fie schimbat tine de o asa zisa uzanta; ceea ce urmeaza sa se petreaca, nu trebuie sa reprezinte o surpriza. Sau, altfel spus, ceea ce se declara, trebuie sa se aplice.

  Binenteles ca atat schimbarea Papei, cat si comunicatul oficial mai au si alte nuante, la fel de importante, toate tintind spre rasturnarea intregii scari de valori existente, cel putin in lumea catolica. Dar, ca sa zic asa, ironia este cumplita: Papa se intituleaza Loctiitorul lui Hristos pe pamant, nu-i asa ?

  Ce dreptate are Parintele Proclu cand spune ca cei de azi, se refera la crestini, sunt tare slabi fata de cei de odinioara. Zilele trecute, pe 10 februarie este pomenit Sfantul Sfintit Haralambie, Episcopul Magnesiei, care a fost supus la torturi inimaginabile, la varsta de 113 ani. Iar acest Papa, de 85 de ani, se teme sa nu fie omorat. Nu-i mai pomenesc pe episcopii Romei care au suferit si ei moarte muceniceasca.

 9. Părintele Elpidios a vorbit în noiembrie 2012 despre influența papistă:

  Spune ca noul papa va pacali aproape pe toti arhiereii ortodocsi. Aproape toti se vor supune lui. Inclusiv politicienii. Va fi atat de puternic incat cu ajutorul politicii multi arhierei ortodocsi vor fi marionete ale papei. Pe baza ascultarii, arhiereii aceștia vor obliga pe preoti si preotii pe popor sa se supuna papei.

  http://hellas-orthodoxy.blogspot.gr/2013/02/blog-post_2063.html

 10. @Parintele Mihail
  Ne puteti traduce?

 11. Pe scurt, Părintele Elpidios, respectat preot misionar în Africa și predicator, a spus ce am prezentat mai sus… Omilia Părintelui, însă, este mult mai mare, nu se rezumă doar la cuvinte despre geopolitică și papism. Trebuie ceva timp pentru tradus…

 12. Pentru toti cei care inca au dubii cu privire la explicatiile Sfintei Scripturi legate de Facerea lumii(printre voi am fost si eu), recomand cartea Ieromonahului Grigorie Sandu, (fost prof. dr. ing. Gheorghe Sandu) Stiinta si Credinta impreuna pe Calea Adevarului, editata de Mitropolia Olteniei, o sa va lamureasca. Din nefericire unele cuvinte au fost inlocuite din Sfanta Scriptura, creandu-se confuzii. Bunul Dumnezeu sa ne miluiasca pe noi, toti!

 13. Fraților, să nu uităm, ce spune Părintele Dumitru Stăniloaie despre timp ! * TIMPUL, interval între chemarea lui Dumnezeu și răspunsul omului ! *
  Iertare !

 14. Traian Basescu, dupa intalnirea cu papa:
  “Am avut sentimentul că în faţa mea era un papă care nu avea decât un mesaj: Vreau să fii bun!”
  “Sentimentul întâlnirii de astăzi este că m-am întâlnit cu un papă, mai bun poate ca noi toţi la un loc şi gata să ne dea din bunătatea lui pentru totdeauna”
  Iata duhovnicia si duhovnicul lui Traian Basescu!

 15. @ Cititor

  🙂

  Faza TARE este mesajul transmis prin telepatie “Vreau sa fii bun!” – stia ce stia duhovnicul lui referitor la bunatate – a lui DOAR pentru sine (asa cum ne-au obisnuit toti politicienii), nu a celorlalti sau…cu privire, si la/spre ceilalti!

  Las’ ca o sa-l ajute sa fie mai ”bun” noul papa…asa cum spune Pr.Mihail!

 16. @ cititor:

  Nici macar… Duhovnicii lui sunt unii mici, negri, urati si incornorati. Ratzinger (ca persoana) macar pare ca avea o credinta sincera, chiar daca eretica. Dar intalnirea serveste aceleiasi operatiuni de PR politic, de “rebranduire” crestineasca si umana a acestui personaj eminamente monstruos si satanic, probabil cel mai mare tradator din istoria Romaniei.

 17. Pingback: Mitropolitul Serafim al Pireului despre DEMISIA PAPEI BENEDICT - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 18. Pingback: Demisia Papei Benedict, efectul LOBBY-ului HOMOSEXUAL? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 19. Pingback: Un arhimandrit grec vorbea acum 3 luni de "ALUNGAREA" PAPEI BENEDICT SI INLOCUIREA LUI CU UN PAPA ANTIHRISTIC. Parintele Elpidie din Rodos: "Urmatorul Papa va fi profetul mincinos si multi arhierei ortodocsi vor fi marionetele lui" (AU
 20. Pingback: A fost ales NOUL PAPA al ROMEI: un cardinal argentinian necunoscut si "apropiat al saracilor" care si-a luat numele de PAPA FRANCISC [video] - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 21. Pingback: ADEVARATA FATA A NOULUI PAPA: "Aparatorul saracilor" sau PAPA WASHINGTONULUI? Rolul controversat al Papei Francisc in legitimarea JUNTEI MILITARE OPRESIVE impuse de CIA in ARGENTINA - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 22. Pingback: Cunoscutul duhovnic grec NECTARIE vede legatura intre DEMISIA PAPEI BENEDICT, NOUL PAPA SI IMPLINIREA APOCALIPSEI sub ochii nostri: "Sa ne pregatim duhovniceste pentru ultimul RAZBOI IMPOTRIVA CRESTINILOR!" - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare