Acordurile cu Chevron pentru GAZELE de SIST, ILEGALE? Companiile straine au LIBER la EXPORTUL gazelor noastre

11-02-2013 2 minute Sublinieri

contractele-chevron

Acordurile petroliere obţinute de compania americană Chevron pentru explorarea-dezvoltarea-exploatarea zăcămintelor de gaze de şist din cele trei perimetre din Dobrogea sunt ilegale, potrivit Raportului realizat de o comisie de experţi.

Cele trei acorduri sunt ilegale deoarece au la bază Legea petrolului nr.238/2004 care face referire la gazele naturale, cunoscute şi sub denumirea de gaze convenţionale, nu şi la restul gazelor naturale, numite neconvenţionale, printre care se numără şi gazele de şist. Gazele naturale cuprind gazele libere din zacaminte de gaz metan, gazele dizolvate în ţiţei, cele din capul de gaze asociat zăcămintelor de ţiţei, precum şi gazele rezultate din extracţia amestecurilor de gaz condensat”, potrivit Legii petrolului. În plus, în Anexa nr.1 a acordurilor, definiţia gazelor naturale a fost modificată, fără ca această schimbare să fie realizată legal şi publicată în Monitorul Oficial.

Potrivit legii,  acordurile petroliere  vizează activităţile de explorare-dezvoltare-exploatare pe o perioadă de 30 de ani, iar explorarea are trei etape, respectiv cercetare, prospectare şi explorare geologică. “Programul minim de lucrări de explorare” prevăzut în Acordurile pentru Vama Veche, Adamclisi şi Costineşti este pentru maximum 8 ani, identic la toate trei. Pentru fiecare dintre cele trei Acorduri, România ar trebui să primească de la Chevron, pentru cei opt ani de explorare, câte 121.280.000 de dolari americani. “În cele trei acorduri petroliere de explorare-dezvoltare-exploatare din sudul Dobrogei sunt detaliate doar lucrările de explorare, în valoare totală de 3 x 121.280.000 = 363.840.000 USD pentru 8 ani”, potrivit Raportului menţionat mai sus.

Chevron ar putea exporta gazele de şist

Legea petrolului prevede că “titularul acordului petrolier are dreptul să dispună asupra cantităţilor de petrol ce îi revin, inclusiv să le exporte”.

Această frază face ca scuza autorităţilor, potrivit căreia se doreşte obţinerea independenţei de gazele ruseşti, să nu stea în picioare. “Motivaţia sprijinirii exploatării gazelor de şist în România de către Chevron, făcută publică de către domnul preşedinte Traian Băsescu, este că gazele de şist obţinute ar ajuta la realizarea independenţei României de importul de gaze ruseşti”, se menţionează în Raport.

Cu toate acestea, în acordul petrolier Chevron nu are obligaţia să livreze o parte din gazele de şist României, compania putând să exporte tot zăcământul de la noi din ţară.

Domnul preşedinte ignoră, cu bună ştiinţă sau nu, că Chevron deţine (ilegal) cele 4 acorduri petroliere în proporţie de 100% şi că redevenţa pe care trebuie să o dea Statului este în bani, nu în natură (adică nu în gaze de şist). Legea petrolului îi dă dreptul lui Chevron «să dispună asupra cantităţilor de petrol ce îi revin, inclusiv să le exporte». Aşadar, să fie foarte clar, Chevron nu are obligaţia să vândă României gazele de şist obţinute, poate să le ducă în SUA, şi deci România va obţine foarte probabil ZERO gaze de şist de la Chevron. Sau le va obţine cumpărându-le. Nu mai cumpără de la ruşi gaze convenţionale, cumpără de la americani gaze neconvenţionale româneşti, făcând prăpăd ecologic în România?”, se menţionează în Raport.

Perimetrele concesionate americanilor

Guvernul a concesionat în martie 2012 companiei americane Chevron trei perimetre în Dobrogea de sud (Vama Veche, Adamclisi şi Costineşti), cu ieşire la Marea Neagră, în suprafaţă totală de 2.700 kmp, pentru gazele de şist, prin trei acorduri petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare, încheiate între ANRM  şi Chevron România Holdings B.V. (subsidiara olandeză a companiei americane Chevron). La 29 februarie 2011, Chevron a achiziţionat 100% de la Regal Petroleum acordul petrolier pentru gaz, pentru perimetrul EV-2 Bârlad de 6.257 kmp. Acordul petrolier a fost aprobat lui Regal Petroleum prin HG nr. 2283 din 9.12.2004, iar explorările erau planificate să înceapă în 2012. Acordurile din Dobrogea au fost declasificate anul trecut, însă cel din Bârlad nu.

Comisia de experţi care a realizat acest raport a fost alcătuită din: Liana Popa, inginer geolog, Fundaţia pentru Pluralism; Afrodita Iorgulescu, matematician, prof. univ. dr., pensionar de la ASE din Bucureşti, Facultatea de Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică; Alexandru Taşnadi, economist şi matematician, prof. univ. dr. la ASE, Facultatea de Economie Generală.


Categorii

1. DIVERSE, Batalia pentru resurse, Gazele de sist

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

21 Commentarii la “Acordurile cu Chevron pentru GAZELE de SIST, ILEGALE? Companiile straine au LIBER la EXPORTUL gazelor noastre

 1. Eu tot ma rog , poate le incurca Domnul itele,sa nu se faca totusi exploatarile astea.

 2. Sfantul Domnitor Neagoe Basarab: “Este prea bogata tara noastra, ca sa poata duce pacatul cartirii sarmanilor”

  Despre preturi si negutatorie, scutiri de taxe pentru romani, despre taxele aplicate strainilor si despre aurul romanesc, n-ar fi rau sa stim cum proceda Maria Sa Neagoe Basarab. Nu mai spun despre felul in care cinstea Biserica si cum traia Sfanta Liturghie. Doamne, miluieste-ne pentru rugaciunile alesului Tau!
  http://www.librariasophia.ro/carti-Maria-Sa-Neagoe-Basarab.-Insemnarile-monahiei-Platonida-Doamna-Despina-a-Tarii-Romanesti–so-9086.html

 3. @cititor

  Părintele stareţ de la Mănăstirea Zosin, judeţul Botoşani, a recomandat cu lacrimi în ochi lectura acestei cărţi.

  România are resurse nebănuite de rezistenţă morală şi spirituală, deci nu lipsa modelelor este problema, ci slăbiciunile noastre.

  Iertaţi-mă! Doamne, ajută!

 4. utzu,
  ma bucur sa aud aceasta. Si parintele Maxim de la Manastirea Bistrita – Valcea recomanda aceasta carte – asa am aflat si eu de ea. Am comandat-o in mai multe exemplare ca s-o ofer si altora, dar pana o voi primi, am citit-o de la altcineva in doua nopti, cu lacrimile siroind pe obraji.
  Intr-adevar, noi nu stim ai cui urmasi suntem si ce resurse avem.
  Domnul sa ii binecuvinteze pe acesti sfintiti parinti duhovnicesti care stiu ce sa ne recomande, iar pe noi sa ne intareasca sa ne depasim slabiciunile!

 5. Și cînd te gîndești la niște fraieri care săreau în sus de bucurie că vine Chevron și o să avem gaze, căcălău. Tot niște fraieri mai așteaptă canadienii și să vezi cum o să ne umplă de aur. Da! Că, Australian Gold i-o umplut!? Da…. oare noi cum sîntem? Fraieri?

 6. Deaspre intrunirea de la Vaslui care a avut loc pe 6 febr. 2013,intre firma Chevron si autoritatile locale nu a-ti relatat nimic.Presa nu a avut acces,preotii au lipsit,demonstrantii la fel. Manevrele politice s-au incheiat iar noi am fost tradati. Greu de crezut ca ve-ti mai auzi de demonstratii la Vaslui.
  Toate se intampla din cauza formalismului nostru in credinta si a pacatelor noastre. Suntem morti duhovniceste,nu ne putem ridica. Reactiile noastre: dam din umeri,mai un potop de blesteme si injuraturi si cam asta-i tot. Neamul nostru a dainuit atat timp cat a fost unit in credinta si cat preotii au fost pastori vrednici peste noi.Anul trecut cand ne spuneau:” vom fi scuturi umane”,ma bucuram,acum plang pentru tradare. Cine ar fi crezut ca murdaria si mizeria din politica lucreaza atat de adanc si cu slujitorii bisericii.

  Se vehiculeaza ca pericolul este doar in judetul Vaslui. Realitatea este
  cu totul alta. Iata cum stau lucrurile.
  Se stie ca in cazul unui accident se poate contamina zona pe o raza de 70 km. S-a obtinut Certificat de urbanism pentru inceperea prospectiunilor de exploatare in urmatoarele zone:
  -Paltinis(Bacesti)situat la- 25 km de Roman;
  – 35 km de Bacau;
  – 40 km de Vaslui;
  – 15 km de Negrsti;
  – 50 km de Iasi;
  – 65 km de Barlad;
  – 65 km de Piatra -Neamt;
  – 65 km de Pascani.
  -Silistea(Pungesti) situat la- 30 km de Bacau;
  – 25 km de Vaslui;
  – 15 km de Negresti;
  – 40 km de Roman;
  – 55 km de Barlad;
  – 60 km de Iasi;
  – 60 km de Husi;
  – 65 km de Onesti.
  – Popeni(Gagesti)situat la – 10 km de Barlad;
  – 35 km de Vaslui;
  – 50 km de Tecuci;
  – 55 km de Husi.
  Aceste distante sunt masurate in linie dreapta pe o raza de 70 km si nu pe cai rutiere de legatura.
  Dupa cum se poate vedea aproape toata Moldova ar putea fi afectata iar
  populatia nu cunoaste acest lucru. Ar trebui sa postati aceste localitati la
  vedere pentru ca lumea sa stie ce ne asteapta.
  Este vreme de rugaciune,este vreme de pocainta. A venit timpul sa trecem
  la marsuri de protest in toata tara si mai ales in orasele vizate alaturi de preotii nostri pe care ii rugam sa ne fie alaturi.
  Fi-ti alaturi de noi sfinti si cuviosi parinti,nu ne abandonati,calauziti
  si indrumati turma si ve-ti ca sf.Petru si nu ca Iuda.
  Iertati-ma, Dumnezeu sa ne ajute! Sa nu ne ingropam talantii.

 7. @o lacrima:

  Nu am mai dat pentru ca nu a mai aparut nimic pe subiect. Speram, totusi, ca preotii vor ramane consecventi in atitudinea lor de opozitie, in ciuda razgandirii episcopului local. Pareti a fi in tema si daca aveti o relatare mai ampla am putea sa o publicam.

  La o cautare destul de superficiala am gasit aceste relatari de presa:

  http://www.monitoruldevaslui.ro/2013/02/che-vrajeala.html

  http://www.vrn.ro/pr-ul-diabolic-al-chevron-ului-video

  http://www.vrn.ro/sa-nu-vina-americanii-ca-ii-fugarim-cu-furcile

 8. Vreau sa atrag atentia asupra pericolului care planeaza asupra oraselor din Moldova in urma prospectiunilor pe care Chevron urmeaza sa le intreprinda in localitatile din jud. Vaslui.Nu este doar problema Barladului sau a Vasluiului.
  este problema marilor orase din Moldova in care din pacate nu s-a intreprins nimic.Trebuie infomata media pentu ca problema nu se cunoaste.Incerc sa scriu un articol si pote postati un icon de avertizare.

 9. Pingback: Gazele de sist: PUSTIIREA MOLDOVEI? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 10. Pingback: MITING ANTI-GAZE DE SIST LA BARLAD. Chevron va incepe explorarea anul acesta - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 11. Pingback: PROTOPOPUL VASILE LAIU: "Prefer sa mor cu fruntea sus decat cu capul in noroiul Chevron-ului"/ CUM A OCULTAT MASS-MEDIA PROTESTELE MASIVE DE LA BARLAD. Unele autoritati locale au interzis fractionarea hidraulica - Razboi întru Cuvânt - Recoman
 12. Pingback: Protopopul Vasile Laiu: "NOI NU MAI AVEM VOIE LA NIMIC IN TARA ASTA, AM AJUNS SA NE VINEM DE TOT" - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 13. Pingback: FITIONESTI. Case daramate si fantani secate de la SONDA DE PROSPECTIUNI pentru gaze [VIDEO]/ Proclamatie-protest din Barlad: SUNTEM COBAII CHEVRON! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 14. Pingback: SCANDALUL EXPLOATARII GAZELOR DE SIST [video]. Exploatarea sisturilor, INTERZISA intr-o comuna din VASLUI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 15. Pingback: Autoritatile locale din BARLAD boicoteaza PROTESTUL IMPOTRIVA GAZELOR DE SIST? Propaganda pro-exploatare la foc continuu - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 16. Pingback: ILIE SERBANESCU DESPRE EXPLOATAREA GAZELOR DE SIST: "Se va distruge litoralul, se va distruge si la Barlad. GERMANIA NE PUNE SA NE CUMPARAM GAZELE NOASTRE LA PRET RUSESC!"[video]/ Lobby agresiv anti-Biserica al americanilor pentru CHEVRON, intim
 17. Pingback: DEMONTAREA MITULUI "REVOLUTIEI GAZELOR DE SIST" DIN SUA. Cine sta in spatele BULEI SPECULATIVE a gazelor de sist si cum s-a impus FRACTURAREA HIDRAULICA? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 18. Pingback: PROTESTE ANTI-GAZE DE SIST IN TOATA TARA pe 4 aprilie. In Barlad si alte localitati cu primari PSD nu s-au aprobat PROTESTE PUBLICE. Pr. Vasile Laiu: "NE-A MAI RAMAS STRIGATUL CATRE DUMNEZEU" - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 19. Pingback: Protopopul Vasile Laiu: "SE INCEARCA INROBIREA TARII SI DECIMAREA POPULATIEI"/ George Epurescu: PONTA ESTE MARIONETA INTERESELOR STRAINE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 20. Pingback: Ilie Sebranescu: demontarea DIVERSIUNILOR PREMIERULUI PONTA pe tema GAZELOR DE SIST/ "Economia fracturarii [hidraulice] este o ECONOMIE DISTRUCTIVA" - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 21. Pingback: GAZELE DE SIST. Propaganda GUVERNAMENTALA merge neabatat INAINTE cu DRAGNEA si NITA varfuri de lance. DRAGNEA MANIPULATORUL striga DEZINFORMARE! Shell crede ca "REVOLUTIA GAZELOR DE SIST" nu se va produce in afara SUA - Razboi întru Cuvânt - R
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare