Patriarhia Moscovei a suspendat pomenirea Patriarhului Ecumenic Bartolomeu. Sinodul Bisericii Rusiei face apel la bisericile autocefale

16-09-2018 1 minut Sublinieri

Patriarhia Moscovei a suspendat pomenirea Patriarhului Ecumenic Bartolomeu

Pozitia Sinodului Bisericii Rusiei si apelul catre bisericile autocefale


Patriarhia Moscovei a suspendat pomenirea Patriarhului Bartolomeu al Constantinopolului in cadrul liturghiei, a suspendat slujirea cu ierarhi si clerici ai Patriarhiei Ecumenice si a intrerupt participarea Bisericii Ortodoxe Rusesti in adunarile episcopale si dialogurile teologice, comisiile multilaterale si alte structuri conduse de sau coordonate impreuna cu reprezentativi ai Patriarhiei Constantinopolului. 

Decizia a fost transmisa de Sinodul Bisericii Rusiei prin declaratia adoptata pe 14 septembrie in plenul acestui organism. Motivul il constituie trimiterea celor doi exarhi ai Patriarhiei Ecumenice la Kiev, luata fara acordul Patriarhului Kirill si a Mitropolitului Onufrie al Bisericii Ortodoxe Ucrainene, singurii reprezentanti canonici, potrivit Sinodului. Considerand ca este o „violare flagranta a canoanelor ecleziastice” si o interventie a unei biserici locale pe teritoriul canonic al alteia, Sinodul rus a mai constatat ca decizia Constantinopolului face parte din procesul de acordare a autocefaliei Ucrainei.

In declaratie, partea rusa contesta argumentele istorice folosite de Constantinopol si aduce critici legate de tentative anterioare considerate intruziuni in teritoriul canonic propriu. Astfel, potrivit Sinodului rus, Patriarhia Ecumenica, in anii 20 si 30 ai secolului trecut, in timpul terorii bolsevice si in conditiile precare de existenta ale Bisericii Rusiei de atunci, a acordat autocefalie mai multor structuri autonome subordonate Moscovei, printre care Poloniei, Estoniei, Finlandei, precum si unor mitropolii ale rusilor din afara granitelor aflati in Europa de Vest, dar s-a implicat si in sustinerea organizatiei schismatice creata de sovietici a Renovationistilor („Biserica Vie”). De asemenea, Sinodul rus arata ca Patriarhul Grigorie al 7-lea al Constantinopolului a sprijinit activ organizatia ecleziastica a Renovationistilor, o organizatie marioneta creata si controlata de sovietici, folosita pentru a lovi in Biserica Rusa. Patriarhul Grigorie a sprijinit si incercarea Renovationistilor de inlaturare a Patriarhului Tihon, cerandu-i acestuia sa abdice. 

Sinodul Bisericii Rusiei mentioneaza ca pozitia fata de autocefalie din prezent a Constantinopolului ar contrazice complet pozitia bisericilor ortodoxe locale exprimata in cadrul discutiilor pregatitoare ale Sinodului din Creta pe acest subiect. Desi nu exista o cerere pentru autocefalie de la episcopatul Bisericii Ortodoxe Ucrainene, Patriarhul Bartolomeu a luat in considerare cererile venite de la guvernul ucrainean si schismatici, ceea ce contrazice complet chiar propria pozitie a Patriarhiei Ecumenice exprimate anterior.

In incheiere, Sinodul Bisericii Rusiei arata ca, daca Patriarhia Constantinopolului va continua activitatile sale „necanonice” in teritoriul Bisericii Ortodoxe Ucrainene, va intrerupe complet comuniunea euharistica cu aceasta. De asemenea, Biserica Rusiei a lansat un apel catre toate bisericile autocefale pentru sprijin si pentru initerea unei discutii panortodoxe asupra situatiei bisericii din Ucraina. 


Categorii

1. DIVERSE, Ierarhi rusi, Patriarhul ecumenic Bartolomeu, Ucraina

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “Patriarhia Moscovei a suspendat pomenirea Patriarhului Ecumenic Bartolomeu. Sinodul Bisericii Rusiei face apel la bisericile autocefale

  1. “…daca Patriarhia Constantinopolului va continua activitatile sale „necanonice” in teritoriul Bisericii Ortodoxe Ucrainene, va intrerupe complet comuniunea euharistica cu aceasta. De asemenea, Biserica Rusiei a lansat un apel catre toate bisericile autocefale pentru sprijin si pentru initerea unei discutii panortodoxe asupra situatiei bisericii din Ucraina. ”
    Deci situatia se poate agrava,dar apelul catre celelalte biserici autocefale este un semn bun.Poate plecand de la acesta situatie se vor lamuri actiunile patriarhului din Constantinopol care au dus la tensiunile existente acum intre toate bisericile autocefale.

  2. Pe principiul sustinut de Moscova, Patriarhia Romana ar trebui sa intrerupa comuniunea cu rusii pe motivul “dosarului” Basarabia, iar Patriarhia Georgiei ar trebui sa ridice problema ocupatiei necanonice a Moscovei in teritoriile Abhaziei si Osetiei. Daca este ora victimizarii, pai hai sa o faca toti.

  3. Pingback: Noi evolutii in dosarul autocefaliei Ucrainei. Acord intre Patriarhul Bartolomeu si Porosenko. Presedintele Ucrainei: REPREZENTANTII PATRIARHIEI MOSCOVEI SA PLECE DIN TARA!/ Interviu halucinant al unui ierarh ecumenic: Constantinopol NU a recunoscut Patri
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare