Mitropolitul Ilarion ameninta Constantinopolul cu intruperea comuniunii: PATRIARHIA ECUMENICA A INCEPUT UN RAZBOI IMPOTRIVA UNITATII ORTODOXIEI. Reactii dure ale Patriarhiei Moscovei fata de decizia Constantinopolului de a trimite doi exarhi in Ucraina
Mitropolitul Ilarion a caracterizat, intr-o declaratie de presa, decizia Patriarhiei Ecumenice de a trimite doi exarhi in Ucraina drept “o cale a razboiului. Si nu este un razboi doar impotriva Bisericii Rusiei, nu doar impotriva poporului ortodox ucrainean, ci un razboi impotriva unitatii intregii lumi ortodoxe”.
Seful departamentului de externe al Patriarhiei Moscovei s-a referit la decizia Constantinopolului de a trimite doi ierarhi exarhi in Ucraina, doi reprezentanti oficiali speciali prin care se revendica autoritatea canonica asupra unui teritoriu.
Sinodul Bisericii Rusiei a condamnat decizia, pe care o considera necanonica, de vreme ce biserica locala, subordonata Moscovei, nu si-a exprimat acordul pentru trimiterea celor doi exarhi. In aceste conditii, a comunicat Sfantul Sinod, decizia reprezinta “o incalcare grosolana a canoanelor bisericii care interzic episcopilor unei biserici locale ingerinta in viata interna a altei biserici locale”. De asemenea, se arata in declaratie, initiativa ar intra “total in contradictie cu pozitia de pana acum a Patriarhiei Constantinopolului si personal a Patriarhului Bartolomeu, care au afirmat in mod repetat ca recunosc drept singur reprezentant canonic al bisericii ortodoxe in Ucraina pe mitropolitul Onufrie” [primatul bisericii ucrainene subordonata Patriarhiei Moscovei – n.n.].
Sinodul Bisericii Rusiei considera ca decizia duce la un blocaj in relatiile dintre cele doua patriarhii, punand in pericol unitatea ortodoxiei.
In ceea ce il priveste, mitropolitul Ilarion a adaugat ca, din cauza modului “rau si perfid” in care e transpus, proiectul autocefaliei va fi respins de credinciosii ortodocsi din Ucraina. “Biserica Rusiei nu va accepta aceasta decizie. Va trebui sa intrerupem comuniunea cu Constantinopolul, iar atunci Constantinopolul nu va mai avea dreptul sa pretinda leadershipul lumii ortodoxe. Acum Patriarhatul Constantinopolului pozeaza intr-un soi de lider al celor 300 milioane otrodocsi din lume, iar Patriarhul Constantinopolului este perceput ca aproape un papa ortodox. Dar cel putin jumatate din cei 300 milioane nu il vor mai recunoaste nici macar ca primul in familia bisericilor ortodoxe.”
Eu nu inteleg cum vine chestia asta cu intreruperea comuniunii in situatii de genul asta. Eu credeam ca asta se face atunci cand exista abateri de la credinta si nu din motive politice. Iar aici e evident o disputa politica.
Nu s-ar putea rezolva pe cai politice fara intreruperea comuniunii? Ma gandesc ca exact intreruperile astea afecteaza imaginea ortodoxiei mai mult decat subiectul politic din disputa.
@Mircea
Nu stim sa dam un raspuns canonic, insa ca decizie, se intampla mai frecvent decat am crede. S-a intamplat si in cazul nostru, cu sarbii si cu Ierusalimul.
Ce ma amuza fraza asta cu ”nu doar impotriva poporului ortodox ucrainean, ci un razboi impotriva unitatii intregii lumi ortodoxe””. Nu aveau sintagma asta in cap cand au intrat in mod barbar si fara drept in Basarabia? Cata ipocrizie…
Asta e un fals.
Ilarion de Volokolamsk a admis posibilitatea întreruperii comuniunii, nu și realizarea întreruperii comuniunii. Nu manipulați.
Interviul e aici:
https://youtu.be/I_86roYgXHY
Ei, acum a sosit momentul, ca Patriarhia Română să solicite cu tărie respectarea dreptului canonic în teritoriile românești din actuala Ucraină, iar în cazul reacției pozitive, să se plaseze alături de Patriarhia Rusiei. Dacă este politică bisericească, atunci să jucăm și noi tare!
@admin
Ucraina are populatie dubla in raport cu Romania. Demersul lor pare legitim.
Inainte de Alexandru cel Bun, in conditii similare, Moldova si-a impus un mitropolit roman. Cu schisme, cu anateme, cu amenitari, cu impacari.Istoria Biserii Ortodoxe Romane – vol I mi se pare; istorie in 3 volume. Toate Canoanele de atunci sunt valabile si azi.
Autocefalia BOR s-a obtinut in sec al XIX lea, iar Patriarhie am devenit dupa primul razboi mondial.
Prin urmare exista un model viabil ca ucrainienii sa obtina autocefalia, oferit de BOR.
@Dorin
Nu e un fals. tare va mai grabiti sa aruncati cu acuzatii. Am tradus direct din comunicatul dat de Ilarion, e cu trimitere la original.
Ilarion a declarat ca vor intrerupe comuniunea, insa e adevarat ca nu au facut-o inca. Pentru asta trebuie ca Sinodul sa decida. Vom modifica insa titlul sa fie mai clar.
Mai fratilor, acea patriarhie independenta a ucrainei este plina de eretici si de popi caterisiti pe varii motive,
O gramada popi romani fac parte din acea asa zisa biserica, de fapt o secta. Aceasta nu a fost recunoscuta de niciuna dintre celelalte patriarhii canonice ortodoxe si nici de catre patriarhia ecumenica. Stim insa ca bartolomeu I este “urmasul demn” al ereticuluipatriarh ecumenic athenagoras, cel care a adus ecumenismul in ortodoxie in 1965.
Inclinatia ecumenista a lui bartolomeu este un fapt arhicunoscut, precum si obedienta lui fata de europa anticrestina. Cei ce merg in Sf. Munte stiu la ce ma refer.
Asa ca nu ma surprinde a a acceptat sa dea caracter canonic unei secte pline de raspopiti.
Așa zisa patriarhie a Ucrainei cu așa zisul patriarh Filaret (Mihail Denisenco, caterisit și dat anatemei) fost în strânsă legătură cu comuniștii, nu are nimică cu biserica Ortodoxă, este o grupare de episcopi caterisiți care se ocupă cu politica și agresiunile față de Biserica Ortodoxă Ucraineană canonică, care o conduce Mitropolitul Onufrie. Biserica se ocupă cu mântuirea oamenilor, nu cu politica. Să ne rugăm, ca Dumnezeu să-și facă milă de ei și de noi.!