Patriarhul Daniel a decorat 18 MEDICI TIMISORENI care REFUZA sa mai faca AVORTURI. Marturii de la medicii Dan Pascut si Ionel Cioata (VIDEO). “MA SIMTEAM CA UN KILLER PLATIT SA UCIDA

3-01-2015 5 minute Sublinieri

avort

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Daniel, i-a decorat pe 18 medici din Timişoara care refuză să mai facă avorturi la cerere cu Diploma Originală şi Medalia „Sfinţii Martiri Brâncoveni”. Patriarhul a încercat astfel să-i răsplătească pe medicii care s-au decis să salveze vieţile copiilor condamnaţi la moarte înainte de a se naşte.

Prezent săptămâna trecută la Timişoara pentru întronizarea noului Mitropolit al Banatului, dar şi pentru a-şi ridica titlul de cetăţean de onoare al judeţului Timiş, Preafericitul Daniel a decorat cu Medalia „Sfinţii Martiri Brâncoveni” 18 medici din Timişoara care refuză să mai facă avorturi la cerere. Cei 18 medici sunt: Cristina Valea (medic primar de familie care a convins peste 700 de femei să renunţe la avort), conf. dr. Dan Păscuţ (şeful Clinicii de Obstetrică Ginecologie II, Universitatea de Medicină şi Farmacie), Ionel Cioată, Mariana Luca, Dănciulescu  Carmen, Oana Cristina Damaschin, Gheorghe Budău, conf. dr. Ioan Sas, Gabriela Cristea, Marius Forga, Florica Al Jobory, Anca Hudiţeanu, Alexandru Moscu, Zoran Popa, Olimpia Oprea, Florina Todoruţ, Olivera Iordacheşi Ionel Spătaru.

”Dacă mama mea ar fi făcut avort, eu nu mă mai bucuram astăzi de familia mea”

Numărul medicilor care refuză să facă avorturi este în creştere la Timişoara, medici renumiţi şi foarte căutaţi refuzând să mai facă întreruperi de sarcină. Unul dintre primii medici care a luat această decizie imediat după Revoluţie este conferenţiarul Dan Păscuţ, şeful Clinicii de Obstetrică Ginecologie II din cadrul Univerităţii de Medicină şi Farmacie Victor Babeş din Timişoara. Într-un interviu acordat Asociaţiei Pro Vita, medicul Dan Păscuţ povesteşte cum a luat decizia de a renunţa la practicarea avortului.

„După Revoluţie, având posibilităţi de examinare ecografică, văzând embrionul, citind pe tema acestui subiect şi înfiinţându-mi un cabinet privat unde primeam bani pentru avorturi am început să mă simt ca un killer plătit să ucidă. Atunci nu m-am mai putut suporta pe mine însumi. Era exact acelaşi sentinment ca şi cum aş fi fost plătit să ucid. Măcar un adult are posibilitatea să se apere. Fătul intrauterin nu are nicio posibilitate să se apere. Sunt absolut convins că există viaţă şi că prin avort se distruge o viaţă. Am şi declarat oarecum anecdotic că şi dacă ar trebui să fac puşcărie pentru asta nu voi mai face avorturi”, a declarat medicul Dan Păscuţ.

Conferenţiarul timişorean a mai spus că l-au zguduit experienţele în care într-o zi ajungea să curme o viaţă, iar apoi să asiste la o naştere prin care un copil era adus pe lume. „Dacă mama mea ar fi făcut avort, eu nu eram astăzi şi mă bucur de familia mea, de faptul că am viaţă pentru că mama mea m-a dorit”, a spus medicul Dan Păscuţ.

Un alt medic, foarte renumit în Timişoara, care refuză să mai facă avorturi este Ionel Cioată. Acesta a luat decizia de a renunţa la practica avortului în urmă cu 15 ani. „A fost o decizie greu de luat pentru că avortul era o practică pe care am învăţat-o în cursul pregătirii mele şi mă ascundeam în spatele acestei datorii ale mele de a face acest lucru”, a declarat medicul Ionel Cioată într-un interviu pentru televiziunea creştină Alfa şi Omega TV. Ionel Cioată a declarat că în familia lui subiectul era intens dezbătut şi soţia a încercat să îl convingă să renunţe la avorturi, dar momentul hotărâtor a venit în postul Crăciunul din anul 1999.

„Decizia mea a fost luată după câteva vizite la Muntele Athos, unde am avut discuţii cu vrednicul de pomenire, părintele Petroniu. El mi-a spus să am grijă ce fac pentru că acest păcat este capital. În Postul Crăciunului din 1999-2000, am fost să mă spovedesc. Părintele mi-a spus că nu mă pot împărtăşi până nu rezolv problema. A fost durere mare pentru că eu nu am putut lua parte la sfânta împărtăşanie. A fost picătura care a umplu paharul”, îşi aminteşte emoţionat medicul Ionel Cioată.

”Mulţi au crezut că mi-am schimbat religia”

Medicul a mai declarat că înainte de a lua decizia să nu mai facă întreruperi de sarcină se ascundea în spatele meseriei, crezând că o să îşi piardă pacienţii. Decizia s-a dovedit însă a avea numai efecte benefice. „Viaţa mea s-a schimbat, familia mea s-a schimbat, relaţia mea cu pacienţii s-a schimbat şi tot mai mulţi pacienţi au început să vină la mine. Bunul Dumnezeu mi-a dovedit că El este bun, iubitor şi iertător. Sper să mă ierte pentru toate păcatele pe care le-am făcut prin uciderea a sute şi sute şi nu mai ştiu câte suflete”, a mărturisit medicul timişorean.

Doctorul Cioată a mai povestit că după ce a luat decizia de a refuza să mai facă avorturi, nu numai că nu a mai realizat această practică, dar a încercat să le consilieze pe pacientele care vroiau să renunţe la sarcină pentru a le convinge să păstreze copilul. „Am avut foarte multe cazuri de pacienţi indecişi, cupluri necăsătorite, fete tinere. Mi-am luat timp şi am discutat cu ei. Le-am arătat embrionul, fătul, inimioara pentru a-i determina să îşi schimbe decizia. Mulţi dintre ei au renunţat la ideea de a face avort. Au rămas pacienţi, i-am ajutat la naştere şi au fost fericiţi. Trebuie să luptăm să vină pe lume fiecare suflet pe care Dumnezeu îl rânduie”, a mai arătat Ionel Cioată.

În momentul în care a refuzat să mai facă avorturi, celebrul ginecolog timişorean s-a confruntat cu situaţii în care asupra lui s-au făcut presiuni pentru a face avorturi.

Colegii mei şi pacientele pentru o perioadă au fost bluversaţi pentru o perioadă. Le-am spus clar că asta e decizia mea, pe care am luat-o pentru sufletul meu şi pentru binele familiei mele. Mulţi au crezut că e doar o vorbă şi o să cedez presiunilor. Au venit rude, prieteni apropiaţi care au încercat să mă convingă să fac întreruperi de sarcină. Le-am spus că decizia mea este luată şi eu vreau să am mâinile curate. Mulţi au crezut că mi-am schimbat religia, că din ortodoxul care am fost am trecut în altă biserică. Au fost lucruri pe care le-am trecut cu vederea şi mi-am păstrat această cale. Nimeni nu ne obligă pe noi ca medici ginecologi să facem acest păcat. I-aş sfătui pe colegii mei şi în special pe viitoarele mămici care ajung în situaţia aceasta să se gândească foarte bine la acest lucru”, a declarat Ionel Cioată.

Într-un interviu recent acordat televiuziunii Patriarhiei, Trinitas TV, medicul Ionel Cioată a avut o mărturie impresionantă despre cum el însuşi trebuia să fie avortat, dar decizia mamei sale a fost schimbată de medicul care a convins-o pe mama sa să păstreze copilul.

„Eu sunt al doilea copil din familie. La momentul în care mama mea a rămas însărcinată cu mine, părinţii aveau o situaţie dificilă. S-au dus la Târgu Jiu pentru ca mama să facă întreruperea de sarcină. Medicul obstetrician, o doamnă, i-a spus să lase copilul acesta şi o să vadă ce bucurii o să-i aducă, iar acel copil sunt eu. Din cele 20 de milioane care nasc, câte suflete puteau fi în diferite salvate? Era încă o Românie”, a spus medicul timişorean.

Olimpia Oprea este un alt medic ginecolog care refuză să facă avorturi. Medicul a luat decizia în urmă cu aproximativ cinci ani, în timpul unui proces cu o familie al cărui copil s-a născut cu Sindromul Down. Olimpia Oprea fusese dată în judecată pentru că nu i-a înştiinţat pe părinţi că vor avea un copil cu Sindrom Down pentru ca aceştia să poată renunţa la sarcină. Procesul a fost intens mediatizat, iar în apărarea medicului a venit Asociaţia Pro Vita din Bucureşti, care şi-a trimis avocatul să o apere pe Olimpia Oprea. Tot în timpul procesului, un preot greco-catolic a sunat-o pe doctoriţă şi i-a spus că toată biserica pe care o conduce se roagă pentru ea, mulţumindu-i că a contribuit la salvarea unei vieţi. A fost momentul în care Olimpia Oprea a hotărât că nu va mai face avorturi la cerere, decât în cazurile grave în care singura soluţie este întreruperea sarcinii.

Rezultate excepţionale are şi medicul Cristina Valea, care conduce Fundaţia Pro Vita Medica, un ONG care se ocupă de consilierea femeilor care nu îşi doresc copilul pe care îl poartă în pântece. De la îmnfiinţarea fundaţiei peste 9.200 de femei au fost consiliate, 724 dintre ele hotărând, în urma consilierii, să păstreze copilul. Mărturiile mamelor care au născut copiii la care iniţial au vrut să renunţe sunt impresionante.

„Am rămas însărcinată la scurt timp după ce m-am căsătorit cu prietenul meu. Vestea a venit pe neaşteptate şi nici unul dintre noi nu era pregătit să devină părinte. Eram prea tânără şi lucram fără carte de muncă. Aveam deja experienţa unui avort şi am făcut aceeaşi alegere. Am plecat la spital cu cumnata mea pentru a întrerupe sarcina. Acolo am discutat cu asistenta socială de la cabinetul de consiliere, care ne-a explicat ce înseamnă un avort, ce riscuri pot apare. În cazul meu, cel mai mare era acela de a nu mai putea avea copii. După două zile am decis să păstrăm copilul şi am revenit la cabinet.  După câteva luni, am aflat cu stupoare că soţul meu are o tumoră malignă şi în urma operaţiei şi a tratamentului chimioterapic nu va mai putea avea copii. În timpul sarcinii am avut şi eu câteva probleme majore, dar mă bucur că am reuşit să le depăşesc cu bine şi să nasc natural. Fetiţa noastră Mirona, care este un miracol, ne dă la amândoi puterea şi împlinirea pentru care merită să trăieşti şi să faci orice sacrificiu”, a mărturisit Florina (foto www.provitamedica.ro), una dintre mamele consiliate de Pro Vita Medica Timişoara.

„Aveam deja o fetiţă de 4 ani când am aflat că sunt din nou însărcinată. De opt ani eram împreună cu prietenul meu şi deocamdată nu mai doream încă un copil. Situaţia materială nu ne permitea acest lucru, aveam o locuinţă mică şi servici nesigur. Am hotărât să întrerup şi această sarcină, aşa cum făcusem mai demult. La spitalul Dr. D. Popescu am discutat cu d-na dr. Valea la cabinetul de consiliere. Am beneficiat şi de ecografie, fiind impresionată cum arăta copilul meu la 9 săptămâni. Am discutat cu partenerul meu şi împreună am hotărât să păstrez sarcina. După naşterea celei de a doua fetiţe ne-am căsătorit, iar în prezent relaţia noastră este mult mai bună decât înainte şi ne bucurăm mult de cele două fetiţe”, este mărturia Claudiei (foto www.provitamedica.ro), o altă mamă al cărei copil condamnat la moarte înainte de a se naşte a fost salvat.


Categorii

1. DIVERSE, Avort, Medici crestini, Modele in societate, Patriarhul Daniel, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

7 Commentarii la “Patriarhul Daniel a decorat 18 MEDICI TIMISORENI care REFUZA sa mai faca AVORTURI. Marturii de la medicii Dan Pascut si Ionel Cioata (VIDEO). “MA SIMTEAM CA UN KILLER PLATIT SA UCIDA

 1. Cinste Acestor medici ca au decis sa fie CRESTINI in gandire, vietuire si in practicarea profesiei lor si Cinste si Patriarhului Romaniei…pentru ca a facut acest gest de a-i rasplati pentru decizia pe care au luat-o de a apara VIATA copiilor nevinovati…
  Prin acest gest Patriarhul Daniel nu a facut altceva decat sa-i incurajeze pe acesti medici ca sa persevereze in hotararea nobila pe care au luat-o de a APARA viata copiilor nevinovati si de a PERPETUA astfel VIITORULUI ROMANIEI si al Bisericii noastre, iar pe de-alta parte Gestul Patriarhului reprezinta o veritabila INVITATIE adresata altor medici din Romania de a DEVENI si ei la fel ca si acesti medici pe care el i-a decorat, si anume…CRESTINI ADEVARATI care apara VIATA prin profesia lor nobila si care nu doresc sa o mai curme…
  Dumnezeu sa aiba mila de noi toti si de toti copiii romanilor care SUNT PE DRUM si aproape de a se naste si INTRA in tara asta frumoasa si crestina si mai ales SA AIBA MILA Bunul Dumnezeu de toti acei copii care se plamadesc in pantecele unor mamici care nu sunt hotarate sa-i lase sa vina pe lume si sa se bucure si ei de DREPTUL LA VIATA ca toti ceilalti copii nascuti! Amin!

 2. Desi suntem o tara de doua mii de ani ortodoxa, suntem si o tara campioana la avorturi. Paradoxal, nu-i asa?
  In mod normal Patriarhul nu ar trebui sa aiba pe cine sa premieze, pentru ca medicii nu ar trebui sa consimta sa faca avorturi. Dar pentru ca nu traim in normalitate, normalul trebuie premiat, evidentiat.

 3. @ Raluca:

  E totusi un fals paradox, daca ne amintim macar istoria ultimului veac si cunoastem contextul in care traim si cat de generalizata este mentalitatea “libertatii de a dispune de propriul trup” la noi. Sa dam slava lui Dumnezeu pentru astfel de exemple, care se inmultesc, cu atat admirabile cu cat se intampla intr-un moment istoric al unui varf de ostilitate sociala impotriva Bisericii. Sa ne amintim si de: http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2014/05/30/medici-iasi-cuza-voda-refuz-avorturi-doctor-maria-stamatin-director-neonatologie-salvatoare-copii/

 4. biserica iarasi atacata, de data aceasta pe jegosul post Romania tv, protagonist fiind niste neica nimeni precum victor ciutacu

 5. Ma bucur ca medicii din Timisoara AU AUZIT GLASUL Bisericii si S-AU INTORS in Corabia Manturii…
  Iata mai jos…un material despre CEL MAI MARE VAS DE CROAZIERA din lume…numit “OASIS OF THE SEAS”.

  http://www.youtube.com/watch?v=fqDY-O1QtHs

  “Oasis of The Seas” are o “sora geamana” numita “ALLURE OF THE SEAS”…Dar in randurile de mai jos vreau sa fac o referire strict la “Oasis Of The Seas”…

  M-am gandit ca poate fi folositor acest filmulet video pentru multi dintre noi, fiindca ne face sa intelegem alegoric IMAGINEA si ROSTUL duhovnicesc al BISERICII de Corabie MANTUITOARE pentru oameni pe Marea si Oceanul Vietii noastre si al existentei pamanetesti…

  Pe mine ma linisteste cand vad documentarul acesta video despre acest vas celebru de croaziera, fiindca ma face sa ma gandesc de fiecare data cand revad acest filmulet video la “CORABIA BISERICII” care NE CHEAMA PE TOTI ca sa INTRAM in ea…si sa TRAVERSAM MAREA VIETII pana ajungem in PORTUL Imparatiei Cerurilor…!

  Cel mai mult imi place in acest filmulet cand membrii personalului Vasului ii ASTEAPTA inca de la INTRAREA in PORT pe CALATORI si ii intampina cu multa bunavointa…Si m-am gandit ca tot asa isi asteapta si PASTORII si DIACONII Bisericii pe toti crestinii care vor sa intre in CORABIA MANTUIRII!
  DEOSEBIT de sugestive sunt ESCALELE pe care le face “OASIS OF THE SEAS” in anumite porturi pentru APROVIZIONAREA si ALIMENTAREA ei pentru calatorie…
  Tot asa procedeaza si Biserica in SARBATORI cand SE APROVIZONEAZA cu HRANA noua DUHOVNICEASCA pentru membrii ei…dupa CALATORIILE mai furtunoase din perioada POSTURILOR Bisericesti…
  Exceptand faptul ca pe vasul “Oasis Of Thea Seas” sunt multi calatori cu apucaturi lumesti…parca intr-un anume fel calatorii seamana ca si tipuri de personalitate cu muti dintre calatorii cei duhovnicesti care sunt in CORABIA BISERICII…unii fiind doar curiosi si mai putin seriosi…si implicati in treburile si Viata Bisericii adica a Corabiei…
  Pe VASUL de coraziera amintit se gaseste APROAPE ORICE care sa-i multumeasca pe calatori de la feluri de mancare exotice, pana la programe de divertisment foarte atragatoare, si tot asa In Biserica SE GASESTE ORICE HRANA si orice POSIBILITATE REALA si ORICE “BINE” care sa-i bucure si sa-i multumeasca si IMPLINEASC si faca FERICITI pe Crestinii care FAC PARTE DIN EA!
  De asemenea la fel de sugestiva in acest material video este si GRIJA pe care o au CAPITANII navei si mai ales comandantul lor cel mai inalt in grad…atunci cand II CHEAMA (cu microfonul) pe calatori ca SA SE REINTOARCA pe nava, cand nava face escale si zaboveste un anumit numar de ore in anumite porturi, iar calatorii au posibilitatea sa viziteze orasele respective…
  Grija pe care o au membrii echipajului ca SA NU SE PIARDA sau sa fie UITAT vreun calator…este parca cea mai PILDUITOARE din tot acest filmulet…
  Si m-am gandit ca intr-un anume fel asa este si GRIJA Pastorilor Bisericii Noastre ca NICI UN CRESTIN care este BOTEZAT cu botezul Ortodox…SA NU SE PIARDA…
  Capitanul cel mai inalt in grad al navei parca il simbolizeaza pe PATRIARHUL Bisericii noastre, iar ceilalti capitani si secunzi, parca ii simbolizeaza pe toti ceilalti ARHIEREI ai Bisericii Noastre si pe Preoti si Diaconi…
  In acest film fiecare membru al echipajului isi stie locul sau…de la inginerii de la cala motoarelor pana la bucatari si pana la artisti…si tot asa ar trebui sa fie si crestinii care SI-AU CONSACRAT viata trairii cu Hristos…adica SA-SI CUNOASCA darul care le-a fost dat de Sus cand au fost botezati si sa traiasca pentru MANTUIREA fratilor lor din lume care INCA nu s-au hotarat sa fie crestini practicanti…,slujindu-i si ajutandu-i sa faca si ei MARELE SALT in viata lor…trecand din conditia de crestini …”curiosi” si doar “vizitatori” ai Bisericii (de Pasti si Craciun sau ale Mari Sarbatori)…in conditia si starea de membrii ai PERSONALULUI ECHIPAJULUI Corabiei Bisericii…adica de crestini HOTARATI pentru Dumnezeu, fie ca monahi, fie ca si mireni practicanti adevarati ai Vietii Bisericii sau chiar de mireni afierositi Bisericii…in mod special…

  Sper sa nu ii fi suparat pe unii citirori cu postarea acestui material…dar cred ca la inceputul acestui an MERITA ca sa NE GANDIM mai mult la mantuirea noastra si mai ales la GRIJA pe care trebuie s-o avem ca nu cumva sa UITAM DE BISERICA si sa RAMANEM in vaile lumii uitand GALSUL BISERICII si al Slujitorilor ei care ne cheama SA REVENIM IN CORABIE…

  Cat avem timp SA INTRAM IN CORABIE adica in BISERICA noastra DreptMaritoare si SA AVEM INCREDERE in cei care o CONDUC, adica in Arhiereii si Pastorii nostri…!

  O ULTIMA idee…”OASIS OF THE SEAS” se intalneste RAR pe marile lumii cu sora sa geamana “ALLURE OF THE SEAS”…si cand se petrece o astfel de intalnire …se considera acest fapt un mare EVENIMENT…in lumea marinareasca…

  Despre o astfel de INTALNIRE a se vedea urmatorul material:

  https://www.youtube.com/watch?v=wnP1dzKRGEs

  Tot asa Bisericile SURORI ORTODOXE merg pe Marea Vietii ca niste CORABII SURORI duhovnicesti…cu pastorii si credinciosii lor si din cand in cand se BUCURA de MOMENTE minunate cand SE INTALNESC in anumite PORTURI duhovnicesti sau pe INTINSUL OCEANULUI vietii sau IN FURTUNI duhovnicesti de prigoana…si petrec impreuna MOMENTE DE BUCURIE ADEVARAT atat pastorii cat si credincinciosii acestor Bisericii…

  Amin!

 6. Bravo Patriarhului Daniel! Intr-un context atit de incendiar pentru BOR, gestul lui este de-a dreptul plin de curaj.

 7. Bravo acestor medici si poate si alti medici ii vor urma.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare