Patriarhul Irineu al Serbiei, in plin avant ecumenist: SUNT MAI MULTE CELE CE NE UNESC DE CATOLICISM DECAT CELE CE NE DESPART

6-06-2013 1 minut Sublinieri

Serbisch-orthodoxer Patriarch Irinej zu Gast bei..

NIŠ – Patriarhul sarb Irineu a spus ca sunt “mult mai multe cele ce ne unesc de biserica romano-catolica” decat cele ce ne diferentiaza.

“Intotdeauna am fost apropiati si, in ultima vreme, aceasta apropiere a fost intesificata, si dorim sa indepartam momentele care ne tin despartiti“, a spus liderul Bisericii Ortodoxe a Serbiei la deschiderea expozitiei “Naisus-Medians”, organizata de Institutul pentru Protectia Monumentelor Culturale din Nis.

Potrivit intaistatatorului, nu este necesara o unitate [formala – n.n.] ci, mai degraba, este posibila o unitate intre cele doua biserici la un nivel “de care sa beneficieze crestinii si oamenii care citesc Evanghelia”.

“Aniversarea Edictului de la Milano este o oportunitate sa mergem in trecut si sa vedem cat de mult avem nevoie de continutul acestuia astazi“, a spus patriarhul.

Arhiepiscopul romano-catolic de Belgrad Stanislav Hočevar a spus ca aniversarea Edictului este o oportunitate pentru descoperirea istoriei bisericii unite, si ca acest lucru “ne invredniceste sa invatam despre aceleasi radacini, acelasi continut, acelasi viitor”. 

El a reamintit ca trimisul papei, cardinalul de Milan Angelo Scola, va vizita Nis in Septembrie, si a adaugat ca intarirea legaturilor “duce la un viitor mai bun”. 

Hočevar a mai afirmat ca pelerinii vor incepe sa viziteze biserica din Nis in Septembrie, unde vor gasi ramasite ale Sfintei Cruci si moaste ale Sfintei Imparateste Elena. “Este o ocazie pentru multi catolici sa vina la Nis si sa vada intrepatrunderea dintre Est si Vest.”

Arhiepiscopul romano-catolic a mai spus, de asemenea, ca o biserica catolica restaurata in sudul Serbiei va fi inaugurata pe 14 septembrie.

...Kardinal Schönborn in Wien

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Ecumenism, Papa (Papism), Patriarhul Irineu al Serbiei, Traduceri

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “Patriarhul Irineu al Serbiei, in plin avant ecumenist: SUNT MAI MULTE CELE CE NE UNESC DE CATOLICISM DECAT CELE CE NE DESPART

 1. Sa zicem ca ar fi mai putine cele ce ne despart decat cele care ne unesc, dar nu numarul conteaza. Ci MARIMEA, GRAVITATEA si NATURA diferentelor, fiind vorba de chestiuni DOGMATICE!
  Si bine-ar fi ca, asa cum avem aceleasi radacini (ortodoxe), sa avem si acelasi viitor: in Dreapta Credinta, Ortodoxa!

  N-am inteles ce-a vrut sa spuna Patriarhul Serbiei prin: “nu este necesara o unitate [formala – n.n.] ci, mai degraba, este posibila o unitate intre cele doua biserici la un nivel “de care sa beneficieze crestinii si oamenii care citesc Evanghelia”.”

 2. @ Florin M.:

  Aceasta e faza ecumenismului la care s-a ajuns acum si despre care am scris (trebuie sa cautam si noi locurile): sunt constienti ca nu se poate unire la nivel dogmatic, iar dialogurile acelea interminabile din comisiile mixte nu i-au ajutat cu nimic, dimpotriva. Si atunci se merge pe paradigma “unitatii in diversitate”, a unei uniri care nu priveste partea doctrinara, dar priveste actiunea si, acolo unde se reuseste coruperea poporului credincios, chiar potirul comun, in numele a ceea ce ne apropie. E tot o varianta a Teoriei Ramurilor. In orice caz, formal se ramane la Ortodoxie si Catolicism, dar vazute ca un fel de versiuni alternative, eventual particularizate istoric si cultural, insa apartinand de acelasi trunchi. Si la fel si protestantismele, desigur. Scopul este unirea in slujirea valorilor lui Antihrist, prea putin ii intereseaza altceva. Asa ca aceia care stau cu ochii ca pe butelie exclusiv pe litera dogmelor si canoanelor… nu vor vedea padurea din cauza copacilor! De altfel, dintre ei sunt si unii care nu ezita sa se faca frate chiar cu o organizatie explicit anticrestina ca sa loveasca in alti ortodocsi care nu sunt suficient de zelotisti si ortodoxisti pentru ei…

  Vom reveni pe subiect.

 3. Foarte bine punctat, Florin M., cu gravitatea diferentelor. Nu se mai intelege ce inseamna catolicitatea Bisericii, adica integralitatea si integritatea ei atat la nivel de comunitate, cat si de acuratete a dogmelor. O stirbire a dogmei face ca Biserica sa nu mai fie catolica (intreaga), la fel ca si comuniunea cu cei ce nu sunt dinauntrul credintei adevarate.

 4. @admin
  Afirmatiile despre care discutam – “este posibila o unitate intre cele doua biserici” – par a se duce un pic cam spre o anume “credinta”, general acceptata, un set de “valori” comune ale “crestinilor si oamenilor care citesc Evanghelia”
  Biserica n-a sustinut niciodata ceva contrar faptului ca trebuie sa traim in pace cu toti semenii, si nu cred ca este nevoie sa se repete acest lucru, altfel apare riscul unor mari semne de intrebare, mai ales daca nu vorbesti si despre marturisirea credintei.
  Si chiar daca s-ar mentiona marturisirea, evanghelizarea comuna despre care se vorbeste mai sus ar presupune, in ciuda “diferentelor” dintre “crestini”, o “marturisire” comuna a Lui Hristos (si… pe “care” Hristos il marturisesc catolicii, protestantii si alti eretici??). Inseamna, astfel, ca “ceva” sau “cineva” ar trebui sa ne uneasca totusi – ei spun ca e vorba de Hristos, dar unii dintre noi am avea alta parere…

 5. Dar un nene care zice lucrurile astea (ca cel din stanga pozei), ce hram mai poarta?
  Mai poate fi considerat ca personaj real sau doar un amator purtator de niste haine si obiecte dedicate unui patriarh?

 6. Ne despart cateva anateme de Sinoade Ecumenice. Doar atat !

 7. Pingback: BISERICA SERBIEI - CUPRINSA DE O FURIE ANTIHRISTICA DEZLANTUITA: ameninta iar cu RUPEREA LEGATURILOR CANONICE cu BOR, vrea SINOD PAN-ORTODOX pentru o APROPIERE DE CATOLICISM, IUDAISM si ISLAMISM si "avertizeaza" asupra "para-sinagogii"
 8. Dragii mei,

  Pericolul cel mai mare in care noi putem cadea, este judecarea aproapelui ! Nu este de vina “saracul” patriarch, ci diavolul care l-a orbit ! Acela il si inrobeste si-l chinuie ! sa ne fie asadar Mila de sufletul lui si sa ne rugam lui Dumnezeu pentru el !

  Este limpede ca lumina zilei ca omul nu poate face vreo biserica, din moment ce Dumnezeu a creat deja Una ! Dumnezeu Ne-a lasat Calea spre Rai ! Orice biserica create de om este o ofensa, este un atac impotriva lui Dumnezeu ! Mai bine sau mai putin bine mascat, ascuns. Ete asdar o blasfemie sa creezi o biserica ! Este actul de cea mai mare mindrie diavoleasca ! Doamne iarta-i pe toti care au creat noi “biserici” si “religii” !
  Cum este posibil ca omul sa creada ca Dumnezeu ar timite Duhul Sau intr-o biserica creata de om ?! Trebuie sa fii orb de-a binelea ca sa crezi asa ceva ! Duhul lui Dumnezeu, Duhul Adevarului, Duhul Sfant vine numai si numai in Biserica create de Dumnezeu ! Limpede ca lumina zilei ! In “bisericile” create de om, vine duhul mindriei care l-a inspirit pe om sa faca “biserica”, alta decit Biserica lui Dumnezeu ! De papistasi nu ne despart, e adevarat, decit niste anateme date de Sfintii Parinti… Nu-i diferenta prea mare, este doar diferenta de la Rai la iad ! Nu-i mai mare ! FEREASCA DUMNEZEU !

  Fiecare “biserica” creata de om este inspirata de duh diavolesc de mindrie Adica iaca, Biserica create de Hristos nu ar fi buna, toti sunt orbi care cred in Ea, noi suntem aia destepti care “inventam” o alta cale, o alta invatatura mintuitoare ! DOAMNE LUMINEAZA-I PE BIETII NON-ORTODOCSI ! AMIN !

  Sa ma iertati pt. mesajul lung !

  HRISTOS A INVIAT !

  Mircea

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare