BISERICA SERBIEI isi continua VRIA PERICULOASA: ameninta iar cu RUPEREA LEGATURILOR CANONICE cu BOR, vrea SINOD PAN-ORTODOX pentru o APROPIERE DE CATOLICISM, IUDAISM si ISLAMISM

7-06-2013 1 minut Sublinieri

…si “avertizeaza” asupra “para-sinagogii” episcopului ARTEMIE

panorama_sabora_1-z2013-jpg-s

 

(…) Cu multumire si dand slava lui Dumnezeu, Adunarea [episcopala] remarca faptul ca Biserica Serbiei mentine relatii liturgice si canonice si de cooperare cu elelalte biserici ortodoxe autocefale, dar, in aceasta privinta exista, din pacate, o exceptie. Aceasta priveste activitatile necanonice ale anumitor reprezentanti ai Bisericii Ortodoxe Romane pe teritoriul canonic al altor Biserici Ortodoxe. Aceasta ameninta insesi fundamentele ecleziologiei ortodoxe si ale ordinii canonice. Din cauza unor activitati similare neautorizate ale Bisericii Romane, patriarhatul Ierusalimului a rupt comuniunea liturgica si canonica cu Biserica, pana la noi evolutii (in realitate, problema s-a remediat si Patriarhia Ierusalimului a reluat comuniunea cu cea Romana – n.n.).

Adunarea a trimis inca odata, cine stie a cata oara, un protest pe marginea intruziunilor necanonice in zonele unde jurisdictia Bisericii Ortodoxe Sarbe si a informat cu regret ca, in masura in care indivizi din Biserica sora a Romaniei nu vor inceta activitatile nefratesti si necanonice, indiferent daca sunt tolerati sau trimisi de Patriarhul sau Sinodul ei, va lua masurile canonice necesare si legale pentru a pastra ordinea canonica straveche si pentru a opri ruperea iresponsabila a unitatii intre bisericile ortodoxe si popoarele infratite, asa cum au fost, fara indoiala, popoarele sarb si roman de-a lungul veacurilor. Adunarea spera ca astfel de masuri vor ajuta, altfel va fi nevoita, cu mult regret, sa urmeze exemplul patriarhiei Ierusalimului. Parintii Adunarii sunt constienti ca sunt multi dintre episcopii romani, clerici si teologi care nu urmeaza aceasta tendinta entofiletista si agresiva care a provocat nu putine rupturi in intreaga ortodoxie in ultimii ani. In mod similar, Aunarea este, asa cum a fost si pana acum, recunoscatoare Bisericii Romane pentru relatia sa corecta cu admionistratorul diocezei Temisvar, cu clerul si credinciosii sai, asa cum si Biserica Serbiei se bucura de relatii fratesti cu clerul si credinciosii Bisericii Romane care traies in partea sarbeasca a Banatului.

Adunarea confirma si de aceasta data pozitia sa neschimbata cu privire la nevoia de a intensifica si adanci pregatirile spirituale si teologice in vederea unui Mare si Sfant Sinod al Bisericii Ortodoxe,  precum si la incurajarea responsabilitatii pan-ortodoxe cu privire la viitorul dialogului bisericilor ortodoxe in primul rand cu biserica romano-catolica si cu celelalte confesiuni si biserici crestine, dar, de asemenea, si dialogul cu alte religii, in primul rand iudaismul si islamismul.

Pacea si unitatea Bisericii Sarbesti este tulburata, in evaluarea facuta de Adunare, de calugarul Artemie, episcopul depus de Raska-Prizren, si de aderentii sai, care au creat o adevarata “para-sinagoga” (adunare nelegiuita) ce are toate trasaturile pentru a se dezvolta intr-o schisma sau secta. In locul pocaintei si revenirii in Biserica, el tine chiar si un “antisinod” schismatic si tine prelegeri Adunarii. Astfel, daca nu va raspunde chemarii de a reveni in Biserica si in vechea ordine canonica a Bisericii Ortodoxe cat mai grabnic posibil, Adunarea se va vedea nevoita sa ia masuri canonice suplimentare. (…)

ΒΡΥΧΑΤΑΙ-ιστ.-


Categorii

"Marele Sinod Panortodox" (de la Creta - inainte si dupa), 1. DIVERSE, Ecumenism, Episcopul Artemie, Ierarhi sarbi, Patriarhul Teofil al Ierusalimului, Traduceri

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la “BISERICA SERBIEI isi continua VRIA PERICULOASA: ameninta iar cu RUPEREA LEGATURILOR CANONICE cu BOR, vrea SINOD PAN-ORTODOX pentru o APROPIERE DE CATOLICISM, IUDAISM si ISLAMISM

  1. Canonul 71 Apostolic: Dacă vreun crestin ar duce untelemn sau ar aprinde lumanari la templul paganilor sau la sinagoga iudeilor, in sarbatorile lor, sa se afuriseasca.

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2010/12/11/eveniment-sincretist-fara-precedent-intr-o-sinagoga-din-belgrad-irineu-intai-statatorul-bisericii-ortodoxe-sarbe-si-inca-un-episcop-irineu-prigonitor-al-ps-artemie-aprind-lumanari-la-o-ceremonie-r/

    Mai inti sinodul sirb ar trebui sa-i afuriseasca pe patriarhul lor Irineu si pe alti episcopi,aceasta daca respecta invataturile Apostolilor si a Bisericii lui Dumnezeu,se pare ca si la sirbi nu a gasit Dumnezeu alti ierarhi mai rai decit acestia,pentru pacatele poporului.

    Nu numai ca sint in afara Bisericii prin aceste actiuni,dar au si tupeu,vorbesc de “para-sinagoga” parintelui Artemie chiar cei afurisiti care aprind luminari in sinagoga,cu ocazia Hanukah,nu se judeca pe ei de fapt ? ce or sa raspunda la judecata ? aceasta daca cred in ea si nu sint atei sau si mai rau.

  2. Biserica Serbiei s-a gasit fata de BOR sa ia “masurile canonice necesare si legale pentru a pastra ordinea canonica straveche” dar, in schimb, nu prea intelegem cum pastrarea regulilor canonice cu atata acrivie inseamna apropierea de romano-catolicism si dialoguri cu religii precum isalmismul si iudaismul.

    Probabil ca amenintarea cu ruperea legaturilor canonice este si aceasta o metoda diplomata de a obtine niscavai fonduri in perioada de criza de la cei ce cosntruiesc catedrale.

  3. “Pacea si unitatea Bisericii Sarbesti este tulburata, in evaluarea facuta de Adunare, de calugarul Artemie, episcopul depus de Raska-Prizren, si de aderentii sai, care au creat o adevarata “para-sinagoga” (adunare nelegiuita) ce are toate trasaturile pentru a se dezvolta intr-o schisma sau secta. In locul pocaintei si revenirii in Biserica, el tine chiar si un “antisinod” schismatic si tine prelegeri Adunarii.”

    Daca sunt amenintati de schisma, si Adunarea asculta de Vladica Artemie, atunci nu e pace si unitate…

    Sa dea Domnul sa se rupa vraja si sa ajunga Vladica Artemie noul Patriarh, legitim, al Bisericii Sarbe!

  4. Zic sârbii cu al lor cler cu tot: Aceasta priveşte activităţile necanonice ale anumitor reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române pe teritoriul canonic al altor Biserici Ortodoxe.

    Bun, cine şi ce a făcut? cred că este vorba de micuţa bisericuţă din Valea Timocului, pe care atât autorităţile cât şi clerul vor să o dărâme. Spun asta pentru că românii din banatul sârbesc au în general relaţii bune cu autorităţile sârbe, sau cel puţin aveau. Poate aflăm ceva mai concret, altfel…

  5. Pingback: “Sfantul si Marele Sinod Panortodox” – fixat pentru 2016. Alocutiunea Patriarhului Ecumenic Bartolomeu si cateva intrebari - Recomandari
  6. Pingback: Parintele Savatie despre AGENDA MASONICA si “REVIZIONISTA” A SINODULUI PANORTODOX/ Mesajul Sinaxei Intaistatatorilor Otodocsi de la Fanar - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare