Patriarhul Kirill viziteaza CIPRUL si deplange DISCRIMINAREA ortodocsilor din “ZONA DE OCUPATIE” TURCA

12-06-2012 2 minute Sublinieri

foto romfea.gr

Nicosia, 9 iunie, Interfax – Seful Bisericii Ruse a deplans nordul Ciprului de sub ocupatia turceasca si s-a plans pentru “discriminarea impotriva ortodocsilor din zona de ocupatie.”

“De 38 de ani, Biserica Rusiei a empatizat fierbinte cu Biserica Ciprului si poporul sau pentru rana care a ramas nevindencata – divizarea fortata a insulei in doua parti si discriminarea credinciosilor ortodocsilor din zona de ocupatie” – a declarat Patriarhul Kirill intr-un dialog cu Primatul Bisericii Cipriote, Arhiepiscopul Hrisostom II, in timpul unei intalniri a Sinodului ce a avut loc in Nicosia.

In ciuda “tristetii pentru siturile crestine din partea de nord, care sunt distruse sau profanate, precum si pentru violentele neincentate comise impotriva drepturilor religioase ale populatiei ortodoxe, Biserica Ciprului se dezvolta intr-un mod activ”, a mai spus Patriarhul Kirill.

“Am primit cu bucurie stirea despre cresterea numarului de diocese din Biserica Ciprului, ceea ce ii da posibilitatea sa isi rezolve problemele”, a mai spus el.

Patriarhul i-a dat credit lui Hrisostom in ceea ce acesta a pretins ca fiind o interactiune apropiata, de data recenta, intre Bisericile Ortodoxe ale Orientului Apropiat si cele ale Nordului Africii in fata “amenintarilor asupra existentei fratilor nostri din teritoriile care au fost dintotdeauna crestine”.

Patriarhul Kirill a spus ca a simtit de datoria sa sa isi exprime sprijinul pentru Biserica Ciprului “in aceste vremuri de incercari, sa imi ridic vocea in apararea sfintelor altare crestine si sa discut actiuni comune pentru a pastra crestinatatea in regiune”.

El a laudat Ciprul pentru gazduirea multor Rusi care si-au parasit tara in timpul greutatilor economice, si a acordat credit insulei pentru ca a fost intotdeauna o destinatie speciala a pelerinajelor ortodoxe.

Adresandu-se patriarhului, Hrisostom a spus ca Cipul asteapta sprijinul Rusiei pentru restaurarea justitiei in Cipru, adaugand ca “niciodata nu vom face compromis cu nedreptatea, indiferent de cat timp trece”.

Kirill a declarat ca “Domnul va darui mult asteptata pace, si va restaura unitatea statului Cipru, dand inapoi Bisericii Ciprului bisericile care de mult timp sunt inaccesibile” (din partea ocupata – n.n.)

In declaratia sa, Hrisostom a reamintit ca Ciprul a cautat intotdeauna sprijinul Rusiei Ortodoxe, adaugand ca acesta a devenit substantial in timpul invaziei turcesti din 1974, “cand, prin violarea legii divine si omenesti, Turcia a atacatat si a ocupat 37% din teritoriul tarii noastre, au ucis, violat, transformand o treime din poporul nostru in refugiati si au colonizat tara noastra cu musulmani din Anatolia”.

Primatul Bisericii Ciprului a reamintit, de asemenea, veto-ul Federatiei Rusiei dat unei rezolutii a Consiliului de Securitate al ONU, Planul Annan, respins de grecii ciprioti si acceptat de turcii ciprioti, din 24 aprilie 2004, in urma a doua referendumuri simultane separate. El a afirmat ca veto-ul a urmat unei interventii facute atat de Kirill (pe atunci mitropolit – n.n.) cat si de patriarhul de atunci (Alexei II – n.n.) pe langa presedintele Federatiei Ruse.

Hrisostom si-a exprimat speranta ca Biserica Rusiei va continua sa sprijine Ciprul “pentru ca drama poporului nostru continua”, punctand faptul ca dupa 38 de ani Turcia nu este dispusa sa restaureze dreptatea in Cipru.

Dimpotriva, exploatand timpul si toleranta puternicilor sai aliati, Turcia isi consolideaza acest fait accompli, vrea sa ocupe intreaga insula si, aplicand politici de epurare etnica au dislocat locuitorii legali si au “turcizat” partile grecesti si crestine ale insulei noastre”, a adaugat el.   (…)

Legaturi:

*


Categorii

1. DIVERSE, Arhiepiscopul Hrisostom al Ciprului, Patriarhul Kirill, Razboi Turcia Grecia Cipru Rusia, Traduceri

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

10 Commentarii la “Patriarhul Kirill viziteaza CIPRUL si deplange DISCRIMINAREA ortodocsilor din “ZONA DE OCUPATIE” TURCA

 1. Foarte frumoasă vizita păr Kiril în Cipru. Numai că nu-i de-nţeles, de unde ştie el, că Domnul va da înapoi Ciprului bisericile din Nord. Şi dacă tot ştie, de ce nu ne spune şi calendarul retrocedării? Căci de faptul, că acolo vor rămâne trupe ruseşti spre a se asigura, că Turcia nu mai revine, suntem prea siguri; avem experienţă biseculară în acest fel de “eliberări” stil rusesc. Vă daţi seama, nu-i aşa, că empatia fierbe deja de 38 de ani pt ciprioţi?
  Desigur că nimeni nu poate accepta ceea ce fac turcii în N Ciprului, numai că nu mi se pare, ca fiind o soluţie căderea din lac în puţ.

 2. Trebuie sa ne gindim ca imaginea rusilor in Grecia a fost intotdeauna muuuult mai buna decit la noi. Ei fiind suficient de norocosi sa imparta aceeasi religie dar nu si aceleasi granite. Asa ca, aflati la o distanta imbucuratoare de “fratele” de la Rasarit isi pot permite sa duca o astfel de politica care, sigur are gropile si pericolele ei dar care vine totusi ca o completare logica a conflictului lor cu Turcia.

  Chiar credeti ca Patriarhia Greaca si Cipriota ar mai fi atit de prietenoase cu BORusa daca aceasta ar trata nu de la egal la egal cum o face acum, ci ca de la fratele mai mare la cel mai mic? Evident ca nu.

  Asa ca eu inteleg aceste relatii, care insa nu ni se pot aplica si noua. Numai ca noi nu stim sa ne jucam cartea externa….ma refer acum din punct de vedere laic unde mai ma pricep. Nu pot sa comentez nimic pe partea Bisericii pentru ca nu ma pricep.

 3. Ma refeream evident la BORomana.

 4. Oricum, ar fi mai bine sa fie rusii ortodocsi in Nordul Ciprului, decat turcii musulmani…
  Domnul sa miluiasca !

 5. Probabil ca Muftiul de Istambul spune ceva asemanator despre Cecenia, inca sub oarece ocupatie rusa. Sigur avea nevoie presedintele rus de o ‘rugaminte’ ca sa intervina, fie si doar prin ‘veto’ in zona unde civilizatiile se cam ciomagesc.

 6. Pingback: TURCIA, PUTEREA PE PICIOARE DE LUT. O radiografie geopolitica a vulnerabilitatilor Noului Imperiu Otoman - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 7. Pingback: Presa din TURCIA despre anexarea NORDULUI GRECIEI, CIPRULUI si zonelor din SIRIA si IRAK. HARTA TURCIEI MARI sau NOUL IMPERIU OTOMAN - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 8. Pingback: SUA. Cinismul politicii internationale a "DREPTURILOR OMULUI" si "LIBERTATII RELIGIOASE". LIBER LA ANIHILAREA CRESTINILOR ORTODOCSI DIN SIRIA SI TURCIA - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 9. Pingback: Patriarhul KIRILL viziteaza GRECIA si Muntele Athos [video+foto] - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 10. Pingback: Poate fi Rusia centrul lumii crestine? Ce inseamna “A TREIA ROMA”? - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare