Rusia si interesele sale din Cipru/ ISRAEL vrea BAZA MILITARA pe insula/ Grecia ridica GARD DE SARMA GHIMPATA la granita cu Turcia

7-02-2012 3 minute Sublinieri

Cipru a devenit casa a mii de ruşi, dar regimul Putin ar putea avea interese mai mari în mica naţiune, comentează The Guardian.

Luna trecută, o misterioasă navă de transport rusească a căutat refugiu, în timpul unei furtuni violente, în portul cipriot Limassol. La bordul navei MS Chariot erau ascunse patru containere încărcate cu 60 de tone de muniţie pentru puşti mitralieră AK-47 şi pentru lansatoare de rachete. Încărcătura provenea de la Rosoboronexport, compania de stat ce deţine monopolul asupra exporturilor de armament ale Rusiei. Cumpărătorul era nimeni altul decât guvernul sirian.

În calitate de membru UE încă din 2004, Cipru ar fi trebuit să reţină marfa, din simplul motiv că reprezintă o încălcare flagrantă a embargoului strict impus de UE asupra aprovizionării Siriei cu echipament militar, după ce guvernul acestei ţări a fost implicat direct în represiunea violentă şi crimele împotriva propriilor cetăţeni şi protestatari anti-guvernamentali.

Însă oficialii ciprioţi i-au permis navei să părăsească portul, în schimbul unor asigurări vagi că aceasta îşi va schimba traseul. Dar căpitanul a făcut plinul vasului şi s-a îndreptat vioi către portul sirian Tartus, acolo unde şi-a livrat marfa dubioasă.

Cipru nu vrea să supere Rusia

Criticii susţin că enigmatica întâmplare reprezintă o dovadă în plus că Cipru nu vrea să stârnească nemulţumirea Moscovei, motiv pentru care adoptă o atitudine “ruşinoasă de servitudine” faţă de aceasta. Dar reticenţa Ciprului în a-l supăra pe Vladimir Putin este de înţeles, comentează The Guardian. Kremlinul i-a promis Ciprului, dar nu i-a înmânat încă, un împrumut de 2,5 miliarde de euro pentru a-şi salva economia. De asemenea, Rusia a fost în permanenţă un susţinător ferm al Ciprului în Consiliul de Securitate ONU.

Atât de mulţi ruşi trăiesc în prezent în Limassol, un port atractiv şi un oraş vechi, încât staţiunea a fost poreclită “Limassolgrad”. Există chiar şi un ziar, un post de radio şi două şcoli în limba rusă. Populaţia cipriotă vorbitoare de limbă rusă se ridică la aproximativ 35.000-40.000 de persoane.

Limassol este o parte a Federaţiei Ruse“, consideră Artyom, chelner la un restaurant. De ce au venit atât de mulţi ruşi aici? “În primul rând, impozitele sunt mici. În al doilea rând, este foarte uşor pentru ruşi să obţină viză“, a explicat chelnerul.

Paradis fiscal

De altfel, sume mari de bani din rezerva monetară a Rusiei sunt păstrate în afara ţării, în Cipru. Mai mult de 25% din depozitele bancare şi aproape o treime a investiţiilor străine provin din Rusia. Investitorii ruşi obişnuiesc să creeze companii ”tampon” pentru a profita de rata mică de impozit pe profit a ciprioţilor, de doar 10%. Multe din aceste fonduri sunt reinvestite ulterior înapoi în Rusia (1,4 miliarde de euro în 2008), evitându-se astfel impozitul rusesc. Autorităţile cipriote neagă vehement, însă, că insula ar fi un paradis pentru spălarea de bani ruseşti.

Dar mulţi analişti sunt sceptici: “Vorbim despre banii ruseşti care sunt spălaţi prin intermediul Ciprului. Mafia rusă foloseşte Ciprul intensiv în acest scop, de aceea nu este în interesul Rusiei ca Ciprul să înregistreze un declin economic”, spune Hubert Faustmann, profesor de Studii Europene la Universitatea din Nicosia.

Dealurile care străjuiesc Limassol sunt împânzite cu numeroase vile de lux, multe dintre acestea deţinute de ruşi. Localnicii se plâng că infuzia de capital rusesc a dus la o creştere a preţurilor. Ruşii obişnuiţi care locuiesc în Cipru susţin că insula le oferă ceea ce nu le oferă Rusia: protecţia împotriva unei birocraţii corupte. Viaţa în însoritul Cipru, adaugă ei, este de preferat celei oferite de Putin într-o Rusie rece şi dominată de lăcomie, unde nu există siguranţă, protecţie legală.

Israel va cere guvernului Ciprului permisiunea de a stationa avioane militare la baza aeriana Andreas Papandreou din Paphos, creand prima baza militara din afara statului evreu. Nu se stie daca planurile includ o prezenta militara permanenta in insula, dar se subintelege ca chestiunea va fi discutata cand premierul Benjamin Netanyahu va vizita, in cursul acestei luni, insula. Conform agentiei chinezesti Xinhua, proiectul se afla intr-o etapa exploratorie. (…)

Autorităţile elene intenţionează să amplaseze un gard dublu de sârmă ghimpată pe o lungime de aproximativ zece kilometri şi în valoare de trei milioane de euro, la graniţa cu Turcia, într-o zonă pe unde trec ilegal 245 de persoane pe zi, relatează Daily Mail, în ediţia electronică.

Grecia a fost avertizată că eşecul său de a-şi controla graniţele ar putea conduce la o excludere din spaţiul Schengen. Ministrul grec pentru Ordinea Publică, Christos Papoutsis, a declarat că gardul va fi realizat între satele Kastanies şi Nea Vyssa, în apropiere de oraşul Orestiada, iar lucrările vor începe luna următoare. Acesta va fi legat de o reţea de camere fixe cu vedere nocturnă care vor furniza imagini în timp real noului centru de comandament.

Majoritatea graniţei de 200 de kilometri dintre Grecia şi Turcia este delimitată de râul Evros, dar gardul va acoperi o porţiune în care cele două ţări sunt despărţite de uscat. Grecia primeşte deja asistenţă din partea agenţiei europene Frontex, dar în pofida eforturilor poliţiei, imigranţii ilegali continuă să treacă din Turcia în Grecia. Planul lui Papoutsis a fost criticat de Comisia Europeană, care îl consideră o măsură pe termen scurt, care nu tratează rădăcina problemei.

 

turcia sarma ghimpata


Categorii

1. DIVERSE, Razboi Turcia Grecia Cipru Rusia, Siria

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “Rusia si interesele sale din Cipru/ ISRAEL vrea BAZA MILITARA pe insula/ Grecia ridica GARD DE SARMA GHIMPATA la granita cu Turcia

  1. Pingback: Turcia reia AMENINTARILE la adresa Ciprului/ HARTUIELI intre avioanele grecesti si turcesti deasupra Ciprului - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  2. Pingback: MITROPOLITUL SERAFIM DE PIREU – nou interviu bomba despre baze militare rusesti in Marea Egee pentru a neutraliza TURCIA si colaborarea cu ISRAEL (traducere integrala) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  3. Pingback: Turcia ameninta ca ar putea ANEXA Ciprul de Nord in absenta unui acord intre grecii si turcii ciprioti - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  4. Pingback: Turcia se pregateste de conflict militar? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  5. Pingback: MEDVEDEV vorbeste despre BOMBA ATOMICA/ SUA sunt pregatite pentru RAZBOI CU IRANUL/ Rusia critica Turcia pentru protestele care ii vizeaza INTEGRITATEA TERITORIALA/ Turcia ameninta cu represalii pentru explorarile CIPRULUI - Razboi întru Cuvânt - Recoma
  6. Pingback: Japonia: “NICIUN COMPROMIS nu e posibil” in litigiul insulelor disputate cu CHINA/ Marea Egee: nave de patrulare ale Greciei si Turciei s-au ciocnit - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  7. Pingback: Cipru in fata santajului EUROPEAN: "ACORD DE SALVARE" care arunca in aer economia. TAXA IMPUSA DEPOZITELOR BANCARE, BANCOMATE GOLITE MASIV [video] - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  8. Pingback: Ahriepiscopul Ciprului, Hristostom: TARA AR TREBUI SA IASA DIN ZONA EURO "DE INDATA CE AR PUTEA"/ Taxa pe depozite: EXPERIMENT PENTRU DECLANSAREA PANICII BANCARE? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare