Pentru PUTIN, nu e nicio diferenta intre MUMIA lui LENIN si SFINTELE MOASTE… (update VIDEO)/ Presedintele Rusiei va candida pentru inca un mandat

17-01-2018 5 minute Sublinieri

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a comparat mumia lui Vladimir Lenin, expusă în Piaţa Roşie din Moscova, cu moaştele sfinţilor creştini, în filmul documentar Vaalam, din care au fost difuzate câteva fragmente pe pagina web a Radioteleviziunii Ruse, informează duminică EFE.

“Pe Lenin l-au pus într-un mausoleu. Cu ce este el diferit de relicvele sfinţilor pentru ortodocşi şi, în general, pentru creştini?”, s-a întrebat retoric şeful statului rus, care a declarat că partizanii înhumării mumiei lui Lenin îi spun că în lumea creştină nu există tradiţia de a nu îngropa rămăşiţele umane. “Cum să nu? Mergeţi la Muntele Athos (Grecia) şi veţi vedea că există relicve de sfinţi”, a susţinut el.

Liderul de la Kremlin a atras atenţia că puterea sovietică “nu a inventat nimic nou, ci pur şi simplu şi-a adaptat la propria ideologie ceea ce umanitatea inventase deja cu mult timp în urmă”. Putin a adăugat că ideologia comunistă şi creştinismul sunt similare, deoarece conceptele egalităţii, fraternităţii şi justiţiei sunt înscrise în Sfintele Scripturi.

Potrivit mai multor sondaje, circa 60% dintre ruşi sunt în favoarea înhumării rămăşiţelor pământeşti ale fondatorului Uniunii Sovietice, însă Kremlinul asigură că înhumarea mumiei lui Lenin nu este un subiect pe agenda sa.

Liderul de la Kremlin este unul din suporterii de lung parcurs al păstrării lui Lenin în mausoleul în care a fost expus după moartea sa. Cu timpul, însă, s-au înmulţit elementele care ar putea duce la împlinirea profeţiei lui Gorbaciov de acum un deceniu, potrivit căreia “îl vom îngropa pe Ilici”.

“Pe Lenin l-au pus într-un mausoleu. Cu ce este el diferit de relicvele sfinţilor pentru ortodocşi şi, în general, pentru creştini?”, s-a întrebat, recent, preşedintele Vladimir Putin. Ocazie cu care i-a dăscălit pe partizanii înhumării mumiei lui Lenin, trăgând încă o palmă creştinătăţii: “Cum să nu? Mergeţi la Muntele Athos (Grecia) şi veţi vedea că există relicve de sfinţi“, le-a transmis liderul de la Kremlin celor care îi spun că în lumea creştină nu există tradiţia de a nu îngropa rămăşiţele umane.

Respectiv: puterea sovietică “nu a inventat nimic nou, ci pur şi simplu şi-a adaptat la propria ideologie ceea ce umanitatea inventase deja cu mult timp în urmă”. Adică: ideologia comunistă şi creştinismul sunt similare, conceptele egalităţii, fraternităţii şi justiţiei apar şi în Sfintele Scripturi (ştirea Agerpres, AICI).

[…]

Însă dincolo de toate acestea, haideţi să scrutăm contextul în care a făcut afirmaţiile de mai sus, respectiv discuţia mai largă din Rusia privind înhumarea mumiei întâiului bolşevic al lumii. Pentru că da, în Rusia acest subiect există, se fac constant sondaje de opinie, iar preşedintele îşi spune anual părerea despre cum trebuie procedat pe mai departe. Şi da, nu e exclus ca într-un orizont oarecare de timp să asistăm la unele mişcări, în ciuda aparenţelor pe care liderul de la Moscova încă le păstrează.

Înhumare vs expunere

În ultimii cinci ani, procentul celor care doresc înhumarea lui Lenin a rămas constant unul ridicat – aprox. 60%. Mai mult, un tur de orizont pe această chestiune relevă că, invariabil, în ultimul sfert de secol s-a conservat o majoritate pro-înhumare.

Poziţia lui Putin

Actualul lider de la Kremlin este adeptul păstrării mumiei lui Lenin în mausoleu, poziţie reiterată public în 2018, când a făcut şi o paralelă cu moaştele sfinţilor.

Însă acelaşi tip de poziţionare a mai avut-o în 2012 şi 2013, în 2012 recurgând la celebra comparaţie cu rămăşiţele martirilor creştinătăţii.

Potrivit unor relatări media, Putin gândea la fel şi în 2001, la scurtă vreme după instalarea sa.

Echivalenţele comunism-ortodoxie, Lenin-sfinţi, documente fondatoare ale bolşevismului-Sfânta Scriptură se înscriu în logica simbiozei, pe care Putin practic a preluat-o şi o duce mai departe, dintre Biserică şi Stat. Elementul de noutate introdus de Putin în această chestiune ţine eventual de o rafinare ce tinde mai mult ca oricând spre excelenţă a modului în care Biserica e “pusă la lucru” de către puterea politică, în ideea utilizării la maximum a potenţialului Bisericii Ortodoxe Ruse, discursului creştin-ortodox, în general, şi istoriei ortodoxiei.

Nu în ultimul rând, prin acest tip de comparaţii se alătură corului condus de liderul comunist, Ghenadi Ziuganov, care promovează acelaşi tip de echivalenţă între sicriul de sticlă al lui Lenin şi raclele cu moaştele sfinţilor, bătând implicit şi explicit monedă, la fel ca Putin, pe asemănarea dintre creştinism şi bolşevism.

Poziţia predecesorilor

Gorbaciov şi Elţin au militat în repetate rânduri pentru înhumare, ultimul lider sovietic chiar dând asigurări că, deşi nu neapărat curând, acest moment va apărea. De pildă, punea lucrurile în termenii aceştia undeva prin 2008.

Semnale

În 2017 a apărut sprijin formal pentru înhumarea lui Lenin în rândul a două din cele patru partide parlamentare, între ele şi Rusia Unită, trei deputaţi ai formaţiunii prezidenţiale semnând chiar o moţiune în acest sens. Aici se impune menţiunea că e greu spre imposibil de crezut că parlamentarii partidului prezidenţial acţionează, mai ales pe un asemenea subiect, ca nişte electroni liberi.

Totodată, Putin este probabil liderul rus care, public, l-a criticat cel mai aspru pe Lenin. A făcut-o în ianuarie 2016, iar în sine acest lucru poate fi considerat un eveniment interesant, în condiţiile în care este un fapt că nici cei mai “reformatori” precedecesori ai actualului lider de la Kremlin nu obişnuiau să atenteze la moştenirea şi figura iconică a lui Lenin. Ba din contră, aşa cum a făcut-o chiar şi Gorbaciov, au tratat leninismul, în declaraţiile publice şi programele politice, ca far călăuzitor. Sigur, uneori l-au reşapat pe ici pe colo, dar esenţa s-a păstrat.

În această panoplie, Putin pare, aşadar, să fie excepţia.

Câteva concluzii

Având în vedere cele de mai sus, se poate conchide că o eventuală decizie privind înhumarea lui Lenin nu ar trebui să cadă peste noi ca o surpriză de proporţii. Chiar dacă în apariţiile sale publice preşedintele Putin s-a profilat ca un adept al păstrării mumiei în mausoleu, există numeroase elemente care îl pot determina să ia o hotărâre în sensul înhumării şi, politic, chiar să se simtă confortabil cu un asemenea demers.

Între aceste elemente se numără sprijinul popular, sprijinul unei părţi semnhificative a elitei conducătoare actuale, ca şi a predecesorilor săi, Elţin şi Gorbaciov, suportul fără echivoc al clerului, dar şi mărturiile apropiaţilor lui Lenin, potrivit cărora acesta din urmă nu ar aprobat niciodată ceea ce i-au rezervat soarta şi Stalin după ce a murit.

În eventualitatea în care se pregăteşte pentru o asemenea decizie, Putin va avea două priorităţi:

*Să nu îşi ştirbească profilul de lider hotărât să redea Rusiei măreţia imperialistă, profil subliniat chiar de el acum aproape un deceniu şi jumătate, când a declarat că destrămarea URSS a fost catastrofa geopolitică a secolului XX.

*Să nu şi-i îndepărteze pe comuniştii fanatici, care consideră o blasfemie scoaterea mumiei lui Lenin din mausoleu.

pe zona aceasta se poate spune că Putin a operat când cu morcovul, când cu băţul: pe de o parte, încăpăţânându-se să apere ani în şir ideea păstrării lui Lenin în mausoleu, în ciuda unui sprijin larg pentru ideea opusă, lucru de care Putin se va putea prevala la momentul oportun; pe de alta, l-a criticat pe Lenin în câteva aspecte esenţiale, făcând notă discordantă cu obiceiul împământenit al liderilor sovietici/ruşi.

mai mult, aniversarea centenarului Revoluţiei bolşevice a trecut, deci şi încărcătura simbolic şi emoţională s-a diminuat, iar odată cu ea şi riscurile de imagine, în contextul luării unei decizii.

în faţa comuniştilor fanatici, Putin se mai poate prevala şi de faptul că apropiaţi ai lui Lenin, precum Troţki, Kamenev, Buharin şi soţia sa, Krupskaya, au respins ideea amenajării unui mausoleu; mai mult, Stalin, cel care a luat decizia instalării mumiei în mausoleu, nu a fost dorit de Lenin pentru a-i succede în funcţia supremă (conform mărturiilor din epocă privind testamentul secret al lui Lenin), alt fapt de care Putin se poate prevala la momentul potrivit.

nu în ultimul rând, după cum arătam şi mai sus, există deja o sincronizare între Putin şi Ziuganov (paralelea dintre sicriul lui Lenin şi racla cu moaşte), care sugerează că deja există suficiente punţi între Kremlin şi comunişti, numai bune de folosit pentru calmarea maselor, atunci când o fi cazul.

Câteva link-uri utile: 

http://www.newsweek.com/why-putin-will-still-not-bury-lenin-his-red-square-mausoleum-698730

https://themoscowtimes.com/news/putin-slams-lenin-for-laying-atomic-bomb-under-russia-51544

https://www.theguardian.com/world/2016/jan/25/vladmir-putin-accuses-lenin-of-placing-a-time-bomb-under-russia

http://www.newsweek.com/russias-putin-accused-lenin-ruining-soviet-union-418519

https://www.reuters.com/article/us-gorbachev-lenin/gorbachev-lenin-should-be-moved-from-red-square-idUSL0454840420080604

https://www.thetimes.co.uk/article/russians-want-lenin-buried-as-putin-decrees-he-will-stay-in-red-square-26vgtrcjp

https://www.theatlantic.com/international/archive/2016/04/lenins-body/478050/

Presedintele rus Vladimir Putin, care doreste sa obtina un al patrulea mandat in urma alegerilor prezidentiale din martie 2018, si-a depus miercuri, in fata camerelor tv, dosarul de cadindatura la Comisia Electorala Centrala, relateaza AFP.

Asezat la un birou si cu zambetul pe buze, presedintele rus si-a prezentat pasaportul unui membru al Comisiei care l-a primit, i-a inmanat un dosar de documente ce au fost verificate, intre care si unul privind justificarea veniturilor, si a schimbat cateva cuvinte cu el.

“Documentele au fost primite, multumesc, mult succes si un An Nou bun”, a conchis membrul Comisiei Electorale.

Putin, in varsta de 65 de ani, candideaza ca independent in alegerile din 18 martie 2018, in care porneste ca mare favorit, in lipsa unei concurente reale, si care l-ar mentine la putere pana in 2024, la un sfert de secol dupa ce a fost desemnat succesorul lui Boris Eltin.


Categorii

1. DIVERSE, Inchisorile comuniste/ Crimele comunismului, Rusia, Video

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la “Pentru PUTIN, nu e nicio diferenta intre MUMIA lui LENIN si SFINTELE MOASTE… (update VIDEO)/ Presedintele Rusiei va candida pentru inca un mandat

 1. cum, niciun comentariu?
  hai, ca intr-o vreme era plin de pravoslavnici pe la subsol care vindeau iluzia celei de-a 3a Rome si a tarului Putin, salvatorul ortodoxiei.
  ati amutit, dragilor?

 2. Alin 7
  Pe unde mai umblai don Alin ?
  Ca nu pre te mai văzui pe ici ..

 3. @petru

  cand nu lucrez la buncarul atomique si la echipamentul anti-drone ideologice sunt de gasit prin valea umbrelor mortii.
  cu alte cuvinte, egocentric cum ma stiti, umblu tot pe la un fel de subsol dar numa al meu.

 4. Inainte de orice alt comentariu trebuie sa imi cer scuze tuturor: am fost intr-adevar cam dur cu @evident. Evident, am considerat ca trebuie.

  In privinta lui Putin, ca sa revin la topic, el nu face decat sa arate ca intelege adevarata natura a ideologiei bolsevice, un fel de religie – sa zicem – laica. Da, observatiile lui Vladimi Vladimirovici Putin sunt pertinente, bolsevismul a furat aspecte exterioare ale credintei si le-a instrumentalizat spre propria folosinta. Nici nu e de mirare ca a facut asa ceva, era la indemana: georgianul Iosif Djugasvili (Stalin), cel care a si impus mumificarea lui Lenin, a fost in adolescenta absolvent al unui seminar teologic ortodox. El a impus maimutarirea credintei crestine si totodata s-a folosit de ea fara scrupul ca sa indemne rusii la lupta impotriva lui Hitler. Vladimir Vladimirovici Putin face acum o declaratie politica. Atat de subtila este vorba lui (daca e tradusa corect), incat fiecare intelege exact ce vrea sa inteleaga din spusele sale. Atat de bine i-a reusit, incat pana si dusmanii sai au inteles din ce a spus tot ce voiau ei sa inteleaga.

 5. a aparut un articol despre comentariul lui Putin cu privire la moaste, comunism, Lenin, etc, care mi se pare ca ar trebui sa fie luat in seama pentru a intelege contextul (subliniat!) in care s-au rostit acele vorbe:

  http://orthochristian.com/110281.html

  Ce-o crede Putin despre diverse, n-am cum sa stiu, fireste, mie insa mi s-a parut ciudata versiunea aia, cum ca el nu vede diferente pur si simplu, ca sa nu zic chiar stupida dpdv politic pentru el (dar eu nu ma pricep la politica, posibil sa fiu eu stupid aici).

 6. In aceiasi zi in care compara mumia lui Lenin cu moaştele sfinţilor creştini si comunismul cu crestinismul, Putin multumea Finlandei pentru returnarea mai multor carti vechi, icoane si obiecte de cult care au fost duse de la Valaam in Finlanda, pentru a scapa de furia bolsevica! O fi sesizat Putin ca este o oarece contradictie intre comunism si crestinism?

  15.01.2018
  Putin Compares Communism to Christianity
  https://themoscowtimes.com/news/putin-compares-communism-christianity-60181

  15.01.2018
  Putin thanks compatriots and Finland for preservation of Valaam monastery relics
  Relics of the Valaam monastery stored in Finland are called to reinforce spiritual ties between the two nations, Russian President Vladimir Putin believes. According to him, we should thank Helsinki for saving the relics.
  These values were kept only because they were moved out of Russia to Finland. These relics include church utensils, various icons, and rare editions, stored in the monastery library, its archives and bells.
  Vladimir Putin has added that it is necessary to thank compatriots who left Russia and preserved The Novo-Valaam Monastery and relics of Valaam.
  Vladimir Putin often comes to Valaam. Last year he came twice to the island where the oldest Orthodox cloister of the Russian North is located.
  https://russkiymir.ru/en/news/236072/

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare