CRIZA GRAVA si posibil casus belli: TURCIA DOBOARA UN AVION RUS = act de RAZBOI al unei tari NATO! Unul dintre piloti ar fi fost ucis de catre REBELI (Video)/ Prima reactie a lui Putin: AM FOST INJUNGHIATI PE LA SPATE DE UN ASOCIAT AL TERORISTILOR. “Incidentul va avea CONSECINTE SERIOASE asupra relatiilor ruso-turce”

24-11-2015 11 minute Sublinieri

VEZI ACTUALIZARI MAI JOS

  • V. Putin la RT (rezumat live):

Avioanul a cazut in Siria la 4 kilometri de granita turca.

Avioanele si pilotii nostri nu au amenintat niciodata Turcia. Ei combateau ISIS. Se aflau in nordul Latakiei, acolo unde se afla localizati militarii rusi.

Rebelii de acolo ar trebui considerati teroristi locali.

Acum (Turcia) ne injunghie pe la spate, ne omoara pilotii.

Impreuna cu partenerii occidentali am semnat un acord pentru a preveni incidente din aer. Turcia a anuntat ca se alatura coalitiei de combatere a terorismului.

Daca ISIS are milioane de dolari din vanzarea de petrol, acum au si protectie aeriana din partea unor state mari. Acum e clar de ce sunt atat de impertinenti, de ce ucid oameni intr-un mod atat de barbar, de ce realizeaza atentate inclusiv in Europa.

Vom analiza ce s-a intamplat intr-un mod serios si incidentul de astazi va avea consecinte serioase asupra relatiilor ruso-turce.

Intotdeauna am tratat Turcia ca stat prieten.

Nu stiu in al cui interes este incidentul de astazi, insa nu in al nostru. Si in locul unei necesare contactari a noastre, partea turca a contactat aliatii NATO pentru a discuta incidentul, de parca noi am fi doborat avionul rusesc. 

Vor ca NATO sa intervina pentru ISIS?

Inteleg ca fiecare stat are interese regionale si am respectat aceste interese, dar nu vom permite ca astfel de crime sa se intample.

Un avion militar rusesc s-a prăbușit în apropiere de granița Siriei cu Turcia, doborât de armata turcă. Incidentul a sporit tensiunea între Ankara și Moscova, cea din urmă amenințând că vor exista consecințe. Este pentru prima dată când o țară membră NATO doboară un avion rusesc, de la sfârșitul Războiului Rece.

ACTUALIZARE 20:30 Ambasadorii NATO și-au încheiat reuniunea extraordinară convocată la cererea Turciei. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus într-o declarație de presă că Turcia a informat despre incident, iar concluzia a fost că aliații sunt alături de Ankara, însă este nevoie de dialog între cele două părți, pentru a diminua tensiunea. Tonul declarației nu a fost belicos, dimpotrivă, s-a făcut apel la calmarea situației.

„Mi-am exprimat anterior îngrijorările în ceea ce privește implicațiile acțiunilor militare ale Federației Ruse în apropiere de granițele NATO. Asta arată importanța încheierii și respectării unor aranjamente, pentru a evita pe viitor asemenea incidente. Am spus-o în repetate rânduri, suntem solidari cu Turcia și susținem integritatea teritorială a aliatului nostru, Turcia. Vom continua să urmărim foarte atent evoluțiile de la granițele de sud-est ale NATO. Aștept cu nerăbdare noi contacte între Ankara și Moscova și chem la calm și detensionare”, a spus secretarul general al NATO. „Diplomația și detensionarea sunt importante pentru a rezolva această situație”, a adăugat el.

Pe de altă parte, potrivit unei surse citate de Reuters, se pare că ambasadorii NATO au fost de părere că Turcia ar fi trebuit să dea dovadă de mai multă reținere. Anterior, un oficial american declara sub acoperirea anonimatului că incursiunea avionului rus în spațiul aerian al Turciei a durat doar câteva secunde. Diplomați prezenți la întâlnire au declarat agenției Reuters că niciunul dintre ambasadorii NATO nu a sărit în apărarea acțiunilor Rusiei, dar, totuși, mulți și-au exprimat îngrijorarea că Turcia nu a interceptat și condus avionul rusesc în afara spațiului ei aerian. „Sunt alte modalități de a gestiona astfel de incidente”, a declarat, sub acoperirea anonimatului, un diplomat.


ACTUALIZARE 19:30 Într-o declarație de presă susținută la Casa Albă alături de președintele francez, președintele american, Barack Obama, a spus că Turcia are dreptul să-și apere teritoriul și spațiul aerian, dar a subliniat că este important ca Turcia și Rusia să conlucreze pentru a contribui la diminuarea tensiunii acumulate în urma acestei situații. 

Liderul de la Washington a criticat din nou intervenția Rusiei în Siria, ale cărei scopuri reale ar fi, potrivit lui Barack Obama, protejarea regimului sirian. Dacă Rusia s-ar concentra pe ISIS, ar fi mai puține șanse să fie comise erori. Problema e că atenția Rusiei este concentrată pe sprijinirea lui Assad mai degrabă decât pe ISIS, a declarat președintele american.


ACTUALIZARE 17:20 Ministerul de Externe de la Moscova a emis o avertizare de călătorie și îi sfătuiește pe cetățeni  să evite călătoriile în Turcia, din cauza numărului mare de acte teroriste din această țară.

„Numărul de manifestări de terorism pe teritoriul turc nu este mai mic, potrivit estimărilor noastre, decât în Egipt. Îi sfătuim pe concetățeni să nu meargă în Turcia în scop turistic sau în alte scopuri”, a declarat șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, la televiziune.

Turcia constituie principala destinație turistică a rușilor, alături de Egipt. Toate legăturile aeriene cu Egiptul au fost suspendate, în urma doborârii în peninsula Sinai a unui avion rusesc cu 224 de persoane la bord, act terorist revendicat de Statul Islamic. […]/ integral pe digi24.ro

Un membru al echipajului avionului rus doborât marţi în nordul Siriei a fost atins de focuri de armă rebele în timp ce încerca să-şi ghideze paraşuta către o zonă aflată sub controlul trupelor guvernamentale, afirmă o grupare rebelă, care susţine că l-a ucis, relatează DPA în pagina online.

Un membru al echipajului avionului rus doborât marţi în nordul Siriei a fost atins de focuri de armă rebele în timp ce încerca să-şi ghideze paraşuta către o zonă aflată sub controlul trupelor guvernamentale, afirmă o grupare rebelă, care susţine că l-a ucis, relatează DPA în pagina online.

“În timp ce coborau, ei (membrii echipajului) încercau în mod repetat să-şi direcţioneze paraşutele astfel încât să sosească în teritoriul aflat sub controlul dictatorului Bashar al-Assad”, a declarat Jabir Ahmad, un purtător de cuvânt al brigăzii rebele, într-un mesaj trimis DPA pe Facebook.

Ahmad adaugă că “oamenii noştri din cadrul celei de a 10-a Brigăzi de Coastă de mitraliere au putut să-l lovească înainte să treacă mai departe, iar cadavrul a căzut în zona eliberată”.

“Pilot rus ucis în provincia Latakia de revoluţionari… o căutare a celui de-al doilea pilot (este) în curs”, a anunţat gruparea rebelă a 10-a Brigadă de Coastă în mesaje postate pe conturile ei de Twitter şi Facebook.

Un consilier juridic din cadrul Armetei Siriene Libere (ASL) a confirmat că pilotul a fost ucis. Era neclar cum a murit pilotul, a declarat Osama Abou Zeid pentru DPA.

Cei doi aviatori s-au paraşutat după ce avionul lor de vânătoare a fost lovit în apropiere de frontiera dintre Siria şi Turcia, a anunţat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului. 

Observatorul, care monitorizează conflictul prin intermediul unor activişti locali, a anunţat că elicoptere ruseşti efectuau căutări în zona în care s-a prăbuşit aeronava, în Munţii Jabal al-Turkoman.

Regiunea a fost afectată, în ultimele două luni, de confruntări armate între forţe guvernamentale, susţinute de atacuri aeriene ruse, şi facţiuni siriene rebele.

Turcia a avertizat anterior împotriva oricărei încălcări a spaţiului său aerian de către avioane ruse se vânătoare, care au început să efectueze misiuni de susţinere a forţelor guvernamentale siriene de la 30 septembrie.

Nota noastra

Interesanta “reactia rapida” de pe hotnews.ro citata mai jos si maniera distorsionata in care sunt percepute, partial, lucrurile.

In primul rand, insistenta asupra unei “umilinte” administrate lui Putin. Mai degraba termenul potrivit este “sfidare“. Diferenta intre cei doi termeni consta in ceva simplu: masura in care avionul a trecut sau nu granita. Rusii spun ca nu, turcii pretind ca da. E posibil ca tocmai clarificarea acestui aspect sa intarzie o reactie din partea Kremlinului. In orice caz, acest element va juca, probabil, un rol hotarator.

In al doilea rand, ca a trecut sau nu granita, Rusia va reactiona, vor exista retalieri. Este o subestimare copilareasca sa reduci totul la un joc de imagine si la joc de glezne sau sa crezi ca rusii nu au, deja, un scenariu la indemana pentru o astfel de eventualitate. Problema nu este daca Putin va raspunde sau nu, ci CUM anume o va face.

In al treilea rand, nu e asa usor cu articoliul 5 al NATO si Turcia. Daca Rusia reuseste sa convinga opinia publica mondiala ca nu a trecut granita, atunci Turcia va trebui sa infrunte singura raspunsul Moscovei. 

Faptul ca unul din pilot este, aparent, ucis de rebeli, nu face decat sa complice lucrurile si le agraveze, mai degraba pentru Turcia, care este asociata, astfel, din nou, cu rebelii anti-Assad, anti-rusi, care ucid in strigate de Allahu Akbar. 

LATER EDIT 1:

Momentul in care intervine lovitura turca este unul deosebit de defavorabil pentru Ankara. Dupa ce atentatele de la Paris au fortat Franta sa cheme oficial la o mare coalitie impotriva Statului Islamic, alaturi si impreuna cu Rusia, un astfel de incident poate fi prezentat, iata, de catre seful Kremlinului, ca o injughiere pe la spate a unui stat sponsor al ISIS. Putin acuzase anterior, chiar din Turcia, de la reuniunea G 20, faptul ca exista sponsori (prin comertul cu petrol) al organizatiei jihadiste, printre care se numara, informal, si Turcia.

De asemenea, Turcia va trebui sa faca un efort convingator pentru a demonstra ca era vorba, intr-adevar, de spatiul sau aerian. Chiar si asa, se afla intr-o situatie dificila, tocmai din cauza contextului post-Paris. Acelasi lucru este valabil si pentru NATO, care se afla in dificultate in ralierea fara rezerve alaturi de Ankara, in acest context.

PS: cat despre “violarea spatiului aerian”, a se vedea:

si

LATER EDIT 2:

O analiza buna, semnata J. Sapir, se poate citi aici: http://russeurope.hypotheses.org/4495

In rezumat, Sapir ridica problema legalitatii actului Turciei. Daca avionul intr-adevar a incalcat granita Turciei, atunci actul nu putea dura mai mult decat cateva zeci de secunde, or autoritatile de la Ankara pretind ca au avertizat timp de cinci minute avionul. E posibil ca Turcia sa considere, insa, ca incalcarea a spatiului aerian trecerea printr-un spatiu aerian care e considerat “zona tampon”, fara a exista un mandat ONU, ceea ce ar face ca reactia militara turca sa fie ilegala. Sapir aduce aminte, de asemenea, de desele incalcari ale spatiului aerian al Greciei si Ciprului de catre Turcia.

schema-turciei-avion

CNN Turcia

  • Hotnews:

Evenimentele LIVETEXT:

20:01 Erdogan: Toata lumea trebuie sa respecte dreptul Turciei de a-si apara granitele

9:50 Ambasadorii NATO au cerut Turciei sa dea dovada de calm si sange rece

18:30
Turcia crede ca cei doi piloti sunt in viata si incearca sa obtina eliberarea lor, a declarat un oficial turc, pentru Reuters

17:33 Un purtator de cuvant al armatei americane a confirmat ca Turcia a avertizat in repetate randuri avionul rusesc, inainte de a-l dobora, dar pilotii nu au raspuns

17:17 Primele masuri ale Rusiei, dupa doborarea avionului Su-24: Lavrov isi anuleaza vizita in Turcia, Natalie Tours suspenda excursiile in aceasta tara

16:42 Comandantul adjunct al unei brigazi turkmene din Siria spune ca oamenii sai au impuscat mortal cei doi piloti ai avionului doborat de turci, in timp ce coborau cu parasutele

16:15 Donald Tusk, pe Twitter: In acest moment periculos, dupa ce un avion rusesc a fost doborat, trebuie sa ne pastram capul rece si sa ramanem calmi

15:33 Premierul turc Ahmet Davutoglu: Turcia are “datoria” de a face totul pentru a-si apara granitele

15:23 Atasatul militar turc la Moscova a fost convocat de ministerul rus al Apararii
14:55 Un oficial american a anuntat ca fortele SUA nu au fost implicate in doborarea avionului rusesc, scrie Reuters.

Este prima oara cand un membru al NATO doboara un avion rusesc sau sovietic din anii 1950.

14:50 Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a echivalat doborarea avionului rusesc cu o “injunghiere in spate” si va avea consecinte serioase asupra relatiilor ruso-turce, anunta RIA Novosti, preluat de Reuters

14:20 Insarcinatul rus cu afaceri in Turcia, convocat de autoritatile de la Ankara. (AFP)

14:12 Marea Britanie: “Incidentul de la granita Turciei cu Siria, foarte grav.”

13:59 NATO va organiza o “reuniune extraordinara” marti dupa-amiaza la Bruxelles,  “la cererea Turciei”, pentru a-si “informa Aliatii” despre subiectul avionului rusesc doborat.

“La cererea Turciei, Consiliul Atlanticului de Nord”, principalul forum de consultari politice al NATO, “va tine o reuniune extraordinara la 17,00 (ora Bruxellesului)”, respectiv 16,00 GMT, a anuntat un oficial al NATO.

13:00
NATO “urmareste situatia indeaproape” si este “in contact cu autoritatile turce”

C. Pantazi: Reactie rapida: Turcia a doborit un avion de vinatoare rusesc. Cum va juca Putin, ce mutari va face Erdogan, ce impact are criza asupra regiunii

Turcia a doborat marti un avion rusesc de vanatoare pe motiv de violare a spatiului aerian. Rusia sustine ca avionul sau era in spatiul aerian sirian. Criza militara dintre Turcia si Rusia vine intr-un moment cum nu se poate mai prost pentru Kremlin: Putin tocmai se repozitiona cu succes ca partener al Vestului in lupta impotriva terorismului. Cum va raspunde Putin umilintei suferite din partea Turciei? Are Erdogan interesul sa acutizeze criza? Ce impact va avea criza de azi asupra NATO si asupra celor doua punte fierbinti de pe planeta: Orientul Mijlociu si estul Europei?

Inapoi la situatia de azi. Inevitabilul s-a intimplat. “Aglomerarea” spatiului aerian sirian cu avioane de vinatoare din Rusia, SUA, Franta si Turcia a facut de ne-evitat incidente precum cel de astazi.

Criza militara izbucnita la primele ore ale diminetii are doua posibile dezvoltari. Prima (si cea mai plauzibila, in opinia mea) este stingerea rapida dupa citeva schimburi de replici diplomatice. A doua e si cea mai nedorita: o escaladare politica a crizei militare, cu final deschis.

Cheia crizei e la doua personaje detestate in lumea civilizata: Putin si Erdogan. Doi lideri cu tendinte despotice, care isi conduc tarile cu mina de fier si cu o propaganda exceptional de bine orchestrata. Pentru a ghici intentiile celor doi presedinti imprevizibili, o sursa primara este reactia presei controlate. Aici Kremlinul, de exemplu, da tonul.

Ce face Putin

Presedintele rus e intr-o asidua campanie de rebrenduire ca partener al Vestului in lupta contra terorismului islamic. Campania e aproape de reusita, vezi apelurile Frantei, Marii Britanii sau SUA la colaborarea cu Rusia in Siria impotriva ISIS. Pentru Putin, e un obiectiv primordial sa scape de imaginea de lider care incalca dreptul international prin anexarea ilegala a Crimeei si implicarea fatisa in razboiul din estul Ucrainei. Iar scopul sau final e slabirea sanctiunilor economice si politice care au secatuit bugetul Rusiei.

O criza in acest moment cu Turcia si, prin extensie, cu NATO ar fi devastatoare pentru noul curs pe care s-a asezat Putin. Ar pierde intr-o secunda tot ce a construit cu migala in ultima jumatate de an. De aceea cred ca presedintele rus va incerca sa se opreasca doar la replici diplomatice la adresa Turciei. Putin va trata incidentul intr-o cheie minora, calcindu-si pe mindrie.

Un prim indiciu ca Putin joaca in cheie minora e modul in care presa guvernamentala rusa trateaza evenimentul in primele ore dupa producerea sa: stiri in general neutre, cu putine – spre zero – accente critice la adresa Turciei. Iar editorialele dure (care dau tonul dezbaterii interne) nu au aparut inca. Sa ne amintim de comportamentul propagandei ruse in cazul Ucrainei: mii de articole dure, editoriale devastatoare, anchete la secunda etc.

Dar aici Putin are de infruntat doua obstacole. Primul e opinia publica interna, careia el – cu ajutorul masinariei infernale de propaganda – i-a insuflat un nationalism agresiv. Cum va rezista Putin cererilor oamenilor de a da Turciei o riposta pe masura? Al doilea obstacol e reprezentat de cercul lui apropiat, asa-numitii siloviki, toti reprezentanti ai complexului militar si de securitate: FSB, ex-KGB, armata, politie. Toti sint adeptii unei posturi militaroase, dure, si vor pune presiune pe liderul de la Kremlin sa joace dur impotriva Ankarei.

Ce face Erdogan

Si liderul turc e intr-o postura dificila, dar are mai multe avantaje decit Putin. Nici Erdogan nu-si doreste escaladarea conflictului cu Rusia, pentru ca are nevoie de liniste la granite si pentru ca are nevoie de Rusia din punct de vedere economic.

Dar Erdogan si-a asigurat prin lovitura de astazi o pozitie mai buna in interiorul NATO. El a demonstrat ca e un gardian de nadejde al frontierei externe a NATO, chiar cu riscul declansarii unui conflict politic cu Rusia. Asadar, are un ascendent asupra organizatiei nord-atlantice, sperind sa fie lasat mai departe sa bombardeze in Siria pozitiile kurde.

Practic, Rusia a testat in ultimii doi ani de nenumarate ori soliditatea NATO si capacitatea de reactie. Violarile repetate ale spatiului aerian turc fac parte din acelasi arsenal rusesc. Reactia de azi a Turciei arata ca NATO nu e sat fara ciini, iar Erdogan isi va primi meritele pentru actiunea decisiva.

Este pentru prima oara cind un stat membru NATO ataca direct si decisiv echipament de lupta al Rusiei de cind Putin e presedinte.

Ce se intimpla in regiune

Nu ma astept din partea presedintelui turc la gesturi radicale fata de Rusia daca Putin va juca in cheie minora. Si Erdogan va incerca sa treaca lin peste eveniment, odata ce si-a aratat muschii.

Daca insa Putin va declansa spirala violentei politice, orice dezvoltare e posibila. Cu impact asupra NATO, care are obligatia, potrivit Articolului 5 din Tratatul fundamental, sa-si apere aliatii.

LIVETEXT / VIDEO Criza militara majora: Turcia a doborat un avion de vanatoare Suhoi-24 al Rusiei. Ankara sustine ca avionul a violat spatiul aerian turc, Rusia sustine contrariul

O criza militara majora a izbucnit marti dimineata intre Turcia si Rusia: Aviatia turca a doborat un avion de vanatoare rusesc in apropiere de granita turco-siriana, anunta Reuters, care citeaza televiziunea turca Haberturk TV. Ulterior, Rusia a anuntat ca avionul ii apartine si sustine ca nu a violat spatiul aerian turc. Ministerul turc al Apararii sustine insa ca avionul rusesc Suhoi-24 a violat spatiul aerian si ca a fost avertizat de 10 ori. Vezi in articol imagini VIDEO cu avionul in flacari.

CNN Turcia sustine ca avionul de vanatoare a fost doborat de armata turca, dupa ce acesta violase spatiul aerian al tarii. Autoritatile turce, citate de Reuters, sustin ca nu cunosc nationalitatea avionului.

Turcia e si ea angajata in lovituri aeriene pe teritoriul Siriei, la fel ca si SUA, Rusia si Franta. Avioane rusesti de vanatoare angajate in atacuri in Siria au violat de mai multe ori spatiul aerian turc, iar autoritatile de la Ankara au reactionat dur fata de Rusia. Pana la acest moment insa, nu exista nici un indiciu legat de nationalitatea avionului doborat.

Turcia este stat membru NATO, iar acest incident ar putea tensiona relatia Rusiei atat cu Turcia, cat si cu NATO, daca incidentul va capata dimensiuni internationale. Or, Turcia si Rusia au dus in ultimii ani o politica de apropiere, marcata de interese economice si chiar geopolitice comune.

Actualizari:


11:34 Pe Twitter a fost publicat o inregistrare video care ar prezenta caderea pilotului rus in munti

Ora 11.12: Avionul rusesc a primit 10 avertismente in 5 minute inainte de a fi doborat, anunta Ministerul turc al Apararii intr-un comunicat citat de Reuters

Ora 11.09: Ministerul rus al Apararii a aconfirmat ca avionul doborat apartinea fortelor armate ruse, anunta Reuters, citand Interfax

Ora 11:00 Ministerul rus al Apararii sustine ca avionul doborat “se afla exclusiv in spatiul aerian al Siriei“. (AFP)

Ora 10.56Unul dintre pilotii avionului, care s-ar fi catapultat, se afla in mainile fortelor turkmene din nordul Siriei, anunta CNN Turk, citat de Reuters.

Ora 10.53 Avionul doborat nu a incalcat spatiul aerian turc, sustine Russia Today.

Ora 10.46 Avionul doborat ar fi de fabricatie rusa (de tip SU-24), anunta Reuters, citand surse apropiate de presedintia turca.

Ora 10.44 Turcia va sesiza NATO si ONU in legatura cu avionul de vanatiare care a patruns pe teritoriul sau.

Ora 10.22 Doi piloti s-ar fi catapultat din avionul doborat, sustin agentia turca Anadolu si CNN Turk, citate de Reuters.

Ora 10.15: Premierul turc Ahmet Davutoglu i-a cerut ministrului Apararii sa inceapa consultari cu NATO, ONU si tarile implicate in conflictul din Siria
[…]/ integral pe hotnews.ro

Cum reactioneaza Rusia la criza militara provocata de Turcia: avionul de vanatoare doborit de Turcia e un subiect tratat sumar de presa Kremlinului

Prabusirea avionului de vanatoare Suhoi-24 al Rusiei, doborit de Turcia, este tratat mai degraba sumar in presa oficiala rusa. Spre pranz, subiectul deschidea paginile principale ale site-urilor Sputnik, Tass,Ria.ru sau Interfax, pe site-ul Pervii Kanalstirea video avea doar 1.30 minute. Subiectul era tratat ca breaking news pe postul Rossia 24.

Sputnik, Tass si Interfax tratau subiectul succint: avionul Suhoi “s-a prabusit” (nu este folosita, in primele fraze, formula “a fost doborit”) la frontiera turco-siriana, conform unui anunt al Ministerului rus al Apararii.

Stirea, ce are o constructie aproape identica pe cele trei site-uri, continua cu formularea ministerului, anume ca acesta este “cel mai probabil rezultatul unei lovituri de la sol” (nu este atribuit nici aici atacul asupra avionului) si ca avionul s-a prabusit pe teritoriul Siriei.

Sursele citate mai precizeaza, in stirile mentionate, ca avionul zbura in spatiul aerian sirian la o altitudine de 6.000 de metri, conform ministerului Apararii, dar si ca pilotii s-au parasutat, aparent, in siguranta inainte ca aparatul sa se prabuseasca.

In functie de sursa, se mai spune ca este in curs de desfasurare o ancheta sau ca “unele media au pretins ca avionul violase spatiul aerian al Turciei si ca a fost doborit de avioane ale armatei turce” (Tass.ru).

Tonul folosit de sursele citate este mai degraba neutru, iar articolele de deschidere se limiteaza la cateva paragrafe. Pe masura ce apar informatii noi, site-urile mentionate publica scurte stiri separate.

Sursele citate reprezinta “vocea Kremlinului”, iar ceea ce publica ele este strict controlat de aparatul de propaganda al statului rus.

Tensiune militară maximă în zona de graniţă dintre Turcia şi Siria, după ce un avion militar rusesc a fost doborât de armata turcă, ţară membră NATO.

Ambii piloţi au reuşit să se catapulteze, dar există puţine amănunte legate de soarta lor. Pe Twitter au apărut imagini cu catapultarea acestora  într-o zonă musulmană, încă neidentificată.

Mai multe surse susţin că unul dintre piloţi ar fi fost capturat de rebelii sirieni.

În timp ce Rusia susţine că avionul său nu a încălcat spaţiul aerian turc, oficialii turci anunţă că acesta ar fi fost somat de 10 ori în cinci minute, înainte de a se decide doborârea acestuia. (Detalii AICI)

Trei ziaristi rusi au fost usor raniti de o racheta antitanc cazuta in apropiere de masina lor, in timp ce paraseau o pozitie militara a armatei siriene in nord-vestul Siriei, a anuntat marti ministerul rus al Apararii, citat de AFP.

“O racheta antitanc a fost trasa luni impotriva masinii unui grup de ziaristi rusi care parasea pozitiile armatei guvernamentale siriene in sectorul localitatii Dagmashliya, langa colina strategica Zweik”, in provincia Latakia (nord-vestul Siriei), potrivit sursei citate.

Cei trei ziaristi se afla in prezent in baza aeriana ruseasca din Hmeimim, unde primesc ingrijiri medicale.

Doi ziaristi lucreaza pentru televiziunea finantata de Kremlin, Russia Today (RT), iar al treilea pentru agentia de prea TASS.

Televiziunea a publicat o inregistrare video in care se vede masina ziaristilor trecand pe langa mai multe grupuri de luptatori, inainte de a fi atinsa in partea stanga de ceea ce pare o racheta antitanc.

Numerosi ziaristi ai televiziunilor si ziarelor pro-Kremlin au fost invitati sa urmareasca operatiunea militara ruseasca in Siria.



Categorii

Al treilea razboi mondial, Opinii, analize, Rusia, Siria, Transcrieri-Redactari, Turcia, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

71 Commentarii la “CRIZA GRAVA si posibil casus belli: TURCIA DOBOARA UN AVION RUS = act de RAZBOI al unei tari NATO! Unul dintre piloti ar fi fost ucis de catre REBELI (Video)/ Prima reactie a lui Putin: AM FOST INJUNGHIATI PE LA SPATE DE UN ASOCIAT AL TERORISTILOR. “Incidentul va avea CONSECINTE SERIOASE asupra relatiilor ruso-turce”

<< Pagina 1 / 2 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

  1. Asta mai lipsea… (stiind si profetiile Sfantului Paisie)…

  2. Era si greu de crezut ca nu se va ajunge la asemenea incidente dupa cate avioane, natii si… orgolii s-au concentrat in zona.

  3. A trage in pilotii care se parasuteaza, marinarii cazuti in apa etc, este crima de razboi.

  4. NATO e zero. A zis-o Freedman, o arata si faptele. Pantazi, ca de-obicei, se grabeste sa pupe niste funduri, incercand sa ne arate ca e “vocea puterii”.

  5. @Mihai S:

    NATO nu e zero, insa, la cum arata lucrurile, pur si simplu pare ca Erdogan a facut-o de capul lui. Nu cred ca are cum sa fie sustinut de NATO, in conditiile incidentului.

  6. la pariu ca Turcia nu va avea nici o problema? 🙂 Turcia-Nato e o falsa dedublare.

    Ce a facut Rusia sa intre in jocul asta nu mi-e clar. Cred ca sunt bruiate informatiile care parvin lui Putin, altfel nu-mi explic.

  7. Turcia e politistul rau, desigur…

  8. Sa fiu in locul lui Putin m-as retrage imediat. Exact acum, cat am un capital de imagine.

    E clar ca rusii sunt avertizati ca nu au ce cauta acolo. Un motiv in plus pt rusi sa atraga atentia asupra adevaratilor sponsori ai ISIS (presupusii „colabortori” in lupta contra ISIS) si sa se retraga dintr-un joc al imposturii in care falsii aliati sunt de fapt primii dusmani. Daca prima interventie, pe fondul atacurilor de la Paris, a picat excelent pt imaginea lui Putin, in contextul asta chiar nu mai are nici un rost sa-ti trimiti tinerii sa moara aiurea. Rusia ar trebui sa-si inchida si ea granitele si sa manance floricele in timp ce ii lasa pe „aliati” sa se adanceasca in actiuni contradictorii care nu fac decat sa le arate adevaratele fete si intentii. Timp in care ea sa devina un soi de contramodel a tot ce are de oferit sue.

  9. In primul rand,Su-24 e un avion de bombardament,nicidecum un avion de vanatoare.Tocmai de asta a putut fi doborat de doua avioane de vanatoare F 16.De acum incolo,cred ca orice avion de bombardament precum Su 24 va zbura pe acolo numai cu escorta de avioane de generatie 4+ Su 34,care sunt cu o generatie mai moderne decat F 16.Apoi s-ar putea ca rusii sa-si aduca mai aproape,si vor acoperi acea zona cu mijloacele de bruiaj si razboi electronic,precum ultramodernul Krashuka-4,care poate dezactiva nu numai radarele de la bordul avioanelor de vanatoare si antiaeriana,ci chiar si satelitii de orbita joasa.Vor crea o anti-acces/aria-denial zone,la care turcii nu vor mai avea un contra-raspuns.Si atunci vor bombarda in voie,poate chiar vor dobori vre-un F 16 turcesc,ca razbunare.Sadar va fi o escaladare,asta sigur,dar Turcia pur si simplu nu are solutii tehnice atat de avansate ca rusii.

  10. Nu cred ca turcii au facut-o de capul lor.

  11. Rusia ii va lovi exact acolo unde doare mai tare: agentii si infrstructura din siria. Daca pana acum i a menajat, de aici inainte o sa rada tot, cu raiduri si cu trupe daca trebe. Asa ca its gonna be worse…

  12. @daniela:

    Au veleitati de a actiona pe cont propriu, cel putin ca profil de trufie neotomana… Sigur ca au fost incurajati pana acum, insa mi se pare ca nu e in avantajul NATO si al Turciei sa faca o demonstratie de forta taman acum. Poate ma insel…

  13. admin@
    Nu stiu. Sa vedem ce urmeaza.

  14. http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Extern/International/Turcia+a+doborat+un+avion+militar+neidentificat

    Pe de altă parte, potrivit unei surse citate de Reuters, se pare că ambasadorii NATO au fost de părere că Turcia ar fi trebuit să dea dovadă de mai multă reținere. Anterior, un oficial american declara sub acoperirea anonimatului că incursiunea avionului rus în spațiul aerian al Turciei a durat doar câteva secunde. Diplomați prezenți la întâlnire au declarat agenției Reuters că niciunul dintre ambasadorii NATO nu a sărit în apărarea acțiunilor Rusiei, dar, totuși, mulți și-au exprimat îngrijorarea că Turcia nu a interceptat și condus avionul rusesc în afara spațiului ei aerian. „Sunt alte modalități de a gestiona astfel de incidente”, a declarat, sub acoperirea anonimatului, un diplomat.

  15. Grav,foarte grav…se vede ca de fapt Rusia nu lupta doar cu ISIS si cu gherilele siriene “moderate”, ci lupta cu America si cu aliatii lor “de nadejde” din zona, si nu numai din zona.
    Felul cum se imagineaza scenarii de “analisti” si priceputi este tragi-comic.
    Exista un ε, oricat de mic, care poate sa schimbe cu usurinta toate bazaconiile indrugate de acestia.
    Lumea de azi chiar este beata de o falsa pricepere si desteptaciune…

  16. Su-24 este un avion de bombardament la sol, fara veleitati de avion de vanatoare. Ca generatie este 1974 si e primul avion rusesc cu comenzi digitale integrate. Cel putin asa spune Wikipedia.

    Folosirea unui asemenea aparat fara escorta arata ca rusii tinteau obiective la sol, neproblematice, in apropierea granitei dintre Siria si Turcia. De ce s-au grabit turcii sa il doboare, asta ne lamureste ceea ce a spus Putin mai apoi: Turcia este beneficiara comertului cu petrol pe care il desfasoara ISIS. (a-propos, ce nu ni se spune este ca ISIS este chiar un stat, are teritoriu, guvern si politici publice in domeniul educatiei, sanatatii, apararii etc. si un sistem de justitie)
    Maine putem sta inca linistiti, Rusia nu va reactiona direct. Sa atace un stat NATO ar insemna razboi cu NATO. Dar Putin este legalist, tine foarte mult ca formal sa respecte tratatele si legislatia internationala. Drept pentru care, armata siriana va lovi si nimici curand, cand ii va veni ei mai bine obiective militare turcesti pe teritoriul Turciei, dar la granita cu Siria. Pretextul sau motivul real va fi urmarirea unor convoaie cu petrol de contrabanda al ISIS, sau ceva asemanator. Daca agenti ai statului islamic se ascunt in Turcia asa nu face din ei o tinta mai putin legitima pentru armata siriana. Abia daca Turcia, provocata, va reactiona atacand Siria, atunci Rusia va avea o justificare legitima sa-si apere aliatul de agresiunea Turciei, limitand astfel conflictul la unul cu Turcia, nu unul cu NATO. Ramane de vazut cum va interpreta NATO actiunile Rusiei fata de Turcia, dar mingea va fi mereu in curtea NATO. Declansarea unui razboi va fi decizia NATO si NATO nu are cum sa se sustraga acestei decizii. Cel mult va putea sa lase Turcia sa fie invinsa de rusi. Dar, dupa Georgia care avea garantii NATO, ar fi acum cazul ca NATO sa se dezica de un mebru al sau deplin. America ii transmite lui Putin ca nu vrea sa isi tina intelegerile (de la Malta) iar Putin arata asta intregii lumi: America nu isi tine promisiunile fata de nimeni, garantiile ei sunt zero. Sau, daca si le tine, atunci va fi condamnata de toti pentru ceea ce va urma. Si sa pornesti la razboi cu astfel de indoieli este primul pas spre infrangere, de data asta si militara.

    Cred ca America nu a stat in banca ei atunci cand avea ocazia sa o faca…

  17. Am si eu o intrebare: Rusii n-au lovit nici o tinta in Turcia, e clar ca daca te deplasezi in zbor cu un avion nu poti zice: hai pana la granita si acolo te opresti. Apoi, rebelii n-au nici un avion, zero, deci care ar fi putut fi neclaritatile sau spaimele turcilor? Ce justificare au? Chiar daca avionul a intrat putin in Turcia… pot zice ca n-au stiut daca avionul e de o culoare sau de alta? Ce motiv de bun simt ai avea sa dobori un avion in cazul asta?

  18. GeluS,
    Rusia, nu este inconştienta de ce spui, însa nu s-a asteptat la o aatfel de acțiune directa. Sultanul se simte sistinut şi in mod sigur i s-a sugerat, daca nu mai mult, sa facă ce a facut. Vezi avertismentele la situatia anterioară. Sultanul face de mult un joc periculos acolo şi are garanția si girul sefului, care, îl pocneste pe rus golaneşte, cum de altfel face totul. ISIS, a fost creat pentru o anume chestie, i s-a creat anume condiții şi spatiu si evoluiaza dupa cum a fost planificat, inclusiv bombandarea si anihilarea lui. ISIS, trebuie sa duca la ceva si sa produca ceva, care prin interventia Rusiei nu prea mai iese. Obama asta spune mereu.
    Turcia prin sultanul ei se crede partener in afacere, nu element de sacrificiu.
    Solutia lui Putin trebuie sa fie una foarte inteligentă si de natura sa facă restul luimii sa întelega ce este dedesubt şi ce este şi de ce este capabila Rusia.

  19. Rusia e din ce in ce mai constrânsa la a se desfiinta şi obligata sa joace la vedere, de catre advesarul sau care face ce vrea pe ascuns si cât mai ticalos cu putință, acoperit şi fara a putea fi aratat cu degetul sau incriminat. Infruntarea la nivel global este de cel mai ticslos şi mai golanesc nivel. Numai dracii lucreaza camuflat, necinstit, fara onestitate şi fara sa protejeze pe nimeni desi convinge ca protejeaza pe toți. Nu spun ca rusul ar face-o altfel, rusul a ajuns sa nu mai poata decât pe fată. Turcul este genul de golan prost, element de sacrificiu in afacere, golan, care pâna acum a tot câstigat, dar de acum joaca devine mortala.

  20. Gresala GRAVA a Turciei: avionul ca cazut in Siria nu in Turcia ! Prinm urmare argumentele lui Putin sunt “beton”.
    Turcia a avut acordul SUA.

  21. Șase avioane de luptă aparținând Turciei au intrat miercuri în spațiul aerian național al Greciei dinspre nord-est, centrul și sudul Mării Egee, au declarat responsabili din Ministerul elen al Apărării, potrivit site-ului AirLive.net.

    Avioanele turcești erau însoțite de o altă aeronavă ce nu dădea impresia că ar face parte din această formațiune. În timpul incidentului de miercuri, aparatele Turciei au comis circa 20 de încălcări ale spațiului aerian al Greciei, indică, sub rezerva anonimatului, aceiași oficiali de la Atena, potrivit cărora două dintre aparatele de zbor aveau arme la bord și că un duel aerian ar fi avut loc.

    http://www.agerpres.ro/externe/2015/07/16/o-formatiune-de-sase-avioane-de-lupta-turcesti-a-incalcat-spatiul-aerian-national-al-greciei-08-10-54

  22. @admin

    Voiam sa zic ca NATO nu va interveni in favoarea Turciei, ceea ce s-a si intamplat. Asocierea NATO Turcia in acest caz e mult fortata.

  23. Nu va fi nimic din ceea ce va inchipuiti.

  24. @enkidu

    cu atat mai mult nu va fi nimic din ceea ce nu ne inchipuim … 🙂

  25. @enkidu
    Adica ce va fi ?

  26. Prilejul (regizat sau nu, chiar de francezi sau de binevoitorii lor chiriași din Florida sau, de ce nu de nația con-înlocuitoare a propriei clase politice) oferit de crimele de la Paris au permis Franței să iasă din încorsetantul tandem cu pedanta și aroganta soră (mai mare, mai bogată și mai potentă) de gintă germanică și să intre în schema de gândire a patronilor din nato și din cfr.

    Lumea debusolată după intervenția hotărâtă a Rusiei în Siria părea să adere (mult prea facil totuși) la noua realitate geopolitică în care Rusia acționa la unison (aparent) cu interesele occidentale în orientul apropiat. Marota ISIS/DAESH a fost agitată și plimbată cu un grăitor succes prin fata ochilor occidentalilor buimaciți și însetați de răzbunare, dispuși astfel să-l reprimească pe urs în iatacul gatit cu dibacie de maika merkel.

    Nu pot să bag mâna în foc pentru jocul Franței, dacă s-a derulat la modul autentic în suita cointeresărilor franco-germane la răsărit, operațiunea pare una coordonată la nivel nato/gladio, în succesiunea căreia frecția cu rusia și cu neinvocarea art. 5 a venit doar ca un menajament sterp al Germaniei.

    Adică, simulam o îmbrățișare camaraderească a ursului (să ne vadă germania și publicul european blazat), după care așa strâns îmbrățișați sărim cu ursul din avionul (ursu nu are musai parașută) …. dacă se zbate (și s-a zbătut după cum am văzut ieri la marginea turciei, sau a siriei), putem fie să-i dăm drumul (cu riscul inevitabil de a-i cădea în cap cuiva), fie să-l îmbrățișăm și mai strâns … cu riscul ursului de a-și pierde vocea, ghiarele și colții … rămânând pe post de preș în holul nato din brusseles ….

    Ursul doarme, ursul doarme ….

  27. @petru, enkidu:

    Intrebarea corecta e ”ce ne inchipuim”?

    Cea mai decenta analiza apartine Leliei Munteanu: http://www.gandul.info/puterea-gandului/globalnaia-navigationnaia-sputnikovaia-sistema-14898338

  28. Daca analiza lui Ion Cristoiu este reala, Rusia va avea sprijinul Occidentului impotriva Isis, a rebelilor care lupta impotriva regimului Al-assad si nu in ultimul rand impotriva Turciei. Profetia Sfantului Paisie Aghioritul incepe sa se implineasca in acest caz.

    “Turcii ne vor lovi dar Grecia nu va suferi prea mult. Nu va trece mult timp dupã atacul turcilor si rusii îi vor lovi pe turci si îi cor cãsãpi.

    Asa cum rupi o coalã de hârtie tot asa va fi sfâsiatã Turcia. O treime din turci vor fi ucisi, o treime se vor încrestina, si o treime va merge în adâncurile Asiei. Folosirea apelor Eufratului de cãtre turci pentru irigatii va fi o preînstiintare ca a început pregãtirea marelui rãzboi care va urma.

    Dupã destrãmarea Turciei, Rusia, va continua rãzboiul pânã va ajunge în Golful Persic si îsi va opri trupele lângã Ierusalim. Atunci puterile occidentale îi vor soma pe rusi si le vor da 6 luni. Rusia însã nu-si va retrage trupele si atunci puterile occidentale vor începe sã aducã trupe pentru ai ataca pe rusi.

    Rãzboiul care va izbucni va fi mondial si in cele din urmã vor pierde rusii. Se va vãrsa mult sânge. Marile orase vor deveni ruine. Dar noi, grecii, nu vom participa la acest rãzboi. Toti cei din jurul nostru se vor sfâsia unii pe altii, însã noi vom sta de-o parte.”
    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2011/10/07/profetiile-cuviosului-paisie-aghioritul-despre-turcia-grecia-cipru-si-cum-incepe-razboiul-mondial/

    Tot in articolul scris de Ion Cristoiu se spune ca Ungaria trece la inregistrarea biometrica a populatiei, Bunul Dumnezeu sa aiba mila de noi pacatosii!

  29. @A.T.R.

    Big like!

  30. O parere: analiza Leliei Munteanu este desigur pertinenta, in sensul ca lamureste motivele. Dar nu exclude provocarea si nici girul USA.

    Dovada sta prima reactie a lui Putin („Am fost injunghiati…”). Si nu numai..

    http://www.msn.com/en-us/news/world/turkey-has-a-right-to-defend-its-airspace-obama-says/ar-BBnp4q7?li=BBnb7Kz

    Sunt total de acord cu ATR ca Turcia e folosita si, ulterior, sacrificata. Dar acum e f utila cu suita ei de interese in zona.

    Secundo (din nou o parere personala): presupusa apropiere ruso-germana face parte din joc. Aceasta tactica a dedublarii (politistul rau/politistul bun) a devenit deja plicticos de traditionala. Drept dovada actiunile Germaniei (nu declaratiile) care, daca sunt urmarite pas cu pas, intra perfect in rezonanta cu tiparul nwo – asta care ni se tot impune in pofida oricarei logici. USA, UK, Franta, Germania, Belgia, Olanda – toti astia canta aceeasi partitura in subtext, chiar daca aparent vocile sunt diferite. Nu trebuie decat urmarite inconsecventele dintre discurs si fapte/rezultatele lor (pt amatorii de analize detaliate si cunoscatorii de detalii).

    Greseala analizelor consta in aceea ca pornesc de la premisa unei paradigme care nu mai exista demult, desi ni se tot baga in cap sistematic ca e cea corecta. De-aici vin toate ciudatenile. Schimbi paradigma, toate incep sa se lege.

    Dedublarea, inducerea unor premise gresite cu aerul ca ar fi indiscutabile, de la sine intelese, cosmetizarea masiva a mizeriilor prin intermediul protocoalelor, discursurilor si a presupuselor analize ale interpusilor (chipurile neutri) – astea sunt mecanisme clasice ale minciunii. Ele sunt intalnite si in negocierile contractelor, sau in camuflarea complicitatilor si a coruptiei la niveluri mult mai restranse (eu una le-am intalnit frecvent in practica, si sunt sigura ca nu sunt singura!). E vorba de adevarate puneri in scena cu multi participanti (unii dintre ei sincer convinsi, ceea ce face si mai credibila capcana). Din fericire acest contrast intre derularea evenimentelor si fatada mincinoasa devine tot mai limpede, incat pana si pensionarele amatoare de telenovele l-au inteles in timp, doar ascultand stirile in timp ce pun gogonelele la murat si invart coca pentru cornuletele cu nuca. Bunul simt colectiv nu poate fi chiar asa usor inselat!

  31. https://www.youtube.com/watch?v=Tc8st7GIkIk
    Only Obama could turn the world upside down, so that we fear the actions of America’s leader and look to….Russia?

  32. Ia fiti atenti aici

    https://www.rt.com/usa/323365-obama-russia-daesh-isil/

    ??? E mai rau decat credeam! :)))

  33. @carmen:
    ISIS vinde petrol ieftin (gratis?) tarilor NATO prin Turcia astfel incat sa scada pretul petrolului, lovind in economia Rusiei.

    Dincolo de obsesia cretina ca o lume fara Rusia e mai buna (enuntata de Friedman in subtext, dar in care cred ca nici ei nu cred), ma intreb oare de ce vor sa distruga Rusia cu orice pret.

  34. Istoria ar trebui citita cu alti ochelari, prin prisma evenimentelor ultimilor 15 ani.

    Stiu ca ma uimea in Kissinger de fiecare data cand citeam cum Clemenceau, dupa primul razboi, avertiza disperat asupra Germaniei si nimeni (englezii, mai exact) nu facea nimic.

    Imediat dupa razboi, Churchill la randul lui avertiza asupra extinderii Rusiei si nimeni (prin asta intelegand americanii) nu facea nimic.

    Harta conflictului nu mai poate fi redusa la interesele statale de cand a aparut marea industrie a armamentului, interesele bancare si mai stiu eu ce alte interese. Ar fi o naivitate sa ne prefacem ca alti actori nu exista si sa credem ca guvernele sunt perfect independente si perfect reprezentative pentru interesele nationale. Hegemonia Americii a inceput dupa razboi, implicarea ei in Orientul Mijlociu tot atunci a debutat si insusi Friedman recunoaste ca CCO (Comunitatea carbunelui si Otelului) a fost infiintata in urma „santajului” (citez textual) american.

    Friedman flutura marota Rusiei ca sa justifice prezenta militara a SUA in estul Europei (Rusia mai e ea oare in pozitia unei expansuni teritoriale?) si marota Germaniei (sau a aliantei germano-ruse) ca sa justifice implicarea in afacerile Europei care, ce sa vezi, e incapabila de auto-guvernare si auto-distructiva. America si numai America ne poate salva de noi insine.

    Toate astea sunt false in primul rand pt ca, repet, pornesc de la premisa unei harti a conflictului extrem de simplificate (simpliste de fapt) in care cica actorii principali sunt statele si interesele lor. E o PISTA FALSA. In al doilea rand, acreditarea interventionismului militar american preemptiv (sau cum se zice..) ca fiind ceva perfect natural denota ori un cinism monumental ori pur si simplu un defect de fabricatie, ca sa zic asa, in gandirea autorului.

    Ce e de fapt America? Cand spunem USA si guvernul USA – astia pe cine reprezinta? Poporul american? Nu poate trai poporul american fara dominatia globala a SUA? Intrebarea e valabila si in Europa. Pe cine reprezinta de fapt aceste guverne si politicile lor? Ca, nu stiu cum, cu cat sunt ei mai implicati in teatre de operatiuni militare (sau in fine, cum le zice…) cu atat popoarelor le merge mai prost, crizele de tot felul se tin lant, controlul populatiei e tot mai strans si nimeni nu mai intelege nimic. Guvernantii sunt scapati complet de sub control, fac lucruri de care nimeni nu are de fapt nevoie si, deasupra capetelor noastre, se tese ceva, pas cu pas. Iar harmalaia de analize, declaratii si toata gargara asta oficiala sau mai putin oficiala nu fac decat sa disimuleze plasa care ne tine tot mai strans.Sigur, la timpul potrivit mastile vor cadea fara nici un fel de menajamente 😀

    In plus, sincer: cat poate fi de obiectiv si neutru fata de noi un om a carui mama scuipa cand auzea cuvantul „roman”?

  35. Ce își închipuie unii?
    Ca la zvonul prabusirii a câtorva tone de tabla va iesi din adâncuri monstrul ofidian, balaurul cel de demult.
    @titus
    Nu stiu daca neaparat e vorba de distrugere cat de control. Rusia e singura care poate oferi Europei o alternativa si o poate domina iar SUA fara Europa nu poate instaura Imperiul
    @petru
    Nu va fi nimic. avioane doborate, capturate au nai fost si inainte.U2, Coreea, iran, china, vietnam, si atunci URSS-ul conta. Era un intreg bloc ideologic care invelea Eurasia si isi disputa Africa.
    Acum Rusia trebuie magulita de Steinmeyer ca e putere egala Americii.
    @warm waters
    Rusia, desi avea cea mai intinsa granita, nu avea nici un port la ape calde, adica acces permanent la comertul si rutele comerciale.
    Petru privise la evolutiaunor tari ca Spania, Portugalia, Franta, Anglia si Olanda post 1492, chiar si Venetia si Genova. Imperiul Bizantin prosperase atata timp cat a controlat rutele spre Asia.
    Asa ca Rusia avea trei alternative: baltica, m. Neagra si oc. Indian.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare