PERSECUȚIA SÂNGEROASĂ A CREȘTINILOR – deocamdată în Asia și Africa…/ Avertisment emis cu 10 zile înainte de comiterea atentatelor din SRI LANKA/ Corectitudine politică extremă: liderii lumii deplând uciderea „ADORATORILOR PAȘTELUI”!/ Despre adevărații autori ai atacurilor teroriste

23-04-2019 7 minute Sublinieri


Cătălin Sturza/ Adevărul: 

Cel mai sângeros atentat împotriva creștinilor din istoria Sri Lanka și valul de persecuții din întreaga lume împotriva creștinilor

Cel puțin 290 morţi în Sri Lanka după explozia a 8 bombe care au vizat biserici şi hoteluri în Duminica Paştelui Catolic. Peste 500 de oameni sunt răniţi. Acesta e un bilanţ provizoriu. Cel puțin 35 dintre cei morţi sunt cetăţeni străini.

CNN: Țintele atacurilor sunt cele alese de regulă de ISIS

Atentatele au vizat cel puţin cinci hoteluri şi trei biserici din oraşele Colombo, Negombo şi Batticaloa. Douăzeci și patru de persoane persoane au fost arestate în urma atacurilor de duminică a declarat ministrul Apărării din Sri Lanka, Ruwan Wijewarden. Într-una din bisericile țintite de teroriști, biserica Sf. Sebastian din Negombo, se aflau peste 1000 de oameni prezenți la Liturghie. Exploziile au ucis cel puțin 102 oameni, în această biserică.

Conform lui Sajith Premadasa, Ministru al afacerilor culturale, Sri Lanka se confruntă cu un „terorism de tip nou”. Țintele atacurilor – biserici creștine pline, în timpul unei sărbători creștine majore, și hoteluri de cinci stele, unde sunt găzduiți cetățeni străini – sunt, conform CNN, țintele pe care de regulă le aleg teroriștii ISIS, în atentatele comise în multe țări din ASIA.

În ianuarie 2019, ISIS a revendicat un atentat care a ucis cel puțin 20 de oameni, într-o biserică din Filipine. Atentatul a avut loc, de asemenea, într-o duminică, atunci când un număr mare de credincioși participau la Liturghie. În mai 2018, ISIS a revendicat un alt atentat, asupra a trei biserici din Indonezia; atunci au fost uciși 12 oameni și au fost rănite câteva zeci de persoane. Iar în 2017, în Duminica Floriilor, ISIS a ucis cel puțin 49 de oameni care participau la Liturghie, în două biserici din Egipt.

Avertisment emis cu 10 zile înainte de comiterea atentatelor

Conform Times of India, șeful poliției din Sri Lanka a lansat un avertisment la nivel național, cu zece zile înainte de atentatul de duminică, arătând că o serie de atentatori sinucigași se pregăteau să lovească „biserici proeminente”.

Atentatele ar fi fost puse la cale de gruparea National Thowheeth Jama’ath, un grup islamist radical din Sri Lanka. Grupul ar fi responsabil și pentru vandalizarea unor statui budiste, în 2018. Suspecții arestați aparțin, se pare, acestei grupări jihadiste.

Estremiștii budiști sinhalezi – posibili suspecți

The Times of India lansează și o altă teorie, arătând că extremiștii budiști sinhalezi ar putea să se afle de fapt în spatele atentatelor. Comunitatea sinhaleză alcătuiește 75% din populația țării, și este posibil ca extremiștii sinhalezi să fi orchestrat aceste atentate pentru a „crea haos și pentru a provoca o emoție puternică împotriva musulmanilor”.

Aceasta în contextul în care, după înfrângerea Tigrilor Tamili, una dintre cele mai sângeroase organizații teroriste din lume, acești extremiști „ar putea să caute o nouă țintă pentru a rămâne relevanți”. Astfel, atentatele ar putea să fie gândite astfel încât „să pară mâna teroriștilor islamiști”. Ceea ce ar stârni un val de revolte împotriva musulmanilor – revolte de care ar profita extremiștii sinhalezi.

Val de persecuții împotriva creștinilor în Sri Lanka

Anul trecut în Sri Lanka a avut loc un val de atentate împotriva creștinilor, cu 67 de cazuri raportate în care victimele au fost creștini, atacați din cauza credinței lor. Atacatorii nu au fost, se pare, doar extremiști – în unele cazuri, „comunități întregi” au fost mobilizate și au atacat biserici sau școli creștine, în special din zonele rurale.

În Sri Lanka trăiesc aproximativ 2 milioane de creștini, și ei reprezintă aproape 10% din populația țării. Populația dominantă e reprezentată de budiști, iar musulmanii reprezintă în jur de 9. Conform Open Doors, una din cauzele principale ale persecuției e reprezentată de convertirile la creștinism – iar budiștii care se convertesc la creștinism sunt persecutați și marginalizați de familiile lor.

Creștinismul, cea mai persecutată religie

Un raport publicat de organizația ACN International arăta, anul trecut, că persecuţia creştinilor şi genocidul împotriva creştinilor sunt mai rele decât oricând în istorie, iar creştinismul este cea mai persecutată religie a lumii.

„În privinţa numărului de oameni care sunt implicaţi, a gravităţii crimelor comise şi a impactului acestora, este clar că persecuţia creştinilor este, astăzi, mai rea decât oricând în istorie. Nu numai că creştinii sunt mai persecutaţi decât oricare alt grup religios, dar din ce în ce mai mult creştini sunt supuşi la cele mai rele forme de persecuţie”, arată raportul ACN.

Un raport PEW emis tot în 2018 arăta că restricțiile și persecuțiile anti-religioase sunt în creștere, în toată lumea, în ultimii 10 ani, iar creștinismul este cea mai persecutată religie. Creștinii sunt persecutați și sunt victime ale discriminării și violenței, cu grade diferite de intensitate, în 144 de țări, iar creștinismul este cea mai persecutată religie a lumii.

Peste 6000 de creștini victime ale atentatelor jihadiștilor Fulani, în Nigeria

Săptămâna trecută, jijhadiștii Fulani au ucis 17 creștini în Nigeria într-o biserică după o binecuvântare a unui copil, conform Christianpersecution.com. Printre victime se numără bebelușul și mama acestuia, iar tatăl copilului a fost împușcat, și este în comă.

În Nigeria, creștinii alcătuiesc 50% din populația țării, iar atentatele împotriva creștinilor au loc în fiecare lună;în martie anul acesta, jihadiștii Fulani au ucis peste 120 de creștini și au distrus peste 140 de locuințe ale unor familii creștine. În statele din nordul țării, unde au loc majoritatea acestor atentate, legea Sharia funcționează, de facto. Persecuția ia forme diverse – fetele creștine sunt răpite și obligate să se mărite cu bărbați musulmani, pastori creștini sunt răpiți și se cer recompense pentru a fi eliberați, numeroase biserici sunt vandalizate sau complet distruse.

Numărul victimelor nu este cunoscut cu exactitate, dar a trecut, cel mai probabil, de 6000.

„Tot mai mulți creștini din lume devin victime ale atentatelor teroriste”

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a făcut apel la rugăciune pentru victimele atentatelor teroriste din Sri Lanka. „Constatând cu îngrijorare că tot mai mulți creștini în lume devin victime ale atentatelor teroriste, condamnăm aceste atacuri izvorâte din ură și violență. Totodată, trebuie să ne rugăm pentru încetarea acestor violențe și să milităm pentru prevenirea lor. Exprimăm compasiune și solidaritate cu toți cei care suferă în urma acestor atacuri teroriste”, se arată în comunicatul transmis de Patriarhul României.

Deocamdată atentatele comise în Sri Lanka nu au fost revendicate, în mod oficial. Sri Lanka se confruntă cu cel mai sângeros atac îndreptat împotriva creștinilor din istoria țării, și cu unul dintre cele mai sângeroase din perioada recentă, din Asia.

ActiveNews:

În Nigeria continuă masacrele. Islamiștii Fulani au ucis 16 creștini, inclusiv copii și o femeie însărcinată, care participau la un botez

În timp ce Occidentul deplânge soarta catedralei Notre Dame, în Nigeria, creștinii sunt masacrați, fără ca presa să acorde atenție crimelor. Cel mai recent masacru asupra creștinilor, comis de păstorii islamiști Fulani, a avut loc duminică, la o petrecere de după  botezul unui copil. Este cel mai recent atac al islamiștilor dintr-o serie lungă de crime comise de temuții Fulani asupra creștinilor din Nigeria.

Islamiștii nu au cruțat pe nimeni: au ucis copii, femei și bărbați. Prima victimă a fost mama copilului botezat. 

„E un masacru barbar, fără sens”. Așa a fost definit atacul comis de păstorii musulmani Fulani în satul Numa (statul Nasarawa), în timpul căruia au fost uciși 16 creștini.  Islamiștii au intrat peste oamenii adunați la petrecere, ucigându-i pe toți cei care le-au ieșit în cale. Printre victime, după cum au relatat martorii intervievați de Punch, s-au numărat copii, un bărbat de peste o sută de ani, un tânără ”violată până când a murit, o femeie însărcinată și mama copilului botezat. Tatăl este în stare gravă, la spital.

Nici una dintre victime nu avea arme și „nu s-au putut apăra”. Au fost uciși cu sânge rece, spune Samson Gamu-Yare, liderul grupului etnic Mada, căruia îi aparțineau victimele. ”Această comunitate este pașnică și respectă legea, nu am avut niciodată probleme cu nimeni și acum păstorii Fulani au venit să ne atace în timpul petrecerii”.

Joi, 17 aprilie, cei 16 creștini au fost înmormântați.

Episcopul de la Gboko, Mons. Amove Avenya, a spus că situația este foarte gravă,  fiind „o bombă cu ceas care amenință să distrugă țara”. „Fulani sunt înarmați până-n dinți și masacrează femei însărcinate, copii. Comunitatea internațională nu poate asista cum are loc un genocid. Avem nevoie de ajutor”. Christian Post susține că jihadiștii Fulani au ucis numai în 2018 mii de creștini, în ceea ce unii numesc genocidul creștinilor din zona centrală turbulentă din Nigeria.

Averea Bisericii:

Sri Lanka: „Un râu de sânge, cenușa cădea ca zăpada”

Sumanapala, un negustor ce se afla vizavi de biserica Sfântul Anton, povestea unui reporter NY Times cum funinginea acoperise totul pe stradă și sângele se revărsa din biserică: „Era un râu de sânge. Cenușa cădea ca zăpada…”

Cifrele s-au modificat de ieri din oră în oră iar în acest moment sunt 290 de victime și peste 500 de răniți în atentatele din Sri Lanka. Tragedia din Pakistan de acum trei ani, când creștinii din Lahore au fost ținta unor bombe în duminca de Paști s-a repetat ca un coșmar.

Sri Lanka este o țară insulară din sudul Indiei, de patru ori mai mică decât România dar cu o populație de 21 de milioane de locuitori. Aproximativ 1 milion și jumătate dintre sri-lankani sunt creștini, restul fiind budiști, hinduiști sau musulmani.

Ceea mă șochează este discrepanța existentă la nivelul liderilor politici și vocilor din mass-media care au evitat prin adevărate piruete stilistice să identifice atentatele ca fiind îndreptate împotriva minorității creștine din Sri Lanka. Nu se vorbește despre creștinofobie, despre discriminarea creștinilor, despre numărul atacurilor asupra bisericilor ce a crescut în ultimul an, despre discursul urii existent în mediul online în preambulul acestor atentate.

Pacifiștii de serviciu nu au ieșit cu haștaguri, nu au ieșit în apărarea familiilor care merseseră să se roage, să serbeze Învierea, nu să lupte sau să protesteze împotriva cuiva. Nu se pomenește despre Zahran Hashim, unul dintre arestați, care vorbea în vlogul său despre cei „necurați” ce trebuie să fie priviți cu ură chiar și când fac fapte bune. Un eveniment cu comentarii umaniste ce însoțesc tăcerea mieilor.

Și când te gândești că Sri Lanka este o țară situată tocmai pe locul 46 în clasamentul persecuția creștinilor din întreaga lume. Dumnezeu să îi odihnească pe cei adormiți și să îi mângâie pe cei apropiați lor!

Dubla masura a liderilor “democrati”

Mesajele de condoleante scrise de Barack Obama si Hillary Clinton dupa atentatele din Sri Lanka au starnit indignarea multora din cauza formularilor corecte politic. Astfel, Obama si Clinton (precum si Junker) au evitat folosirea termenului “crestini”, folosind, in schimb, formula “adoratorii Pastelui” (Easter worshipers) si nu au facut nicio referire la posibila cauza a atacurilor. Evitarea referirii la crestinism este cu atat mai evidenta cu cat, cu prilejul atentantului din Noua Zeelanda, ambii au mentionat explicit “comunitatea musulmana” si au facut referiri si la identitatea autorului atentatului (alb suprematist). 

Cristian Mosoiu:

Să ne rugăm şi pentru creştinii ucişi în atacurile criminale şi stupide din SriLanka. Atacurile asupra creştinilor din întreaga lume s-au înmulțit. Si se pare că sunt din ce în ce mai mult vizate bisericile.

Nu trebuie insă ca în emoția colectivă creată de aceste atacuri sângeroase să ne lăsăm pradă urii şi deznădejdii. Le-am face în acest fel jocurile celor care asta urmăresc, ca lumea să cadă în deziluzie şi în conflict, fie de natură religioasă, etnică sau rasială. Să nu uităm că nu doar creştinii sunt victime ale acestui război absurd şi fără granițe aflat în desfăşurare. Sute de mii de sirieni, irakieni, yemeniți, libieni, nigerieni, milioane de oameni, femei, copii şi bătrâni, de toate religiile şi rasele au fost ucişi în ultimii ani şi alte câteva milioane sunt cuprinşi de teama că oricând îşi pot pierde viața sau mai rău, că pot pierde pe cineva drag. Crima şi războiul nu au culori şi nici religie. Ele au un singur numitor comun care este teroarea. Iar teroarea este folosită de unii oameni pentru a controla mințile şi masele de oameni, pentru a le împinge pe direcția pierderii rațiunii şi acumulării de dorințe resentimentare.

Cei care alimentează tot acest rău nu se găsesc pe scenă, ci stau mai degrabă ascunşi în spatele cortinei. Când auzim la ştiri că o grupare teroristă islamică de o facțiune sau alta se face vinovată sau revendică un atentat, trebuie să ne gândim la modul cum sunt finanțate aceste grupări aşa-zis teroriste, cui deservesc ele şi ce scop au.Este cel mai facil să acuzăm o întreagă religie, o comunitate sau o rasă pentru tot răul care există. Dar, cum spuneam, sforarii şi finanțatorii exact asta îşi doresc: să destabilizeze comunități, state şi să provoace conflicte.

Să ne amintim aşadar de unde au plecat aceste facțiuni islamiste, precum Statul Islamic, care nu a dispărut, se pare că s-a transformat şi acum poate cuprinde arii şi mai extinse decât părți din Orientul Mijlociu. Cine a avut interese ca Statul Islamic să capete forță şi să instituie teroarea? Şi, fie că sunt petrodolari în spate, fie că sunt cauze geopolitice regionale care împing înspre o astfel de desfăşurare, este clar că terenul pe care se extinde acest flagel nu cunoaşte granițe şi nu poate fi protejat cu mijloace tradiționale de apărare.

Nu in ultimul rând, vedem că Europa a vrut să stea deoparte de aceste probleme, să lase pe alții să se ocupe de ele, inclusiv atunci când devenise evident că multe probleme porneau chiar din sânul ei. Acum, Europa nu mai poate închide ochii, nu mai poate juca rolul ignorantului şi nici al victimei lipsite de apărare, ci trebuie să-şi asume şi să se implice acolo unde se află rădăcina acestui rău. Altfel, inclusiv Europa va fi cuprinsă de febra conflictului şi el poate degenera într-unul extrem, cum ar fi de pildă războiul religios. Inchiderea granițelor şi izolarea de tot ce se întâmplă ìn jur nu pot fi soluții fezabile, nici măcar pe termen scurt. Pe termen lung, va fi prea târziu, pentru că totul va arde în jur şi flăcările vor cuprinde negreşit zidurile cetății. E cazul ca Europa să se apuce de lucru, pentru că altfel, cum zice şi filmul “winter is coming”.


Categorii

1. DIVERSE, Persecutia crestinilor

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “PERSECUȚIA SÂNGEROASĂ A CREȘTINILOR – deocamdată în Asia și Africa…/ Avertisment emis cu 10 zile înainte de comiterea atentatelor din SRI LANKA/ Corectitudine politică extremă: liderii lumii deplând uciderea „ADORATORILOR PAȘTELUI”!/ Despre adevărații autori ai atacurilor teroriste

 1. “adoratorii pastelui” -sa razi ( de magnitudinea prostiei corect politice ) sau sa plangi ( de cat de incorecti pot fi fata de Hristos , Cel care S-a jertfit si se jertfeste continuu pentru toti pamantenii ) ?

  Oricum , trebuie sa gaseasca alta formula , asta cu ” adoratorii pastelui ” s-ar putea sa-i deranjeze pe “unii” :-))))

 2. https://www.activenews.ro/externe/Liderii-lumii-s-au-ferit-sa-uziteze-cuvantul-„crestini-despre-victimele-din-Sri-Lanka.-Politicienii-au-spus-ca-tintele-au-fost-„Hoteluri-si-biserici-sau-„inchinatori-ai-Pastelui-.-Dancila-si-Mike-Pence-au-vorbit-de-atacuri-impotriva-crestinilor-155612

  Președintele SUA, Donald Trump, a trimis condoleanțele poporului american „după atacurile teroriste oribile asupra bisericilor și hotelurilor, care au ucis 138 de oameni și au rănit grav alte 600”. Deși s-a ferit să menționeze că victimele erau creștini, Președintele Trump a distribuit o postare a lui Mark Meadows, important politician Republican, care a scris că este „vorba de creștini care au fost luați la țintă doar pentru că-și practicau credința de Paști”.

  Președintele Rusiei, Vladimir Putin, nu a spus nimic despre identitatea victimelor, dar a menționat că acest atentat s-a petrecut „chiar în timpul Paștelui”.

  Cancelarul german, Angela Merkel i-a transmis condoleanțe președintelui din Sri Lanka pentru „atacurile împotriva hotelurilor și bisericilor”. Ea a spus totuși că este vorba despre „oameni care s-au strâns să sărbătorească Paștele”.

  Liderul francez, Emmanuel Macron, a deplâns și el atacurile asupra „bisericilor și hotelurilor din Sri Lanka”, menționând că gândurile sale se află „alături de apropiații victimelor din aceasă Duminică a Paștilor”.

  Asta ca sa vedem cu cine dansam. Nu le pomenesc numele de crestini cu atat mai putin de ortodox.
  Vremuri grele ne asteapta!
  PERSECUȚIA SÂNGEROASĂ A CREȘTINILOR – deocamdată în Asia și Africa….bine zis deocamdata.!

 3. Pingback: INMORMANTARE IN MASA IN SRI LANKA. Cel mai recent bilant al crestinilor ucisi in atacuri: 359, dintre care 45 copii (Foto)/ ATENTATORII: musulmani din familii bogate, educati in Occident/ STATUL ISLAMIC a revendicat atacurile
 4. Pingback: DE LA FARISEII DE IERI LA FARISEII DE ASTAZI... - Cuvântul Ortodox
 5. Pingback: PERSECUTIA GENOCIDARA A CRESTINILOR, RECUNOSCUTA OFICIAL DE MAREA BRITANIE. Tradand, insa, si o mare ipocricie.../ Asia Bibi, femeia creștină condamnată la moarte pentru acuzații false de blasfemie, a părăsit, în cele din urmă, Pakistanul
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare