“PHARMATEST LA EST”: documentar video despre cum au devenit ROMANII SI POLONEZII COBAII laboratoarelor BIG PHARMA

10-10-2012 1 minut Sublinieri

Un documentar al canalului ARTE incearca sa demonstreze ca anumite laboratoare occidentale au folosit pentru testele lor clinice mai multi pacienti din estul Europei. Documentarul porneste de la cateva cazuri petrecute in Germania de Est, inainte de 1989. “Dupa caderea zidului Berlinului, noile reguli federale au obligat laboratoarele occidentale sa se deplaseze spre tarile vecine. Polonezi si romani au devenit cobai umani”, sustin jurnalistii de la ARTE, desi din Romania este dat un singur exemplu, cel al lui Corneliu Nedelcu.

Despre cazul lui Corneliu Nedelcu, presa romaneasca a scris in mai multe randuri. Nedelcu sufera de o boala secundara diabetului, care i-a afectat ochiul. El a platit 6400 lei medicului sau curant, oftalmologul Narcisa Ianopol, care l-a introdus intr-un studiu experimental cu un medicament ne-aprobat de Agentia Nationala a Medicamentului. Tratamentul a esuat.

Studiul a fost sponsorizat de Ophthalmological Association Edelweiss si Corneliu Nedelcu ar fi aflat doar dupa efectuarea tratamentului ca participa la un test clinic, sustine documentarul ARTE. “Oftalmologul sau a disparut fara urma” se afirma in documentarul ARTE, iar “Asociatia Edelweiss este de negasit”.

Totusi, in Romania s-a scris despre oftalmologul Narcisa Ianopol, careia i-a fost desfacut contractul de munca cu Spitalul CFR, fiind data in judecata pentru malpraxis de catre Nedelcu. Urmarirea penala in acest caz a inceput in mai 2011. Asociatia Edelweiss a fost condusa de directorul din acea vreme a Spitalului CFR din Iasi, Lucian Burlea, acuzat si el in dosarul penal din cazul Nedelcu (conform cotidianului Adevarul). Documentarul ARTE nu face insa referire la aceste fapte, iar numele celor doi medici implicati nu sunt mentionate.

Oficiali ai Ministerului Sanatatii au declarat pentru ARTE ca cererile de autorizatii pentru studii clinice au crescut in Romania, atingandu-se un varf in 2008: 275 de cereri. Dar, “incepand cu 2008, numarul studiilor clinice a scazut. Romania a intrat in Uniunea Europeana si regulile au devenit mai stricte“, afirma jurnalistii ARTE care, in afara cazului Nedelcu, nu mai aduc un alt exemplu care sa sustina teza “romanilor utilizati drept cobai umani”.


Categorii

1. DIVERSE, Documentare/ Reportaje, Razboiul impotriva sanatatii, Video

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la ““PHARMATEST LA EST”: documentar video despre cum au devenit ROMANII SI POLONEZII COBAII laboratoarelor BIG PHARMA

 1. Vad ca documentarul nu mai este disponibil online la canalul Arte, hmm…

  In alta ordine de idei, seria romanii-cobai continua cu bolnavii psihic:

  Schizofrenicii români, COBAI pentru testarea antipsihoticelor. De ce preferă companiile ţara noastră
  http://www.realitatea.net/schizofrenicii-romani-cobai-pentru-testarea-antipsihoticelor-de-ce-prefera-companiile-tara-noastra_1038541.html

  Schizofrenicii români, cobai pentru testarea antipsihoticelor israeliene. Vezi explicațiile ANM
  http://jurnalul.ro/viata-sanatoasa/starea-de-sanatate/testare-medicament-schizofrenie-romania-627053.html

  În România mulţi şi-ar risca sănătatea pentru a câştiga un ban în plus. Este şi motivul pentru care producătorii preferă ţara noastră. E mai ieftin! De exemplu, compania biofarmaceutică israeliană BioLineRx a anunțat continuarea testării produsului său antipsihotic, codificat BL-1020 și destinat tratării schizofreniei, pe 235 de pacienți din România și India.

  [..]

  Comisia de Etică din Ministerul Sănătății își dă avizul pozitiv, câtă vreme spitalele nu sunt obligate să contribuie financiar la realizarea testelor. În România, testarea de medicamente a devenit o afacere destul de profitabilă, fiind companii care se ocupă cu recrutarea de oameni-cobai, care, pentru câteva sute de lei sunt dispuși să își riște sănătatea (atîta câtă e) la loteria efectelor secundare.

 2. Pingback: COBAI umani pentru INDUSTRIA FARMACEUTICA germana - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 3. Pingback: EUROCRATIE. Comisia Europeana blocheaza un medicament vital PROTEJAND INTERESELE UNEI COMPANII FARMACEUTICE ADVENTISTE. Cu - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 4. Pingback: LEACUL PENTRU CANCER, INTERZIS DE MAFIA INDUSTRIEI "BIG PHARMA"? De unde ne putem lua VITAMINA B17 (Amigdalina)? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare