PLAN AL COMISIEI EUROPENE DE RESTRICTIONARE A CASH-ULUI IN INTREAGA EUROPA. Experimentul similar din India a dus la haos social

2-02-2017 4 minute Sublinieri

cash-crisis

Comisia Europeană a publicat, recent, un studiu incipient de impact cu privire la o posibilă inițiativă legislativă menită să restricționeze sau chiar să interzică plățile în cash la nivelul întregii Uniuni Europene, scopul declarat fiind combaterea finanțării terorismului și a spălării de bani rezultați din activități infracționale. Comisia ar putea elabora un astfel de draft de reglementare anul viitor.

Comisia ia în calcul și restricționarea altor tipuri de tranzacții care asigură anonimatul celor care participă la ele, cum ar fi cele în monedă virtuală Bitcoin, cu scopul de a încuraja dezvoltarea de alternative tehnologice similare, care însă să nu mai mențină ascunse identitățile participanților la tranzacții

În studiul de impact, Executivul european admite că restricționarea utilizării cash-ului riscă să încalce dreptul fundamental al cetățenilor la intimitate și la viață privată, dar notează, totodată, că o astfel de încălcare ar putea fi legitimă din perspectiva interesului public și că, până în prezent, nici o măsură similară luată la nivel național de guvernele europene nu a fost contestată cu succes.

Studiul arată că o serie de state membre UE au introdus deja diferite tipuri de restricții asupra operațiunilor cu cash, însă adaugă că acestea sunt departe de a fi omogene.

“Absența unei reglementări europene unitare de restricționare și control al tranzacțiilor în cash va continua să faciliteze finanțarea terorismului și a altor activități infracționale prin menținerea anonimatului acestor plăți în multe state membre, ceea ce afectează prevenirea, investigarea și urmărirea penală. Inconsistența practicilor statelor membre va continua să permită eludarea actualelor restricții naționale, teroriștii și alți infractori având oportunitatea de a profita de absența sau de nivelul mai redus al restricțiilor din unele jurisdicții, comparativ cu altele“, se afirmă în documentul citat.

Comisia Europeană subliniază, totuși, că accesul nerestricționat la tranzacții în numerar facilitează efectuarea de plăți de către cetățenii UE, care nu au totdeauna acces la alternative la fel de ieftine și de simple și care ar putea fi obligați să recurgă la variante mai costisitoare în caz de restricționare sau interzicere a cash-ului.

CE analizează mai multe variante de legiferare, una dintre ele fiind instituirea unei obligații unitare europene de declarare a tranzacțiilor în cash unei autorități competente, ceea ce însă ar impune o povară administrativă și birocratică însemnată atât asupra cetățenilor și companiilor, cât și asupra instituțiilor care ar trebui să monitorizeze, proceseze și investigheze declarațiile.

În varianta în care se va opta pentru restricționarea operațiunilor cu numerar, se va pune problema stabilirii pragului de sumă de la care pornind s-ar institui restricția, dacă acesta ar urma să fie unic la nivelul UE sau ar trebui să țină cont de puterea de cumpărare medie, de accesul la sisteme alternative de plăți și de practicile curente de tranzacționare din fiecare stat membru și dacă ar urma să fie aplicat tuturor tranzacțiilor sau doar celor în care sunt implicate persoane juridice.

“Abolirea completă a utilizării cash-ului ar duce la atingerea obiectivului vizat, însă ar fi cu totul lipsită de proporționalitate, devreme ce tranzacțiile în cash constituie încă o modalitate majoră de efectuare a plăților, ferm înrădăcinată în viața de zi cu zi. De asemenea, ar putea fi contestată compatibilitatea unei astfel de aboliri cu Tratatele europene în vigoare. Restricționarea tranzacțiilor în cash cu sume mari ar putea fi facilitată de retragerea bancnotelor cu denominații mari. Banca Centrală Europeană (BCE) a decis deja să retragă treptat bancnota de 500 de euro. Însă câtă vreme cash-ul va exista, plățile în numerar de valori mari vor rămâne posibile chiar și cu bancnote de denominații mici, devenind doar mai greoaie“, se spune în studiul incipient de impact elaborat de Executivul de la Bruxelles.

Documentul reamintește că numerarul este cea mai accesibilă modalitate de plată, fiind încă utilizat pe scară largă și fiind privit de o bună parte a populației ca reprezentând o chestiune de libertate individuală.

“În consecință, orice schimbare de reglementare ar fi destul de sensibilă și trebuie pornit de la premisa că mulți se vor opune restricționării utilizării cash-ului, cu argumente puternice. Deși a ți se permite să plătești cu cash nu reprezintă un drept fundamental al omului, obiectivul acestei inițiative legislative, care este prevenirea anonimatului tranzacțiilor, ar putea fi considerat o încălcare a dreptului fundamental la intimitate și viață privată prevăzut de articolul 7 al Cartei drepturilor fundamentale din UE. Cu toate acestea, așa cum este specificat la articolul 52 din Cartă, acest drept poate fi limitat dacă se respectă principiul proporționalității și dacă limitările sunt necesare și servesc interesului public sau nevoii de a proteja drepturile și libertățile altora. Obiectivele potențialelor restricții impuse asupra plăților în cash s-ar putea încadra în aceste criterii. Trebuie de asemenea remarcat că, până în prezent, nici o măsură similară luată la nivel național de guvernele europene nu a fost contestată cu succes”, arată Comisia Europeană.

În România, persoanele fizice pot efectua plăți către cele juridice în limita unui plafon de 5.000 de lei de persoană pe zi. De asemenea, firmele pot accepta plăți de la persoane fizice în limita unui plafon total zilnic de 10.000 de lei.

Operațiunile de încasări și plăți efectuate de persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, liber profesioniști, persoane fizice care desfășoară activități în mod independent, asocieri și alte entități cu sau fără personalitate juridică de la și către oricare dintre aceste categorii de persoane se fac numai prin instrumente de plată fără numerar. Încasările și plățile în numerar între persoane fizice sunt limitate la un plafon zilnic de 50.000 lei/tranzacție și sunt interzise plățile fragmentate peste această limită.

Restricționarea plăților în cash ar limita libertatea personală și i-ar supune pe europeni arbitrarului deciziilor ECB, Comisiei Europene și statelor naționale, iar o eventuală prohibiție a numerarului le-ar permite acestor entități să decidă în privința utilizării economisirilor cetățenilor din UE, băncile centrale putând, de exemplu, să impună dobânzi negative la depozite, arată economistul finlandez Tuomas Malinen, într-unul din puținele articole din presa europeană care tratează subiectul planului UE de limitare a utilizării cash-ului.

“Economisirile ar putea fi confiscate pentru salvarea băncilor și a întregii economii, în eventualitatea unei crize în sectorul bancar. Statul și furnizorii de servicii de plăți vor putea să monitorizeze toate tranzacțiile cetățenilor. Cash-ul este, în primul rând, un garant al libertății individuale. Fără el, cetățenii pot fi supuși deciziilor arbitrare ale statului și ale instituțiilor financiare, cum a fi băncile centrale. Interzicerea plăților în numerar ar putea avea și efecte economice neașteptate”, spune Malinen.

Studiul de impact al Comisiei Europene poate fi consultat integral aici.

Furia populara a crescut masiv sambata in India din cauza ca bancile se zbat sa ofere oamenilor bani gheata dupa ce guvernul a anuntat ca a anulat bancnotele mari actuale, o mutare-soc destinata sa scoata la suprafata miliarde de dolari ascunsi de fisc, informeaza Reuters.

Sute de mii de oameni sunt pentru a trei zi consecutiv la coada la banci, incercand sa preschimbe bancnotele de 500 si 1000 de rupii care au fost anulate saptamana aceasta cu noile hartii.

Aceste bancnote acopera peste 80% din banii aflati in circulatie, motiv din care milioane de oameni au ramas practic fara bani, iar mari parti din economie sunt pe cale sa fie blocate.

„Peste tot este haos”, a acuzat ministrul-sef din Delhi, Arvin Kejriwal, un inamic al premierului Narendra Modi. El a spus ca decizia lui Modi a dat peste cap viata clasei muncitoare si a saracilor, in timp ce bogatii – carora le este adresata masura – au gasit portite pentru a ocoli noile reguli.

Unii indieni il acuza ca este in vizita in Japonia in timp ce conationalii sai sufera acasa. „El merge cu trenul de mare viteza in Japonia iar aici avem batrani care bat la usa bancilor pentru bani”, acuza Prabhat Kumar, un student care a spus ca a stat sase ore la coada.

Dar Modi afirma ca va continua razboiul impotriva coruptiei si evazionistilor chiar daca va trebui sa se cerceteze arhive vechi de zeci de ani.

„Daca sunt descoperiti bani nejustificati in timpul actualei masuri de curatire, conturile evazionistilor vor fi verificate de la independenta tarii din 1947 si pana acum. Voi angaja oameni pentru asta daca va fi nevoie”, a spus premierul intr-un discurs pentru comunitatea indiana din orasul japonez Kobe.

Aproape jumatate din cele 202.000 de bancomate ale tarii au fost inchise vineri iar cele care mai mergeau au ramas rapid fara noile bancnote din cauza numeroaselor solicitari.

Comerciantii din pietele din Delhi au spus ca iau in considerare inchiderea pietei din cauza lipsei banilor gheata, in conditiile in care bancile elibereaza doar sume limitate.

Oamenii din Mumbai afirma ca bacanii cer de zece ori pretul sarii pentru a accepta vechile bancnote.

Guvernul a cerut cetatenilor sa schimbe vechile hartii de 500 si 1.000 de rupii pana pe 30 decembrie. Banca centrala sustine ca exista destul cash disponibil la banci si ca a aranjat ca noile bancnote sa ajunga in toata tara.

India are o economie rurala bazata in mare parte pe tranzactii cash, putini oameni avand conturi bancare.


Categorii

1. DIVERSE, Noua ordine mondiala, guvern mondial (Pasi catre Antihrist?), Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la “PLAN AL COMISIEI EUROPENE DE RESTRICTIONARE A CASH-ULUI IN INTREAGA EUROPA. Experimentul similar din India a dus la haos social

  1. Fermierii din India sunt intr-o situatie disperata datorita secetei si caldurii extreme.

    Hit by drought and debt, Indian farmers protest with human skulls and rats
    “These skulls are all that remains of our brothers who killed themselves because they could not repay their debts”
    More than 12,600 farmers and agricultural laborers committed suicide in 2015 alone.
    http://www.reuters.com/article/us-india-farmers-suicides-idUSKBN16Y1O8

    Record Heat wave conditions prevail over large parts of India as many places recorded highest temperatures for March
    Almost 70 places recorded 40°C or above yesterday.
    http://www.chennairains.com/record-heat-wave-india/

  2. https://www.profit.ro/stiri/economie/exclusiv-impozitul-pe-venit-nu-va-mai-fi-retinut-la-sursa-pentru-angajati-profesii-independente-deponenti-si-jocuri-de-noroc-obligatia-ramane-valabila-la-vanzarea-imobilelor-16912312

    Oamenii vor evita statul la cozi interminabile si vor opta pentru tranzactii electronice, le vor considera o binefacere(sa merg putin mai departe, poate buletinul biometric va facilita aceste plati de care aminteau in proiectul de lege). Pnl-ul cu ideile sale antihristice, Psd-ul tine trena. Doamne iarta-ne!

  3. Tablete și smartphone-uri Archos preîncărcate cu soluția blockchain Liberty, care îți dau criptomonedă să stai pe net, vor fi disponibile începând cu trimestrul IV în Europa.
    https://start-up.ro/smartphone-ul-care-iti-da-criptomoneda-sa-stai-pe-net/

    Goldman Sachs, care are puternice influente in administratia Trump, vede venind o criptomoneda “de consens” la nivel mondial, care sa inlocuiasca toti banii de hartie.
    Goldman CEO said that the adoption of cryptocurrencies like Bitcoin (BTC) could happen similarly to how the adoption of paper money, which replaced gold and silver coins, has happened.
    “Why couldn’t you have a consensus currency?”
    https://www.zerohedge.com/news/2018-06-20/goldman-ceo-too-arrogant-think-crypto-wont-work-out-because-its-unfamiliar

  4. UE a creat o hartă interactivă a proiectelor de tip blockchain, Nihilo Coin, o criptomonedă dezvoltată în România, fiind un proiect din sfera de plăți și transferuri internaționale.
    https://start-up.ro/ue-a-creat-o-harta-interactiva-a-proiectelor-de-tip-blockchain/
    Cand dau click sa intru pe siteul Nihilo Coin imi apare mesajul: “Proprietarul http://www.nihilo.space și-a configurat site-ul web necorespunzător. Pentru a proteja informațiile împotriva furtului, Firefox nu s-a conectat la acest site web.”
    Cam asta este moneda “nimic”.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare