POLONIA ACUZA OFICIAL RUSIA PENTRU PROVOCAREA CATASTROFEI DE LA SMOLENSK/ Trump: e posibil un conflict MAJOR cu COREEA de NORD/ Statul Major al Rusiei crede ca SCUTUL ANTIRACHETA poate fi folosit pentru un ATAC NUCLEAR SURPRIZA/ Balcanii in fierbere: VIOLENTE IN MACEDONIA/ Muntenegru, tot mai aproape de NATO

29-04-2017 9 minute Sublinieri

În urmă cu câteva săptămâni, întreaga presă a preluat raportul comisiei de anchetă poloneză constituită în martie 2016 de guvernul Beata Szydlo şi condusă de ministrul Apărării, Antoni Macierewicz, în legătură cu catastrofa aeriană de la Smolensk, din 10 aprilie 2010, în care şi-au pierdut viaţa preşedintele polonez Lech Kaczynski şi alte 88 de persoane – printre care toţi comandanţii de arme şi conducerea conservatoare a Poloniei.

Avionul militar Tu-154M, pus la dispoziţie de către guvernul Tusk pentru deplasarea delegaţiei preşedintelui Kaczynski, pentru comemorarea masacrului de la Katyn împotriva elitei poloneze, acolo unde au fost ucişi 22.000 de polonezi de către regimul lui Stalin, în 1940, nu a mai ajuns pe aeroportul militar Smolensk-Nord.

Concluziile anchetei poloneze sunt o adevărată declaraţie de război la adresa Rusiei, afirmând că Moscova a doborât intenţionat aeronava. Comisia comunică faptul că are certitudinea că aparatul Tupolev s-a dezintegrat în zbor, deci înainte de un impact cu solul. Comisia a afirmat, că e o foarte mare probabilitate, notată ca şi cvasi-certitudine, ca la bord a fost detonată o bombă termobarică în momentul în care aparatul reuşise să recâştige înălţime, după anularea aterizării din cauza unei defecţiuni subite înregistrate de aparatele de bord, la altitudinea de 90 de metri. Ancheta mai acuză trei controlori de zbor pentru ghidarea intenţionat greşită a piloţilor, dar şi pe fostul premier polonez, actual Preşedinte al Comisiei Europene la al doilea mandat, Donald Tusk, pentru complicitate la doborârea aeronavei prezidenţiale oficiale.

Rechizitoriul polonezilor este foarte lung şi cu multe elemente concrete care susţin, în evaluarea Comisiei, o adevărată teorie a conspiraţiei. Capetele de acuzare sunt: modul neconform de anchetare, doar de către partea rusă, a catastrofei; modul catastrofal de efectuare a anchetei de către partea rusă, cu distrugere de probe, profanare de cadavre şi tâlhărie la adresa resturilor celor decedaţi în accident; dezinformare a autorităţilor poloneze privind modul şi datele legate de catastrofă; acoperirea intenţionată şi pervertirea probelor importante din anchetă; dezinformarea calificată şi dirijată din mass media.

Practic, ancheta a avut loc, şi cu acordul lui Tusk, pe baza unei prevederi a Convenţiei de la Chicago a aviaţiei civile, nu pe baza acordului bilateral militar ce presupunea participarea împreună a părţilor, cu drepturi egale în anchetă. În acelaşi timp, Ancheta paralelă poloneză a notat că s-au înregistrat multiple cazuri de distrugere a probelor, cadavrele fiind ridicate iar epava tăiată în bucăţi, în timp ce restul probelor au fost acoperite cu un strat gros de pământ adus special şi pus la locul catastrofei.

Comisia poloneză de anchetă mai reproşează lipsa de seriozitate a autopsiilor făcute la Moscova, căci potrivit rezultatelor din exhumările curente, opt trupuri nu se aflau în sicriele corecte, indicând alte identităţi, iar pe anumite corpuri s-au descoperit urme de profanare, deşeuri de mănuşi chirurgicale lăsate în interiorul cadavrelor, autorităţile ruse nu au recusut corpurile, după autopsie, şi nici nu le-au îmbrăcat cu hainele trimise de acasă, au pus la nimereală resturile în sicrie, într-unul descoperindu-se trei mâini, iar într-altul două capete, trei picioare şi patru bazine. Probele nu au fost prezervate, ba au fost intenţionat distruse pentru că a fost permis accesul pe locul prăbuşirii, astfel că trupurile victimelor au fost jefuite de telefoanele mobile şi de cărţile de credit, despre care s-a descoperit ulterior că au fost utilizate de hoţi pe teritoriul rus.

Dar poate cele mai mari suspiciuni au venit din dezinformările privind modul în care s-a consumat catastrofa, mai ales componenta vehiculată prin presa rusă, între care faptul că avionul ar fi încercat de patru ori să aterizeze, că în cabina de pilotaj s-ar fi aflat generalul comandant al armatei care ar fi cerut piloţilor să aterizeze, în ciuda condiţiilor meteo, şi mergând până la Preşedintele Lech Kaczynski care ar fi dat ordin fie pentru cursă să fie făcută în condiţii nepotrivite, fie ca să se aterizeze la Smolensk deşi nu era vreme potrivită şi fusese propus alternativ Minskul. În orice caz, concluziile sunt echivalente cu o declaraţie de război la adresa Rusiei.

  • Agerpres:

Statul Major rus: Scutul antirachetă american creează posibilitatea unui atac nuclear surpriză împotriva Rusiei

Statul Major rus consideră că SUA ar putea lansa împotriva Rusiei un atac nuclear surpriză de la bazele scutului antirachetă american care încercuiesc teritoriul rusesc, a afirmat miercuri general-locotenentul Viktor Poznihir, șeful adjunct pentru operațiuni al Statului Major rus, în cadrul celei de-a VI-a Conferințe pe probleme de securitate de la Moscova, relatează RIA Novosti și posturile de televiziune Zvezda și Rossia-24.

“Prezența bazelor americane antirachetă în Europa și a navelor cu echipamente antirachetă în apele mărilor și oceanelor în apropierea teritoriului rusesc creează o componentă puternică mascată care permite lansarea unui atac surpriză cu rachete nucleare asupra teritoriului Federației Ruse”, a afirmat generalul Viktor Poznihir.

Sistemul de apărare antirachetă al SUA dispune de mijloace de detectare a lansărilor de rachete balistice rusești, a declarat generalul Poznihir, în prima zi a lucrărilor forumului de la Moscova, care s-a axat pe problema scutului antirachetă american în Europa.

Potrivit acestuia, creșterea potențialului scutului antirachetă american încurajează cursa înarmării și obligă celelalte țări să ia măsuri pentru a riposta. Desfășurarea scutului antirachetă american rupe echilibrul înarmării nucleare și complică dialogul pentru dezarmarea nucleară.

Toate obiectivele strategice din partea europeană a Rusiei vor ajunge în raza de acțiune a componentelor sistemului de apărare antirachetă american din Polonia, în cazul în care acestea vor fi echipate cu rachete de croazieră “Tomahawk”, a declarat, la rândul său, șeful Statului Major al armatei ruse, generalul Valeri Gherasimov, la aceeași conferință.

“Structura acestui sistem include complexul antirachetă terestru Aegis Ashore (AAMDS) din România și se fac eforturi intense pentru desfășurarea unor instalații antirachetă în 2018 în Polonia”, a spus generalul Gherasimov, susținând că la baza din România ar fi instalate rampe universale din care pot fi efectuate nu numai interceptări antirachetă, ci și lansări de rachete de croazieră de tipul “Tomahawk”. Același tip de elemente ar urma să fie instalate și în Polonia, a indicat el, apreciind că, astfel, “toate obiectivele strategice situate în partea europeană a Rusiei se vor afla în raza de acțiune a rachetelor de croazieră”.

Generalul rus a mai spus că desfășurarea sistemului antirachetă NATO reprezintă un factor de tensiune în Europa, iar Rusia trebuie să ia toate măsurile necesare pentru a riposta față de această evoluție.

“Această cantitate de arme antirachetă reprezintă o amenințare serioasă pentru potențialul de descurajare al Rusiei, mai ales având în vedere modernizarea actuală a sistemelor de apărare antirachetă”, a adăugat generalul Gherasimov.

“Important însă este că Europa nu devine mai sigură în urma implementării elementelor de apărare antirachetă”, a afirmat șeful Statului Major rus.

Prezent la lucrările forumului, ce se va încheia joi, șeful Institutului central științific al trupelor aerospațiale ruse, generalul Serghei Iagolnikov, a comentat că sistemul antirachetă al SUA ar putea doborî rachetele balistice intercontinentale rusești (ICBM) în secunda a 150-a de la lansare.

În ultimii 15 ani, SUA au cheltuit în domeniul apărării antirachetă circa 130 miliarde de dolari, Pentagonul intenționând să aloce în următorii cinci ani alte 55 miliarde. Rusia se teme că în acest ritm SUA vor avea până în 2020 mai mulți interceptori de rachete decât va avea Rusia focoase pe rachetele sale balistice intercontinentale, comentează canalul Zvezda.

Moscova este pregatita sa coopereze cu Statele Unite pentru solutionarea crizei siriene, a declarat sambata ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. Acest lucru nu reprezinta o noutate, in conditiile in care autoritatile ruse reitereaza periodic faptul ca sunt pregatite sa reinnoiasca cooperarea cu Washingtonul asupra Siriei si, la nivel global, pentru combaterea terorismului, aminteste Reuters.

Relatiile dintre Rusia si Statele Unite s-au deteriorat din nou dupa atacul american cu rachete asupra unei baze militare a regimului sirian, la cateva zile dupa atacul chimic asupra civililor sirieni, pentru care se presupune ca regimul Bashar al-Assad este responsabil.

De asemenea, oficiali americani au afirmat ca suspecteaza un posibil amestec al Rusiei, care ar fi ajutat regimul Bashar al-Assad in ceea ce priveste atacul chimic.

  • Digi24:

SUA desfăşoară trupe la granița Turciei pentru a-i apăra pe kurzi

Vehicule blindate americane au fost mobilizate în zone din nordul Siriei, la frontiera cu Turcia, la câteva zile după un raid turc în care au fost ucişi 20 de luptători kurzi susţinuţi de Statele Unite, anunţă un ONG şi activişti kurzi, relatează The Associated Press.

În imagini filmate de activişti sirieni, apare un convoi de vehicule blindate americane în mişcare pe un drum rural, în satul Darbasiyah, la câteva sute de metri de forntiera turcă.

Confruntări armate au fost raportate miercuri, în această zonă, între forţe turce şi kurde, la o zi după atacul aerian turc.

Pare să fie o mobilizare limitată, a declarat directorul Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului Rami Abdurrahman.

Un activist kurd, Mustafa Bali, a confirmat această desfăşurare.

Colonelul John Dorrian, un purtător de cuvânt al coaliţiei internaţionale conduse de Statele Unite care luptă împotriva grupării jihadiste Statul Islamic, a refuzat să comenteze aceste informaţii.

Această mişcare de trupe este „în curs”, şi-a motivat Dorrian refuzul de comenta.

Siria vrea un sistem antirachetă rusesc

Preşedintele sirian negociază cu Rusia cumpărarea unui sistem antirachetă de ultimă generaţie. Potrivit lui Bashar al-Assad, sistemul va fi folosit pentru contracararea atacurilor israeliene şi ameninţărilor americane.

Siria a acuzat joi Israelul că a atacat cu rachete poziţii militare ale regimului din apropierea aeroportului de la Damasc. Israelul a lăsat să se înţeleagă că ar fi, într-adevăr, autorul acestui atac.

De asemenea, la data de 7 aprilie, două vase americane din Mediterană au lansat 59 de rachete Tomahawk asupra bazei Al-Shaayrat, loc din care regimul lansase cu trei zile mai devreme un atac chimic.

Rusia are în Siria propriile sisteme antirachetă S-300, de la începutul operaţiunii sale în această ţară, în toamna anului 2015.

Trump, reacție pe Twitter după testul balistic nord-coreean

La câteva ore după ce Coreea de Nord a efectuat al doilea test balistic din această săptămână, președintele american Donald Trump a scris pe Twitter că Phenianul a dat dovadă de „lipsă de respect” față de China. 

„Coreea de Nord nu a respectat dorințele Chinei și ale reputatului său Președinte când a lansat, fără succes, o rachetă astăzi. Rău!”, a scris președintele american pe Twitter.

Liderul american a avertizat vineri, într-un  interviu pentru Reuters, că există riscul unui conflict major cu Phenianul. Câteva ore mai târziu, regimul nord-coreean efectua un nou test cu rachetă, fără succes însă. Analiștii au interpretat acest test balistic drept o replciă dată de Coreea de Nord președintelui american.

În timp ce televiziunea nord-coreeană nu încetează să difuzeze filme de propagandă prin care Kim Jong-un îşi arată puterea militară, un submarin nuclear american a ajuns într-un port sud-coreean, un bombardier american patrulează deasupra peninsulei, iar portavionul USS Vinson se află la o distanţă de unde poate lansa un atac asupra Phenianului. În ciuda arsenalului american desfăşurat în regiune, sunt voci care spun că nu există opţiuni militare viabile împotriva Coreei de Nord.

Războiul ameninţărilor între Washington şi Phenian. Nou test balistic în Coreea de Nord

Încă un test cu rachetă, al doilea în numai o săptămână, a fost efectuat vineri noapte de regimul nord-coreean. La fel ca primul, şi acesta a fost un eşec, dar analiştii îl interpretează ca pe o replică dată preşedintelui american Donald Trump. Liderul american avertiza vineri, într-un interviu pentru Reuters, că există riscul unui conflict major cu Phenianul. Iar un sondaj publicat tot vineri arată că peste jumătate dintre americani sunt pentru folosirea forţei împotriva Coreei de Nord. 

Armata nord-coreeană a efectuat un nou test balistic vineri seară la ora 23.33, ora României, a anunţat Comandamentul american din Pacific. Lansată în direcţia Mării Japoniei, racheta a explodat după câteva secunde, nereuşind nici măcar să părăsescă teritoriul nord-coreean. A fost al doilea test balistic ratat al Coreei de Nord în interval de o săptămână, dar este un semnal ca situaţia este extrem de tensionată.

În timp ce televiziunea nord-coreeană nu încetează să difuzeze filme de propagandă prin care Kim Jong-un îşi arată puterea militară, un submarin nuclear american a ajuns într-un port sud-coreean, un bombardier american patrulează deasupra peninsulei, iar portavionul USS Vinson se află la o distanţă de unde poate lansa un atac asupra Phenianului. În ciuda arsenalului american desfăşurat în regiune, sunt voci care spun că nu există opţiuni militare viabile împotriva Coreei de Nord.

„Există opţiuni militare, dar sunt riscante”, a spus senatorul Jack Reed.

Şeful Comandamentului din Pacific confirmă că poate lansa un atac distrugător asupra Coreei de Nord, dar nu poate preveni un atac de artilerie al Phenianului asupra ţării vecine, Coreea de Sud.

„Seulul este cel mai populat oraş de pe planetă. Are 25 de milioane de locuitori pe o suprafaţă relativ mică şi este în raza de acţiune a artileriei nord-coreene”, a explicat amiralul Harry Harris.

Statele Unite au baterii antirachetă Patriot în Coreea de Sud şi scutul antirachetă THAAD. Însă acestea sunt concepute să doboare rachete ghidate şi nu pot apăra Seulul de un atac de artilerie.

„Nu avem arme care să intercepteze rachetele de artilerie odată ce au fost lansate”, a explicat şeful Comandamentului din Pacific.

Potrivit unui sondaj publicat de televiziunea Fox News, 38 la sută dintre americani consideră Coreea de Nord cea mai mare ameninţare iminentă la adresa Statelor Unite, cu 13% mai mulţi decât cei care se simt ameninţaţi de organizaţia teroristă Stat Islamic. 53% se pronunţă pentru folosirea forţei militare pentru a împiedica Phenianul să-şi continue programul nuclear, în timp ce 39% se opun.

Parlamentul din Muntenegru, reunit vineri în capitala istorică a țării, Cetinje, a aprobat aderarea fostei republici iugoslave la NATO, ultima etapă înainte de aderarea propriu-zisă la Alianța militară nord-atlantică, relatează AFP și DPA.

Muntenegrul speră să poată deveni oficial membră a NATO la summitul organizației care are loc în mai la Bruxelles. Mai trebuie ca până atunci două din cele 28 de state membre ale Alianței, Spania și Olanda, să adopte documentul aprobat vineri de legislativul muntenegrean. Ulterior, secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, va adresa Muntenegrului o scrisoare oficială de invitație la aderare.

Deputații opoziției, care boicotează lucrările parlamentului muntenegrean, nu au luat parte la ședința de la Cetinje. În schimb, circa 200 de simpatizanți ai Frontului Democratic (FD), principalul partid al opoziției proruse, au manifestat în capitala istorică a țării împotriva aderării sale la alianță.

“Nu vom recunoaște decizia parlamentului, aveți mâinile pătate de sânge, ridicând mâna în favoarea NATO bombardați din nou Muntenegrul, Serbia. (…) Este un act de înaltă trădare”, a declarat Milan Knezevic, unul din liderii FD, în timp ce un grup de manifestanți incendiau un drapel al Alianței. FD cere insistent organizarea unui referendum cu privire la aderarea la NATO.

Milan Knezevic și un alt lider al FD, Andrija Mandic, sunt inculpați în cadrul unei anchete privind lovitura de stat pe care puterea afirmă că a dejucat-o în ziua alegerilor legislative din octombrie anul trecut.

Deputații muntenegreni au intrat vineri în clădirea parlamentului însoțiți de huiduielile manifestanților, care strigau “Hoți”, “Trădători” și “Asasini”.

Fostul premier iugoslav Momir Bulatovic s-a declarat în ce-l privește “trist și umilit” și a calificat dorința puterii de a susține aderarea Muntenegrului la NATO drept o “înșelătorie bazată pe forță și minciună”

În schimb, premierul muntenegrean Dusko Markovic a insistat, în parlament, asupra avantajelor pe care le va aduce aderarea micului stat balcanic cu puțin peste 600.000 de locuitori, ca și asupra faptului că aderarea “va avea un puternic efect pozitiv” asupra Balcanilor Occidentali.

Aderarea Muntenegrului va întări și mai mult prezența în Balcani a alianței militare nord-atlantice, din care fac deja parte Grecia, Croația și Albania, amintește France Presse.

  • RFI: 

Violențe în Macedonia: Parlamentul, devastat de protestatari naționaliști (video)

Incidente violente în legislativul din Macedonia: zeci de protestatari naționaliști au forțat joi seară cordoanele poliției, au pătruns în sediul parlamentului de la Skopje, au devastat clădirea și i-au agresat pe deputați.

Imaginile arată cum protestatari furioși, cu fețele acoperite, aruncă cu obiecte și îi lovesc pe parlamentari. De altfel, liderul social-democraţilor, Zoran Zaev, a fost rănit la față.

Nemulțumirea a fost creată de decizia partidului său și a aliaților etnici albanezi de a alege un alabanez în funcția de președinte al Legislativului, pentru prima dată  de când statul balcanic și-a obținut independența.

„Condamn în termenii cei mai puternici atacurile contra deputaților la Skopje. Violența nu-și are locul în Parlament”, a scris comisarul european pentru extindere, Johannes Hahn, pe contul său de Twitter.

Proteste violente în Brazilia. Poliția a tras cu gloanțe de cauciuc

Proteste violente și grevă generală în Brazilia. Manifestanți din mai multe orașe au incendiat autobuze și s-au ciocnit cu poliția vineri, în timpul primei greve generale din Brazilia de peste două decenii, relatează Reuters preluată de Agerpres.

La Sao Paulo, protestatarii au mărșăluit spre reședința președintelui. Resturile arse din cel puțin opt autobuze au fost raportate de jurnaliștii prezenți în centrul metropolei Rio de Janeiro, unde poliția a tras cu gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc asupra protestatarilor mascați.

Sindicatele au declarat greva generală pentru a protesta față de intenția șefului statului de a trece prin Parlament măsuri de austeritate și acte normative care ar slăbi legislația muncii și ar ajusta sistemul de pensii.

Președintele, aflat în capitala Brasilia, a condamnat violența unora dintre manifestanți. În ciuda protestelor, șeful statului și unii membri ai guvernului său de centru-dreapta susțin că greva este un eșec. Sindicatele afirmă contrariul și arată că s-au alăturat milioane de muncitori din domenii importante, cum ar fi industriile auto și petrolieră, învățământ și chiar sectorul bancar.

Potrivit Reuters, mulți analiști se așteaptă la un impact imediat redus al protestelor, deoarece președintele este susținut de parlamentari, care vor aproba măsurile de austeritate.

Precedenta grevă generală a avut loc în Brazilia în 1996, pe fondul privatizărilor și reformei legislației muncii promovate de fostul președinte Fernando Henrique Cardoso.


Categorii

1. DIVERSE, Polonia, Rusia, Scutul antiracheta (Deveselu), Siria

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

40 Commentarii la “POLONIA ACUZA OFICIAL RUSIA PENTRU PROVOCAREA CATASTROFEI DE LA SMOLENSK/ Trump: e posibil un conflict MAJOR cu COREEA de NORD/ Statul Major al Rusiei crede ca SCUTUL ANTIRACHETA poate fi folosit pentru un ATAC NUCLEAR SURPRIZA/ Balcanii in fierbere: VIOLENTE IN MACEDONIA/ Muntenegru, tot mai aproape de NATO

  1. Pericolul nord-coreean nu este “major major” ci este extrem de major si ca sa-l intelegem trebuie sa ne amintim cum mongolii au cucerit China si India, au invins imperiul Otoman, lundu-l prizonier pe sultan, si au praduit Europa, prin intermediul Hoardei de Aur. Mongolii si coreenii sunt foarte inruditi si au multe caracteristici comune.

    Mongolia was the second country to recognize North Korea after the Soviet Union. Mongolia provided assistance to North Korea during the Korean War, although it did not directly participate, and it also contributed to the post-war reconstruction of the DPRK. On the basis of an aid agreement signed at the end of 1953, the Mongolian government sent 10,000 horses to North Korea.
    After the war, Mongolia received and brought up more than 400 war-orphaned children in 1960-1970s
    In 2013, the Mongolian President Tsakhiagiin Elbegdorj visited North Korea, and the two countries expanded economic ties, particularly with regard to oil refining.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Mongolia–North_Korea_relations

    Mongolians and Koreans are ethnically related peoples cut off by centuries of history. In the 13th century, Mongolians swept across China and down the Korean peninsula, and were on the brink of invading Japan until several naval disasters changed their minds.
    Mongolia’s occupation of Korea left linguistic affinities, shared genes and wild horse herds, known to this day as Mongolians, on the South Korean island of Cheju, the staging base for the frustrated invasion of Japan.
    Commercially, Mongolia is an outpost for Korean business. On an ethnic level, Koreans and Mongolians are like fraternal twins.
    Kim Sung Chul, a South Korean pastor who has been here three years, said, ”We look the same; our skin is the same; our grammar structure is the same.”
    http://www.nytimes.com/2003/10/12/world/mongolians-and-koreans-twins-with-minimal-sibling-rivalry.html

  2. “la bord a fost detonată o bombă termobarică în momentul în care aparatul reuşise să recâştige înălţime”.

    Si eu m-am gandit la interese comune: rosi+globalisti (obligatoriu si din Polonia). Mana criminala din Polonia care a pus bomba, riuusii au detonat-o.
    Daca cat timp epava avionului este in Rusia, fara dovezi, un minim de decenta te obliga sa nu iesi pe piata cu asemenea acuzatii.

  3. @M

    Da frate… si China a fost condusa de Kublai Khan .

    https://en.wikipedia.org/wiki/Kublai_Khan

    Rusia e mare si exista si gene turcice si mongoleze printre ( in special spre Siberia) .

    Pericolul e “imens” :

    https://southfront.org/north-korea-vs-south-korea-comparison-of-military-capabilities-what-would-new-war-in-korea-look-like/

  4. @emanuel

    Mai bine nu?

  5. Se contureaza premizele unei “alipiri pasnice” a Coreei de Sud la cea de Nord.

    Cel mai mare partid din Coreea de Sud se opune desfasurarii scutului antiracheta THAAD!
    http://m.yna.co.kr/mob2/en/contents_en.jsp?cid=AEN20170430003500315&page=1&domain=3&ctype=A&site=0200000000

    Banca Centrala a Coreei de Sud isi declara scepticismul fata de politicile protectioniste ale lui Trump
    http://m.yna.co.kr/mob2/en/contents_en.jsp?cid=AEN20170430002600320&page=2&domain=3&ctype=A&site=0200000000

    “The moment the USS Michigan tries to budge even a little, it will be doomed to face the miserable fate of becoming a underwater ghost without being able to come to the surface,” the North’s propaganda website Uriminzokkiri said in a posting.
    http://m.yna.co.kr/mob2/en/contents_en.jsp?cid=AEN20170430001900315&site=0200000000&mobile

  6. @admin

    In functie de gradul de pudibonderie al fiecaruia.Mai bine nu,daca ai urechile inocente .Mai bine da ,daca esti dintr-o bucata.

  7. China se pregateste sa primeasca refugiati din Coreea de Nord: recruteaza urgent interpreti vorbitori de coreeana.

    A Chinese town near the border with North Korea is “urgently” recruiting Korean-Chinese interpreters, stirring speculation that China is bracing for an emergency situation.
    http://www.koreatimes.co.kr/www/nation/2017/05/103_228584.html

  8. Coreea de Nord pregateste un nou test nuclear, Trump se declara onorat de o eventuala intalnire cu Kim!

    Des images prises le 25 avril indiquent que des ouvriers ont pompé de l’eau au “portail nord”, affirment les analystes de “38 North”, un site internet qui fait autorité sur le régime communiste.
    Lundi, Pyongyang s’est dit prêt à mener cet essai “à n’importe quel moment”.
    Donald Trump a finalement confié lundi qu’il serait “honoré” de rencontrer le dirigeant nord-coréen Kim Jong-Un.
    http://www.lefigaro.fr/flash-actu/2017/05/03/97001-20170503FILWWW00044-coree-du-nord-un-site-d-essai-nucleaire-actif.php

    Qu’est-ce qu’il se passe, Dorothee?

  9. Coreea de Nord: francofonii vorbesc, anglofonii tac!

    Imagini din satelit arata o reluare a activitatii la centrul nord-coreean de teste nucleare de la Punggye-ri, afirma analisti din SUA, in momentul in care tensiunile sunt extrem de mari in Peninsula Coreeana, relateaza AFP.
    http://stirileprotv.ro/stiri/international/coreea-de-nord-a-reluat-activitatea-la-un-centru-de-teste-nucleare-ce-arata-imaginile-surprinse-din-satelit.html

    China a cerut marți suspendarea ‘imediată’ a desfășurării scutului antirachetă THAAD în Coreea de Sud, în contextul în care Washingtonul a anunțat că acest sistem ar fi operațional pentru a contracara amenințarea Phenianului, relatează AFP.
    https://www.dcnews.ro/conflict-coreea-de-nord-china-avertisment-pentru-sua_541616.html

    Beijingul le recomanda cetatenilor chinezi sa plece imediat din Coreea de Nord
    http://stirileprotv.ro/stiri/international/beijingul-le-recomanda-cetatenilor-chinezi-sa-plece-imediat-din-coreea-de-nord.html

  10. Macedonia – cheia destabilizării Balcanilor. SUA a dat semnalul!
    Preşedintele Subcomisiei pentru Europa a Camerei Reprezentanţilor, republicanul Dana Rohrabacher, a declarat pentru un post de televiziune albanez că Macedonia ar trebui împărţită între statele învecinate, printre care Kosovo şi Bulgaria, deoarece crearea acestui stat este un proiect eşuat, relatează Sofia News Agency. „Din punctul meu de vedere, Macedonia nu este un stat. Îmi pare rău, dar nu este un stat. Există o atât de mare diviziune în ţara lor, încât nu vor putea să trăiască împreună în viitor”, a spus republicanul, care serveşte în Congres din 1989. “De aceea kosovarii şi albanezii din Macedonia ar trebui să facă parte din Kosovo, iar restul Macedoniei ar trebui să facă parte din Bulgaria sau din altă ţară cu care consideră că au legături”, a adăugat el. „Ideea este să fie ţinută Macedonia în viaţă pentru că cineva, în urmă cu 30 de ani, a decis că este o configurare care ar trebui să rezulte din dezmembrarea Iugoslaviei”, a mai spus el, potrivit site-ului MKD.mk.
    http://www.napocanews.ro/2017/02/macedonia-cheia-destabilizarii-balcanilor-sua-a-dat-semnalul.html

    ‘Macedonia not a country – sorry’: Skopje furious after US Congressman suggests partitioning
    https://www.rt.com/news/376657-macedonia-split-rohrabacher-republican/

    Mii de simpatizanţi ai dreptei macedonene au ieşit din nou marţi pe străzile capitalei Skopje, la cinci zile după o serie de violenţe în parlament, pentru a acuza opoziţia că pune în pericol integritatea ţării, relatează AFP.
    Dreapta denunţă în special un proiect care acordă albanezei un statut de limbă oficială la nivel naţional, prima etapă după părerea lor spre dezintegrarea ţării.
    http://www.stiripesurse.ro/macedonia-dreapta-a-reluat-manifestatiile-la-skopje_1194103.html

  11. Tineti minte data asta: 6 august, schimbarea la fata!

    “Foc am venit să arunc pe pământ şi cât aş vrea să fie acum aprins!”
    http://www.cuvantul-ortodox.ro/schimbarea-fata-experienta-atingerii-vesniciei/

    La 6 august 1945 bomba atomică cunoscută ca “Little Boy” a fost aruncată
    deasupra orașului Hiroshima.

    Data nu a lost aleasa intamplator!

    Trinity (trinitatea) a fost numele primului test al tehnologiei pentru bomba atomică!
    https://ro.wikipedia.org/wiki/Testul_Trinity

    Dupa distrugerea orașelor japoneze Hiroshima și Nagasaki, Oppenheimer, citând din Bhagavad Gita, a spus: „Dacă lumina a o mie de sori ar exploda odată pe cer, ar fi ca frumusețea celui puternic. Sunt prefăcut în Moarte, distrugătorul lumilor.”

  12. @M

    Sa intelegem, deci, ca neoprotestantii si cine stie ce alte culte/religii ale celor implicati in bombardare tineau sarbatoarea Schimbarii la fata? (not…)

  13. @admin
    Data de 6 august, pentru Schimbarea la fata, este universala, cu cateva exceptii, zic eu, nesemnificative. Data este legata si de salvarea occidentului de pericolul otoman, prin ridicarea asediului Belgradului, datorata lui Iancu de Hunedoara.

    In the Western Church was made a universal feast on August 6 by Pope Callixtus III to commemorate the lifting of the Siege of Belgrade (1456).
    In the Syriac Orthodox, Indian Orthodox, Revised Julian Calendars within Eastern Orthodoxy, Roman Catholic, and Anglican churches, the Feast of the Transfiguration is observed on 6 August.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Transfiguration_of_Jesus#Feast_and_commemorations

    Asediul Belgradului din 1456. Cum a salvat Iancu de Hunedoara Occidentul de pericolul otoman
    http://www.istorie-pe-scurt.ro/asediul-belgradului-din-1456-cum-a-salvat-iancu-de-hunedoara-occidentul-de-pericolul-otoman-2/

  14. CIA si serviciile secrete sud-coreene au pregatit “un complot vicios” cu “substante chimice” pentru asasinarea liderului nord-coreean in cadrul unor ceremonii care au avut loc la Phenian
    http://www.hotnews.ro/stiri-international-21749816-coreea-nord-acuza-cia-incercat-asasineze-kim-jong.htm

    The North claimed that several chemicals “including radioactive substance and nano poisonous substances” were used.
    A North Korean citizen named “Kim” had been bribed by the CIA to carry out the assassination attempt on Kim Jong-un, which the North said took place on April 16, known as the Day of the Sun.
    http://www.telegraph.co.uk/news/2017/05/05/north-korea-claims-cia-tried-assassinate-kim-jong-un-bio-chemical2/

  15. Oare cum ramane cu sinodul si cu vaccinurile daca incepe al treilea razboi mondial?

    China avertizeaza America sa nu lanseze prima un atac asupra Coreii de Nord
    “Daca SUA si Coreea de Nord lanseaza lovituri si incearca sa rastoarne regimul nord-coreean si sa schimbe tiparul politic in peninsula Coreeana, China ii va impiedica sa faca asta”.
    http://www.hotnews.ro/stiri-international-21949224-china-avertizeaza-america-nu-lanseze-prima-atac-asupra-coreii-nord-daca-phenianul-ataca-primul-beijingul-ramane-neutru-presa-oficiala.htm

  16. @nimeni

    Pai n a inceput deja acum vre-o luna, pe 12 iulie parca? 🙂

  17. Coreea de Nord a testat o bombă cu hidrogen şi a provocat un cutremur de 6,3 grade
    http://www.libertatea.ro/stiri/cutremur-de-63-grade-produs-in-coreea-de-nord-1953973

    Puterea bombei este de 4 megatone

  18. Rusia evacueaza personalul diplomatic si familiile acestora din Seoul cu un avion apartinand Ministerului Pentru Situatii de Urgenta!

  19. Coreea de Nord se “autofinanteaza” cu bitcoin si ethereum
    https://www.cnbc.com/2017/09/28/north-korean-hackers-attempts-to-steal-bitcoin-are-a-huge-wake-up-call-commentary.html
    https://www.coindesk.com/police-confirm-north-korean-connection-bitcoin-exchange-phishing/

    Incepand de duminica, Rusia da o mana de ajutor hackerilor lui Kim si intermediaza 60% din accesul la internet al Coreei de Nord, restul de 40% fiind asigurat de China .

    Russian telecommunications company TransTeleCom routing North Korean traffic since Sunday.
    Previously traffic was handled via China Unicom under a deal dating back to 2010. TransTeleCom now appears to be handling roughly 60 per cent of North Korean internet traffic, while Unicom transmits the remaining 40 per cent or so.
    http://www.smh.com.au/world/north-korea-opens-up-a-second-internet-connection-enabled-by-russia-20171003-gyt7hx.html

    Lupta titanilor comediei ia amploare

    I told Rex Tillerson, our wonderful Secretary of State, that he is wasting his time trying to negotiate with Little Rocket Man…Save your energy Rex, we’ll do what has to be done!

    Being nice to Rocket Man hasn’t worked in 25 years, why would it work now? Clinton failed, Bush failed, and Obama failed. I won’t fail.
    https://mobile.twitter.com/realdonaldtrump

  20. Unui nord coreean care a fost ranit de gloante cand a fugit in Coreea de Sud, suferind de malnutritie, i s-au gasit mai multi paraziti in stomac, cel mai mare avand 27 cm. Doctorul care l-a operat nu a mai vazut asa ceva in cei peste 20 de ani de practica, iar parazitii par a proveni de la legume fertilizate cu excremente umane.
    https://www.yahoo.com/news/north-korean-defector-had-10-113556241.html

  21. Coreea de Nord a efectuat un nou test balistic cu o racheta intercontinentala care poate lovi orice punct din SUA
    http://www.mediafax.ro/externe/breaking-coreea-de-nord-a-efectuat-un-nou-test-balistic-coreea-de-sud-a-simulat-un-atac-cu-racheta-dupa-testul-balistic-nord-coreean-16836214

    Conform Pentagonului, racheta a atins altitudinea de 2.800 mile, fiind lansata aproape la verticala (82 grade), ceea ce i-ar permite sa loveasca orice punct din SUA daca ar fi lansata pe traiectorii la unghiuri intre 20 si 30 grade!

    Asta este ultimul avertisment inainte de inceperea exercitiilor militare ale SUA cu Coreea de Sud si Japonia, saptamana viitoare. Razboiul nuclear este garantat daca SUA nu cedeaza.

  22. Rusia îndeamnă SUA şi Coreea de Sud să nu organizeze exerciţii militare în Peninsula Coreeană întrucât ar “inflama o situaţie deja explozivă”
    http://www.mediafax.ro/externe/rusia-indeamna-sua-si-coreea-de-sud-sa-nu-organizeze-exercitii-militare-in-peninsula-coreeana-16837914

    Exerciţiile militare în Peninsula Coreeană incep maine.
    Nu a mai ramas mult timp pentru rugaciuni, al treilea razboi mondial incepe si se termina saptamana viitoare!

  23. Exercițiu militar aerian fără precedent, lansat de SUA și Coreea de Sud în Peninsula Coreeană. Phenianul acuză Washingtonul că ”dorește război nuclear cu orice preț”
    https://www.caleaeuropeana.ro/exercitiu-militar-aerian-fara-precedent-lansat-de-sua-si-coreea-de-sud-in-peninsula-coreeana-phenianul-acuza-washingtonul-ca-doreste-razboi-nuclear-cu-orice-pret/

    China carries out OWN drills as it attacks USA for pushing North Korea to nuclear war
    China’s Foreign Minister Wang Yi said it was “regrettable” the USA and South Korea has not “grasped the window of opportunity” to cool tensions with Kim Jong-un during two months of relative calm before the North’s latest missile strike.
    https://www.express.co.uk/news/world/887809/north-korea-latest-news-USA-drills-south-korea-world-war-3-china-Wang-Yi

  24. Fost admiral japonez isi sfatuieste compatriotii sa paraseasca Coreea de Sud cat mai curand posibil.
    https://mobile.twitter.com/W7VOA/status/949284601096294400

  25. Vizita istorica a tarilor din linia intai de catre premierului japoniei.

    Prim-ministrul japonez Shinzo Abe a anunţat vineri că va efectua la sfârşitul săptămânii viitoare vizite în mai multe ţări din Europa de Sud-Est, printre care România, precum şi Bulgaria, Serbia şi ţările baltice Estonia, Letonia şi Lituania, fiind prima deplasare efectuată în aceste state de un premier japonez.
    https://www.romaniatv.net/shinzo-abe-premierul-japoniei-urmeaza-sa-efectueze-o-vizita-oficiala-in-romania-la-mijlocul-lunii-ianuarie_396621.html

    Noi cei din linia intai https://www.youtube.com/watch?v=LCS6UY9AZSM

  26. Cele doua Corei au un sistem de invatamant bazat pe selectia elitelor, similar programului Talpiot din Israel.
    Universitatea Politehnica din Pyongyang, la care studiaza doar baieti, a fost fondata si este finantata de evanghelisti americani de origine coreeana!
    Suki Kim, an American journalist born in South Korea, had spent six months in Pyongyang in 2011 undercover, finding a job as a teacher at the all-male Pyongyang University of Science and Technology. She explained the bizarre agreement behind PUST; it was founded by a Korean American Christian evangelical under the agreement that teachers inside the school would not proselytize.
    Her students, whom Kim described as “lovely,” were unaware of the school’s religious affiliation.
    https://www.huffingtonpost.com/2014/10/30/suki-kim-north-korea_n_6069598.html

    Korean Americans have historically had a very strong Christian – particularly Protestant – heritage. Between 70% and 80% identify as Christian; 40% of those consist of immigrants who were not Christians at the time of their arrival in the United States. There are about 4,000 Korean Christian churches in the United States.
    60% of Korean Americans identify themselves as being Democrats, while only 14% of Korean Americans identify themselves as being Republican.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Korean_Americans
    Dec 17,2014
    Twenty college students were selected last week to join Korea’s own version of the Talpiot program, an elite military science academy started by the Israeli Defense Forces.
    Talpiot means “best of the best” in Hebrew, and the Korean government and military hope the domestic take on the program will help the selected college sophomores become leaders in defense technology.
    The 20 were chosen from 109 applicants.
    http://mengnews.joins.com/view.aspx?aId=2998593
    Eighteen South Korean soldiers were commissioned Friday as second lieutenants under the local military’s program modeled after Israel’s Talpiot training program, the defense ministry said.
    http://www.koreaherald.com/view.php?ud=20170526000624

  27. Kim Jong Un, a efectuat o vizită la Beijing, la invitaţia preşedintelui chinez Xi Jinping, si a pus in functiune un nou reactor nuclear, capabil sa produca plutoniu.
    https://www.digi24.ro/stiri/externe/coreea-de-nord/confirmare-kim-jong-un-s-a-aflat-in-china-903157

    The image of the North Korean reactor above, from Feb. 25, shows what look like emissions from a smokestack. That suggests that preliminary testing may have begun at the new reactor.
    https://www.nytimes.com/interactive/2018/03/27/world/asia/north-korea-nuclear.html

  28. Se incinge lupta pentru Balcani, iar Romania este tara cheie din regiune, asa ca ne asteapta “evenimente neasteptate”

    22 februarie 2018
    Rusia, China şi UE se luptă pentru Balcani
    http://adevarul.ro/international/europa/analiza–rusia-china-ue-lupta-balcani-1_5a8eb41bdf52022f75d9dbc5/index.html

    1 aprilie 2018
    Se încinge lupta Occidentului cu Rusia pentru influenţă în Balcani
    http://adevarul.ro/international/europa/se-incinge-lupta-occidentului-rusia-influenta-balcani-1_5ac0a785df52022f754a43ef/index.html

    17.05.2018
    Macron: EU has to further promote its influence in the Western Balkans as otherwise, the regional states would turn to Russia or Turkey
    https://sputniknews.com/europe/201805171064551055-macron-europe-balkans-influence/

    21.05.2018
    Economically and politically, the EU is more fragile today than at any time since its creation. It is now vulnerable to a wide range of events that could trigger its collapse. A new recession or financial crisis could destroy the single currency.
    The one clear winner in the short term will be Vladimir Putin, who will seize on the EU’s disintegration to extend his sphere of influence across central and eastern Europe and into the Balkans.
    https://brexitcentral.com/continental-euroscepticism-not-yet-peaked-still-see-collapse-eu/

    22.05.2018
    According to the Bulgarian Defense minister, Brussels policy of multi-speed Europe leaves room for an increased intervention of third parties, including the “creation of division and instability in Western Balkans.”
    https://sputniknews.com/europe/201805221064696403-bulgaria-russia-influence/

  29. Turcii recuceresc Balcanii
    24.05.2018
    Erdogan s-a adresat celor circa 20.000 de turci veniți din toată Europa la Sarajevo.
    Alija Izetbegovici, președintele guvernului tripartit al Bosniei și apropiat al șefului statului turc, a fost singurul lider prezent la adunare.
    „După ce a pus capăt războiului în Siria, Turcia s-a întors spre Balcani, regiune unde trăiesc numeroși musulmani a căror identitate istorică își are sursa în Imperiul Otoman. Turcia tratează în continuare această țară ca pe o mică provincie docilă, la marginea imperiului său, și o folosește pentru a sfida Europa“.
    https://romanialibera.ro/international/erdogan-sfideaza-europa-la-sarajevo-730646

  30. Polonia nu se mai bazeaza pe NATO si SUA și semnează un tratat de aparare cu Marea Britanie
    Noul tratat se referă la exerciţii militare, schimburi de informaţii şi cooperarea între industriile de apărare.
    Theresa May: “Acesta este al doilea tratat pe care noi l-am semnat cu o ţară membră a Uniunii Europene”, a adăugat ea, precizând că primul a fost semnat cu Franţa.
    https://www.stiripesurse.ro/polonia-se-rupe-de-ue-i-semneaza-tratat-cu-marea-britanie-anun-ul-facut-la-var-ovia_1239118.html

    NATO isn’t providing the security the Polish government has long wanted. Warsaw is not sure the Trump administration will either.
    http://carnegieeurope.eu/strategiceurope/76462

  31. Rusia avertizeaza ca relatia cu Vestul este mai rea decat in timpul razboiului rece.

    Aproximativ 18.000 de militari din 19 ţări participă la exerciţiul NATO Saber Strike 18, care se desfăşoară în perioada 3 iunie-15 iunie, în Polonia şi statele baltice
    http://www.mediafax.ro/externe/saber-strike-18-circa-18-000-de-militari-participa-la-exercitiul-nato-ce-incepe-duminica-in-polonia-si-tarile-baltice-17240209

    O firma din Polonia, The Farm 51, va lansa in curand jocul World War 3, care vizeaza si Germania
    http://worldwar3.com/en/2018/05/29/world-war-3-is-coming-to-steam-in-2018-announcement-trailer/
    Posterul jocului World War 3 arata Poarta Brandenburg in mijlocul unei scene de razboi
    https://www.geekalerts.com/world-war-3-announcement-trailer/
    https://www.destructoid.com/world-war-3-is-a-new-shooter-that-s-something-of-a-mix-between-battlefield-and-battle-royale-505085.phtml

    Russia warns missile stand-off with West is ‘worse than Cold War’
    Russian President Vladimir Putin would order a nuclear missile strike in response to a non-nuclear aggression if “our survival is in danger”.
    https://www.dailystar.co.uk/news/world-news/706286/WW3-cold-war-russia-usa-missile-warning-west-putin-trump

  32. Istoria se repeta: Rusia vrea Muntenegrul ca sa contracareze influenta Turciei in Balcani.
    Fiind avertizat de Putin, Trump nu este de acord ca Muntenegru, care are oameni “foarte puternici” si agresivi, sa fie aparat de NATO.

    “Muntenegru este o ţară mică cu oameni foarte puternici. Sunt persoane foarte agresive, care ar putea deveni agresive şi felicitări, aţi declanşat al Treilea Război Mondial. Dar aşa funcţionează regulile”.
    Muntenegru, care are o populaţie de aproximativ 620.000 de persoane, a aderat la NATO în iunie 2017. Articolul 5 din Tratatul NATO obligă statele membre să ajute un alt membru în cazul în care este atacat.
    https://adevarul.ro/international/statele-unite/trump-sugereaza-trimiterea-trupelor-nato-apara-muntenegru-aliat-putea-declansa-treilea-razboi-mondial-1_5b4f383fdf52022f755e61b9/index.html

    Russian Threat in Montenegro was Severe
    Russia was willing to go to ‘any lengths’ to bring down Montenegro’s pro-Western government in 2016, and the country’s Western path still remains vulnerable, a new report from a US-based think tank says.
    “Russia’s willingness to deploy clandestine operations in Montenegro underlines the severity of the threat, demonstrating the lengths Moscow will go in securing its regional interests,” the report reads.
    http://www.balkaninsight.com/en/article/russian-threat-in-montenegro-was-severe-report-07-04-2018

    In 1868 prințul Nikola a întreprins o călătorie în Rusia, unde a avut parte de o primire călduroasă din partea țarului Alexandru al II-lea. După aceea el a călătorit la curțile imperiale din Berlin și Viena. Eforturile sale de a obține simpatia familiei imperiale ruse au adus rezultate importante pentru Muntenegru; țarul i-a acordat sume de bani considerabile în scopuri educaționale și a dispus trimiterea de arme și muniții la Cetinje. În 1871 prințul Dolgorukov a sosit în Muntenegru cu o misiune specială din partea țarului și a distribuit sume mari de bani.
    În 1876 Nikola a declarat război Turciei; reputația sa militară a fost consolidată de campania militară ce a urmat și apoi de cea din 1877/1878, în care a capturat Nikšić, Bar și Ulcinj. Războiul a dus la o extindere considerabilă a frontierei Muntenegrului și la dobândirea unei porțiuni litorale la Marea Adriatică. El a justificat războiul ca fiind o răzbunare pentru Bătălia de la Kosovo Polje (1389). În 1876 a trimis următorul mesaj muntenegrenilor din Herțegovina:
    “Sub Murad I Țaratul Sârb a fost distrus, sub Murad al V-lea el trebuie să renască. Aceasta este dorința mea și dorința noastră, precum și dorința lui Dumnezeu cel atotputernic.”
    Independența Muntenegrului a fost recunoscută la Congresul de la Berlin din 1878.
    https://ro.wikipedia.org/wiki/Nikola_I_al_Muntenegrului

  33. SUA, China, Rusia si UE se bat pentru Balcani, iar situatia se incinge de la o luna la alta.

    25.03.2017
    „I-am zis vicepreședintelui ‘Nu spuneți asta. Nu-i invitați și pe alții să plece, pentru că dacă Uniunea Europeană se prăbușește, veți avea un nou război în Balcanii de Vest’”, i-a transmis Juncker lui Pence.
    „Apropo, (Trump) nu înțelege nimic despre Europa. Îl avea pe Tusk (Donald Tusk, președintele Consiliului European) la telefon și credea că sunt eu.”
    https://www.bugetul.ro/se-prabuseste-europa-avertismentul-lui-junker-pentru-trump-va-fi-razboi/

    21 februarie 2018
    Merkel avertizeaza China sa nu conditioneze investitiile in Balcani de chestiuni politice
    Aceasta a facut aluzie la initiativa chineza a “Noului drum al matasii”, un colosal proiect de investitii in infrastructuri.
    Acest proiect al “Noului drum al Matasii” a fost in centrul vizitei efectuate de presedintele francez Emmanuel Macron in China. Cu aceasta ocazie, acesta a subliniat ca “anumite tari sunt mult mai deschise spre interesele chinezesti, uneori in ciuda interesului european”.
    https://www.hotnews.ro/stiri-international-22300484-noul-drum-matasii-merkel-avertizeaza-china-nu-conditioneze-investitiile-balcani-chestiuni-politice.htm

    În februarie, pe atunci ministrul german de finanţe, Sigmar Gabriel şi-a expus surprinzător de franc opinia despre planurile Chinei în Europa:
    „Iniţiativa pentru noul Drum al Mătăsii nu este ceea ce unii oameni din Germania cred că e – nu este un gest sentimental pentru Marco Polo. Este mai degrabă o încercare de a stabili un sistem cuprinzător prin care lumea este modelată în acord cu interesele Chinei“
    „Puteri precum China şi Rusia încearcă constant să testeze şi să submineze unitatea UE.“
    Guvernul sârb a anun­ţat că se aşteap­tă ca moder­nizarea pentru transport mai rapid a secţiunii locale a liniei de cale ferată Belgrad-Budapesta să înceapă în 2019. Proiectul, care, după cum spun criticii, nu-şi justifică financiar efortul în ceea ce priveşte transportul de pasageri, este finanţat şi pentru partea sârbă, şi pentru cea maghiară de China.
    „Mulţi experţi vestici şi maghiari spun că este o nebunie reconstruirea liniei Belgrad-Budapesta“, spune Tamas Matura, fondatorul Centrului Central şi Est European pentru Studii Asiatice. Justificarea oficială a guvernului ungar este secret de stat.
    Însă linia de cale ferată are sens din perspectiva Beijingului. Cea mai mare companie de transport maritim a Chinei, COSCO, deţine portul grecesc Pireu.
    Ministrul maghiar de externe Szijjarto spune că linia feroviară dintre Budapesta şi Belgrad va face parte din principala rută de transport pentru mărfurile chinezeşti aduse în Pireu.
    China nu are ce pierde. Beijingul a insistat pe garanţii că îşi va primi banii înapoi, plus dobândă, orice s-ar întâmpla cu proiectul.
    http://www.zf.ro/business-international/in-razboiul-pentru-influenta-in-balcani-si-europa-de-est-infrastructura-este-una-dintre-cele-mai-puternice-arme-17345130

    8 iunie 2018
    Companiile chineze au investit 4,67 de miliarde de dolari în proiecte din cadrul Belt and Road între ianuarie şi aprilie, cu 17% mai mult comparativ cu perioada similară a anului trecut. Un sondaj de la sfârşitul anului 2017 al Camerei de comerţ germane din China arată că peste o treime din companiile germane prezente în China se aşteaptă ca Belt and Road să aducă beneficii afacerilor lor.
    http://www.zf.ro/business-international/povestea-dragoste-dintre-businessul-germaniei-china-liderii-politici-berlin-critica-beijingul-vrea-prea-mult-companiile-cer-relatii-profunde-lasa-cuprinse-dependenta-piata-chineza-17246928

    22 iunie 2018
    Wess Mitchell s-a aflat în România, un stat important pentru SUA în ceea ce privește situația din Balcani de Vest, dominați de influența Rusiei și Chinei.
    https://www.defenseromania.ro/reintoarcerea-amercii-volumul-i-balcanii-de-vest_592001.html

    7 iulie 2018
    China îşi continuă ofensiva diplomatică în ţările Europei Centrale şi de Est, cu ocazia summitului care are loc sâmbătă în Bulgaria, nouă etapă a desfăşurării de infrastructuri chineze în această regiune, unde unii văd în China o concurentă a Uniunii Europene, notează AFP.
    Li Keqiang a anunţat deschiderea unei linii de creditare de aproape 3 miliarde de euro pentru proiecte în ţările Europei Centrale şi de Est. Construcţii de autostrăzi, de parcuri industriale, de centrale electrice, de reţele de fibră optică şi multe alte şantiere se înscriu în cadrul “noului Drum al Mătăsii”.
    Proiectul cel mai simbolic este construcţia unei linii de tren de înaltă viteză între Atena şi Budapesta, care să treacă prin Macedonia şi Belgrad şi care ar deschide un coridor între Marea Egee şi inima Europei.
    “China foloseşte formatul 16+1 pentru a încerca să divizeze Europa”, estimează Francois Godement.
    https://www.agerpres.ro/economic-extern/2018/07/07/china-mizeaza-pe-tarile-din-europa-de-est-si-din-balcani-afp–141232

    16 iulie 2018
    Juncker, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că investițiile străine directe europene în China s-au redus, în 2017, la doar 6 miliarde de euro, în comparație cu 30 miliarde de euro investiți de China în Europa anul trecut. „Acest decalaj reflectă o îngrijorare în rândul investitorilor noștri” .
    “Comerțul cu bunuri între noi are o valoare de peste 1,5 miliarde de euro în fiecare zi”, a declarat Juncker. „Acțiunile sunt mai importante decât cuvintele”, a concluzionat Juncker.
    „Este sarcina comună a Europei şi a Chinei, dar şi a Americii şi Rusiei, să nu distrugă această ordine mondială, ci mai degrabă să o îmbunătăţească, şi să nu se angajeze în războaie comerciale care au dus la conflicte deschise atât de des în istoria noastră”, a precizat la rândul său, președintele Consiliului European, Donald Tusk.
    http://www.caleaeuropeana.ro/presedintele-comisiei-europene-jean-claude-juncker-in-china-actiunile-sunt-mai-importante-decat-cuvintele/

  34. S-a terminat razboiul rece, asa ca se pregateste intrarea Macedoniei in NATO.
    https://www.agerpres.ro/politica-externa/2018/07/11/macedonia-invitata-oficial-sa-devina-membra-a-nato–143703

    Saptamana trecuta, Jim Mattis a avut o intalnire cu ministrii apararii din Balcani, “la un moment critic, cand Rusia isi mareste influenta in Bosnia, Macedonia, Muntenegru si Serbia.”. Serbia a refuzat sa participe la intalnire.

    13 iulie 2018
    U.S. Defense Secretary Jim Mattis sat down on Friday in Croatia with Balkan defense chiefs who accuse Russia of trying to sow instability and division in this corner of Europe.
    Among the Balkan leaders attending was the defense chief from Macedonia, which was formally invited this week by NATO to begin accession talks.
    Moscow’s ambassador to Skopje has criticized Macedonia’s ambitions to join NATO, saying it could become “a legitimate target” if relations between NATO and Russia deteriorate further.
    Michael Carpenter, a former senior Pentagon official and an expert on eastern European security, said Mattis’ visit came at a critical time for the Western Balkans “as Russia ramps up its interference in Bosnia, Macedonia, Montenegro, and Serbia.”
    Serbia’s representative did not show up to Friday’s event in Croatia’s capital Zagreb, leaving an empty seat at the hotel conference room table where defense chiefs from eight other nations gathered.
    “Why he didn’t come? You should ask the Republic of Serbia,” said Croatia’s Defence Minister Damir Krsticevic.
    https://www.reuters.com/article/us-usa-russia-summit-white-house/white-house-denies-trump-said-russia-no-longer-targeting-u-s-idUSKBN1K82M1

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare